Dodaj do ulubionych

dlaczego rosja napadła na Ukrainę?

09.03.23, 08:18
Ponieważ na tym forum z ogromnym zdziwieniem dostrzegłem, że szereg osób usprawiedliwia, wręcz pochwala napaść rosji na Ukrainę, to chciałbym, by tutaj mogły otwarcie powiedzieć dlaczego pochwalają prowadzenie takiej wojny. Przyznam, że ja nie jestem w stanie pojąć jak można popierać nazistowski reżim rosji, ale może o czymś nie wiem...
Największe moje zdziwienie, że te osoby przyznają się do polskiego pochodzenia, a więc narodowości, która tak wiele złego doświadczyła od reżimów nazistowskich Niemiec i sowieckiej rosji i teraz depcząc swoich przodków co zginęli wskutek działań tych reżimów przyklaskują kolejnej fali nazizmu.
A więc do dzieła tongue_out
Obserwuj wątek
    • pepe49 Re: dlaczego rosja napadła na Ukrainę? 09.03.23, 16:52
      Odpowiedź na tytuł wątku: napadła dlatego, bo napada zawsze, jeżeli sąsiad jest słaby. Po nową ziemię i ludzi.

Odpowiedź na pytania w wątku:
      - część ludzi została okłamana przekazem takim, że Ukraińcy zabijają i torturują Rosjan.
      Sam widziałem artykuł-broszurę w sieci napisany z masą przykładów i zdjęciami.
      Potworne.
      Trzeba wiedzieć, że Rosjanie kłamią, żeby na to nie reagować impulsywnie.

- Część ludzi została okłamana w ten sposób, że pokazano im wojny amerykańsko-iracką, a-libijską, a-serbską i powiedziano, że rosyjsko ukraińska jest wojną sprawiedliwą w odróżnieniu od tamtych.

Ponieważ my bardzo surowo patrzymy na własne rządy i wierzymy w możliwość ich zmiany jeżeli robią coś złego, w odróżnieniu od Rosjan, którzy wiedzą, że nie mają tej możliwości.

Kłamstwo o narodowo-socjalistycznej dyktaturze na Ukrainie.
      Kłamstwo o konieczności powrotu Rosjan z Ukrainy do Ojczyzny (jakby państwa wielonarodowe - np. Rosja nie zasadzały się na współżyciu ludzi z.różnych narodów).
      Kłamstwo o rosyjskim Krymie (polscy Kozacy atakowali Krym tatarski. Rosjan nasiedliła tam Katarzyna II).
      Itd. itp.

Niech Pan nie wini okłamanych. Rosjanie kłamią fachowo. Chyba, że okłamani się uprą, już znając rzeczywistość.

Pozdrawiam

pepe

*
      .
      .
      P. S.
      Nadal polecam film Donbas pana Loznitsy. kinogo.biz/42450-donbass.html
      Albo na płatnym cda.pl z polskimi napisami. Albo gdzie indziej jako Donbass po.angielsku.

O rosyjskim kłamaniu:
      kresy24.pl/film-o-wielkim-glodzie-na-ukrainie-i-walijskim-dziennikarzu-ktory-go-ujawnil-wygral-festiwal-w-gdyni-wideo/

Itd.
      Akcja z przerzutem imigrantów przez Białoruś jest częścią tego kłamstwa. To jest wojna. Nie żaden dowcip.
    • wykrywacz_klamcow przytoczę jeden krótki cytat z tego forum 10.03.23, 09:06
      "Ukraina nie chce oddać ziem rosyjskich"

No cóż tak pewien ruski troll, inaczej tego nie da się ująć, uzasadnia najazd rosji na Ukrainę. W całym poście jest słyszalny płacz i skamlanie, że w wyniku tej wojny ginie dużo ruskich (gdybyście jej nie wywołali towarzysze sowieccy, to by ruscy nie ginęli):

"wojna przedłuża się i Rosja choć mocno krwawi, to dalej broni się przed Zachodem"
      "Rosjanie ponoszą wyższą cenę życia i więcej żołnierzy ginie przy pomocy Zachodu"
      "i chyba można wytłumaczyć strach polskich rusofobów przed zemstą Rosji
      Polska jako główny wodzirej z Europy,
      ciągle namawiała Zachód do zbrojenia Ukrainy, a Ukraińcy mieli wierzyć,
      że tylko zabijając Rosjan na wojnie mogą odzyskać wolność"

to tylko wycinek
      czyta się to jak nazistowskie usprawiedliwianie wojny w celu uzyskania przestrzeni życiowej
      Wygląda jak żywcem skopiowane z kremlowskiej propagandy.
      • mateusz572 Re: przytoczę jeden krótki cytat z tego forum 10.03.23, 10:39
        Zważ, że odpowiadasz pepe49, który uważa, że Polska jest zagrożona z każdej strony przez UE. Bezpieczna jest jedynie od wschodniej strony, gdzie Moskwa urzęduje.
        Poza tym wyżej wymieniony uważa, że UE ma zostać rozwiązana, niezależnie od tego, że inne suwerenne kraje chcą do niej należeć ponieważ w/w unia zagraża Polsce, a inne kraje, członkowie UE, nie mają nic do gadania.
        • wykrywacz_klamcow Re: przytoczę jeden krótki cytat z tego forum 10.03.23, 10:57
          mateusz572 napisał:

> Zważ, że odpowiadasz pepe49, który uważa, że Polska jest zagrożona z każdej str
          > ony przez UE. Bezpieczna jest jedynie od wschodniej strony, gdzie Moskwa urzędu
          > je.
          > Poza tym wyżej wymieniony uważa, że UE ma zostać rozwiązana, niezależnie od teg
          > o, że inne suwerenne kraje chcą do niej należeć ponieważ w/w unia zagraża Polsc
          > e, a inne kraje, członkowie UE, nie mają nic do gadania.
          >

mój drugi post nie jest do pepe
          to zupełnie oddzielna linia drabinki
          do postu pepe jeszcze się nie odniosłem
      • mateusz572 Re: przytoczę jeden krótki cytat z tego forum 10.03.23, 10:54
        Poza tym obecna władza rządząca w kraju nad Wisłą jest hołubiona przez pepe49 z dobrodziejstwem inwentarza tj. wille plus, koryto plus itp. To jest jednak pół biedy, większą biedą jest to, że władza ta cienko popiskuje na USA wzywając ambasadora tego kraju na dywanik, w bardzo błahych sprawach.
        Moim zdaniem odpowiedz USA powinna być krótka: to radźcie sobie sami ze wschodnim sąsiadem, z "popiskiwaczami" nie rozmawiamy i nie mamy zamiaru wtrącać się w w wewnętrzne stosunki z innymi krajami, w tym ze wschodnim sąsiadem ze stolicą w Moskwie i przyjacielem urzędującym w Budapeszcie.
      • pepe49 czy to jest z polskiego forum? 11.03.23, 13:49
        wykrywacz_klamcow napisał:

> "Ukraina nie chce oddać ziem rosyjskich"
        >
        > No cóż tak pewien ruski troll, inaczej tego nie da się ująć, uzasadnia najazd r
        > osji na Ukrainę. W całym poście jest słyszalny płacz i skamlanie, że w wyniku t
        > ej wojny ginie dużo ruskich (gdybyście jej nie wywołali towarzysze sowieccy, to
        > by ruscy nie ginęli):
        >
        > "wojna przedłuża się i Rosja choć mocno krwawi, to dalej broni się przed Zac
        > hodem"
        > "Rosjanie ponoszą wyższą cenę życia i więcej żołnierzy ginie przy pomocy Zachod
        > u"
        > "i chyba można wytłumaczyć strach polskich rusofobów przed zemstą Rosji
        > Polska jako główny wodzirej z Europy,
        > ciągle namawiała Zachód do zbrojenia Ukrainy, a Ukraińcy mieli wierzyć,
        > że tylko zabijając Rosjan na wojnie mogą odzyskać wolność"

>
        > to tylko wycinek
        > czyta się to jak nazistowskie usprawiedliwianie wojny w celu uzyskania przestrz
        > eni życiowej
        > Wygląda jak żywcem skopiowane z kremlowskiej propagandy.
        >

Bo to jest przekaz rosyjski.

*

.
        .
        • wykrywacz_klamcow Re: czy to jest z polskiego forum? 13.03.23, 09:45
          pepe49 napisał:

>
          > Bo to jest przekaz rosyjski.

to jest cytat dokładnie z forum Polityka i Gospodarka, tak jak piszesz rosyjski przekaz sączony na tym forum
          za taką ruską propagandę skasowano całe forum "rosja i Świat", na którym taka sama propagandę sączyła m.in. monalisa
          to nowotwór, który niszczy wszystkie fora na których się pojawia
          • pepe49 Re: czy to jest z polskiego forum? 13.03.23, 18:39
            Przypuszczam, że takie wypowiedzi są wynikiem, proszę wybaczyć, braku wiedzy.
            Ja dlatego z zasady nie wymadrzam się w wątkach finansowych. Coś czytałem, coś tam wiem, jest tego za mało, żeby cokolwiek.
            Czasem się zapytam.
            Chociaż nie powinienem wypowiadać się na żaden temat, ale mam nadzieję, że coś dodaję.

Ktoś tu zaprezentował krzywą, jak często wypowiada się człowiek na jakiś temat. Nic nie wie - dużo mówi, powtarza bieżące wiadomości. Trochę wie - milknie, bo zaczyna pojmować jak mało wie. Dużo wie - coś mówi, nie za dużo, bo trudno wybrać, ułożyć i odnieść do innych rzeczy informacje.

Pani Dorota przestała już z krzykiem przynosić ostatnie wiadomości z TVN. Postęp jest.

Jeżeli ktoś ogląda wyłącznie TVN, to chodzi nabuzowany wściekłością, nie ma sposobu, żeby nie przyniósł rewelacji.

Pani monalisa ogląda jutuberów, czyta niezależnych dziennikarzy z USA i ma co ma.
            Podała źródła:
            Z Stanow chetnie slucham oficjeli jak: col. macgregor + scott ritter + jeffrey sachs + peter kuznick + john mearsheimer + richard black + seymour hersh

Nie ma polskiej optyki. USA są od Rosji daleko. Ci ludzie mają amerykańską perspektywę. Krytykują swoich. Są amerykańskimi patrjotami.
            Porównując jak USA interweniowały na globie - dużo razy - z Rosją można powiedzieć, że jeden i drugi się rozbija.
            Ale po co się rozbija?
            Myślę, jednak, że jest to porównywanie policjanta z rozbójnikiem.

Jeden i drugi dużo strzela. Ale rozbójnika mało kto lubi.

Więc rozmawiam.

Pokazuję. Patrząc z USA, z wysokiego wzgórza, inaczej się Rosję widzi niż z polskiego przedsionka.

Jeżeli pani monalisa zrozumie obawy małych, może stanie się taka, jak ci, których czyta i słucha. Poza głównym nurtem.

*

.
            .

• wykrywacz_klamcow Re: czy to jest z polskiego forum? 14.03.23, 08:37
              pepe49 napisał:
              > Pani monalisa ogląda jutuberów, czyta niezależnych dziennikarzy z USA i ma co m
              > a.
              > Podała źródła:
              > Z Stanow chetnie slucham oficjeli jak: col. macgregor + scott ritter + jeffrey
              > sachs + peter kuznick + john mearsheimer + richard black + seymour hersh
              >
              > Nie ma polskiej optyki. USA są od Rosji daleko. Ci ludzie mają amerykańską pers
              > pektywę. Krytykują swoich. Są amerykańskimi patrjotami.

Nie, ona wybiera sobie takie źródła i tylko takie informacje, które są zgodne z jej poglądami, nie przyjmuje faktów, bo ich nie rozumie, dlatego musi karmić się narracjami, w których ktoś jej powie co ma myśleć. Tacy ludzie są łatwi do manipulowania i są wykorzystywani przez ruską propagandę do szerzenia kłamstw jak boty

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka