pepe49
24.03.22, 17:46
nczas.com/2022/03/23/szokujace-propozycje-dr-orzel-chce-wejscia-na-ukraine-nawet-jesli-na-polske-spadna-rakiety/
polskieradio24.pl/5/1223/Artykul/2924403,Dr-Jozef-Orzel-Ukraina-nie-jest-ostatnim-celem-rosyjskiej-agresji
dorzeczy.pl/plus/polska-do-rzeczy/279205/lisicki-wiklamy-sie-w-wojne-ziemkiewicz-a-moze-to-dobry-czas.html
"Z najnowszego sondażu United Serveys dla "Dziennika Gazety Prawnej" i radia RMF FM wynika, że ponad 53 proc. ankietowanych popiera wysłanie na Ukrainę międzynarodowej misji stabilizacyjnej pod flagą NATO, ONZ lub innej organizacji międzynarodowej. 59 proc. badanych uważa, że jeśli taka inicjatywa będzie miała miejsce, to Polska powinna wziąć w niej udział.
– Ludzie chcą, żeby był pokój i aby coś zrobić z wojną na Ukrainie – powiedział red. nacz. tygodnika "Do Rzeczy" Paweł Lisicki. – I żeby ten pokój zaprowadziła jakaś organizacja międzynarodowa – zauważył Rafał A. Ziemkiewicz.
– Nie sądzę, żeby ONZ można było tutaj traktować poważnie, ale NATO już tak. Myślę, że z tego sondażu wynika, że tzw. przeciętny Polak ma więcej rozumu niż jego wielkomiejskie, lewicowo-liberalne elity, które myślą kategoriami, żeby nie dawać Putinowi pretekstu, żeby nas zaatakował, to on nas nie zaatakuje.
Tymczasem prawidłowe myślenie jest takie, że jeżeli Putin będzie chciał nas zaatakować, to nie trzeba mu dawać żadnego pretekstu, bo on sam go sobie znajdzie. W związku z tym, dobrze jest zasłonić się gdzie tylko można Amerykanami i innymi sojusznikami z NATO, żeby nie można było Polski wyizolować do uderzenia.
Moim zdaniem pomysł tej misji idzie w tym kierunku – mówił Ziemkiewicz.
– A ja uważam, że ta misja zdecydowanie zwiększa nasze ryzyko. (…) Biorąc pod uwagę, że Rosjanie zapowiedzieli już wcześniej, iż każdą obecność NATO na terenie Ukrainy będą traktować jako formę wypowiedzenia wojny, to łatwo sobie wyobrazić jak to wygląda. Zaczną się walki odwetowe. I w ramach właśnie odwetu atak uderzy bezpośrednio w Polskę – oznajmił Lisicki."
*
Już tu pisałem. Lekcja roku 1938 była taka, że postraszony wojną dyktator wycofuje się.
Może czekać go przewrót wewnętrzny, śmierć.
Nie zatrzymany asmiluje zajęte zasoby, przemysłu i rekrutów i idzie dalej.
Albo Amerykanie to zrozumieją teraz albo ... wrótce będzie wojna.
*
U. E.
Koniec.