Dodaj do ulubionych

Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... downy .

IP: *.it-net.pl 01.12.02, 21:15
Idom świynta, tradycjo i zwyk - świynto rzec, przyboccie młodym, jako to
drzewiyj bywało...
Obserwuj wątek
    • Gość: Belinea Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: 212.182.27.* 02.12.02, 19:19

Downy Mikołoj - to nie dzisiejsy, eh raty, tak my sie modlyli :" świenty
      Mikolaju przynieś mi coś z raju, abo jabłko, abo gruske włóz mi pod poduske" ,
      a poza jabłkiem i gruską pore cukierków i telo było. Casy po okupacji były
      cięzkie i nikt nie śmioł wołać o więcej. Abo: "Mikołoj , nie wołoj, co mos
      dawać to dawoj" i sukało sie nieroz przez trzy dni. A tu ino rózgi były rano
      pod zogłówkiem. Nie zasłuzyli my , bo my byli niegrzecni i w tyn sposób nos
      wychowywano. Aly se nie krzywdzimy, ba haj, bo syćka jednako nic nie dostali.
      • quba Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 05.12.02, 08:48
        bardzo pięknie to napisaleś
        pozdrawiam serdecznie
        :)
        • Gość: Ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: 62.233.194.* 05.12.02, 11:36

Jo do dzisiok boce, jako to Mikołoj przyniósł nom we worze sajty,
          zapakowane i obwiązane wstązeckom cyrwonom, a wiycie co to sajty?- nei polana
          z drzewa do polenio w piecu. No, powiym wom , ze nom miny zrzedły, a było nos
          niemały kiyrdel w chałupie , bo ino juz dziesięcioro. Ino te nojmłodse siostry
          dostały cumle i flaski na mleko i jakiesi odziynie. Była to kora, bo tydziyń
          wceśniej kie matka z ojcym pojechała na jarmak do miasta , to my chałupe
          fcieli oznieść, telo my sie syćka pieknie bawiyli we wojne. Nei , pierse dość
          delikatnie my sie biyli, coby nie ozbić sybek w kredensie, coby te nojmłodse w
          kołysce i we wózku nie dostały jakim butem, aly jak nas bracisek przyłozył
          mojyj starsyj od niego siostrze gumiokiem ( to były nase zobowki), jak ta sie
          ozpajedziyła, wte zacyna sie bitka na dobre prawie , jak w dwa ognie. Juz nikt
          nie patrzoł jaki kalos, abo gumiok fyrcoł, syćkie buty posły w ruch, nei ,
          mozecie se wyobrazić, co my nabroili, w kuchni o powierzchni 25m kwadratowyk,
          takie samyj siyni powybijalimy syby w oknach. Co tu teroz zrobić, strach nos
          wzion okropecny, w chałupie zimnica, wzieni my zogłówki i pozatykali te wybite
          syby , coby nie sła zima do chałupy. To samo w sieni, a bioło izba była
          zamknięto na kluc, zreśtą tam nie było pieca i ziąb był nie do
          wytrzymanio.Posprzątali my w chałupie, aly okna były świadkiem , co sie
          dzioło. Kie matka z ojcem wleźli do chałupy domarznięci , kie uwidzieli, co my
          beskurcyje narobieli, to sie odrazu ozgrzoli, kie nom przyłozyli(tym starsym)
          rzemieniem po rzyci. A dostali syćka, bo nikt sie nie przyznoł, fto to zrobił,
          była śtama. Popłakali my se w kącie i nom sie zworkło pote tym, ze za pore dni
          syby były wstawione, aly Mikołoj , piykny , cyrwony i z bielućkom brodom kie
          ozdawoł prezenty to sie uśmiechoł pod nosem, jak patrzył na nos, co to my
          dostali. Moze i było mu nos zol, kie uwidzioł nase miny. Aly my to dość
          dobrze bocymy do dzisiok, juz pote byli my grzecniyjsi, bo cekali my na
          gwiozdke pod drzywkiem , jedlickom. Ech raty, przeraty, ka te casy. Ciekawi
          mie , jakie to nase wnuki i prawnuki bedom mieć wspomnienia. Cy one bedom
          lepse, bedom tak bocyć to syćko , jak my? Telo .Pozdr.

• quba Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 06.12.02, 09:07
            pięknie, pięknie! Ciupazecko ! pozdrawiam Cię bardzo gorąco !
          • Gość: czyzunia Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 06.12.02, 16:49
            ej,łza się w oku kręci. teraz nie ma mikołaja[moja córa mówiła imogaj].
            teraz jest ten no jak on, no o mam santaclaus.pa
            • Gość: Ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: 62.233.194.* 07.12.02, 10:40

Nei, przysła wreście zima, niezawse gaździna łagodno, aly bogato, ej bogato
              baba :

"Macocha zima chusty bielućkie
              niby wyprane kosule, gacie
              zgrzebne, pacesne - ze lnu - cieniućkie
              poościągała po całym świecie.
              (...........................)

Po smrekach, bukach - wsendyj po lesie -
              przesuwo swoje fartuchy biołe,
              a jutro pewnie jesce wyniesie
              smatki ze skrzynie, te kaźmierkowe"

A.Skupień-Florek:Zima)

Jesce troche bedziemy drzewko ubiyrać, jak zwyk koze, ino trza iść po nie
              do lasu, abo na jarmak. Telo. Pozdr. Trza sie brać za robote, bo marzenia i
              wspomnienia bedom potem.

• Gość: y2k Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.citicorp.com 07.12.02, 12:23
                witam,
                az milo poczytac wasze wspomnienia, w dodatku napisane gwara.
                pozdrawiam goraco z sakramenco zimnej stolicy.
                • Gość: Ciupazkla Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.it 09.12.02, 11:19

Idzie, pomalućku, ale idzie " Godni Cas" (Fr.Łojas - Kośla); Góralskie
                  paciorki

Śnieg płaśniom lógł, osedzioł las
                  Scisnon mróz - Godni Cas
                  Wigilijny stół gwarzy o downych zwykach,
                  o jedlicosce mojnyj w świecidełka -
                  Ryktuj sie dziewce! Pewnie sie wydos za podłaźnika...

Zwonecki ślizgajom po śryniu gwiazd
                  w Godni Cas.
                  Kolędnicy wyrządkowani ze sopkom, z turoniem , w noc jasnom...
                  W nuku jakosi radośnie, weselej...
                  Syjmiem z nieba gwiozdke
                  i
                  s wami sie podziele...

Franuś , dalej ześ w Hameryce? A my tu bocymy o tobie i twojej pieknej
                  do cudu poezji. Wesołych Świąt tam za Wielgom Wode niekze tyz dlo syćkich
                  góroli poleci. Pewniy z tego banowanio takie piekne wiersycki pises. Telo.Pozdr
                  • Gość: Kolędnicy Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.it 12.12.02, 10:29

"Hej, kolęda..."

Miemie po śreniu pełzajom wydłuzone cienie
                    W baraniom skóre odziote,
                    w rękach gibkie zaciskajom kije,
                    u pasa dyrdajom zwonecki
                    co zwiom sie turconie.

Inne niesom gwiozde wysoko, co cisko migi zornice...
                    Roz, po roz praskajom w zospe głębokom.
                    Kolędnice: marszałek, co dróge toruje bez wieś.
                    Zyd, co na piniądzach zbyrcy.
                    Heród, co głowe pod kose przeznacył.

Aniół wtoremu skrzydła wyrosły bez piórek.
                    Śmierć, co mo bledsom od śniega skóre.
                    Diaboł, co furt przystępuje sie za ogón.

Domowników pobudziyły, dzieciska sie wystrasyły
                    Hej kolęda, kolęda.
                    Napuściyli zimy
                    i nanieśli śniegu.
                    Hej, kolęda, kolęda...

Fr. Łojas-Kośla.LSW.W-wa.1983:Góralskie paciorki.

• Gość: Ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: 212.182.27.* 16.12.02, 20:45

No, jesce pore ino dni, siedniemy se z rodzinami przy wilijnym stole,
                      bedziemy składać se zycenia wselenijakie, od malućkiego do starego. Ale
                      nowoźniejse zycenie dlo nos to, coby tyn rok 2003 przyniósł nom syćkim rozum,
                      kie bedziymy robić głosowacke w referendum : za - cy prociw. Głosujemy
                      syćka za wejściem do UE. Tu nawet ni ma nad cym myśleć, to sie samo rozumie.
                      Cekomy na tyn Wilijom, drzywecko juz pochnie , gaździny goniom za prepitetami
                      na święta, przecie moc gości opróc rodziny zjedzie i kozdy by cosi lepiyj
                      zjod , a i napiył sie jakiej okowitki. A pote se siedniemy razem i pokolędujemy.

Pieknie tyn cas ujon Fr. Łojas-Kośla we wiyrsycku pt.: "BOCE"

Kie piyrso gwiozda na niebo ślazła,
                      poklękalimy, coby zgodać pociórek:
                      dej Boze zycio na cały rok,
                      w chlewie gudzie
                      i pełny kur corek.
                      Dziadek wstoł -
                      wzion do gorzci opłatki,
                      kie z mamom skrzyzowali chlebuś
                      w podzielunku,
                      w ocach mioł radosne świercki.
                      Pote s nami.
                      My dziadkowe ręce bośkali
                      krzyceli:
                      sto roków , dziadku!
                      - ka wtory.
                      I choć bylimy mali,
                      boce, krusek bielućki
                      przylepiył na sybe;
                      kie do rania obstoi,
                      to dziadek dozyje do przysłej Wilije.
                      Rano dziadek doł poziór na okno,
                      pomalućku głowe spuściył.
                      - Dziadku, co wom?
                      Przyskocyli syćka.
                      Nie pedzioł nic.
                      My wiedzieli...

• Gość: Ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: 62.233.194.* 21.12.02, 20:20
                        Zokopiańskiej plum 1000, cy Nowosądeckiej? z okazji Godnich Świąt wselakiej
                        pomyślności, nei, niek ta choć casem mnie wspiyro w tyj goniacce na Forum, bo
                        inacyj nom umrze. Do siego roku 2003. Nei, idzie fest zima , to i gości
                        najedzie, ludziska cosi zarobiom, goście odpocnom, co by ino nóg nie połomali
                        na tych nartach i deskach snowboardowych. Syćko wyryktowane, a zapowiadajom 15
                        stopni mrozu. Telo. Pozdr.
                        • Gość: Ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: 62.233.194.* 24.12.02, 07:54
                          "Godni Cas" - Andrzej Gąsienica Makowski - Zakopane - dzięki Wom za tyn
                          wiersycek barz piekny na dzisiejsy wigilijny wiecór.

Pochnie miyłość
                          Wilji Cas

połóz serce - na opłatku
                          pódź do Nos...

Jarmo pukło
                          Bóg sie rodzi.

Scęście s nowa ku nom krocy.
                          Ułapie go w gorzci

nad drzwiami przybije
                          - jako podłaźnicke -

pochnoncom jedline.
                          Połóz na sianecku

radości i zole
                          zatońcom wspominki

w ocak na powale...
                          Bioły opłatecek

pomalućku kruse...

Kapie świercka zolno.

To - kawołek - dusy...

Cas Wilji połącony i imieninami Jadama i Ewy nie przypodkowo. Im syćkim
                          składomy nolepse zycenio w dziyń imienin, aly boccie, ze obowiązuje ścisły post
                          i gorzołecki ani kropelecki ni mozecie sie napić.Tak koze zwyk, a zwyk to rzec
                          świynto, ba haj. No udały sie piekne święta, drzywecko ubrane, pod nim
                          prezenty, a potem na Pasterke w tyn noc mroźną idziemy syćka i głośno
                          spiewomy "Bóg sie rodzi..." i nne kolędy. Śpiewomy syćka i radujmy sie.Wesołych
                          Świąt syćkim, za Wielgom Wode niek lecom zycenio tyz, ka ftory, niek wie, ze o
                          nim bocymy i ś nim sie dzisiok łomiemy opłateckiem. Bywojcie!

• Gość: Witek Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.it-net.pl 23.12.04, 14:23
              O Mikołaju prawda:

www.wiara.pl/tematcaly.php?idenart=1038070517
    • Gość: niegóral Hej IP: *.xtra.pl 24.12.02, 14:42
      • Gość: Ciupazka Re: Hej IP: 62.233.194.* 25.12.02, 12:12
        No, hej! Co zaniemówiliście niegórolu? Mowe Wom odjeno w tyn piekny do cudu
        Godni Cas? Mozno zaniemówić , telo pieknie na świecie, przybocył mi sie
        wiersycek: "wsędy śniegu nasuło, a śnieg taki bielućki, coby cysto dokoła mioł
        Jezusek Malućki... "Coroz to sie słysy, jak se ludzie składajom zycenio: " Na
        scenście, na zdrowie, na to Boze Narodzenie, coby wom sie darzyło w kumorze, w
        oborze. Wsędy dobrze, co byście mieli telo cielicek, kielo w lesie jedlicek.
        Telo wołków, kielo na dachu kołków. Telo dzieci, kielo przy dźwiyrzach śmieci.
        A teroz zajrzycie do skrzynie, wyjmijcie pół świnie, zajrzyjcie do pieca,
        wyjmijcie kołoca. Niek sie wom darzy, mnoży w kozdym kątku po dziesiątku , a na
        stole 100, 1000 i więcej EEEEUUUURRRROOOO w tyj Unii Europejskiej.

No, dziś 25 grudnia chwała Bogu ino 28 o mrozu. Słonecko, bielućkie Tatry
        jesce bardziej wybielo, jaze w ocy razi, patrze na widocki z kamer
        internetowych na nie i przybocył mi sie piekny wiers K.Przerwy -
        Tetmajera : "Patrząc ku Tatrom"

Tatry! Spoglądam z tęsknoty żałobą
        ku wam, błyszczącym w słońcu zorzy złotej...
        Na długo ja się pożegnam z tobą,
        kolebko moja... Dzisiaj - w miejskich murach -
        szkle sokolimi myśl ku tobie loty,
        co wraca do mnie na łabędzich piórach
        z tęsknoty pieśnią...

Skały wysokie! Na wasz łańcuch siny,
        piętrzący w słońcu zaporę niezmierną,
        pierwszy raz oczy spojrzały dzieciny,
        jedyne słodkie tam patrzały lata,
        więc pamięć moja zostanie wam wierna,
        myśl wróci do was z najdalszych stron świata,
        skały me, skały!...

Lasy szumiące!W waszym smętnym pieniu
        ileż zakętych słyszałem powieści...
        Tajemniczością rozmarzony cieniu,
        wieko z przeszłości odrywałem trumny...
        Kiedyż mi, kiedy znowu zaszeleści
        w kolorach waszych halny wicher szumny,
        lasy me, lasy!...

O! gdybym wrócić mógł, gdzie Tatr granity,
        w koronie srebrnych lodów stoją ślniące!...
        Świat ludzki z ułud przede mną odkryty
        zda mi się kołem nieszczęść i podłości...
        Tam, gdzie nikomu nie przyświeca słońce,
        w górskim pustkowiu, choć bezduszne, gości
        tam czyste piękno....

To dla tych syćkich, wtorzy powyjezdzali za chlebem Panie, za chlebem i
        ozfyrkli sie po calućkim swiecie dedykujemy tyn wiers K. Przerwy -Tetmajera z
        zyceniami dobrych wesołych Godnich Świąt i scęśliwego Nowego Roku na obcyźnie.
        Bywojcie i dobrze sie miywojcie!

• Gość: Szwager Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.03, 21:44
      prawiech se zaczon oglondac stare tematy
    • hanys_hans Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 10.11.03, 22:29
      Gość portalu: Ciupazka napisał(a):

> Idom świynta, tradycjo i zwyk - świynto rzec, przyboccie młodym, jako to
      > drzewiyj bywało...

Szwager, niystrosz nos sam Mikouajym, pierniku jedyn!
      • ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 10.11.03, 23:15
        Hanys! Przecie juz wyrośliście z tradycji Mikołaja. Kozde dziecko wie, ze
        Mikołaj przynosi prezenty ino dzieciom malućkim. Wy nojwysyj mozecie wyryncać
        św. Mikołaja. Widocnie Szwagerek sie juz ryktujei temu tyn wątek wyciągnon...
        Hej!
        • Gość: Szwager Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 19:23
          A cobys wiedziaua izech juz se adwyntskalyndorz kupiou, hehe!
          • ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 19.11.03, 13:51
            A tu smakołyki na swięta, coby nase babecki nie musiały sukać, kie bedom fciały
            zabłysnąć swojymi umiyjętnościami. Pore przepisów na takie świątecne jedzonko
            nie zawadzi, choć goście dopytujom sie o kwaśnice z golonkom, abo z zioberkiem
            wędzonym, a do tego koniycnie trza podać herbatke góralskom z prądem abo
            grzone piwko, hale to nolepse i naskie. Mniam, mniam...
            • ciupazka Re:święta B.N. Linki do papu... 19.11.03, 13:55

My tu se święta tyz zrobimy, jak pozbiyromy syćkie przepisy, ftore zdaje sie,
              ze trza bee sukać. No to sukomy! Hale, hale, majom być z góralskiyj kuchni,
              hej!

ttp://polityka.onet.pl/recenzje.asp?DB=151&ITEM=214420&M=ZS_P
              • roomtsays Re:święta B.N. Linki do papu... 19.11.03, 16:52
                Mniam, mniam, mniaaaaaaaaaam!!! Az mi slinka poleciala na kaczke!

polityka.onet.pl/recenzje.asp?DB=151&ITEM=214420&M=ZS_P
                Smacznych Swiat! ;o)))
                • Gość: ola-f Re:święta B.N. Linki do papu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 22:16
                  Skusił mnie ten zapach kaczuszki...
                  A ja kolację jadłam o 19:00 :-(
                  • roomtsays Re:święta B.N. Linki do papu... 19.11.03, 23:23
                    U mnie w domu na niektore dania czeka sie caly rok. Wytrzymalem 11 miesiecy,
                    poposzcze jeszcze jeden! Gdyby tak na okraglo czlowiek mial "Stoliczku nakryj
                    sie", wiele rzeczy straciloby swoj urok... ;o)))
                    • ciupazka Re:świynta B.N....<< KACKA z nadzionkiym >> 20.11.03, 00:21
                      No, to jesce roz kacka tym razym z orzechami

Co trza: 1 kacka, 1 łyzecka majeranku, startagolka muszkatulowo , 2 łyzki
                      masła.

Farsz: 10 dag zmielonyk orzechów włoskik, 5 dag rodzynek, 5 dag wątróbki
                      cielęcej abo kacyj, 3 jojka, 2 kopiate łyzki masła, po 1/4 łyzecki startyj
                      gołki muszkatułowej i biołego pieprzu, 1 łyzka tartyj bułki, 1 mało łyzecka
                      cukru, 1 łyzka winiaku, sól do smaku.

Robota: Sól wymiysać z majerankiym i gałkom i natrzyć kacke z wiyrchu i od
                      środka, ostawić w chłódnym miyjscu na 4 godziny. W tym casie przyryktować
                      nadziynie: utrzyć masło z zółtkami, dodać posiekanom wątróbke i uciyrajęcy cały
                      cos dodawać pomału mielone orzechy, gołke, sól, cukier do smaku i namocone
                      wceśniyj w winiaku rodzynki. Na końcu dodać, delikatnie miysajęcy ubitom
                      piane z białek i bułke tartom. Nadzionko włozyć do kacki, zasyć niciom
                      bawełnianom. Kacke włozyć do brytfanki wysmarowanyj masłem, obłozyć jom
                      wiórami masła, nei piyc przez 90 minut w piekarniku nagrzonym do 190 stopni,
                      cęsto podlywajęcy masłem i skrapiajęcy wodom. Przed końcym piecynio( ok.30
                      minut) kacke obłozyć jabłkami (w kozde jabłko wbijajęcy wceśniyj po 1 goździku)
                      i piyc dalyj. Coby sie nie bars zrumiyniyła to przykryć jom mozno foliom
                      aluminiowom z wiyrchu.
                      Podawać z grulkami i boróweckami cyrwonymi, siwom kapustom i jakimi ta jesce
                      fcecie surówkami. PYCHOTA!!! SMACNEGO!!!

Telo. Kacek juz dość!
                      • roomtsays Re:świynta B.N....<< KACKA z nadzionkiym 20.11.03, 00:24
                        Ja do tego rarytasu dodaje 1-2 zabki czosnku (sol+majeranek+galka+czosnek).;o)))
                        • ciupazka Re:świynta B.N....<< KACKA z nadzionkiym 20.11.03, 10:32
                          To TY jesteś niezły kucharz Rumcajsie! Skoda, ześ nie blizyj! Wykorzystała byk
                          Cie jako pomoc świątecnom, boś do tońca i do różańca dobry! A co nowoźniyjse,
                          to to, ze grooooos kolędy, śpiywos.. Ech, juz widzem takom Wilije!!! z
                          rodzinami Forumowiców!!! Hale by nos było!
                          P.S A jo dalyj kufe mom spuchniętom i cierpie, jeee, fto by sie tym
                          przejmowoł. Moze do Świąt sie doprowadze do jakiego, takiego widoku. Patrzyć
                          sama na sie ni moge, a co dopiyro inksi...Nawet mie puter nie raji...Ech...
                          Telo.Pozdr.
                          • roomtsays Re:świynta B.N....<< KACKA z nadzionkiym 20.11.03, 15:37
                            Z domu jestem przyzwyczajony do dobrych smaków - Mama świetnie gotowała, a na
                            obczyźnie człowiek nieraz ma swoje zachcianki związane z rodzimą kuchnią i to
                            spowodowało, że z gotowaniem daję sobie doskonale radę, mniam, mniam,
                            mniam! ;o))) W Swięta z pewnością się spotkamy wirtualnie, to Wam pogram ;o)))
                            A teraz życzę Ci Ciupazko szybkiego uporania się z bólem. Te pieroooońskie
                            zęby - całe życie człowiek się z nimi męczy...
                            • ciupazka Re:.... Mikołoj! . .nie wołoj... 02.12.03, 14:54
                              ... co mos dawać to dawoj!!! Nei trza zaźryć do sklepów, bo dzieciska
                              cekajom... Ech, biydne te Mikołaje, coroz biydniyjse... moze ino u mnie???
                              Hej!
                              • Gość: ola-f Re:.... Mikołoj! . .nie wołoj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 07:26
                                Ja znów "czytadeł" nakupiłam i co, niech "se ta czytajom " ;-))))
                                Ale co rok te książki jakbym chudsze miała, a my coraz grubsze potrzebujemy...
                                • Gość: ola-f Re:.... Mikołoj! . .nie wołoj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 22:26
                                  Nauczycielka pyta wychowanków, kim chcieliby zostać, jak dorosną. Dzieci, jedno
                                  przez drugie wykrzykują: policjantem, lekarką, strażakiem, krawcową, leśnikiem,
                                  kelnerką. Wreszcie przyszła kolej na Jasia.
                                  - A ja będę Świętym Mikołajem! - oświadcza chłopiec.
                                  - Pewnie dlatego, że rozdaje ludziom prezenty? - pyta pani.
                                  - Nie. Dlatego, że on pracuje tylko raz w roku.
                                  • hanys_hans Re:.... Mikołoj! . .nie wołoj... 03.12.03, 22:38
                                    Gość portalu: ola-f napisał(a):

> Nauczycielka pyta wychowanków, kim chcieliby zostać, jak dorosną. Dzieci,
                                    jedno
                                    >
                                    > przez drugie wykrzykują: policjantem, lekarką, strażakiem, krawcową,
                                    leśnikiem,
                                    >
                                    > kelnerką. Wreszcie przyszła kolej na Jasia.
                                    > - A ja będę Świętym Mikołajem! - oświadcza chłopiec.
                                    > - Pewnie dlatego, że rozdaje ludziom prezenty? - pyta pani.
                                    > - Nie. Dlatego, że on pracuje tylko raz w roku.

Wreszcie przyszła kolej na Jasia.
                                    - A jo to chcioubych zostac´ emerytem! - oświadcza chłopiec.
                                    • ciupazka Re:.... Mikołoj! . .nie wołoj... 05.12.03, 11:28
                                      hanys_hans napisał:

> Gość portalu: ola-f napisał(a):
                                      >
                                      > > Nauczycielka pyta wychowanków, kim chcieliby zostać, jak dorosną. Dzieci,
                                      > jedno
                                      > >
                                      > > przez drugie wykrzykują: policjantem, lekarką, strażakiem, krawcową,
                                      > leśnikiem,
                                      > >
                                      > > kelnerką. Wreszcie przyszła kolej na Jasia.
                                      > > - A ja będę Świętym Mikołajem! - oświadcza chłopiec.
                                      > > - Pewnie dlatego, że rozdaje ludziom prezenty? - pyta pani.
                                      > > - Nie. Dlatego, że on pracuje tylko raz w roku.
                                      >
                                      >
                                      > Wreszcie przyszła kolej na Jasia.
                                      > - A jo to chcioubych zostac´ emerytem! - oświadcza chłopiec.

A kie przysła kolyj na emeryta - A ty kim fciołbyś zostać? Emeryt ino se
                                      stęknon i godo... Jasiem.
                                      A Mikoloj : pomalućku sie nim juz robis, hehe, nie mortw sie!

Hej!
                                      • Gość: ola-f Re:.... Mikołoj! . .nie wołoj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 13:17
                                        serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,42478,1805743.html
                                        Idą, idą święta i co? No właśnie.
                                        Jak się poczyta ten artykuł, to chciałoby się je mieć już za sobą...
                                        • Gość: Ciupazka Re:.... Mikołoj! . .nie wołoj... IP: *.it / 62.233.189.* 05.12.03, 15:21
                                          Ci co to piszą - wysłać ik na księzyć! Niek tam swoje teorie głosom. Precki z
                                          takimi. Nie cytojciez takik pierdół i to na głos. To ino śmierdzące lynie tak
                                          myślom i fcom narucić nom swoje lynistwo i dziadowanie.

Jeee, my sie na takik nie zapatrzujymy, u nos świynta som piykne a zwyk, to
                                          świynto rzec i my o nim bocymy, a świynta świyntujymy jak przykozoł Bóg!
                                          I nastypmnym pokolyniom przekazujymy. Nik nikogo do nicego nie przymuso i
                                          ci co NIE WIERZOM TO DRZYWKO TYZ MAJOM? Majom ino to, co im pasuje, hehe...
                                          nei dobrze byłoby iść ka na gotowe... Hipokryci!!!
                                        • roomtsays Re:.... Mikołoj! . .nie wołoj... 05.12.03, 15:25
                                          Jutro Mikołaj! Jeśli but lub skarpeta będą puste, sprawdzcie pod poduszką. W
                                          moim domu tak robimy. Szkoda, że jutro tego nie zobaczę, bo raniutko muszę
                                          lecieć do pracki a "reszta" będzie się byczyć przynajmniej do 10...
                                          • broneknotgeld Re:.... Mikołoj! . .nie wołoj... 05.12.03, 20:48
                                            Jutro Mikołoj - bajtle już myślom
                                            Co za gyszynki prziniesie im
                                            Pewnie je dzisioj we nocy wyśniom
                                            Tyż byłch dzieciokym - bestoż to wiym.
                                          • Gość: ola-f Re:.... Mikołoj! . TY...śpioszku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 23:11
                                            www.olsztyn.com.pl/_olsztyn/sub/online/mikolaj/ostrowski.jpg
                                            Najpierw pośpij sobie...
                                            Miłej nocy ;-)
                                            • ciupazka Re:.... Mikołoj! . TY...śpioszku 05.12.03, 23:41
                                              ... Racyj zbereźniku święty, hehe... A moze to twój chłop olu-f ? He?
                                              Nie było by tak źle, hehe... No nie?
                                              • Gość: ola-f Re:.... Mikołoj! . TY...śpioszku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 16:07
                                                Oj chciałabym, chciałabym, chciała...
                                                • broneknotgeld Re:.... U mie już był 06.12.03, 16:38
                                                  Z diobłym do mie prziszoł - pektorałym grozioł
                                                  Wongel z łoszkrabinom na stole wyłożoł
                                                  Diosek zaś łańcuchym ździeloł mie po dupie
                                                  Ryczoł cobych przestoł szkryflać rymy gupie

Jak mieli wyłazić jakby sie zmiyniyli
                                                  Pedzieli skiż czego tak mie nawiydziyli
                                                  Bo ze mojim szpasym idzie tyż łostuda
                                                  I tropiom sie kajsik - czy do nieba póda.
                                                  • Gość: ola-f Re:.... U mie już był IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 17:06
                                                    A ja myślałam, że On tylko do tych grzecznych przychodzi!
                                                    Rózgę dostałeś?
                                                  • ciupazka Re:.... U mie już był 06.12.03, 17:15
                                                    Hehehe.... Bronek dobrze wie,
                                                    ze godo to cego nie bee.
                                                    Przecie Ty do nieba pódziys
                                                    ze szczewikami i z fraszkami
                                                    i nie bees nawet wiedzioł
                                                    jak i kie!
                                                    A role odmiyniom sie
                                                    i Mikołajym bees Ty!

Telo.Pozdr.

• broneknotgeld Re:.... U mie już był 06.12.03, 18:00
                                                    Mikołoj łod bicio mo dioska
                                                    Tym rojbrom łon leje choć troszka

Dyć szkryfnołch - mom ślady na dupie
                                                    Za wszyske te rymy co gupie.
                                                  • broneknotgeld Re:.... U mie już był 06.12.03, 18:04
                                                    Ciupazka mi tukej klacnyła
                                                    Bo wiy że we fraszkach jest siyła
                                                    Dyć kij zowdy mo te dwa końce
                                                    Roz ciymno a roz piykne słońce.
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy. 11.12.03, 17:03
                                                    Mikołoj juz był, mnie ominon, uwazowoł pewnie, ze nie zasłuzyłak nawet na
                                                    rózge, hehe...wystarcy, kie mnie zycie bije. Nydyć i to dobre, bo coz mom
                                                    godać. Teroz zwyrtacka , wartko, wartko, coroz warcyj... jeee siednijciyz
                                                    troske i dychnijcie z tom robotom. Telo. Pozdr.
                                                  • hanys_hans Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 13.12.03, 14:32
                                                    www.noweraki.com.pl/audio/21.mp3
                                                  • Gość: Ciupazka Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Nowy Rok.dzisiok.. IP: *.it-net.pl 20.12.03, 12:26
                                                    Święta już tuż, tuż, a końca roboty nie widać? Dobrze, ze drzywko jest,
                                                    karp pływo, zacyno pochnieć na całom chałupe, a to pierniki piekom, a to
                                                    syrniki, a to pasztety cuć w powietrzu, jaze w nosie kręci, już nie
                                                    godajęcy o paście do podłogi. Syćka goniom z dywanami na trzepoki. W
                                                    sklepak kolyjki, ni ma casa na nic. Temu cicho i w necie... Jesce troske,
                                                    końcymy robote i świętujymy. Scyńść Boze Wom baby przy robocie a Wy chłopy
                                                    mom nadzieje, ze pomogocie. Gorzyj jak go ni ma... a pozycyć go przecie ni
                                                    mozno. Nic to!

Zycem zdrowyk, rodzinnyk Godnik Świąt i pomyślności w Nowym Roku.
                                                    Telo.Pozdr.

A jo se juz śpiywom:

" Oj, Maluśki, Maluśki, Maluśki, jako rękawicka
                                                    Albolitez jakoby, jakoby kawołecek smycka!

Cy nie lepiej Tobieby, Tobieby siedzieć było w niebie?
                                                    Wsak Twój Tatuś kochany, kochany nie wyganioł Ciebie!

Tam w ciurnasa wygoda, wygoda, a tu bieda wsędzie;
                                                    Ta Ci teroz dokuca, dokuca, ta i potem będzie.

Tam Ty miałeś pościółke, pościółke i miękkie piernatki,
                                                    Tu na to twej nie stanie, nie stanie ubożuchnej Matki.

Tam kukiełki jadałeś, jadałeś z czarnuszką i miodem,
                                                    Tu się tylko zasilać, zasilać musis samym głodem.

Tam pijałeś cęć jakie, cęć jakie słodkie małmazyje,
                                                    Tu sie Twoja gębusia, gębusia łez gorzkich napije.

Tam Ci zawse słuzyły, słuzyły prześlicne Janioły,
                                                    A tu lezys sam jeden, sam jeden, jako palec goły.

Hej, co sie więc takiego, takiego, Tobie Panie stało,
                                                    Zeć sie na ten kiepski swiat( 2 razy) przychodzić zechciało?"
                                                  • Gość: Szwager Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Nowy Rok.dzisiok.. IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.03, 14:16
                                                    Prowda ize piykno ta kolynda? To je moja ulubiono.

ps

A pamiyntejcie o tych kere som same.
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Nowy Rok.dzisiok.. 21.12.03, 00:53
                                                    A wiys, ze jesce jest pore zwrotek tyj kolędy? Tu som:

Oj, gdybych ja jako Ty, jako Ty tam królował sobie,
                                                    Nie chciałbym ja przenigdy, przenigdy w tym spocywać żłobie!

Chociazby za pańscyzne, pańscyzne i chociazby pono
                                                    Talar jeden i drugi, i drugi na rękę kładziono.

Albo się więc, mój Panie, mój Panie, wróć do Twej dziedziny,
                                                    Albo sie (zanieść pozwól- 2 razy) do mej chałupiny.

Bedzies sie tam (miał z pysna - 2 razy( jako mialeś w niebie,
                                                    Mam jo mlyka słodkiygo, slodkiygo gornusek dlo Ciebie.

Telo interpretacji słysałak, i kozdo piykno. Boce po stanie wojennym (13
                                                    grudnia 1981 roku) kolynde tyn zinterpretowano jako zbiorowy płac narodu
                                                    polskiego. Nagrałak to na kasete, zaś trza se bedzie przybocyć , bo cas na
                                                    to.
                                                    TElo.Pozdr.
                                                  • Gość: Szwager Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Nowy Rok.dzisiok.. IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.03, 05:24
                                                    Niy tegoch niy wiedziou - Piykne Dziynki!

Jo mom nagrano ta kolynda we wersji od Krystyny Pronko i we Kozdo Wilijo
                                                    suchom i "spiywom" se (pod nosym) nojchyntniyj ta kolynda.
                                                    Suyszouech jom juz tysz we wykonaniu gorali i w tym wykonaniu musza pedziec
                                                    nojlepiyj mi sie podobaua.

No tosz Wilija juz idzie poleku - cza sie brac za richtowanie

Szczynsc Boze !

Szwager ze Glywic
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Nowy Rok.dzisiok.. 27.12.03, 13:09
                                                    Wolne dni...weekend...nieftorzy w gorach, hale im dobrze, nieftorzy na
                                                    Sylwestra przyjadom w naskie strony, Scęńść Wom Boze syćkim i witojcie Nowy
                                                    rok godnie. . A fto jeźdxzi na nartak - to "połomanio nóg"! Uwazujcie poza
                                                    tym na złodzieji, ftorzy w sezonie tyz do nos radzi widzom przyjyzdzać
                                                    na "gościnne występy".
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Nowy Rok.dzisiok.. 19.11.04, 20:34
                                                    I żaś śniyg, Mikołoj... itd... Trza przyblizyć problem, choć cłek nie licy
                                                    juz na nic...hale inksi licom.. a jo lice dudki, hehe.
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Nowy Rok.dzisiok.. 05.12.04, 12:48
                                                    Z roku na rok więksy problem : co to pod tyn zogłówek wsturzyć, a syćka
                                                    ino cekajom i rano sukajom... A mnie przecie nifto nic nie daje,
                                                    i przy nicym obstaje. Lecem z pularysem cosik kozdemu kupić. Wiym co! Po
                                                    lizoku! I po rózdze . I bee po sprawiedliwości cukierecka polizać kie rózgom
                                                    Mikołoj rzyciska im wyłoi, hehe...
                                                    Telo w tym roku 2004 ino bedzie. MIkołoj sie tyz reformuje, ba jako!
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Nowy Rok.dzisiok.. 16.12.04, 09:49
                                                    Goniacka przedświątecno juz sie zacyno.... A u Wos?
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Nowy Rok.dzisiok.. 22.12.04, 12:47
                                                    Lice potrawy, cy ik bee dwanoście? Downo wystarcyła kapusta z grochem,
                                                    grzybym i grulom mascono olyjym lnianym , a teroz syćka wyziyrajom jaze
                                                    dwanoście potraw. Dobrze,ze jest komu podzielić sie robotom przy tym
                                                    syćkim, hale policyć trza.
                                                    1.Opłatecek z miodym
                                                    2. borsc z uskami
                                                    3.karp po zydowsku
                                                    4. ryba po grecku
                                                    5 piyrozki z kapustom i grzybami
                                                    6.gołąbki z ryżem i z grzybami,
                                                    7.klusecki z makiym
                                                    8. strucla makowa
                                                    10. sernik
                                                    11 tort orzechowy, (bo imieniny Ewy)
                                                    12. kompot ze suszu

Jak to syćko ino poprógujymy to pukniymy, hehe...
                                                    Ciekawe cy nasi Forumowice tyz telo ryktujom? A moze mocie jakom
                                                    inksom potrawe, ftoryj my tu na Podholu nie znomy?
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Now y Rok. i zaś.... 01.12.05, 12:32
                                                    I zaś tradycji na przełomie 2005/2006 roku musi sie stać zadość... I
                                                    zaś zakisiyłak dzisiok borscm zarobiyłak ciasto na piernicki, niek se
                                                    ze trzy tyźnie dojrzywo..., kise kapuste na wilijom, sukom przepisow na
                                                    rybe i inkse potrowy wilijne i odkładom na bok, nie godajęcy o gruntownym
                                                    porządecku w biblioteckak, kredynsak, takie babskie zajęcie, nei hale
                                                    trza to sycko nom przewietrzyć i ryktować sioe pomalucku do Godnik
                                                    Świąt. Mom takom cichom nadziyje, ze Wy tyz juz pomalućku ryktujycie
                                                    sie, he?

Telo.Pozdr.
                                                  • broneknotgeld Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Now y Rok. i zaś.. 01.12.05, 19:01
                                                    Hehe - jo już cosik przirychtowoł
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=31964268
                                                    prawie sie to przido.
                                                  • Gość: Ciupazka Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Now y Rok. i zaś. IP: *.it-net.pl 01.12.05, 23:58
                                                    Kie Bronek juz Jasełkami we fraskak suje, to i nase dzieciska tyz do kolędy
                                                    sie ryktujom i ucom bez Adwent kolędy śpiywać:

Kiedy ześ sie Jezu pod Giewontym zrodziył
                                                    bedzies w biołyk potkak i cuzecce chodziył.
                                                    I mioł na mój dusik z piórkiym kapelusik
                                                    Ej, kolęda, kolęda.(2 razy)

A jak se podrośnies Jezusicku słodki
                                                    Pokozemy Tobie, ka rosnom siarotki.
                                                    I biołe leluje, ka oreł króluje,
                                                    Ej, kolęda, kolęda (2 razy)
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj...drzywko.świynta..Now y Rok. i zaś... 02.12.05, 12:19
                                                    ...o Wilij zbacunki:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=9653981&a=18644610
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 02.12.05, 12:26
                                                    hanys_hans napisał:

> www.noweraki.com.pl/audio/21.mp3

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=9421920
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 03.12.05, 17:08
                                                    W kartkach pocztowych...galeria

tygodnikpodhalanski.pl/modules.php?name=coppermine&file=thumbnails&album=toprated&album=11
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 09.12.05, 19:51
                                                    www.trebunie.pl/mp3/Dobrze_.mp3

Dobrze ześ sie Jezu pod Giewontym zrodziył
                                                    bedzies w biołyk potkak i cuzecce chodziył.

• broneknotgeld Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 11.12.05, 22:55
                                                    Przi Wiliji

Niych moj opłatek w sieci nom leci
                                                    To co nojlepsze we duszach nieci
                                                    Przełom se z bliźnim - podej mu rynka
                                                    Życie to przeca niy zowdy mynka

Dzieciontko z nami - pomyślcie tako
                                                    Niychej we Gody wszyndy jednako
                                                    Blikej na inkszych - uwidź w nich siebie
                                                    Trza dyć niywiela by czuć sie w niebie

Boga w czowieku widzieć wystyknie
                                                    Mało iskerka - już bydzie piyknie
                                                    Toż we Wilijo Jezus jest z nami
                                                    My z Niym - nojciynży jak my som sami.
                                                  • broneknotgeld Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 12.12.05, 22:37
                                                    List do Dzieciontka 2005

List do Dzieciontka trza szkryfnońc nowy
                                                    -Co mi prziłazi teroz do gowy?
                                                    Dyć zdo sie ciyngym to samo mynczy
                                                    W stolicy fraszki trza rymow wiyncy

Niychej nom Ruda blyszczy lirykom
                                                    Choc som jo wierszy prawie niy tykom
                                                    Mie rymowanki i fraszki styknie
                                                    Już ze tym forum urośnie piyknie

Niychej nom miasto tako rozsławi
                                                    Jednych coś uczy inkszych fest bawi
                                                    Dźwigo we gora ślonsko kultura
                                                    Toż Dziecionteczko poniyś jom w chmurach.
                                                  • broneknotgeld Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 14.12.05, 17:45
                                                    Do stoła siednońć se we Wilijo
                                                    Toż se raduje fest familijo
                                                    Dzielić opłatkym przi ty wieczerzy
                                                    Szczyńście we doma - możecie wierzyć

Trza nom pod goik śpiywać kolyndy
                                                    Niychej na Ślonsku juzaś to wszyndy
                                                    Dopiyro potym gyszynki cieszom
                                                    Dziecka przi tymu wcale niy grzeszom

Jako Dzieciontko łobdarowane
                                                    Som na pamiontka tych Godow dane
                                                    Dlo familiji łod Jezusiczka
                                                    I niy dziwota - wesołe liczka.
                                                  • ciupazka Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 15.12.05, 12:24
                                                    Dzięki Bronku za piykne wiyrse i piykne zycynio, one som jest dlo niejednego
                                                    jak marzynia. O tym piyknym casie kozdy z nos marzy, a cy sie to kozdemu z
                                                    nos zdarzy? Zycmy - coby TAK!
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • broneknotgeld Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 16.12.05, 20:04
                                                    Idzie se opłatkym i na forum łomać
                                                    Bo choć wirtualny dyć weseli w doma.
                                                  • broneknotgeld Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 18.12.05, 15:51
                                                    Gody 2005

Choć przi Godach braknie naszego papiyża
                                                    Duchym z nami bydzie - w to ciyngym jo wiyrza
                                                    Łaski U Ponboczka wyprosi Łon w Niebie
                                                    I bydzie pamiyntoł przi tymu ło Ciebie.
                                                  • Gość: Ciupazka Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy IP: *.it-net.pl 18.12.05, 18:13
                                                    Kozdemu z nos Go brakuje,
                                                    jesce do tego inksyk bliskik tyz,
                                                    nei, ni ma co jojceć,
                                                    ba trza nom Gloryja śpiywać i zyć.
                                                  • broneknotgeld Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 19.12.05, 18:42
                                                    Czego winszować Wom ze Godami?
                                                    Pewnikym wiycie dobrze to sami
                                                    Dyć szkryfna tako - Serca zocnego
                                                    By bliźni zowdy trefioł do niego.
                                                  • broneknotgeld Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 20.12.05, 20:46
                                                    Ano ze wtorkym karpia winszuja
                                                    Bo som bez niego Gody mniyj czuja.
                                                  • Gość: Ciupazka Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy IP: *.it-net.pl 22.12.05, 20:19
                                                    Aż się chce śpiywać:

www.trebunie.pl/teksty_08.htm#5. A WCORA Z WIECORA
                                                  • broneknotgeld Re:Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok. downy 23.12.05, 17:26
                                                    Trza łuski karpia we portmaneju
                                                    -Niych se do tego piniondze klejom.
    • broneknotgeld Betlyjka 22.12.05, 19:12
      "(Narrator)
      Jako z Maryjôm naszôm sie stało
      Co modo frelka Syna poczyła
      Niychej wiy ło tym i ziymia cało
      Z Pônbôczka woli brzymiynnôm była
      Toż Zefel stolorz wziôn jôm za ślubno
      "Syn Dawidowy" śnik tyż mioł taki
      W kerym klarowoł mu anioł rôwno;

(Anioł)
      Niy som na darmo te wszyske znaki
      Ty dlo Jezusa rodzicym bydziesz
      Przeca żeś chopym niy belejakim
      Z Immanuelym do Nieba przidziesz

(Zefel)
      Toż môj aniele niych to sie stanie
      Ślubnôm mi ciyngiym Maryjo czysto
      A jak już przidzie jyj rozwiônzanie
      Pszoć tako byda - rzecz łoczywisto

Jezusiczkowi co sie narodzi
      Z cołkiych siył swojich zastômpia Pana
      Tako mi słudze przijôńć se godzi
      Ta wola bosko - jak yno wstana

(Narrator)
      Chnet czas registru prziszoł rzymskigo
      Zefel z Maryjôm już we Betlyjym
      Sie spodziywajôm szczyńścio swojigo
      Dyć tu ze ańclom wiela mecyji

W stajynce tako kôntek swôj majôm
      Tref? – Przeznoczynie co im pisane
      Świynto Familjo – choć fest sie pszajôm
      Dzieciôntko w biydzie na świat wydane.

(Kacper, Melchior, Baltazar)
      Toż nôm we łoczach gwiozda durś blyszczy
      Do krôla drôga wskazuje
      Narôd żydowski z Niym wiela zyszczy
      Zdo sie – już ziymia to czuje

Arcykapłany – czy drôga znocie?
      Kaj Krystus se wôm narodziôł?
      Dobro nowina dlo nos już mocie?
      Cud ty Judeji przigodziôł?

(Herod)
      Co to za myndrce? Kogo szukajôm?
      Krôlym Judeji jo tako!
      Bojaźni w sercu łôni niy majôm?!
      Dyć zowdy niychej jednako

Tôż tyn môj narôd mie słuchać bydzie
      W utropie jako w radości
      Niy?! – Dyć mu richtich z tym gorzi przidzie!
      Wiela krôlewskij môm złości!

Hej – sługi moje! Myndrcôw mi dować!
      Niychej łopytôm se gości
      Cygaństwo abo jakosik zmowa?
      Kto mie łodbiyro wielkości?!

(Narrator)
      Jako rozkozoł tako sie stało
      Już isnych wiedôm mu sługi
      Dostojność jejich aż błyszczy cało
      Dyszkurs niy bydzie za dugi.

Herodzie – gwiozda niy łocygani
      Do krôla świata nos wiedzie
      Ćmok przidzie - łoko sôm połôż na ni
      Judzke Betlyjym na przedzie

W niym se dokôno co przeca musi
      Tôż ziymia kwiycie wydowo
      W pszoniu nojwiynkszy – grzych go niy skusi
      Śmiertelny Bogym sie zdowo

Kraj twôj szczyńśliwy niych se raduje
      Sôm Stwôrcy tako złôż dziynki
      Uwiyrz jak tego niy forsztelujesz
      Skôńczôm sie wieczne nôm mynki.

(Herod)
      Toż roztomili idźcie szukejcie
      Recht co to musi być cudo
      A jak znojdziecie znać drapko dejcie
      Bych sôm z pokłônym se udoł.

Panie Judeji - niychej sie stanie
      Tôm samôm drogôm wrôcymy
      Byś tyż môg zaczôńć te fajrowanie
      Wszysko ci chnet łopowiymy

(Narrator)
      Toż do Betlyjym w kôńcu ruszyli
      Stajynka i żłobek znodli
      Kaj już pastyrze nojpiyrwyj byli
      Dzieciôntku dary pokłodli.

Maryjo gryfno i Zeflu zocny
      Z wôs świynto już familijo
      Dzieciôntko zesłoł Pôn Bôg wszechmocny
      Szczyńście – niy jakoś mecyjo

Tu pokłôn Jymu my złożyć prziszli
      Gwiozdka nos wiôdła do Niego
      Ano żył nojprzôd we naszy myśli
      Dzisioj widzymy Isnego

(Maryjo)
      Myndrce ze wschodu a wpiyrw pastyrze
      Dzieciôntko Boske witajôm
      We żłobie dzisioj jego jest lyże
      Dyć przeca wiela mu pszajôm

Zdo sie - w świat idzie dobro nowina
      Ło cudzie w małyj stajynce
      Boże w łopiece miyj mo Dziecina
      Durś Twoje czim nad Niôm rynce

(Zefel)
      Toż dejcie dary wele Jezusa
      Łodpoczońć w stajni tyż chciyjcie
      Posłać w barłogu wôm jednak musza
      Biyda - tu spanie se miyjcie

(Anioł)
      Kacprze, Melchiorze i Baltazarze
      Misyjo waszo skôńczono
      Już historyjo tego niy zmaże
      Co Bôg w Betlejym dokônôł

Zowrôćcie do sia – mińcie Heroda
      Niy paczcie danego słowa
      Bo ze tym prziszłaby wiynkszo szkoda
      Choć krôl - zowistno mo gowa.

(Narrator)
      Jak aniôł pedziôł tako sie stało
      Myndrce już do sia wrôcajom
      Heroda mynczy zaś richtich małość
      - Ciyngym złe myśli ścigajôm.

A wele żłobka dali jest radość
      Aż prziszôł tyn co mo piôra

(Anioł)
      Coby złe tukej niy miało zadość
      Zefel – se wybier za gôra
      Niy yno jedna – za rzeki pola
      Słônko z miesiônczkiym niych wiedzie
      Anô – ci Egipt terozki chwola
      Prowodź familjo na przedzie."
      • broneknotgeld Re: Betlyjka 22.12.05, 19:12
        "(Narrator)
        Jako z Maryjôm naszôm sie stało
        Co modo frelka Syna poczyła
        Niychej wiy ło tym i ziymia cało
        Z Pônbôczka woli brzymiynnôm była
        Toż Zefel stolorz wziôn jôm za ślubno
        "Syn Dawidowy" śnik tyż mioł taki
        W kerym klarowoł mu anioł rôwno;

(Anioł)
        Niy som na darmo te wszyske znaki
        Ty dlo Jezusa rodzicym bydziesz
        Przeca żeś chopym niy belejakim
        Z Immanuelym do Nieba przidziesz

(Zefel)
        Toż môj aniele niych to sie stanie
        Ślubnôm mi ciyngiym Maryjo czysto
        A jak już przidzie jyj rozwiônzanie
        Pszoć tako byda - rzecz łoczywisto

Jezusiczkowi co sie narodzi
        Z cołkiych siył swojich zastômpia Pana
        Tako mi słudze przijôńć se godzi
        Ta wola bosko - jak yno wstana

(Narrator)
        Chnet czas registru prziszoł rzymskigo
        Zefel z Maryjôm już we Betlyjym
        Sie spodziywajôm szczyńścio swojigo
        Dyć tu ze ańclom wiela mecyji

W stajynce tako kôntek swôj majôm
        Tref? – Przeznoczynie co im pisane
        Świynto Familjo – choć fest sie pszajôm
        Dzieciôntko w biydzie na świat wydane.

Toż nôm we łoczach gwiozda durś blyszczy
        Do krôla drôga wskazuje
        Narôd żydowski z Niym wiela zyszczy
        Zdo sie – już ziymia to czuje

Arcykapłany – czy drôga znocie?
        Kaj Krystus se wôm narodziôł?
        Dobro nowina dlo nos już mocie?
        Cud ty Judeji przigodziôł?

(Herod)
        Co to za myndrce? Kogo szukajôm?
        Krôlym Judeji jo tako!
        Bojaźni w sercu łôni niy majôm?!
        Dyć zowdy niychej jednako

Tôż tyn môj narôd mie słuchać bydzie
        W utropie jako w radości
        Niy?! – Dyć mu richtich z tym gorzi przidzie!
        Wiela krôlewskij môm złości!

Hej – sługi moje! Myndrcôw mi dować!
        Niychej łopytôm se gości
        Cygaństwo abo jakosik zmowa?
        Kto mie łodbiyro wielkości?!

(Narrator)
        Jako rozkozoł tako sie stało
        Już isnych wiedôm mu sługi
        Dostojność jejich aż błyszczy cało
        Dyszkurs niy bydzie za dugi.

Herodzie – gwiozda niy łocygani
        Do krôla świata nos wiedzie
        Ćmok przidzie - łoko sôm połôż na ni
        Judzke Betlyjym na przedzie

W niym se dokôno co przeca musi
        Tôż ziymia kwiycie wydowo
        W pszoniu nojwiynkszy – grzych go niy skusi
        Śmiertelny Bogym sie zdowo

Kraj twôj szczyńśliwy niych se raduje
        Sôm Stwôrcy tako złôż dziynki
        Uwiyrz jak tego niy forsztelujesz
        Skôńczôm sie wieczne nôm mynki.

(Herod)
        Toż roztomili idźcie szukejcie
        Recht co to musi być cudo
        A jak znojdziecie znać drapko dejcie
        Bych sôm z pokłônym se udoł.

Panie Judeji - niychej sie stanie
        Tôm samôm drogôm wrôcymy
        Byś tyż môg zaczôńć te fajrowanie
        Wszysko ci chnet łopowiymy

(Narrator)
        Toż do Betlyjym w kôńcu ruszyli
        Stajynka i żłobek znodli
        Kaj już pastyrze nojpiyrwyj byli
        Dzieciôntku dary pokłodli.

Maryjo gryfno i Zeflu zocny
        Z wôs świynto już familijo
        Dzieciôntko zesłoł Pôn Bôg wszechmocny
        Szczyńście – niy jakoś mecyjo

Tu pokłôn Jymu my złożyć prziszli
        Gwiozdka nos wiôdła do Niego
        Ano żył nojprzôd we naszy myśli
        Dzisioj widzymy Isnego

(Maryjo)
        Myndrce ze wschodu a wpiyrw pastyrze
        Dzieciôntko Boske witajôm
        We żłobie dzisioj jego jest lyże
        Dyć przeca wiela mu pszajôm

Zdo sie - w świat idzie dobro nowina
        Ło cudzie w małyj stajynce
        Boże w łopiece miyj mo Dziecina
        Durś Twoje czim nad Niôm rynce.

(Zefel)
        Toż dejcie dary wele Jezusa
        Łodpoczońć w stajni tyż chciyjcie
        Posłać w barłogu wôm jednak musza
        Biyda - tu spanie se miyjcie

(Anioł)
        Kacprze, Melchiorze i Baltazarze
        Misyjo waszo skôńczono
        Już historyjo tego niy zmaże
        Co Bôg w Betlejym dokônôł

Zowrôćcie do sia – mińcie Heroda
        Niy paczcie danego słowa
        Bo ze tym prziszłaby wiynkszo szkoda
        Choć krôl - zowistno mo gowa.

(Narrator)
        Jak aniôł pedziôł tako sie stało
        Myndrce już do sia wrôcajom
        Heroda mynczy zaś richtich małość
        - Ciyngym złe myśli ścigajôm.

A wele żłobka dali jest radość
        Aż prziszôł tyn co mo piôra

(Anioł)
        Coby złe tukej niy miało zadość
        Zefel – se wybier za gôra
        Niy yno jedna – za rzeki pola
        Słônko z miesiônczkiym niych wiedzie
        Anô – ci Egipt terozki chwola
        Prowodź familjo na przedzie."
        • Gość: Ciupazka Re: Betlyjka IP: *.it-net.pl 22.12.05, 20:01
          Piyne Jasełka, pewnie kansi bedom wystawiane? Poeta cuje a serce śpiywo co
          dusa dyktuje... Fajnie to ułozyłeś. Teroz po dziedzinak Wasyk ozniyść , po
          parafiach, niech krzewiom godke i kulture Ślońska. Piyknie to
          zmajstrowol, gratulacje! Hej!
          • dupekzoledny Re: Betlyjka 22.12.05, 20:31
            dziś ja mam jasełka. wziąłem se flaszeczkę okowitki, dodam trochę ryskiego
            balsamu i spożyję ze smakiem. toż to moj urodziny. brat też gardziołjkiem się
            przyłoży i rtak we dwoch opędzimy te kwaterkie.
            • broneknotgeld Re: Betlyjka 22.12.05, 20:42
              Toż winszuja zdrowio i szczyńścio!

I gorzołeczka Ponboczek doł
              Grzychym jest yno tyn ludzki fioł.
          • broneknotgeld Re: Betlyjka 22.12.05, 20:44
            Hehe - dziynki Ciupazko.
            Cosik ze tego możno bydzie, choć przeca sama wiysz, że leko to niy przidzie.
            Pozdrowiom.
            • billy.the.kid Re: Betlyjka 22.12.05, 20:54
              dz.dz. wypijcie wirtualnie za moje zdróweczko,a przy okazji spożyjemy jakies
              fajne trunki w naturze.
    • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 24.12.05, 21:48
      Na pastyrka

Ze pastyrzami chnetko pódymy
      Dzieciontko radośnie witać
      Już narodzone - to dobrze wiymy
      Niy trza nikogo sie pytać

Toż na pastyrce nom kolyndować
      Nowina rozgłosić w świecie
      Pszonie we sercach rozblysko z nowa
      Nadzieja dowo nom Dziecie.
      • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 25.12.05, 10:28
        Durś we stajynce chory anielske
        Choć życie zdo sie wcale niy sielske
        Jednak tyż radość bo tu jest Dziecie
        Myndrce już idom - forsztelujecie.
        • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 25.12.05, 19:48
          "Cicho noc"

We "cichy nocy" tyż radość przeca
          Niychej sie sypie z Ponboczka neca.
          • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 26.12.05, 09:16
            Przi świyntym Michale usłyszysz śpiyw ptoszka
            Do Wiliji bydzie zimy yno troszka.
            • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 26.12.05, 14:15
              Opłatek

Czy se niym yno we Polsce dzielom?
              Czy tam kaj w świecie jest Polonijo?
              Choć som niy u sia dyć tyż łośmielom
              Łomać opłatkym zowdy w Wilijo.
              • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 26.12.05, 15:10
                Pod jymiołom

Pod jymiołom wieczerzocie
                Ze tym pokoj w doma mocie.
                • ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 26.12.05, 15:50
                  --------------------------------------------------------------------------------
                  "Jemioła"

Topola w oknie przeźroczysta
                  już dziur ci w niebie nie połata
                  powiało prawdą oczywistą:
                  pora się zbierać z tego świata!
                  Opadły liscie, reszta żołdu
                  zawiosnę, lato , jesień życia,
                  pozostał ci na jego szczycie
                  zielony jemioły kołtun.
                  Śniegi zapomną.Przyją Gody,
                  struhleje noc. Serca zapłoną.
                  i znów sie spotka dwoje młodyc
                  pod tą jemiołą, pod zieloną!

autor:Zofia Jabłońska-Erdmanowa w "Stara ciupaga"

Mamy już kalendarzową zimę, zielona jemioła też o tym
                  przypomina.Macie ją w domu na Godnie Święta?

selene-klb na F.Kluczbork napisała:

Data: 21.12.05, 19:30 + dodaj do ulubionych wątków
                  -
                  Pocałuj mnie pod jemiołą
                  a na zawsze będę twoją.

Zwyczaj zawieszania gałązki jemioły (ang. mistletoe), pod którą można pocałować
                  nie tylko ukochaną osobę został już szeroko
                  rozpropagowany poza granicami kultury krajów anglojęzycznych. Coraz częściej
                  jemioła pojawia się także w polskich domach.
                  Dlaczego akurat jemioła? Okazuje się, że nikt tak naprawdę nie wie, może poza
                  Druidami, zamieszkującymi Brytanię 2 tysiące lat
                  temu. To oni właśnie uważali ją za świętą roślinę i wykorzystywali w swoich
                  ceremoniach religijnych.

www.atlas-roslin.pl/gatunki/Viscum_album.htm

www.atlas-roslin.pl/gatunki/Viscum_album_ssp._abietis.htm

• broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 26.12.05, 21:58
                    W noc cudow

W noc cudow i gowiydź godo jako ludzie
                    Kto zły do stworzynio w zogrodzie niy pódzie.
                    • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 26.12.05, 23:13
                      Bioły serwet

Bioły serwet na stole - to radość nom jawi
                      Że już se narodzioł tyn co świat wybawi.
                      • Gość: kazik Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.bois.qwest.net 27.12.05, 07:00
                        piekne przezywania,ale czego?co na to Biblia?tam nie ma poparcia na
                        uswiecanie poganstwa tylko na jego calkowite odrzucenie.czy nie wartaloby sie
                        zastanowic jakie na ten temat zdanie, mialby Jezus?
                        • ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 27.12.05, 08:50
                          Witoj, kazik! Syćkiego Ci dobrego zycem, a nojwięcej zdrowio i siyły do
                          pracy nad poganami! Godos i uwazujys, ze my tyz juz poganami? Po cym tak
                          uznałeś? Nie godoj, bo zacniemy w to wierzyć! Nydyć, jako pracujycie
                          nieftorzy na ludym bozym, tak i mocie. Hale cosik w tym jest i prowdy.
                          Telo.Pozdr serdecnie!
                          • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 27.12.05, 18:18
                            Jezus pszoł bliźniymu - kożdymu.
                            • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 27.12.05, 18:18
                              Drzewko wiadomości dobrych jako złych
                              Czy pomyśleć tako to zarozki grzych?
        • ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 27.12.05, 09:34

www.trebunie.pl/mp3/jezusicek.mp3
          A coby zaśpiywać, tom trza słowa znać: " Jezusicek". Jo Wos tu wartko
          naucem, jesce przedŚwiętami Bozego Narodzynio, hehe.

Jezusicek malusiyńki, malusiyńki,
          Na sianku połozony.
          Płace z zimna śród stajynki, śród stajynki
          Bóg na ty świat dzielony.
          A Maryjo popłakuje, Józef stary sie nerwuje
          nad chudobnościom swego synecka.
          Nie płac Paniynko Maryjo,
          Prosom Janieli Gloryjo,
          Gloryjo.

Kuba skocył po gęsiołki, po gęsiołki
          I przyniós stare basy.
          Kie pociągnon po nik smyckiem, po nik smyckiem,
          Posły nuty nad lasy.
          Te krzesane i ozwodne,
          Stare nuty Sabałowe,
          Cudne, wesołe,
          Janosikowe.
          Jaze Józef podryguje,
          a Maryjo sie raduje,
          Gloryjo!

www.trebunie.pl/mp3/Dobrze_.mp3
          Dobrze ześ sie Jezu pod Giewontym zrodziył
          bedzies w biołyk portkak i cuzecce chodziył.

kongres.pft.wroc.pl/pueri/muzyka/track1.mp3
          www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZD/poco_koleda.html

koledy.pl/teksty.htm

www.wigilia.pl/cid6.php
    • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 27.12.05, 19:45
      Z Nowym Rokym

Niych tyn Nowy lepszy bydzie
      Szczyńścio wiyncy ze niym przidzie
      Trza nom zdrowio i radości
      Szkryfna tako Wom nojprości.
      • ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 27.12.05, 19:58
        Dzięki, dzięki Bronku luby,
        Nie doprowodź mnie do zguby, hehe...
        • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 27.12.05, 22:15
          Łoj Ciupazko - iskry lecom
          Jak se rymy czasym klecom.
          • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 28.12.05, 21:27
            Z Nowym Rokym

Niychej płacom becikowe
            Matce łojcu po połowie
            Ze poczyńciym dyć zarozki
            Z tym se stracom inksze troski.
            • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 29.12.05, 19:17
              Co we szostym roku jo wszyskim winszuja?
              -Ze welonkym nowym przeca do nos idzie
              Mondrego "wyboru" - se to forszteluja
              Że wtedy dostatek poleku nom przidzie.
              • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 29.12.05, 21:49
                Rok kokota se nom traci
                Dyć rok pieski idzie
                Czy nos tako ubogaci?
                Czy łostawi w biydzie?
                • Gość: kazik Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.bois.qwest.net 30.12.05, 04:57
                  to wszystko zalezy od indywidualnosci czlowieka.bo jak jedno z przyslow mowi:
                  jezeli sobie sam nie pomozesz,to i Bog ci nie pomoze.
              • ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 24.12.06, 02:17
                www.watra.pl/rozne/harenda/foto25/Lesnicka%20Aniela%20-Bachledy%20006.jpg
    • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 30.12.05, 15:05
      Wszyndy bioło - śniegym suje
      Zima szwong pieroński czuje
      Latoś piontek nosz łostatni
      Nowy Roczku - bydź dostatni!
      • Gość: Ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.it-net.pl 01.12.06, 23:14
        Świątecnie:

www.zosia.piasta.pl/swieta/Bozonarodzeniowe-wiersze.htm
    • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 30.12.05, 15:57
      Dosiego Roku!

Dosi cołki Krakow pszoł
      Dyć radocha z niom tyż mioł
      Dzisioj tako winszujymy
      Choć niy wszyscy ło niyj wiymy.
      • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 01.01.06, 22:00
        Ano wiycie - to niy bajer
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=23051264&a=34253093
        Ruda tyż mo dzisioj fajer
        • broneknotgeld Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 05.01.06, 23:27
          Ze tym rokym pełnoletnie
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=26421604&a=34481542
          Jo se wetna - czy ktoś przetnie?
          • ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 01.12.06, 18:29
            Przetne jo
            niek wątek ciąg mo!
            • Gość: Ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.it-net.pl 08.12.06, 10:44
              Do Konkursu "Opowieści wigilijne" wysyłom go, hehe
              • Gość: Ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.it-net.pl 19.12.06, 20:06
                Cas na przybocenie kolęd:

koledy.pl/teksty.htm
                ...i tych pięknych w wykonaniu Trebuni TUTKOW:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=3810984&a=34000155
                W domu myśmy tę pastorałkę śpiewali , bardzo ja lubię:

. Dnia jednego o północy,
                gdym zasnął w wielkiej niemocy,
                |: nie wiem, czy na jawie, czy mi się śniło,
                że wedle mej budy słońce świeciło. :|

2. Sam się czym prędzej porwałem
                i na drugich zawołałem;
                |: na Kubę, na Maćka i na Kaźmierza,
                by wstali czym prędzej mówić pacierza. :|

3. Nie zaraz się podźwignęli,
                bo byli twardo zasnęli;
                |: alem ich po trochu wziął za czuprynę,
                by wstali, bieżeli witać Dziecinę. :|

9. Porwali się, biegli drogą,
                gdzie widzieli jasność srogą:
                w Betlejem miasteczku, gdzie Dziecię było,
                które się dla wszystkich na świat zjawiło.

10. Wbiegliśmy zaraz do szopy,
                uściskaliśmy Mu stopy;
                |: jam dobył fujary, a Kuba rogu,
                graliśmy wesoło na chwałę Bogu. :|

Kaszycki 1911, s. 366-371. Por. Mioduszewski, Pastorałki 1843, s. 50-52 i
                Krzyżaniak, Kantyczki, s. 246

oraz Cichą NoC

1. Cicha noc, święta noc!
                Pokój niesie ludziom wszem,
                a u żłóbka Matka Święta
                czuwa sama uśmiechnięta
                nad Dzieciątka snem. (2 x )

2. Cicha noc, święta noc!
                Pastuszkowie od swych trzód
                biegną wielce zadziwieni
                za anielskich głosem pieni,
                gdzie się spełnił cud. (2 x )

3. Cicha noc, święta noc!
                Narodzony Boży Syn!
                Pan wielkiego majestatu
                niesie dziś całemu światu
                odpuszczenie win. (2 x )
                (P. Maszyński), Dwie Kolędy, Caecilia Nr 149 (ok. 1930).

Były tu nagrania muzyczne, wszystko wykasowano, czemu???
                • Gość: Ciupazka Re: Mikołoj... drzywko..KOLĘDY IP: *.it-net.pl 19.12.06, 20:22
                  Teksty koled góralskich i nie tylko:

www.trebunie.pl/teksty_08.htm#5.
                  • Gość: Ciupazka Re:KOLĘDY - Trebunie Tutki- nowa płyta IP: *.it-net.pl 19.12.06, 20:29
                    24 grudzień
                    Na gwiazdkę ukaże się nowa płyta GÓRALSKO SIŁA. Płyta zawiera 17 kompozycji.
                    Autorem większości kompozycji jest Krzysztof.

Zobacz książeczkę z płyty -> www.trebunie.pl/ksiazeczka.pdf

www.trebunie.pl/aktualnosci.htm
        • ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 24.12.06, 02:08
          Zycynio dlo potraconyk po świecie góroli!

Na scyńści, na zdrowie
          na to Boze Narodzynie
          Cobyście byli zdrowi, weseli
          jako w niebie janieli.
          Cobyście mieli pełno gości
          telo, kielo ryba ości.
          Cobyście mieli telo dzieci.
          kielo koło pieca śmieci,
          W kozdym katku po dziesiatku,
          a na stole sto tysięcy dularów!!!
          Cobyście mieli pełne obory, pełne kumory
          coby wom gaździno przy piecu nie schrubła
          Coby sie Wom darzyło, kopiyło
          dyślem do boiska obruciło
          Tak Wom tyz Boze dej
          Kolęda, kolęda, hej!

Telo.Pozdr.

• Gość: ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.it-net.pl 24.12.07, 01:19
            Tiiia to już 5 rokow minyno mojego pobytu tu na tymForum,
            dowodem tyn wątek!Ka tyn cas przelecioł? Nie dziwota, ze o roz to
            rzodziyj zazioyrom. Trzy tyźnie w sanatorium, psiokrew telo mi
            pomogło, ze chodzić ni moge, a tu zwyrtacka w chałupie, hehe,
            myślałak, ze mnie ominie, haj, ka ta, co ta, syćka cekajom na
            gaździne-matkę. NFZ tyz do cudu cystopiyknie zggłupil i termin
            lycynio obon swięta, nei co, ci co fcieli sie urwać kozali
            ludziskom płacić po 60-80 PLN/dobe, ciekawość za co, kie zodyn
            zabieg w dni ustawowo wolne od pracy nie bedzie w planie nawet. Mos
            odpocywac tam , ka Ci kozom. I bez dyskusji,no wiycie, wiycie jako
            to gazdówka w NFZ, następny złodziej, cy jako? Po jakiego
            jancykrysta planujom taki termin, ftory obejmuje takie święta jako
            B. Narodzenie. Ludziska wzieni rzyć w troki i do chałupy, jo tyz.
            Wreście w chałupie, tu moje miyjsce tu i teroz. Tyn ostatni zgyrzyt
            był naprowde niepotrzebny, to coś zyskoł to wartko stracis, boś
            cłeku w nerwiył. Dobrze, ze tam piykno zima była i te wycieczki we
            świat. Ale o tym kie indziyj. Juz mnie nocka i Wilijo zastała przy
            robocie, strucle upiecone, teroz miysko w sabaśniku, farsze na
            uska i piyrogi z kapustom gotowe, susz owocowy namocony, a
            drzewko jesce nie ubrane, nie wiym, cy jo dzisiok bede spała...Telo
            sie pociesom, ze u somsiadów to samo. Bywojcie i cieście sie tymi
            świętami. Wesołych radosnych świąt!!! Syćkim EWOM i ADAMOM
            nolepse zycynio i 100 lat! Ka te piykne kolędy??? Syćkie zeście
            mi wyciyni??? Rućcie co siury na to 5-co lecie mojego pobytu na
            Forum nie Zakopane!
            • ciupazka Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 18.12.08, 15:06
              I zaś Bóg sie rodzi, moc truchleje... a jo juz śpiywom: ze jo truchleje, od
              tyj polityki i tyk dobroci, ftore nos spotykajom fórt, w kozdy dziyń i ni
              ma dnia bez tyj PO-niemocy i przemocy... I tyk poboznyk POzycyń na tyn
              2009 rok. Złotówka leci na łeb na syje, syćko drogie, strasom jak nie euro, to
              dularym, he, he...I co Wy na to? Sniegu ni ma , ludziska sie po głowicce
              dropiom, cy tyj zimy co zarobiom??? Ale sie porobiyło, a miało być teeelo
              dobrze... Bajako! Haj.
              • przeszlakowska5 Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 29.12.15, 15:38
                Kielo to roków juz mineno? Jezusicku, ale my starzy, syćka! Forum pomarło i telo. Komuz za momy podziękować, he? Temu nowemu Forum Zakopane?

Ej, Boze dej sieły do tego syćkiego co momy tutok i terozki w tym 2016 roku! Coz widzimy? Pon Bóg dalyj nad zbójnikami, zaś djaboł przy nik! Dziyń w dziyń dokucajom teroz PO-KOD-y. Beskurcyje jedne, fciało by sie zakrzycec: cit! Choć na kwile ! Godajom, ze kie Pon Bóg fce pokorać, to rozum nieftorym biere. Widno i słychno , ze tak, nie inacyj, haj!
                • Gość: unikajdziada Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.15, 10:06
                  A ty co, chora byś była jakbyś na koniec roku smrodu nie zrobiła?
                  • przeszlakowska5 Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 30.12.15, 17:34
                    Kogoz to tym dziadem nazywos, som sie? To jo Ci dokońce - Nie zadowoj sie z dziadami, bo cie wsy oblezom, panie dynamic chello.

Pchocie sie wsędy jak ta kosula do rzyci. Wyziyro mi na to , że ocyskami mozno i nozyska splątać, haj.

Nie Ci Nowy Rocek bee pogodny i płodny i wiyc se Panie dynamic chello , ze nośnyj kury sie nie zarzyno, a toście tutok na Forum zrobiyli.

Telo!
                    • przeszlakowska55 Re: Mikołoj... drzywko...świynta...Nowy Rok... do 02.01.17, 19:35
                      I co sakramenckie dziady, kazeście POpodziewali, he? Juz momy 2017 rok, a Wom sie zafciało świyntować w Sejmie? Śmiychu worte, mozecie se tam siedzieć do u...j śmierzci , nifto Wom nie bróni, haj. Hale Wom zycyń nie złozymy, bo na mój dusicku ni ma komu. Telo.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka