Dodaj do ulubionych

Bal w Operze (Wrocławskiej)

02.03.23, 12:50
...nie, nie mogłam tego przemilczeć (główny powód mojego zachwytu później).

Oto asystent ministra Czarnka (Bartosz Rybak, bez znaczenia) postanawia obejść hucznie swe urodziny. W Operze Wrocławskiej będącej (jeszcze wtedy) pod kierownictwem niejakiej pani Ołdakowskiej. Minister zresztą też zaszczycił i inni politycy PiS.

"Impreza miała się odbyć w foyer, ale prominentni goście – głównie politycy PiS – obawiali się, że są widoczni z ulicy i postanowili przenieść się na scenę." * Ze względów bezpieczeństwa pożarowego to niedopuszczalne, ale opatrzność ochroniła.

Lecz nie to mnie zachwyciło. Dyrektor Ołdakowska obiecywała obejmując kierownictwo Opery, że prześcignie ona La Scalę ** - i słowa dotrzymała. Oto ze sceny rozbrzmiały "Majteczki w kropeczki" (wykonał sam lider Bayer Full) i to po chińsku. I tu mnie zaimponowali; niczego bardziej odpałowego nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Moja muzyczna wyobraźnia karmiona (pożal się Boże) Chopinem i Mozartem cofa się przed taką wizją.

Ktoś (chyba Kosiniak-Kamysz) zauważył ostatnio, że PiS to jest taka nieudolna grupa rekonstrukcyjna sanacji. Całkowita racja, i operowa impreza tego dowodzi. Nasuwają się skojarzenia z Tuwimem ("wszelka dziwka majtki pierze i na kredyt kiecki bierze" ***).

Ale to jednak nie ten sznyt. Do nich bardziej pasuje miejski zaśpiew: tak się bawią, tak się bawią pis-dziel-cy.

No i cieszmy się, że (na razie) zrekonstruowali (nieudolnie) bal w Operze, a nie Berezę.

*
wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,29517227,kontrole-w-operze-wroclawskiej-czy-biesiada-na-scenie-byla.html?_ga=2.63216623.135662412.1669815389-1147943556.1669815385#S.TD-K.C-B.7-L.1.duzy

**
wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,29509054,jesli-dzisiaj-wtorek-to-koniec-balu-w-operze-kto-posprzata.html#S.embed_link-K.C-B.1-L.3.zw

literat.ug.edu.pl/balwop/poemat.htm

Fajny anturaż, co?

https://bi.im-g.pl/im/31/39/1a/z27498545IHG,-Tosca--Giacomo-Pucciniego-na-poczatek-nowego-sezo.jpg
Obserwuj wątek
    • zimna-wodka Re: Bal w Operze (Wrocławskiej) 02.03.23, 15:33
      Niesprawiedliwa jesteś. Jako support (taki rozbieg przed głównym wykonawcą) dla "Majteczek" dali Bizeta. Więc było operowo.
      • dorota_333 Re: Bal w Operze (Wrocławskiej) 02.03.23, 16:26
        Bizet jako support. Dla Bayer Fulla. Potrafią zaostrzyć apetyt, skubane.

Tak sobie pomyślałam, jak już puściłam to zdjęcie na początku: a co by było, gdyby jakiś napruty pisowczyk (nie daj Boże minister) w czasie imprezy spadł do kanału dla orkiestry. Wina Tuska oczywiście, ale i śledztwo i odszkodowanie. Ale wyobrażasz sobie? Niebezpiecznie żyją, nie unikają ryzyka.
        • snajper55 Re: Bal w Operze (Wrocławskiej) 02.03.23, 22:51
          dorota_333 napisała:

> Tak sobie pomyślałam, jak już puściłam to zdjęcie na początku: a co by było, gd
          > yby jakiś napruty pisowczyk (nie daj Boże minister) w czasie imprezy spadł do k
          > anału dla orkiestry.

A nie kazali tego kanału wypełnić wodą i zwodować gondole?

S.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka