Dodaj do ulubionych

IV RP w budowie.

17.11.15, 12:09
Zaczyna się dziać. Zwycięstwo wyborcze PiS zaczyna już owocować konkretnymi decyzjami personalnymi w obsadzie stanowisk państwowych - ministerstw na razie. Są tez już pierwsze decyzje po całkowitym przejęciu władzy (oraz znamienny brak decyzji, jak prezydenta w kwestii zaprzysiężenia sędziów TK).

Nie ma wątpliwości, że zobaczymy próbę (być może tym razem udaną) budowy IV Rzeczpospolitej. Wszelkie nawiązania do stanu sprzed 10 lat wydają się być uprawnione - bo działają ci sami (niemal dosłownie) ludzie. Z głównym architektem na czele.

Zakładam wątek dla prześledzenia, jak od strony instytucjonalnej będzie wyglądała budowa nowego państwa pisowskiego.
Mam nadzieję, że nie uda się Kaczyńskiemu przeorać ustroju Polski aż do ustanowienia nowej Konstytucji RP, ale teraz właściwie wszystko jest możliwe.

Opiszę na ile Jarek zrealizuje swoją groźbę "Budapesztu w Warszawie". Będzie się działo.

Fundamentalnie.
Obserwuj wątek
    • dorota_333 Na początek podporządkujmy Trybunał Konstytucyjny 17.11.15, 12:15
      Z kalendarza wyborczego wynikła pierwsza okazja: prezydent Duda odmówił odebrania przysięgi od 5 nowych członków TK. W jego opinii "wybrani są z wadą" - tyle, że on sam do takiej opinii nie ma prawa (mógłby to rozstrzygnąć właśnie TK).

Od 6.11 TK działa w niepełnym składzie - niektórych kategorii spraw nie może rozstrzygać i o to właśnie chodzi PiSowi:
      polska.newsweek.pl/trybunal-konsytucyjny-duda-lamie-konstytucje-tomasz-lis-na-zywo,artykuly,374165,1.html

Marek Chmaj w tej dyskusji powiedział coś ciekawego - możemy mieć do czynienia z wygaszaniem w ten sposób przez PiS instytucji, których nie da się od razu opanować.

Dodajmy, że Prezydent RP popełnia delikt konstytucyjny.
    • fidziaczek Re: IV RP w budowie. 17.11.15, 12:16
      Dlaczego jesteś przeciwko nowej konstytucji skoro nie wiesz co ma zawierać?
      • dorota_333 Re: IV RP w budowie. 17.11.15, 12:27
        Moja wyobraźnia nie sięga tak daleko, żebym miała się tego domyślać.

Ale pospekulujmy:
        1. koniec z neutralnością światopoglądową państwa polskiego (Episkopat uhonorowany).
        2. system prezydencki.
        3. może jakieś ograniczenie niezawisłości sądów.
        4. ograniczenie niezależności banku centralnego, drukujemy na potrzeby społeczne.
        5. polonizacja gospodarki, wyrzucamy obcy kapitał ku chwale Ojczyzny.
        6. szereg zmian "obyczajowych" - np. całkowity zakaz aborcji, badań prenatalnych, in vitro.

Pytanie, czy Jarek przewiduje dla siebie jakieś szczególne miejsce w organach państwa, np. coś w rodzaju instytucji Naczelnika Państwa. Wątpię, być może wystarczy mu władza realna.

Aha, zapomniałabym:
        7. zamach smoleński jako mit założycielski IV RP. Wspomniany w Konstytucji. 10 kwietnia jako święto narodowe, pomnik smoleński w każdym mieście, specjalne lekcje historii.

Wystarczająco, żeby było śmiesznie. I strasznie.
        • fidziaczek Re: IV RP w budowie. 17.11.15, 12:34
          Spieszysz się za bardzo, krytykujesz coś co się jeszcze nie wydarzyło nie wiadomo czy się wydarzy, a tym bardziej nie wiadomo jaki kształt przybierze
          • zimna-wodka Re: IV RP w budowie. 17.11.15, 18:33
            Jakby na Twoje zamówienie:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19200977,jak-posel-po-w-4-minuty-osmieszyl-pis-tylko-cytujac-pawlowicz.html#Czolka3Img
          • agios_pneumatos Re: IV RP w budowie. 17.11.15, 20:18
            fidziaczek napisał:

> Spieszysz się za bardzo,

Bynajmniej.

>krytykujesz coś co się jeszcze nie wydarzyło

Lata 2005-2007. Na szczęście przerwane z hukiem. Zgadnij w jaki sposób i z czyjej winy.

nie wiado
            > mo czy się wydarzy, a tym bardziej nie wiadomo jaki kształt przybierze

No to proszz....:
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19203804,pap-nieoficjalnie-prezydent-ulaskawil-mariusza-kaminskiego.html#MT
            Odbija się czkawką głosowanie na prawych i sprawiedliwych?

Ale pamiętajmy, że PO to było zło wcielone. Teraz dopiero będzie porządek, oj będzie...
            • fidziaczek Re: IV RP w budowie. 17.11.15, 20:41
              Ty i dorota i zimna wódka chyba nie jestescie chyba całkiem obiektywni.
              Nie lubicie po prostu PIS-u.
              Jesteście w stanie czepiac się czegoś czego jeszcze nie zrobili.
              Zimna wódka nawet nie zauwazył że wkleiłem 3 godziny przed nim filmik który on wkleił a który w kolejnym temacie pogrąza PIS.
              forum.gazeta.pl/forum/w,17007,159315661,159317928,Re_IV_RP_w_budowie_.html
              Wkleiłem bo mi się to postępowanie PIS nie podoba.
              Natomiast nie krytykuję ich za zmiane konstytucji bo nie wiem czy ją będą zmieniać, a jesli będa to nie wiem na jaką.

> Odbija się czkawką głosowanie na prawych i sprawiedliwych?

Bo jak ktoś ma inne zdanie niż Ty to na pewno głosował na PIS?
              Co powiesz na taki mój komentarz
              forum.gazeta.pl/forum/w,17007,159121336,159282167,Re_Zaczelo_sie.html
              teraz pewnie uznasz ze głosowałem na PO? smile

Staram się być obiektywny , pewnie nie jestem, ale choć się staram.
              Wy zaś chcecie ich kopac nie tylko za to co złego zrobili, ale też za to czego nie zrobili ale na pewno zrobią więc już teraz można ich o to oskarżyć.
              Nie uważasz że taka mentalnośc jest bardzo podobna do mentalnosci która pewnie przypisujesz PIS-owcom?
              Gdyby PIS kogos oskarżał za to czego ten ktoś nie zrobił wklejalibyście tutaj artykuły i jechali po nich ostro.
              Ale jak sami to robicie na forum to jest ok.
              • dorota_333 Re: IV RP w budowie. 17.11.15, 20:48
                W kolejnych podwątkach piszę o tym, co PiS właśnie zrobił.

Jak na pierwsze dni władzy (myślę o nominacjach premierowskiej i ministerialnych), to tempo mają naprawdę błyskawiczne.
                Dzięki dużej aktywności prezydenta Dudy po stronie budowania państwa pisowskiego.

Co do nowej konstytucji - owszem, dopiero zobaczymy (i zapewne się zdziwimy wink ).
              • agios_pneumatos Re: IV RP w budowie. 17.11.15, 20:55
                fidziaczek napisał:

> Ty i dorota i zimna wódka chyba nie jestescie chyba całkiem obiektywni.
                > Nie lubicie po prostu PIS-u.

To prawda. To takie irracjonalne uprzedzenie. W ogóle nie podparte doświadczeniem, obserwacjami przeszłymi, a już ponad wszystko tego co się dziać zaczyna obecnie.

> Jesteście w stanie czepiac się czegoś czego jeszcze nie zrobili.

Koalicja z Samoobroną, ostatnie wydarzenia z TK oraz ułaskawieniami to są fakty. Już przez grzecznośc pominę kwestie wycofywania się z obietnic wyborczych.

> Natomiast nie krytykuję ich za zmiane konstytucji bo nie wiem czy ją będą zmien
                > iać, a jesli będa to nie wiem na jaką.

To nie mówili o tym otwarcie jeszcze?

>
                > > Odbija się czkawką głosowanie na prawych i sprawiedliwych?
                >
                > Bo jak ktoś ma inne zdanie niż Ty to na pewno głosował na PIS?
                > Co powiesz na taki mój komentarz
                > forum.gazeta.pl/forum/w,17007,159121336,159282167,Re_Zaczelo_sie.html
                > teraz pewnie uznasz ze głosowałem na PO? smile

Ja po prostu dyskutuję z chowaniem głowy w piasek w obliczu tworzenia zrębów państwa faszystowskiego.

>
                > Staram się być obiektywny , pewnie nie jestem, ale choć się staram.
                > Wy zaś chcecie ich kopac nie tylko za to co złego zrobili, ale też za to czego
                > nie zrobili ale na pewno zrobią więc już teraz można ich o to oskarżyć.
                > Nie uważasz że taka mentalnośc jest bardzo podobna do mentalnosci która pewnie
                > przypisujesz PIS-owcom?

Gilowskiej muszę, jako krwiożerczy kapitalista, oddać cześć za obniżenie składki.

> Gdyby PIS kogos oskarżał za to czego ten ktoś nie zrobił wklejalibyście tutaj a
                > rtykuły i jechali po nich ostro.
                > Ale jak sami to robicie na forum to jest ok.
                >

Ino my jedziemy po nich za to co robią/zrobili...
              • zimna-wodka Re: IV RP w budowie. 17.11.15, 21:45
                Fakt - nie lubię PiS. Nie lubię za IV RP, którą wymyślili i próbowali wprowadzić parę lat temu. A więc nie lubię konkretnie - za to co zrobili.
                Dodatkowo nie lubię za robienie z wyborców wała. Obiecali naprawę a psują. I to od początku rządów.
                Oczywiście - nie wiem co zrobią. Ale jak widzę w ciemnej ulicy typa z nożem w ręku, i to typa, którego znam z bandyckich zachowań, to walę w pysk albo uciekam. Rozumiem, że Ty poczekałbyś, żeby zobaczyć co zrobi. bo może chce tylko obrać jabłko i Cię poczęstować.
                Ot - i cała różnica między nami.
      • zimna-wodka Re: IV RP w budowie. 17.11.15, 16:13
        fidziaczek napisał:

> Dlaczego jesteś przeciwko nowej konstytucji skoro nie wiesz co ma zawierać?

Bo to już było i to całkiem niedawno. Ja i wielu mnie podobnych było bombardowane pytaniami typu:
        dlaczego szukasz analogii do IV RP skoro to historia
        dlaczego boisz się powrotu IV RP skoro PiS tworzą zupełni nowi ludzie i żadne Macierewicze czy Ziobry ci nie grożą

itd, itp.

A odpowiadając konkretnie - dlatego jestem przeciw nowej konstytucji w wydaniu PiS PRZED jej uchwaleniem bo PO jej uchwaleniu zapewne znów zobaczę wyprostowany środkowy palec Nadprezesa.

PS. Toż do niedawna projekt konstytucji wisiał na stronach PiS. Czemu zniknął tuż PRZED wyborami?
    • dorota_333 Wojciech Jasiński szefem sejmowej komisji finansów 17.11.15, 12:19
      stooq.pl/n/?f=1006347

Pamiętacie Jasińskiego? Minister skarbu 2006-07, który kilka dni po przegranych przez PiS wyborach, jeszcze jako urzędujący minister umorzył długi Porozumienia Centrum.
      Wraca stara, sprawdzona w bojach gwardia.
      • vice_versa Re: Wojciech Jasiński szefem sejmowej komisji fin 17.11.15, 14:23

Tak się zastanawiam jak to jest, że 700tys "długu" PC z tytułu zobowiązań podatkowych, umorzonych w 2007r. JEST WIELKIM PRZEKRĘTEM, a 4.5mln umorzone SdRP w 1997r. przez OBECNEGO PREZESA NBP, pełniącego wtedy funkcję Min. Finansów przekrętem NIE JEST, ba nawet nie jest wspominane...

Gdzie jest ów audyt który W LUTYM 2008r. zapowiadał Min. Grad???

Gdzie jest ów wniosek do prokuratury które w 2008r. zapowiadał Min. Ćwiąkalski???

Przez 7lat się nie dało nic z tym zrobić, prawda?

Dla porównania:

Cezary Mech informował o wyparowaniu 8mld PLN z ZUSu:

Pieniądze z kont emerytalnych, gdy ich właściciele nie dożywają emerytury, nie są przekazywane na konta rentowe. W ten sposób z systemu emerytalno-rentowego zniknęło 8 miliardów złotych!

wpolityce.pl/gospodarka/257156-gdzie-sie-podzialo-8-mld-zl-z-kont-emerytow-cezary-mech-ogromne-pieniadze-wyparowaly-nie-ma-ich-nasz-wywiad
        To jest zwykłe, systemowe złodziejstwo dokonywane masowo na wszystkich spadkobiercach prawnych osób przedwcześnie zmarłych.

Te "umorzenia" nie wzbudziły u forumowej funkcjonariuszki żadnych refleksji.

Miliard to jest 1000 razy mniej niż 1mln, 8 miliardów to jest 8000 razy mniej niż 1mln, czyli jakieś 11 500 razy mniej niż wszystkie długi PC...

Więc o czym Pani Funkcyjna tutaj za przeproszeniem pi***li ???
        • dorota_333 Re: Wojciech Jasiński szefem sejmowej komisji fin 17.11.15, 14:43
          A u was Murzynów biją.

No, będzie takich głosów w tym wątku pewnie trochę. Choć projekt IV RP może mieć taki rozmach, że zabraknie analogii.
    • byly-kadi Blad Macierewicza 17.11.15, 14:30

Takich glupot sie nie robi, chyba ze juz chlopcy sa pod bronia gotowi jechac zabijac arapstwo:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19198909,hollande-niespodziewanie-przywoluje-artykul-42-7-to-nieoczekiwany.html#Czolka3Img
      Puste gesty sciagna tylko niebezpieczenstwo na Polakow, takze za granicami.
      --
      Przywódcy G20 zastrzegli jednak w komunikacie, że terroryzm nie powinien być kojarzony z żadną religią, narodowością czy grupą etniczną oprocz arapstwa.
      • dorota_333 Re: Blad Macierewicza 17.11.15, 14:41
        Kadi, to nie jest w temacie wątku. Do wątku "Solidarność" jak znalazł.
    • fidziaczek Re: IV RP w budowie. 17.11.15, 15:14
      Tu jest coś dla Ciebie

www.youtube.com/watch?v=PrA9w1NB22c
      • dorota_333 PiS zmienia zasady działania speckomisji. 17.11.15, 15:35
        "PiS zmienia zasady działania speckomisji. I wyklucza opozycję"

"W sejmowej komisji służb specjalnych zasiądzie maksymalnie siedmiu posłów, o dwóch mniej niż w poprzedniej kadencji. Zniesiono też zasadę rotacyjnego przewodniczenia speckomisji. PiS chce w ten sposób ograniczyć kontrolę opozycji nad służbami specjalnymi – uważają posłowie PO.

Zmiany w regulaminie poparło 234 posłów, 191 było przeciw, a 20 wstrzymało się od głosu.

We wcześniejszym głosowaniu posłowie odrzucili dwa wnioski (złożone przez posłów PO), które utrzymywały dotychczasowy kształt komisji ds. służb specjalnych (maksymalnie dziewięciu członków) oraz dotychczasowe rotacyjne 6-miesięczne przewodnictwo.

Mniejsza liczba posłów w komisji – przy założeniu, że największy klub miałby w niej większość (czterech posłów) – oznacza, że nie będzie miejsca dla najmniejszych ugrupowań sejmowych. Pozostałe trzy miejsca trzeba będzie rozdzielić pomiędzy cztery kluby: PO, Kukiz'15, Nowoczesna i PSL.

Poseł PO Marek Wójcik przekonywał na konferencji prasowej w Sejmie, że PiS przy okazji zmian w Regulaminie Sejmu „próbuje przemycić ograniczenie sejmowej kontroli nad służbami specjalnymi”.

„Któryś z klubów opozycyjnych pozostanie bez możliwości udziału w pracach komisji i bez kontroli nad tym, co się dzieje w służbach specjalnych” – powiedział Wójcik.

Druga zmiana to likwidacja „sprawdzonej, wprowadzonej za czasów koalicji PO-PSL zasady rotacyjnego przewodnictwa w komisji ds. służb specjalnych”. Wprowadzenie stałego przewodniczącego „ograniczy dostęp klubów opozycyjnych do możliwości planowania pracy komisji ds. służb specjalnych” – dodał Wójcik"

polska.newsweek.pl/zmiany-w-regulaminie-speckomisji-pis-chce-kontrolowac-sluzby-specjalne,artykuly,373936,1.html

Czyli mamy nawet zniesienie poprzednio istniejących dobrych obyczajów sejmowych, jak rotacyjne przewodniczenie komisji. Współpraca PiS z opozycją w pełnej krasie.

• dorota_333 Prezydent Duda ułaskawił Mariusza Kamińskiego 17.11.15, 19:55
      i trzech jego skazanych współpracowników.

Zdania, czy mógł to uczynić w świetle kpk (i orzeczenia SN z 2006) są podzielone:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19203944,czy-prezydent-mogl-ulaskawic-kaminskiego-prawnicy-ma-pelna.html

No cóż, IV RP bazuje na solidnym fundamencie prawnym: rozumienie prawa wyznacza Prezydent RP. I niech mu się jakiś - za przeproszeniem - wymiar sprawiedliwości w to nie wtrąca.

• agios_pneumatos Re: Prezydent Duda ułaskawił Mariusza Kamińskiego 17.11.15, 20:31
        Następny będzie mąż bratanicy. wink
      • byly-kadi Dlaczego kpk ? 17.11.15, 21:07
        A nie kkw ?
        Chyba jak gostek jest po wyroku, nawet nie prawomocnym, to przepisy zawarte sa w kkw ?
        Ale siem nie kloce, tak bylo jak mnie skazali.
      • zimna-wodka Re: Prezydent Duda ułaskawił Mariusza Kamińskiego 17.11.15, 21:53
        Mógł, nie mógł.... ONI wszystko mogą a przynajmniej tak im się wydaje.

W każdym bądź razie Kamiński miał szanse w apelacji zostać uniewinnionym. Teraz już na zawsze zostanie winnym - przestępcą ułaskawionym przez partyjnego kolegę.
        Mam wrażenie, że sodowa tak uderzyła do główek , że rozum odbiera. A to dopiero początek.
        • dorota_333 To rewolucja, wszystko wolno (byle do zwycięstwa) 18.11.15, 09:15
          > W każdym bądź razie Kamiński miał szanse w apelacji zostać uniewinnionym.

Decyzja Dudy świadczy o tym, że Kaczyński (po konsultacji z przybocznymi) uznał, że prawdopodobieństwo uniewinnienia w drugiej instancji jest niższe niż utrzymania wyroku skazującego.

A może po prostu nie chcieli uzależniać losu starego, wypróbowanego towarzysza partyjnego - który ma sporą robotę do zrobienia - od czynnika nieprzewidywalnego (jak decyzja niezawisłego sądu).

Trzeba wreszcie odrzucić to burżuazyjne myślenie kategoriami prawnymi, towarzysze. Wielkie dzieło przed nami.

• zimna-wodka Re: To rewolucja, wszystko wolno (byle do zwycięs 18.11.15, 12:44
            Cytat ze strony prezydent.pl. Podkreślenia moje.
            Zgodnie z Konstytucją RP, Prezydent Rzeczypospolitej stosuje prawo łaski. Prawa łaski nie stosuje się do osób skazanych przez Trybunał Stanu.

Akt łaski nie zmienia wyroku sądu i nie podważa winy skazanego. Celem postępowania ułaskawieniowego jest ustalenie, czy po wydaniu prawomocnego wyroku zaistniały w życiu skazanego szczególne wydarzenia powodujące nadmierną dolegliwość wymierzonej kary. Prezydent stosując prawo łaski rozważa opinie i sugestie pozostałych organów, biorących udział w procedurze ułaskawieniowej, to znaczy stanowiska sądu orzekającego w sprawie, opinie administracji zakładów karnych oraz wnioski Prokuratora Generalnego.

Prośby o ułaskawienie przekazuje się na podstawie art. 565 § 2 K.p.k. Prokuratorowi Generalnemu celem nadania im biegu w trybie art. 561 K.p.k. (tzw. „tryb pierwszy”wink albo w trybie art. 567 § 2 K.p.k. (tzw. „tryb drugi – prezydencki, z urzędu”wink.

Wrzucam póki nie zniknęło.
            • zimna-wodka Oooooooo 18.11.15, 12:46
              Te buźki w cytacie ze strony prezydenta NIE SĄ MOJE. Zrobiłem kopiuj - wklej i tak wyszło.
              Wychodzi, że są one oficjalnym stanowiskiem Dudy.
            • dorota_333 "po wydaniu prawomocnego wyroku" 18.11.15, 12:57
              "Celem postępowania ułaskawieniowego jest ustalenie, czy po wydaniu prawomocnego wyroku zaistniały w życiu skazanego szczególne wydarzenia powodujące nadmierną dolegliwość wymierzonej kary."

Faktycznie, chyba to zniknie ze strony.
              Dwa delikty w ciągu 10 dni - to nawet jak na funkcjonariusza partyjnego zbyt dużo.

Myślę, że Duda powinien się zastanowić. Wykonuje polecenia, to oczywiste, ale będzie odpowiadać za nie sam.
              • robisc Re: "po wydaniu prawomocnego wyroku" 18.11.15, 21:20
                "Nie chem, ale muszem" - tak mi sie skojarzyło po dzisiejszym spotkaniu z Lechem Wałęsą w Gdańsku. Ciekawe, czy Dudę za 15 lat też Polacy będą witać owacją na stojąco.
                • dorota_333 Re: "po wydaniu prawomocnego wyroku" 19.11.15, 09:44
                  Wcześniej niż za 15 lat Duda zostanie postawiony przed Trybunał Stanu. To, co zrobił w ciągu ostatnich dni (sparaliżowanie działania TK, organu konstytucyjnego i ułaskawienie nieprawomocnie skazanego) już wystarczy.

A to przecież dopiero początek budowania IV RP. Jeszcze się nieraz prezesowi przysłuży.
              • klip-klap Re: "po wydaniu prawomocnego wyroku" 19.11.15, 21:11
                ale on skorzystal z prawa laski...a nie z ulaskawienia wedlug kpk.
                Nie jestem jego fanem, ale konstytucja daje mu to prawo i tyle.
                • zimna-wodka Re: "po wydaniu prawomocnego wyroku" 19.11.15, 21:55
                  klip-klap napisał:

> ale on skorzystal z prawa laski...a nie z ulaskawienia wedlug kpk.
                  > Nie jestem jego fanem, ale konstytucja daje mu to prawo i tyle.

Fakt. Autorzy konstytucji nie przewidzieli, że znajdzie się taki "prezydent" co będzie stosował prawo łaski wobec niewinnego. Bo bez prawomocnego wyroku Kamiński jest (był) niewinny.
                  Chyba, że to jest na potem, na wyrost... Jak coś znowu narozrabia to już będzie ułaskawiony...

Teraz kolej na Dubanieckiego. Czekamy z niecierpliwością.
              • frusto Podręcznik prawa wprost mówi, że można... 26.11.15, 14:56
                A ja zacytuję Rzepę:

"Profesor Stanisław Waltoś z Krakowa w podręczniku „Proces karny" długo przed wybuchem sprawy Kamińskiego pisał, że prezydent może skorzystać z prawa łaski w każdej sprawie o przestępstwo i o wykroczenie, również jeszcze przed prawomocnym skazaniem. Jego zdaniem zatem dopuszczalne jest ułaskawienie w postaci abolicji indywidualnej – czyli umorzenia postępowania karnego przeciw ułaskawionemu – skoro konstytucja nie czyni tu żadnych restrykcji."
    • klip-klap meldunek 17.11.15, 21:24
      To Ci sie powinno spodobac, w koncu to sztandarowe nie-dokonanie PO, hehe. No, PiS przynajmniej nie owija w bawelne, hehe.

"Utrzymamy obowiązek meldunkowy - mówi reporterowi RMF FM Jarosław Zieliński. Polityk obejmujący stanowisko wiceministra spraw wewnętrznych i administracji zapowiedział koniec wszelkich dyskusji w sprawie zniesienia tego obowiązku i prac nad jakimikolwiek projektami w tej sprawie."
      fakty.interia.pl/polska/news-wiceszef-mswia-obowiazek-meldunkowy-pozostanie,nId,1923702
      • robisc Re: meldunek 17.11.15, 22:55
        Ma byc dokladnie na odwrot do planow i dzialan poprzedniego rzadu. I nie wazne, czy to ma sens. Obowiazek meldunkowy jest obecnie podobnym wynaturzeniem, co abonament RTV. Niby jest prawo, ale nirwielu je przestrzga.
      • byly-kadi Problem widze techniczny 18.11.15, 03:49
        Bo podobno na najnowszych dowodach osobistych mialo nie byc adresu ofiary ? Wiec jaki sens ma w tym momencie jakikolwiek meldunek i co to oznacza? Ze ofiara bedzie nosic swistek papieru z zdresem i pieczatka ? A dowod wyrabiac bedzie sie tylko w miejscu wydania ( co mialo byc takze zniesione? )
        W stanie USA melldowania sie nie ma, w stanie NY dowodem jest prawo jazdy Z ADRESEM. Przy zmienie zdresu recznie wpisuje z tylu nowy adres i mam 10 dni na udanie sie do urzedu....ale ze daty nie wpisuje , to moge na takim czyms jezdzic i 3 lata. A jak oni to widza : meldunek + dowod BEZ adresu? A moze adres bedzie jednak na dowodach?
        • klip-klap Re: Problem widze techniczny 18.11.15, 18:22
          Pewnie chodzi o pieniadze (latwosc scigania podatnikow) i ulatwienie dla sluzb. Cos jak z podatkiem od czynnosci cywilno prawnych, ktory akruat nie ma uzasadnienia finansowego, ale daje skarbowce i innym sluzbom mnostwo informacji o tym, kto, co i komu sprzedaje.

W Polsce tez istnieja systemy z danymi adresowymi, chocby rejestr wyborcow czy system skarbowki. Widocznie nie chcialo im sie pracowac nad zaadoptowaniem tychze i pozbyciem sie komunistycznego meldunku.
    • dorota_333 Grzegorz Bierecki szefem senackiej komisji finansó 18.11.15, 11:09
      IV RP będzie miała solidną bazę ekonomiczną. Know-how senatora Biereckiego w dziedzinie finansów jest nieocenione po prostu. Tak o tym Maciej Samcik:

"Grzegorz Bierecki - człowiek, który przez dwie dekady współzarządzał systemem SKOK-ów i ponosi dużą część odpowiedzialności za jego obecną kondycję finansową - chwycił właśnie jeden z ważniejszych gospodarczych sterów w Senacie. W piątek wieczorem został wybrany na szefa senackiej komisji finansów.

Jego kandydaturę solidarnie poparła PiS-owska większość w tej izbie parlamentu (choć Bierecki do Senatu dostał się jako senator niezależny, to od lat współpracuje z politykami PiS).

Czy uczynienie Biereckiego szefem najważniejszej gospodarczej komisji w Senacie może dziwić? Cóż, niektórzy mają wątpliwości co do pewnych decyzji personalnych prezesa Jarosława Kaczyńskiego, premier Beaty Szydło lub parlamentarnych liderów PiS, ale ta jedna decyzja chyba nie wymaga szerszego uzasadnienia. Bierecki to finansista, który w poprzednich dwóch dekadach pokazał w całej krasie swoje talenty menedżerskie. Długo by wymieniać jego zasługi dla finansów kraju. Ograniczę się więc do najważniejszych:

*współtworzony przez Biereckiego system SKOK-ów okazał się tak zarządzany i nadzorowany przez dwie poprzednie dekady, że w ostatnich kilkunastu miesiącach członkom dwóch upadłych SKOK-ów trzeba było wypłacić ponad 3,2 mld zł tytułem państwowych gwarancji depozytów. Kilka SKOK-ów zostało przejętych przez banki (bo inaczej też by zbankrutowałyzaś kilkanaście następnych ), ma ujemne fundusze własne (jeśli nie uda się program restrukturyzacji, nadadzą się do likwidacji).
      Niektórzy ekonomiści szacują, że stawianie na nogi systemu SKOK-ów będzie kosztowało kilkanaście miliardów złotych;

*w Luksemburgu prężnie rozwija się spółka SKOK Holding, stworzona m.in. z inicjatywy Krajowej SKOK w czasach, gdy kierował nią Bierecki. Jak policzyła Komisja Nadzoru Finansowego, popłynęło do niej z Polski co najmniej kilkadziesiąt milionów złotych.
      Te doświadczenia w transferowaniu aktywów z Polski za granicę mogą być dla rządu cennym wkładem intelektualnym w erze walki z unikaniem opodatkowania;

*sprawności biznesowej Biereckiego dowodzi dokonany kilka lat temu transfer kilkudziesięciu milionów złotych z fundacji będącej rdzeniem systemu SKOK-ów (i zarabiającej pieniądze m.in. dzięki SKOK-om) do spółdzielni o nazwie SIN, a potem do spółki Biereckiego.

Być może niektórzy malkontenci mogliby się zastanawiać, czy to już wystarczający bagaż doświadczeń i sukcesów, by powierzyć Grzegorzowi Biereckiemu pilnowanie publicznych pieniędzy w roli szefa senackiej komisji finansów. Ale czy Jarosław Kaczyński mógłby nie dać szansy tak utalentowanemu biznesmenowi?"

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100897,19188310,bierecki-i-jego-talenty-czyli-kto-bedzie-pilnowal-publicznych.html#ixzz3rpv7hZ4Y

• zimna-wodka Re: IV RP w budowie. 18.11.15, 18:38
      To i prawa człowieka zostały powierzone w godne ręce:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19209412,nowy-szef-sejmowej-komisji-praw-czlowieka-bronil-ksiedza-ktory.html#Czolka3Img
      Czy ta nominacja rozwiązuje definitywnie problem pedofilii w polskim k.k.? Mnie wygląda na to, ze tak.
      • zimna-wodka Re: IV RP w budowie. 19.11.15, 00:48
        Pan Piotrowicz zabrał głos. Jest równie daleko od rzeczywistości jak wtedy, kiedy wyrokował w sprawie wiadomego księżula. Ale dzisiaj liczy się dyspozycyjność a p. Piotrowicz o tym wie. Zawsze starał się być dyspozycyjny, czy to czarni czy czerwoni....

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19210688,piotrowicz-pis-wybor-sedziow-trybunalu-konstytucyjnego-bedzie.html?lokale=local#BoxNewsImg
        • dorota_333 Piotrowicz przypomina mi sędziego Kryże 19.11.15, 09:40
          Zauważyłeś, że PiS ma zdolność przyciągania prawników z bogatą - sięgającą lat 80-tych karierą? I to karierą stricte peerelowską, z odznaczeniami nawet.

Dyspozycyjność jest dla Jarka najwidoczniej podstawową zaletą, choć na poziomie deklaracji PiS ocieka wielkimi słowami (Ojczyzna, patriotyzm, etc.).
          • zimna-wodka Re: Piotrowicz przypomina mi sędziego Kryże 19.11.15, 11:00
            dorota_333 napisała:

> Dyspozycyjność jest dla Jarka najwidoczniej podstawową zaletą, choć na poziomie
            > deklaracji PiS ocieka wielkimi słowami (Ojczyzna, patriotyzm, etc.).

To chyba oczywiste. Obsadzanie stanowisk ludźmi typu bmw to fundament Rzeczypospolitej Kaczyńskiej. A taką teraz mamy.

PS. Kolejka do lizania tyłka nadprezesa jest zapewne długaśna a i metody będą coraz bardziej wyrafinowane. Na razie samotnym liderem jest Duda, ciekawe czy ktoś go przebije.
    • zimna-wodka Trybunał wzięty!!!! 19.11.15, 17:46
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19216004,pis-wybierze-5-sedziow-tk-tak-jak-chce-wlasnie-wraz-z-kukizem.html#MT
      Uzasadnienie - bo poprzednia nowela ustawy o TK była niezgodna z konstytucją. Niezgodność stwierdził poseł Piotrowicz (o którym było wyżej).
      Tak na mój gust: poprzednia nowela przeszła całą ścieżkę legislacyjną i weszła w życie. To znaczy, że obowiązuje. Można, nawet w ekspresowym tempie, to zmienić, ale prawo nie działa wstecz. Więc nie można cofnąć nominacji 5 sędziów, która już się stała faktem.

"Nie można" - przepraszam , można wszystko. Łamanie prawa firmuje swoim nazwiskiem i stanowiskiem Kaczodupowłaz nazywany czasami prezydentem R.P. Ciekawe, czy myśli o tym co będzie za parę lat.

Z resztą - mam coraz większe wrażenie , że Największy Kaczor albo oszalał albo.... nie boi się tego co będzie za cztery lata. Jakby miał pewność, że utrzyma władzę. To cokolwiek przerażające.

Przejęte zostały też służby. To w sumie oczywiste, tylko czemu tak w pośpiechu, w nocy.....

Nic to. Cały temat zostaje przykryty njusem, że Komorowski podp..ił czajnik.

• glupi_jasio uwaga techniczna 19.11.15, 22:33
        Gosciu, nie rozkrecaj sie tak, bo sobie krzywde zrobisz.

Nie widze zadnych powodow, by na tym forum miala byc tolerowana zupelnie pospolita pospolita wulgarnosc i knajackie zniewagi.

zimna-wodka napisał:

>
        > "Nie można" - przepraszam , można wszystko. Łamanie prawa firmuje swoim nazwisk
        > iem i stanowiskiem Kaczodupowłaz nazywany czasami prezydentem R.P. Ciekawe, cz
        > y myśli o tym co będzie za parę lat.
        >
        > Z resztą - mam coraz większe wrażenie , że Największy Kaczor albo oszalał albo.
        > ... nie boi się tego co będzie za cztery lata. Jakby miał pewność, że utrzyma w
        > ładzę. To cokolwiek przerażające.
        >
        > Przejęte zostały też służby. To w sumie oczywiste, tylko czemu tak w pośpiechu,
        > w nocy.....
        >
        > Nic to. Cały temat zostaje przykryty njusem, że Komorowski podp..ił czajnik.
        >
        • zimna-wodka Re: uwaga techniczna 19.11.15, 23:29
          glupi_jasio napisał:

> Gosciu, nie rozkrecaj sie tak, bo sobie krzywde zrobisz.
          >
          > Nie widze zadnych powodow, by na tym forum miala byc tolerowana zupelnie pospol
          > ita pospolita wulgarnosc i knajackie zniewagi.
          >

A co ci się nie widzi, durny? Plułeś na Komorowskiego przez parę lat, mieszałeś z błotem każdego kto ci próbował zwrócić uwagę, a teraz udajesz propaństwowca? Teraz dbasz o wizerunek prezydenta a jeszcze niedawno rzygałeś na jego poprzednika jadem i uważałeś, że to twoje obywatelskie prawo?

Ja nie kazałem tzw "prezydentowi" całować kaczego tyłka. Zrobił to z własnej i nie przymuszonej woli. Co więcej, całym swoim zachowaniem potwierdza, że jest kaczodupowłazem.
          Uważasz, PiSuarku, że że mam do tego odnosić się z szacunkiem i pokorą? Bo to się tobie nie podoba, durnoto?
        • zimna-wodka do durnego 19.11.15, 23:41
          A tu masz cytat z twojej wypowiedzi z 2 sierpnia. Podkreślenia moje.

mniejsza juz o przypieszone nominacje, premie, odprawy, hurtowe zalatwianie ustaw, rownie brzydko konczacej, Platformy. Wiadomo, nic osobistego, biznes to biznes.

A na sam koniec - ta demonstracja zapieklosci, politykierstwa i partyjnego kramarzenia panstwem - oficjalne wystapienia na obchodzach rocznicy Powstania - zostaly zarezerwowane dla Komorowskiego, Kopacz i Gronkiewicz. Byla ostatnia okazja, by odejsc z cieniem klasy, wykonac gest ponad podzialami, symbolicznie przekazac urzad nowemu prezydentowi.

Coz, kampania sie skonczyla, ta ostatnia niedziela pokazala, ile warte sa obludne hasla kampanijne - "Zgoda buduje" - he, he, he, kto uwierzyl w ten bajer, ten traba.
          • dorota_333 Re: do durnego 20.11.15, 10:09
            Schłodzony, masz do czynienia z cynicznym draniem, który czeka na pretekst, żeby Cię tutaj ocenzurować. Nie dawaj mu pretekstu.
            Mocno w treści, łagodniej w formie. Inaczej rozpieprzą wątek.
            • zimna-wodka Re: do durnego 20.11.15, 10:24
              dorota_333 napisała:

> Schłodzony, masz do czynienia z cynicznym draniem, który czeka na pretekst, żeb
              > y Cię tutaj ocenzurować. Nie dawaj mu pretekstu.
              > Mocno w treści, łagodniej w formie. Inaczej rozpieprzą wątek.

Będzie chciał to i tak ocenzuruje. Bo kto mu zabroni. Ale OK - wątek Twój to nie będę dawał pretekstu. Tylko zaproponuj coś na określenie ..... powiedzmy Maliniaka. Słowo prezydent w odniesieniu do tej ..... postaci nie przechodzi mi przez klawiaturę.
              • dorota_333 Re: do durnego 20.11.15, 10:46
                Nic, co przychodzi mi do głowy nie nadaje się do cytowania smile Skala jego serwilizmu nawet mnie zaskoczyła (choć od początku nie miałam wielu złudzeń - patrz wątek: Kariera Nikodema Dudy).

To nie jest "mój" wątek, tak nawiasem. Pomyślany jest jako robiona na bieżąco kronika przewrotu. Bo mamy do czynienia z pełzającym zamachem stanu. Oni zapłacą za to, ale nie jutro ani pojutrze. Szkoda już teraz nadmiernie się ekscytować, bo jeszcze dużo zabawy przed nami.

Wracając do tematu: Duda zapracowuje sobie na miejsce najgorszego prezydenta w historii Polski. Żaden inny nie był tak bezwstydnie dyspozycyjny i ostentacyjny w tej podległości.

Coś mi przyszło do głowy: Właziduda. Może być?
                • zimna-wodka Re: do durnego 20.11.15, 10:58
                  Też traktuję ten wątek jako kronikę przewrotu. Bo Ty założyłaś różne, ja też. I temat się rozmywał.
                  Właziduda.... sam nie wiem. Chyba, że zrobimy tak : Włazidu(d/p)a. Jak sądzisz - czy nagle obudzony patriotyzm durnego to wytrzyma?
                  • dorota_333 Re: do durnego 20.11.15, 11:03
                    Raczej powstrzymaj się od nazywania admina "durnym". Wytną ten podwątek.

Poza tym: on nigdy ie był patriotą, co najwyżej "patriotą pisowskim". To, co się w nim obudziło, to dzika radocha z całkowitego zwycięstwa. Oni wszyscy teraz dostają orgazmu, że "mogą wszystko" w tym kraju zrobić.

Mogą, nie mogą, ale spróbują smile
                    • zimna-wodka Re: do durnego 20.11.15, 11:09
                      dorota_333 napisała:

> Raczej powstrzymaj się od nazywania admina "durnym". Wytną ten podwątek.

Funkcja admina mędrcem nie czyni. Poza tym - on ma nożyczki a nie Ty. I tak może wyciąć co zechce. Po cholerę mu preteksty?
        • glupi_jasio Re: uwaga techniczna 21.11.15, 18:21
          wyszumieliscie sie? nie czujecie zazenowania? niby dorosli ludzie, z ambicjami, by publicznie dyskutowac o polityce, a pol dnia klepia bzdety jak jakas gimbaza, roztrzasajac na serio jak by tu zniewazac Prezydenta RP i jakby tu zwyzywac kogos, kto zgodnie z umowa, ktora obowiazuje piszacych tutaj (czyli regulaminem) zwraca uwage, ze tu nie ma miejsca na prostackie bluzgi.

Osobiscie wole pokazac niestosownosc i niesmaznosc takich zachowan, ale jesli ktos nie rozumie podstawowych zasad wspolzycia, to oczywiscie, predzej czy pozniej wyleci stad z banem.
          • dorota_333 A Ty nie czujesz (przynajmniej) zażenowania 21.11.15, 18:58
            serwilistyczną postawą prezydenta Dudy? Nic zupełnie? Według Ciebie to norma?
          • zimna-wodka Re: uwaga techniczna 21.11.15, 19:11
            A ty - durny - nie czujesz się głupio jak:
            - po wieloletnich bluzgach na prezydenta i premierów wzywasz do szacunku dla pajaca?
            - po wieloletnich bluzgach pod adresem Doroty udajesz niewiniątko?
            - po wielokrotnym obrażaniu czy wręcz znieważaniu tu piszących, którzy nie podzielali twojego zachwytu dla kaczyzmu teraz żądasz szacunku dla siebie?

Nikt nie musi się ze mną zgadzać. Mam szacunek dla przycinka, kadiego i paru innych, którzy reprezentują odmienne poglądy. Ale ty, durnoto, do pięt im nie dorastasz.
        • stuxnet Re: uwaga techniczna 21.11.15, 19:49
          Tak jest! Zakneblować zaplutych karłów reakcji! Już możecie pokazać swoją prawdziwą twarz, nie ma sensu dbać o pozory, gdy nie trzeba przed nikim odpowiadać za swoje czyny.
      • zimna-wodka Re: Trybunał wzięty!!!! 20.11.15, 10:28
        Przed chwilą zamachem na TK zajął się prof. Zoll. Jego zdaniem nasz kraj dołączył do takich wzorców demokracji jak Białoruś, Azerbejdżan, Kazachstan.
        To mi wygląda na wojnę pisiorków z władzą sądowniczą. Niby wynik jest przesądzony ale będę obserwował.
        • dorota_333 Kalendarz prac nad ustawą o TK 20.11.15, 10:53
          Dzisiaj rano ustawę przyjął Senat RP (jakie tempo!). Blitzkrieg.

Ale jest pewna zagwozdka: nawet jeśli ogłoszą ją jeszcze dziś, to musi minąć 2 tygodnie, zanim zacznie obowiązywać (konieczne vacatio legis). Tymczasem 3 grudnia TK będzie rozpatrywał kwestię legalności platformerskiej ustawy o TK.

PiS wycofał wniosek do TK o jej zbadanie, ale wtedy wniosła go Platforma.
          Jeżeli TK orzeknie, że ustawa Platformy z końca kadencji jest zgodna z Konstytucją, to sędziowie wybrani przez PO uzyskają sankcję Trybunału.
          • zimna-wodka Re: Kalendarz prac nad ustawą o TK czyli ... wojna 20.11.15, 10:59
            No to mamy wojnę. Na razie z prawnikami.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Adwokaci-wyrazaja-sprzeciw-w-sprawie-dzialan-zwiazanych-z-wyborem-sedziow-TK,wid,17985150,wiadomosc.html
          • zimna-wodka Re: Kalendarz prac nad ustawą o TK 20.11.15, 11:05
            dorota_333 napisała:

> Dzisiaj rano ustawę przyjął Senat RP (jakie tempo!). Blitzkrieg.
            >
            > Ale jest pewna zagwozdka: nawet jeśli ogłoszą ją jeszcze dziś, to musi minąć 2
            > tygodnie, zanim zacznie obowiązywać (konieczne vacatio legis). Tymczasem 3 grud
            > nia TK będzie rozpatrywał kwestię legalności platformerskiej ustawy o TK.
            >
            > PiS wycofał wniosek do TK o jej zbadanie, ale wtedy wniosła go Platforma.
            > Jeżeli TK orzeknie, że ustawa Platformy z końca kadencji jest zgodna z Konstytu
            > cją, to sędziowie wybrani przez PO uzyskają sankcję Trybunału.

Konieczne? Nic nie jest konieczne. Myślę , że PiS ciupasem wybierze swoich, Włazidu(d/p)a ich klepnie (tu nie będzie zwlekał) i swoi rozstrzygną, że są w prawie.
            Może być problem ze znalezieniem poważnych ludzi, z jakimś dorobkiem, którzy w ten deal wejdą. Ale nikt nie powiedział, że w TK mają zasiadać poważni ludzie. Weźmie się jakieś kanalie i będzie cacy.
      • klip-klap przy okazji, kto zaczal psuc i kiedy 20.11.15, 12:47
        Nie mowie, ze dzialania PO usprawiedliwiaja dzialania PiS, ale nawet wybiorcza, ktora uwielbiala PO, zamiescila taki tekst w maju tego roku. Wiec jesli idzie o psucie TK, to zaczal to poprzedni rzad... Akcja - reakcja.

"Platforma z koalicyjnym PSL przegłosowała bowiem poprawkę, dzięki której to obecny parlament - wbrew temu, co wynika z kadencji sędziów Trybunału i dotychczasowych procedur - obsadzi wszystkie pięć zwalniających się w tym roku miejsc w TK. Również te, w przypadku których kadencje sędziów kończą się w grudniu, a więc za kadencji nowego parlamentu. Decyzja pragmatyczna: wynik wyborów niepewny, PO może stracić władzę, więc przynajmniej obsadzi Trybunał. Jej zwolennicy powiedzą: może to nieeleganckie, ale lepiej, niżby Trybunał obsadził PiS. Tym bardziej że przyszły parlament wymieni jeszcze czterech sędziów, więc TK byłby w dwóch trzecich "pisowski": niemodernizacyjny i wąsko widzący swoją rolę."

wyborcza.pl/1,75968,18010846,Platforma_psuje_Trybunal_Konstytucyjny.html
        • dorota_333 Re: przy okazji, kto zaczal psuc i kiedy 20.11.15, 12:59
          Słusznie, tylko że "reakcją" jest obcięcie bolącej głowy. O ile działania PO wobec Trybunału Konstytucyjnego naruszały dobry obyczaj, ale nie prawo, to działania PiS wywracają podstawowe zasady stanowienia prawa.
          Taka jest różnica tego "psucia".
          • klip-klap To zalezy ktorego prawnika zapytasz nt 21.11.15, 15:05
    • zimna-wodka W kimś jednak budzi nadzieje... 20.11.15, 10:34
      Do skandalicznych wydarzeń doszło w środę. Na zwołaną przez Obóz Narodowo-Radykalny manifestację antyimigrancką przyszło blisko 200 osób. Krzyczeli m.in. "Nie islamska, nie laicka, tylko Polska katolicka", "Polska wolna od islamu", "Ole, islam pier...", "Nie potrzeba nam islamu, terrorystów muzułmanów", "Islam won z polskich stron".

Manifestanci pokrzykiwali też: "Teraz mamy swój rząd i z Rynku nas nikt nie wyrzuci".

Cały tekst:
      wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,19216805,nacjonalisci-znow-dali-o-sobie-znac-czy-w-koncu-spotka-ich.html#MT
    • dorota_333 Nie rzucim ziemi (rolnej) 20.11.15, 12:54
      Szykują się zmiany w prawie dotyczącym obrotu gruntami rolnymi - na razie w trybie nagłym (decyzja wczoraj) wstrzymano przetargi ziemi ANR:
      stooq.pl/n/?f=1007441

Zapowiadana jest ustawa zaostrzająca prawo obecne.
      Warto będzie śledzić, jak wyjdzie Pisowi idea "ziemi w polskich rękach". To istotny obszar (dosłownie) gospodarki.

• zimna-wodka Re: IV RP w budowie. 20.11.15, 14:13
      Kaczoprezydent nie potrafi podać argumentów za ułaskawieniem Kamińskiego.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19219131,kancelaria-prezydenta-w-jednym-zdaniu-o-ulaskawieniu-kaminskiego.html#Czolka3Img
      • dorota_333 Podsądny korzysta z ochrony danych osobowych 20.11.15, 15:48
        To jest całkiem logiczne - dopóki sąd nie wyda wyroku prawomocnego podsądny jest w świetle prawa niewinny i korzysta z ochrony danych osobowych.

To skutek tego, że Duda ułaskawił niewinnych.

Także taka sytuacja.
    • zimna-wodka Re: IV RP w budowie. 20.11.15, 16:11
      To jeszcze oraz o TK.

Wlazłem sobie na stronę TK i znalazłem takie coś:

trybunal.gov.pl/fileadmin/content/nie-tylko-dla-mediow/Kalendarium_prac_nad_ustawa_z_dnia_25_czerwca_2015_r.pdf
      Wygląda na to, że prace nad ustawą - tą złą (wg pisiorków) trwały 4,5 roku.
      "Poprawiona" została w jedną noc.

Komentarz? A po co?

PS. Na stronach TK można poczytać, że jest to ustawa obowiązująca. Nic nie ma o tym, że nie obowiązuje kaczodu(d/p)owłaza.
    • zimna-wodka Mała rzecz a cieszy 20.11.15, 17:14
      Jerzy Szmit, polityk Prawa i Sprawiedliwości, który dwukrotnie stracił prawo jazdy za wykroczenia na drogach, został powołany do pracy w Ministerstwie Infrastruktury. Beata Szydło zdecydowała, że będzie odpowiadał za transport drogowy - informuje portal parlamentarny.pl

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,19221509,mozna-stracic-dwukrotnie-prawo-jazdy-i-pracowac-w.html#MTstream
    • fidziaczek Re: IV RP w budowie. 20.11.15, 17:54
      Po tych wszystkich numerach prezydent cieszy się największym zaufaniem
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19219917,cbos-andrzej-duda-na-czele-rankingu-zaufania-za-nim-kukiz.html?lokale=local#BoxNewsImg
      • zimna-wodka Re: IV RP w budowie. 20.11.15, 18:29
        Największym zaufaniem obdarzony został Duda.
        Największą (z liczacych się w polityce) nieufnością poczęstowano Kaczyńskiego.
        A Duda jest bezwolnym narzędziem Kaczora.

Nie trzyma się to kupy. Zapewne na pełne skojarzenie faktów przez "ciemny lud" musimy trochę poczekać.
      • poszi Re: IV RP w budowie. 20.11.15, 19:17
        > Po tych wszystkich numerach prezydent cieszy się największym zaufaniem

Badanie przeprowadzono w dniach 5-11 listopada, a więc przed znaczną większością "numerów".

Z nie do końca wyjaśnionych powodów prezydenci zawsze byli w czołówce tych rankingów, więc nie liczyłbym na zbyt duży zjazd. Widocznie "prezydent to brzmi dumnie".

Tak nawiasem mówiąc każda trzeźwo myśląca osoba powinna odpowiedzieć "nie ufam nikomu, kogo nie znam osobiście", więc nie wiem, kto tam odpowiada, że komuś ufa.
    • robisc prognoza nastepnego ruchu 20.11.15, 21:01
      wyjecie SKOK-ow spod kontroli KNF; ewentualnie wystarczy "odzyskanie" KNF; tak czy inaczej szykuje sie renesans tych szacownych instytucji
      • zimna-wodka Re: prognoza nastepnego ruchu 20.11.15, 21:22
        robisc napisał:

> wyjecie SKOK-ow spod kontroli KNF; ewentualnie wystarczy "odzyskanie" KNF; tak
        > czy inaczej szykuje sie renesans tych szacownych instytucji
        Chyba nie. Utrata gwarancji BFG to spore zagrożenie. Ludek może zacząć się obawiać o depozyty. Lepiej przejąć KNF. Z paru kas wyprowadzić kasę (ciekawie to zabrzmiało), zbankrutować, prostaczków pocieszyć wypłatami z BFG. Potem na miejsce zbarkrutowanych kas można założyć nowe, starsze ogołocić z kasy i zbanrutować i tak wokoło.
        Może to mało finezyjne ale to towarzystwo finezją nie grzeszy. Cep to dobre narzędzie - proste a jakie skuteczne.
    • zimna-wodka Mysia come back 21.11.15, 10:31
      W trosce o moralność narodu zakazujemy.... Nie znamy, nie widzieliśmy, nie wiemy ale zakazujemy. Nie mamy prawa zakazywać ale zakazujemy.

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,19222568,cenzura-w-teatrze-polskim-minister-kaze-wstrzymac-przygotowania.html#Czolka3Img
      A w zakazie umacnia nas niewątpliwy autorytet normalny - p. Marta Kaczyńska.

A na serio - kiedyś to się nazywało totalitaryzm.
      • robisc Re: Mysia come back 21.11.15, 12:11
        na razie jest problem z lokalna władz, ale i to szybko uda sie zmienic ustawa uchwlona a w 3 dni; przeciez wybory samorzadowe zostaly sfalszowane, wiec rozpisze sie zaraz nowe...zaraz, zaraz, a w zasadzie pod co w ogole wybory...teraz mozemy wszystko
        • zimna-wodka Re: Mysia come back 21.11.15, 14:31
          robisc napisał:

zaraz, zaraz, a w zasadzie pod co w ogole wybory...teraz mo
          > zemy wszystko

TAK JEST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • klip-klap Re: Mysia come back 21.11.15, 15:01
        Czyli w zakresie propagandy pisowcy nie nauczyli sie niczego.
        Co za absurd.
    • zimna-wodka Mała (?) rysa w monolicie 23.11.15, 12:25
      Wywiad z prof. Staniszkis.

wpolityce.pl/polityka/272619-tylko-u-nas-prowokacyjny-wywiad-prof-staniszkis-kaczynski-ustawil-sie-w-roli-w-ktorej-skladane-sa-mu-holdy?strona=1
      Jeden z silniejszych bastionów PiS zaczyna się chybotać. Trudno w to uwierzyć ale jednak... I jeszcze publikuje to portal o jedynieslusznych poglądach.
      Wygląda, że Jarek jednak przegiął.
      • dorota_333 Re: Mała (?) rysa w monolicie 23.11.15, 12:52
        1. Koncesjonowana krytyka. Pozorny pluralizm, żeby pokazać, że "jest dyskusja w szeregach".
        albo
        2. jakaś grupa z otoczenia Prezesa sonduje delikatnie, czy można już przygotować przejęcie władzy.

W wywiadzie rzeczywiście kilka ciekawych myśli, szczególnie to o służbie cywilnej.
        • zimna-wodka Re: Mała (?) rysa w monolicie 23.11.15, 14:25
          dorota_333 napisała:

> 1. Koncesjonowana krytyka. Pozorny pluralizm, żeby pokazać, że "jest dyskusja w
          > szeregach".
          > albo
          > 2. jakaś grupa z otoczenia Prezesa sonduje delikatnie, czy można już przygotowa
          > ć przejęcie władzy.

Myślę, że nie masz racji. Może o tyle, że ten wywiad został puszczony. P. Staniszkis to nie jest i nie była moja bajka. Ale jednak nie posądzam jej o aż taki koniunkturalizm.

Znam wielu ludzi, którzy głosowali na PiS bo byli zniesmaczeni PO. Znaczna część została do tego skłoniona przez służalcze wobec PO media (bo nie trawili nachalnej propagandy), inni widzieli "błędy i wypaczenia" robione w rękawiczkach ale jednak robione.

Ci ludzie się teraz od PiS odwracają. Dla nich jest nie do zniesienia kontrast między hasłami kampanii a rzeczywistością. Bo zagłosowali za przywróceniem normalności a dostali jeszcze większą nienormalność. Co gorsza - nienormalność butną i bezwstydnie ostentacyjną.
          Dziwi mnie w tym postawa "wielkiego architekta sceny politycznej". Już raz zadarł z wykształciuchami i wyszło mu to bokiem. Teraz idzie w to samo tylko ostrzej.
          A wykształciuch to jednak wykształciuch. Jakoś nie potrafi bezrefleksyjnie uwielbiać wodza i jego czynów.
          Owszem - można kombinować, że wykształciuchów jest w sumie niewielu. Przeciętny zjadacz chleba wpadnie w zachwyt jak dostanie 500 zł na bachora a jakieś tam trybunały czy inne bzdety wiszą mu kalafiorem. Tylko, że zjadacz szybko zapomina. Jak dostanie kasę to szybko się do tego przyzwyczai i będzie oczekiwał następnego smarowania. A tu , niestety, przyjdzie zmierzyć się z ekonomiczną rzeczywistością.

Moim zdaniem - jest to żółta kartka dla "wielkiego architekta" Czy się tym przejmie - nie sądzę.

> W wywiadzie rzeczywiście kilka ciekawych myśli, szczególnie to o służbie cywiln
          > ej.
    • zimna-wodka Pani Pawłowicz mówi o co chodzi 23.11.15, 14:48
      W felietonie w Naszym Dzienniku p. Pawłowicz stwierdza:

"Akt łaski może być zastosowany w DOWOLNEJ chwili i na dowolnym, wybranym przez prezydenta etapie postępowania. NIE musi być tu stwierdzona żadna wina, jak wmawiają opinii publicznej różni profesorowie, gdyż taki ich pogląd NIE MA po prostu oparcia w Konstytucji ani żadnym innym akcie prawnym. Akt łaski kojarzy się bowiem najczęściej z uniewinnieniem, jednakże Konstytucja potraktowała okoliczności i warunki udzielenia łaski BARDZO SZEROKO, nie przewidując tu w zasadzie żadnych dla prezydenta ograniczeń, np. konieczności WCZEŚNIEJSZEGO stwierdzenia jakiejś winy u „ułaskawianego”.

Fajnie to brzmi, choć stoi w niejakiej sprzeczności z teoriami niejakiego Andrzeja Dudy wygłaszanymi w 2011 roku (konstytucja od tej pory się nie zmieniła).
      Ale najważniejsze jest to, że dalej p. Pawłowicz bez ogródek wyjaśnia o co biega:

"Poza tym gdyby prezydent czekał (chociaż nie musi) na koniec procesów, to Mariusz Kamiński i jego współpracownicy nie mogliby już teraz rozpocząć niezwykle dziś ważnej dla Polski pracy w obszarze bezpieczeństwa państwa, służb, korupcji. A to jest dziś ważniejsze od żądań i teoretyzowania różnych nienawistników, chcących jedynie upokorzenia Mariusza Kamińskiego rękami jakiegoś pojedynczego sędziego."

I to jest plus dla PiS. Mamy jasność.

Artykuł opublikowany na stronie: www.naszdziennik.pl/polska-kraj/147647,dla-aktu-laski-nie-jest-potrzebna-wina.html

Artykuł opublikowany na stronie: www.naszdziennik.pl/polska-kraj/147647,dla-aktu-laski-nie-jest-potrzebna-wina.html
    • zimna-wodka Wojna władz z władzą 23.11.15, 18:28
      No to mamy prawdziwą wojnę. Kto wygra? Zapewne silniejszy.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19233791,jest-uchwala-sedziow-apelacji-warszawskiej-prezydent-nie-moze.html?lokale=local#BoxNewsImg
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19233803,ustawa-pis-o-trybunale-konstytucyjnym-niezgodna-z-konstytucja.html#Czolka3Img
      A na deser - Michałowski jęczy, że Komorowski musiał płacić za noclegi zięcia śp. (św?) prezydenta Kaczyńskiego.
      Na marginesie - widać, że noclegi na koszt podatników to także aktualne preferencje p. Dubienieckiego.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19232546,byly-szef-kancelarii-komorowskiego-musielismy-zaplacic-30-tys.html
      • klip-klap sedziowie bredza 23.11.15, 19:26
        W koncu prawo laski, to wlasnie ingerencja we wladze sadownicza. Ingerencja przewidziana konstytucja, wiec legalna. Jak dla mnie to oni bredza. Ich oswiadzeniae mialoby sens jedynie wtedy, gdyby nowy prezydent ulaskawial setki osob dziennie.

O wiele wlasciwszy bylby zarzut wobec TK, ktory bedac wladza sadownicza, w swych orzeczeniach przekracza ta granice i de fact prawo tworzy. Choc konstytucja mu tego prawa nie daje.
        • zimna-wodka Re: sedziowie bredza 23.11.15, 19:40
          W zasadzie byłoby lepiej , żebyś najpierw przeczytał artykuł (jeszcze lepiej - przeczytał ze zrozumieniem) a potem się do niego odnosił. Działanie w odwrotnej kolejności zostawmy p. Glińskiemu.
          • klip-klap Re: sedziowie bredza 23.11.15, 21:59
            Nie boj sie, przeczytalem.
            Bredza niepomiernie, co tu duzo dodawac?

• zimna-wodka Re: sedziowie bredza 23.11.15, 22:11
              klip-klap napisał:

> Nie boj sie, przeczytalem.
              > Bredza niepomiernie, co tu duzo dodawac?
              >
              >
              Prosiłem o czytanie ze zrozumieniem. Może podlinkowałeś inny tekst niż ten o którym piszesz?
              Bo z tego podlinkowanego wynika jedynie, że sędziowie nie zgadzają się jedynie z argumentacją a nie odnoszą się do samej decyzji. Bo argumentacja typu "wyręczyłem sąd" to i mnie się brzydko kojarzy. Tym bardziej, że "wyręczanie sądów" skończyło się u nas w 1956 roku. Marzy Ci się powrót do czasów Bermana?
              PS A możesz doprecyzować temat tworzenia prawa przez TK? Bo to jest jakby coś nowego.
              • klip-klap Re: sedziowie bredza 23.11.15, 22:16
                Kilknalem pierwszy link, gdzie sedziowie mowi, ze nei oceniaja i nie odnosza sie do decyzji prezydenta. Po czym przez reszte swojego wywodu...odnosza sie do decyzji prezydenta i publikuja swoje poglady wlasnie teraz. No, mozemy rznac glupa i udawac, ze nie wiadomo o co chodzi, ale bez przesady...

Co do tworzenia prawa przez TK
                pikio.pl/partia-korwin-krytykuje-decyzje-tk-w-polsce-prawo-wlasnosci-nie-jest-chronione-video/
                • zimna-wodka Re: sedziowie bredza 23.11.15, 23:28
                  A co się będę z Tobą kłócił. Wklejam całą część artykułu dotyczącą stanowiska sędziów.
                  I serio - nie wiem kto tu rżnie głupa.
                  A co do JKM. Wolałbym wiedzieć o co mu konkretnie chodzi. Cytowanie jego wypowiedzi jako prawd objawionych może być ryzykowne. A poza tym - lubię JKM i jego znakomite książki o brydżu.

A teraz artykuł. Podkreślenia moje.
                  Zastrzegają oni, że ich uchwała nie stanowi oceny zastosowania przez prezydenta Andrzeja Dudę prawa łaski wobec b. szefa CBA Mariusza Kamińskiego i pozostałych b. członków kierownictwa Biura, ale sprzeciwiają się "negatywnemu przekazowi, jaki temu towarzyszy. Nie sposób zaakceptować przedstawiania wymiaru sprawiedliwości jako instrumentu politycznego, a przez to kreowania wizerunku sądów jako instytucji niezdolnych do wykonywania konstytucyjnie powierzonych zadań" - czytamy w uchwale.

Rzeczniczka Sądu Okręgowego w Warszawie Ewa Leszczyńska-Furtak powiedziała, że już dawno na poniedziałek było zaplanowane zgromadzenie przedstawicieli sędziów apelacji warszawskiej, ale postanowiono podjąć nieplanowaną wcześniej uchwałę w związku z ostatnimi wydarzeniami wokół sprawy Kamińskiego, Macieja Wąsika, Grzegorza Postka i Krzysztofa Brendela (skazanych nieprawomocnie w I instancji na 3 i 2,5 roku więzienia za nadużycie władzy, a w zeszłym tygodniu ułaskawionych przez prezydenta Dudę).

Sąd analizuje wykonanie postanowienia prezydenta

Prawo łaski - jak podała sędzia Leszczyńska-Furtak - prezydent zastosował "poprzez przebaczenie i puszczenie w niepamięć oraz umorzenie postępowania". Według niej Sąd Rejonowy Warszawa-Śródmieście prowadzi obecnie analizy nad sposobem wykonania tego postanowienia.

W uchwale czytamy, że zgromadzenie "wyraża głębokie zaniepokojenie pojawiającymi się w ostatnim czasie wypowiedziami w związku ze sprawą Mariusza Kamińskiego i trzech pozostałych członków kierownictwa CBA".

Sprzeciw sędziów budzą komentarze części mediów

Jak podkreślono, sprzeciw budzą komentarze części mediów przypisujące konkretnym sędziom sprzeniewierzenie się niezawisłości i polityczną dyspozycyjność. "Tym bardziej należy dać stanowczy odpór głosom reprezentantów najwyższych władz państwowych, posługujących się takim samym językiem" - zaznaczyli autorzy uchwały.

Zarazem piszą, że ich stanowisko "nie jest powodowane jedynie chęcią ochrony dobrego imienia konkretnych sędziów, ale przede wszystkim potrzebą obrony fundamentalnych zasad, na których opiera się Rzeczpospolita Polska jako demokratyczne państwo prawne".

Ustrój Rzeczypospolitej opiera się na trójpodziale władzy

"Konstytucja stanowi, że ustrój Rzeczypospolitej Polskiej opiera się na podziale i równowadze władzy ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej, a żadna z nich nie jest zwierzchnią nad pozostałymi. Władza wykonawcza nie może konkurować z władzą sądowniczą, a Prezydent RP nie jest organem mogącym "uwolnić wymiar sprawiedliwości" od sprawowania władzy w konstytucyjnie zakreślonym obszarze" - napisali sędziowie.

Przypomnieli oni, że postępowanie karne nie jest forum, na którym toczy się spór pomiędzy oskarżonymi a sędziami. "Oponentami dla oskarżonych są pokrzywdzeni i prokurator, zaś sąd jest arbitrem wydającym wyrok w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej, a nie w imieniu jakiejkolwiek opcji politycznej" - głosi uchwała.

Kończy się ona apelem "o zachowanie standardów demokratycznego państwa prawnego i zaprzestanie bezpodstawnych ataków podważających niezależność sądów i niezawisłość sędziów".

• klip-klap ze tez dajesz sie nabierac na taki bullshit 24.11.15, 19:03
                    Gdybym mial styl tych sedziow toby podjal uchwale na temat sedziow, ktorzy podjeli uchwale...

"Klip zastrzegal, że jego uchwała nie stanowi oceny wystosowania przez sedziow
                    uchwaly na temat prawa laski, ale sprzeciwia się "negatywnemu przekazowi, jaki temu towarzyszy. Nie sposób zaakceptować przedstawiania prezydenckiego prawa laski jako instrumentu politycznego, a przez to kreowania wizerunku prezydenta jako kogos, kto uwaza, ze sady to instytucjie niezdolne do wykonywania konstytucyjnie powierzonych zadań"

Ale nie jestem prawnikiem i krygowac sie oraz krecic nie musze, dlatego wolalem prostsze i szczere wyrazenie swojeje opinii: bredza.
    • zimna-wodka Łże jak .... Pawłowicz 23.11.15, 22:00
      Czyli głupio.
      Bo jest rzeczą normalną, że przy tworzeniu PROJEKTÓW aktów prawnych pracują ludzie, którzy się na tym znają. Ci ludzie nie mają żadnych uprawnień decyzyjnych. projekt trafia na właściwą ścieżkę i tam jest "dopieszczany". Czasem tak głęboko, że niewiele zostaje z jego pierwotnej treści.
      Piszę to nie tylko jako teoretyk. Swojego czasu pewne ministerstwo poprosiło mnie o pracę przy projekcie pewnego rozporządzenia. Coś przy tym podłubałem, nawet wziąłem za to jakieś śmieszne pieniądze. A nie jestem nikim ważnym.
      Pani Pawłowicz dokładnie miesza tworzenie PROJEKTU ustawy (czy nawet tylko koncepcji) z samym procesem ustawodawczym. A czemu głupio?
      Bo na fotce zawierającej fragment z protokołu komisji każdy może przeczytać o co chodzi. Wystarczy mieć tylko wyłamać się z reguł rządzących klakierami PiS i mieć do dyspozycji więcej niż jeden zwój mózgowy.
      A już naprawdę niepokorny wobec nowej władzy obywatel może przeczytać o jeden akapit więcej niż zaznaczyła Pani profesor, w którym to akapicie jest wyraźnie stwierdzone, że TK ma świadomość swojej roli a jego prace stanowią jedynie sugestie.

A z całej wypowiedzi p. profesor jednoznacznie wynika, że nie gra nie toczy się o 5 ludzi tylko o zniszczenie TK. Tu wymowny cytat z p. Pawłowicz:

"Co więcej, posłanka PiS odniosła się do samej roli TK. – 15 osób uzyskało prawo do uchylania woli suwerena. To suweren, demokratycznie - wybrana władza z mandatem społecznym powinna mieć ostateczne zdanie – przekonywała. – Wiem, że zaraz zostanę nazwana faszystką, ale jest mi to obojętne. To parlament powinien mieć ostateczne zdanie, to my jesteśmy suwerenem – skwitowała."

telewizjarepublika.pl/pawlowicz-sedziowie-trybunalu-konstytucyjnego-sami-napisali-ustawe-o-tk-teraz-maja-o-niej-orzekac,26480.html

PS. Ale będą jaja jak PiS zgłosi p. Pawłowicz do TK. A na to się (podobno) zanosi.
    • zimna-wodka łże jak Sasin 24.11.15, 11:54
      "- Sędziowie Trybunału Konstytucyjnego sami napisali ustawę, która ma regulować, na jakiej podstawie będą działać. Ukrywali to przed obywatelami. Ci sami sędziowie uczestniczyli w pracach nad ustawą. I dzisiaj ci sami sędziowie mają oceniać tę ustawę, czy ona jest zgodna z konstytucją. Mam wątpliwości, czy będą w stanie zrobić to w sposób oderwany od własnych interesów - dodał."

1. Nie napisali ustawy - współtworzyli PROJEKT obrabiany i przerabiany potem przez komisje, sejm i senat.
      2. Harmonogram prac nad ustawą wisi na stronach TK.
      3. Nie działali w ukryciu - oficjalne materiały to potwierdzające publikuje p. Pawłowicz.

Ale już widać linię argumentacji. Władza sądownicza chodzi na smyczy PO i należy to ukrócić. Najlepiej przez podporządkowanie jej władzy wykonawczej. Rozwalimy wtedy fundamenty demokracji ale będzie Prawie (i) Sprawiedliwie.

Niby nic nowego - łgarstwa, łgarstwa, łgarstwa.... Ale mnie to przeraża. Jak ciemny lud to kupi i zaakceptuje siłowe zawłaszczanie państwa to może nas czekać zupełnie nieprzewidziana powtórka z historii. Bo w 1917 roku rosyjscy robotnicy uważali, że nic gorszego od caratu nie może ich spotkać.
    • zimna-wodka Eskalacja 24.11.15, 16:24
      Aleksander Hall i prof. Henryk Samsonowicz zrezygnowali z członkostwa w kapitule Orderu Orła Białego - podaje "Gazeta Wyborcza". Jest to wyraz ich protestu przeciwko ułaskawieniu Mariusza Kamińskiego.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19238629,protest-bylych-opozycjonistow-po-ulaskawieniu-mariusza-kaminskiego.html#Czolka3Img

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka