Dodaj do ulubionych

Okopy świętej Trójcy czyli walczymy o wartości

19.08.22, 11:51
...tradycyjne. Temat bynajmniej nie niszowy; jest podstawą ofensywy ideologicznej ruchów nazywających się konserwatystami czy prawicą. Ćwiczony i w Europie i w Ameryce.

Bazą jest strach przed zmianami obyczajowymi zachodzącymi we współczesnym świecie. I ten strach różnie się przejawia - w zależności od poziomu intelektualnego "konserwatysty". Najbardziej prymitywni snują ponure opowieści o nauczycielach obrzynających genitalia dwunastolatkom. Ci bardziej wyrafinowani budują światopogląd.

Jesteśmy w Polsce w takiej sytuacji politycznej, że ten światopogląd panicznego strachu przed zdeprawowanym "nowym" stał się wiodącą narracją władzy. Stary łajdak (kryptogej) szczuje naród przeciwko garstce osób transpłciowych. Emerytowany historyk pisze kuriozalny podręcznik dla szkół średnich, summę swoich lęków i fobii.

Ponieważ łajdactwo najlepiej jest wyśmiać*, sięgnęłam do Aszdziennika. O (nie)sławnym już podręczniku Roszkowskiego:

aszdziennik.pl/140905,10-nowych-ciekawostek-z-podrecznika-do-historii-i-terazniejszosci

Motto z pierwszego zdjęcia dedykuję Schłodzonemu (deklarującemu się jako ateista).

* Pamiętacie "Imię róży" Umberto Eco? Osią powieści jest konflikt między dwoma wizjami świata: ponurego konserwatyzmu Jorge z Burgos i nowoczesnego kultu rozumu Wilhelma z Baskerville. A napędem fabuły arystotelesowska księga o śmiechu (druga część Poetyki, zaginiona, domyślna).
Wyśmiać gnojów, apage satanas.
Obserwuj wątek
    • pigeon_shit_dust A ja sie ciesze na wasza wolnosc. 19.08.22, 12:14
      Bo jako osoba rozsadna zdaje sobie sprawe, e pierwszym natychmiastowym niemal skutkiem dziekiej "wolnosci" po PiS bedzie gwaltowny i niekontrolowany wzrost brutalnej przestepczosci.
      Daj no znac, czy w Polsce otwiera sie ten filmik, my to mamy dzis na codzien, a wlasciwie na cogodzine smile
      www.fox5ny.com/news/suspect-released-without-bail-after-bronx-sucker-punch-attack
      Zbrodniarz juz wyszedl na wolnosc. Oskarzyli go o usilowanie zabojstwa, ale prokrator pana Sorosa obnizyl mu zarzuty do naruszenia porzadku publicznego czy cos takiego. Zbrodniarz byl skuteczny, bo w rekawicy mial OLOW smile I slusznie. Lac w morde kogo sie da.
      Ty bedziesz miala duzo czasu na komputerek i forum sad ,bo na ulice nie bedziesz wiecej wychodzic. A beda dni, ze wcale.....jak banda bedzie akurat hasac w okolicy.W Was bedzie tym radosniej, ze macie tam tych, no, uchodzcow > Buahahaha. Utwardzonych na kamien przez te wojne....
      DOlce po 4.72 dzisiejszego ranka. Trzymajcie no te Europe do kupy jakos, bo nie doczekacie "wolnosci".

• dorota_333 Re: A ja sie ciesze na wasza wolnosc. 19.08.22, 12:26
        natemat.pl/431311,pawel-kania-wyszedl-warunkowo-z-wiezienia-i-zniknal-to-ksiadz-pedofil
        • pigeon_shit_dust A jak juz osiagniecie pelna progresje... 19.08.22, 14:28
          dorota_333 napisała:

llow">natemat.pl/431311,pawel-kania-wyszedl-warunkowo-z-wiezienia-i-zniknal-to-ksiadz-pedofil</a>

Jak w Finlandi:

www.bbc.com/news/world-europe-62588480
          To Pan Ksiadz zdejmie sutanne i bedzie bezkarnie dalej gwalcil, molestowal i mordowal, bo niewydolny system prawny sterowany niepewna dlonia progresywnego kretyna nie potrafi go nawet znalezc. jeszcze za Ziobra zaplaczesz.
          • dorota_333 Re: A jak juz osiagniecie pelna progresje... 19.08.22, 14:49
            Co złego w tym, że dziewczyna tańczy i śpiewa? Robiła cos niezgodnego z fińskim prawem?
            • pigeon_shit_dust Nie, no spoko jest 19.08.22, 15:35
              dorota_333 napisała:

> Co złego w tym, że dziewczyna tańczy i śpiewa? Robiła cos niezgodnego z fińskim
              > prawem?

Wlasnie ze nie. I to jest najpiekniejsze. Sami sie tam wyruchacie ze sie nie zdarzycie zorienowac nawet, co sie dzieje naokolo smile
              Kiedys bylo cos takiego co sie uwazalo za powage urzedu. Okreslone osoby nie robily pewnych rzeczy. Teraz juz tak nie ma, bo mamy "wplnosc i postep". Wynikalo to absolutnie nie ze zwyklej przyzwoitosci. Wynikalo to z tego, ze taki osobnik na urzedzie, najebany, nacpany ,zlapany z kurwa w hotelu byl bardzo latwym obiektem ataku dla szpiegow. Ale Finlandia przeciez nie jest miejscem ani krajem, gdzie dzialaja jacys tam szpiedzy, Finlandia nie graniczy z zadnym krajem w stanie wojny preciez , bo w Europie nie ma zadnych wojen teraz, wiec tu mamy spoko spoko.
              Serio, spoko jest.
            • deco.derr Re: A jak juz osiagniecie pelna progresje... 19.08.22, 16:19
              dorota_333 napisała:

> Co złego w tym, że dziewczyna tańczy i śpiewa? Robiła cos niezgodnego z fińskim
              > prawem?

Odwrotnie . Jest to wskazane. Gdyby ja kto przełożył przez oparcie kanapy i zdupczył a potem to by trafiło na TikTok, to pozycja Finlandii w świecie bardzo by sie wzmocniła.
              Pozdrawiam..
            • pigeon_shit_dust Rozslawia Finlandie ( te wodke, znaczy) 19.08.22, 18:18
              dorota_333 napisała:

> prawem?

news.yahoo.com/finland-prime-minister-sanna-marin-drug-test-wild-dance-party-151507226.html
          • zimna-wodka Re: A jak juz osiagniecie pelna progresje... 19.08.22, 15:50
            pigeon_shit_dust napisał:

> To Pan Ksiadz zdejmie sutanne i bedzie bezkarnie dalej gwalcil, molestowal i m
            > ordowal, bo niewydolny system prawny sterowany niepewna dlonia progresywnego kr
            > etyna nie potrafi go nawet znalezc. jeszcze za Ziobra zaplaczesz.
            >
            Nie Zero jest od łapania takich tylko policja. A na pewno nie będę płakał za Ziobrą . Dorota pewnie też nie.
            • pigeon_shit_dust To sie duzo zmienio w tej Polsce 19.08.22, 16:02
              zimna-wodka napisał:

> >
              > Nie Zero jest od łapania takich tylko policja. A na pewno nie będę płakał za Zi
              > obrą . Dorota pewnie też nie.
              >

Kiedys to byo tak, ze policja tylko prowadzila sledztwo, ale prokurator wszystko nadzorowal i podejmowal decyzje o kierunku sledztwa. O przeszukaniach, aresztowaniach , postawienu w stan oskarzenia etc.
              Bez nadzoru prokuratora policjant mogl wlasciwie sobie tylko dupe w kiblu wytrzec .
              A juz zeby potrzymac pacjenta dluzej niz 48 godzien to w ogole sad musial decydowac.'Widocznie sie pozmeinialo.
              Progres macie czy jak
              • zimna-wodka Re: To sie duzo zmienio w tej Polsce 19.08.22, 17:42
                No ale ktoś delikwenta musi złapać. Pan Zero tego nie zrobi.
    • zimna-wodka Re: Okopy świętej Trójcy czyli walczymy o wartośc 19.08.22, 13:13
      Temat mojego ateizmu jest nieco bardziej złożony niż to ujął aszdziennik. Ale to nie na ten wątek. Dziękuję o przypomnieniu Imienia róży. Czytałem tak dawno, że już nie pamiętam. Odkurzę i biorę na urlop.

Z kk jest chyba inaczej. Oderwał się kompletnie od ludzi, od zasad, które sam głosi, wszedł w jakieś paranoiczne obrzędy, które u normalnego człowieka wywołują odruchy wymiotne. I traci wpływy.
      W "obronie własnej" ucieka w poetkę oblężonej twierdzy, wyszukuje wrogów, kreuje wizję jakiejś apokalipsy i radykalizuje radykałów.
      Nikt nie wie dlaczego np. małżeństwa homoseksualne miałyby kk szkodzić. Ale w tym nie musi być logiki - jest wróg i śmiertelne zagrożenie. I tarcza, którą stanowią sukienkowi.

Każda władza (a kk ma jeszcze władzy od cholery), która czuje się zagrożona, w takie pierdoły ucieka. Identycznie postępują kaczyści. w zasadzie bez demonicznego Tuska i szatanów pomniejszych (np. UE) nie mieliby żadnych argumentów.
      • dorota_333 Re: Okopy świętej Trójcy czyli walczymy o wartośc 19.08.22, 14:47
        "Imię róży" na urlop to hardkorowo. Polecam ostatnie (przedostatnie) czytadło Szczepana Twardocha "Pokora" (a jeszcze lepiej "Król" jeśli nie czytałeś, lub "Królestwo").

Co do ulubionego wroga: w przypadku PiS i kk zbiory ulubionych wrogów są niemal tożsame, bo to przecież do tego samego elektorata jest adresowane. Widzę jednak szansę w tym, że młodzież będzie wolała zgubną "gejropę" z jej zboczonymi prawami człowieka niż krępowanie w stylu Jezusa:

goniec.pl/szokujace-sceny-na-oazie-w-tylmanowej-ksieza-mieli-krepowac-rece-dzieci-zeby-ar-wkk-080822
        (a zlizywanie miodu z kolana księdza już się przejadło).
        • zimna-wodka Re: Okopy świętej Trójcy czyli walczymy o wartośc 19.08.22, 17:48
          Zlizywanie miodu się nie przejadło. Do tej pory zlizywano śmietanę.
          Na urlop jadę na dwa miesiące z hakiem. Za czytadła mam Krajewskiego a Eco też się w bagażniku zmieści.

Tożsamość wrogów jest uwarunkowana inaczej. Muszą to być grupy słabe i nieliczne (Żydzi, masoni, geje) albo takie, którym nasza nienawiść wisi kalafiorem (Niemcy, UE). Zaczepianie grupy która może i chce(!) się bronić jest nieefektywne.
          • dorota_333 Re: Okopy świętej Trójcy czyli walczymy o wartośc 19.08.22, 18:58
            Słusznie, śmietana smile

A, widzisz, Krajewski. Brutalna proza na brutalne czasy, musze spróbować, bo niczego jeszcze nie znam.

Jeżusiu, dwa miesiące. Gdziekolwiek, to już zazdroszczę.
            • zimna-wodka Re: Okopy świętej Trójcy czyli walczymy o wartośc 19.08.22, 21:51
              Dwa miesiące z kawałkiem. Ale biorę robotę ze sobą - niestety mogę zdalnie. Krajewskiego czyta się nieźle, szczególnie książki, których akcja osadzona jest w przedwojennym Lwowie. Owszem, autor bywa dość brutalny ale są nieliczne fragmenty (na szczęście).
              Do Krajewskiego dołożę Lovercrafta. Nie wyglądasz mi na wielbicielkę horrorów ale tego powinnaś spróbować. Bo jest to proza niezwykła - straszy nie tyle fabułą co sposobem narracji. Dla tłumacza to nie lada wyzwanie. Parę lat temu wyszły dwa tomiszcza w tłumaczeniu Marka Płazy. Chłopak dostał za to nagrodę Nike (o ile dobrze pamiętam). Ale nie był najlepszy. Najlepsza jest nieduża książeczka wydana 1983 r. w tłumaczeniu Ryszardy Grzybowskiej. Warto poznać; moim zdaniem dużo lepsze niż Poe. (innych tłumaczy omijaj)
              • pigeon_shit_dust Czytac ksiazke w tlumaczeniu...?? 19.08.22, 22:59
                Bulhakowa? Steinbecka? Jamesa Jonesa?
                Dzisas. Od matury nie przeczytalem tlumaczenia.
                Lepiej do kina na polska komedie isc.
                Hiszpanskiego sie poduczylem zeby Cortazara czytac. (Nie bylo warto, to inna sprawa)

> Dwa miesiące z kawałkiem. Ale biorę robotę ze sobą - niestety mogę zdalnie. Kra
                > jewskiego czyta się nieźle, szczególnie książki, których akcja osadzona jest w
                > przedwojennym Lwowie. Owszem, autor bywa dość brutalny ale są nieliczne fragmen
                > ty (na szczęście).
                > Do Krajewskiego dołożę Lovercrafta. Nie wyglądasz mi na wielbicielkę horrorów a
                > le tego powinnaś spróbować. Bo jest to proza niezwykła - straszy nie tyle fabuł
                > ą co sposobem narracji. Dla tłumacza to nie lada wyzwanie. Parę lat temu wyszły
                > dwa tomiszcza w tłumaczeniu Marka Płazy. Chłopak dostał za to nagrodę Nike (o
                > ile dobrze pamiętam). Ale nie był najlepszy. Najlepsza jest nieduża książeczka
                > wydana 1983 r. w tłumaczeniu Ryszardy Grzybowskiej. Warto poznać; moim zdaniem
                > dużo lepsze niż Poe. (innych tłumaczy omijaj)
                >
                • zimna-wodka Re: Czytac ksiazke w tlumaczeniu...?? 19.08.22, 23:06

> Bulhakowa? Steinbecka? Jamesa Jonesa?
                  > Dzisas. Od matury nie przeczytalem tlumaczenia.
                  > Lepiej do kina na polska komedie isc.
                  > Hiszpanskiego sie poduczylem zeby Cortazara czytac. (Nie bylo warto, to inna sp
                  > rawa)

Nie każdy jest poliglotą. A nawet jeśli to jest literatura, której nie docenisz jak nie jesteś native. Rozumiem, że ty jesteś - Polak, Amerykanin, Hiszpan, Rosjanin i pewnie jeszcze coś.
                  Podziwiam.

A tak z ciekawości - ile przeczytałeś książek od matury?
                  • pigeon_shit_dust Re: Czytac ksiazke w tlumaczeniu...?? 19.08.22, 23:29
                    zimna-wodka napisał:

> warto, to i
                    > nna sp
                    > > rawa)
                    >
                    > Nie każdy jest poliglotą. A nawet jeśli to jest literatura, której nie docenisz
                    > jak nie jesteś native. Rozumiem, że ty jesteś - Polak, Amerykanin, Hiszpan, Ro
                    > sjanin i pewnie jeszcze coś.
                    > Podziwiam.

Nawet nie bedac native wiecej korzystam czytajac orygnal niz polskie tlumaczenie.

>
                    > A tak z ciekawości - ile przeczytałeś książek od matury?

Nie dam rady policzyc.
                    Byly lata ze czytalem jedna w dzien-dwa. Biblioteki w USA sa za darmo. I sa doskonale, przynajmniej w NY.
                    Teraz juz tyle nie czytam.
                    Ty dasz rade swoje policzyc???
                    • zimna-wodka Re: Czytac ksiazke w tlumaczeniu...?? 20.08.22, 00:15
                      OK. Zaimponowałeś mi. Bułhakow po rosyjsku, Hasek po czesku, Steinbeck po angielsku, Cortazar po hiszpańsku, Camus po fracusku, Kafka po niemiecku a Hamsun po norwesku. Kurosawa tylko w oryginale.

Kadi, nie bądź pepe i nie pierdol.

PS. Ja książki kupuję bo nie lubię bibliotek. Jestem polaczek i lewak to mnie stać. Chcesz trochę?
                      • pigeon_shit_dust Aaaaaa....... 20.08.22, 01:14
                        zimna-wodka napisał:

> OK. Zaimponowałeś mi. Bułhakow po rosyjsku, Hasek po czesku, Steinbeck po angie
                        > lsku, Cortazar po hiszpańsku, Camus po fracusku, Kafka po niemiecku a Hamsun po
                        > norwesku. Kurosawa tylko w oryginale.Camus

A tak, Kafke czytalem po niemiecku na studiach, niestety ,"zgubilem" niemiecki bo nie uzywalem go 25 lat. A moze i dobrze.Chociaz tylko" Proces", to musze przyznac szczerze.
                        Kurosawa ? Japoncow nie czytam i nie bede... Hamsun i Camus? A , to po angielsku, prosze bardzo.
                        Przeciez anglojezyczne tlumaczenia nie sa tak beznadziejne jak polskie, bo polski, choc wam wmawiaja ze to jezyk wieszczow, jest to ubogi, prosty jezyk chlopow i chamow.
                        W USA czy Anglii sa miliony ludzi ktorzy mowia perfekt dwoma jezykami, bo to kraje otwarte ( az za bardzo) a Polska to ksenofobiczny, zamkniety kraj zakutych ,twardych lbow. Pod pewnymi wzgledami to zreszta pewien +.

> Kadi, nie bądź pepe i nie pierdol.
                        Taa.....
                        >
                        > PS. Ja książki kupuję bo nie lubię bibliotek. Jestem polaczek i lewak to mnie s
                        > tać. Chcesz trochę?

Nie, dziekuje . W Ameryce od czasow internetu uzywane ksaizki mozna kupic po dolarze a hardback za piatke max....albo wziac za darmo bo ludzie czesto to wystawiaja przed domypo przeczytaniu. Tu sie ksiazki czyta a nie holubi.
                        • zimna-wodka Re: Aaaaaa....... 20.08.22, 02:10

> Kurosawa ? Japoncow nie czytam i nie bede...

Kurosawa to raczej nie do czytania... Bardziej się go ogląda...

Hamsun i Camus? A , to po angiel
                          > sku, prosze bardzo.
                          > Przeciez anglojezyczne tlumaczenia nie sa tak beznadziejne jak polskie, bo pol
                          > ski, choc wam wmawiaja ze to jezyk wieszczow, jest to ubogi, prosty jezyk chlo
                          > pow i chamow.

Akurat najbardziej prymitywny język spośród tych europejskich to jest angielski.

> W USA czy Anglii sa miliony ludzi ktorzy mowia perfekt dwoma jezykami, bo to kr
                          > aje otwarte ( az za bardzo) a Polska to ksenofobiczny, zamkniety kraj zakutych
                          > ,twardych lbow. Pod pewnymi wzgledami to zreszta pewien +.

Tylko emigrant z Polski tak potrafi napisać. Dowartościowujesz się?

> > Kadi, nie bądź pepe i nie pierdol.
                          > Taa.....
                          > >
                          > > PS. Ja książki kupuję bo nie lubię bibliotek. Jestem polaczek i lewak to
                          > mnie s
                          > > tać. Chcesz trochę?
                          >
                          > Nie, dziekuje . W Ameryce od czasow internetu uzywane ksaizki mozna kupic po do
                          > larze a hardback za piatke max....albo wziac za darmo bo ludzie czesto to wyst
                          > awiaja przed domypo przeczytaniu. Tu sie ksiazki czyta a nie holubi.

A widzisz, a ja hołubię. Bo jestem durny Polak. Co więcej nie kupuję używanych (chyba, że nieużywane nie są dostępne).
                          Czasem muszę robić remanent bo książki się nie mieszczą. Tyle, że wywożę do przychodni a tam panie wykładają. Kto chce niech bierze. To może jednak jestem taki trochę lepszy Polak czyli Hamerykański?

Kadi, nie brnij dalej. Bo pierdolisz coraz bardziej.

>
                          • pigeon_shit_dust Re: Aaaaaa....... 20.08.22, 03:21
                            zimna-wodka napisał:

> Akurat najbardziej prymitywny język spośród tych europejskich to jest angielski

Tak uwazaja przyglupy, ktorych limit to 800 slow basic English . bo sa za glupi zeby opanowac jezyk w pelni.
                            Dla was angielski zostal uproszczony, bo jestescie zbyt ograniczeni, by sie nauczyc pelnego, wlsciwego jezyka.
                        • dorota_333 > polski, choc wam wmawiaja ze to jezyk wieszczow, 20.08.22, 10:15
                          > ... wieszczow, jest to ubogi, prosty jezyk chlopow i chamow.

Chłopi nie posługiwali się literacką polszczyzną. Poza tym: u człowieka, który z taką łatwością używa najprostszych wulgaryzmów, to brzmi nieprzekonująco.
                          • zimna-wodka Re: > polski, choc wam wmawiaja ze to jezyk w 20.08.22, 10:43
                            I Kurosawy nie czytał...

Nie znęcajmy się więcej nad kadim. Jak wielu emigrantów gardzi krajem pochodzenia i wszystkim co ma związek z tym krajem. Choć jest w tym nieco niekonsekwentny - na tym forum używa języka chamów i prostaków zamiast szlachetnej angielszczyzny. Pewnie dostosowuje się do poziomu odbiorców.

Smutne to.
                            • pigeon_shit_dust Re: > polski, choc wam wmawiaja ze to jezyk w 20.08.22, 14:08
                              zimna-wodka napisał:

> I Kurosawy nie czytał...
                              >
                              > Nie znęcajmy się więcej nad kadim.

Znecac to ty sie mozesz nad awoim kutasem najwyzej.
                  • dorota_333 > A tak z ciekawości - ile przeczytałeś książek od 20.08.22, 09:53
                    ...matury?

To jest chyba wyjaśnienie sprawy.
                    • pigeon_shit_dust NIe wiem kto to Kurosawa. 20.08.22, 14:17
                      Nie interesuje mnie kultura zoltych ludzi. Nie mam zamiaru udawac ze jest inaczej. Ich filmy, ksiazki ani telenowele. Nie ogladam ich filmow , nie slucham muzyki i nie spiewam karaoke. Nie przeczytalem zadnej ksiazki napisanej przez Azjate i nie ma dla mnie znaczenia, czy cos przez to "trace" ani ile tysiecy lat ma i ch kultura i sztuka. Nie jem ryzu, surowych ryb , nie pije obrzydliwej saki, nie chodze do knajp japonskich a takze nie chodze to knajp tajskich. NIe zaserwuja mi wiec miesa z tluczonego przez godzine mlotkiem na smierc psa ani kota.( sprawdz na Google zanim otworzysz znow jape jeden z druga).Leje na nich i wszystko co od nich pochodzi.Nigdy nie mialem nawet japonskiego samochodu. NIe zdupczylem zadnej skosnookiej, bo sie talatajstwa brzydze.
                      Jedyny element zoltej "kurlury" japonskiej, jaki toleruje nosze dosc czesto na dupie. Iron Heart, Kapitan Sunshine, South 2 West8 ,Sugar Cane. I t owszystko na temt mojej fascynacji Azja. I Kurosawa.

Vote all democrats out. Our lives depend upon it.
                      • zimna-wodka Re: NIe wiem kto to Kurosawa. 20.08.22, 15:57
                        A elektronikę masz czyjej produkcji? Amerykańskiej?
                      • dorota_333 Re: NIe wiem kto to Kurosawa. 20.08.22, 19:09
                        Dosyć radykalne odcinanie się od kultury, która jest oszałamiająco piękna w swoich przejawach. Tracisz wiele. Nie wiadomo, z jakiego powodu.

> NIe zdupczylem zadnej skosnookiej, bo sie talatajstwa brzydze.

Bardzo zabawny argument. Coś na poziomie zwolennika Trumpa (choć on pewnie taki rygorystyczny nie był).
                        • zimna-wodka Re: NIe wiem kto to Kurosawa. 20.08.22, 20:25
                          Traktujesz deklaracje kadiego serio? Przesadzasz. Ot, postanowił dać wyraz swojej wyższości i się zapętlił. A może faktycznie od czasów maturalnych nie miał książki w ręku. A może miał jak kupił bo była tania i postawił na półce coby grać yntelektualistę.

Ciekawi mnie czy kadi czytał np. Reymonta, a jeśli tak to czy w oryginale czy w znakomitym angielskim przekładzie. Jak sądzisz?
                        • pigeon_shit_dust Re: NIe wiem kto to Kurosawa. 20.08.22, 22:07
                          Dziwne, bo do niedawna wieszalas tu na Chinczykach straszne psy. Kultura uhm.
                          Malo wazne zreszta. Niedlugo ze 200 mln wyrznie sie w pien, zobaczmy co ocaleje z zoltej, wspanialej kultury. Ida w dupe szybciej niz Polska
                          www.yahoo.com/finance/m/3becf66a-b7e0-3e0c-82af-920d423a209e/china%E2%80%99s-college-grads-can%E2%80%99t.html
                          • dorota_333 Re: NIe wiem kto to Kurosawa. 21.08.22, 15:06
                            Rozmawiamy o Japończykach, jak sądzę smile Kurosawa był Japończykiem. Ale i oni mają za uszami, to fakt. Co do współczesnych Chin jestem wyłącznie krytyczna jak zauważyłeś.
    • dorota_333 "Chyba tylko o św. Janie Pawle II profesor wspomin 19.08.22, 15:00
      ... wspomina częściej niż o seksie."

Przypadek? smile

Wszyscy czytają profesora R. W wieku lat 75 wstrząsnął polskim rynkiem książki. Bo tak ładnie pokazał, na czym polega świr prawicy.

wyborcza.pl/7,75410,28802584,przeczytalem-podrecznik-do-hit-u-to-wstrzasajaca-lektura-autorowi.html#S.opinion-K.P-B.1-L.1.glowka
      • pigeon_shit_dust Re: "Chyba tylko o św. Janie Pawle II profesor ws 19.08.22, 15:24
        dorota_333 napisała:

Po czym poznać współczesnych barbarzyńców, którzy "negują wszelki sens życia i jakichkolwiek zasad postępowania"? Po torbie. "Ktoś, kto z dumą niesie torbę z napisem No Rules (Nie ma zasad), jest wrogiem cywilizacji

Smeszny ten profesor. Ale spojrzmy na realia.
        Powiedzmy.ze dna ktoregos taka dlugowlosa with No Rules , progresywna taka wija, wija wraca do domu po paru piwach i dostaje w ryj. Biora mu torbe, komrke i laptoka. I o robi wij? Idzie do domu pogodzony z losem i cieszy sie, ze komus posluzy jego sprzet?
        E, nie. Biegnie na komende policji, czyli ramie panstwowego organo scigania, skladac raport. Pytaja, jak wygladal bandzior, wij mowu ze mie pamieta. Zapamietal tylko ze mial koszulke, z napisem: No Roles ( Nie ma zasad).

>
        > <a href="wyborcza.pl/7,75410,28802584,przeczytalem-podreczn out. Our lives depend upon it.
        • dorota_333 Re: "Chyba tylko o św. Janie Pawle II profesor ws 19.08.22, 19:02
          Idiotyzm profesora R. polega na absurdalnym założeniu, że pisze dla idiotów. Ktokolwiek był młody (a niektórym się nie przytrafiło) to wie, ze wiele rzeczy robi się z czystego naśladownictwa, bez złych intencji (czasami bez intencji). "No rules" nie znaczy nic na koszulce czy torbie i nie pociąga za sobą niczego w zachowaniu. Tak samo jak "no future" i milion innych hasełek, są tylko ozdobnikiem młodzieńczej fantazji. Ci młodzi dobrze to wiedzą.
      • pigeon_shit_dust U nas w Ameryce nie ma problemu 19.08.22, 15:47
        www.romper.com/p/100-progressive-books-for-children-8732740
        Ksiazki sa tylko progresywne w panstwowych szkolach. Nawet jedna napisala Hilaria Clinton !
        Szkola ma czas by nauczac progresji, wolnosci, sprawiedliwosci, bo ku przerazeniu rodzicow jednego county, w Virginii bodajze, w szkole zlikwidowano calkowicie...matematyke.
        Byla rasistowska. Biale dzieci cos tam jeszcze lapaly, ale czarne ni w zab.
        Nie ma matematyki w ogole. moze i lepeij- 70% uczniow panstowywch szkol i tak nie potrafili liczyc do 100. To po co glowe sobie tym zawracac, jak mozna postepu nauczyc?
        • dorota_333 Re: U nas w Ameryce nie ma problemu 19.08.22, 19:03
          To samo robi PiS z całą polską oświatą: morduje ją, żeby wychować sobie wyborcę. Wystarczająco głupiego i zakłamanego.
    • dorota_333 Uwodzenie kobiet w Michigan nielegalne 09.09.22, 10:39
      ..ale także sodomia, cudzołóstwo (!) i inne "zachowania przestępcze trzeciego stopnia".

bezprawnik.pl/zakaz-sodomii-i-cudzolostwa/

Prosta, oczywista konsekwencja uznania nielegalności aborcji - ofensywa obyczajowa prawicy zaczęła się. Kolejne obszary życia człowieka będą poddane kontroli.

No to nie pohulasz w Michigan, Kadi. Randka z kobietą może Cię kosztować więzienie. Widzisz już, do czego prowadzi prawicowy świr wypuszczony na świat?
      • pigeon_shit_dust Prodsze mi poszukac, gdzie to napisano. 09.09.22, 15:18
        dorota_333 napisała:

> ..ale także sodomia, cudzołóstwo (!) i inne "zachowania przestępcze trzeciego s
        > topnia".

Tu jest link do Detroit Free Press:
        www.freep.com/
        A tu jest ten prokurator:
        www.accesskent.com/Courts/Prosecutor/
        • dorota_333 Re: Prodsze mi poszukac, gdzie to napisano. 09.09.22, 15:44
          "That hypothetical scenario is reality in Kent County, one of the fastest-growing counties in Michigan, where prosecutor Christopher Becker says he cannot ignore a validly passed law.

"If a report is presented to this office, we will review it like we do any other report of possible criminal behavior," Becker wrote in a statement announcing he intends to enforce the abortion piece of Act 328. "We will make the decision to charge, or not to charge based on the facts presented in the report and the applicable Michigan law."

When asked via email if that stance was true for laws on seduction, adultery, blasphemy, cursing and sodomy, Becker wrote simply: "Yes." When asked again for clarification, he wrote, "Yes, I would review a complaint if presented to the office.""

eu.hollandsentinel.com/story/news/crime/2022/09/02/michigan-abortion-law-also-bans-cohabitation-adultery-blasphemy/65462283007/

Otwarto furtkę.
          • pigeon_shit_dust Re: Prodsze mi poszukac, gdzie to napisano. 09.09.22, 15:59
            "If a report is presented to this office, we will review it like we do any other report of possible criminal behavior," Becker wrote in a statement announcing he intends to enforce the abortion piece of Act 328. "We will make the decision to charge, or not to charge based on the facts presented in the report and the applicable Michigan law."

When asked via email if that stance was true for laws on seduction, adultery, blasphemy, cursing and sodomy, Becker wrote simply: "Yes." When asked again for clarification, he wrote, "Yes, I would review a complaint if presented to the office."

No tak, a jak? Jest prawo, do prokurtury wplywa zgloszenie i prokurator decyduje czy nadac bieg sprawie.
            W Polsce jest inaczej? Kowalski zglasza na policje , e Nowak odrabal zonei leb , policja zglasza to do prokuratury, a prokurator na to a chuj z nim?
            Jak to sobie wyobrazasz?
            Ty wiesz co to jest blasphemy w ogole? Jak sobie wuyobrazasz nie reagowac na zgloszenie blasphemy w stanie , gdzie mieszka prawie milion muzulmanow?
            • dorota_333 Re: Prodsze mi poszukac, gdzie to napisano. 09.09.22, 16:10
              No właśnie o tym jest mowa: prokurator deklaruje, że będzie działał zgodnie z prawem (nikt tego nie kontestuje).

Prawem, które się właśnie istotnie zmieniło.
              • pigeon_shit_dust Re: Prodsze mi poszukac, gdzie to napisano. 09.09.22, 16:27
                dorota_333 napisała:

> No właśnie o tym jest mowa: prokurator deklaruje, że będzie działał zgodnie z p
                > rawem (nikt tego nie kontestuje).
                >
                > Prawem, które się właśnie istotnie zmieniło.

Moze w Polsce prokurator zmeinia prawo.
                W USA nie.
                Dlatego pewnie macie tam tak chujowo.
                • dorota_333 Re: Prodsze mi poszukac, gdzie to napisano. 09.09.22, 19:16
                  Ty lepiej sobie sprawdź, za co w jakim stanie wsadzają. Żebyś randki nie przypłacił więzieniem. I to jest doprawdy ch...orobliwe.

• pigeon_shit_dust Re: Prodsze mi poszukac, gdzie to napisano. 09.09.22, 19:56
                    dorota_333 napisała:

> Ty lepiej sobie sprawdź, za co w jakim stanie wsadzają. Żebyś randki nie przypł
                    > acił więzieniem. I to jest doprawdy ch...orobliwe.

Pierdolisz jakby w Polsce mozna sobie bylo legalnie aborcje zrobic.Buahahaha.
                    Miejscem zbrodniarzy jest wiezenie albo cmentarz a nie wolnosc, zeby mogli dalej zabijac.

"Kelly was released from prison less than six months ago. He said the suspect had been charged with attempted first-degree murder, pleaded guilty in April 2021 to a lesser charge of aggravated assault, sentenced to three years in prison and served 11 months. Court records show Kelly was 17 when the incident occurred."
                    Wyszedl i zastrzelil 4 osoby.

The suspect charged with snatching Tennessee heiress Eliza Fletcher was accused of rape as a young teen and previously served 20 years for violently kidnapping a prosecutor, according to court records.
                    He was sentenced in 2001 to serve 24 years in prison — and Durand fought for him to remain locked up when he tried to challenge the sentence, according to records obtained by the Commercial Appeal

Wyszedl i zabill matke 2 dzieci.

SWIAT WG. LEWYCH, KURWA MAC.
                    • dorota_333 Re: Prodsze mi poszukac, gdzie to napisano. 09.09.22, 20:06
                      Szkoda gadać na takim poziomie. Ja mówię o problemie, a Ty o jednostkowym przypadku.
                      • pigeon_shit_dust Re: Prodsze mi poszukac, gdzie to napisano. 09.09.22, 20:13
                        dorota_333 napisała:

> Szkoda gadać na takim poziomie. Ja mówię o problemie, a Ty o jednostkowym przyp
                        > adku.

Jednostkowym??? 100 Dziennie minimum, ty palo zakuta ty.W jednym stanie....

The stabbing spree left 10 people dead and injured 18 others, spanning 13 sites across the two tiny communities of James Smith Cree Nation and Weldon in rural Saskatchewan.Myles Sanderson had a lengthy criminal record - convictions on 59 offences, just under half of them for failing to comply with conditions or failing to attend where required, according to parole documents reviewed by Reuters. He was also convicted of aggravated assault and assaulting a police officer, among other charges.
                  • dorota_333 Re: Prodsze mi poszukac, gdzie to napisano. 09.09.22, 20:05
                    Jeszcze uzupełnienie, żebyś zrozumiał, co się dzieje.

Rygorystyczne prawo - penalizujące jak w Michigan "uwiedzenie", cudzołóstwo, "sodomię" - wprowadza się nie po to, żeby wsadzić do więzienia pół stanu.

Istotą i celem takich regulacji jest stosowanie wybiórcze. To jest coś w rodzaju pejcza wiszącego póki co spokojnie na ścianie; nie jest przecież w użyciu co dzień.

Tego rodzaju przepisy czekają na odpowiedni moment i człowieka. Może Cię wsadzimy - a może nie (łapówka? zastraszenie przeciwników?). To jest prawdziwa władza nad ludźmi.

Tym bardziej niebezpieczna, że dyspozycja takiego przepisu (= wskazanie sytuacji zabronionej) może być bardzo niejasna.

• pigeon_shit_dust Czy ty naprawde nic nie rozumiesz ?? 09.09.22, 20:17
                      dorota_333 napisała:

> Jeszcze uzupełnienie, żebyś zrozumiał, co się dzieje.
                      >
                      > Rygorystyczne prawo - penalizujące jak w Michigan "uwiedzenie", cudzołóstwo, "s
                      > odomię" - wprowadza się nie po to, żeby wsadzić do więzienia pół stanu.

Ze skierowanie sprawy do rozpatrzenia przez prokurature, nie oznacze ze ktos bedzie aresztowany, oskarzony, postawiony przed sadem, skazany? Skad was tam biora, takich tlukow zakutych?
                      Ten prokurator, wp rzeciwienstwie do jakiegos ochujalego lewaka, ktory nie zalozy sprawy nawet mordercy, po prostu stara sie robicswa prace jak nalezy.

>
                      > Istotą i celem takich regulacji jest stosowanie wybiórcze. To jest coś w rodzaj
                      > u pejcza wiszącego póki co spokojnie na ścianie; nie jest przecież w użyciu co
                      > dzień.
                      >
                      > Tego rodzaju przepisy czekają na odpowiedni moment i człowieka. Może Cię wsadzi
                      > my - a może nie (łapówka? zastraszenie przeciwników?). To jest prawdziwa władza
                      > nad ludźmi.

Wiekszym problemem dzis w USA jest nie wsadzanie mordercow za kratki.

>
                      > Tym bardziej niebezpieczna, że dyspozycja takiego przepisu (= wskazanie sytuacj
                      > i zabronionej) może być bardzo niejasna.
                      >
                      >
                      • dorota_333 Re: Czy ty naprawde nic nie rozumiesz ?? 09.09.22, 22:06
                        > pało zakuta, tłuki zakute, ochujały lewak

To cytaty, oczywiście. Hm, jakby to powiedzieć, kończymy rozmowę.
    • pigeon_shit_dust Zaloz partie i wystartu w wyborach 09.09.22, 22:37

Zamiast wylewac brednie na forum.
      Program oparty o dokonania lewicy w USA sam napisze dla chetnego.Prosze:

1. Otworzyc granice dla wszystkich. Z granicy darmowy transport w dowolne miejsce w Polsce. Bez paszportow, dokumentow, wiz. Calkowita likwidacja kontroli granicznych z wyjatkiem lotnisk.
      2. Wypuscic wszystkich kryminalistow z wiezien na warunkowe. Likwidacja populacji wieziem i samych wiezien do 2028. Ulaskawienie dla wszystkich po kolei.
      3. Aborcja do ostatniego dnia ciazy. Mozesz dalej isc. Aborcja po porodzie. Mlotek i w lebek gnojka i szlus. Dodatkowy punkt u ultraliberalow.
      4. Zakaz paliw kopalnianych, energia tylko odnawialna. Z tym bym poczekal do wiosny, bo nie zostanie przy zyciu te 50% wyborcow.

Zwyciestwo gwarantowane.
      • dorota_333 Re: Zaloz partie i wystartu w wyborach 10.09.22, 11:42
        To wszystko powyżej jest tylko projekcją Twojego pokręconego, chamskiego umysłu. Nikt tutaj nie promuje takich rzeczy.

Jeżeli jesteś ciekaw, to np. moje zdanie nt. migracji jest takie:

forum.gazeta.pl/forum/w,17007,172647922,172647922,Kurwa_Strzelajcie_wreszcie_.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,17007,172606614,172606614,Dla_sendiego_doktorka_i_nie_tylko.html?p=172611359

Po prostu ustawiłeś sobie słomianego chochoła utkanego z własnych wizji i teraz będziesz go okładał kijem. Miłej zabawy, głupku i chamie.
        • pigeon_shit_dust Aha, czyli jednak popierasz Trumpa 10.09.22, 12:29
          dorota_333 napisała:

> Jeżeli jesteś ciekaw, to np. moje zdanie nt. migracji jest takie:
          >
          > forum.gazeta.pl/forum/w,17007,172647922,172647922,Kurwa_Strzelajcie_wreszcie_.html
          > forum.gazeta.pl/forum/w,17007,172606614,172606614,Dla_sendiego_doktorka_i_nie_tylko.html?p=172611359

Tylko w typowy dla kazdego lewaka, falszywy, hipokrytyczny sposob wyzwasz go od najgorszych glupkow. ALe zgadzasz sie z jego programem obrony panstwowych granic przed najazdem obcych. Glupi Trump mur budowal. Ale sama chcesz strzelac. Dobsz.
          A moze tylko popierasz obrone polskich granic, za inni moga sobie cierpiec przez niekontrolowany najazd 4 milionow ludzi.
          To chyba jeszcze gorsze. Bardziej bezczelne i bardziej typowe dla lewicy. Jak amerykanscy celebryci, ktorzy nieba by przychylli obcemu biedakowi na moj koszt. Bo sami mieszkaja w 50 pokojowych willach ale migranta nie maja zadnego zamiaru do swojego domu zaprosic.Nawet na cienka herbate. Wpychaja go do mojego bloku. Kredyt za te "pomoc" biora jednak oni.
          Brawo wy. Radujcie sie poki czas. Calvary is coming.
          • dorota_333 Re: Aha, czyli jednak popierasz Trumpa 10.09.22, 15:23
            Mur Trumpa zawsze popierałam - i pisałam tutaj na ten temat aprobująco. To jedyna dobra rzecz, jaką zrobił (zaczął).

A reszta to Twoje durne urojenia. Chochoł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka