Dodaj do ulubionych

Co oznacza taki gest??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 18:37
Witam!

Nie wiem, czy to dobre forum i czy moje pytanie dotyczy kultury, czy raczej
jej braku - co oznacza gest, popularny u części młodzieży, polegający na tym,
że się macha ręką i pstryka tak jakoś palcami, co wydaje odgłos podobny do
zwykłego pstryknięcia,? Wiecie, o co chodzi? Wyjdę pewnie na kompletnego
ignoranta, ale pytam szczerze.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: ignorante I jeszcze jedno... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 18:02
      Wygląda to mniej więcej, jak strzepywanie termometru.
      pzdr
      • karioka87 Re: I jeszcze jedno... 10.11.06, 23:52
        Taki gest wykonuje się w kierunku osoby której sie nie lubi, znaczy tyle samo
        co zagraniczny F***
        Najciekawsza jest geneza gestu :) Może przynudzę, ale i tak napiszę.
        W czasie wojen angielsko-francuskich Anglicy mogli pochwalić się znakomitymi
        łucznikami, więc Francuzi na początku bitwy wykonywali ten gest sugerując, że
        gdy tylk ich dorwą to odetną im właśnie te dwa palce i juz nie będą strzelać z
        łuku :)) Taka mała groźba. Echh... chyba właśnie spożytkowałam wiedzę :)
        • Gość: POLSKA MALPA Re: I jeszcze jedno... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 10:09
          Malolaty przypisuja bardziej przyziemne i wulgarne znaczenie temu sygnałowi,
          duzo blizsze strzepywaniu termometru. Tyle ze nie termometru, i na tego kogos do
          kogo to jest skierowane.
          • Gość: ignorante Re: I jeszcze jedno... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 17:07
            Aha, rozumiem...
            Dzięki za "oświecenie"!

Pozdrawiam!
        • Gość: i.nes dwa palce IP: *.aster.pl 13.11.06, 22:09
          Ten gest pod groźbą łuczników to nie było strzepywanie palców, a raczej robienie
          z nich literki V (dłoń w kierunku pokazującego) i taki ruch z dołu ku górze,
          jakbyś chciał te dwa palce sobie w nos wsadzić ;) Po angielsku to się nazywa
          "two-fingered salute" i wygląda tak: tinyurl.com/y2f92j
    • Gość: jebacdisajapirdole Re: Co oznacza taki gest?? IP: *.205.144.215.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.05.22, 14:08
      to znaczy po prostu spierd*alaj
      • Gość: Gentleman OT CO 🤌 Re: Co oznacza taki gest?? IP: *.play-internet.pl 22.07.22, 20:36
        Uprzejmie informuję, iż gdzieś w centrum Warszawy dowiedziałem się od tamtejszego tubylca iż jakoby ten gest oznaczał dosłownie (cytuję) „Ciągnij druta Ty stara cioto 🤌🏻„

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka