Gość: ojciec dyrektor IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.05.04, 18:37 bracia i siostry,módlmy się w intencji kanonizacji św. męczennika Ernesta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Polski Serb Re: Podgrzewacze marzeń - Kusturica o sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 12:16 Panie Sobolewski, bardzo lubię Pana sposób pisania o filmie. Ale niech Pan zostanie przy filmach. Kusta, tak w Belgradzie nazywają Emira, jest w Serbii i Czarnej Górze t.z. w Jugosławii która dla jego (dla mnie też) nadal istnieję i zniknąć nie może, uwielbiani. Niech Pan pojedzie do Belgradu i sam się przekona. Może Pan jak Mickiewicz, Handke, polski Patriarcha Sava czy ojciec M.Allbright też odkryje Kustę, Serbów i Serbie. A to Kusturica wczoraj w Cannes sam rzekł o sobie i wojnie w Bośni: - Moja rodzina z pochodzenia jest serbska, prawosławna. Mój ojciec urodził się jako muzułmanin, ale był przede wszystkim Serbem. Moja matka pochodzi również z rodziny muzułmańskiej, ale się nie identyfikuje z żadną religią. Ona wierzy w moc miłości. Ja moją przynależność serbskiej nacji definiuję na podstawie języka, którym mówię. Wczesnej był to serbsko-chorwacki. Dziś jest to serbski. To narodowe, kulturowe dziedzictwo definiuje również moją tożsamość. Czuję się również trochę czarnogórcem, ponieważ góralska mentalność jest bliska mojej mentalności. Kusturica powiedzał również, że ani trochę nie zmieniło się jego podejście do wojny w Bośni: - Wszystko się zaczęło od demokratycznych wyborów, kiedy ludzie głosowali na nacjonalistycznych przywódców. Wojna rozpoczęła się w kwietniu 1992r. Niedługo potem, t.z. również w 1992r. Lord Owen wysłannik ONZ, sporządził plan pokojowy. Wszyscy byli zgodni, aby go podpisać. Niestety, kiedy Alia Izetbegović wrócił do Sarajewa, ambasador USA zażądał od jego, aby tego nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivica jebem ti majku cetnicku srbine prokleti IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 15.05.04, 13:55 czyli co debilu za 200 tys. pomordowanych Muzułmanów odpowiadają Muzułmanie, ambasador USA a może spoleczność międzynarodowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.S.F. balia = kurac IP: *.lublin.mm.pl 15.05.04, 16:10 200 tyś. ludzi zgineło w sumie, z czego najwyżej 2/5 było muzułmanami.Czas na rozliczenie zbrodni ustaszy i "bośniaków". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balia jak bania Re: balia = kurac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 16:25 a tak , już czas - teraz kolej na czetników i ustaszy i jak zwykle żydów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@@ 000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 08:23 Kto koga zabil i przepedzil jeszcze dlugo sie nie dowiemy, ale kto zniszczy most stary 400 lat to wiadomo: twoi rodacy ustaszowcu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziomek Eurowizja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 08:27 Ty musisz byc albanem - Serbowie i Chorwaci, a jeszcze mniej Bosniacy tak nie mowia juz o sobie. Trzeba bylo ogladac Eurowizje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peszek Re: Eurowizja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 08:28 Tak, to napewno alban, znam go, zbiera characze w Brzezinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żelazny plwacz Re: Podgrzewacze marzeń - Kusturica o sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 16:21 a mnie to wali co powiedział kusturica i nie pisz takich długich opinii , bo cię opluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xavier Re: Podgrzewacze marzeń - Kusturica o sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 08:25 Kto ci kaze czytac kretyne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytoniowy żar Re: Podgrzewacze marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 16:23 dyrektor, a chcesz z karata w nochala ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lumiere Re: Podgrzewacze marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 08:20 Wiekszego steku bzdur o Kusturicy i jego filmie trudno wyobrazic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seka Re: Podgrzewacze marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 08:32 Sobolewski, komentuj lepiej Bolka i Lolka. Kusturyca to ostatni Mochikanin broniacy kina europejskiego przed amerykanskim prymitywizmem. Odpowiedz Link Zgłoś