ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 24.03.04, 01:57 Jo nie! Hehe, hale bee dobrze, juz widzem "kryzys polski", na syćkie boki, radocha dlo syćkik, a dostaniymy tak w śtyry litery, jako jesce my nikie nie dostali... Nie wierzycie? Ni ma co sie śmioć, mistrz od populizmu moze nom syćkim pokozać fto tu głupi, haj! Trza juz to widzieć, co nos ceko... Co Wy na to ? A moze nos on cego naucy, pokoze ka rozum do rozumu, he? Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 24.03.04, 06:57 Wyobrażam sobie, iż faktycznie może dojść do rządów Leppera i jego ludzi. Dlatego należy traktować tego człowieka całkowicie poważnie i ze wszystkich sił starać się go zniszczyć. Jeżeli tego nie zrobimy, to wówczas on zniszczy Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 24.03.04, 08:08 Cy historia PRL jesce w lepsym wydaniu mo sie nom powtórzyć? Momy jom jak na dłoni w jednym z wątków Hanysa . A teroz w UE przerobimy to z Lepperem??? Cy nas naród zmądrzeje i kie???. Nei, coz z tego, ze głowicka boli od tego?... Przecie nie kozdego...Ech! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 24.03.04, 20:53 Czy demokracja zostanie przez niego wywrócona??? Niektórzy uspokajają, i twierdzą, ze nie. Andrzej Lepper i jego ugrupowanie są nie tyle zagrożeniem dla demokracji, ile żywą ilustracją pewnej sytuacji: mechanizmy demokratyczne działają, a nastroje społeczne dość wiernie przekładają się na układ sił w elicie władzy. Procedury demokratyczne nie gwarantują wynoszenia do władzy jedynie tych, którzy charakteryzują się wysoką kulturą polityczną, są przywiązani do cnót obywatelskich i mają kompetencje merytoryczne, pozwalające przewidzieć ogólnospołeczne skutki swoich zamiarów. Procedury gwarantują jedynie, że do elity władzy wejdą ci, którzy otrzymają dostateczne poparcie społeczne. Nawet jeśli nie byliby przygotowani merytorycznie czy wręcz byliby programowo anty-demokratyczni. Demokracja jest systemem teoretycznie samowywrotnym. Historia zna przykłady samolikwidacji demokracji. Są to jednak raczej wyjątki niż reguła. A Lepper polskiej demokracji wywrócić nie zdoła. No nie wiem, czy pod rzadem Leppera nie dojdzie do samolikwidacji demokracji. Oby nie doszło najpierw do rządów Leppera. A o to musimy sami zadbać. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 24.03.04, 21:41 A jaki piykny program gospodaeczy ma! Do cudu piykny! Ino cytojcie... Oto program gospodarczy Samoobrony (Agata Nowakowska, Rafał Zasuń 24-03-2004, ostatnia aktualizacja 24-03-2004 19:25) Program Samoobrony to bajka: pieniądze pączkują jak drożdże, starcza i na ogromne wydatki, i na obniżenie podatków, i na ...zrównoważenie budżetu! Góra złota weźmie się z ogromnego wzrostu gospodarczego: nawet 6-9 proc. rocznie!. Będą zwolnienia z podatku dochodowego, wyższa kwota wolna od podatku, wysokie zasiłki - ludzie pognają do sklepów, wzrośnie popyt. Przedsiębiorstwa będą produkować tanio, eksporterzy zaleją światowe rynki dzięki "dewaluacji złotego" i inflacji 5-7 proc. rocznie". Budżet nie będzie miał ani złotówki deficytu, bo choć wydatki będą ogromne, to radykalnie wzrosną też dochody. Także dzięki nacjonalizacji źle sprywatyzowanego majątku. Kasa jest w bankach Największe jednak nadzieje Lepper pokłada w polityce monetarnej, bo "siłą sprawczą napędzającą rozwój gospodarki" będzie wpompowanie w nią miliardów "więzionych" teraz przez NBP. Szybko trzeba zmienić ustawę o NBP, zwłaszcza, że jak wyliczyła Samoobrona Leszek Balcerowicz "wyrządza szkodę Polsce w wysokości co najmniej 10 mln zł dziennie". Dlaczego akurat 10, a nie 15? - tego Lepper nie wylicza. Samoobrona planuje skok na rezerwy dewizowe, bo "są one własnością Skarbu Państwa, a nie NBP". 80 proc. tych rezerw, czyli co najmniej 24 mld zł, należałoby przenieść z banków zagranicznych do banków państwowych i przeznaczyć na kredyty i gwarancje. Sprowadzenie rezerw do kraju oznaczałoby jednak wymianę walut na złote, czyli zalanie rynku dodrukowanym pieniądzem, a w konsekwencji - mocny impuls inflacyjny czyli podwyżkę cen. Samoobrona chce też podarować "narodowym bankom inwestycyjnym" (choć takich nie ma) 60 proc. rezerwy rewaluacyjnej NBP, czyli 16,2 mld zł. Na tłumaczenia prezesa NBP, że ta rezerwa to jedynie zapis księgowy (wraz ze spadkiem kursu rośnie złotowa wartość tej rezerwy, ale waluty od tego nie robi się więcej) Samoobrona jest głucha. Lepper proponuje nam życie na kredyt i nie przejmuje się zbytnio tym, że przyszłe pokolenia będą musiały go spłacać. - Dług publiczny w Polsce przekracza 50 proc. PKB. Konstytucja RP dopuszcza tu 60 proc. (...) Jednak w większości krajów UE dług publiczny przekracza 60 proc., a w niektórych krajach (Włochy, Belgia) przekracza 100 proc. PKB - czytamy w programie Samoobrony. Nie ma problemu z finansowaniem tego zadłużenia, bo "aktywa banków komercyjnych w Polsce zaledwie w 14 proc. stanowią złotowe skarbowe papiery wartościowe", a "nadpłynność finansowa banków to ok. 20-34 mld zł". - Możliwość pozyskania z sektora bankowego funduszy na odbudowę kraju jest stosunkowo wysoka - przekonuje Samoobrona. I to pozwala jej "spojrzeć optymistycznie na przyszłość i rozwój naszego kraju". Trudno zrozumieć tę bankową schizofrenię. Bo Samoobrona boleje nad tym, że podli kapitaliści z zagranicy nie chcą kredytować przedsiębiorców i wolą kupować papiery skarbowe. A jednak Samoobrona chce powiększać dług, czyli banki będą mogły kupić jeszcze więcej papierów, za które zażądają wysokiej rentowności, bo ryzyko rządów Samoobrony analitycy uznają za bardzo wysokie. Dlaczego więc banki miałyby kredytować przedsiębiorców? Lepper im każe? Samoobrona im. Adama Smitha Samoobrona - o paradoksie - przyjęła za swoją propozycję podatkową liberalnego Centrum im Adama Smitha. Podobny plan przedstawia też PiS. Samoobrona ów pomysł nieco zmodyfikowała. Nie zakłada likwidacji CIT, lecz tylko zmniejszenie go do 10 proc. (dziś 19 proc.). Ale tylko dla "przedsiębiorstw produkcyjnych i usługowych", co oznacza, że "czarne charaktery" licznych filipik Andrzeja Leppera - banki i inne instytucje finansowe - zapłacą więcej. Podatek obrotowy miałby wynosić "do 2,5 proc" i przynieść aż 43 mld zł. Samoobrona twierdzi, że podatek ten zapobiegnie transferowi zysków za granicę przez międzynarodowe korporacje. Ukróci też "manipulacje księgowe". Podatek obrotowy to zwiększenie obciążeń podatkowych dla firm: obniżka CIT nijak nie zrekompensuje 2,5 proc. podatku obrotowego. Na pomyśle Samoobrony - to największy paradoks - najbardziej zyskałyby hipermarkety. Podatek od przychodów oznaczałby opodatkowanie kolejnych faz obrotu. Hipermarkety mają tych faz najmniej - kupują towar bezpośrednio u producenta, sprzedają go konsumentom. Zapłacą producentowi, który doliczy do ceny 2, 5 proc. Dorzucą swoją marżę i kolejne 2,5 proc. podatku. Małe, osiedlowe sklepiki, których rzekomo broni Samoobrona, tylko na tym stracą. Sprzedają zwykle przy pomocy przynajmniej jednego pośrednika - hurtowni. M.in. dlatego ich towary są droższe, ale tego nie sposób uniknąć. Teraz do marży hurtownika dojdzie jeszcze podatek obrotowy. Pierwsze 2,5 proc. dorzuci producent, następne - hurtownik, kolejne będzie musiał dorzucić sklep. W takich warunkach konkurencja z hipermarketami będzie jeszcze trudniejsza. Wady podatku obrotowego są doskonale znane przynajmniej od końca XIX w., dlatego w całej Europie (i wielu krajach świata) zastąpił go podatek VAT. W dodatku wprowadzając podatek obrotowy Samoobrona ( czy jakakolwiek inna partia) od razu weszłaby w zwarcie z Komisją Europejską. Dlaczego? Unijna VI Dyrektywa zabrania stosowania podatków obrotowych innych niż VAT. Gdy podatek taki - w nieco innym kształcie, ale również w wysokości 2,5 proc. - wprowadziła w latach 80 - tych Dania ( miał posłużyć "na cele rynku pracy") sprawą zajął się Europejski Trybunał Sprawiedliwości i zdelegalizował go. Samoobrona: biedny kraj musi dużo wydawać Jak przystało na lidera partii radykalno-lewicowej Andrzej Lepper chętnie składa księżycowe obietnice. Bezrobotny, który "nie ze swojej winy" nie ma pracy dostałby zasiłek na wysokości minimum socjalnego, czyli ok. 900 zł. To 25,4 mld zł z budżetu. Można też śmiało przyjąć, że osoby które zarabiają ok. 900 zł przejdą na garnuszek państwa, za to zaczną pewnie dorabiać na czarno. Według GUS to 19,1 proc., czyli co piąty pracujący na etacie (tyle miało zarobki poniżej 1114 zł). To dodatkowa rzesza 1,238 mln bezrobotnych. To nie jedyne dobrodziejstwa, które Samoobrona planuje dla najmniej zamożnych. Chce też zwolnić z podatku dochody poniżej 8,8 tys. zł rocznie. To ubytek 13 mld zł w dochodach budżetu (43 proc. wpływów z PIT). Samoobrona chce odebrać funduszom emerytalnym składki, przekazać ZUS-owi i wydać na podniesienie obecnych emerytur i zasiłków. Program Samoobrony wymaga zmian w konstytucji, a także pożegnania się z Unią Europejską. Ale o tym nie ma w nim ani słowa No, i jak Wam się program podoba, zyć, nie umierać! Kto go popiera, hę??? Jo nie! Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 25.03.04, 10:23 Co do programu -to powiem tak- od władzy Leppera ,błagamy -uchroń nas Panie. Ale przy okazji nasuwa mi się pytanie-jaki ma sens,wklejanie w forum Zakopane artykułów z GW dostępnych na pierwszej stronie portalu internetowego GW i w dodatku całego? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 25.03.04, 10:31 Po paru dniach kiedy link tylko wstawisz, zostaje tylko tytuł artykułu, za resztę każą sobie płacić, nie zauważyłeś tego na innych wątkach? Ja nie mam kasy! Nikt mi nie płaci! A sprawa musi być nagłaśniana, nieprawdaż? Telo. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 25.03.04, 11:23 Ja jou se w Polsce wszystko wyobrazic mogam, czasami myslam, ze u WOS tylko som ludzie co nie widzom jutra, (czytej SLEPE), - ale jakos na forum tak nie jest, na Forum sam mondrzejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 25.03.04, 12:14 Wytłumaczyłaś,Dzieki.Zrozumiałem.Ciekawe co na to GW?Wygląda ,że ich kasy pozbawiasz w ten sposób.No ale rozumiem,oni bogaci ,ty biedna.Kali ukraś krowę itd,itp Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 25.03.04, 13:35 Hepik1! Kie bees kormiył tyk spragnionyk rządów Leppieja bez umiaru, to moze nieftorzy zacnom rzygać, hehe... Takom mom nadzieje, hehe... niek zrejom!!!Moze i jaze ik owrodzi, haj! Telo.Pozdr. dlo Gości, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 25.03.04, 13:53 Jo ło wozie ty ło kozie. Wejrzyj na RŚl.Już tam drugiego admina z GW momy,he,he,może o Twoim wklejaniu i pozbawianiu dochodów portalu Gazety pogadamy;)) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 25.03.04, 14:08 Mój wątek nie o cenniku Portalu , ba o rządak Leppieja! Telo!. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 26.03.04, 12:01 Nie ino my tu se ukwalujymy o tym co nos ceko, i cemu to nos ceko , inkse fora tyz sie nad tym zastanawiajom, barzyj nad nami homo Lepperusami: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=11607894&a=11608511 a przy tyj okazji co inkse tyz wyłazi, haj! Ciekawe, co Wy o tym sądzicie, he? Telo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 13.04.04, 09:40 Polacy oceniają Leppera: "Fakt": Niekompetentny, cyniczny gracz polityczny, który nie waha się uciekać do kłamstw. Sondaż CBOS dla "Faktu" pokazuje, że tak właśnie szefa Samoobrony postrzegają Polacy. Na pytania czy szef Samoobrony jest: uczciwy odpowiedziało 27,1 proc. badanych, nieuczciwy 34,4 proc., kompetentny 25 proc., niekompetentny 48,8 proc., prawdomówny 29,1 proc., kłamie 38,6 proc., mężem stanu 16,1 proc., graczem politycznym 58,4 proc Hehehehe , takich nam trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 13.04.04, 09:51 Czy osoba Leppera związana jest z Instytutem Schillera? info.onet.pl/1072003,11,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Re: Lepper a widły... 13.04.04, 15:59 Z posłem Zbigniewem Witaszkiem, byłym działaczem Samoobrony, rozmawia Katarzyna Nowicka Gdy widzi Pan teraz wyniki Samoobrony nie żałuje Pan, że odszedł od Leppera? Nawet przez chwilę nie żałowałem. To oszust, który tak naprawdę dba tylko i wyłącznie o to, żeby jemu było dobrze. Dużo mówi o współczuciu dla biednych, a tak naprawdę, żadnemu człowiekowi jeszcze nie pomógł. Swego czasu byłem blisko niego, to wiem jak to wygląda. On otumania ludzi! Pan też dał się otumanić. Nie ukrywam tego. I dlatego wiem jak łatwo mu ulec. Szybko jednak zauważyłem, że Lepper co innego mówi a co innego robi. Nie ma żadnego pomysłu jak zmniejszyć bezrobocie. Zresztą co on może wiedzieć o biedzie? Sam ma wzorcowe gospodarstwo, luksusowy dom. Skąd wziął na to wszystko pieniądze? A jak wie, jak uczciwie dorobić się takiej fortuny, to niech zdradzi innym, jak to zrobić. Oni chętnie posłuchają. Na razie obiecuje, że jak wdroży swój program gospodarczy to wszystkim będzie dobrze. To przecież kpina. Gdyby jego pomysły weszły w życie, po kilku miesiącach zabrakłoby pieniędzy na wypłaty dla emerytów i rencistów. Mimo to ludzie nadal mu wierzą. Niestety. I są tak zdesperowani, że trudno ich będzie przekonać. Ale jednego jestem pewien, jeśli Lepper dojdzie do władzy, to porządzi najwyżej pół roku. Potem przyjdą pod Kancelarię Premiera ci sami, co głosowali na Samoobronę i pogonią go widłami. Data: 2004-04-08 Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Lepper a widły... 13.04.04, 22:40 "Ślonske kurwiki" - ponoc je znom Bestoż i łod sia cosik tyż dom forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=8707774&a=11918002 Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 13.04.04, 23:01 Ja sobie nie wyobrażam ! Ale zdesperowany naród słucha i popiera populistów.Pamiętamy na początku lat 90- tych Stana Tymińskiego,który niemal otarł się o fotel prezydenta.Również naród uwierzył temu który"chciał zrobić w kraju porządek". Rokita nie zapanował nad nerwami w debacie radiowej( podobnie Wałęsa jak przegrał ułamkiem procenta z Kwaśniewskim ) i Tusk z niewyparzonym językiem co przyniosło Lepperowi wzrost notowań. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 13.04.04, 23:30 Przeca borok tyn Rokita Ni to dioboł ni kobita. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 13.04.04, 23:31 Pewno hasło jakeś ciepnie "No pasaram" w ucho szepnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 23.04.04, 22:25 Coś Ty Bronek? Za Lepperem" ? Żarty stroisz sobie ze mnie? Powiadasz mi, że ten się śmieje, kto ostatni za brzuch trzymie sie i rechocze, hehe...? Nie domy sie! Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 01.05.04, 12:22 Lepper szykuje czarne listy Jeśli Samoobrona przejmie władzę w Polsce, będzie chciała niczym w totalitarnym państwie zamknąć usta dziennikarzom. Będziemy pamiętać, którzy dziennikarze gdzie pracują, w jakich gazetach i wyciągniemy z tego konsekwencje - zagroził „Faktowi” poseł partii Leppera Jan Łączny. Ale na tym może się nie skończyć. Pod rządami Samoobrony do więzienia może trafić każdy. Były poseł Samoobrony Wojciech Mojzesowicz mówi wprost, że na czarne listy Leppera może trafić każdy: Nie tylko dziennikarze, ale politycy i inni ludzie - powiedział Mojzesowicz. „Lepper mówił mi, że po dojściu do władzy aresztuje na pokaz tysiąc osób. Powie, że zamknął złodziei, a Polacy będą zadowoleni” - dodaje szef PBL, który jak twierdzi, po odejściu z partii Leppera był dręczony przez byłych kolegów: ”Groźby, telefony, szykanowanie. To spotkało wtedy mnie, a teraz spotka was” - ostrzega dziennikarzy „Faktu” Mojzesowicz. ”O cholera...” - wyrwało się szefowi Samoobrony, kiedy dziennikarze zacytowali mu groźby posła Łącznego. Czy Samoobrona ma już czarną listę dziennikarzy, którzy zostaną rozliczeni po dojściu do władzy? ”Przestańcie się zajmować byle czym. Samoobrona nie tworzy żadnych czarnych list” zaprzeczył zirytowany Lepper. Ale zaraz potem dodał, nie przebierając w słowach: ”Jak chcecie siedzieć w więzieniach, to będziecie siedzieć. Bo piszecie nieprawdę. Najlepiej już schowajcie się pod stół, bo przyjdzie Lepper i was pozamyka” - próbuje wszystko obrócić w żart przewodniczący Samoobrony. Ale potem ze złością wymienia dziennikarzy i redakcje, które zalazły mu za skórę. Ma pretensje, że jako lider czołowej partii nie jest nigdzie zapraszany. O choćby pani Monika, ta Olejnik. I TVN i Jolanta Pieńkowska z radiowej Trójki - wylicza Lepper. Czy dziennikarze boją się tego, co po dojściu do władzy może z nimi zrobić Andrzej Lepper? "Najbardziej boję się jednej rzeczy” - odpowiada nam Monika Olejnik. ”Że jak zostanie premierem albo prezydentem, to będzie chciał mnie zmusić, żebym rozmawiała z nim codziennie. A jak mu się nie uda, to znacjonalizuje Radio Zet i inne prywatne media”. wiadomosci.wp.pl/prasaWiadomosc.html?wid=5183143&kat=18011 Odpowiedz Link Zgłoś
margolcia38 Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 01.05.04, 19:56 boszeeee nooooooooo czemu ja was nie rozumiem macie jakiś słownik góralsko-polski?? a tak co do tematu:P :P :P byłam wczoraj w sopocie na molo i moje cudne oczęta zobaczyły takie oto hasło ''POLSKIĘ TSZA NALEPPEROWAĆ'' HIA HIA HIA a jeżeli p,lepperek dojdzie do władzy to ja się z takiej polski wypisuje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lech_niedzielski Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 02.05.04, 09:38 Nie ma to jak upatrzec sobie kogos i sie z niego nabijac , moze swiety to on i nie jest ale za to reszta to boze krowki , przeciez Rokita tez ma bogata przeszlosc , wsrod nich swietych nie ma roznica polega na tym ze jedni umieja lepiej kantowac a inni gorzej wiec powiem tak JUZ MI SIE ZNUDZILO OGLADANIE LEPPERA Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 16.05.04, 10:22 Kogo na premiera? Echt-Poloka na premiera Zesel richtig dlo Leppera Binder przeca nosi w paski Za kolory mo łoklaski. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 15.10.04, 17:43 Bronek fraskom w Leppera? Przecie to nie cholera, a kie go wybieremy, moze sie nie przejedziemy, he??? Jo na niego nie stawiom, hale z chęciom poujadom... Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? 02.11.04, 12:26 DOctor Honoris Causa? Jezisie Maryjo, ka te tytuły takim dajom, moze sie syćka zgłoaimy, przecie my som nie jest gorsi, hehe... Noo... wiycie, wiycie, prędzyj byk sie śmierzci spodziywała, jako tego cegok sie dlo Leppera docekała.... hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyzunia Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 17:34 a jaką różnicę widzisz miedzy endrju, giertychami z tym no zygusiem wrzodakiem, dwoma kaczorami s-ka, czy maryśką rokitą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: 81.219.67.* 02.11.04, 19:22 Kacory przynojmniyj nie pływajom w szambie, tak samo Rokita. Gertychowi nie wierze i nie bede wierzyć, zręcnie manipuluje i suko poplecznictwa w ciymnocie a tyk dwók pozostałyk ? Ni majom szans a kie majom swoik wielbicieli, to niekze. Przydzie cas, ze i wielbiciele przejrzom na ocyska, haj ! Precki ze starymi wypolonymi trzpiyniami. Cas na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: .. Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 03.03.05, 23:25 Hehe, na casie , teroz widzicie z kim mocie do cynienio i od takiygo trza w uciykaca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Ni 03.03.05, 23:28 Na dyć ciupazko, ón jyny gro, jak mu SLD role napise. Hej Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 04.03.05, 08:28 Przecie o tym kozdy wie, a kie juz z tego nawet głupi śmieje sie, to nie dziwota. W tym "sialała, sialała..." jest metoda, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 11.05.05, 22:06 Teroz lansuje amnestyje? A som nie cierpi na amnezyje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 22.06.05, 23:29 wislok 1 napisoł: "Na dyć ciupazko, ón jyny gro, jak mu SLD role napise. Hej" Mos racje, hale cy syćka to wiedzom? Głuptoków u nos nie brakuje i tyk co mu wierzom... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 27.10.05, 11:59 A troz fto mu role bee pisoł??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c_n Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 18:58 Wizja tych rządów.... www.teatry.art.pl/!recenzje/19p_mac/ospektaklu.htm Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 27.10.05, 21:18 a co se bedziem wyobrżać.już kurduple zadbają żebyśmy nie musieli se wyobrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 19.11.05, 01:38 Hehe... juz se wyobraziliśmy duzo wceśniyj, ale jak on teroz na odwyrtke nom śyćkim śpiywo, pedzielibyście, że ś niego liberał, he? gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,3020809.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 21.11.05, 12:07 A dzisiok ozdaje to, cego ni ma...: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3024476.html Przewodniczący Samoobrony Andrzej Lepper poinformował w poniedziałek PAP, że jego klub złożył do marszałka Sejmu projekt ustawy o systemie powszechnych zasiłków dla bezrobotnych. Projekt zakłada, że każdemu bezrobotnemu, który nie z własnej winy nie może podjąć pracy, przysługuje prawo do zasiłku w wysokości minimum socjalnego. Momy nadzieje, ze Parlament przy głosowacce tyz nie zgłupieje... Boooze, Jędruś, opamiętoj sie... Wara Tobie i nierobom od nasyk kiesonek! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 13.01.06, 21:24 Jesce se nie wyobrozocie??? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 13.01.06, 21:30 to chiba kaczory ge wezną w wicepremiera. bedzie mógł se zyte poklepac po ramieniu-sie masz zytka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 14.01.06, 17:14 Nei, bedziemy mieć wreście syćka Leppiej, bajako! On przegno na śtyry wiatry i SLD i PO! CYRK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 14.01.06, 18:56 Hehe..., przedrzeźnię Ci sie, hehe... Gębusia juz sama sie ozwiyro...Bojówka SLD jak zwykle, działa!!! Cy oni umiejom cosi inksego robić, kacapy? Bees sie i Ty ciynko śmioł, nie inacyj, hehe. Telo i nie wkurzoj mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 14.01.06, 19:11 ciupazka napisała: > Jo nie! Hehe, hale bee dobrze, juz widzem "kryzys polski", na syćkie boki, > radocha dlo syćkik, a dostaniymy tak w śtyry litery, jako jesce my nikie > > nie dostali... Nie wierzycie? Ni ma co sie śmioć, mistrz od populizmu moze > nom syćkim pokozać fto tu głupi, haj! Trza juz to widzieć, co nos ceko... > Co Wy na to ? > A moze nos on cego naucy, pokoze ka rozum do rozumu, he? he,he,he Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 14.01.06, 19:13 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): > Bojówka SLD jak zwykle, działa!!! Cy oni umiejom cosi inksego > robić, kacapy Ale Leppera nie zrobili za wicepremiera.A Kaczory nie maja innego wyjścia. he,he,he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 14.01.06, 19:17 Zgłoś sie Ty, bo to syćko juz jedno! Hehe... W tym tońcu chochołów i waryjoków syćko jest moźliwe. Ani sie nie obejrzyz, kie bees na nowo Leppieja wybiyroł, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 14.01.06, 19:51 bi.gazeta.pl/im/7/452/z452867G.jpg Wicepremier wszystkich głosujących na Kaczki Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 21:58 pierwsze słysze opiekun Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 15.01.06, 09:01 czy to komuchy maja zrobić endrju wice, czy [może się mylę ulubieńcy ciupazki- kurduple,??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 16.01.06, 15:17 Ty sie nie trop, Endrju jak widać u Kacorów w zocy, polityka to jak motyka, casami kie kopniys to jaze zaiskrzy, hehe... : "Do Chin przyleciała w poniedziałek delegacja Samoobrony z przewodniczącym Andrzejem Lepperem na czele i ekipa towarzyszących jej przedsiębiorców. Z Pekinu cała, 15-osobowa, grupa uda się do Kantonu na południu, a stamtąd - do Hongkongu. Lepper powiedział, że celem wizyty jest "tylko i wyłącznie poznanie mechanizmów gospodarki chińskiej, od lat rozwijającej się w fantastycznym tempie". Od 1979 roku produkt krajowy brutto Chin wzrasta co roku przeciętnie o 8-9 proc. Szef Samoobrony pragnie się dowiedzieć, co wpływa na tak "szalony" rozwój. Jak ocenia, sprawia on, że Unia Europejska zaczyna postrzegać Chiny jako istotne zagrożenie na polu gospodarczym. Przedstawiciele partii i biznesu pytać mają o kwestie gospodarcze podczas spotkań m.in. w Ogólnochińskim Zgromadzeniu Przedstawicieli Ludowych, czyli parlamencie Chin, oraz w ministerstwie handlu. W niedzielę delegacja wraca do Polski" Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 16.01.06, 19:06 jakoś jazda prezia do vaticana nie da nic gospodarczy. endrju musi nadrabiać debilizm rządzących. Odpowiedz Link Zgłoś
gappa Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 16.01.06, 20:56 a jak "Wyborcza" dla Was alfa i omega to czemu nie dostrzegacie,że PO to warchoły ? Odpowiedz Link Zgłoś
gappa Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 16.01.06, 20:58 a Lepper gorszy jest od Tuska ? A niby dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 16.01.06, 21:12 nigdy nie pisałem brzydko o endrju. jakoś nie widzę różnicy między pos.beger a niejaką zytą. taką więcej kul-owską ekonomistką. a czy rządy lepperka-czy kurdupli- nie widze róznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 06.02.06, 17:00 Skoro bez różnicy, to tylko się ciesyć wypodo, no, no, przewidziało sie to juz downo. O ironio losu... mnie on nie hasnuje, haj. Strzymiymy i to. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 11.03.06, 20:15 Hehe, i jak Wom po wcorajsym marszałkowaniu przez pana Marszałka Leppieja? He? Fajnie było, he, syćka dali czadu, Pon Balcerowicz nie wytrzymoł, a Hańcia kielo sie wystrasyła i wrzescała, hehe. Kabaret i to za darmo, dooowno nie było tak ciekawie. Co roz to ciekawiyj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 22.03.06, 09:41 Nei co? Leppere mąż stanu?! Przewidzieli my, i to kie, cy jako? Tyn sie smieje, ftory sie ostatni śmieje. Hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 22.03.06, 20:09 Ej, chyba nie bedzie w-ce premierem, wyniki głosowacki sms-owej: za - 15% a prociw - 85 %. Pewnie sami swoi z SA byli za! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 22.03.06, 22:43 cóś tam kiedys zaraz po wyborach pisałem ze wygranym BĘDZIE kepperek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 23.04.06, 21:11 Co roz toPon Lepper leppiyj se pocynio... www.lepper-forum.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 23.04.06, 21:34 www.lepper.com.pl/pages/03.Zyciorys/ Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 23.04.06, 21:38 zawszec to na miłę zaproszenie jarosława. un chiba wykształceniem tak więcej równy z lepperkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 26.04.06, 00:02 Jaki pon taki kram...i kandydaci: "Samoobrona forsuje na ministra transportu Grzegorza Tuderka, oskarżonego przez prokuraturę o przestępstwo gospodarcze. Prokuratura zarzuca mu, że nie zgłosił w terminie wniosku o upadłość spółki, której był prezesem. Z ustaleń „Rz” wynika, że Tuderek zarządzał spółką Beton Stal od 22 października 1999 r. do 12 września 2000 r. W tym czasie akcje Beton Stalu były notowane na warszawskiej giełdzie. Spółka upadła kilka miesięcy po odwołaniu Tuderka. Po ogłoszeniu przez sąd upadłości rada Giełdy Papierów Wartościowych wykluczyła z obrotu jej akcje. Jesienią 2000 r. śledztwo w tej sprawie wszczęła warszawska prokuratura. Dwa lata później postawiła Tuderkowi zarzut. Według prokuratury spółka była w fatalnej sytuacji, a zarząd miał obowiązek zgłosić wniosek o upadłość. – Tylko w ten sposób można było zabezpieczyć sprawiedliwy podział majątku i zaspokojenie wszystkich wierzycieli – mówi proszący o zachowanie anonimowości prokurator. Proces Tuderka już się zaczął. Więcej w środowym wydaniu „Rzeczpospolitej”" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 28.04.06, 09:06 My se juz od downa to wypbrozali i cym sie ta siepanina skońcy. Nei co? momy vice premiera Leppera! Koalicja jest! I co Wy na to ? Odpocywojcie godnie bo nojwyżsy cas na to. Inacyj nos sie syckik ta pani wariatka chyci, nie inacyj. Ni ma jak w górach! W Zokopane jedziymy i w góry idziymy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 08.05.06, 15:10 Narazie to jemu sie dobrali do rzyci : Sąd Apelacyjny (SA) w Warszawie utrzymał wyrok roku i trzech miesięcy w zawieszeniu dla wicepremiera Andrzeja Leppera, skazanego za pomówienie w 2001 r. z trybuny sejmowej pięciu polityków PO i SLD. Andrzej Lepper nie sprawdził informacji o rzekomej korupcji pięciu polityków PO i SLD, a zatem nie dochował należytej staranności - orzekł w poniedziałek Sąd Apelacyjny, utrzymując wyrok roku i trzech miesięcy więzienia w zawieszeniu. "Skoro nie miał dowodów, nie miał prawa do wygłaszania zniesławiających faktów" - podkreślił sędzia Jerzy Leder. Sąd Apelacyjny uznał, że "sąd okręgowy perfekcyjnie przeprowadził proces". wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3330450.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 12.07.06, 18:08 I żądają coroz więcej, nei jako dzisiok bedzie? Nifto se nie wyobrozoł tyk rządów a som jest...Pieski scekojom a Lepper idzie dalyj... A ka zońdzie??? www.lepper-forum.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 31.07.06, 08:28 Nei i fce rządzić juz syćkimi! Bajako...Abo... abo... chłopie, babo... Coby ino wysyj rzyci nie nosił jako głowicki. "Wicepremier, minister rolnictwa Andrzej Lepper powiedział wczoraj, że albo będą dopłaty do ubezpieczeń powszechnych na wypadek klęsk, albo nie będzie koalicji. Według PiS szantaż jest niepotrzebny. - Nie ma pytania czy, ale jak pomagać rolnikom - skomentował słowa Leppera wiceprzewodniczący klubu parlamentarnego Prawa i Sprawiedliwości Tadeusz Cymański. Andrzej Lepper uważa, że koszty ubezpieczeń powinno w 60 proc. pokrywać państwo, a w 40 proc. sami rolnicy. - Ubezpieczenia na przyszły rok to jest kwota około pół miliarda. I ta kwota musi się znaleźć w budżecie. (...) Ja stawiam tę sprawę na ostrzu noża - albo te pieniądze będą, albo budżetu nie będzie i koalicji nie będzie - powiedział wczoraj wicepremier w Stężycy (Lubelskie). Minister rolnictwa podkreślił, że skutki tegorocznej suszy to nie jest problem "tylko Ministerstwa Rolnictwa, ale całego rządu". Zapewnił, że Ministerstwo Rolnictwa przeznaczy na pomoc dla rolników 100 mln zł, a w najbliższych dniach okaże się, ile można jeszcze będzie wyasygnować z innych resortów. Zdaniem Cymańskiego słowa ministra rolnictwa, "które mają posmak presji lub szantażu, nie są potrzebne". (PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 28.08.06, 14:44 Jesce troche i juz se syćka wyobrozicie, hehe, fto tu i teroz w Polsce pon, bajako, i fto mężem stanu. Abo Mojżesowicz abo Kościuch, abo jo z koalicji w uciekaca. Jo więcej kostuje jako 100 tysiecy i szacunecek dlo mnie panie redaktorze i inksi... Lepper kostuje nos syćkik duzo, duzo wiecej. Trza Mu jesce dołozyć, coby mioł na cym siedziec i cym strasyć koalicje, hehe. Wicepremier mo prawo mieć syćko. Lepper swoje, a Mojzesowicz , Bielan swoje: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3578599.html wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3578287.html Cym to sie skońcy? Narazie walka o stołki w nojjaśniyjsej RP trwo. A koalicja pewno, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 22.09.06, 13:00 Nei i po nim! Podziękowali Mu wreście, bo i było za co!Ostatni jego zaśpiyw: Lepper o odwołaniu z rządu: Chamstwo "Chamstwo, chamstwo i jeszcze raz chamstwo" - tak skomentował wicepremier Andrzej Lepper w telewizji TVN24 informację, że premier Jarosław Kaczyński podjął decyzje o zwróceniu się do prezydenta o odwołanie Leppera z rządu. "To nie ja zachowałem się jak awanturnik, jak cham, jak niewychowany. Brak kultury politycznej, osobistej, to co premier wyprawia w tym rządzie nie konsultując nic z nikim. (...) Ja i tak byłem cierpliwy i wytrzymałem bardzo długo" - powiedział Lepper. My tyz wytrzymywali sanowny Ponie Lepper, ale kie sie juz bracie przewiyrso, to juz i świnia nie zezre, haj. Nifto se tyk rządow nie wypbrozoł, niestety i mioł racje od samego pocatku. A co teroz? Zaś blokady i zboze na drodze? He? Godajom: "ze miołes chamie złoty róg, ostoł Ci sie jeno sznur...itd..." Ostoł ino wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 14:42 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): Godajom: "ze miołes chamie złoty róg, ostoł Ci sie jeno sznur...itd..." > Ostoł ino wstyd. I nie dotyczy to tylko A.Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 22.09.06, 14:55 No, ratunek przysedl hale nie od Leppera?! Klub Ludowo0Narodowy powstoł i jadymy dalyj!!! Hehe...Wiooo! Hejta, wiśta wio!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 23.09.06, 13:56 Drobny szantaż ?! Ładnie to tak? Lepper: uruchamiamy weksle wobec nielojalnych posłów - Od wszystkich posłów, którzy opuścili Samoobronę, zostaną wyegzekwowane zobowiązania, które podpisali na wekslach - zapowiedział w Poznaniu podczas konferencji prasowej przewodniczący Samoobrony Andrzej Lepper. Już zgłaszają się do mnie firmy windykacyjne, które chcą się tym zająć - powiedział Lepper, dodając, że pieniądze zostaną wyegzekwowane "co do jednej złotówki", a związek przeznaczy je "na wszystkich oszukanych przez polityków PiS". Kandydaci Samoobrony w wyborach parlamentarnych podpisywali weksle. Każdemu, kto odejdzie z Samoobrony, grozi egzekucja kwoty w wysokości 550 tys. zł. (aka) wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8520649&rfbawp=1159012299.737 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 05.10.06, 09:04 Afera wekslowa w Samoobronie. Andrzej Lepper trzyma łapę nie tylko na wekslach posłów, ale też ponad 800 kandydatów Samoobrony do Sejmu. Każdy na pół miliona. Działacze się boją, że Lepper weksle gdzieś zastawił Warszawska prokuratura bada sprawę weksli Samoobrony (04-10-06, 16:55) Samoobrona nie zapłaciła podatku VAT od weksli? (26-09-06, 02:00) Weksle Samoobrony dziś trafią do komorników (25-09-06, 01:00) RAPORTY Weksle Samoobrony - raport Do tej pory wiadomo było o 56 wekslach, które podpisali posłowie Samoobrony. To miał być straszak - gdyby któryś Samoobronę porzucił, musiałby oddać partii pół miliona. O wekslach zrobiło się głośno, gdy Lepper próbował dyscyplinować nimi zdrajców, którzy za namową PiS odeszli z Samoobrony po rozpadzie koalicji. Ale ludzie Leppera podsunęli weksle do podpisu wszystkim 837 kandydatom Samoobrony do Sejmu. Łącznie opiewają na prawie pół miliarda. (GW) Nei ka te weksle??? Tak rządzi Lepper, hehe... Taak, za Nim głosowacke róbcie, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 09:14 Jeden trzyma weksle, drugi teczki i kwity. Co za różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 05.10.06, 09:19 zodno, hehe... Dowcipnyś... Hale to nie to samo. Piyrse były weksle, Lepper tyz móg trzymac teczki, nie? A móg tyz i teczki i weksle mieć, jakosi ze\ście mało przebiegli, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 09.10.06, 14:56 Spokornieje, cy nie...Cy jesce roz naucke fce dostać, he? uenifeu.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 02.11.06, 20:25 I co? Leppiej Jemu i nom, hehe...Marnotrawny syn Endriu ukorzył sie...bo wiedzioł co traci... buehehe.org/2006-11-02/sawka.pl-marnotrawny.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 30.11.06, 23:21 Puści nos z torbami, cy jako? To tonie państwo dzięki niemu? gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3761604.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? IP: *.it-net.pl 30.11.06, 23:27 Dzięki Bogu, ze przsrali rybke w wyborak... majom teroz dumacke, cemu? serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3744013.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ..Wyobrozocie se rządy Leppera? 14.05.07, 18:04 Pytanie nadal aktualne... A co Wy o nim wiecie, hę? Faustowski Pakt nadal trwa i mo soe dobrze...Nikt Endrju Leppera nie lustruje, jak to jest? Co to jest? Kto to jest? Ki pieron? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=41521452 www.pis.org.pl/article.php?id=3421 Odpowiedz Link Zgłoś