Dodaj do ulubionych

Zniknęły akta paszportowe Jarosława Kaczyńskiego z

24.01.23, 10:03
... z czasów PRL.

"(...) śledztwo w sprawie zaginięcia komunistycznych akt paszportowych prezesa Prawa i Sprawiedliwości wszczął 9 listopada 2022 r. prokuratorski pion Instytutu Pamięci Narodowej w Warszawie. W postanowieniu o wszczęciu śledztwa nie pada jednak nazwisko "Kaczyński".
(...)
"W dniu 19 maja 2022 r. prokurator Głównej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu przesłał do tut. Komisji korespondencję przekazaną przez Dyrektora Biura Lustracyjnego w zakresie możliwości zaistnienia przestępstwa nie przekazania do zasobu Archiwum IPN wykorzystywanych w procesach lustracyjnych akt paszportowych wytworzonych w SUSW o sygn. EAGM 086921 i sygn. EAGZ 31850".

Jak wynika z treści tego dokumentu, te pierwsze akta paszportowe (EAGM 086921) Jarosława Kaczyńskiego odnalazły się, "a informacja o ich braku wynikała z błędu w zapisach ewidencyjnych". Kolejne akta zaginęły.
(...)
- Kiedy okazało się, że nie ma akt paszportowych, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie. Nie spodziewałem się, że postanowią wszcząć śledztwo - dodaje Nowak. I przypomina, że zwierzchnikiem pionu śledczego IPN jest prokurator generalny Zbigniew Ziobro." *

Czyli część akt zawieruszyła się w drodze z sądu lustracyjnego do IPN i osiadła w jakiejś szufladzie na Żoliborzu. A Zbyszek Ziobro postanowił przypomnieć prezesowi, że ma jeszcze wiele takich ciekawych papierów.

Powiedzcie mi, co może być konkretnie w takich aktach?

*
Całość tutaj:
szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,29389675,zniknely-akta-paszportowe-jaroslawa-kaczynskiego-z-czasow-prl.html#S.TD-K.C-B.1-L.1.duzy
Obserwuj wątek
    • pigeon_shit_dust Nie zajmuj sie pierdolami. 24.01.23, 13:41

>
      > Powiedzcie mi, co może być konkretnie w takich aktach?

Nic. Moje tez zniknely. Ale jako ze ja bylem w tym czasie ( przejecia waadzy przez "nowych") za granica, to urzednicy PRL nie tylko wyjebali moje akta paszportowe, ale takze wszystkie inne. Zniknely podania na dowod osobisty, odpisy aktow urodzenia i cokolwiek tam mieli w aktach. Tylko WKU przysylalo cos matce co roku.
      Uprzejma urzedniczka z nowej fali w wieku ok 20 lat powiedziala mi wprost, ze te czerwone mendy wszystkie WASZE papiery zaniosly do kotlowni.
      Wyrobienie pierwszego dowodu w "wolnej" Polsce zajelo mi 2 lata i 5 wycieczek do znienawicdzonej serdecznie Bydgoszczy, paszport ku memu zdziwieniu, wydali mi w konsulacie w NY na podstawie starego paszportu z PRL.
      Widocznie Warszawa miala jakis slad po tych co spierdolili.
      Jakbym np. zgubil iten stary paszport, to koniec, nie ma Kadiego.
      • dorota_333 Re: Nie zajmuj sie pierdolami. 24.01.23, 15:52
        > > Powiedzcie mi, co może być konkretnie w takich aktach?
        >
        > Nic.

No jak: nic? To po co ktoś je zniknął? W tych aktach były przecież jakieś adnotacje SB, opinie, powód anulowania zakazu wyjazdu. Stan wiedzy SB na temat Kaczyńskiego.

PS. Jakby Ci stary paszport zginął, to byś nie dostał nowego dowodu polskiego. Ani Ty byś na tym nie ucierpiał, ani kraj. Zerowe znaczenie.
        • pigeon_shit_dust Re: Nie zajmuj sie pierdolami. 24.01.23, 16:17
          dorota_333 napisała:

> > > Powiedzcie mi, co może być konkretnie w takich aktach?
          > >
          > > Nic.
          >
          > No jak: nic? To po co ktoś je zniknął? W tych aktach były przecież jakieś adnot
          > acje SB, opinie, powód anulowania zakazu wyjazdu.

Nie przyszlo Ci przez chwile do glowy, ze ja wyjechałem z Polski po skazaniu prawomocnym wyrokiem przez doraźny Sad Wojskowy? A nie powinienem jechać nawet do Czech do końca PRL plus jeszcze z 10 lat, zanim by to wszystko wyczyścili.
          A puścili mnie i tysiące innych, bo oni się nas po prostu bali. Wladze PZPR i SB obalilo 20 000 osob jak my, które się nie ugiely przed parchami z SB. Co, SB i partia miało się bac tych, co zostali? Co podpisali papier TW? Buahahaha. Oni zostali i robili wam te nowa Polske. I dokładnie taka ja macie, zrobiona przez mendy i tchórzy.

> PS. Jakby Ci stary paszport zginął, to byś nie dostał nowego dowodu polskiego.
          > Ani Ty byś na tym nie ucierpiał, ani kraj. Zerowe znaczenie.

Jak to? Przeciez jako osoba przesladowana z uznanym statusem, będę w Polsce potrzebowal dowod. Żeby zamieszkac w Polsce i korzystać z wszelakich możliwych przywilejow. Legitymacja działacza opozycji antykomunistycznej / osoby represjonowanej z powodów politycznych w jednej przegrodce portfela Louis Vuitton a dowod w drugiej.
          Za PO było to jednaorazowo 1000 zlotych zapomogi dla biednych, teraz jest opieka medyczna, comiesięczne wyplaty pieniazkow, sanatoria, domy opieki, dochodzaca pomoc pielegniarska, darmowe przejazdy itd. Jak to odpuscic wszystko ?
          Ty bedziesz czekac do pani doktor dwa lata zeby Ci dupe obejrzala a ja zapierdalam prosto bez kolejki? Nie zbytuj tu z Kadiego.
          • lastboyscout Re: Nie zajmuj sie pierdolami. 24.01.23, 16:57
            bo oni się nas po prostu bali. Wladze PZPR i SB obalilo 20 000 osob jak my,

Wiec mowisz, nastepny medrco, ze 20 tys. Kadilakow sie bali i to wy ten caly komunizm obalim ?

teraz jest opieka medyczna, comiesięczne wyplaty pieniazkow, sanatoria, domy opieki, dochodzaca pomoc pielegniarska, darmowe przejazdy itd. Jak to odpuscic wszystko ?
            Ty bedziesz czekac do pani doktor dwa lata zeby Ci dupe obejrzala a ja zapierdalam prosto bez kolejki?

Rozsadniej by bylo abys sie w koncu przymknal, durny bucu, to moze by cie te miliony narodu specjalnej troski zanim siebie to
            ciebie jeszcze kiedys nie powiesili ! ... sad

• pigeon_shit_dust Do tego chuja napisz 24.01.23, 17:06
              A nie do mnie. W USA pracowal, za muzyke oskary dostawal a na leczenie nie ma, pierdolony dziad. W potylice i do wapna. Bidaki sie maja zlozyc na niego, kurwa mac.
              Ja za swoje wszystko place. tak albo inaczej.

www.plotek.pl/plotek/7,154063,29391017,jan-a-p-kaczmarek-jest-ciezko-chory-corka-zalozyla-zbiorke.html#s=BoxOpImg13
          • dorota_333 Re: Nie zajmuj sie pierdolami. 24.01.23, 19:51
            > Nie przyszlo Ci przez chwile do glowy

To nie jest na temat akt paszportowych Jarosława Kaczyńskiego smile Nie kontestuję Twojego życiorysu. Jeśli mówisz prawdę, to chwalebnie jest. I zgadzam się z uwagą na temat mend i tchórzy. Być może nie jest ona odległa od tematu wątku.

> Ty bedziesz czekac do pani doktor dwa lata

Nie, nie będę czekać. Wiem, bo teraz mam doświadczenie z leczeniem ojca.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka