dorota_333
03.03.23, 22:47
...czyli polski inteligent opisuje polską wieś, i co z tego wynikło. Miałam to zacytować tutaj już dawno, ale temat był zbyt ogólny, filozoficzny niemal. Opis życia i obyczaju Dzikich, a jednak żyjących tak blisko.
Daję to z dedykacją dla odchodzącego Kadiego, bo przy czytaniu któregoś fragmentu pomyślałam, że to podobny jemu styl.
"Gdyby to była inna wieś, trzymałbym okno otwarte całą noc. Ale tutaj to zaraz mi ktoś wlezie. Nie boję się. Siekierka jest. I młotek. Pierdolnę w łeb i niech leży do rana, a mnie gówno będzie, no bo wiesz, w nocy, we własnym mieszkaniu…".
No i taka jest ta nasza ludowa narracja. Ostatnie niemal osiem lat w polskiej polityce wykazało, że od niej nie uciekniemy, a przynajmniej nie szybko.
Taak, oczywiście, artykuł jest reklamą książek opisanego w nim literata (co żyje i pije z Dzikimi). Obraz polskiej wsi jest - przerysowany, nie przerysowany? Mnie wydaje się, że może być zbliżony do prawdy.
Dobrej czytanki i miłego weekendu życzę.
wyborcza.pl/magazyn/7,124059,29201959,jak-w-kazdym-dramacie-gdzie-centralnymi-postaciami-sa-mezczyzni.html