Dodaj do ulubionych

Afera taśmowa Belka Sienkiewicz Bieńkowska

15.06.14, 01:16
Tutaj wrzucajcie ciekawe opinie pytania scenariusze.

Ja tylko przypomne np to

stojeipatrze.blogspot.com/2013/09/cytat-dnia-polskie-qe.html?m=1
Co do nowelizacji (legislacja.gov.pl) NBP to kluczowe QE, rotacja czlonkow RPP szczegolnie 2015.

Pytania
1. Kto i dlaczego to opublikował
2. Jak ma się to do Kwasniewskich #butyza350
3. Jak to sie ma do obecnej sytuacji politycznej (rosja ukraina irak syria rozgrywka niemiec w europie vs usa
Obserwuj wątek
    • stoje_i_patrze Re: Afera taśmowa Belka Sienkiewicz Bieńkowska 15.06.14, 01:17

m.obserwatorfinansowy.pl/dispatches/kozinski-nbp-raczej-nie-bedzie-korzystal-z-instrumentu-wykupu-obligacji/?wpmp_switcher=mobile
      m.wyborcza.biz/biznes/1,106501,13643262,Zyski_NBP_ratuja_budzet_panstwa.html
    • przycinek.usa Re: Afera taśmowa Belka Sienkiewicz Bieńkowska 15.06.14, 09:59
      to juz drugi watek na temat

mnie sie wydaje, ze to jest potwierdzenie fatalnej sytuacji finansowej panstwa i najwyrazniej ktos zaczyna sie martwic o pieniadze. Jak to nie spowoduje ruchu na obligacjach - to bedzie cud.

Ale nie mam pewnosci w ktora to strone ruszy.
      Po decyzji ECB wydaje mi sie, ze bedzie sie zloty umacniac.
      Przynajmiej powinien.
      Ale z drugiej strony jest wojna, niechec inwestorow do podejmowania ryzyka i wakacje.

Belka powinien zniknac z NBP.
      Samo takie znikniecie powinno zlotego umocnic po tych rewelacjach.
      Rostowski na prezesa NBP!

He he he he.
      W kazdym razie ja mam dlugie na PLN.
      • stoje_i_patrze Re: Afera taśmowa Belka Sienkiewicz Bieńkowska 15.06.14, 10:23
        Za drugi wątek przepraszam. Nie wiedzialem tego po tytule...

W zakresie merytoryki to latwo odwolac NBP sie nie da
        www.arslege.pl/tryb-powolania-kadencja-i-slubowanie-prezesa-nbp/k99/a16907/
        Tutaj kilka ustalen
         t.co/6OT1dWmezv

Poza tym jak sie to ma
        1. OFE ?? To trzeba laczyc!
        2. Szczurek - popychadlo - do dymisji
        3. Co z Kwasniewskimi uwaga Azoty tarnowbale i Ciech (kulczyk kupil pare dni temu w wezwaniu) - jak to sie ma do rosjan?

4. Dlaczego to sie pojawia TERAZ a nie przed wyborami do PE
        5. Dlaczego to sie pojawia jak nowelizacja jest jeszcze nie przeglosowana o nbp?

Ze zlotowka to sie zgadzam - wlasnie w ostatnim czasie szla wielka fala umocnienia i lamanke wsparc na usdpln albo lepiej koszyk PLN (wyjscie gorą).
        Byl finger pare dni temu i plachta na byka. Wszystko sie umacnia z EMFX wiec powinnismy i my (patrz turcja tez juz spada dla usdtry)
        • stoje_i_patrze prawdziwi mocodawcy 15.06.14, 10:41
          Struzik w Woronicza 17 (tvp info) mowi o tym ze wstrzymuje sie od wnioskowm. Jak byl w senacie to Olek okazal sie szpiegiem rosyjskim. On nie wie kto jest mocodawca tych rozmow
        • przycinek.usa banda debili z PO 15.06.14, 20:07
          "Ze zlotowka to sie zgadzam - wlasnie w ostatnim czasie szla wielka fala umocnienia i lamanke wsparc na usdpln albo lepiej koszyk PLN (wyjscie gorą).
          Byl finger pare dni temu i plachta na byka. Wszystko sie umacnia z EMFX wiec powinnismy i my"

Rynkiem steruja dlugoterminowi inwestorzy, a nie spekulanci.
          I tutaj byc moze jest panika wsrod tych inwestorow i probuja wyciagnac PLN w gore - ale jest Belka i przeszkadza.

I to wtedy wyjasniloby kwestie timingu.
          Jesli wiec komus pali sie ziemia pod nogami - i chce spiepszac gdzie piepsz rosnie - to bedzie chcial pozbyc sie takiego Belki jak najszybciej, poki jeszcze jest czas ciagnac zlotowke w gore.

Przeciez jak do Ukrainy wejda czolgi radzieckie - co wyglada na logiczna konsekwencje tej calej ukrainsko-ruskiej awantury - to wtedy pies z kulawa noga sie nie wylamie i nie bedzie chcial kupowac aktywow w bylym PRLu.

Wlasnie teraz jest najwyzszy czas sie obudzic i ratowac co sie da.
          I prawdopodobnie dlatego wreszcie ktos temu Tuskowi sie do dupy dobral i Belke zalatwiaja.
          Kto wie - mozliwe, ze zacznie sie od nowa trup slac w Warszawie - tym razem wsrod POwcow.

Oceniam tak, poniewaz to nie jest wesolo - kiedy ktos z duza forsa wpada w panike.

Jak bogaci panikuja, to sie zwykle dzieja dziwne rzeczy i wtedy jak to sie mowi - reka noga mozg na scianie. Do tej pory bylo tak, ze sie banda kretynow z PO pchala na afisz i robili debilizmy - to im biznes pozwalal i bylo OK.

No ale teraz mozliwe, ze jakis biznes sie wsciekl i postanowil ich wykonczyc.
          I ja mysle, ze tak sie wlasnie dzieje, ze teraz wlasnie - w tej Warszawie ktos sie zdenerwowal nie na zarty - i postanowil z tej republiki bananowej wypiepszac - bo zrozumial, ze to panstwo jest faktycznie na niby i za chwilkie bedzie po majatku, jak zawsze w Polsce bywalo przed kazda wojna.

• dorota_333 Służby grają na zmianę władzy w kraju 15.06.14, 11:17
      Zwolennicy PiS pewnie mnie tu zaraz oplują jadem, ale powiem to wprost: każda władza prowadzi takie rozmowy, w różnych sprawach. To jest po prostu kuchnia polityczna.

Sienkiewicz wychodzi z prawidłowej oceny sytuacji:
      "Wiemy, że buchnie pieniędzmi pod koniec 2015 roku. Ale na razie nie bucha. Są sygnały, że idzie ku lepszemu. Brakuje pieniędzy w budżecie, cięcia są niewystarczające. I mamy osiem miesięcy do wyborów. I PiS ma 43 proc. w sondażu. Idziemy w taki wariant w którym - nie czarujmy się - że tylko i wyłącznie ekonomika decyduje o ocenie stabilności kraju."
      I próbują coś z tym zrobić.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16156876,Tasmy_Wprost____I_wtedy_zrobimy_to__co_trzeba____trzeba.html#BoxSlotI3img

Tylko ostatni hipokryta może twierdzić, że PiS rozmiawiał inaczej.

Co jest w tej sprawie naprawdę ciekawe - część służb próbuje zmienić rząd. I to jest temat do rozważań. Bo to oznacza, że mamy zakulisową, niejawną siłę używającą nagrań do prób zmiany sceny politycznej. Jeżeli im się to uda, to można ich będzie nazwać zakulisową, niejawną władzą.
      • klip-klap prezes NBP to nie prezes partii 15.06.14, 11:49
        zeby sie umawiac z wyslannikiem premiera jak mu pomoc w wyborach.

www.nbportal.pl/pl/commonPages/EconomicsEntryDetails?entryId=83&pageId=608
        www.bibliotekacyfrowa.pl/Content/34855/004.pdf
        • dorota_333 Re: prezes NBP to nie prezes partii 15.06.14, 14:53
          Istotne jest, czy złamał prawo, czy nie. Nie złamał.
          • klip-klap Re: prezes NBP to nie prezes partii 15.06.14, 15:51
            To juz pytanie dla TK i TS.

Istotne jest, ze minister i prezes NBP nie mieli zadnych zadnych zahamowan by potraktowac NBP jak czesc rzadu i handlowac ustawami.
      • przycinek.usa troche spozniona opinia 15.06.14, 20:09
        nie chce byc bardziej dosadny, ale co jest dla mnie jasne od dawna - dla ciebie dopiero teraz pojawia sie w podejrzeniach.

I chodzi oczywiscie o ten fragment twojej naiwosci:

I to
        > jest temat do rozważań. Bo to oznacza, że mamy zakulisową, niejawną siłę używa
        > jącą nagrań do prób zmiany sceny politycznej. Jeżeli im się to uda, to można ic
        > h będzie nazwać zakulisową, niejawną władzą.
    • herr7 kuchnia polityczna... 15.06.14, 12:27
      W istocie bulwersująca nie jest treść, ale sam fakt nagrania oraz cel, któremu te nagrania mają służyć. I przede wszystkim kto nagrał te rozmowy i teraz je upowszechnił. Stanisław Michalkiewicz od lat pisze o tych co mają rzeczywistą władzę w Polsce per "bezpieczniackie watahy". Warto w tym kontekście jeszcze raz spojrzeć na aferę Snowdena.
      • przycinek.usa Re: kuchnia polityczna... 15.06.14, 20:13
        SM ma dosyc naiwna wiedze na ten temat - ma racje, ale to nie jest tak calkiem jak on mysli.
        Wladza ma forse - a za te forse kupuje te wszystkie sluzby i ich uslugi. Prawdziwa wladza nie sa sluzby, tylko ci zakulisowi zawiadowcy, ktorzy pociagaja za sznurki w tych sluzbach.
        Ci zawiadowcy maja olbrzymie majatki wybudowane w oparciu o rynek dlugu i rynek walutowy. Kontroluja to wszystko i teraz bez ich wiedzy nic sie w tym kraju nie dzieje.
        I wlasnie zawiadowcy wlasnie wpadli w panike. Przy okazji niejako - ci ludzie nie sa na zadnych listach najbogatszych Polakow. Ich po prostu nie ma. Oni nie istnieja. Mam na ten temat wiedze z pierwszej reki.
        • herr7 Re: kuchnia polityczna... 17.06.14, 07:28
          Nie mam pojęcia, kto i jakie lody kręci w Trzeciej RP, ale przypuszczam że za PO stoją naprawdę wielkie pieniądze i że partia ta reprezentuje interesy wielkiego kapitału. Te wszystkie gadki na temat "demokracji", "europejskości" czy tym podobne bzdety to czysty pic. Dla prostego ludu, którym ta elita gardzi jest podwyższony wiek emerytalny oraz zmiany w służbie zdrowia, które celowo tę arcyważną dziedzinę psują.
    • stoje_i_patrze Inne wątki 15.06.14, 12:41
      Sienkiewicz i NBP to tylko pierwsze wątki. Tomek Sekielski dzisiaj rano (niedziela) w TVP info w programie woronicza 17 czytał inne. Np ten że Premier wiedział (był informowany) o AmberGold. Że jest to powiązane z OLT Express, padły informacje o lotniskach w Gdyni i Łodzi i subsydiowaniu linii

Tusk zatem kłamał kiedy z mównicy mówił że on nie wiedział o AmberGold

Są i inne wątki, oprócz niezalezności NBP - S. Nowak - i blokowanie kontroli itd. To jest wtopa na całej linii. Sam Nowa to już całkowicie jest zjechany

Kolejan sprawa Kwaśniewskich - prokuratura nie przesłuchałą ich nawet w sprawie butówza350

Tylko taki odlot jak Niesiołowski może mówić że to wina PiS albo to Kultura.

Już zaczeła się gra aby poleciała jedna głowa.

To może być inicjatywa z poza Polski (vide czołgi w ukrainie) ale to nie zmienia faktu, iż wszyscy zaieszani powinni być wywaleni z obecnej polityki od Sienkiewicza przez Belkę po Tusk i innych. Wszyscy do dymisji. Takie są reguły gry.

Niestety Brudziński miał rację
      www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/brudzinski-polska-nie-moze-byc-bantustanem-tuska,421029.html
      radioszczecin.pl/1,89212,mlodziezowka-po-chce-by-brudzinski-przeprosil
      Wszystko to jest żenujące i pokazuje dobitnie iż żyjemy w kraju bezprawia. Ryba psuje się od głowy

Teraz co dalej -wybory idą kolejne - jak będzie komisja to dopiero będą cyrki tylko że do tej pory żadna komisja nic nie zmieniła w tym kraju.
      • herr7 a Polska może być "bantustanem" Kaczyńskiego? 15.06.14, 12:51
        Jakie gwarancje daje PIS, że będzie inaczej?
        • deluc 10 obietnic Tuska 15.06.14, 13:25
          Proszę o aktualizację gdyż nie wszystko pamiętam.

Donald Tusk, 19 października 2007 r :
          "1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy."
          Dno. Innowacyjność spada od lat. Pieniędzmi z funduszy EU palono w piecu.

"2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty."
          Dno. Wiek emerytalny 67. Burdel (albo nie) w ZUS - przetarg znów wygrało Asseco - było jedynym oferentem.

"3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i obwodnic. "
          Są. Super drogie. Niektóre już się sypią. Skandal z płatnościami dla wykonawców. Udziały w branży ma kto? Kulczyk.

"4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ. "
          Przebito dno.

"5. Uprościmy podatki, wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną, zlikwidujemy 200 opłat urzędowych. "
          Przebito dno.

6. Przyśpieszymy budowę stadionów na Euro 2012.
          Są. Tak samo jak np. baseny, auqaparki i tak samo trzeba do nich dopłacać.
          Wielomilionowe kontrakty dla "managerów", managerów, którzy za nic nie odpowiadali.
          Mucha.

7. Wycofamy wojska z Iraku.
          Ok.

8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce.
          Do czego?

9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet.
          Nie znam się.

10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją. Polska zasługuje na cud gospodarczy.
          Przebite dno. Afera hazardowa. Nowak. Kwaśniewscy.

• klip-klap przykra sprawa, nie lekceważę jej, hehehe 15.06.14, 13:39
            A teraz do rzeczy:
            www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/premier-duzo-wiecej-czasu-poswiecam-pilce-noznej-niz-polityce,717138.html?playlist_id=17383
          • herr7 obiecanki, cacanki... 15.06.14, 13:53
            Gdyby w programie PO była zapowiedź podniesienia wieku emerytalnego to rządziłby obecnie PIS i to ta partia musiałaby ten wiek podnieść. Wynika to z tego, że utraciliśmy 2 mln, zwykle młodych ludzi i tym samym mamy dziurę w budżecie państwa i ZUS, której nikt nie wie jak załatać. To jest przyczyna obecnych i przyszłych kłopotów. Nie chcę tu bronić PO, czy PIS. Problem polega na tym, że nasza klasa polityczna to są ludzie zawdzięczający swoją pozycję historycznemu przypadkowi, czy jak kto woli łutowi szczęścia. To w większości są Dyzmowie. Co gorsza, ludzie ci uruchomili selekcję negatywną w sferze polityki i ich następcy lepsi nie będą.
    • u_bolt Re: Afera taśmowa - Mam wlasna opinie na ten temat 15.06.14, 12:48
      Mam wlasna opinie na ten temat.

Jesli tak na zimno i na trzezwo przeanalizowac calosc, to jak nic wychodzi, ze to robota tajnej policji politycznej PIS i Mariusza Kaminskiego. Wprawdzie Kaminski juz dawno nie jest szefem CBA ale umilowanie do podsluchow, w tym podsluchow nielegalnych, jemu pozostalo. Szczegolnie podsluchiwanie w tych wielbionych przez niego warszawskich barach i restauracjach jak chociazby „Pedzacy Krolik”, „Santorini”, „Restauracja Polska Rozana”, „Sowa i Przyjaciele”, „Le Bistro Rozbrat” i pare innych. Tylko ze wszystkich restauracji i barow w Marriot przepedzili na cztery wiatry cale to PISdzielcze tajne sluzby. (Pelna lista wczesniej monitorowanych przez Kaminskiego i jego tajnych przydupasow warszawskich restauracji z wyszynkiem na portalu tygodnika NIE) Metody operacyjne te same jak za czasow IV RP.

Jakos wszystkim ucieka znaczacy fakt, ze nagrania Wprost publikuje dopiero po tym jak sejm nie uchwalil odebrania Kaminskiemu immunitetu. Najprawdopodobniej, przed glosowaniem w sejmie prezentacje tych nielegalnych nagran byly udostepniane do odsluchania tym „urobionym” (a moze tez byc, ze i szantazowanym) poslom koalicji rzadzacej i SLD co zaglosowali przeciw wnioskowi prokuratury. Wszak dlugie sa macki PISowskiej osmiornicy i stosowanie przez PIS esbeckich metod opartych na klamstwie, oszustwie, szantazu, politycznej prowokacji, dezinformacji jest powszechnie znane.

Na naszych oczach PIS ozywia swoje motto sprzed lat: TKM (Teraz k...a MY!) Po trupach po wladze.

PS. Przy okazji takich nielegalnych nagran ZAWSZE mozna wyciagnac tez niezla kase. Ciekawe czy fiskus i prokuratura sprawdzi w dokumentach finansowych „Wprost” ile te tasmy ich kosztowaly. Opinia publiczna powinna to wiedziec.
      • frusto Re: Afera taśmowa - Mam wlasna opinie na ten tema 15.06.14, 18:57
        u_bolt napisał(a):

> Mam wlasna opinie na ten temat.

Opinia ta brzmi "nieważne, co było na taśmach, nieważne, czy łamali prawo, czy też nie - ważne, że to na pewno robota PiSu"

Ja pierniczę, co za mentalność. Mam nadzieję, że nie jest reprezentatywna dla obywateli naszego kraju.
        • przycinek.usa Re: Afera taśmowa - Mam wlasna opinie na ten tema 15.06.14, 20:16
          Oczywiscie, ludzie zaczynaja wreszcie myslec i na takie opinie jak jego nikt juz nie zwraca uwagi.
          • klip-klap Re: Afera taśmowa - Mam wlasna opinie na ten tema 15.06.14, 22:27
            Co nie znaczy, ze pis nie ma kolegow w sluzbach.
    • stoje_i_patrze dukaczewski wsi wyklucza sluzby polskie 15.06.14, 14:14
      To jeszcze jedno pytanie panie generale. Od kilku - w zasadzie kilkunastu miesięcy docierają do nas informacje o zmianach w strukturach służb specjalnych i o niekoniecznie przyjaznych reakcjach na to niektórych pracowników. Pan wyklucza sytuację, w której mogło to zrobić jakieś grono pracowników którejś z kilku służb specjalnych, które mamy? To jest pana zdaniem wykluczone?
      Szczerze panu powiem, że wykluczyłbym takie działanie. Znam funkcjonariuszy, znam żołnierzy. Nie mam żadnego argumentu, który przekonywałby mnie, że po takie instrumenty sięgną służby. Służby znają znacznie więcej bardziej interesujących sytuacji, które - gdyby chciały wykorzystać, to by wykorzystały. Ten wariant odrzucam, że jest to sfrustrowany były pracownik służb czy sfrustrowany obecny pracownik służb. Natomiast nie można wykluczyć tego, że mamy małą aferę kategorii Watergate, rozgrywki między partiami. Tego oczywiście o tyle nie można wykluczyć, że ktoś zainteresowany przekazaniem do struktur opozycyjnych informacji, które tamte mogą wykorzystać, zrobił to. Ale jeżeli mamy nielegalny podsłuch, mamy informacje, które wyciekły to oczywiście rozumiem - Agencja Bezpieczeństwa w trybie bardzo szybkim musi ustalić, jak do tego doszło. I to może być prawdziwą bombą. Nie to, co było treścią rozmów, ale kto założył ten podsłuch i na czyje zlecenie zostało to dokonane.

Czytaj więcej na www.rmf24.pl/fakty/polska/news-dukaczewski-prawdziwa-bomba-moze-byc-to-kto-zalozyl-podsluch,nId,1442654

Trole forumowe szczekają a karawana idzie dalej
    • stoje_i_patrze tomek o aferze 15.06.14, 14:30
      www.urbas.mpolska24.pl/6469/patriotyczna-gra-belki
      • frusto Belka 15.06.14, 19:03
        Tak nawiasem mówiąc, na mnie Belka wywarł wrażenie pozytywne, w tym sensie, że wychodzi na człowieka, który jednak myśli o a) interesie kraju b) prestiżu NBP, a nie swoich interesach. Nie mówię tutaj nic o tym, czy myśli dobrze, czy źle, czy sensownie; chodzi mi o samo to, że z tej rozmowy ja osobiście odniosłem wrażenie, że zależy mu jednak na dobru Polski.
        • przycinek.usa zle wrazenie - Belka = slaba zlotowka 15.06.14, 20:25
          Belka wyraznie mowi o polskim QE i jest jasne i oczywiste jak slonce, ze dopoki jest Belka - to zlotowka bedzie stala w miejscu i ani drgnie.

Odwolanie Belki = natychmiastowe umocnienie sie zlotowki.

Pamietaj o tym, ze podstawa panstwa jest konstytucja a w niej jest zapisane, ze NBP nie moze monetyzowac dlugu - to jest w artykule 220 i zreszta jest wynikiem ostatniego zalamania hiperinflacyjnego lat 80tych.

Zatem Belka po prostu lamie prawo - nawet jesli o tym mysli, nie mowiac juz o tym, zeby do tego namawiac, rozmawiac o tym publiczni i prywatnie.

To jest normalny spisek.
          Belka jest wobec tego przestepca.

Mowiac inaczej - z punktu widzenia stabilnosci waluty - Belke powinno sie odizolowac i zamknac, jesli nie do wiezienie - to przynajmiej do domu wariatow.

• jack79 jeśli był zamach 15.06.14, 19:33
        to wymierzony w skrzypka który będąc "betonem" (inż. budownictwa) był niesterowalny
        nie było na niego zadnych haków więc trzeba było na "mokro"
        thepolishreview.co.uk/index.php/nie-lubie-poniedzialkow/956-teoria-alternatywna-czyli-jak-amerykanie-zabili-lecha-kaczynskiego.html
        teraz przyszedł czas na usunięcie Belki, na niego się nagranie znalazło, więc nikt nie musi zginąć

ciekawe czy to ma znaczenie
        www.parkiet.com/artykul/1372099.html
        od tametego czasu złotówka gwałtownie się umacnia
        chyba ktoś duży na tym cierpi i rusza do kontrataku

p.s. przy dzisiejszej technice to jeśli tylko ktoś gada coś głupiego lub w głupi sposób na pewno zostanie to nagrane, wielki brat ma takie możliwości i inni tez skoro potrafią nagrywać nawet nr1 w europie czy Angele Merkel

• szutnik Oświecił mnie...Święczkowski :-) 15.06.14, 14:31
      Robiąc zapping po kanałach informacyjnych (zawsze warto spojrzeć, kto i jak sprzedaje newsa dnia) trafiłem na TV Trwam na rozmowę z Bogdanem Święczkowskim, szefem ABW na temat Mariusza Kamińskiego.

Oprócz standardowych słów współczucia i pochwał pod adresem MK, Święczkowski mimochodem powiedział coś bardzo ważnego:

Z tego, co on widzi i wie o całej sprawie MK oraz o przebiegu tajnego posiedzenia Sejmu, to cała zabawa od początku wyglądała jak cytat ze Skaldów o tym, ze "chodzi o to by gonić króliczka, ale nie złapać go".

Eureka!
      Tusk nie zorganizował tego posiedzenia Sejmu (ktoś uważa, że to nie Tusk? smile ) po to, by pozbawić Kamińskiego immunitetu - jest zbyt cwanym graczem, by nie wiedzieć, że rozkład głosów był dla niego od początku niekorzystny. Nawet sporo posłów PO głosowało przeciw pozbawieniu Kamińskiego immunitetu!
      Gdyby Tuskowi zależało właśnie na tym, zarządziłby dyscyplinę glosowania i po sprawie. Może 1-2 z PO byłoby przeciw mimo partyjnego nakazu, więcej nie - dysydentów w PO już prawie nie ma. Tymczasem nie było dyscypliny partyjnej....

Po co więc organizuje się na bardzo szybko tajne posiedzenie Sejmu, o którym wiadomo, ze będzie nieudane?

Rzeczywista przyczyna była inna - Tusk chciał, by Kamiński w ramach obrony siebie upublicznił (ale jednak nie nadmiernie, bo posiedzenie tajne) te informacje, które były dla Tuska korzystne i bardzo ważne!!! Oczywiście Kamiński o tym nie wiedział i bronił tylko siebie - to jest całkowicie jasne, ale dla Tuska to jego wystąpienie było z jakichś powodów niezmiernie istotne!
      Kluczem do rozwiązania zagadki KTO nagrał i potem upublicznił te mp3 z restauracji "Sowa i Przyjaciele" jest więc utajnione przemówienie Kamińskiego!

Czym zajmował się Kamiński? Sawicka, Agent Tomek, prywatyzacja służby zdrowia, Wydawnictwa Naukowe i Techniczne a także...biznesy Kwaśniewskiego!
      Czyżby to ta ostatnia sprawa???
      Popatrzmy na kalendarz zdarzeń:

1 Kulczyk ogłasza wezwanie na Ciech (Kulczyk zwany jest "prowizjonerem" od prowizji za "pomoc" w prywatyzacji) - a więc polska Chemia

2 Acron, firma Wiaczesława Kantora, oligarchy związanego z Putinem, ogłasza, ze za pośrednictwem funduszu Norica ma już 20% akcji Grupy Azoty. Po co ogłasza się tylko 20%? Jeśli chcesz na GPW kupić 20% nie zwracając niczyjej uwagi, wynajmujesz np. 5 funduszy, by kupiły po 4% akcji a nie jeden! Po co mówisz na głos - mam pakiet mniejszościowy akcji?
      A może to nie jst mniejszościowy pakiet? I znowu Chemia......
      Nie jest też żadną tajemnicą, że Kwaśniewski ostro lobbuje za Kantorem i np. wprowadził go na salony UE, m.in. przedstawiając Barroso.

3. Wkrótce po tym fakcie ma miejsce owo tajne posiedzenie Sejmu, z Kamińskim w roli głównej i jego wiedzą. O ciemnych biznesach Kwaśniewskiego?
      Co ważne - na tym posiedzeniu Kamiński, mając status "podejrzanego" (podkładem do posiedzenia ws. immunitetu musiał być wniosek prokuratury o postawienie przed sądem) w myśl prawa jest zwolniony z obowiązku dochowania tajemnicy państwowej w ramach prawa do obrony siebie, zapewne dlatego posiedzenie utajniono!!
      Mógł więc przed Sejmem powiedzieć to, czego w innych okolicznościach obawiał się powiedzieć, ze względu na odpowiedzialność karną za naruszenie tajemnicy państwowej!

4. Zaraz po posiedzeniu ktoś detonuje podsłuchy, wymierzone prosto w rząd Tuska. Zemsta za upublicznione słowa Kamińskiego, które COŚ powstrzymały??? Co? Lobbystyczny biznes Kwaśniewski/Kantor?

Mam nieodparte wrażenie, ze cała sprawa kręci się wokół osi Kantor- Kwaśniewski - Chemia.
      O ile patrząc na już ujawnioną treść podsłuchów można stwierdzić że rząd PO już tylko do dymisji, o tyle w tym konkretnym wypadku wydaje się, że Tusk próbował zagrac przeciw przejęciu polskiej chemii przez Rosjan, mniejsza o jego powody.

Od dawna uważam Kwaśniewskiego za ciemną postać polskiej polityki. Jeśli moje przeczucia się sprawdzą, będę musiał go uznać za Czarną postać polskiej polityki....
      • dorota_333 Re: Oświecił mnie...Święczkowski :-) 15.06.14, 14:51
        > 2 Acron, firma Wiaczesława Kantora, oligarchy związanego z Putinem
        Ostatnio czytałam w Forsalu, że Kantor nie jest związany z Putinem, jest raczej zmarginalizowanym, pomniejszym oligarchą. Prawie nie pojawia się w Rosji, podobnie jak jego syn.
        To, że oligarcha, nie oznacza automatycznej zażyłości z Kremlem. Niektórych władza toleruje.

> Po co ogłasza się tylko 20%?
        Jawność jest tutaj po to, żeby wprowadzić przedstawiciela do Rady Nadzorczej. To daje całkowity wgląd w dokumenty firmy i możliwość nawet żądania wyjaśnień od poszczególnych pracowników. Uwaga: RN nie może wydawać wiążących poleceń zarządowi (tak wyraźnie ksh).
        O ile też pamiętam - 20% w akcjonariacie jest w ksh progiem, żeby zażądać głosowania grupami na walnym.

Czyli Akron działa logicznie: nie udało się wrogo przejąć ATT (tu brawa dla rządu Tuska), to wprowadzą zgodnie z ksh swojego człowieka do RN żeby mieć informacje ze źródła.

Tak więc tutaj nie ATT jest w grze, a Kwaśniewski wprowadzi na salony każdego za drobną opłatą. Że to szara postać, to zgoda, ale on jest już outsiderem, nie liczy się.

• szutnik Re: Oświecił...Kantor 15.06.14, 17:16
          To na pewno nie jest oligarcha na skalę np. Timczenki. Ale jest istotny i na pewno nie jest w Moskwie źle widziany - inaczej nie miałby super preferencyjnych cen gazu w Gazpromie.

Jego pomysł na polskie Azoty jest prosty: wejść z super okazyjnymi cenami gazu, do których ma dostęp, na rynek nawozowy w EU, dzięki czemu będzie mógł wyrwać część tortu różnym Bayerom czy Sanofim. Tani gaz + niska cena pracy w Polsce = Praktycznie 100% sukces (gaz to najważniejszy składnik kosztów).
          Ale to jest człowiek Putina - plotki mówią, że pomógł Putinowi wykończyć Chodorkowskiego, a tego Putin nie zapomina! W podzięce dostał regulowaną cenę apatytu, zamiast podwyższanej przez Jukos.

Tu trochę o Kantorze:
          www.praca.temi.pl/listy-do-redakcji/652-kim-jest-wiaczeslaw-kantor
          Gdyby Rosja była normalnym krajem, można by Kantorowi tylko przyklasnąć - tym tanim gazem na pewno rozwinąłby Azoty i powiększył znacząco tę firmę, co dla Polski byłoby korzystne.
          Ale w tle stoi Putin i jego traktowanie surowców jako broni. Kantor fiknąłby Putinowi? Żarty...
          • dorota_333 Re: Oświecił...Kantor 15.06.14, 18:29
            OK, niech będzie, że Kantor jest bliższy Putina niż myślałam.

Ale to nie łączy Akronu ze sprawą, którą omawiamy. Ja starałam się pokazać Ci, że skupowanie ATT przez Akron - jawne! - ma całkowicie dobre uzasadnienie. Kupują dobrą firmę (i moga to traktować jako inwestycję finansową, jeśli jej nawet nie przejmą) a zarazem zyskują wgląd w księgi głównego konkurenta w tej części Europy.

M.zd. Akron pogodził się, ze ATT nie przejmie. Determinacja naszego rządu zresztą ucina sprawę. Pozostaje Kantorowi wyczekiwać na jakiś błąd zarządu Azotów. Ale Kwaśniewski nie ma tu nic do rzeczy.
            • tomy1985 Re: Oświecił...Kantor 16.06.14, 17:30
              No właśnie wglądu nie uzyskają. MSP po to zostawiło sobie korzystne zapisy w statucie i akcjami podzieliło się z EBOiR, funduszami, żeby nie było możliwości przebicie i przejęcia spółki na poziomie 51%. Zarząd raczej błędu nie popełni, bo byle kogo w takich firmach się nie zatrudnia. Wiedzą o co gra się toczy i nie chodzi o pierwszą lepszą spółkę tylko firmę rzędu Lotosu, KGHM-u, Orlenu, której przejęcie miałoby fatalne skutki dla całej gospodarki. Tutaj determinacji nie tylko ze strony zarządu, ale ministerstwa, po samych pracowników i związkowców. Wejście Rosjan to rozwalenie całego rynku. A teraz trzeba się bronić przed Putinem.
    • stoje_i_patrze oświadczenie nbp 15.06.14, 16:41
      nbp.pl/home.aspx?f=/aktualnosci/wiadomosci_2014/komunikat_2014-06-15.html
      • klip-klap Re: oświadczenie nbp 15.06.14, 18:17
        Czyli jednak republika bananowa, skoro Belka sie przyspawal do stolka.

• stoje_i_patrze Rafał Hirsch 15.06.14, 17:00
      tvn24bis.pl/blog-rafala-hirscha,190/rafal-hirsch-o-czym-rozmawial-belka-z-sienkiewiczem-i-co-dalej,439755.html
      • dorota_333 Dobry tekst Hirscha 15.06.14, 18:23
        "Założenia i cały projekt zapewne trafią teraz z przyczyn politycznych na półkę, co będzie oczywistą szkodą dla polskiej gospodarki. Nowelizacja zakłada wprowadzenie rotacyjności zmian składu RPP (żeby nie tworzyć sztucznie paromiesięcznego paraliżu, kiedy raz na 6 lat wymienia się cały skład, tylko żeby wymieniać po 3 osoby co dwa lata) no i poszerza arsenał NBP o możliwość interwencji na rynku obligacji w celu przywracania stabilności systemu finansowego w kraju. Samo posiadanie takiej broni w arsenale z pewnością działałoby odstraszająco na kapitał spekulacyjny."

Czyli: Belka miał jak najlepsze intencje.

Czyli: kto chce ustawę uwalić? komu zależy na tym, żeby Polska nie miała możliwości elastyczniejszego reagowania na ruchy kapitału spekulacyjnego?
        • przycinek.usa Re: Dobry tekst Hirscha 15.06.14, 20:33
          o.
          Nareszcie zaczynasz zadawac wlasciwe pytania.

Dokladnie tak.
          Komu zalezy na tym, aby Polska nie miala mozliwosci elastycznego reagowania na ruchy kapitalu spekulacyjnego.

I kolejna sprawa - w tym duchu - mozemy zadac pytanie - komu zalezy na tyle, ze wpada w takie skrajnosci - jak rozwalenie calej wladzy - po to, aby to osiagnac.

Czyli innymi slowy - nareszcie zaczyna do ciebie docierac, ze ktos najwyrazniej wpadl w panike. Bo jest calkowicie i zupelnie jasne, ze likwidacja tej "elastycznosci' - jest rownowazna z zablokowaniem oslabiania zlotowki przez Belke.

Czyli interes tego kogos to jest dzialanie po to, aby zloty sie umocnil.

A po co sie umacnia walute?
          A po to, aby spiepszac gdzie piepsz rosnie.
          Czyli panika na calego.
          Elita w Polsce jest spanikowana i ma pelne gacie.
          I najwyrazniej boja sie wszystkiego do kupy - PiSu, Rosji, wojny na Ukrainie, deficytu budzetu i zblizajacego sie wyjasnienia (kontynuacji) kryzysu na swiecie. To jest po prostu panika.
    • frusto Czemu w prawomyślnej gazecie? 15.06.14, 19:06
      Mnie ciekawi, dlaczego te podsłuchy poszły nie w jakiejś gazecie kojarzonej z opozycją (Dorzeczy, wsieci) tylko w de facto mainstreamowymj i umiarkowanie prorządowym wproście?
      • przycinek.usa Re: Czemu w prawomyślnej gazecie? 15.06.14, 20:34
        najlatwiej dac to swoim do publikacji
      • klip-klap Re: Czemu w prawomyślnej gazecie? 15.06.14, 23:08
        Sa dwie mozliwosci
        1. material mial byc wiarygodny dla szerszej publiki
        2. propisowskie media dostaly material, ale go nie opublikowaly.

Byly takie plotki, ze inne media mialy oferte albo materialy. Nie wiadomo jakie media.

Tu ciekawa historia jak latwo zaliczyc wpadke z takim materialem.
        wojciechsumlinski.salon24.pl/590162,mowiac-wprost-to-tylko-gra
    • przycinek.usa odpowiadam na pytanie - dlaczego po wyborach 15.06.14, 20:47
      Wszyscy tutaj zastanawiacie sie nad tym dlaczego te przecieki sa po wyborach do parlamentu EU.

Sprawa jest banalna.

Wlasnie dlatego, poniewaz wybory do tego cholernego parlamentu pokazaly jak wielkie poparcie ma PiS.

Przed tym ci ludzie nie wiedzieli i mieli nadzieje, ze kolejny raz uda im sie nakrecic obywateli i namowic na glosowanie na jakiegos Palikota, Tuska, Bieleckiego, byc moze SLD albo jakis innych cwaniakow.

No i okazalo sie, ze to nie dziala.
      Wlasnie po wyborach do parlamentu wyszlo szydlo z worka, ze to poparcie jest tak duze, ze nie da sie juz w zaden sposob tak sfalszowac wyborow, aby PiS przegral.

PiS idzie po wladze i rozpoczyna sie kolejna fala rewolucji w Polsce - w tym sledztwo w sprawie smolenska, oraz cala masa innych sledztw w wyniku ktorych te zakulisowe machinacje powychodza wreszcie na jaw.

I najwyrazniej komus przyszlo do glowy - ze na tym koniu juz nie pojedzie - trzeba spiepszac i isc wreszcie na zasluzona emeryture.
    • stoje_i_patrze oficjalna narracja oraz Brak udzialu zagranicu 15.06.14, 22:59
      Oficjalna narracja grana od tokfm przez sznejfelda i innycj poslow a dalej Belke czy Nitrasa (na tsiterze " jestem zbudowany" a konczac na otoczeniu Prezydenta (z wyborczej) ; spotkali sie zatroskani Panstwowcy albo spotkanie zatroskanych Panow losami Polski.

ZENADA!

Nie kupuje tez wersji wrzutki z zagranicy. Oficjalne tuby Rosji jak RT i inne milcza jak zaklete. Niemieckie jak DW tez. Cisza.
      • stoje_i_patrze 25 lat wolnosci 15.06.14, 23:00
        Jak zagranica czytaj np Putin chcial nam dowalic to najlepiej to trzeba bylo puscic jak Obama byl w Polsce i swiat na nas jako tako koncetrowal uwage. Nie bylo lepszego momentu aby uwalic nas miedzynarodowo. Po prostu perfect. To nie zagranica odpalila material.
        • przycinek.usa Re: 25 lat wolnosci 16.06.14, 00:47
          Calkowita zgoda. To nie Putin. To po prostu musi byc ktos wewnatrz, kto ma tutaj interesy.
        • jack79 Re: 25 lat wolnosci 16.06.14, 11:30
          > Jak zagranica czytaj np Putin

za granicą jest tylko Putin?

> scic jak Obama byl w Polsce i swiat na nas jako tako koncetrowal uwage. Nie byl
          > o lepszego momentu aby uwalic nas miedzynarodowo.

a jeśli uwala nas zagranica bo chodzi o umocnienie złotego, o OFE czy coś tam innego?
          Putin nie rządzi na rynkach finansowych, a to wygląda na rozgrywki na złotym
      • klip-klap Re: oficjalna narracja oraz Brak udzialu zagranic 15.06.14, 23:11
        Belka odplynal, wydaje mu sie ze to czasy sprzed 2005?

Wlasciwie to ma duza racje, zmienilo sie bardzo duzo by niewiele sie zmienilo.
    • stoje_i_patrze Nie dawać małpie brzytwy!!! Historia polskiego QE. 16.06.14, 00:32
      Nie dawać małpie brzytwy!!! Historia polskiego QE. stojeipatrze.blogspot.com/2014/06/nie-dawac-mapie-brzytwy-historia.html
      • przycinek.usa Re: Nie dawać małpie brzytwy!!! Historia polskieg 16.06.14, 01:00
        na razie sie oslabilo - czyli reakcja czysto mechaniczna. ciekawe.
        • stoje_i_patrze Re: Nie dawać małpie brzytwy!!! Historia polskieg 16.06.14, 13:15
          Nie chwal dnia przed zachodem słońca a rynków przed zamknięciem na świeczkach tygodniowych smile
          • przycinek.usa Re: Nie dawać małpie brzytwy!!! Historia polskieg 17.06.14, 08:14
            co prawda - to prawda
    • szutnik Świeży wywiad z Belką (już po) 16.06.14, 06:48
      jak w temacie:

fakty.interia.pl/raport-tasmy-wprost/informacje/news-belka-dla-rmf-fm-o-bulwersujacych-nagraniach-to-nie-byl-poli,nId,1442739#iwa_item=2&iwa_img=0&iwa_hash=30673&iwa_block=facts
    • stoje_i_patrze tomasz skory 16.06.14, 08:17
      Po szoste najciekawsze
      www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/tomasz_skory/blogi/news-sienkiewicz-belka-i-kamieni-kupa-czyli-co-wiemy,nId,1442723
      • przycinek.usa Re: tomasz skory 16.06.14, 08:42
        koncowka jest ciekawa. Tam gdzie jest mowa, ze targetem jest faktycznie Belka i NBP.
        No coz, wyglada na to, ze to jest w istocie atak na NBP. Tylko po co?
        Na razie zloty zachowuje sie odwrotnie jak myslalem. Slabnie.
        A powinien od tego umocnic sie.

To jest banalne - skoro Belka byl za slabym zlotym, a teraz go napadli i grozi mu dymisja, - to znaczy, ze nastepca musi byc sila rzeczy za silnym zlotym. Po takiej aferze nikt juz nie odwazy sie (chyba) oferowac monetyzacje wbrew konstytucji. Od tego Belki to PO powinno sie teraz zrobic bardziej papieskie od samego papieza. To powinien byc silny sygnal kupna zlotego.
        No ale rynek najwyrazniej tak nie mysli. Ciekawe.

Po piąte - nie mniejsza jest kompromitacja szefa Narodowego Banku Polskiego, instytucji z mocy prawa niezależnej od rządu, a jak wynika z nagrań - chętnie "objeżdżającej" Radę Polityki Pieniężnej, czy idącej rządowi na rękę w zamian za pozbycie się Ministra Finansów itd. Mark Belka gotów był wspomóc rząd w utrzymaniu władzy w zamian za korzystne dla NBP zapisy ustawowe - i nie ma chyba gorszego poświadczenia niezależności NBP od rządu. Szef banku centralnego deklarujący wsparcie rządzących pieniędzmi, w celu uniemożliwienia wygrania wyborów dzisiejszej opozycji - to dowód kompletnego niezrozumienia zasad, które powinny rządzić działaniem tej instytucji. Albo zrozumienia i świadomego ich ignorowania.

Po szóste - tylko osoba skrajnie naiwna mogłaby sądzić, że przetrzymanie nagrania rozmowy szefów NBP i MSW od lipca ub. roku do dziś - to przypadek. Jesteśmy bowiem w przededniu omawiania przyklepanych wówczas zmian w ustawie o NBP. Ktokolwiek stoi za ujawnieniem taśm - nie miał nic przeciwko zmianie ministra finansów, nie przeszkadzało mu poszukiwanie sposobów na wsparcie rządu pieniędzmi NBP - ujawnił nagranie dopiero, kiedy miałby na niej zyskać NBP. To pośrednio wskazuje, o jakie lobby chodzi, pośrednio rozgrzesza inne lobbies.

Po siódme - kto jest autorem i cierpliwym posiadaczem nagrań? Dość jasno można wnioskować, że raczej nie są to obce służby specjalne, ani nasze służby, działające z pobudek politycznych. Obce służby, zwłaszcza wrogie - nie zyskują na ujawnieniu sprawy akurat teraz kompletnie nic. Bez trudu dałoby się za to wskazać w ciągu ostatnich 10 miesięcy, kiedy ktoś nagrania przechowywał momenty, kiedy zdestabilizowanie Polski przez ich ujawnienie byłoby komuś na rękę. Początek czerwca do tych momentów nie należy. Podobnie nie jest też terminem korzystnym z jakiegokolwiek powodu dla opozycji, też mogącej korzystać z pomocy części lojalnych wobec siebie służb. Kilka tygodni temu ujawnienie nagrań mogłoby zaważyć na wyniku wyborów, za kilka miesięcy - też. Ujawnienie ich jednak teraz nie służy opozycji tak wprost, a niezborność niemrawość i nieudacznictwo, z jakim zabiera się ona za dyskontowanie wtopy rządu świadczą tylko o tym, że nie ma z tym wszystkim kompletnie nic wspólnego.
        • stoje_i_patrze murdoch 16.06.14, 09:20
          Skoro nie
          1. obce służby (patrz mój blog)
          2. skoro nie polskie (patrz Skory i inni
          3. Skoro nie opozycja

to gazeta?
          Piotr Nisztor - taśmy Serafina, afera sopocka, afera SowaRecords
          t.co/gEHIckiusP
          • dorota_333 Re: murdoch 16.06.14, 10:05
            Wpis na Twoim blogu to jest kompletne dno. Styl Zezowatego Zorro, zawartośc merytoryczna podobna.
        • jack79 Re: tomasz skory 16.06.14, 11:34
          bo nie wiem skąd Ci się wzięło przycinku że złoty jest przewartościowany?
          według wszelkich analiz jest niedowartościowany
          ktoś zza granicy potrzebuje słabego złotego i tak zagrywa na nim by był słaby
          niedawno wyszła sprawa manipulacji na złotym
          zaraz po jej ujawnieniu złoty zaczął się umacniać - wygląda jak gdyby ktoś kto osłabiał złotego wypadł z rynku
          złoty zaczął łamać opory i dziwnym trafem teraz mamy uderzenie w wiarygodność NBP
          takie niepokoje sprzyjają osłabianiu złotego a nie jego umacnianiu
          ta "afera" ma osłabić złotego do poprzednich poziomów które pasują komuś dużemu
          • przycinek.usa umocni sie 17.06.14, 08:19
            Ja nie powiedzialem, ze jest niedowartosciowany.

Ja powiedzialem, ze sie umocni.
            To jest zasadnicza roznica i fundamentalnie odmienna sprawa.

Juz teraz widac, ze to nigdzie nie chce dalej slabnac.
            Co wiecej - rynek jest zupelnie skonfundowany - a za granica sa komentarze, ze nie wiadomo jak to ma wplynac na kurs. Pisze nawet, ze analitycy nie rozumieja co sie wlasciwie stalo.
            I to jest na wszystkich stronach u nas.

A kredo tego wszytskiego jest takie samo jak pisalem wczesniej - Belka jest zwolennikiem oslabiania, a po tej aferze pojawia sie w polsce fundamentalisci konstytucyjni i jesli komus wczesniej zalezalo na tym, aby zlotego umocnic - to sie pojawia glosy autorytetow moralnych tlumaczacych co Belkotusk robil z kursem i co trzeba zrobic, aby bylo odwrotnie.

To tylko w sytuacji, kiedy ktos to zainicjowal w celu zmiany kursu, bo ciagle jeszcze jest mala niepewnosc.

I ostatecznie - nie mozna patrzec na zlotego jedynie z perspektywy polskiej gospodarki.
            Patrz na to z perspektywy ujemnej stopy procentowej w EU.

Mnie za rollover placa pieniadze caly czas i nie mam nawet ochoty zamykac pozycji.
            Po co zamykac? To sie nie oplaca zamykac.

I dlatego zloty sie umocni.
    • stoje_i_patrze Balcerowicz 16.06.14, 12:30
      Prof. Leszek Balcerowicz nie ma wątpliwości, że doszło do naruszenia niezależności banku centralnego. - Mamy do czynienia z konspiracją, której treścią jest układ polityczny. Szef NBP wikła się w politykę. To samo jest już naruszeniem niezależności NBP - komentował w TOK FM były wicepremier i szef NBP. Prof. Balcerowicz zaskoczony jest także językiem, jakim posługiwali się bohaterowie nagrania. - To była rozmowa trzech facetów, którzy się licytują w swoim cynizmie, myśląc że to jest objaw męskości.

Rozmowa między prof. Markiem Belką i Bartłomiejem Sienkiewiczem zrobiła bardzo duże wrażenie na prof. Leszku Balcerowiczu. Dla byłego wicepremiera, ministra finansów, szefa NBP oburzające jest to że do takiej rozmowy w ogóle doszło. - W poprzednich latach dochodziło do nacisków polityków na szefów Narodowego Banku Polskiego, ale były one odpierane. Nie zdarzyło się coś podobnego do sytuacji, o której teraz się dowiedzieliśmy. Do spotkania szefa banku centralnego, który wikła się w politykę. Sam fakt takiego spotkania jest naruszeniem niezależności Narodowego Banku Polskiego - ocenił w TOK FM. To najcięższy zarzut jaki prof. Balcerowicz stawia prof. Markowi Belce.

Konspiracja

Jak ocenił były wicepremier i szef NBP, rozmowa której treść ujawnił "Wprost", to "konspiracja, której treścią jest pewien układ polityczny". Deal miał polegać na dodrukowaniu pieniędzy by "wpłynąć na bieg spraw politycznych". - To jawne naruszenie niezależności NBP. Gdyby obietnice padające w rozmowie miałby zostać spełnione, to mielibyśmy z upolitycznieniem roli prezesa banku centralnego. Bo to prezes decydowałby czy pomóc rządowi czy nie, w zależności od tego jak ocenia rząd. A z drugiej strony politycy mogliby bardziej naciskać, wiedząc że prezes NBP ma kompetencje by im pomagać - przez drukowanie pieniędzy - uważa prof. Leszek Balcerowicz.

Dymisja?

Choć gość TOK FM ani razu nie powiedział o zdymisjonowaniu prof. Marka Belki - jego opinia na ten temat wydaje się oczywista. - Normy są przestrzegane tylko wtedy, kiedy za ich łamanie ponosi się odpowiedzialność. A jeśli nie ponoszą odpowiedzialności to normy pozostają na papierze. A tu chodzi o bardzo ważną normę, o którą walczyliśmy od 1989 roku, żeby bank centralny był niezależny politycznie - mówił.

Były szef NBP przypomniał, że 10 lat temu szef włoskiego banku centralnego został zdymisjonowany za - zdaniem prof. Balcerowicza - znacznie mniej oburzające zdarzenie.

Balcerowicz przypomniał, że marek Belka już wcześniej uwikłał się w politykę. Bo "poparł wbrew początkowych opinii ekspertów NBP wywłaszczenie ludzi z oszczędności emerytalnych zgromadzonych w OFE".

"Przykro komentować"

Dostało się nie tylko prezesowi Markowi Belce. Zdaniem gościa TOK FM, rozmowa wystawia też jak najgorszą opinię szefowi MSW. Bo jako zwierzchnik służb specjalnych powinien sobie zdawać sprawę z konsekwencji swojego działania. - To przejaw skrajnej niekompetencji - stwierdził prof. Leszek Balcerowicz.

Były trzykrotny wicepremier i minister finansów nie mógł się też powstrzymać od skomentowania języka, jakim posługiwali się bohaterowie słynnych nagrań. - Wiem że to przykro komentować... Dla mnie to była rozmowa trzech facetów, którzy się licytują w swoim cynizmie, myśląc że to jest objaw męskości.

O 15 premier Tusk podczas specjalnej konferencji prasowej odniesie się do afery taśmowej. Do tej pory zabrał jedynie głos na Twitterze.

Za tok fm
    • stoje_i_patrze Hajdarowicz 16.06.14, 13:06
      blokował wydanie (jego ekiosk) itd
      m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/wprost-przyspieszyl-publikacje-tasm-bo-e-wydanie-wycieklo-z-e-kiosku-do-rzeczpospolitej
    • stoje_i_patrze OLT express - subsydiowanie lotnisko 16.06.14, 13:07
      www.radiogdansk.pl/index.php/wydarzenia/item/10762-pomoc-publiczna-dla-gdynskiego-lotniska-niedozwolona-100-mln-zl-do-zrwotu.html
    • szutnik ABWera: Przeszukania u "osób nagrywających" 16.06.14, 15:10
      wyborcza.pl/1,75248,16165131,ABW_przeszukuje_mieszkania_podejrzanych_o_podsluchiwanie.html
    • byly-kadi A co to znaczy ze " buchnie pieniedzmi "? 16.06.14, 16:27

-

Wybczcie nieobytemu w tej wielkiej, polskiej polityce. Czy to ma jakis zwiazek z Unia ? To Unia ma buchnac na koniec pierwsszej dziesieciolatki sponsorowania Polski czy chodzi o cos innego ?

"Wiemy, że buchnie pieniędzmi pod koniec 2015 roku. Ale na razie nie bucha. Są sygnały, że idzie ku lepszemu.
      • stoje_i_patrze Re: A co to znaczy ze " buchnie pieniedzmi "? 16.06.14, 22:13
        Jak dla mnie po prostu będą EUR z unii plus wpływy podatkowe np z VATu
        • lastboyscout Re: A co to znaczy ze " buchnie pieniedzmi "? 17.06.14, 14:54

Nie SiP.

Gosc dobrze wiedzial co mowi:

Czytaj najpierw o deflacji:

forum.gazeta.pl/forum/w,17007,151494095,151494095,Deflacja_wedlug_PatrycjiGospodarkaPedzi.html
          Czyli nie mozna juz bardziej opodatkowywac, dotacje staja sie netto ujemne, ciac wydatkow bez zmiany konstytucji a wydatki rosna (np. setki miliardow na wydatki zbrojeniowe)

A potem o inflacji:

forum.gazeta.pl/forum/w,17007,151540466,151540466,Sprzedaj_PLena_czyli_POlszewickie_drukarki_w_ruch_.html
    • byly-kadi Ocaleje tylko Sikorski. Wroci do PiS. 16.06.14, 16:37

Bo coz mialby zrobic, biedak? Jakos nie chce nim obsadzic zadnego liczacego sie stanowiska w Europce. Nieobsadzalny jest.

• sowietolog44 PO jak PZPR, GW jak Trybuna Ludu, lemingi jak 16.06.14, 16:53
      homo sovieticus...

Już nawet zachodni/wschodni "imperialiści" i "zaplute karły reakcji" się pojawiają...

niezalezna.pl/56421-tusk-robi-z-nas-idiotow-nie-ma-afery-oglosil-po-dwoch-dniach
      niezalezna.pl/56405-desant-z-czerskiej-na-odsiecz-donaldowi-tuskowi-internauci-komentuja-czolowke-gw

PS. Cytat z forum Gazety.pl:

Pamiętacie podsłuchy z Beger??? Tam chodziło o kupczenie stanowiskiem dla 1 posłanki!!! Nie mówiono o naruszeniu apolitycznej NBP, drukowaniu pieniądza przed wyborami, załatwianiu prywatnych interesików ze skarbówką, obalaniu ministra finansów, stanie państwa, niepotrzebnych lotniskach i pieniądzach pod stołem!!!!

Stefan Niesiołowski jest oburzony korupcyjnym zachowaniem polityków PiS. Jego zdaniem, partia ta właśnie zakończyła karierę polityczną. - PiS jest skończona, jako formacja polityczna.

"Jestem poruszony zawartością tych taśm. Dziękuję dziennikarzom, za wspieranie demokracji poprzez ujawnienie kompromitującego przypadku skandalicznej korupcji politycznej jakiej dopuścił się PiS. Miliony Polaków mogły poznać dzięki tym nagraniom kulisy kuchni politycznej kompromitującej obecny rząd."
      Opis: Tusk o „taśmach Renaty Beger”.

Platforma Obywatelska za natychmiastowym rozwiązaniem Sejmu!

Bronisław Komorowski z PO, wicemarszałek Sejmu, powiedział, że: - "To jest niesamowicie groźne jeśli chodzi o autorytet państwa polskiego. (...) Na dużą skalę rząd prowadzi korupcję w stosunku do parlamentu".
      • klip-klap Seppuku Tuska 16.06.14, 17:20
        Od rana liczylem na taka wlasnie reakcje Tuska.
        Teraz po prostu nie ma wyboru, ci kolesie zawisna.
        Oczywiscie politycznie, przed TS. Jesli zas doslownie to martwic sie nie bede.

Teraz juz oficjalnie III RP jest republika bananowa.
        Nawet przychylna im gazeta publikowala konstytucjonalistow i Balcerowicza mowiacych, ze to nie jest postepowanie zgodne z konstytucja. Premier zas stanal po stronie kolesi. Swietnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka