Dodaj do ulubionych

Marzy mi się tak czasami przed tymi wyborami

29.01.23, 09:23
Jutro mnie czeka kolejny poranek ,
Strach klaśc sie spac
bo nie wiem co mnie czeka
kiedy rankiem wstanę.

Wiecie, że kiedy słonko Peru zgasło
po 2,80 było masło?
Teraz przy tych z wartościami
kosztuje 8 i 10 zeta czasami!

Pewnie dziś też legnę i wstanę,
(nie mogę się byczyć beztrosko),
z nadzieją, że jutro tę dojną zmiane
diabli wezmą, z pomocą boską

Obserwuj wątek
    • dorota_333 Re: Marzy mi się tak czasami przed tymi wyborami 29.01.23, 21:06
      Idź na wybory, bez pomocy nawet.
    • pepe49 Re: Marzy mi się tak czasami przed tymi wyborami 29.01.23, 21:43
      "....
      Wartość ich pensji [naszych - pepe] jest więc już dziś mniejsza niż przed rokiem aż o niemal 18 proc.
      ...

wartość aktywów finansowych polskich gospodarstw domowych stopniała w pierwszym półroczu 2022 r. aż o 66 mld zł.
      ....
      Według GfK Current Consumer Mood, aż niemal 60 proc. Polaków uważa, że w ciągu ostatniego roku ich sytuacja finansowa się pogorszyła, a 21 proc. – że pogorszyła się znacznie. A według GfK Polonia niewiele mniej niż 400 tys. gospodarstw domowych już musiała zrezygnować z powodu niedostatku pieniędzy z jedzenia na przykład świeżych ryb i masła (na rzecz margaryny) oraz picia sypkiej herbaty i kawy rozpuszczalnej. Spada też konsumpcja mięsa, zarówno wołowego, jak też wieprzowego i drobiowego. Chociaż na zakupy wydajemy więcej niż rok temu, to możemy za te pieniądze kupić coraz mniej.

I nic nie wskazuje na to, żeby ta tendencja – dalszego biednienia Polaków także w porównaniu z obywatelami innych państw UE – miała się w najbliższym czasie odwrócić, zważywszy jak niemrawo rząd i NBP walczą z inflacją. A raczej – jak zdecydowanie, stanowczo i konsekwentnie – z nią nie walczą. "

dorzeczy.pl/opinie/388837/inflacja-gabryel-o-ile-juz-zbiednieli-polacy.html

Może poszukamy u konkurencji?

"
      ...
      czymże to dr Grabowski zasłużył sobie na aż taką sławę? Ano tym, że ośmielił się, i to publicznie, przypomnieć, że bez pracy nie ma kołaczy. A detalicznie rzecz biorąc – tym, że ośmielił się wskazać, iż „opozycja powinna powiedzieć prawdę: bez dłuższej pracy Polaków nie jesteśmy w stanie utrzymać niepracujących emerytów w przyszłości”.

Tym, że ośmielił się orzec, iż wiele państwowych spółek należy sprywatyzować, by konkurowały między sobą z korzyścią dla konsumentów, zamiast tworzyć państwowe monopole ku uciesze polityków i ich prezesów. Tym, że ośmielił się podważyć sens części programów socjalnych PiS – w tym „500+” dla bogatych oraz 13. i 14. emerytury.

...
      od Grabowskiego solidarnie, niemal jak jeden mąż (i żona), odcięli się prawie wszyscy, bo nie tylko ci z PiS i Solidarnej Polski – bo to oczywiste, a także ci z Platformy, PSL, Kukiz’15 itd.

Politykom PiS i SP w odcinaniu się od Grabowskiego i wykorzystaniu tego w walce politycznej z konkurencją dopomógł fakt, że był on ekspertem zasiadającym w radzie gospodarczej przy premierze Tusku.

Politykom Platformy, PSL i Kukiz’15 w odcinaniu się od Grabowskiego dopomógł fakt, że razem z Grabowskim w tejże radzie przy premierze Tusku zasiadał nie kto inny, jak premier Morawiecki.

...
      teraz nastały „nowe czasy” – czasy konsumowania, a nie oszczędzania, i my wszyscy – „my wszyscy z koalicji” i „my (prawie) wszyscy z opozycji” – chcemy dziś mieć dużo pieniędzy z zasiłków i wszelakich możliwych dodatków, z proinflacyjnych tarcz antyinflacyjnych, z wysokich emerytur i rent. Chcemy mieć dużo pieniędzy na wszystko – pieniędzy, które muszą się znaleźć, i basta!

I dlatego żaden Balcerowicz czy Grabowski nie będzie nam tu wprowadzał swoich porządków, czyli zaciskał nam naszego pasa – obniżał deficytu finansów publicznych i redukował długu państwa ani tym bardziej obniżał inflacji czy wzmacniał i stabilizował złotego."

dorzeczy.pl/opinie/397807/gabryel-grabowski-musi-odejsc.html
      *

U. E. musi być zakończona.
      Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska z tego wyszła.
      • sendivigius Re: Marzy mi się tak czasami przed tymi wyborami 02.02.23, 18:27
        pepe49 napisał:

> czymże to dr Grabowski zasłużył sobie na aż taką sławę? Ano tym, że ośmielił si
        > ę, i to publicznie, przypomnieć, że bez pracy nie ma kołaczy.

A co produkuje ten Grabowski. Baju, baju... i co jeszcze?

Coraz mniej ludzi zajmuje sie robieniem tego co naprawde potrzebne. Do czego mi sluzy 360 kanalow telewizyjnych? A przeciez kazdy nich musi jesc, aby jesc musi sie reklamowac, a cena tej reklamy jest w cenie towaru ktory ostatecznie musze kupic. Na jednym robotniku wisi coraz wiecej pasozytow - takich wlasnie jak Grabowski, wiec lepiej niech nie postuluje bo sam skonczy z miotłą albo łopatą.
    • dorota_333 Będzie jakiś strzał 02.02.23, 15:35
      ...w sensie obietnicy dużej dystrybucji w kierunku wybranych grup wyborców. Inaczej: PiS obieca coś na miarę 500+.

"Aby utrzymać się przy władzy, partia Jarosława Kaczyńskiego pilnie potrzebuje nowego wielkiego i efektownego projektu redystrybucji dochodów. I wszystko wskazuje na to, że nad czymś takim pracuje, czyniąc odpowiednie przymiarki budżetowe. Nie ogłosi tego teraz, tylko w odpowiednim momencie przed wyborami, by to była przyjemna niespodzianka, wręcz pozytywny szok dla właściwej grupy wyborców."

Ciekawy artykuł na temat wzrostu nierówności materialnej w Polsce z wnioskiem jak wyżej:

forsal.pl/gospodarka/aktualnosci/artykuly/8650951,gwaltowny-wzrost-nierownosci-w-polsce-wyzwanie-dla-pis.html
      • snajper55 Re: Będzie jakiś strzał 03.02.23, 22:14
        dorota_333 napisała:

> ...w sensie obietnicy dużej dystrybucji w kierunku wybranych grup wyborców. Ina
        > czej: PiS obieca coś na miarę 500+.
        >
        > "Aby utrzymać się przy władzy, partia Jarosława Kaczyńskiego pilnie potrzebuje
        > nowego wielkiego i efektownego projektu redystrybucji dochodów. I wszystko wska
        > zuje na to, że nad czymś takim pracuje, czyniąc odpowiednie przymiarki budżetow
        > e. Nie ogłosi tego teraz, tylko w odpowiednim momencie przed wyborami, by to by
        > ła przyjemna niespodzianka, wręcz pozytywny szok dla właściwej grupy wyborców."

Stawiam na dochód gwarantowany.

S.
        • monalisa2016 Re: Będzie jakiś strzał 04.02.23, 00:43
          Marza mi sie wybory kiedy beda odzwierciedlac wole narodu a nie systemu. smile Przyjrzyjmy sie na przyklad ostatnim wyborom w Czechach, anti-rzydowe. ani-wojenne demostracje osiagaly niesamowita frekwencje i tu pytanie? Kto doszedl do wladzy? smile, smile Jeden przyklad z wielu, Czechy nie sa osamotnione!!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka