Dodaj do ulubionych

Odnowa komunikacyjna Wawra

09.05.05, 14:27
Rozpoczynam akcje "Odnowa komunikacyjna Wawra" mająca na celu poprawe
komunikacji w Wawrze.Zwracam się szczególnie tutaj do mieszkańców
Falenicy ,jakie zmiany by was ucieszyły a jakie byście nie chcieli żeby ZTM
wprowadził.
Pytanie:Czy Falenica by korzystała z połączenia z Trasą Siekierkowską przez
Wał Miedzeszyński trasą 146 do Centrum,dla mnie to jest cenne przy
opracowaniu Projektu.
Proszę o własne propozycje ,projekty i uwagii które dla mnie będą bardzo
cenne.Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jhbsk Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 09.05.05, 15:05
      W ramach odnowy komunikacyjnej trzeba by zwiększyć częstotliwość kursowania
      pociągów (a także komfort podróżowania). Kolej już skutecznie zniechęciła do
      siebie pasażerów - stąd popularność prywatnych linii autobusowych.
    • glenkora1 Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 09.05.05, 15:46
      Ja też stawiam na pociągi. Czekam na tę "szybką kolej miejską", ale nic chyba w
      tej sprawie się nie dzieje. Pociągi to dla linii otwockiej absolutna podstawa,
      bo nie stoją w korkach. Szybka kolej powinna objąć całą linię aż do Celestynowa
      albo jeszcze dalej!
      Jeśli chodzi o autobusy, oczywiście połączenie z centrum przez nowy most byłoby
      idealne. Zwłaszcza, że tereny przy Wale Miedzeszyńskim teraz bardzo się
      zabudowują i ludzie tam mają problemy z komunikacją.
      • jhbsk Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 09.05.05, 15:58
        SKM to typowe kacze obiecanki. W dodatku z powodu specyfiki linii otwockiej
        (dużo przejazdów przez toty) aktualnie niewykonalne.
        • kris142 Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 09.05.05, 16:57
          A najlepiej chyba autobus przyspieszony na Trasie Falenica-Bysławska,Wał
          Miedzeszyński,Trasa Siekierkowska,i dalej po trasie obecnego 359
          Przystanki:Falenica,Bysławska,Strzygłowska,Romantyczna,Peonii,Bronowska,Kadetów,
          Most Siekierkowski,i dalej przystanki po lewej stronie Wisły.
          Moim zdaniem obciążyło by to 521 nieco w Falenicy,więc prosze powiedzieć czy
          wam to pasuje,bo może zaistnieje taka linia w moim projekcie.
          Dziękuję.
          • jhbsk Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 10.05.05, 09:01
            Pomysł niezły, ale mam nadzieję, że nie przewidujesz likwidacji 521. Jest to
            bardzo potrzebna i wykorzystywana linia. A jak miała by wyglądać trasa nowej
            linii po lewej stronie Wisły?
            • kris142 Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 10.05.05, 14:47
              Nie przewiduje likwidacji linii 521,możliwe jest tylko to w przypadku
              powstania SKM ,ale to długa droga i powstała by wtedy linia zwykła z
              okrojonym rozkładem na bazie obecnego 521.
              Co do linii 5xx przez Most Siekierkowski, to po lewej stronie Wisły pojechała
              by prawdopodobnie Indiri Gandhi,Spacerową ,Marszałkowską albo w kierunku
              Służewca,nie wiem co lepsze,a może masz inną propozycje do trasy linii,to
              prosze ją podać.Dziękuję.
              • glenkora1 linia autobusu 5XX Falenica-Centrum 10.05.05, 15:22
                od Mostu Siekierkowskiego ten autobus 5xx powinien grzać do centrum jak
                najszybciej sie da ;)
                - do metra Centrum i nigdzie indziej.
                • onuferek Re: linia autobusu 5XX Falenica-Centrum 11.05.05, 14:52
                  Do Centrum jest 521, prywatne i kolej. Ta nowa linia, gdyby powstała, powinna
                  być skierowana Siekierkowskim, omijać centrum szerokim łukiem i kierować się
                  raczej na południe po lewej stronie Wisły. Ursynów lub lotnisko. Albo dalej do
                  Ursusa. Jeśli chodzi o SKM, to przejazdy kolejowe notorycznie zamknięte
                  stanowiłyby duży problem, jednak nie słyszałem, poza plotkami, że sprawa jest
                  wstrzymana. Wręcz przeciwnie. Kilka dni temu w radio mówili, że dwa pierwsze
                  składy już są w toku produkcji, czy też modernizacji. Cały spód i napęd
                  pochodzi od zwykłych kolejek. Pierwszy kurs ponoć przed świętami.
                  • jhbsk Re: linia autobusu 5XX Falenica-Centrum 11.05.05, 15:29
                    Większość dojeżdża jednak do centrum. A co do SKM to uwierzę jak zobaczę. W
                    kacze obiecanki nie wierzą. Poza tym stan torów jest katastrofalny.
                    • onuferek Re: linia autobusu 5XX Falenica-Centrum 12.05.05, 08:04
                      Większość do Centrum, dlatego większość linii właśnie tam podąża. Kolejna
                      powinna omijać centrum, ale zatrzymywać się jednym przystankiem koło metra. Co
                      do SKM patrzę może mniej sceptycznie, ale chętnie zapoznam się z raportem
                      dotyczącym stanu torów, sporządzonym przez ekspertów. A może z takim właśnie
                      mam do czynienia?
    • 122abc Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 11.05.05, 16:55
      a co to za nowa forma zbierania danych? to takie nowoczesne badania?
      robisz projekt, czy guza szukasz? jak Twój projekt będzie się opierał na dwóch
      czy ośmiu wypowiedziach na forum, to ja Tobie i sobie współczuję. Miło, że ktoś
      pyta mieszkańców, ale chyba to trochę w innej formie trzeba robić. Zwłaszcza,
      że ten, kto siedzi na forum i mu się nudzi w necie, jeździ samochodem i ma
      autobusy w dupie.
      • jhbsk Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 12.05.05, 07:49
        22abc napisała:

> a co to za nowa forma zbierania danych? to takie nowoczesne badania?
        > robisz projekt, czy guza szukasz? jak Twój projekt będzie się opierał na dwóch
        > czy ośmiu wypowiedziach na forum, to ja Tobie i sobie współczuję. Miło, że ktoś
        >
        > pyta mieszkańców, ale chyba to trochę w innej formie trzeba robić. Zwłaszcza,
        > że ten, kto siedzi na forum i mu się nudzi w necie, jeździ samochodem i ma
        > autobusy w dupie.
        Co ci przeszkadza? Skąd ta agresja? Używam forum, bo lubię, nie nudzę się i
        korzystam prawie wyłącznie zkomunikacji zbiorowej.
      • onuferek Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 12.05.05, 08:06
        forum jest po to, by sobie "pogadać". Właśnie to robimy, na temat komunikacji
        wawerskiej, chyba nie zauważyłeś. Jak ci nie pasuje, to się nie wtrącaj
    • k.kacyk Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 12.05.05, 00:46
      kris142 napisał:

> Rozpoczynam akcje "Odnowa komunikacyjna Wawra" mająca na celu poprawe
      > komunikacji w Wawrze.Zwracam się szczególnie tutaj do mieszkańców
      > Falenicy ,jakie zmiany by was ucieszyły a jakie byście nie chcieli żeby ZTM
      > wprowadził.
      > Pytanie:Czy Falenica by korzystała z połączenia z Trasą Siekierkowską przez
      > Wał Miedzeszyński trasą 146 do Centrum,dla mnie to jest cenne przy
      > opracowaniu Projektu.
      > Proszę o własne propozycje ,projekty i uwagii które dla mnie będą bardzo
      > cenne.Dziękuję i pozdrawiam.
      najlepiej gdyby 146 jechało przez most siekierkowski do najbliższej stacji
      metra.Może to być inny autobus, ale połączony koniecznie z metrem , wydaje mi
      się że byłoby to najszybsze połączenie z centrum i innymi dzielnicami. co do
      kolejki to wątpię, prędzej reaktywuje się ciuchcia do dworca wileńskiego.
      budynki stacji jeszce stoją , trzeba położyć tylko tory i w para w ruch.
      • speedbird Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 20.05.05, 21:12
        Moim zdaniem - co jest zgodne z kilkoma przedmówcami - nowa linia autobusowa
        (dobrze jeśli pośpieszna) przejeżdżałaby Mostem Siekierkowskim i kierowała sie
        po lewej stronie Wisły na - powiedzmy - południowy-zachód. Koniecznie musi
        krzyżować się ze linią metra przy jednej ze stacji. Pozwoliłoby to na
        połączenie z Centrum, Żoliborzem, a z drugiej strony z Kabatami. Może taka
        linia Autobusowa powinna kończyć sie na lotnisku Okęcie, może na Bemowie, może
        w Ursusie?.. Tu jest wiele mozliwości
        Pozdrawiam!
        • asfald Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 21.05.05, 22:18
          Mnie by ucieszylo gdyby odbudowac most laczacy Jozefow z Konstancinem.
          Sprawdzcie na mapie!
          Trasa nr 721 biegnie kolo Konstancina, urywa sie nad Wisla i to samo po naszej
          stronie-dochodzi od Wiazowny do Jozefowa i urywa sie nad Wisla.
          Miedzy Gora Kalwaria a Mostem Siekierkowskim nie ma mostu posredniegoo na druga
          stronee.
          Moglaby wtedy tedy jezdzic linia autobusowa z Falenicy przez Jozefow do
          Konstancina, Piaseczna i Brwinowa, a takze kilka linii autobusowych z powiatu
          Otwockiego.
          Mysle ze byloby to dobre rozwiazanie dla peryferyjnych miejscowosci i dla Wawra.
    • gazetix Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 28.12.05, 10:11
      postuluję 146 "puścić" Mostem Poniatowskiego do Emilii Plater lub
      Dw.Centralnego zamiast do Dw.Wschodniego do którego dojeżdża 147 !
      • djmc100 Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 29.12.05, 17:05
        wiec tak, proponuje:
        147 MIEDZYLESIE (bez zajazdu do radosci) - ... Wal miedzeszynski- i po trasie
        146 do wschodniego , zwiekszona czestotliwosc
        146 FALENICA - ...Wal Miedzeszynski - Trasa Lazienkowska - Al. Ujazdowskie -
        Nowy Swiat - Al. Jerozolimskie - DW. CENTRALNY lub DW. ZACHODNI
        359 przerobka na 459 jezdzaca pn - pt przez caly dzien na trasie METRO
        POLITECHNIKA - (po trasie 359) - Trasa Siekierkowska - Plowiecka i dalej np do
        marysina wawerskiego gdzie aktualnie konczy trase 305 (to dopiero po
        dokonczeniu trasy siekierkowskiej)
        305 - likwidacja albo skierowanie zamiast na marysin wawerski na rembertow lub
        do wesolej i puszczenie do Aleksandrowa
        702 - zmniejszenie przystankow na trasie od plowieckiej do Blot
        142 - zrobienie linii stalej jako dowozowka na trasie obecnej tylko do Falenicy
        w ten sposob 146 bedzie szybkim polaczeniem do centrum, ominie stadion i korki
        142 jezdzi puste, wiec 702 niech bedzie szybka dowozowka do otwocka i jozefowa
        a poprawa 305 poprzez korekte trasy mysle ze jest dobra
        • carlos80 Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 29.12.05, 23:20
          Nie tak prędko z tym wycofywaniem 147 z Radości, prosze nie zapominać o tym, że
          to dość istotna linia jeśli chodzi o transport osób pracujących w Międzylesiu np
          CZD. Jest to jedyne bezpośrednie połaczenie. Jeśli ktoś podrzuci argument
          istniejącej lini 115, to proszę sobie przypomnieć, że linia ta łączy Falenicę z
          gimnazjum w Miedzylesiu, dość spore jest zainteresowanie tą linia uczniów
          • asfald Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 30.12.05, 17:32
            Myślę że patrząc przyszłościowo, trzeba pomyśleć o odbudowie mostu z Józefowa
            do Konstancina i pomyśleć o budowie mostu na Zaporze z Międzylesia do Wilanowa.
            Niezbędne jest puszczenie przez te mosty komunikacji zbiorowej.
            Brakuje szybkich połączeń do Konstancina i Wilanowa, a Most Siekierkowski
            prawie w ogóle nie odciąża Łazienkowskiej i Poniatowskiego w zakresie
            komunikacji zbiorowej. Brakuje na Siekierkowskim SUPERSZYBKIEJ trasy
            autobusowej np. z FALENICY-via Międzylesie- do METRA po drugiej stronie Wisły!
        • saabb Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 19.02.06, 12:02
          146 do centralnego!!!
    • otw Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 21.02.06, 18:55
      Ja bym chcial Minibusa, co by przez/z Falenicy jechal Walem. To byl by prawdziwy
      express.
      A na Ztm klade lache, bo nie wierze juz, ze ta instytucja potrafi zrobic rozklad
      sprzyjajacy pasazerom - patrz predkosci handlowe 146,161,521,SKM i innych.
      • psx Re: Odnowa komunikacyjna Wawra 21.02.06, 19:47
        No właśnie a propos prędkości. Często jak jadę za autobusem to prędkość oscyluje
        na poziomie 40 km/h. Czy naprawde nie da się trochę szybciej? W takim tempie to
        nawet jak korków nie ma to podróż 521 z centrum trwa wieczność.
        Podobnie jest z SKM - już któryś raz widzę jak między Falenicą a Miedzeszynem
        przetacza się z prędkośćią ok 30 km/h. W XXI wieku gdzie pociągi śmigają ponad
        200 km/h a my mamy bardzo nowoczesną i bardzo Wolną Kolej Miejską.
        • edys1 szlabany na przejeździe w Falenicy 21.02.06, 21:54
          A mnie zastanawia nadgorliwość naszego pana drużnika. Być może lepiej dmuchać
          na zimne i dzięki niemu nie ma bliższych spotkań samochodów z pociągami, ale
          np. zamyka przejazd na dobre 4-5 minut przed przyjazdem SKMki, która i tak
          zatrzymuje się na stacji Falenica i do Michalina już nie jedzie...
          Pamiętam, że kilka lat temu zamykał szlabany chyba na 10 minut, aż ludzie
          trąbili na niego klaksonami :)) Teraz jest trochę lepiej, ale i tak trudno
          przejechać :(
          • psx Re: szlabany na przejeździe w Falenicy 22.02.06, 00:20
            No właśnie! Trzyma przejazd zamknięty 5 minut, potem wjeżdza SKM'ka i otwiera.
            Wkurzające!
            • heca7 Re: szlabany na przejeździe w Falenicy 22.02.06, 14:35
              Mnie najbardziej wkurza kiedy stoję na Młodej i czekam na otwarcie przejazdu po
              czym tenże sie otwiera, ale zanim do niego dotrę to opuszcza się znowu. No i
              brak ronda po tej stronie.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka