Dodaj do ulubionych

odradzam neurologa...

31.07.05, 17:10
Tak na wszelki wypadek, gdyb któraś z Was się wybierała do neurologa to
odradzam dr Ujmę-Czapską. Wyczekaliśmy się do niej półtorej miesiąca, nie
stwierdziła ewidentnej asymetrii a tylko stwierdziła kręcz szyi (którego jak
się później okazało mój synek nie ma) i w rezultacie straciliśmy ponad dwa
miesiące :((( bo wspomniała tylko, że warto zapisać na masaże no i
zapisaliśmy i czekaliśmy kolejny miesiąc :( - dopiero rehabilitantka nam
powiedziała, że synek faktycznie ma sporą asymetrię i potrzebne jest
ćwiczenie vojtą.
Nie ma to jak zaufać specjaliście... pani Ujma ponoć rzadko u którego dziecka
dostrzega asymetrię (tak powiedziała mi rehabilitantka) Za to wiele dobrego
słyszałam o dr Dolyk i następnym razem na pewno do niej pójdziemy.
p.
Obserwuj wątek
    • mamapa Re: odradzam neurologa... 01.08.05, 08:49
      a gdzie przyjmuje ten słaby neurolog? w promyku? ja chodziłam do Dołyk i byłam
      zadowolona, Kasia
      • pchliczek Re: odradzam neurologa... 01.08.05, 10:41
        Dr. Ujma przyjmuje prywatnie a ja głupia znalazłam na nią namiary właśnie w
        necie, polecali ją jako ponoć jednego z najlepszych neurologów dziecięcych.
        Dlatego gdy już wiem, jaka jest dobra postanowiłam napisać by inni się nie
        przejechali na jej diagnozach :(((
        A o dr Dolyk słyszałam bardzo dobre słowa i to od rehabilitantki więc chyba
        faktycznie warto do niej chodzić :) Szkoda, że tak późno się o tym
        dowiedziałam :(
        p.
        • sisi80 Re: nie zgadzam sie 01.08.05, 17:29
          Ja mama 11 m-go chlopca nie zgadzam sie z ta opinia. Ja odwiedziłam 3
          neurologow, bo maly urodzil sie z 4 punktami Abgar do tego zamartwica.
          Odwiedziłam m. in. p. Dołyk ogolnie bylam zadowolona,bo dokladnie obejrzala
          synka. Ale p. dr powiedziala ze dla pewnosci trzeba dziecko rehabilitowac, mimo
          ze nic nie wskazywalo na jakies zaburzenia neurologiczne. Nie dawalo nam to
          spokoju, po co go rehabilitowac. Moj ginekolog powiedzial mi tak "mowie pani jak
          przyjaciółce prosze odwiedzic p. dr Ujmę", pojechalismy. Powiedziala ze nie ma
          po co go rehabilitowac. dziecko swietnie przybieralo na wadze, mialo wszystkie
          odruchy. Dzis ma 11 m-cy rozwija sie swietnie bez meczarni rehabilitacji. Dodam
          ze jak mial 3 tyg. bylismy w szpitalu na korczaka i tam p. dr i p.ordynator
          wyzywali mnie ze nie rehabilituje dziecka Vojta i ze bede tego zalowac. Dzis nie
          zaluje ze pojechalam do dr Ujmy. To jest nie tylko moja opinia. Poczytaj
          historie forum nie tylko wrocławskiego. Mam nadzieje ze rehabilitantka, która
          spotkalas na drodze jest pewna swej diagnozy.
          Życze duzo zdrówka i szybkich postepów w rehabilitacji.
          sisi
          • pchliczek Re: nie zgadzam sie 01.08.05, 18:36
            No widzisz, Twój synek nie potrzebował mój ma naprawdę ewidentntą asymetrię i
            naprawrdę powinien był rozpocząć rehabilitację od początku a my uspokojeni
            diagnozą dr Ujmy dopiero po dłuższym czasie przekonaliśmy się, ze się pomyliła.
            W międzyczasie synkowi utrwaliło się wiele nieprawidłowych rzeczy :( naprawdę
            mam duży żal, że specjalista nie zobaczył tego co powinien. I nie mówiła mi
            tego jedna rehabilitantka ale dwie różne (zresztą jedna z nich bardzo dokładnie
            pokazała gdzie synek ma nieprawidłowości a jest ich kilka naprawdę wyraźnych!).
            A do dr Ujmy trafiłam właśnie dlatego, że czytałam różne fora w poszukiwaniu
            dobrego neurologa i dzieczyny ją polecały. A ja po swoich doświadczeniach po
            prostu mocno odradzam i tyle.
            p
            • agagor2 Re: nie zgadzam sie 02.08.05, 21:59
              A ja mojego synka rehabilitowałam metodą Vojty. Przychodziła do mnie prywatnie
              rehabilitantka (50 zł za wizyte, z Promyka). Po miesiącu rehabilitacji szłam na
              kontrolę z sercem w przełyku (według rehabilitantki malutki był ciągle bardzo
              nieprawidłowy). Pani doktor go zbadala i okazało się że już jest wszystko ok -
              stwierdziła ze nie wymaga dalszej rehabilitacji. Więc z doświadczenia radzę udać
              się do innych lekarzy i nie sugerować się zdaniem rehabilitantów.
              • pchliczek Re: nie zgadzam sie 03.08.05, 13:33
                Tak wiem :) i dlatego zapisałam synka od razu do innego neurologa - do dr Dołyk
                ale i tak to półtorej miesiaca czekania.
                Swoją drogią przerażają mnie te terminy :(( przecież dla takiego maluszka co ma
                miesiąc czy dwa, trzy miesiące półtorej miesiąca to wieczność :( w tym czasie
                może się utrwalić wiele nieprawidłowości. Nie wiem czy tak mało jest neurologów
                we Wrocławiu czy co? Ech te kolejki....
                Ale co do synka to nie trzeba być lekarzem my sami widzimy, że jeszcze parę
                rzeczy wymaga ostrych ćwiczeń :( i wiem, że rehabilitantka nie mówiła na
                wyrost :(
                p.
    • yenna_m Re: odradzam neurologa... 03.08.05, 22:16
      Z tego, co wiem, Czapska jest najlepszym specjalistą w zakresie neurlogii
      dziecięcej na dolnym śląsku i lokalnym autorytetem w tej dziezdzinie. I wiem
      też, że wielu lekarzy neurologow ma tendencję do kierowania na nieprzyjemną dla
      dziecka rehabilitację - tak na wszelki wypadek.

Coż - trudno mi porównywać diagnozę rehabilitantki z diagnozą lekarza z tak
      ogromnym doświadczeniem, wiedzą i jednak wypracowaną pozycją zawodową.

Chociaz fakt -każdy, nawet najlepszy, moze się pomylić...

Swoją drogą dziwię się pośpiechowi, z jakim umieściłaś ten post na forum -
      przecież nie skonsultowałaś diagnozy z co najmniej dwójką dobrych specjalistów,
      żeby tak autorytatywnie stwierdzać, że Czapska jest do bani...

Pozdrawiam serdecznie i zdrowia dla synka życzę.
      • pchliczek Re: odradzam neurologa... 04.08.05, 10:01

> Swoją drogą dziwię się pośpiechowi, z jakim umieściłaś ten post na forum

nie zrobiłam tego z pośpiechem a asymetrię mojego synka dostrzegłby największy
        laik a napisałam dlatego, że źle zdiagnozowała moje dziecko - nie piszę, że
        słyszałam, że coś tam, że ktoś coś mówił itp. napisałam o swoich
        doświadczeniach i o tym, że na ich podstawie odradzam a każdy niech robi co chce
        • yenna_m Re: odradzam neurologa... 05.08.05, 18:44
          no tak, tylko to jest asymetria stwierdzona tylko przez rehabilitantke (nasuwaja
          mi sie pytania czy rehabilitantka przychodzi prywatnie do dziecka, czy moze sie
          pomylic, czy moze tez miec finansowy interes w rehabilitowaniu dziecka?) czy
          przez ze dwoch innych niezaleznych i dobrze przygotowanych merytorycznie
          specjalistow

moje doswiadczenie nauczylo mi ufac diagnozie lekarskiej, pod warunkiem, ze jest
          ona potwierdzona wlasnie przez takich niezaleznych specow w danej dzialce medycyny

bo kazdy sie moze pomylic

na spokojnie sprobowalabym sobie to ustalic, zeby niepotrzebnie nie stresowac
          dzieciaka rehabilitacją, ktora mu (byc moze) nie jest potrzebna
          • pchliczek Re: odradzam neurologa... 06.08.05, 13:04
            > no tak, tylko to jest asymetria stwierdzona tylko przez rehabilitantke
            (nasuwaja mi sie pytania czy rehabilitantka przychodzi prywatnie do dziecka,
            czy moze sie pomylic, czy moze tez miec finansowy interes w rehabilitowaniu
            dziecka?)

rehabilitantka do której trafiliśmy ma tak dużo dzieci, że pracuje czasem do
            20:00 i ostatnią rzeczą na jaką ma ochotę to dodatkowe dziecko, nie zależy jej
            na naciąganiu, nie przychodzi do domu a asymetrię stwierdził: pediatra i dwie
            niezależne rehabilitantki a do tego sama od początku czułam, że coś jest nie
            tak a teraz jak u synka się utrwaliło wiele nieprawidłowości to po prostu
            widać, nie trzeba być neurologiem by widzieć, że nie jest dobrze i potrzebna
            jest rehabilitacja, zresztą czekam na wyznaczoną wizytę u neurologa i jak tylko
            się wybierzemy mogę napisać co stwierdził inny specjalista

skoro jesteś tak dociekliwa i tak zaciekle bronisz pani Ujmy zarzucając mi
            wypisywanie bzdur, to możesz mnie odwiedzić i sama zobaczyć czy mojemu synkowi
            potrzebna jest rehabilitacja czy nie

> moje doswiadczenie nauczylo mi ufac diagnozie lekarskiej, pod warunkiem, ze
            jest ona potwierdzona wlasnie przez takich niezaleznych specow w danej dzialce
            medycyny

wiesz, rozumiałabym gdybyś napisała "moje dziecko ma problemy, poszłam do p
            Ujmy i ona bardzo trafnie zdiagnozowała, wyznaczyła dobrą terapię a inny
            neurolog potwierdził, że faktycznie dziecku to a to dolega" jak na razie słyszę
            tylko, że p Ujma jest dobra w potwierdzaniu, że wszystko jest ok

> na spokojnie sprobowalabym sobie to ustalic, zeby niepotrzebnie nie stresowac
            > dzieciaka rehabilitacją, ktora mu (byc moze) nie jest potrzebna

sęk w tym, że jest potrzebna i na pewno gdyby pani Ujma dobrze zdjagnozowała
            terapia byłaby o wiele krótsza bo ponad dwa miesiące opóźnienia u takiego
            dziecka to bardzo dużo :(

nie będę już ciągnąć tego wątku, swoje napsałam, każdy zrobi co uważa za słuszne
            ja nie polecam tej pani neurolog i tyle.

p.
            • yenna_m Re: odradzam neurologa... 08.08.05, 18:42
              pchliczek, ja nie twierdze, że Czapska mogla się nie pomylic.
              Tylko twierdze, że nie zaufam diagnozie, że dziecko ma cos tam, jesli tego nie
              potwierdze u dwoch niezaleznych lekarzy. To moje takie doswiadczeznie zdobyte
              nie w trakcie wedrowki od neurloga do neurologa, ale raczej w trakcie
              diagnozowania i ewentualnego leczenia astmy moich dzieci ;)

Dlatego nie uwierzę ani samej Czapskiej (ale ona, gdy o diagnostyke
              neurologiczna mego dziecka idzie, byla juz drugim lekarzem, u ktorego
              diagnozowalismy to i owo - wlasnie zeby miec pewnosc, że diagnoza jest
              postawina dobrze) ani zadnemu innemu lekarzowi. Tym bardziej nie uwierzylabym
              rehabilitantce, ktora niestety lekarzem nie jest.

Jesli intuicja Ci mowi - rehabilitowac, to jasne - intuicji sluchac trzeba, bo
              matka wie najlepiej, intuicyjnie wyczuwa czy dziecko wymaga pomocy lekarskiej
              czy nie. Grunt to nie szkodzic. Ale JA (podkreslam) przeszlabym sie jeszcze do
              dwoch lekarzy, żeby sprawdzic, co jest grane. Do dwoch lekarzy a nie
              rehabilitantki ;)

Pozdrawiam serdecznie i duzo zdrowia dla malucha zycze.
              • noemi.d Re: odradzam neurologa... 08.08.05, 20:37
                a ja wwam powiem,że lekarz lekarzem, a rechabilitantka z długim starzem swoje.
                Moje dziecko miało asymetie i WZM od urodzenia, ale pediatra się nie przejęła,
                nie wysłala na zadne konsultacje.Dopiero jak ja sama zaczełam coś podejrzewać,
                poszłam do pediatry prywatnie, a ta natychmiast dała skierowanie do neurologa i
                kontakt do p.rechabilitantki.A że do neurologa dostać się ciężko najpierw byłam
                u rechab, która potwierdziła,że mały musi mieć koniecznie rechabilitację. A
                neurolog tylko potwierdził.
                Aha,
                tak się składa,że pchliczek i ja chodzimy do tej samej rechabilitantki, i
                bardzo bardzo polecam.Ona nie tylko przacuje prywatnie, ale i w szpitalu
                dziecięcym Korczaka.Jest b.dobrą specjalistką i pomogła nam.
                Czasem praktycy są bardziej doświadczeni niż teoretycy.
                To tyle

Pozdrawiam

Aga mama Bartka
              • pchliczek Re: odradzam neurologa... 08.08.05, 23:41
                > Ale JA (podkreslam) przeszlabym sie jeszcze do
                > dwoch lekarzy, żeby sprawdzic, co jest grane. Do dwoch lekarzy a nie
                > rehabilitantki ;)

yenna_m, przecież napisałam, że czekam w kolejce do neurologa :) to nie moja
                wina, że na wizytę trzeba czekać półtorej miesiąca :( nie zamierzałam w tym
                czasie siedzieć z założonymi rękami wystarczająco dużo czasu straciliśmy :(
              • pchliczek Re: odradzam neurologa... 15.09.05, 14:17
                No i byłam dziś u neurologa - u p Dołyk. Jaka jestem wściekła, że od razu do
                niej nie trafiłam :((((
                Tak, synek ma asymetrię do tego dochodzą nieprawidłowości z kręgosłupem.
                Teraz mam porównanie badanie doktor Ujmy było po prostu... żenujące, bardzo
                standardowe. Doktor Dołyk przebadała małego dokładnie, wiele rzeczy pytała,
                wyjaśniała. To, że straciliśmy pieniądze na dr Ujmę to najmniejsze piwo,
                straciliśmy masę czasu na rehabilitację! Boże jak można ją polecać jako
                specjalistę najwyższej klasy!! Nie jestem w stanie tego zrozumieć.
                Już z kilku źródeł zupełnie niezależnych wiem, że p Ujma ma wyjątkową tendencję
                to niezauważania asymetrii (a u mego syna była bardzo mocna) i do wmawiania
                kręczu szyi.
                Bardzo odradzam tą lekarkę no chyba, że komuś zależy tylko na uspokajających
                słowach, że wszystko jest ok bez względu na stan faktyczny.
                Dla mnie ta lekarka to zwykły partacz.
                p.
                • anetta75 Re: odradzam neurologa... 21.09.05, 15:41
                  Dr Dołyk - b. sympatyczna, dokładna, komunikatywna - potwierdzam i polecam. Nie
                  przyjmuje, już w Ars Medice na Potockiego - jest tam inna dr - beznadziejna,
                  która neurologicznie badała mojego 2 mies. syna mniej niż minutę... Lepiej to
                  robi mój pediatra. Nieprzyjemny babsztyl, tylko straciłam skierowanie:-(((. Dr
                  Dołyk przyjmuje prywatnie (60 pln) w Pulsantisie na Ostrowskiego, a na NFZ w
                  przychodni na Traugutta (przyszpitalnej).
                  Z dr Ujmą nie miałam do czynienia, ale po doświadczeniu z dr Korzeniewskim
                  unikam lekarzy nazbyt reklamowanych i o wysokich tytułach - zwykle odcinają
                  kupony od popularniści. Oczywiście nie wiem czy jest tak w przypadku dr Ujmy
                  Czapskiej.
    • agnes19762 Re: odradzam neurologa... 20.08.05, 22:19
      Ja byłam u neurologa w PUCHATKU i lekarka stwierdziła asymetrię u mojej
      córeczki. Od miesiąca chodzę na rehabilitację Vojtą do Promyka do reh.
      Paździerskiej. W środę mam wizytę u Ujmy. Ciekawa jestem co powie. Napiszcie mi
      kto jest dobrym rehabilitantem we Wrocławiu? Słyszałyście cos o tej do której
      ja chodzę? Polećie mi kogoś.
      • mstawarz Re: odradzam neurologa... 20.08.05, 22:30
        Pani Magda rehabilitowala z nami naszego synka przez rok, moge wypowiadac sie o
        niej tylko dobrze. Jest wspaniala osoba, ze swietnym podejsciem do dzieci,
        uwazana jest za dobrego specjaliste. Ja w kadym razie moge polecic Ja z calego
        serca.
        Pozdrawiam
        Dorotka
      • noemi.d Re: odradzam neurologa... 23.08.05, 20:23
        Hej, ja choze do pażdzierskiej juz 4 miesiąc. Jest b.dobra prawie kończymy
        rechabilitację. I polecam wszystkim

AGa
      • arla5 Re: do agnes19762 07.10.05, 22:32
        Wspaniala jest pani Magda!my rehabilitowalismy malego u niej 10 miesiecy!jest
        naprawde dobra i bylismy z niej zadowoleni.zaprzyjaznilysmy sie nawet troche i
        do tej pory wysylam jej kartki na swieta...bardzo dobra rehabilitantka!
        a jesli chodzi o tego neurologa to bylismy rowniez u Czapskiej i u Dolyk...i
        wlasnie przez Dolyk stracilismy 3 miesiace na masaze,jak trzeba bylo juz
        rehabilitowac Vojta...pozniej chodzilismy do niej na kontrol,bo blisko i przy
        okazji rehabilitacja,ale te 3 miesiace...pozdrawiam!-
        Nasza Oliwka zobaczy świat za:
        tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20729;124/st/20051111/dt/6/k/3ef7/preg.png
    • mamajedrusia Re: odradzam neurologa... 15.09.05, 19:16
      a ja się zgadzam z pchliczkiem....i odradzam dr.Ujmę. Tylko , że powód mojego
      odradzania jest zgoła odwrotny. Jako , że mam synka po bardzo dużych przejściach
      (wczesniak z 28 tyg , 1 pkt. Apgar , zamartwica , wylewy do OUN 4 stopnia...to
      taki skrót) , pani doktor po zbadaniu go stwierdziła , że niewiele da się z
      niego wyciagnać bo będzie i tak dzieckiem specjalnej troski. Jako
      ewentualna!!!!! rehabilitację zaleciła Vojtę , twierdzac , że niewiele może ona
      dać ale napewno sprawi że mały będzie siadał. Kazała szukać pomocy w ośrodkach
      dla dzieci niepełnosprawnych.
      Mój synek jest zdrowym , dobrze rozwiniętym dzieckiem. Świetnie się rozwija i
      neurologicznie jest zdrowy. Ale to dzieki wsparciu innego kochanego lelarza i
      oczywiście rehabilitacj ale NDT Bobath. Mam wspaniała rehabilitantkę , którą
      kocha tez mój synek. Dodam , że jego rehabilitacja to jedynie dopieszczanie ,
      bo wszystkie odruchy miał normalne tylko takie niezdarne.
    • klineczka Re: odradzam neurologa... 18.10.05, 09:25
      Ja odradzam dr Rozantowską ze szpitala KOrczaka po pierwsze bije od niej jadem
      po drugie nie bada tylko spogląda na dziecko i wydaje złe diagnozy. U mojego
      synka opóżniła rehabilitacje miał lekką asymetrie.Świetnym fachowcem jest dr
      Chmielewska ze szpitala Marciniaka ale b. trudno się do niej dostać . POzdrawiam
      • anetta75 Re: odradzam neurologa... 18.10.05, 22:14
        potwierdzam. Byłam u tego babiszona z Tytusem. Na szczęście tak mnie zraziła,
        że pobiegłam gdzie indziej. Zmarnowałam tylko skierowanie. Nie bada, krzyczy
        żeby nie zdejmować pieluchy, ogląda dziecko jakby się brzydziła. A ma tytuł
        doktora i specjalizację II st. Omijajcie z daleka!!!
      • matea4 Re: odradzam neurologa... 31.10.05, 21:02
        Chciałabym wszystkie mamy które mają jakieś wątpliwości co do rehabilitacji czy
        to Vojta czy też masażami, że nawet jeśli jest ona na wyrost to na pewno
        przyniesie dużo dobrego.P. Magde znam prywatnie i jest najlepsza. Jeśli chodzi
        o asymetrie to bardzo dobre efekt daje matoda Castilio- Moralesa stosowaną
        przez panią logopedę dr Regner. Moje dzieci miały kręcz i asymetrie. Starszy
        masowany był 3 razy w miesiącu przez prawie 9 misięcy, + Vojta i jest wszystko
        o.k a młodszy tylko 6 miesięcy. Obydwaj trafili do Promyka w wieku 3 tygodni.
        Naprawdę warto ćwiczyc nawet 6 razy dzienne pod warunkiem że ma się pewność ze
        robi sie to dobrze.
    • agnes19762 Re: odradzam neurologa... 29.10.05, 21:18
      Ponownie wracam na forum aby dołączyć do grona osób przestrzegających przed dr
      Ujmą.Trafiłam do niej jak już pisałam z córeczką która ma asymetrię
      (stwierdziła neurolog wq PUCHATKU). U Ujmy byliśmy po tzw. drugą opinię.
      Stwierdziła, że dziecko neurologicznie jest ok. Córeczka jest bardzo silna i
      ułożenie to skoryguje sama bo jak stwierdziła u córeczki jest mały kręcz szyji,
      który należy (jeśli chcemy) tylko rozmasować i dała nam namiar na masażystę, do
      którego jeździliśmy dwa razy w tyg przez ok. miesiąc. A jak dr Ujma twierdziła
      masaże miały dać efekt w ciągu dwóch tyg. Masażysta sam nam podziękował,
      chociaż wizyty były prywatne bo uznał że z córeczką jest już wszystko ok. Ja
      efektu nie widziałam większego poza tym że córcia przecież rośnie i z dnia na
      dzień jest silniejsza, starsza i sama czyni pewne postępy. Cały czas chodzimy
      do Promyka na Vojtę. Jest poprawa. Córcia dzielnie sobie radzi i mam nadzieję
      że pozbędzie się tej asymetrii w całości. Gdybyśmy zaufali Ujmie i zaniechali
      Vojty to sądzę że "obudzilibyśmy się z ręką w nocniku". Stracilibyśmy sporo
      czasu a tak jesteśmy do przodu w ćwiczeniach. Oczywiście nie szukaliśmy innych
      opinii. Chcieliśmy usłyszeć potwierdzenia diagnozy - albo asymetria jest albo
      jej niema. NAsza pediatra twierdzi że jest ale tak jakby jej nie było. Lek.
      rehabilitant w Promyku mówi, że asymetria jest mała i skierował nas na Vojtę (3
      mies.). No i rehabilitantka z Niemiec też twierdzi że jest asymetria. Więc
      ćwiczymy z Panią Magdą i jesteśmy spokojni bo wiemy że ona jest ok. i
      wyprowadzi nam córcię jak się patrzy, dzięki za wasze opinie o tej
      rehabilitantce to naprawdę uspakaja. UWAŻAJCIE NA UJMĘ-CZAPSKĄ.
      • pchliczek Re: odradzam neurologa... 30.10.05, 19:18
        Też chodzimy do p Magdy, naprawdę jest rewelacyjną rehabilitantką :)
        a o Ujmie uważam, że trzeba pisać na wszystkich forach, gdzie mamy z Wrocławia
        szukają namiarów na dobrego neurologa bo ja właśnie tak do Ujmy trafiłam, bo
        jakaś mama zachwalała, że to taka super wyrocznia. Ależ się przejechaliśmy :(((
        i tyle czasu straciliśmy :(((
        p.
        • ajm04 Re: odradzam neurologa... 30.10.05, 19:58
          Witam,
          a jak wam sie udało dostac na rehabilitacje do Promyka.Ja stałam 2 dni i nic!
          • noemi.d Re: odradzam neurologa... 31.10.05, 19:42
            ehhh rehabilitacja w Promyku jest na prawdę dobra.
            Jeśli mam radzić : jest mozliwość dostać się na kasę Chorych, ale ... trzeba
            stać w kolejce pierwszego każdego miesiąca i to juz ok. 3 rano.
            A jeśli chodzi o privy to trzeba próbować.
            P. magda wyprowadziła mi dziecko na cacy.Rechabilitację mamy za sobą. Nawet
            Dołykowa stwierdziła,że Vojta już niepotrzebny.

Trzymam za was kciuki

Aga
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka