Dodaj do ulubionych

Egzorcyzmy polskie

27.01.23, 19:56
Bardzo rzadko zdarza mi się oglądać ponad godzinne filmy dokumentalne przez internet, ten jest faktycznie mocny.

Temat egzorcyzmowania szatana przez kościół katolicki w Polsce już się pojawiał. Tutaj mamy historię mocno skrzywdzonej dziewczyny, która brzmi, niestety, wiarygodnie. Prawdziwość jednej dziesiątej tego, co tu zostaje powiedziane musi skutkować zarzutami karnymi.

Kilka aspektów, na które chcę zwrócić uwagę.

1. Chwilami ten dokument śmieszy. Logo na paście Blendamed, kibicowanie Manchsterowi United ("czerwone diabły"), homeopatia, karate, joga, medytacja, słuchanie muzyki heavymetalowej (m.in.) - to powody do poddania się egzorcyzmom.

2. Dramatyczne jest to, że rodzina dziewczyny siłą wepchnęła ją w łapy sadystów. Nawet do jej próby samobójczej nie wezwano pogotowia, a... księdza egzorcystę (który się nota bene ucieszył dużą ilością krwi, "wypędziła demona wampiryzmu").

3. Poraża widok tych zwykłych ludzi, którzy przychodzą do kościoła święcić olej (oliwa z oliwek), sól i wodę przeciw szatanowi. Zwykłych ludzi na tych "spotkaniach modlitewnych" w parafiach. To mogliby być nasi sąsiedzi.

4. No i cos zastanawiającego - nawet przedstawiciele kościoła katolickiego uważani za jego racjonalną część, np. o. Gużyński - też wierzy w egzorcyzmy. Dla niego to jest immanentna część doktryny kościoła (podobno chrzest to jest rodzaj egzorcyzmu, nie wiedziałam).

Tutaj omówienie filmu (i sam film na dole):
www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,29381282,ksieza-namaszczali-jej-krocze-i-okaleczali-krzyzem-w-piwnicach.html#s=BoxOpImg3

Tutaj film na Youtube:

PS. Na szatana najlepszy olej kujawski.

Kiedyś uważałam opinię Kadiego na temat Polaków za przesadzoną, teraz mam zdanie jeszcze gorsze.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka