Dodaj do ulubionych

co dalej z para EUR/USD?

27.08.14, 08:38
Po weekendzie jest luka w dol. Trend silnie spadkowy i wedlug AT wychodzi sygnal kupna.
Przeciez to jest hiperbola spadku. Tygodniowka jedzie po bolingerze w dol i to jest rzadkie.
Strach sie tego tknac, ale to nie powinno juz dalej spadac. A jesli dalej w dol to o ile? Odbicie na oko wydaje sie byc ze 400 pipsow gore jakby sie odbilo i mial byc dalszy spadek. Co tam u was mowia o tym?
Obserwuj wątek
    • sevenseas Re: co dalej z para EUR/USD? 28.08.14, 00:05
      To jest temat na dluzsza rozmowe dlaczego na eurusd tak a nie inaczej...ale skoro pytasz o poziomy to Ci napisze jak to widze..

Kupilbym teraz eurodolara, najlepiej za ok 1.31700-800 (choc jak uzywasz wiekszych stopow to juz), i za 1,32300-700 bym sprzedal (przy silnym ruchu w gore trzymam dluzej). Na prawdziwe kupno bym sie przygotowal gdzies na 1.31-1.30600, dlaczego? Nie teraz widze kupna.. (i jakby tam odbilo to bym go potrzymal na dluzej np do 1.34...ale to dopiero w w przyszlym miesiacu)

Wiec, gora i zamkniecie tej luki, w dol i znow w gore....
      • byly-kadi Re: co dalej z para EUR/USD? 28.08.14, 19:28
        Z jakich instrumentow korzystasz nabywajac i zbywajac EUR/ USD ?
        • sevenseas Re: co dalej z para EUR/USD? 28.08.14, 20:51
          A o co Ci dokladnie chodzi? Analize? Brokera? Czy oprogramowanie?
          • byly-kadi Re: co dalej z para EUR/USD? 28.08.14, 21:23
            Chodzi mi o metode zakupu / sprzedazy waluty, nie podejrzewaz ze biegasz do banku lub brokera wymieniac papier : )
            Ja mam Scottrade ale nie widze tam w ogole opcji obrotu waluta. Zalozmy chce zakupic euro za usd ...?
            • sevenseas Re: co dalej z para EUR/USD? 28.08.14, 22:33
              Nie wiem o tym o co pytasz...o ile wiem nie ma przynajmniej u nas....koszta by taka instytucje zjadly razem z klientami big_grin Najprostsza rzecza byly by opcje..jednak underlying currency to bedzie raczej $ jesli otworzysz konto gdzies gdzie jest w miare bezpiecznie, nie jestes wystawiony na ryzyko kursowe poprzez "swingi" to raczej ryzyko czasowe ...i premium.

Otworz konto z jakims brokerem (poczytaj najpierw aby Cie nie oskubali) Para EURUSD kupujac ta pare (long) kupujesz euro jak pojdzie w wartosci do gory to zarabiasz, a jak w dol to tracisz. Sprzedajac (short) to w druga strone sprzedajesz euro! Konto jest z reguly w $..ale sa opcje u niektorych brokerow co do waluty depozytu....Ty jestes z USA wiec tylko $. Mozesz takie zabawy robic bez lewara (z reszta o to pytasz) a jak chcesz..max w US dla klientow retail to teraz 1:50 - chyba ze cos sie zmienilo.

ps. o ile wiem mozesz otworzyc konto w innym kraju ale musi byc partnerem brokera lub banku z US, sprrawdz na stronie CFTC albo IRS bo Ci skopia dupe jesli zrobisz cos nielegalnego w ich rozumieniu prawa wink Po dood franku duzo sie u was zmienilo.....

www.cftc.gov/LawRegulation/DoddFrankAct/Rulemakings/DF_20_FXSwaps/index.htm
              poczytaj jak masz czas...

ps2. i jeszcze jedno pamietaj o kosztach..brokerzy cie oskubia jak sie zle "ustawisz" poprzez swapy - roznice w oprocentowaniu w roznych krajach....a brokerzy lubia na tym klamac..

ps3. ja sie bawie zlewarowanymi produktami
              • byly-kadi Re: co dalej z para EUR/USD? 29.08.14, 14:28
                OK.

Kiedys wydawalo mi sie, ze mam podstawy do obreacania waluta. Byly to podstawy I nic wiecej….pracowalem 5 lat w firmie wystawiajacej czeki I transferujacej zagraniczna kase dla osob, ktore dysponowalu waluta. Zamineialismy to ten na USD, co w NYC jest dosc trudne, a przynajmniej wtedy bylo.
                Jak firma padla , poszedlem na interview do firmy ktora NAPRAWDE handlowala walutami, 4 dokladnie. W duzej hali siedzieli ludzi, na stolikach lezaly smieszne glosniki z ktorych non-stop plynely kursy walut a oni na biezaco kupowali I sprzedawali te waluty….Taki walutowy sweatshop.
                Niestety trzeba bylo handlowac swoja kasa, co mi sie wtedy nie bardzo usmiechalo. 50 000 minimum na wejsce, a to bylo prawie 20 lat temu. Najlepsza na sali osoba, dziewczyna, ortodoksyjna Zydowka nawiasem mowiac, 28 lat, robila wtredy na miesiac 300 000. Moze trzeba bylo sie jednak skusic, haha.
                • sevenseas Re: co dalej z para EUR/USD? 29.08.14, 16:05
                  Kiedys byly zlote czasy na takie gry...jesli ktos kumal choc troche jak to dziala. Dzis jest juz trudniej - wspolczuje retailowcom, wszystko na ich niekorzysc jest dzis...choc rynek od strony brokerow wyglada dzis DUZO lepiej niz jeszcze kilka lat temu.
            • przycinek.usa Re: co dalej z para EUR/USD? 29.08.14, 05:56
              FXCM i TD Ameritrade
              • sevenseas Re: co dalej z para EUR/USD? 30.08.14, 17:24
                Zamknelo luke, doszlo do 1.31200, bez pozycji czekam na kupno.

Ustawilem sie na 1.30650 - 750.
    • stoje_i_patrze 1.2 31.08.14, 09:50
      mówi się o 1.2 w związku z EMU QE
      stojeipatrze.blogspot.com/2014/08/jak-bedzie-wygladao-europejskie.html
      • sevenseas 1.2 moze ale nie przez QE 31.08.14, 13:43
        A po tym euro strefa sie rozpadnie lub skurczy..nie beda ratowac tego czego nie a sie uratowac...

swoja droga ironiczne to jest, polak zaczal i polak skonczyl, hihi..ale do rzeczy..

Zastanow sie, QE w czasie kiedy stopy w USA beda podnoszone? Wiecie ile bedzie kosztowac ratowanie calej strefy EU jak stopy zostana podniesione tylko o 1%? No chyba ze ktos uwaza ze stopy pozostana w EU nisko, a USA beda podnosic? Gdzie w wtedy poplyna pieniadze, co sie stanie z EURO waluta...i z czego bedzie zarabiac strefa Euro (Niemcy) jak to sa eksporterzy....? Bilans handlowy zacznie sie odwracac i Niemcy wpadna w deficyt? Nie ma mowy...deutchland uber alles!

Pozatym jest kilka fundamentalnych roznic miedzy FED a EU. Pieniadze z FED poplynely na rynki finansowe - wiec miales wzrosty. Zastanow sie jak wygladaja balance sheety Centralnych bankow dzis, FED i ECB....i Chin. Czy jeszcze tego nie zauwazono ze QE to byl TANI kredyt dla HF (i skorzystaly na tym banki bo po prostu te HF to byly przedluzenia bankow? HF zatrzymaly premia i profity z tradingu, banki zarobily na oprocentowaniach, oplatach, wypozyczaniu akcji i krotkiej sprzedarzy ) DO tego uzywano shadow banking....teoretycznie EBC moglby to zrobic tez jednak teraz stopy rosna..zupelnie inne otoczenie....

Czy jeszcze nie widac tego co sie dzieje? Panowie Ukraina nam w glowie kiedy miedzy USA i Europa sie ..hm gotuje, przynajmniej w sektorze bankowym? Dlaczego Barclays i Deutche maja teraz zeznawac przed senatem a amerykanskie banki nie, choc robily dokladnie to samo? Nie zauwazyliscie jeszcze "seryjnego samobojcy" na zachodzie?

ps. to ze jestem sceptyczny co do EU QE wcale nie znaczy ze tak nie bedzie..najprawdopodobniej sie tak stanie, jednak aby sie to udalo potrzeba QE4 u USA. Wiec mowie wam PATRZCIE NA TO CO SIE DZIEJE, a zobaczycie czy USA jest przyjacielem czy maja Europejczykow w dupie...
        • stoje_i_patrze Re: 1.2 moze ale nie przez QE 01.09.14, 00:54
          sevenseas napisał:

> Zastanow sie, QE w czasie kiedy stopy w USA beda podnoszone?

Właśnie tymbardziej dlatego będzie QE By tak jak japonia zachować niskie rentownosci i osłonić się przed końcem QE w US.

>No chyba ze ktos uwaza ze stopy pozostana w EU nisko, a USA beda podnosic?
          Dokładnie tak

Gdzie
          > w wtedy poplyna pieniadze, co sie stanie z EURO waluta...i z czego bedzie zara
          > biac strefa Euro (Niemcy) jak to sa eksporterzy....? Bilans handlowy zacznie si
          > e odwracac i Niemcy wpadna w deficyt? Nie ma mowy...deutchland uber alles!

Niemcy też siadają i potrzebują pomocy. Chiny coraz agresywniej atakują bwm audi mercedesa na swoim rynku a to ponad 30% ich całego popytu. Niemcy też potrzebują pomoc.

> Pozatym jest kilka fundamentalnych roznic miedzy FED a EU.

Tak, FED skupił się na goovies, a ECB skupi się na ABS.

>Pieniadze z FED poplynely na rynki finansowe - wiec miales wzrosty. Zastnow sie jak wygladaja balance sheety Centralnych bankow dzis, FED i ECB....i Chin.

Wiem jak wyglądają. bilans ECB się mocnokurczył, ECB, BoE i innych rósł. Co ciekawe w porównaniu do PKB to UK zdecydowanie mocniej nadrukował niż FED o którym wszyscy tu piszemy.

>Czy jeszcze tego nie zauwazono ze QE to byl TANI kredyt dla HF (i skorzystaly na tym banki bo po prostu te HF to byly przedluzenia bankow? HF zatrzymaly premia i profity z tradingu
          > , banki zarobily na oprocentowaniach, oplatach, wypozyczaniu akcji i krotkiej s
          > przedarzy ) DO tego uzywano shadow banking....

Obligacje sprzedawał sektor gospodarstw domowych. To że zarobiły rynki finansowe to norma - pośrednik zarabia. Z powodu kiepskiego wzrostu, niskiej presji płacowej i nie rośnie inflacja CPI a dodatkowo kiepski jest popyt na kredyt u Johnsa. To się jednak poprawia. jest lepiej niz w emu.

>
          > Czy jeszcze nie widac tego co sie dzieje? Panowie Ukraina nam w glowie kiedy mi
          > edzy USA i Europa sie ..hm gotuje, przynajmniej w sektorze bankowym? Dlaczego B
          > arclays i Deutche maja teraz zeznawac przed senatem a amerykanskie banki nie, c
          > hoc robily dokladnie to samo? Nie zauwazyliscie jeszcze "seryjnego samobojcy" n
          > a zachodzie?

Tym bardziej FED im pomoże. Barclay wycenia iż ECB Qe oznacza 130 mld eur rev dla banków i max 40 mld eur zysku. To pokryje "litigation".

PS. Odświeżyłem wpis
          stojeipatrze.blogspot.com/2014/08/jak-bedzie-wygladao-europejskie.html
          • sevenseas Re: 1.2 moze ale nie przez QE 01.09.14, 12:35
            "Właśnie tymbardziej dlatego będzie QE By tak jak japonia zachować niskie rentow
            > nosci i osłonić się przed końcem QE w US."

Nie wiem czy widzisz, ale Japonia to nie Europa (a juz na pewno nie Japonia z lat 80-90) To ze QE bedzie to ja sie zgodze...tyle ze outcome nie bedzie taki jak w japonii.

"Niemcy też siadają i potrzebują pomocy. Chiny coraz agresywniej atakują bwm aud
            > i mercedesa na swoim rynku a to ponad 30% ich całego popytu. Niemcy też potrzeb
            > ują pomoc"

O jakiej pomocy Ty mowisz? Popatrz na ich obligacje? Mowisz o Euro? I tak by sie oslabilo...

"Chiny coraz agresywniej atakują bwm aud
            > i mercedesa na swoim rynku a to ponad 30% ich całego popytu. Niemcy też potrzeb
            > ują pomoc."

A nie zastanawiales sie dlaczego te wykresiki bondow europejskich tak polecialy w dol?
            To jest ta "pomoc" w zamian za bmw , mercedesa i inne.

"Tak, FED skupił się na goovies, a ECB skupi się na ABS."

Nie o takich roznicach mowilem...te govies i ABS nie maja zadnej roznicy, bo to sa swapy, repo..i potem bedzie wymiana w druga strone....to tylko tak wyglada ze o CB bierze cale ryzyko na siebie..kiedy tak nie jest..roznica z ABS bedzie taka ze moze ceny nieruchomosci pojda w gore...

"Wiem jak wyglądają. bilans ECB się mocnokurczył, ECB, BoE i innych rósł. Co cie
            > kawe w porównaniu do PKB to UK zdecydowanie mocniej nadrukował niż FED o którym
            > wszyscy tu piszemy."

Tak, dlatego teraz kazdy sadzi ze to bedzie tak jak to mialo miejsce z Japonia..wielki blad, zreszta sam zobaczysz..

UK to inny temat, oni juz utoneli tylko narazie udaja ze tego nie widza wink

"Obligacje sprzedawał sektor gospodarstw domowych. "

SiP, co to jest sektor gospodarstw domowych (household sector)? Kto sie do nich zalicza? I skad mieli tyle obligacji? Banki "wypozyczaly" swoje balance sheety HF...te excess reserves i w ich imieniu te HF pakowaly wszystko w gieldy i surowce (uzywajac nielegalnych lewarow i tak naprawde to byly ich prop desk arms...hihi)..a wiedzial/ moze i nawet pomagal w tym FED bo to w koncu Fed zaczal wymieniac sie assetami(dokladnie "brakujacym" collateralem) z shadow banking i zgadnij gdzie ten collateral poplynal....nic nie wyplynelo na "boki" czyli do gospodarki...wszystko poplynelo w aktywa (nie mowie o calosci ale czesci excess res. i musialbys spedzic dzien nad bankowymi balance sheetami aby sie doliczyc choc czesci)

"To że zarobiły rynki finansow
            > e to norma - pośrednik zarabia. Z powodu kiepskiego wzrostu, niskiej presji pła
            > cowej i nie rośnie inflacja CPI a dodatkowo kiepski jest popyt na kredyt u John
            > sa. To się jednak poprawia. jest lepiej niz w emu."

Sip to jest pomieszanie z poplataniem, za duzo czytasz tych raportow! Banki daja sobie prawo by je pisac aby klienci potem na ich podstawie dali im zgode na to co aby inwestowac ich pieniadze, a jak sie nie zgodza to bez zgody to zrobia jak to bylo w Deutche, J.P. i innych bankach i HF (sprawe zalatwili posrednicy/doradcy..niewazne inny temat)

Co to jest CPI, ceny produktow? Assety? I gdzie nie rosnie, na wykresach? Johns nie bierze kredytu bo ma dlug ktorego nie moze splacic i nie dostanie nowego kredytu, a nie ze nie chce(w EU jest jeszcze gorzej)..konsumenci sa zadluzeni po uszy..kraje Eu zadluzone i QE spowoduje ze beda zadluzone jeszcze wiecej....a banki pisza te bzdury ze cos tam spada cos tam rosnie....i Johns wyglada lepiej niz jest to w rzeczywistosci..a banki nie chca pozyczac juz zadluzonym...i musza miec do tego powod, jak w USA tak w EU i UK.

Draghi mowi deflacja, wiec ceny spadaja? To sa bzdury. Draghi mowi ceny aktyw spadaja, czyli trzeba je napompowac! Akcje (zalozymy sie ze nie?), surowce (nie), ceny nieruchomosci (moze poprzez ABSy jednak to nic nie da, o tym pozniej) . Napompuja rynki tylko wtedy jesli banki w europie zrobia to samo co banki w USA, a po tym wzbogaca sie juz bogaci...i nic sie nie zmieni..bo johns i rzad nadal bedzie zadluzony...

W Usa jest tak samo jak EMU, tyle ze tam jest wiekszy "wealth inequality curve" niz w Eu, dlatego na kreskach wygladaja rewalacyjnie jak na te czasy. Wiec jest mowisz ze bogaci sie bogaca szybciej w USA to tak, racja.

"Tym bardziej FED im pomoże. "

FED im pomoze? FED mowi o podnoszeniu stop, a podnoszenie stop to nie QE, QE sie robi jak stopy sa niskie.

W EU mamy ujemne stopy wiec banki musza placic za trzymanie pieniedzy na kontach ECB. Co sie stanie? Nie beda pozyczac bo komu? Do Boomu na nieruchomosciach potrzeba DUZO klientow, a dzis oni sa zadluzeni po uszy...

"Barclay wycenia iż ECB Qe oznacza 130 mld eur rev d
            > la banków i max 40 mld eur zysku. To pokryje "litigation"."

Co to znaczy, wytlumacz mi jak Cie prosze?

Wiec piszesz, ze zarobki realnie spadaja, ceny tez spadaja, konsumenci sa zadluzeni, rzady sa zadluzone, sektor prywatny jest zadluzony, a ECB chce robic QE w otoczeniu rosnacych stop w USA? Tutaj nie chodzi ze tak sie stanie, tutaj chodzi o to co sie stanie?A dokladnie, co sie stanie z cenami aktyw, w Eu i Usa? Wiec ja Cie pytam Piotrek, co sie stanie?
            • stoje_i_patrze Re: 1.2 moze ale nie przez QE 03.09.14, 11:42
              > Nie wiem czy widzisz, ale Japonia to nie Europa (a juz na pewno nie Japonia z l
              > at 80-90) To ze QE bedzie to ja sie zgodze...tyle ze outcome nie bedzie taki ja
              > k w japonii.

Czyli jaki będzie wynik? W japonii przez wiele lat się nic nie udało. Teraz to już są dramatyczne proby rozkręcenia czegokolwiek i walki z demografią.

>O jakiej pomocy Ty mowisz? Popatrz na ich obligacje? Mowisz o Euro? I tak by sie oslabilo...
              Mówię o pomocy finansowo -gospodarczej. Nie tylko niskie rentownosci ale również nowe wieksze rynki długu, uwolnienie kapitału i inne

>A nie zastanawiales sie dlaczego te wykresiki bondow europejskich tak polecialy w dol?
              To jest ta "pomoc" w zamian za bmw , mercedesa i inne.

Na jakiej podstawie wyciągasz wnioski że Chiny zakupiły wszystkie te papiery? Przedstaw raport ze źródłem i rozbicie na kraj. Inaczej to widzimisię.

>
              >Nie o takich roznicach mowilem...te govies i ABS nie maja zadnej roznicy, bo to sa swapy, repo..i potem bedzie wymiana w druga strone....to tylko tak wyglada ze o CB bierze cale ryzyko na siebie..kiedy tak nie jest..roznica z ABS bedzie taka ze moze ceny nieruchomosci pojda w gore...

To ciekawe co piszesz bo różnica między ABSami i rynkami jest ogromna pomiedzy europą i ameryką. W szczególności rynki RMBS. Nie ma w europie freddie i fannie które pieknie emitują upakowany dług. ECB nie moze zatem tego duzo skupić bo tych papierów nie ma!

stojeipatrze.blogspot.com/2014/09/abs-odcinek-1-us-vs-eu-roznica-w.html
              stojeipatrze.blogspot.com/2014/09/abs-odcinek-2-ecb-bedzie-chcia.html

>>>"Wiem jak wyglądają. bilans ECB się mocnokurczył, ECB, BoE i innych rósł. Co cie
              > kawe w porównaniu do PKB to UK zdecydowanie mocniej nadrukował niż FED o którym
              > wszyscy tu piszemy."
              >Tak, dlatego teraz kazdy sadzi ze to bedzie tak jak to mialo miejsce z Japonia..wielki blad, zreszta sam zobaczysz..

Co masz na myśli?

>SiP, co to jest sektor gospodarstw domowych (household sector)? Kto sie do nich zalicza? I skad mieli tyle obligacji?

HH to wg mojej wiedzy domostwa. W tym ich oszczednosic w 401k, pension funds, insurance i inne. Mają one ogromne ilosci obligacji skarbowych.
              Wieloletnie oszczednosci.

>nic nie wyplynelo na "boki" czyli do gospodarki...wszystko poplynelo w aktywa (nie mowie o calosci ale czesci excess res. i musialbys spedzic dzien nad bankowymi balance sheetami aby sie doliczyc choc czesci)

Popłynęło na rynki bo tak najłatwiej. Nie dasz znowu murzynowi kredytu skoro tez znowu nie ma pracy, tym razem juz nie mozesz udac że tego nie widzisz i do tego on tego kredytu nie chce bo ostatnio wpadł SWAT teamt i mu je zabrał.
              Nie ma popytu. pamietasz fed pushing on a string?

>Sip to jest pomieszanie z poplataniem, za duzo czytasz tych raportow!
              JA twierdze że mocno za mało

>Co to jest CPI, ceny produktow? Assety? I gdzie nie rosnie, na wykresach?
              Oficjalny wskaźnik CPI to inflacja w cenach w koszyku produktów. Wiadomo że nie ma cen nieruchomosci, akcji czy obligacji.

>draghi mowi deflacja, wiec ceny spadaja? To sa bzdury
              Nigdzie tak nie napisałem. NApisąłem że skoro europa boi sie inflacji to draghi znowu mówi zrobi whatever it takes że jej nie bedzie

>Akcje (zalozymy sie ze nie?), surowce (nie), ceny nieruchomosci (moze poprzez ABSy jednak to nic nie da, o tym pozniej) . Napompuja rynki tylko wtedy jesli banki w europie zrobia to samo co banki w USA, a po tym wzbogaca sie juz bogaci...i nic sie nie zmieni..bo johns i rzad nadal bedzie zadluzony...

Czemu nie akcje? Czemu nie surowce? Nieruchomości już rosną w niemczech od pewnego czasu, a w szwajcarii i wielu krajach poszły w stratosferę własnie z powodu stópi nieatrakcyjnosci depozytów bankowych. Swoją droga na mocnym marginesie to są już głosy na polskim rynku mówiące o nadchodzacej hossie i u nas w zwiazku z kiepskim zwrotem z kapitału. o tym kiedys napisze.

W sumie też ciekawe - piszesz że napompują rynki ale piszesz też że akcje i surowce nie wzrosną. dziwne.

>"Tym bardziej FED im pomoże. "
              >FED im pomoze? FED mowi o podnoszeniu stop, a podnoszenie stop to nie QE, QE sie robi jak stopy sa niskie.

my bad, miałem na mysli ecb.

>"Barclay wycenia iż ECB Qe oznacza 130 mld eur rev d
              > la banków i max 40 mld eur zysku. To pokryje "litigation"."
              ?Co to znaczy, wytlumacz mi jak Cie prosze?

wytłumaczę Ci w 3 lub 4 odcinku ABS na moim blogu

>Wiec piszesz, ze zarobki realnie spadaja, ceny tez spadaja, konsumenci sa zadluzeni, rzady sa zadluzone, sektor prywatny jest zadluzony, a ECB chce robic QE w otoczeniu rosnacych stop w USA?

TAk

>Tutaj nie chodzi ze tak sie stanie, tutaj chodzi o to co sie stanie?A dokladnie, co sie stanie z cenami aktyw, w Eu i Usa?

To ja się pytam. W ogóle Twoje wpisy są dziwne. Jesteś łebskim gościem a udajesz pryszczatego licealiste. Zadajesz trywialne pytania jak o CPI i inne rzeczy. Zostawiasz zdania w pół zamkniete, niedopowiedziane. Wnioski bez bazy i badań.

Takie dyskuje nie mają sensu. Jesli obaj nie mamy czasu to nie piszmy. Ja bym chcial wynieśc cos z tej dyskusji. dyskusje kształcą.

Przedstaw mi więc kompleksowy swój pogląd. chcesz to napisz raport, bloga, dokument, wpis na forum, co wolisz. napisz dlaczdgo tak a nie inaczej.

• sevenseas Co bedzie.. 04.09.14, 19:39
                "Czyli jaki będzie wynik? W japonii przez wiele lat się nic nie udało. Teraz to
                > już są dramatyczne proby rozkręcenia czegokolwiek i walki z demografią"

Europa to jest dno, lenstwo i zapomoga...z milionami imigrantow z Pakistanu, Indii i Afryki (i biedniejszej czesci europy) aby placili za starzejace sie towarzystwo bo nie bedzie z czego emerytur wyplacac...

Byles kiedys w Japonii? Pracowales lub widziales jak sie TAM pracuje (choc juz nie tak jak kiedys), konrakty, dni wolne, swieta, zwiazki (wydajnosc pracy)...nie mowiac o JEDNYM rzadzie..minimalnej korupcji, technologii i innych......roznic sa setki.....droga Japoni byla i jest ZAREZERWOWANA tylko dla Japoni i nikogo innego...EU nie ma szans na takie samo zakonczenie. Europa (i jej ekonomisci) wierzy ze jest w lepszym miejscu, bo ma lepsza demografie...

"Nie tylko niskie rentownosci ale równie
                > ż nowe wieksze rynki długu, uwolnienie kapitału i inne"

Niskie rentownosci to juz sa..a KRYZYS trwa nadal. Wiekszy rynek dlugu ma byc lepszy? W jaki sposob?

Jakie uwolnienie kapitalu? Kto go uwolni, skad? I nawet jak sie tak stanie (Ci co nakupywali Europejskiego dlugu beda sie go pozbywac jak dojrzeje, bo nie beda rolowac na takich warunkach kiedy EBC bedzie kupowal i pchal Yieldy w dol) to gdzie ten kapital poplynie kiedy to USA podnosi stopy?

Euro spadnie i Eu bedzie bardzie konkurencyjna..ok ...tyle ze najpierw trzeba ROZWOJU aby eksportowali tyle zeby europa podniosla sie z kryzysu...i kto ma importowac? USA przy zmniejszajacych sie deficytach czy Chiny maja zostac teraz Importerem na miare "starego" USA? Jak ma to pomoc Europie? Przezyc to tak, zagadza sie tyle ze jak dlugo? Do rozwoju potrzeba kredytu, chcesz sie zalozyc ze nadal go nie bedzie... chyba ze wierzysz ze ECB jest bardziej efektywny niz FED?

" Przedstaw raport ze źródłem i rozbicie na kraj. Inaczej to widzimisię."

Wiesz co by sie stalo jakbym musial czekac az INNI mi powiedza co sie dzieje i co mam myslec? Duzo zlego dla mnie samego wink

Wskazesz mi raport gdzie MOWIA kto kupywal jak bilans EBC sie kurczyl? Zaloze sie ze nie ma!

"Nie ma w europie freddie i fannie
                > które pieknie emitują upakowany dług. ECB nie moze zatem tego duzo skupić bo t
                > ych papierów nie ma!"

Nie widzisz sprzecznosci w tym co piszesz teraz,a co pisales wczesniej? Tylko ABS - nie ma ich wiele...wiec co to za QE? Ktos tutaj chyba prawdy nie mowi? Albo beda brali jak leci albo QE bedzie "suche".

"To ciekawe co piszesz bo różnica między ABSami i rynkami "

Chwila, nie piszemy o rynkach i o roznicach w ABS w USA i EU, tylko o tym ze w USA brali UST (i MBS), a w EU maja brac ABS? To Ci mowie, nie ma miedzy nimi roznicy...oprucz jesli nastapi zwalka na security to ABS jest bezwartosciowy...UST to bankructwo USA i nowy porzadek...ktory jest bardziej bezpieczny chyba wiadomo. Fajny ten raport z Barclaysa....niech jeszcze napisza jaka jest roznica miedzy HH sector W USA i EU, to moze wiecej ktos zrozumie. Roznica miedzy ABS w USA i EU jest prosta...w USA ryzyko bierze na siebie rzad w EU banki, w USA jest konkurencyjny rynek kredytowy w EU jest prawie monopol - dlatego rynek w USA na ABS/MBS jest i bedzie wiekszy, glebszy i plynniejszy, a co za tym idzie wysycenie kredytowe jest glebokie w czasach boomu, wiec ceny aktyw rosna bardziej.

To co chce osiagnac ECB to nakrecic kreacje kredytu....juz Ci mowie ze tak sie nie stanie. Wez sobie ta tabelke od Barclaysa i ja przeczytaj z 5 razy "credit creation in EU via balance sheet lending". To zrobil FED przy pomocy HH sector i shadow banking..rozkrecil kredyt inwestycyjny...miales wzrosty na gieldach i innych....pisalem Ci ze banki wypozyczaly swoje bilanse HF a te nakrecily rynki..tyle ze mechanizm bylby ok jesli FED trzymalby niskie stopy, a chce podnosic.

"HH to wg mojej wiedzy domostwa. W tym ich oszczednosic w 401k, pension funds, i
                > nsurance i inne. Mają one ogromne ilosci obligacji skarbowych.
                > Wieloletnie oszczednosci."

Bzdura...mowisz ze johnsy mialy 1 trylion w obligacjach? To sobie teraz przypomnij co Ci pisalem kiedys na tym forum w watku ochinach....szukaj "household sector".

FED to jest Houdini.

"W sumie też ciekawe - piszesz że napompują rynki ale piszesz też że akcje i sur
                > owce nie wzrosną. dziwne."

Nie, ja mowie ze oni chca, a nie ze oni zrobia. Oni chca napompowac ceny aktyw, bo mysla ze w ten sposob wyjda z dlugow, chca wzrostow po drugiej stronie balance sheetow, aktyw (a dokladnie chca pozytywnego zwrotu na aktywach vs pasywach) I twierdze ze nie napompuja, bo strumien pieniedzy poplynie do USA, a EU bedzie w dupie z jeszcze wiekszymi dlugami.

Sam mowisz ze tych ABS nie ma wiele! Wiec albo kreca i beda brac rozne aktywa z rynku, i uwolnia troche gotowki....pytanie co banki z nia zrobia (bo banki beda pomagac ECB, bo nie zrobia raczej tych zakupow bezposrednio)? Beda trzymac w bilansach ECB placac "ujemne stopy" i ponoszac kary, wykreuja kredyt, EURO poplynie do USA, beda popmowac rynki jak to robiono w USA? Moim zdaniem, kupia "floatersy" w USA.

"Przedstaw mi więc kompleksowy swój pogląd"

Napisalem Ci.

Jestesmy w 2007 roku, ceny aktyw pojda w dol. ECB bedzie bronilo strefy euro (oprocentowan na bondach) bo pojda w gore, a nie w dol jak wszyscy uwazaja. Pytanie pozostaje, ktore bondy beda kupowac a ktore nie? Europa nie chce integracji, Eu nie ma pomyslu (Niemcy maja nadal pomysl na "uber alles"). Chca (ECB) aby banki dawaly kredyty, ale brak jest perspektyw na rozwoj, czy to nie jest Idiotyczne? Nie ma nadal rozmowy na temat Euro bondow, politycy sie kloca, europa idzie w strone nacjonalizmu i "zje swoj ogon" - rozintegruje sie (skurczy) lub rozpadnie.

Wiec, QE w Eu to jedyna obrona przed nadchodzacym kryzysem przeceny aktyw i zabezpieczen.

Ty przedstawiales raport, ale zadnych wnioskow, wiec pytam Cie co sie stanie Twoim zdaniem?
                • stoje_i_patrze Re: Co bedzie.. 15.09.14, 20:35
                  > wiec pytam Cie co sie stanie Twoim zdaniem?

QE nic nie da, rynek ABS za mały i nierealny. Jak nie zrobią QE na govies to padaka i szansa na rozpad rośnie lub przepotworzenie unii
      • glupi_jasio Re: 1.2 04.09.14, 15:40
        niezle kombinujesz SiP.

FED zaciesnia, EU luzuje, USD w gore, radosc w Chinach (rezerwy) i w UE - wieksza konkurencyjnosc eksportu, a tu jeszcze niedlugo ruszy atlantycka strefa wolnego handlu. Caly obraz wyglada jak pomoc monetarna USA dla Europy, w czesci zwiazana z kosztami sankcji i ryzykiem wojny.

• thor-sten (*) Belgia 04.09.14, 17:35
          > ego handlu. Caly obraz wyglada jak pomoc monetarna USA dla Europy, w czesci zwi
          > azana z kosztami sankcji i ryzykiem wojny.

No to Europa będzie sama sobie pomagać dzięki EBC, koniec z luzowaniem w USA był dawno zapowiedziany więc to nie jest nagłą pomoc tylko plan realizowany od jakiegoś roku (*)

Wiele teorii można dopasować, rownież taką że napchane aktywami banki amerykańskie opchną teraz na górce towar bankom europejskim, jak europa skończy dodruk to ceny poleca na łeb i Europa gorązcego kartofla nie będzie miała komu oddać smile

(*) Czy amerylkanie kończą luzowanie to nie wiem, możliwe że luzują coraz szybciej tylko nieoficjalnie
          independenttrader.pl/218,malutka_belgia_ratuje_obligacje_usa.html
          Z Belgi zrobili sobie szefowie tego świata pralnię pieniędzy chyba big_grin
        • sevenseas Re: 1.2 04.09.14, 18:24
          "USD w gore"

Dlaczego $ sie umacnia? Bo USA zaciesnia, a EBC luzuje? Naprawde? Juz to zrobili czy zrobia? I jak sie ma to do rynku? Czemu do £ tez sie umacnia, a UK luzuje caly czas? TO jak to jest, kupuja $ czy sprzedaja inne?

"radosc w Chinach (rezerwy)"

Dlaczego? Bo $ sie umacnia? A co to ma wspolnego z radoscia w chinach?

Inne pytania:

Kto kupowal bondy krajow peryferyjnych kiedy balanse ECB malaly?

Co oni zrobia jak bedzie kupowal ECB?

"Caly obraz wyglada jak pomoc monetarna USA dla Europy"

Dlaczego? Wytlumacz? Napisz jak to wyglada, ta pomoc. Rozumie ze jak FED bedzie zaciesnial to bedzie pomagal EU wysokimi stopami, dobrze Cie zrozumialem?

"w czesci zwiazana z kosztami sankcji i ryzykiem wojny."

Wytlumacz jak mozesz, prosze?

Pytam celowo bo nie rozumie Twojego rozumowania.
    • szutnik Czekam, co się stanie w okolicach 1.31 01.09.14, 09:34
      Jak w temacie. W tym miejscu powinno sie przynajmniej chwilowo zatrzymać i odbić.
      Ale tylko odbić i na nic więcej bym nie liczył.
      Obserwuję też dość uważnie Dollar Index Fut (DXY), w którym EUR ma główny udział. Tu oczekuję w średnim terminie dojścia do 85 pkt. Jeśli ten rejon zostanie przełamany, to mamy pełne potwierdzenie rynku Byka na USD
      • forall4a Re: Czekam, co się stanie w okolicach 1.31 01.09.14, 18:15
        jakaś szczególna liczba czy wypadek w pracy. jak zwycięstwo Realu nad Atletico. łatwo się kojarzy, nie działa.
        • sevenseas foralla czy whatever.. 01.09.14, 19:33
          Napisales na tym forum pewnie wiecej postow niz inni i nadal niczego nie napisales...
          • forall4a "communication error" 01.09.14, 20:31
            każdy rozumie jak chce. ale żeby docierać z informacją, trzeba być w współczesnym świecie magikiem. jeśli moją odpowiedź nie satysfakcjonuje cię, nie musisz odpisywać. wiem o tym, trzeba wysławiać się tak jak się zna język, w tym wypadku polski. to nie to, to nie tamto. jeśli istnieje jakiś opener, a pewnie nie, to się nie porozumiemy tak jak się oczekuje albo zna.
      • przycinek.usa Re: Czekam, co się stanie w okolicach 1.31 04.09.14, 08:07
        zaryzykowalem 27 i wyjalem 20 pipsow ale ucieklem na szczescie, to nie byla dobra inwestycja. Strasznie silny trend spadkowy. Ja tez patrze na /DX i nie wierze w 85. Czyli to sa 2 sprzecznosci. Powinno sie odwrocic, ale strach ryzykowac.

Dlaczego nie wierze w 85?
        Bo swieczki na tygodniowce sa za krotkie.
        I tam jest opadajaca linia oporu z 2005.
        To jest za oczywiste i za proste.

Gdyby to mialo tam dojsc, to impuls bylby silny i swieczki bylyby dluzsze i zatrzymaloby sie wtedy na 85 i koniec.

Mnie sie wydaje, ze ta wojna z Ukraina to moze miec cos wspolnego z ukladem z Chinami o wolnym handlu i odejsciu od dolara. Zaczynam powoli podejrzewac, ze ten cwaniak Putin dogadal sie z Chinami, najechal Ukraine nie tylko po to, aby Ukraincow wyruchac z Krymu, ale przede wszystkim wystraszyc holote z pozycji w europie i zamknac carry wyciagajac chinom kurs pod wywalenie obligacji.

Od dawna mysle, ze Chiny wywala dolary po wczesniejszym wypompowaniu dxa

Dla mnie kazde pompowanie dxa jest sygnalem mozliwosci rozpoczecia wywalania chinskich rezerw.

No a druga linie oporu mamy na 76 pi razy drzwi. Nie?
        • glupi_jasio Re: Czekam, co się stanie w okolicach 1.31 04.09.14, 11:18
          przycinek.usa napisał:

> Zaczynam powoli podejrzewac, ze te
          > n cwaniak Putin dogadal sie z Chinami, najechal Ukraine nie tylko po to, aby Uk
          > raincow wyruchac z Krymu, ale przede wszystkim wystraszyc holote z pozycji
          > w europie i zamknac carry wyciagajac chinom kurs pod wywalenie obligacji.

Raczej odwrotnie, zaciesnienie monetarne w USA i oslabienie euro sa fundamentem taktycznego dealu USA z Chinami, a jednoczesnie powoduja spadki cen surowcow.

• przycinek.usa 85 jednak moze byc 05.09.14, 08:11
            Nie podobaly mi sie swieczki tygodniowe, to jedna sesja zrobili dluzsze, no i teraz 85 wyglada lepiej. Co za sytuacja. To chyba faktycznie jest nowa wielka wojna.
      • byly-kadi TO sie szybko doczekales ? 05.09.14, 16:44

• leny20-4-7 target circa 1:1 end 2015 beg 16 04.09.14, 18:08
      jak w temacie.
    • glupi_jasio ABS-y i presja deflacyjna 07.09.14, 23:59
      independenttrader.pl/267,koniec_mitu_silnego_euro.html
      Ciekawy artykul o aktywach EBC i planowanym skupie ABS-ow, pokazuje potege sil deflacji w strefie euro i dramatyczna keynesowska walke o unikniecie skurczu monetarnego. Nie jest dobrze.
      • przycinek.usa otwarlem dluga na EUR/USD 08.09.14, 03:09
        po 1.29551. Zobaczymy co bedzie. Albo bedzie zysk, albo beda jaja sadzone.
        Straty chyba duzej z tego nie bedzie.
        • sevenseas Re: otwarlem dluga na EUR/USD 08.09.14, 20:25
          Tez kupilem, teraz - troche nizej.
          • przycinek.usa Re: otwarlem dluga na EUR/USD 09.09.14, 08:45
            no wlasnie. strasznie silny trend spadkowy. To moze byc blad ta pozycja. Ja to zamkne, jakby sie od srednich odbilo dalej w dol. 100 pipsow max straty i do widzenia. Junk leci, wiec zaczyna sie korekta na rynkach swiatowych. To juz nie ma watpliwosci. Tylko opoznienie moze byc spore. Jak bedzie lot, to wtedy ta pozycja dalej straci. Ale przy tej cenie FED moze przywalic i zrobic interwencje.
            • przycinek.usa EUR/USD powinno isc w gore od pazdziernika 09.09.14, 08:51
              w tym momencie DX jest 84.5, to jest strasznie drogo. Dokladnie na 85 jest 10 letnia linia oporu.
              85 nie powinno przebic w gore. Ja to oceniam, ze na 90% odbije sie od tej linii w dol.

Na tej linii bedziemy maksymalnie 2 tygodnie i dolar zacznie leciec.

Czyli w tym tygodniu dolar jeszcze w gore, w przyszlym tygodniu szczyt, potem nie bedzie potwierdzenia szczytu i od samego poczatku pazdziernika euro bedzie juz jechac w gore.

• przycinek.usa Re: EUR/USD powinno isc w gore od pazdziernika 09.09.14, 09:04
                z drugiej strony na miesiecznych to wyglada na przebicie ponad 85. Cholera. To moze dalej leciec. To jest zla pozycja.
                • kurt76 Re: EUR/USD powinno isc w gore od pazdziernika 09.09.14, 09:33
                  Miałeś czekac z longiem, az Chinczycy zaczna wywalac Treasury ;D
                  Emocje...
                  • byly-kadi Walutami juz nie handluje, ale poczeklabym 09.09.14, 14:21
                    Na referendum. W koncu to juz 18 .09.
                    Jak szkocja sie oddzieli od Uk, to bedzie bardzo , bardzo interesujaco. My Angoli ani Szkotow nie zrozumiemy, komu sie wydaje ze ich rozumie to sie grubo myli. Podobnie jak Polakom wydaje sie, ze rozumieja Amerykanow.
                    Tak wiec, Szkocja sie oddziela, w Anglii mamy erupcje nacjonalizmu, glossy za wyjsciem z UE. Tusku bierze office co dolewa oliwy do ognia w swietle 90 000 Polakow na zasilkach w UK I mamy wystapienie Anglii z UE. A to moze byc koniec tej slamazarej, sztucznie podtrzymywanej przy zyciu gambety.
                    Pozniej kwestia otwarta co dalej z wspolna waluta.
                  • przycinek.usa Re: EUR/USD powinno isc w gore od pazdziernika 09.09.14, 15:33
                    pierwsze slysze, gdzies to wyczytal?
            • sevenseas Re: otwarlem dluga na EUR/USD 10.09.14, 20:23
              Spoko, jest kupno - nadal trzymam - 1.28900 (otworzylem druga pozycje przed chwila tez Buy) SL na 28400. Kupilem tez rope i troche zlota....zobaczymy co to bedzie..
              • przycinek.usa Re: otwarlem dluga na EUR/USD 12.09.14, 02:59
                Wyskoczylem z tego po 1.2937, to sie nie ma co bawic, to nie jest technicznie dobra pozycja.
    • byly-kadi Wiecej zieleni w naszej kieszeni. 7 % ? 11.09.14, 00:45
      finance.yahoo.com/video/why-every-dollar-wallet-just-213839294.html
      Podswiadomie czekam na poczatek konca "zjednoczonej Europy smile
      Scotland Forever? Yes. Europe? Not so much.
    • stoje_i_patrze tltro 15.09.14, 16:57
      Program wielomiliardowych pożyczek dla banków komercyjnych (TLTRO) okaże się fiaskiem ECB
      stojeipatrze.blogspot.com/2014/09/wielomiliardowe-pozyczki-dla-bankow.html
    • stoje_i_patrze 1:1 15.09.14, 22:53
      Tom Fitzpatrick, Chief Technical Analyst at CitiFX Technicals, thinks the euro will drop to parity with the U.S. Dollar

www.distressedvolatility.com/2014/09/citis-fitzpatrick-eurusd-headed-to-1.html
      • szczurek.polny Re: 1:1 16.09.14, 02:37
        Over The Next Two Years
        Czyli do września 2016. Pożyjemy zobaczymy.
        • przycinek.usa nie zgadzam sie 16.09.14, 08:01
          To jest strukturalnie zly target w tak dlugim terminie. Kontynuacja spadku bedzie teraz. To widac po junku - bedzie decyzja FED - dalszy spadek junku i najprawdopodobniej atak dx na 85. W tym tygodniu. Ten trend jest tak silny, ze kontynuacja bedzie szybko. Jesli DX wzrosnie po decyzji FED, to w przyszlym tygodniu zlotowka idzie na 3.30

• stoje_i_patrze Re: nie zgadzam sie 16.09.14, 20:35

Zobaczymy
            na razie mamy ogromne pozycje na spadku eurusud, wzorst dxy

zero korekt silnych

cialge siecie od tygodnia na eurusd L
            • sevenseas Re: nie zgadzam sie 16.09.14, 22:41
              Zamknalem dzisiaj dluga na eur$, ropie(choc wydaje mi sie ze pojdzie jeszcze do gory) i zlocie.

EU$ krotka na 29750 - (stop powyzej dzisiejszego maxa, Tp 29100) Order Buy 29000.
              Ropa kupno (order) za 93.8$ SL 92.8$
              GbpUsd kupilem za 61700 (przebije jutro 63 to dobrze, nie to sprzedaje)

ps. euro mialo narazie glebsza korekte, musi zrobic jakis lower high to pogadamy technicznie o zmianie tendu.
              • stoje_i_patrze Re: nie zgadzam sie 17.09.14, 22:16
                mnie z eurousd wycięło. gratulacje.
                • przycinek.usa Re: nie zgadzam sie 18.09.14, 03:19
                  Alez to byla niebezpieczna pozycja. No widzicie?
                  Cholerne Euro. I mamy DXa na prawie 85. Prawie.
                  84.88 w tym momencie.

I to jest TERAZ koniec tego lotu.

Doszlismy do zaporu na 85 i to sie powinno tutaj zatrzymac, NIE MA CZASU na dalszy wzrost.
                  Zostalo 2 tygodnie na uksztaltowanie szczytu, to sie powinno pokiwac naokolo 85 i tyle.

I potem pojdzie w druga strone.
                  Musi pojsc, bo inaczej nie zarabialiby forsy.
                  Odkreca to euro - technicznie.

I srebro znowu spadlo - przeciez to cholery mozna dostac. Koncza sie zapasy w Chinach, ceny ponizej kosztu produkcji a to dalej jedzie w dol. Za to junk odbil w gore.

• byly-kadi Haha : ) 18.09.14, 14:41

Niedaleko mnie jest high end pawn shop, rolexy, piagety , diamenty erc. W sobote tam przechodziem, facet zastawil caly dol okna sztabkami srebra I srebrnymi monetami : ) Spoko kilkanasie kilo….Niektore nowe, niekore maja po 100 lat I wiecej. Pewnie chce zrzucic poki jeszcze sie da.
                    • przycinek.usa Re: Haha : ) 18.09.14, 16:13
                      casus tempora
              • sevenseas Re: nie zgadzam sie 18.09.14, 14:22
                NA GBPUSD/EURUSD wzialem teraz krotkie pozycje (stare pozamykane), Olej zamknalem dluga, ustawie sie nizej na kupno jesli da, zloto kupilem teraz na krotki czas (wydaje mi sie ze jeszcze duzo spadnie - powiedzmy ze tam bym kupil 1150$)
                • el_matador9 Re: nie zgadzam sie 18.09.14, 16:14
                  www.finanznachrichten.de/devisen/uebersicht.htm

od "mittag'u" w "donnerstag'u", czyli od południa , w czwartek 18.09.2014 rachityczne, acz umocnienie EURO w stosunku do północno-amerykańskiego dolara.
                • stoje_i_patrze washout 18.09.14, 16:16
                  Mi bliżej przycinka z tym 85.

Rośnie skubany eurusd i coraz bardziej czuje że to był final washout. To musi się skorekcić silnie inaczej przecież to jakiś krach nas czeka na wielu rynkach jak ten dolar poleci. Wykupienie potworne.

W sumie to też ciekawe że pisze o korektach na dolarze bo ja jestem dolarowym bykiem, nie przewiduję armagedonu itd. Do 2016 powinien się umacniać. to ciekawe to jak wspomniałem - człowiek się łasi na korekty, a trzeba ciągle grać z trendem a ewentualne korekty odpuszczać.
                  • sevenseas Re: washout 18.09.14, 19:17
                    Ja nie patrze na wskazniki juz.

? walnal w stopa, Euro nadal walczy, zloto wzialem profit i zamknalem pozycje.
                    • stoje_i_patrze Re: washout 18.09.14, 22:54
                      A na co patrzysz? same poziomy i kreski plus fibo?
                      • sevenseas Re: washout 18.09.14, 23:51
                        Dokladnie..poziomy S i R, srednie i fibo.

ps. GbpUSD - otworzylem teraz 2 krotkie - za szybko sie ruszyl.
                        • stoje_i_patrze Re: washout 19.09.14, 20:47
                          rządziszsmile

Jakiś zulutrade, cokolwiek? Co czytasz w zakresie poziomów.
                  • byly-kadi Alibabe trzeba bylo kupic : ) 22.09.14, 14:52

Zamiast ulamka procenta mialbys 35 % w jeden dzien : )
                    Smieszne to wszystko, ta gielda, zmowa jakas czy jak ? 44 miliony luda popdobno nie ma co w USA do garnka wlozyc a gieldy przaktycznie codzien bija nowy record. A kto bije piane I komu bije k…a dzwon ?
                    • przycinek.usa Re: Alibabe trzeba bylo kupic : ) 25.09.14, 06:23
                      wlasnie. to byl debiut
    • stoje_i_patrze Re: co dalej z para EUR/USD? 19.09.14, 10:06
      kilka wykresów
      stojeipatrze.blogspot.com/2014/09/trading-room-tydzien-38-wrzesien-2014.html
      • przycinek.usa otwarlem dluga 22.09.14, 02:19
        znowu wlazlem w dluga z poziomem 1.2838 - licze na odbicie
        Sila dolara powinna trwac jeszcze tylko 10 dni
        Poziom 85 na dxie powinen sie obronic.
        Niewykluczone wewnetrzne przebicie 85 na tygodniowce, czyli jest ryzyko.
        Ale w perspektywie powinno byc OK.
        Tak mysle
        • przycinek.usa Re: otwarlem dluga 22.09.14, 15:31
          widze, ze sie pozycja zamknela w nocy, hmm
          no coz. czyli na to odbicie trzeba jeszcze bedzie poczekac.
    • przycinek.usa przebicie 85 niestety 25.09.14, 06:21
      Dzisiaj mamy piekne wybicie dolem z malej konsolidacji na 1.2850
      Mial ktos krotka? smile

Ja sie nie odwazylem. Widzialem to - nawet myslalem przez chwile o mozliwosci zajecia pozycji, ale ostatecznie zostawilem to. A dzisiaj przebicie poziomu 85 na dxie nastapilo gladko i niestety dosyc trwale to wyglada. Czyli scenariusze z wykresow SiPa nagle wygladaja realnie.

Dzisiaj mozna powiedziec, ze sytuacja technicznie wyjasnila sie i jesli ten rynek utrzyma sie powyzej 85 do konca tygodnia, to powstanie swieca przebijajaca opadajaca linie trendu i bedzie sygnalem zajecia pozycji dlugiej na dolarze. Jesli w przyszlym tygodniu kolejna swieca pozostanie powyzej 85 - to bedzie potwierdzenie sily dolara.

Teraz odwrocenie trendu moze nastapic chyba juz tylko wskutek interwencji walutowej ktoregos z bankow centralnych. Spodziewalbym sie tego ze strony FED, ale pewnosci nie ma.
      Nie na tym poziomie. Ten rynek wyglada tak, ze chyba sie wysypie dalej. Czyli EUR w dol.
      • sevenseas Re: przebicie 85 niestety 25.09.14, 20:06
        No tak, to ja kupilem i mowie waszemu DX cos wi FO.
      • glupi_jasio troche Ci sie dziwie 25.09.14, 22:47
        Mowisz, ze bedzie wojna, a bierzesz dlugie na euro.

Dla mnie to troche niekonsekwentne.

• przycinek.usa Re: troche Ci sie dziwie 26.09.14, 02:12
          czy ty wiesz ile mozna na tym zarobic? smile
          • glupi_jasio Re: troche Ci sie dziwie 27.09.14, 14:30
            przycinek.usa napisał:

> czy ty wiesz ile mozna na tym zarobic? smile

Domyslam sie, ze polujesz na punkt zwrotny w ramach 10 letniej, wielkiej formacji? wink

Kto wie, moze juz w tym tygodniu...
            • przycinek.usa Re: troche Ci sie dziwie 27.09.14, 17:08
              nie. polujesz na 100 pipsow. smile
              • glupi_jasio Re: troche Ci sie dziwie 28.09.14, 14:13
                przycinek.usa napisał:

> nie. polujesz na 100 pipsow. smile

Eeeee, nie gadam z Toba, spekulancie wink
        • sevenseas Re: troche Ci sie dziwie 26.09.14, 03:32
          Jak mi powiesz co ma wspolnego woja z dlugimi na eurusd to Ci opdpowiem dlaczego dlugie.
          • glupi_jasio Re: troche Ci sie dziwie 27.09.14, 14:52
            nie odpowiem w szczegolach, bo to jest oczywiste.

Wojna w regionie = nizsze bezpieczenstwo, perturbacje gospodarcze.
            Z drugiej strony, tanie euro + umowa o otwartym rynku atlantyckim to potezne wsparcie dla gospodarki Niemiec, potrzebne, by sojusz atlantycki mogl dzialac efektywnie na poziomie polityczno gospodarczym.

Plus monetarna presja na Rosje, ktora ma dlugi w dolarach.

• glupi_jasio Re: troche Ci sie dziwie 29.09.14, 23:17
            sevenseas napisał:

> Jak mi powiesz co ma wspolnego woja z dlugimi na eurusd to Ci opdpowiem dlacze o dlugie.

Seven, you're late...
            • sevenseas Re: troche Ci sie dziwie 30.09.14, 11:12
              Nie powiedziales wiec nie odpisuje.

Co do reszty watku GBP/USD 1.62 Kupuje ...wlasnie teraz..
              • sevenseas EURUSD 30.09.14, 11:24
                Kupuje teraz..1.26050
                • sevenseas Re: EURUSD 30.09.14, 11:28
                  I odradzam jakiekolwiek kupno teraz...na eur bezpieczniej bedzie w okolicach 1,25 - 200, na gbp w okolicach 1.61...
              • glupi_jasio Re: troche Ci sie dziwie 30.09.14, 23:40
                I don't think so
    • pawel-l Re: co dalej z para EUR/USD? 25.09.14, 19:17
      R.Prechter może w końcu będzie miał rację ?
      A Rising U.S. Dollar Will Signal the Triumph of Deflation
      Since 2008, near term highs and lows in the Dollar Index have coincided with near term lows and highs in commodities (see next figure) and stocks. Together they are tracking trends in inflation and deflation.
      elliottwave.com/freeupdates/archives/2014/09/24/Extreme-Sentiment,-Optimistic-Predictions-and-Rising-U.S.-Dollar-Signal-an-Epic-Turn-Ahead.aspx
    • stoje_i_patrze Wykres dnia - największa w historii pozycja spekul 28.09.14, 21:21
      Wykres dnia - największa w historii pozycja spekulantów na dolarze
      stojeipatrze.blogspot.com/2014/09/wykres-dnia-najwieksza-w-historii.html
      • przycinek.usa na franku najwieksza sprezyna 29.09.14, 03:02
        dokladnie. I najlepszy jest ten komentarz pod spodem w twoim artykule. Ja tez na to patrze.
        Wiekszosc jest obecnie dluga w EUR do dolara. I co ciekawe jest niweiarygodnie duzo dlugich na EUR/CHF. Prawde mowiac to jest powod do niepokoju i byc moze warto tam zagrac krotkimi, jak pisalem tu:
        forum.gazeta.pl/forum/w,17007,153723713,153723713,kurs_franka_i_peg_ktory_moze_peknac.html
        Caly czas o tym mysle.
        Prawde mowiac to jest dziwna sprawa z tym frankiem, zeby nie bylo tak jak z funtem brytyjskim i Sorosem. Ktos to w koncu trzepnie i beda jaja.
        • przycinek.usa no i zalatwili franka na cacy!!!! 15.01.15, 16:20
          Przecieram oczy ze zdumienia!!!!!

SZOK!!!

Jedna decyzja i kurs franka idzie w gore o prawie 20%.
          Czyli TRZEBA bylo byc krotkim!!!!

Co za banda zlodziei w tym SNB - oni normalnie rozwalili fundusze i swoj przemysl eksportowy jedna decyzja. Z tego beda WIELKIE straty!!!

• stoje_i_patrze 87 03.10.14, 18:09
      Morgan Stanley's technical analysts say the dollar is poised to break its thirty-year downtrend as the Fed turns hawkish. It expects the dollar index - a broad gauge of the dollar exchange rate
      • el_matador9 Re: 87 09.10.14, 20:19
        www.finanzen.net/nachricht/devisen/Fed-Minutes-verpufft-Eurokurs-gibt-am-Nachmittag-Gewinne-ab-3931684
        po ogłoszeniu w dniu 09/10/2014 przez US FED, iż odkłada na razie podwyżkę oprocentowania amerykańskich dłużnych papierów skarbowych do stycznia 2015, a tym samym odkłada na póżniej wprowadzenie amerykańskiej, bardziej restrykcyjnej polityki pieniężnej -
        w drugiej połowie dnia[09/10/2014] ,zyski giełdowych dealerów i maklerów grających na zwyżkę EURO wypracowane przed południem "wyparowały", zaś Wspólna Waluta
        dalej wznowiła lot koszący w dół...
        • dobrymzimu Re: 87 09.10.14, 21:46
          W ciągu kilku miesięcy zloty do dolara stracił ponad 10 %. A w mediach radocha , że rubel stracił 15%. Jakoś myślałem , ze z nikim Polska wojny nie toczy. a mamy przesrane 10% i idzie dalej w dół. Czyli przegrywamy zanim wojne zaczęlismy. Super
          • przycinek.usa Re: 87 10.10.14, 05:28
            i ja na tym dobrze zarobilem, he he he.

Najsmieszniejsze, ze najpierw myslalem, ze to sie wybije w druga strone.
            I zajmowalem krotkie pozycje, ale jak 3 razy dostalem w dupe na tej zlotowce, to za czwartym otwarlem dluga i wyjechalem prawie az na sama gore. smile

I to jest w tym wszystkim najsmieszniejsze, ze naprawde wierzylem, ze zloty sie umocni.
            I kurcze musialem sobie dopiero udowodnic, ze nie mam racji. smile

A teraz jeszcze wyjalem stowke z tego EUR/USD, bo to bylo juz tak klarowne, ze grzech nie wchodzic jak sie zrobila tapeta 5 pazdziernika. Przy takich wyplaszczeniach jest ZA KAZDYM RAZEM zmiana trendu. Gwarantowany zarobek. Tylko teraz nie wiadomo co robic. No naprawde teraz jest taka sytuacja, ze w zaden sposob nie mozna wykombinowac co dalej.
            Ten dolar moze sie kiwnac, ale ja mu juz nie wierze.
            • el_matador9 Re: 87 17.10.14, 02:33

www.boerse-online.de/nachrichten/meinungen/Euro-versus-Dollar-Wohin-die-Reise-geht-1000301619/4
              według opinii analityka finansowego "Baader Banku", dolar dalej będzie się dalej umacniał w przeciągu najbliższych czterech miesięcy w stosunku do EURO, aż do osiągnięcia prawdziwego parytetu monetarnego czyli realnej wartości wspólnej waluty europejskiej : 1,2 dolary za 1 EURO.

Powodem tego jest zamierzona z góry polityka EZB i Prezesa EBC Draghi' ego, zmierzająca do" zagrania na takie osłabienie EURO", jak półtora roku temu akcja osłabiania jena japońskiego przez JCB.

Od pażdziernika 2014 rozpocznie się zakup nowych instrumentów finansowych przez EBC tzw. ABS-ów wzmacniający poduszkę ochronną dla zagrożonych wielomiliardowymi karami z USA czy brytyjskiego nadzoru finansowego banków europejskich czy tworzeniem rezerw dla Basel 2.

Ponieważ średnio zyski na akcję w danym okresie [ " rendyty "- dywidendy],ale tylko przemysłowe w Europie są od kilku lat średnio dużo większe niż w USA, oznaczać to może w najbliższym półroczu wzlot { hossę } giełd europejskich, przede wszystkim niemieckiej, gdzie kupowane i sprzedawane są głównie akcje przemysłowe.

Powtarza się "szablon" i model wzrostów na giełdzie tokijskiej z początku 2013/do połowy 2014 , ponadto inwestorzy z USA zarabiać będą nie tylko na tańszym EURO, ale na większej rentowności [zyskowności] europejskich firm przemysłowych, co ma wyraz w większych średnio dywidendach iż w konkurencyjnych firmach przemysłowych za Oceanem.
    • rosa-anna Re: co dalej z para EUR/USD? 17.10.14, 19:39
      Nie ma co wnioskować czarnych scenariuszy smile
      • el_matador9 Re: analiza techniczna chart'ów EUR/USD 18.10.14, 01:32
        www.boursedirect.fr/analyse-technique.php?codean=4567&ori=fxc
        • sevenseas Gotowi? 13.11.14, 01:10
          Kupuje ktos moze EURODOLARA? Czy tylko ja?
          • przycinek.usa NIE 14.11.14, 05:35
            Nie w tym momencie - niepodoba mi sie DX i uklad srednich na AUD/USD.
            Dla mnie uklad AUD/USD jest istotny. Bez tego nie otwieram.
            Ale otworzylbym nizej. Troszke nizej.
            • przycinek.usa za to otwarlem dluga na USD/JPY 14.11.14, 06:26
              Wiesz, mam takie wrazenie, ze na tej parze bedzie kontynuacja. Z ukladu swieczek wychodzi mi dalszy wzrost. I dluga. Na wszystkich wykresach wychodzi mi wybicie gora. Jen powinien byc slaby. Przy 116 powinny zaczac pekac stopy. To jest wazny poziom i powinno byc wycisniecie do gory.

A elementem ryzyka na EUR sa dane w piatek, a wiadomosci z Japonii nie ma.
              Wiec to jest dosyc bezpieczna pozycja. Bardziej bezpieczna od EUR.
              • sevenseas Re: za to otwarlem dluga na USD/JPY 14.11.14, 17:12
                Tylko dwie pary jak dla mnie - e/us i gbp/us, inne nie podchodza pod moja strategie.

Usd sie teraz bedzie oslabial wiec jen powienien wyskoczyc troche.
            • sevenseas Re: NIE 14.11.14, 17:04
              Jak nie otworzyles dzis to juz nie bedziesz mial taniej - przynajmniej jakis czas.
    • przycinek.usa sytuacja na USD/JPY = recesja w Japonii 17.11.14, 05:06
      To co sie stalo na tej parze po podaniu wyniku za GDP nadaje sie do skomentowania.
      No wiec w Japoni recesja na calego w 2Q i w 3Q!!! - a po podaniu tego jen najpierw lekko w dol, a potem zaczal sie umacniac. Na wszelki wypadek wyszedlem z tej pozycji przed podaniem tego wyniku, pomyslalem, ze nia ma sie co gniewac na zysk i nie ma co siedziec na takim rynku przed GDP. No ale to jest grzech nie byc znowu dlugim po takim kiwnieciu w dol.

Tej jen jest skonczony, to jest ekonomiczna katastrofa w Japonii.
      Jestem zdziwiony, ze USD/JPY nie jedzie pionowow w gore.

A jak jest zle na tej parze - to widac po komentarzach analitykow od Forexu.
      Wszyscy mowia, ze bedzie teraz korekta, ze teraz USD/JPY bedzie spadal i tyle.
      Wszyscy mowia, ze za duzo spekulacji na dlugich na USD/JPY, ze to "musi spasc".
      I to bedzie teraz w druga strone i dalej spadnie i tak dalej.
      Wszyscy tak mowia.

Widza jakies swieczki, formacje szczytow, Harami i tak dalej i co?
      A to nie chce spadac!!!

Co spadnie troche, to zaraz sie podnosi.
      Tam chyba komus strasznie zalezy na tym, zeby ten cross spadl.
      Ale jesli sie nie da - to co zrobic?
      Reklamowac w gazetach, nie?
      He he he he.

Roznie moze byc z tym jenem. Co z tego, ze to carry trade i tak dalej, skoro to moze byc ten moment w ktorym tam sie zacznie prawdziwa ucieczka od waluty. Inflacyjne hiperbole to sie zdarzaja niezwykle rzadko. Jesli to ma nastapic na jenie, to nie chcialbym tego przeoczyc. smile

A to moze sie zaczynac wlasnie w tym momencie.

Logicznie rozumujac - spakulanci mysla tak:
      skonczylo sie QE, zatem powinien skurczyc sie carry trade, zatem jen powinien sie umocnic.

No to spekulanci kupuja jeny.
      I oni je kupuja juz calkiem dlugo liczac na cud.

A QE juz sie skonczylo i nie widac jak na razie nowego - zatem skoro jen leci dalej, to tych wszystkich dlugich na jenie chyba teraz beda wyciskac. 117 bylo zaraz po wyniku GDP, wiec kto wie, moze na koniec tygodnia bedzie 117 znowu?

Prawde mowiac jestem tym bardzo zainteresowany.
      To moze byc wspaniala spekulacja. Prawdziwa okazja.
      • przycinek.usa i ostrzezenie 17.11.14, 05:40
        Nie rekomenduje tutaj pozycji. Zeby bylo jasne.
      • przycinek.usa no i jest 117 19.11.14, 03:06
        prosze - tylko jeden dzien minal
        to jest strasznie silny trend.
        • przycinek.usa 118 20.11.14, 03:09
          ze 115 z malym hakiem na 118 w 3 dni, ho ho
          • przycinek.usa 118.60 po 3 godzinach!!! 20.11.14, 06:17
            rany boskie
    • byly-kadi W USA sytuacje wykorzystuja zlodzieje 20.11.14, 14:18
      I sprzedaja drozej towary z Europy. Zauwazylem tojuz kilka razy od powrotu z jewropki, czyli w ciagu miesiaca.
      Wczoraj za belgijskie maselko zaplacilem 3.19 ( ostatnio 2.79). A ja tu byczowalem na Polske te oszukuja z kursem wymiany przy wyplatach z bankomatu.
      Niemiecka walizeczka Rimowa we wrzesniu kosztowala 880, teraz 980.
      Zegarek ktory ogladalem przed wyjazdem by porownac cene w Niemczech, z 6800 za 8000 +.

A tu tez oszukuja pazerne swinie.
      • byly-kadi Paliwo w dol, bilety w gore 20.11.14, 14:51

Prawie wszystkie hamerykanskie linie lotnicze podbijaja ceny, na rozne sposoby. Jet Blue od wczoraj bodajze kasuje np. Za bagaz….to byla dobra I w miare niezlodziejska linia. Do wczoraj.
        Ja z nimi latam za darmoche ( sasiedzi w bloku ) wiec w sumie osobiscie nie moge narzekac.
    • byly-kadi 1.15 per Goldman Sachs. Ups 20.11.14, 17:08
      The bank predicted the euro will slide to $1.15 during the next 12 months and advised clients to use an option strategy to capitalize on this move. The 18-nation euro was little changed at $1.2555 at 9:50 a.m. in New York trading.

Ja stawiam na 1=1.
      • przycinek.usa nie jestem tego taki pewny 24.11.14, 08:37
        > Ja stawiam na 1=1.

A w jakim terminie? Bo na szybko chyba nie.

Gdyby tak mialo byc, to USD/JPY darlby dalej do gory. A nie chce. Przestal. Piatek mogl byc chwilowo koncem umacniania sie dolara - po wypowiedzi Draghiego.

Zamknalem swoja dluga na USD/JPY i teraz zastanawiam sie nad spadkiem gieldy.

Prawde mowiac patrzac na te kolosalne przyrosty spolek - nie moge oprzec sie wrazeniu, ze ten wzrost na NYSE jest obecnie spowodowany korelacja USD/JPY. Ten caly tydzien wzrostu wyglada na prosty carry spowodowany przez BOJ. Wszyscy na to patrza. I dlatego jest rekordowa ilosc dlugich na tej parze. I czy to jest bezpieczne? Chyba nie....
        Gdyby nie BOJ, to ten DJI nie wyjechalby tak do gory.

I jesli ma nastapic odwrocenie sie tej tendencji - nawet na chwile - to wtedy spadnie zarowno SP500 jak i USD/JPY + oczywiscie EUR przestanie spadac wzgledem dolara.

To moze miec bardzo gwaltowny przebieg.
        Ja w kazdym badz razie zastanawiam sie powaznie nad krotkimi.
        Ale to jest bardzo ryzykowne grac na spadek na NYSE przeciwko tym wszystkim bankom.

Ale jak sie czlowiek patrzy na takie spolki jak JNJ albo N, to jak tego nie skracac?
        To wszystko jest strasznie drogie. Nie ma nic taniego na tej gieldzie. Zle spolki sa drogie, srednie spolki sa drogie i bardzo dobre spolki sa drogie. Co ja mowie - one sa absurdalnie drogie.
        • byly-kadi Re: nie jestem tego taki pewny 24.11.14, 20:57
          Pamietam euro za 70 centow USD : )

Uczciwie, to nei wwiem. Nie przekonuje mnie kompletnie “niemiecka lokomotywa”, chcociaz to bardzo subiektywne: 15 sprzedawcow w sklepei bez klientow , z ktorych kazdy ma swoje salary , ubezpieczenie, swiadczenia etc, albo knajpa gdzie 10 kelnerek siedzi sobie beztrosko I obserwuje glodnych klientow-…I znow salary, ubezpieczenie etc .To ma byc ta lokomotywa?
          Z drugiej strony dzis sie usmialem rano- sprzedaz w Wall-marcie ciagnie przedswiateczna amerykanska ekonomie , wiec gielda dzis pojdzie mocno w gore. Bo bidacy rzucili sie na zakupy w Wallmarcie. Czy to nie smieszne?
          Kiedy wyciagniemy ostani klocek I to wszystko runie?
          • przycinek.usa piatek byl zlym dniem na gieldzie 30.11.14, 00:06
            w gazetach zwykle pisza, ze na gieldzie jest zly dzien, kiedy wszystko totalnie sie zawala i leciu juz sporo czasu - ale nikt nigdy nie mowi, ze zlym dniem jest taki, w ktorym dochodzi do odwrocenia trendu.

A piatek byl chyba wlasnie takim zlym dniem.

Tego zwykle nie mozne powiedziec z wyprzedzeniem, bo czasem to sie utrzymuje, ale patrzac na to przez pryzmat obserwacji i doswiadczenia, to takie sesje zwykle konczyly sie zawalem.

A co sie stalo?

Handel zaczal sie calkiem silnie, ktos wyraznie probowal wyciagac swoje spolki na DJI w gore, byl na tym spory popyt - widac bylo, ze ktos wykorzystuje sytuacje, ze jest mniej uczestnikow, przez swieta. I forsa szla glownie w farmaceutyki, i kilka inny duzych spolek, ktorych ceny byly juz wczesniej absurdalne. Pompowali intela, HD, i tak dalej. Problem sie jednak pojawil taki, ze nagle ujawinila sie podaz - i to wieksza jak zwykle - co jest dosyc dziwne jak na taki piatek. W efekcie zrobilismy calkiem niezle obroty jak na pol sesji. I nagle to wszystko zaczelo sie zawalac. SP500 caly czas byl w dystrybucji, VIX poszedl pionowo w gore. A na samym koncu w ostatnie 2 minuty notowac ktos wyciagnal DJI w gore do zamkniecia poprzedniej sesji.

Przy okazji niejako smaczku tej sytuacji dodalo totalne zawalenie sie cen ropy i srebra.
            Zloto i caly sektor metali dostal takiego zawalu, ze szkoda gadac.

Miedz wybila sie dolem z konsolidacji na 3 dolary, jestesmy na 2.85, czyli pierwsze wsparcie (slabe) ponizej 3.
            I ta miedz daje do myslenia, poniewaz na miedzi siedza wszystkie banki na okolo. Londy jest zapchany miedzia. W Chinach tak samo. I jesli ta miedz spada pomimo tych wszystkich bankow, to mozliwe, ze wchodzimy wreszcie w spadki.

I co najbardziej interesujace - TNX spadl a notowania junku tez spadly.
            To wyglada naprawde groznie - i jak ktos ma akcje takich napompowanych firm jak HD czy WMT czy cokolwiek innego z DJI - to ja byl bym strasznie ostrozny.

W kazdym razie USD/JPY spadlo znowu do 118 i to jest w zasadzie podtrzymujace dla gieldy, ale mysle, ze to wszystko spadnie pomimo tego.

W przyszlym tygodniu powinien byc spadek.
            A na ile, to sie zobaczy.
            • przycinek.usa luka w dol na es 01.12.14, 08:15
              futursy z luka w dol, Londyn sie otwarl i leci dalej. Srebro dostalo zawalu po referendum w Szwajcarii, a ropa jest po 64 i zawalila sie gielda w arabii saudyjskiej. Posiadacze akcji sektora metali szlachetnych chyba dostana jutro sraczki na miekko.

Dla mnie najwiekszym szokiem byly w sobote o 5 po poludniu notebooki Toshiby po $159 dolarow i nikt ich nie chcial. To bylo w moim lokalnym sklepie Office Depot.

Lezaly i nikogo to nie obchodzilo.
              Sam tego nie kupilem, bo po co mi to?
              Popatrzylem, poklikalem w klawiature, no fajny notebook, 15.6 cala, 500GB, windowsy 8.1.
              Normalna cena $280. Czyli przecenili o 120 dolarow. 159 dolarow to jest smieszna cena za taka Toshibe.

NIGDY tak nie bylo, zeby w Black Friday weekend jakis przeceniony towar nie sprzedal sie i zostal na drugi dzien. NIGDY.
              A tu zostalo tego na polce kilka sztuk.
              Kazdy mogl kupic az do zamkniecia sklepu w sobote.

To jest niespotykana sprawa.

Powiedzialem o tych notebookach sasiadce - to poszla i kupila corce w prezencie.
              I nie bylo zadnego problemu. Bez kolejek, bez przepychania, PUSTY sklep!!!

Trzeba sie chyba bedzie zaczac patrzec na INTC, bo przeciez kiedys sie ten wzrost na nim musi skonczyc. Nikt tych komputerow juz nie chce kupowac.
              • byly-kadi Re: luka w dol na es 01.12.14, 16:28
                Napisales poprzednio, ze piatek bl zlym dniem na gieldzie. Zdziwilo mnie to, bo z tego co widze, na amerykanskich gieldach sa juz tylko dobre dni.
                Rano piali w komentarzach gieldowych, ze wprawdzie piatek byl slaby zakupowow ( 11% w dol) ale za to poniedzialk wspanialy . Tak, w poniedzialek rano mowili ze cyber Monday wypadl wspaniale.
                Jak to widze to sie tylko martwie czy dam rade kupic tyle zlota ile planuje, bo wolno to idzie. Po prostu brak go na rynku a moze zle szukam.
        • byly-kadi Re: nie jestem tego taki pewny 03.12.14, 14:18
          przycinek.usa napisał:

> > Ja stawiam na 1=1.
          >
          > A w jakim terminie? Bo na szybko chyba nie.

To raczej taki gamble tylko. 1=1.
          Stawiam na polowe roku. Dzis widze jest 1.233. Widzisz tez co sie dzieje z jenem ?
          • przycinek.usa Re: nie jestem tego taki pewny 06.12.14, 20:27
            widze. jen leci na pysk. wyskoczylem z niego po 118 z hakiem, a tu popatrz co sie dzieje. Nie do wiary. to chyba faktycznie jest zalamanie.
    • byly-kadi Re: co dalej z para EUR/USD? 24.11.14, 20:55
      Uczciwie, to nei wwiem. Nie przekonuje mnie kompletnie “niemiecka lokomotywa”, chcociaz to bardzo subiektywne: 15 sprzedawcow w sklepei bez klientow , z ktorych kazdy ma swoje salary , ubezpieczenie, swiadczenia etc, albo knajpa gdzie 10 kelnerek siedzi sobie beztrosko I obserwuje glodnych klientow-…I znow salary, ubezpieczenie etc .To ma byc ta lokomotywa?
      Z drugiej strony dzis sie usmialem rano- sprzedaz w Wall-marcie ciagnie przedswiateczna amerykanska ekonomie , wiec gielda dzis pojdzie mocno w gore. Bo bidacy rzucili sie na zakupy w Wallmarcie. Czy to nie smieszne?
      Kiedy wyciagniemy ostani klocek I to wszystko runie?
      • przycinek.usa Re: co dalej z para EUR/USD? 25.11.14, 03:12
        wyobraz sobie takie porownanie - jest statek, ktory tonie i nabiera wody i w zwiazku z tym siedzi glebiej w wodzie i kiwa sie na boki, tylko wolniej. A w srodku korytarzami przelewa sie woda tam i spowrotem - w taki sposob, ze nie da sie nigdzie przejsc, bo raz plynie w jedna, a raz w druga strone.
        Dlatego jak statek tonie - to nie ma co czekac, tylko spierdalac poki da sie przejsc sucha noga, a nie kombinowac, czy woda kogos wyniesie, czy poniesie.

I kursy na Forexie obecnie sa ksztaltowane przez takie przelewy jak ta woda w tych korytarzach.
        Kiwnie statkiem w jedna strone i woda leci w lewo, kiwnie w druga i leci w prawo.

I nie przewidzisz tego, bo ta woda plynie bez sensu.
        Tylko jeden kierunek jest pewny - statek tonie i tej wody jest coraz wiecej.

Jen nie ma absolutnie powodu nigdzie isc w gore - ale pojdzie, poniewaz sa wielkie kredyty i wystarczy, ze czesc tych kredytow zacznie wracac.

A potem, jak ten plyw sie skonczy, to jen znowu spadnie. I tak dalej.
        A w miedzy czasie od tego ruchu beda podskakiwac inne waluty jak splawiki.

W rezultacie tych bezsensownych ruchow - kiedys ludzie sie wsciekna i wypakuja sie z tych wszystkich walut i papieru i kupia zloto. Ten moment jednak na razie nie nadszedl.

Ludzie patrza sie na to - i patrza jak im banki to zloto zbijaja w dol i boja sie zdecydowac masowo to zloto kupowac. A tymczasem przez te banki - papieru coraz wiecej i statek tonie.

Ja osobiscie wierze, ze jak ten rynek kiedys sie rozpadnie, to nie bedzie juz szans na to, aby cokolwiek kupic i bedzie tak jak dawniej pisalem, ze wielka luka i to bedzie bez roznicy co sie ma, dolary, euro, jena - wszystko bedzie miec problem z zamiana na zloto i srebro. Jak sie ludzie rzuca.
        • byly-kadi Re: co dalej z para EUR/USD? 25.11.14, 14:47
          przycinek.usa napisał:

>
          > Ja osobiscie wierze, ze jak ten rynek kiedys sie rozpadnie, to nie bedzie juz s
          > zans na to, aby cokolwiek kupic i bedzie tak jak dawniej pisalem, ze wielka luk
          > a i to bedzie bez roznicy co sie ma, dolary, euro, jena - wszystko bedzie miec
          > problem z zamiana na zloto i srebro. Jak sie ludzie rzuca.

Stebro juz jest tanie, niby ludzie jeszcze sie nie rzucilil, ale moj dealer oferowal mi 40 uncji do kupy.Nie chcialo mi sie isc do banku po kase dla tej ilosci. Co sie pokazuje, to ginie. Moze Main Street tym razem swym siermieznym sposobem myslenia kiedys przechytrzy Wall Street smile ?
          Ze zlotem jeszcze tego nie ma, jest i kupie.

Opis ze statkiem za...isty smile
        • sevenseas Re: co dalej z para EUR/USD? 06.12.14, 19:29
          przycinek napisal:

"I kursy na Forexie obecnie sa ksztaltowane przez takie przelewy jak ta woda w tych korytarzach.
          Kiwnie statkiem w jedna strone i woda leci w lewo, kiwnie w druga i leci w prawo.

I nie przewidzisz tego, bo ta woda plynie bez sensu.
          Tylko jeden kierunek jest pewny - statek tonie i tej wody jest coraz wiecej."

Czyli mowisz ze woda od zrodelka plynie do morza i tego nie da sie przewidziec?

Dlatego wlasnie 95% przegrywa, a 5% olalo wasze dogmaty wink
          • przycinek.usa Re: co dalej z para EUR/USD? 09.12.14, 08:40
            odwrotnie - od morza do zrodelka
            A jak tam euro?
            Uroslo?

Bo jakby przebilo technicznie 1.2 w dol, to bedzie wariant ropy naftowej.
            I to jest mozliwe - zwlaszcza jakby Chiny zaczely sprzedawac UST.
            Wtedy popyt na zielone osiagnalby apogeum. Swiat zwariowal.
            • sevenseas Re: co dalej z para EUR/USD? 10.12.14, 01:25
              "odwrotnie - od morza do zrodelka"

Takie jest Twoje zdanie.

Jakby babcia miala wasy to by byla dziadkiem, przycinek...Chiny niczego nie beda sprzedawac...a trend na eurodolarze sie wlasnie zmienil jesli by przyjac ze historia lubi sie powtarzac.
              • przycinek.usa Re: co dalej z para EUR/USD? 10.12.14, 01:55
                no nie dzisiaj, jak widac byl wielki ruch intraday odwrotnie. smile

Yen sie wsciekle umocnil, a przeciez drukaraka jedzie na pelnych obrotach.
                To jak to mozliwe? He he he.

Ten jen to jest niezly gagatek, w 3 godziny zrobil 200 pipsow w srodku sesji i .. odrobil.

I gielda zaraz za nim, najpierw poleciala w dol, a pozniej, kiedy wszyscy zobaczyli, ze ten jen teraz znowu spada - to zaczeli kupowac jak leci i gielda w gore.

Przecietny zjadacz chleba ani nie podejrzewa, ze jak sobie kupuje akcje w 401k to tak naprawde gra na forexie. He he he.

Jakby Japonia podniosla stopy - to akcjonariusze w USA dostaliby lomot.
                Logiczne nie? He he he.
                • sevenseas Re: co dalej z para EUR/USD? 12.12.14, 16:41
                  "no nie dzisiaj, jak widac byl wielki ruch intraday odwrotnie."

Przycinek, moja wzmianka o morzu i zrodelku, nie ma nic wspolnego z przeplywem pieniedzy z/do USA, raczej z tym jak dziala FX.

NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK "RANDOM PRICING" - zapytaj szutnika to Ci moze odpowie jak w koncu zrozumial dlaczego jest, jak jest....bo w tym rownaniu masz tylko jedna niewiadoma. I gdyby szutnik zajal sie rynkiem FX (i tam by zaczal aplikowac swoje hokus pokus), a nie futuresami to jego dochody by wzrosly WIELOKROTNIE, bo kazdy rynek jest inny....a to co robi mialo by lepsze zastosowanie na rynku FX.....jest oczywiscie ku temu powod.

Pisze o szutniku, bo czytam jego blog i podoba mi sie podejscie jakie ma do rynkow.

Wiec powiem tak, "porzuc dogmaty, a bedziesz bogaty"...hehe..moze zaczne pisac rymowanki!
    • byly-kadi Hola, zawolal pan Zagloba. 29.11.14, 22:28
      finance.yahoo.com/news/ecbs-lautenschlaeger-says-sees-little-114014396.html
      "Sees little room"? Hehe.
      NO dobra, aly czy teraz EU nie jest w sytuacji, w jakieg Gremium wieszalo masowo psy na USA?
      Ze kase za darmoche rozdajemy, drukujemy etc?
    • xystos Re: co dalej z para EUR/USD? 10.12.14, 10:20

ani USD aniu RUR , inwestujcie z metale
      nawet jezeli chwilowo spadaja to tylko sztucznie
      i chwilowo
      by miec troszke zlota przy sobie i go niezgubic
      zafundujcie sobie zlote jadra gdyz zlote zeby zbytnio
      kusza-w Neapolu nawet usmiechnac sie strach ze ...

ZEN
    • stoje_i_patrze trójkąt 11.12.14, 22:46
      s.stooq.pl/pic/tD4kRDXtDlXc/12078/01.png
      • stoje_i_patrze Re: trójkąt 11.12.14, 23:03
        stojeipatrze.blogspot.com/2014/12/wykres-dnia-eurusd-zmiana-trendu.html
        • przycinek.usa Re: trójkąt 12.12.14, 05:33
          kurcze, zezarlo mi odpowiedz. Wedlug mnie wybije sie dolem. To nie bedzie tak jak dawniej. Bedzie korelacja z kursem miedzi, tez sie wybije dolem.
          • sevenseas Re: trójkąt 12.12.14, 16:25
            Ten trojkat TO nie jest powod tego wybicia, zmiana trendu to NUMERKI a nie figury. Algorytmy tych trojkatow NIE WIDZA.

Mi sie bedzie najbardziej podobac jak korelacja - akcje i $ sie rozjedzie wink

ps. czas na troche odpoczynku, teraz mala korekta, wieczorem podam poziom jak sie dobrze zamknie.
            • sevenseas Re: trójkąt 15.12.14, 02:16
              Zeby nie byc goloslownym, nie zalecam dzis kupna, nawet gdyby sie zamknelo ladna zielona swieczka.

Na kupno bym sie nastawil w okolicy 1.23 im nizej tym lepiej mysle ze 100-300 sa dobrymi okolicami, krotkich pozycji bym nie ryzykowal. Ja lubie jak ona do mnie przyjdzie, przeciez nie bede za babami latal, a eurusd to najwieksza dziwka jest wink
              • stoje_i_patrze inne crossy 15.12.14, 23:19
                A inne crossy?

USDJPY ciągle broni 117.
                Ale jak przełamie?

USDRUB - dzisiaj właśnie Bank Rosji podniósł stopy w panice do 17% z 10,5%

EURNOK albo w ogóle surowcowe jak aussi? EURNOK odleciał do 9.15 gdzie dla mnie miał opór i mam ochotę shorcić

Z sezonowości wynika że właśnie jutro powinien byc dołek,
                stojeipatrze.blogspot.com/2014/12/wykres-dnia-grudniowy-wzorzec-na.html
                Wiec jednak te 117 utrzyma usdjpy?
                • sevenseas Re: inne crossy 16.12.14, 00:39
                  Ja bym raczej patrzyl za dluga na $Jenie, Jak by zdjeli 119.600, to mozna sie rozgladnac za krotka, ale ja sie jenem nie zajmuje...egzotyki - nie znam sie.
      • xystos Re: trójkąt 12.12.14, 08:48

404 Not Found

ZEN
        • sevenseas Re: trójkąt 12.12.14, 16:42
          Kliknij na nastepny post.
        • stoje_i_patrze Re: trójkąt 12.12.14, 21:41

forum.gazeta.pl/forum/w,17007,153330055,155863997,Re_trojkat.html
          cheers mate!
    • stoje_i_patrze 200tka 17.12.14, 12:58
      stojeipatrze.blogspot.com/2014/12/wykres-dnia-dxy.html
      • przycinek.usa Re: 200tka 17.12.14, 15:13
        no wlasnie. i zeby sie odbil w dol, musi cos dolara oslabic. I to moze byc dzisiaj FOMC.
        • sevenseas Re: 200tka 17.12.14, 17:55
          Mysle ze jeszcze zjedziemy, kupie na 23500 - 700, jak nie dzis to jutro.
          • sevenseas Re: 200tka 18.12.14, 11:48
            Czy ktos kupuje eurodolara???
            • przycinek.usa dlugi na PLN 22.12.14, 08:23
              Sprzedalem USD/PLN. Wahalem sie pomiedzy EUR i USD, ale w efekcie wybralem USD/PLN.
              EUR wygladalo atrakcyjnie, ale ....
              • el_matador9 Re: wielki szwindel z dolarem. 26.03.15, 22:07
                www.manager-magazin.de/finanzen/artikel/starker-dollar-5-gruende-warum-der-euro-faellt-a-1025234.html
                Dlaczego tak gwałtownie rosnie kurs dolara w odtatnich miesiącach i dniach?
                1./Banki Centralne krajow Zatoki Perskiej i Azji Poludniowo-Wschodniej tworzą teraz nowe rezerwy nie w EURO a w dolarach [amerykański nacisk polityczny].

2./European Central Bank / Europaische Zentralbank/ Banque Centrale Europe'enne najpierw inwestuje w bankowe euro-obligacje które na rynku wtórnym słuzą do wykupywania dlugu Treasury Bills w USA i zakupu Treasury Bonds USA.
                Saldo rachunków kapitałowych pomiędzy Europą a USA wykazuje co kwartał netto przepływ środków z Europy do USA w wysokości oscylujacej powyżej 100 miliardow EURO{odpływ tych środkow z Europy} [w USA billions] - n,p. w czwartym kwartale 2014 to saldo wynosiło aż w wypływie środków finansowych z Europy do USA - 124,4 miliarda EURO.

3./Oprócz spadku popytu na EURO, równoległy szturm międzynarodowych inwestorów obserwowany jest na bieżąco na waluty Szwajcarii i Danii.

4./Anglo - saksońskie złodziejskie "Hedgefonds" z GB/USA jak Bridgewater Associates, Brevan Horward czy Tudor Investment ładują w wojnie walutowej z ERURO - spekulacyjnie wszystkie swoje środki w dolara, to co powyżej i jeszcze pozostał jeden punkt, który podany będzie poniżej w toku niniejszego postu,jeszcze raz - wszystko to razem - powoduje możliwość zmiany parytetu dolar kontra EURO w końcu 2017 do proporcji :
                0,85 USD = 1 EURO.

5./To co wymieniono powyżej o brakującym piątym elemencie -mglista możliwość podwyższenia stóp procentowych przez FED i przez wydanie komunikatu o tym przez mącącą i plączącą się w sprzecznych zeznaniach Yeleń oraz
                inny amerykański z błahego powodu fakt - realny wzrost PKB w ujęciu rocznym w ciągu ostatnich dwoch lat wyniesie średniorocznie 2,5% w USA a żałosne 0,8% w Eurozonie- w ciagu dwóch lat co rozumiemy 2014 plus wzrost PKB w USA i Eurozonie na 2015 prognozowany.
                • przycinek.usa Re: wielki szwindel z dolarem. 27.03.15, 00:41
                  w 1 przypadku to jest decyzja rynkowa. nacisk, nie nacisk, kupuja bo moga i nikt im nic nie moze powiedziec.

w 2 przypadku to jest decyzja tych bankow, a to jest wolny rynek - wypakowali sie ze zlej inwestycji po zlym kursie i wpakowali w kolejna zla inwestycje po zlym kursie. Ale moga robic z forsa co chca. to ich forsa. My mozemy najwyzej pokiwac glowa z politowaniem nad glupota.

W 3 - nie jest czyms absolutnie zlym, ja nawet uwazam, ze to jest zdrowe.

4 - wszyscy sa dludzy w dolarze - w moim odczuciu oni zwariowali po prostu. Wiec nie szwindel, tylko normalnie maja zle w glowie, ze to robia.

5 - tutaj akurat FED sie wystraszyl presji. Tak mi sie wydaje. I nie wierze wcale w te srednioroczne PKB. Ani tu ani tam.

Jesli natomiast mowimy o szwindlu - to dla mnie wiekszym szwindlem jest przyrastajaca - olbrzmymia pozycja Belgii w UST. To jest dosyc zaskakujace i wrecz dziwne. I nikt o tym nie mowi. To sie zaczelo ZANIM sie ta cala zwyzka dolara rozpedzila. I jak dolar sie umacnial, to "oni" sie wstrzymali z zakupami. Dla mnie to wyglada na akcje banku centralnego w europie po to, aby dolar sie nie zawalil. Ale nie wiadomo kto to zrobil, dlaczego, po co i tak dalej. Mozemy sie tylko domyslac. A to gora forsy jak na taka mala Belgie. I to jest faktycznie szwindel. Kto wie, moze ta pozycja Belgi rozpedzila te spekulacje na dolarze?

Jesli to Belgia tymi swoimi dziwnymi zakupami zmienila relacje kursowe w stosunku do dolara, to bylby to szwindel stulecia. I w obliczu takiego szwindla - te dlugie pozycje dolarowe funduszy to jest pozycja wynikajaca z wielkiego szczescia i oni maja wielkiego farta, ze im sie ktos w to podpial. Ten dolar sam z siebie nigdzie najwyrazniej nie chcial isc, wrecz odwrotnie - dlatego wziela sie ta interwencja. W moim odczuciu, ci wszyscy "inwestorzy" dolarowi, to sa po prostu barany, ktorym sie udalo.

Kto by pomyslal, ze Belgia bedzie trzecim inwestorem w UST po Japonii i Chinach.
                  TRZECIM.

A Belgia ma 11.2 miliona mieszkancow i takie samo PKB jak Polska. I ponad 500 miliardow dolarow dlugu od ktorego placa odsetki. I stac ich na to, aby tyle forsy wywalic w UST, przepraszam za wyrazenie. I nikogo to nie dziwi. Zaden dziennikarz sie nie zainteresuje.
                  To musi byc normalne, nie?

Ten caly system powiazan miedzy nami i wami jest nienormalny. To jest wszystko chore.
                  To jest wielowymiarowa lamiglowka powiazan biznesowych, w ktorych politycy sa zamieszani w te wszystkie manipulacje i obywatele najwyrazniej nie maja o tym zielonego pojecia.
                  I kazda taka manipulacja powoduje wymierne straty rynku. Jak w 2013 dolar byl slaby, to sie wydawalo, ze on sie zaraz zawali, to oni wtedy ratuja tego dolara masowo - a teraz jak on sie umacnia - wlasnie w wyniku zaklocenia rownowagi rynkowej WTEDY, to TERAZ na tym traca cale sektory przemyslu USA. FED sie chyba polapal wreszcie, ze te wszystkie manipulacje wychodza per saldo negatywnie dla rynku i dlatego oni sie wreszcie przestali wypowiadac pod gielde. To gielda spada. Jedna wielka paranoja.

www.treasury.gov/ticdata/Publish/mfh.txt
                  tabelka na pewno zle sie skopiuje, ale lepiej tak, jak wcale, bo te dane sie zmieniaja.

Jan Dec Nov Oct Sep Aug Jul Jun May Apr Mar Feb Jan
                  Country 2015 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014
                  ----
    • stoje_i_patrze Re: co dalej z para EUR/USD? 17.01.18, 14:23
      Wykres dnia - dolar - ostatnia szansa
      stojeipatrze.blogspot.com.eg/2018/01/wykres-dnia-dolar-ostatnia-szansa.html
      • lastboyscout Re: co dalej z para EUR/USD? 17.01.18, 15:45
        No to Unia i Chiny maja nierozwiazywalny problem, tymbardziej, ze MUSZA podwyzszac stopy...
        • sevenseas Re: co dalej z para EUR/USD? 17.01.18, 18:27
          "No to Unia i Chiny maja nierozwiazywalny problem"

Dlaczego problem jest nierozwiazywalny? I dlaczego ma byc to problem dla Chin, bo dla EU silne Euro nie jest na reke, szczegolnie Niemcom. Dlaczego tez MUSZA podwyzszac stopy?
          • lastboyscout Re: co dalej z para EUR/USD? 17.01.18, 19:16
            Nierozwiazywalny poniewaz nie maja juz sposobow na wzmocnienie dolara lub oslabienie wlasnych walut (przeciez nawet ostatnio probowali powrocic do kupowania (jak widac bezskutecznie) jeszcze wiecej amerykanskiego papieru, czy nie?)

Problem dla Chin poniewaz w REALNYCH pieniadzach wlasnie stracili czesc tego co pozyczli USA a straca jeszcze wiecej az do czasu kiedy wspolnie umowia sie na seledynowego dolara.
            Problem dla Chin i Unii poniewaz jezeli ich przedsiebiorcy nie sprzedadza towaru do USA to nie beda mieli na splate wlasnych kredytow zaciagnietych bankach swojego panstwa.
            Problem dla Chin i Unii poniewaz powyzsze wywola inflacje (oby nie hiperinflacje poniewaz to wszystko pachnie republika wejmarska) i jeszcze wiekszy popyt na tani dlug co zmusi do jego podrozenia.

Tylko, zeby nie bylo, ze uwazam, ze ten caly zamet bedzie dobry dla Amerykanow.
            Nie bedzie.
            Beda nadal biedniec jak wszyscy inni jak dlugo caly pieniadz swiata beda wysysac korporacjonisci a nie TWORZYC kapitalisci.
            • sevenseas Re: co dalej z para EUR/USD? 18.01.18, 23:35
              Chinski Juan jest uwiazany do $, a cena Juana zalezy nie od dolara/rynku ale od POBC. Chiny maja dosc rezerw aby sterowac cena, do tego sluzy tez struktura rynku CNY/CNH. Chiny mowily oficjalnie ze zalezy in na stabilnym/mocnym Juanie.....a ze nie maja dlugu zagranicznego lub jest minimalny to mocny Juan nie przeszkadza. Oczywiscie mozesz powiedziec, oni eksportuja i mocny juan jest dla Chin zly. Na co ja napisze, ze mylisz sie. Struktura PKB Chin sie zmienila w ostatniej dekadzie. Chiny nie eksportuja tyle (zyja z inwestycji i obracania kapitalem jakimkolwiek, co zmienia sie powoli na konsumpcje w wielkich aglomeracjach...SKALA...w USA w Black Friday ile sprzedano towaru? W jedno swieto w Chinach w dzien za 25mld $) ile sie ludziom wydaje, a to ze numerek pokazal w statystyce ze wymiana handlowa miedzy Chinami i USA jest wieksza/mniejsza nie znaczy nic....bo to ze finalny produkt sklada sie w Chinach nie oznacza naprawde "Made in China" - globalizacja?? Nie istotne. Dzis robi sie bardziej "made for China"...mocny Juan sie oplaca jak sie kupuje wink A dopisze Ci zanim sie nie zgodzisz, ze "nieoplacalny" (przez aprecjacje Juana/brak tanich rak do pracy, cokolwiek sobie wymysla) tani eksport przeniosl sie z Chin do Afryki, gdzie robi sie taniej, potem wraca do Chin i jedzie w swiat jako "made in China" wink Infrastruktura jest pod to gotowa, wybudowana za silnego $ z pozyczek dla Arfyki ktore oni TERAZ splacaja w surowcach....popatrz na ceny surowcow wink

Druga sprawa jest ten "mocny/slaby" dolar? Miedzy 2008 $ sie umacnial i pisales ze to bylo zle dla Chin/EU teraz slabnie tez zle...? Mysle ze najwiecej prawdopodobne jest ze Ci co posiadaja dlug USA (inne BC), beda "hedgowac" kupujac inne aktywa za dolara (to slabniecie $ sie skads bierze)....i zadne zaklecia tutaj nie pomoga. Bundesbank kupuje Juana (malo bo malo) ale w miejsce $ ?? Wyobrazasz sobie? Powiedzieli to glosno...kupujemy juana i sprzedajemy $...i to w czasie kiedy rachunek obrotow kapitalowych jest w Chinach nadal zamkniety, bo jak go otworza wtedy kazdy bedzie mogl kupic sobie obligacje CHin....i zgadnij skad poplyna pieniadze?? Mam dlug co nic nie placi (ponizej inflacji wiec ujemne realne stopy) w slabnacej podstawie (slabnacy $) i Chinczykow z mocnym Juanem, ktory bedzie coraz mocniejszy...ciekawe co banki centralne beda kupowac, szczegolnie ze Macron byl w Chinach i mowil o pasie i szlaku (ze Francja i EU jest zainteresowana projektem) do Chin...Merkel jedzie tez beda mowic o tym samym.

"Problem dla Chin poniewaz w REALNYCH pieniadzach"

Mozesz wskazac CZAS w tym wieku KIEDY nie tracono w REALNYCH pieniadzach?? NIE MA TO ZADNEGO ZNACZENIA DLA BC/PANSTWA bo ONI DRUKUJA PIENIADZ...ma to znaczenie DLA CIEBIE. Dla nich ma to w zasadzie POZYTYWNE znaczenie bo wyplacaja "przecenione" pieniadze ktore obiecali poddanym i dziala to tak samo ja dla CHin, tak dla USA i EU...i kazdego innego panstwa. Ten system tak dziala. Ale odwrocmy pytanie....Jesli stracicli na dolarze to zyskali na Juanie?? W miejsce kazdego zassanego $ do Chin powstaje odpowiednia ilosc mocnych Juanow w obiegu...ktorymi Chiny placa za 20-25% importu do Chin.

"a straca jeszcze wiecej az do czasu kiedy wspolnie umowia sie na seledynowego dolara."

Swiatem nie rzadzi juz USA, moze byc z tym problem. Ale widze ze jestes optymista, mam przeciwne zdanie.

"Problem dla Chin i Unii poniewaz jezeli ich przedsiebiorcy nie sprzedadza towaru do USA"

EU i Chiny sa najwiekszymi partnerami handlowymi. Nie wiem co tam mowia za oceanem, ale ja widze WASZYCH eksporterow przez slabnacego $ pod woda wink Pokretne myslenie, nie? To co napisalem powyzej. Panowie z USA wysylaja "surowe materialy" do Chin do skladania..., a potem calosc wraca jako "eksport" i mowia jaki to mamy deficyt w handlu...realny swiat handlu to bron obusieczna. Problem moze miec unia bo jest silne Euro do $....i zgadnij na kogo zostana przerzucone nadwyzki z Chin i slabnacego $....tak unie, wiec co zrobi Unia?? Na Chiny nie da rady przerzucic, taryf nie zastosuja bo sie sami udlawia wiec zostaje EBC..

"nie beda mieli na splate wlasnych kredytow zaciagnietych bankach swojego panstwa."

Latwe to ale nie realne, EBC/POBC.....innymi slowy beda mieli albo ich przekma wieksi..rynek sie KONSOLIDUJE do megakorporacji i nad wszystkim czuwa i pomaga panstwo, wbrew debilizmom ktore sie ludziom opowiada w TV czy gazetach. Bo Tv i gazety nie sa od informowania, sa od PRu.

"Problem dla Chin i Unii poniewaz powyzsze wywola inflacje "

Chyba na odwrot....inflacja tutaj bedzie tylko jesli $ jest sprzedawany, a pieniadze inwestowane w Chinach i EU. Inflacja JEST zawsze i wszedzie wszechobecna....i ja Ci pisalem ze idzie inflacjia, ale z innych powodow?? Ty obastawiales DEFLACJE, czy nie tak??

"Beda nadal biedniec jak wszyscy inni jak dlugo caly pieniadz swiata beda wysysac korporacjonisci a nie TWORZYC kapitalisci."

Tak dziala ten system, bo kazdy dolar/euro/zloty itd z BC = .01 centa/euro/zl dlugu, a dlug aby splacic trzeba dodrukowac (i sprzedac, wiec handlowac)...dlatego pojecie PROFITU to jest iluzja/bajka, a ekonomia to religia dla oblakanych i jeszcze jest kilka teorii, dla kazdego oblakanego cos fajnego. Ten system sluzy jedynie do jednego...prywatyzacji wszelkich "profitow" na ktore skladaja sie "podatnicy/niewolnicy" sponsorujac/socjalizujac "straty" systemowe wlasna praca i podatkami na podatkach. Zeby ktos stal sie miliarderem, to ktos musi ten miliard stracic....w aktywach, gotowce i inflacji. Dlatego dlug zawsze bedzie rosl, byle wolniej od PKB...co tez jest dyskusyjne z powodow ktore opisalem powyzej...ze to wszystko to jest UMOWNA FATAMORGANA ktora za kliknieciem palca moze zmienic sie w cos innego podczas jednej nocy wink

Ciao...