Dodaj do ulubionych

Złotówkowicze czyli reparacje od banków

12.09.22, 22:17
Ano - stalo sie. A nie mowilem! Po reparacjach od Niemiec czas na reparacje od bankow

Tak, mowilem. Zaden kredyt mieszkaniowy nigdy w Polsce powojennej nie zostal splacony. Czemu jakis bank nie zatrudni mnie jako doradce? Przeciez ja to wiem.

wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,28891969,nadchodza-zlotowkowicze-pierwsze-pozwy-w-sprawie-uniewaznienia.html

Nadchodzą złotówkowicze. Pierwsze pozwy w sprawie unieważnienia kredytów są już w sądach

Siedzimy w restauracji warszawskiego hotelu Marriott, gdzie Jachira opowiada mi o rewolucji, jaką planuje – mówi, że jest w stanie unieważnić przed sądem większość obowiązujących w Polsce kredytów w złotówkach. A jest ich ponad 2 miliony.

Yes baby, wiekszosc czyli wszystkie.

– Czyli dla banku obecna sytuacja gospodarcza jest świetna?

– Rewelacyjna! Jak usłyszałem od jednego z pracowników będących bardzo blisko zarządu pewnego banku: „W tym roku zaczęły się żniwa i pokryjemy w zupełności wszystkie straty wynikające ze spraw frankowych, które przegrywamy". W czasach, kiedy ludzi nie stać na wiele produktów, które wcześniej były podstawą, i kiedy wszyscy wybierają się na wakacje, ale kredytowe, banki intensyfikują swoje zyski i nie ponoszą społecznej odpowiedzialności.

Czyli kryzys obciąża jedynie konsumenta, który nie ma na WIBOR najmniejszego wpływu. A banki mają – bo przecież go ustalają. Ale nie ponoszą ryzyka. Można powiedzieć, że to pewnego rodzaju spekulacja. WIBOR stał się dźwignią do multiplikowania zysku. Nieważne, ile ten WIBOR wyniesie, bank w każdym wypadku zarabia.

Ah, ci Marks, Engels i Lenin. Dzis wygladaja na zrownowazonych starszych panow, co trzymali sie logiki i rozsadku oraz co najdziwniejsze zakladali ze ludzie to istoty myslace. Blednie, jak wykazuja dalsze postepy demokracji w wolnorynkowym spoleczenstwie.

– Bank jest instytucją zaufania publicznego, w relacji z konsumentem ma konkretne prawa i obowiązki. Jednym z nich jest właściwe informowanie o ryzyku, czyli po pierwsze, że jak WIBOR wzrośnie, to będzie płacił większe raty, a jak spadnie, to mniejsze.

– To wiadomo.

– Tak. I o ile banki generalnie w ostatnich latach wywiązywały się z informowania o tym, że jeśli stopy będą rosły, to będziesz płacił więcej, tak praktycznie żaden nie informował, jak WIBOR powstaje.

Ta karczma Rzym się nazywa - jakby powiedzial klasyk.

Coz, kiedys McDonalds nie poinformowal pewnej pani ze kawa moze byc goraca i slono za to zaplacil.

– I czego by pan teraz chciał?

– Unieważnić wszystkie odsetki. Czyli musiałbym oddać sam kapitał.

Czyli dochodzimy do wniosku, z którego wynika, że główna działalność banku jest oparta na lewiźnie.

A bez kozery to uniewznic tez kapital - bo kapitalizm jest be. Vide supra.

Proletariusze wszystkich krajów łączcie się

Dalej nie cytuje bo trzeba by wszystko. Tak jak samymi cytatami nie odda sie Monty Pythona.

Obserwuj wątek
    • pigeon_shit_dust I maja racje 13.09.22, 00:41
      sendivigius napisał:

>
      > Tak, mowilem. Zaden kredyt mieszkaniowy nigdy w Polsce powojennej nie zostal sp
      > lacony. Czemu jakis bank nie zatrudni mnie jako doradce? Przeciez ja to wiem.

Spojrzalem na pierwsza z brzega aplikacje na karte kredytowa w amerykanskim banku. Owszem, aplikujac akceptuje ich Terms & Contitions, ale nigdzie nie skladam zadnego zobowiazania, ze bede splacal zaciagniety kredyt. Jest tabelka oplat, oprocentowan- ale ja sie wcale tam nie godze na to zeby to gowno placic. Podpisuje ze akceptuje T&Cs ale nei ze beda im cokolwiek placicil.
      Podobnie nic nie ma w legal agreements & Disclosures.
      Co, nie? TO pokaz mi gdzie tak napisano.
      Czy dlatego banki w USA nigdy nie sadza swych defraudujacych dlug klientow?
      He?
      Jak ktos ma jaja, to moze isc dalej: Kto, gdzie i w jakiej formie gdzie sie rzadowi USA zobowiazal, ze bedzie mu placil podatki? Poprosze o dokument. Ja nic nigdy nie podpisywalem...chuj tam, moze zaloze sprawe, zeby to wszystko oddali? Oczywiscie jest 16 Amendment i jak nie placisz to cie zrujnuja, bo maja jak placisz im na to sam cale zasrane zycie) ale to calkowicie jednostronne zobowiazanie.
      A polska konstutycja? Gdzies tam jest ze polski obywatel musi placic rzadowi jakikolwiek podatek?
    • sendivigius Re: Złotówkowicze czyli reparacje od banków 15.09.22, 21:57
      sendivigius napisał:

> Ano - stalo sie. A nie mowilem! Po reparacjach od Niemiec czas na reparacje od
      > bankow

A tam od bankow - reparacje forever!

wyborcza.pl/7,75399,28916768,czy-powinnismy-wyplacic-reparacje-pakistanowi-za-skutki-zmian.html

Reparacje chwycily!

Rzetelne ustalenie, w jakim stopniu poszczególne państwa odpowiadają za zmiany klimatyczne, wymagałoby napisania bardzo skomplikowanego równania. Zwolennicy odszkodowań już zaczęli - od wpisania wyniku.

Temat reparacji klimatycznych odżył za sprawą dotkniętego powodziami Pakistanu. Jedna trzecia kraju jest zalana, zginęło ponad 1,3 tys. ludzi, zniszczeniu uległy setki tysięcy domów i hektarów pól uprawnych. Rząd oszacował koszty odbudowy na 10 mld dol.

I wskazał palcem winnego: kraje rozwinięte doprowadziły do zmian klimatu, dlatego to one powinny płacić odszkodowania.

Ameryka głównym oskarżonym

Kwestia reparacji jest kością niezgody w globalnych negocjacjach klimatycznych. Na szczycie w 2013 r. krajom rozwijającym się i organizacjom pozarządowym udało się stworzyć osobny kanał dialogu noszący nazwę Warszawskiego Międzynarodowego Mechanizmu ds. Strat i Szkód.

Robimy sie slawni! Po pakcie Warszawskim, konwencji Warszawskiej (kto lata ten wie co to), przyszedl czas na mechanizm Warszawski. Majac na uwadze stan umyslow warszawki przewiduje niezłą jatke, a przynajmniej caly biurowiec cieplych posadek. To jest mysl! Juz przed wojna mowili - nie masz cwaniaka nad Warszawiaka.

A tak BTW, Ameryce to wy mozecie wiecie co.

• dorota_333 "Reparacje klimatyczne", OMG 16.09.22, 08:14
        ... będzie inna próba egzekucji. Przez wysyłanie milionów - docelowo setek milionów - migrantów do Europy lub Ameryki. Z uzasadnieniem jak wyżej: zepsuliście nam klimat, ludzie głodują, to teraz przyjmijcie i wykarmcie miliony.
        • pigeon_shit_dust Juz jadom z tym koksem . 16.09.22, 13:53
          news.yahoo.com/martha-vineyard-chamber-declares-humanitarian-192150048.html?fr=sycsrp_catchall
          www.foxnews.com/politics/2-migrant-buses-arrive-vice-president-kamala-harris-naval-observatory-residence-dc
          Bang !
          • dorota_333 Re: Juz jadom z tym koksem . 16.09.22, 14:37
            Dobre! Kryzys humanitarny po przybyciu 50 ludzi. Martha's Vineyard to takie bardziej ekskluzywne miejsce, dobrze kojarzę?

A wysłanie dwóch autobusów bezpośrednio pod płot Kamali jest genialne. Powiedzieć: sprawdzam. Licytowałeś, to graj. W ten sam sposób wszystkie te mendy z organizacji typu Granica powinny być obarczone osobiście skutkami swojej działalności.
    • sendivigius Kto komu płaci 20.09.22, 17:22
      sendivigius napisał:

> Ano - stalo sie. A nie mowilem! Po reparacjach od Niemiec czas na reparacje od
      > bankow

Od bankow to pikus, Ale reparacje od Rosji beda sute. Bowiem zdaniem narodowej prawicy "okupacja sowiecka była dłuższa i okrutniejsza niż hitlerowska"

Watek pochwycil Kreml w lot:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28933474,reparacje-wojenne-od-rosji.html
      sprawę skomentował już rzecznik Kremla Dmitrij Pieskow.

Propagandysta zasugerował, że być może Kreml powinien zlecić badaczom sprawdzenie, czy jest za co obwinić Polskę. - Skoro już robi się żarty z takiej wściekłej rusofobii, to może nasi historycy powinni się dokopać do XVI w., może znajdziemy coś, za co można obciążyć Polaków - stwierdził Pieskow cytowany przez rosyjską państwową agencję TASS. - Może powinno się sporządzić taką listę - dodał.

Hm... Rosja jest be to wiadomo, ale gdy wystapi Ukraina. To co? Naprawde nie mialby o co?

• dorota_333 Re: Kto komu płaci 20.09.22, 22:02
        No więc o co? Odszkodowanie za rzeź wołyńską dla siepaczy?
        • lastboyscout33333 Re: Kto komu płaci 20.09.22, 23:08
          Pojdzmy dalej!

Siepacze tego forum winni zaplacic odszkodowanie straty moralne OstatniemuTakiemuHarcerzykowi
          za myslenie niezalezne od jedynej slusznej lewomyslnosci o UniaRzadzi, UniaRadzi, UniaNigdyNas NieZdradzi, wszelkich mistyfikacji: korporacyjnej, covidowej , balcerowiczowsko-liberalnej Niezaleznej Odrodzonej Polski Rozowej i wszelkiego innego forumowego i wyksztalciuchowego absurdu !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka