Dodaj do ulubionych

"Małopolski Smak 2008" - Konkurs

11.07.08, 13:18
Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o
charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty
i potrawy lokalne i tradycyjne. Samorząd Województwa Małopolskiego, jako
jedyny w Polsce organizuje tego typu wydarzenie angażujące w jego realizację
producentów żyności z terenu całego regionu .
Impreza realizowana jest cyklicznie od 2005 r. w formie plenerowych
kiermaszów. W największych miastach regionu organizowane są eliminacje
półfinałowe podczas których małopolscy producenci artykułów rolno-spożywczych
prezentują swoje wyroby. W tym roku odbył się już półfinał w Krakowie (14-15
czerwca). Przed nami imprezy w Oświęcimiu (10 sierpnia), Nowym Sączu (17
sierpnia), Nowym Targu (24 sierpnia) i Tarnowie (7 września). Całość zakończy
Wielki Finał w Krakowie (20-21 września).Regulamin Konkursu:

www.krakow.naszemiasto.pl/inne/specjalna_artykul/648821.html
Małopolska Lista Produktów Tradycyjnych liczy obecnie 26 produktów.
Lista produtów tradycyjnych:

www.wrotamalopolski.pl/root_Smak/Produkty+tradycyjne/Lista+produktow+tradycyjnych/
Zapraszamy do Małopolski!

www.visit.malopolska.pl/mapa_malopolski/
Obserwuj wątek
    • ciupazka1 Re: "Małopolski Smak 2008" - Konkurs 21.07.08, 12:54
      Miód od Różańskiego!Po wakacjach Podhalańskie Koło Związku Pszczelarzy zamierza
      złożyć wniosek o rejestrację wyrobu o nazwie "Miód mniszkowy podhalański".
      O zamierzeniach góralskich pszczelarzy poinformował nas Józef Różański z Nowego
      Targu, który prowadzi pasiekę "Pod lasem".
      - Ten miód nasz ma specyficzny smak - tłumaczy Różański. - Na pewno nie można go
      porównać z miodem powstającym na równinach.Miód spadziowy jest gęściejszy od
      miodu nektarowego, ma kolor ciemnobrunatny, brunatno-zielonkawy a czasami
      prawie czarny o smaku łagodnym, mało słodkim,lekko żywicznym, nieco gorzkawym,
      o słabym, lekko korzennym aromacie. Bardzo go sobie cenią konsumenci nie tylko w
      Polsce, ale także poza granicami naszego kraju.

      Smacznego i na Konkurs!

      Uwaga!
      Józef Różański udostępnia swoje pasieki do zwiedzania całkowicie nieodpłatnie.
      Jest właścicielem dwóch pasiek - jedna znajduje się w Spytkowicach, druga zaś w
      Nowym Targu. W kaźdej z nich ma 25 rodzin pszczelich. Niektóre ule mają nawet po
      150 lat. W pasiekach można podziwiać liczne trofea pszczelarskie oraz rzeźby,
      obrazy i różne pamiątki związane z patronem pszczelarzy św. Ambrożym. Każdy kto
      chce odwiedzić pasieki, powinien się wcześniej umówić, dzwoniąc na numer
      telefonu o18 264 88 22 lub 0607 170 782. I zaprasza!

      Pozdro dla Różańskiego, a niek ostawi borynecke i dlo mnie, he, he...moze tam
      nawine ku Niemu.
      • ciupazka1 Na liście priduktów tradycyjnych.. 05.11.08, 11:55
        Małopolska ma na tej liście 32 wyroby regionalne.Nowe smakołyki na li scie!

        Lody nowotarskie, ciasteczka wyśmienite, chleby: żarnowy z Łomnej i jurajski -
        to kolejne małopolskie wyroby, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

        Lody nowotarskie wyrabiane są z naturalnych składników: mleka, jaj i owoców.
        Produkowane są w kilku smakach, podawane w waflu. W stolicy Podhala lody
        zagościły w połowie XX wieku. Produkcja tego deseru związana jest z osobą
        piekarza Franciszka Żarneckiego, który od 1947 roku prowadził w rynku cukiernię
        ze sprzedażą lodów własnej produkcji.

        Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele z Zespołu Szkół
        Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i
        powojennych. Przepis ten przekazywany jest kolejnym pokoleniom uczniów
        najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ciasteczko wyśmienite jest okrągłe
        (o średnicy 3-3,5 cm), ma śmietankowo-kremową warstwę lukru, z widoczną liniową
        warstwą marmolady owocowej.

        Chleb jurajski pieczony był od początku lat 20. ubiegłego wieku. Zmiany, jakie
        nastąpiły od początku jego produkcji do czasów dzisiejszych, dotyczyły jedynie
        zastosowania nowoczesnych urządzeń do wypieku. Chleb o długości ok. 70 cm i
        wadze ok. 1,5 kg posiada wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne; dzięki
        dodatkowi, jakim są płatki ziemniaczane, utrzymuje długo świeżość. Pieczony był
        przez gospodynie w gospodarstwach domowych oraz w małych piekarniach, które
        znajdowały się w kilku wsiach Jury Krakowsko-Częstochowskiej (Ryczówku,
        Rodakach, Kwaśniowie, Chechle, Kluczach).

        Chleb żarnowy z Łomnej może być okrągły (o średnicy ok. 20 cm i wadze ok. 1,2
        kg) lub podłużny (o długości 25 cm i wadze 0,6 kg). Jeszcze niedawno wypiekany
        był tylko w gospodarstwach domowych i dopiero od 1999 r. została uruchomiona
        piekarnia produkująca chleb żarnowy na większą skalę. Receptura i sposób
        produkcji nie uległy jednak większym zmianom i w dalszym ciągu jest to chleb bez
        dodatków i polepszaczy, pieczony tradycyjną metodą - w piecu opalanym drewnem.(GEG)
        • Gość: ciupazka Konkurs Potraw Regionalnych - Murzasichle IP: *.it-net.pl 19.11.08, 19:48
          Urząd Gminy w Poroninie i Gminny Ośrodek Kultury zorganizowali
          Konkurs Potraw Regionalnych. Tegoroczna edycja Konkursu odbyła się w
          Murzasichlu.W Konkursie udział wzięło 9 drużyn: Murzasichle z
          restauracją „Koliba”, Ząb, Suche, Małe Ciche, Stasikówka, Poronin,
          Nowe Bystre, Kościelisko i restauracja „U Studniara”. Jury oceniło
          356 potraw, 65 nalewek i 50 rodzajów ciast.

          moskole z masłem czosnkowym, pycha:

          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3529.jpg
          oscypecki
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3521.jpg
          nolywecki
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3539.jpg
          piykne dziywecki
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3555.jpg
          muzyka i tońce
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3587.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3643.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3659.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3652.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3651.jpg
          wspólne zdjęcie
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3589.jpg
          ocena jury
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3689.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3704.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3683.jpg
          nagrody i gratulacje
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3822.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3826.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3835.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3838.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3840.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3870.jpg
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawy2/_DSC3834.jpg
          Całość relacji szukajcie w "Watrze"
          www.watra.pl/rozne/poronin/potrawyy2.html
          • Gość: ciupazka1 Re: Konkurs Potraw Regionalnych - Zaskale IP: *.it-net.pl 24.11.08, 15:07
            Polywka świńska ze stukom, baranina z fasolką, korpiele z marfiom i
            grulami, kwaśnica na baraninie, żeberko na serwatce, śliwcorka
            wigilijna, góralskie refaello, czyli kuleczki z bryndzy - to tylko
            niektóre z dań, jakich można było spróbować w Zaskalu na Podhalu.

            Podczas konkursu jadła regionalnego w Zaskalu gaździny z 7 wsi
            przygotowały aż 453 różne potrawy. W skład komisji oceniającej
            weszło trzech gazdów, trzy gaździny i jeden dobrodziej - ksiądz
            zaskalańskiej parafii. Jury miało twardy orzech do zgryzienia -
            musiało spróbować każdej potrawy, by sprawiedliwie ją ocenić. -
            Kłopot był, bo gaździny przygotowały mnóstwo nalewek, a one
            zmieniały smak potraw - powiedziała nam Maria Staszel.

            A Goście niek sukajom tego w karcmak i pensjonatak, nie ino na
            konkursie, haj. No i smacnego, osobiście polycom polywke świńska ze
            stukom do tego ćwikła z krzonym. Hej!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka