sendivigius
12.09.22, 22:17
Ano - stalo sie. A nie mowilem! Po reparacjach od Niemiec czas na reparacje od bankow
Tak, mowilem. Zaden kredyt mieszkaniowy nigdy w Polsce powojennej nie zostal splacony. Czemu jakis bank nie zatrudni mnie jako doradce? Przeciez ja to wiem.
wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,28891969,nadchodza-zlotowkowicze-pierwsze-pozwy-w-sprawie-uniewaznienia.html
Nadchodzą złotówkowicze. Pierwsze pozwy w sprawie unieważnienia kredytów są już w sądach
Siedzimy w restauracji warszawskiego hotelu Marriott, gdzie Jachira opowiada mi o rewolucji, jaką planuje – mówi, że jest w stanie unieważnić przed sądem większość obowiązujących w Polsce kredytów w złotówkach. A jest ich ponad 2 miliony.
Yes baby, wiekszosc czyli wszystkie.
– Czyli dla banku obecna sytuacja gospodarcza jest świetna?
– Rewelacyjna! Jak usłyszałem od jednego z pracowników będących bardzo blisko zarządu pewnego banku: „W tym roku zaczęły się żniwa i pokryjemy w zupełności wszystkie straty wynikające ze spraw frankowych, które przegrywamy". W czasach, kiedy ludzi nie stać na wiele produktów, które wcześniej były podstawą, i kiedy wszyscy wybierają się na wakacje, ale kredytowe, banki intensyfikują swoje zyski i nie ponoszą społecznej odpowiedzialności.
Czyli kryzys obciąża jedynie konsumenta, który nie ma na WIBOR najmniejszego wpływu. A banki mają – bo przecież go ustalają. Ale nie ponoszą ryzyka. Można powiedzieć, że to pewnego rodzaju spekulacja. WIBOR stał się dźwignią do multiplikowania zysku. Nieważne, ile ten WIBOR wyniesie, bank w każdym wypadku zarabia.
Ah, ci Marks, Engels i Lenin. Dzis wygladaja na zrownowazonych starszych panow, co trzymali sie logiki i rozsadku oraz co najdziwniejsze zakladali ze ludzie to istoty myslace. Blednie, jak wykazuja dalsze postepy demokracji w wolnorynkowym spoleczenstwie.
– Bank jest instytucją zaufania publicznego, w relacji z konsumentem ma konkretne prawa i obowiązki. Jednym z nich jest właściwe informowanie o ryzyku, czyli po pierwsze, że jak WIBOR wzrośnie, to będzie płacił większe raty, a jak spadnie, to mniejsze.
– To wiadomo.
– Tak. I o ile banki generalnie w ostatnich latach wywiązywały się z informowania o tym, że jeśli stopy będą rosły, to będziesz płacił więcej, tak praktycznie żaden nie informował, jak WIBOR powstaje.
Ta karczma Rzym się nazywa - jakby powiedzial klasyk.
Coz, kiedys McDonalds nie poinformowal pewnej pani ze kawa moze byc goraca i slono za to zaplacil.
– I czego by pan teraz chciał?
– Unieważnić wszystkie odsetki. Czyli musiałbym oddać sam kapitał.
Czyli dochodzimy do wniosku, z którego wynika, że główna działalność banku jest oparta na lewiźnie.
A bez kozery to uniewznic tez kapital - bo kapitalizm jest be. Vide supra.
Proletariusze wszystkich krajów łączcie się
Dalej nie cytuje bo trzeba by wszystko. Tak jak samymi cytatami nie odda sie Monty Pythona.