Dodaj do ulubionych

Czy Joe B. i Donald T. beda z tego zadowoleni?

11.03.23, 23:57

Historyczny dzien (10.03.2023) na Bliskim Wschodzie, normalizacja stosunkow dyplomatycznych miedzy Arabia Saudyjska a Iranem oraz ponowne otwarcie ich ambasad, oznacza to, ze ​​jestesmy swiadkami glebokiego przesuniecia plyt tektonicznych w geopolityce XXI wieku i to pod patronatem negocjacji Xi Jinpinga. Chodzi tu jednak o pojednanie miedzy dwoma najwiekszymi regionalnymi potegami w regionie Zatoki Perskiej. Czy nie jest to upokazajace dla Stanow a szczegolnie dla Joe?

Drugie historyczne wydarzenie, Indie i Rosja podpisaly kolejna handlowa umowe w wlasnych walutach wypierajac z handlu dolara. Pohukiwanie Brukseli i Stanow nic tu nie pomoglo.

------------------------------------
Interesujące info: www.youtube.com/watch?v=dDvsuADnA3E
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Czy Joe B. i Donald T. beda z tego zadowoleni 12.03.23, 00:04
      Angielski tekst:

www-fmprc-gov-cn.translate.goog/mfa_eng/zxxx_662805/202303/t20230311_11039241.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp

Wrzucilam na transalator by przetlumaczyl na j. polski

www-fmprc-gov-cn.translate.goog/mfa_eng/zxxx_662805/202303/t20230311_11039241.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
      • monalisa2016 Re: Czy Joe B. i Donald T. beda z tego zadowoleni 12.03.23, 00:08
        Cos tu z linkiem do angielskiego tekstu poszlo nie tak, wiec teraz poprawny

se.china-embassy.gov.cn/eng/zgxw_0/202303/t20230311_11039241.htm
        • pepe49 prof. Bogdan Góralczyk 12.03.23, 19:30
          www.youtube.com/watch?v=teePKme2HA8

Arabja również z Rosją.
          U p. Zychowicza też na ten temat. Rosjanie mają problem, bo dostają rupie, które są niewymienialne za dolary. Hindusi są zadowoleni, bo mają tańszą energję.

Indje już mają najwięcej ludzi ze wszystkich państw. Są rozwinięte technologicznie. Na zasadzie lubienia bardziej lubią Rosję od USA.

W porównaniu z Chinami są chyba lepsze. Nie rządzi u nich partja komunistyczna, Cyrankiewicze, Michniki i Biedronie ich ominęły.
          Póki co.

My mamy problem, bo nasz lokalny bandyta, czyli Rosja, jest lubiana w sporej części świata jako niezależne państwo w stosunku do imperjalistycznego USA. Co za głupota!

Cóż. Trzeba z tym żyć. Ruskie gadają swoje i my musimy gadać swoje
          (mamy przody - nie musimy kłamać).
          Ma Pani wejścia na jakimś forum z Azji, Afryki, Ameryki Pd.? Tamtejszym smile

*

U. E.
          Wystarczy.
          • monalisa2016 Re: prof. Bogdan Góralczyk 12.03.23, 20:09
            Pepe49 jak chce sie dowiedziec np. o Rosji, wiadomo nie biore pod uwage rosyjskich mediow (zreszta nie znam jezyka rosyjskiego) tylko czytam odpowiednie znaczy wywazone media ich sasiadow np. w tym wypadku blog bylego hinduskiego ambasadora. Hindusi maja tez dosc obiektywna prase.Tak samo jest z innymi panstwami. Sa miedzynarodowe blogi gdzie pisza kompetentne osoby z dziedziny swiatowej polityki, mimo tego przy nowych sprawdzam ich kompetencje jak i pelniony w przeszlosci zawod. Artykul jest wtedy wiarygodny ktory jest poparty linkami do zrodel. Czesto korzystam tez z rzadowych agencji prasowych.

smile Rosja jest waszym lokalnym bandyta, a to naprawde cos nowego. smile
            • monalisa2016 Re: prof. Bogdan Góralczyk 12.03.23, 21:08
              Z Stanow chetnie slucham oficjeli jak: col. macgregor + scott ritter + jeffrey sachs + peter kuznick + john mearsheimer + richard black + seymour hersh nord stream + ukraine, sorry ze malymi literami ale skopiowalam z YT do zbioru ktory dla ciebie przygotowalam, ns i ukraine celowo dodalam by skoncentrowac sie na konkretnej rzeczy.

www.youtube.com/results?search_query=col.+macgregor++%2B+scott+ritter+%2B+jeffrey+sachs+%2B+peter+kuznick++%2B+john+mearsheimer+%2B+richard+black+%2B+seymour+hersh+%2B+nord+stream+%2B+ukraine
              PS. Czyzby te wymienione osoby byly tez ruskimi trollami jak tu jedna pani i kilku innych oskarzaja innych im niewygodnch ktorzy maja inne zdanie jak oni?
              • pepe49 Re: prof. Bogdan Góralczyk 12.03.23, 22:05
                Dzięki, zapiszę.

Ano, lokalny bandzior. Ponieważ mieszkam obok bardziej mnie interesują akcje wojenne Rosji niż USA. Poza tem w USA nie ma przysłowia, że kurica nie ptica, Polsza nie zagranica.
                Czy tam Ukraina nie zagranica czy jakaś Estonia, czy Karelja.

Pani jest obywatelką USA, jak rozumiem, więc kontroluje Pani co może.
                Bardzo dobrze.
                To jest republika.
                Ja bym chciał kontrolować swoich.

A tu wojna. Niedobrze.

Jak tam lektura p. Budzisza? smile

*

.
                .
                • monalisa2016 Re: prof. Bogdan Góralczyk 12.03.23, 22:45
                  Nie bylam i nie jestem obywatelka Stanow.
                  Wymien mi te wspolczesne wojny albo przewroty ktore spowodowala Rosja w stosunku do Woszingtonu/Washington DC. Washington DC to nie amerykanskie spoleczenstwo ktore mowiac szczerze szanuje.
                  No no, co jest obecnie w Gruzji (kto tam rece macza z majdanem czyli z przewrotem?) Co w Syrii? Wybieraja sie na Chiny, na Meksyk, Indie sie im nie podobaja wiec potrzebny jest tam majdan, sieja zament wszedzie nawet i w Polsce bo przeciez ta najnowsza bajka o wysadzeniu NS by usprawiedliwic Joe mowi wyraznie ze podrzegacze do swiatowej wojny najprawdopodobniej beda porzuceni jak wycisniety plasterek cytryny, a wiec? Silicon Valley Bank dal juz strzal, Indien i Rosja z najnowsza umowa, Iran i Arabia Saudyjska, ...itd. dali juz znac ze petrodollar czyli utrzymujacy mozna powiedziec najwiekszy US-eksport padnie, padna tez Stany a przy nim jego brukselscy sojusznica czyli euro, co stanie sie z najwiekszym unijnym-odbiorca grandow jakim jest Polska? Gdzies widzialam doniesienie ze w Szczecinie ustawila sie kolejka po pieniadze przed Citibank (US-Bank), a to juz mowi ze nawet i w Polsce robi sie run (Bankansturm)

To co bylo przed latami poruszane staje sie powoli realnoscia ze dobrobyt i potega przysunie sie z zachodu (USA) na wschod. Pisalam od lat o tym.
                  • pepe49 przewroty 13.03.23, 19:30
                    monalisa2016 napisał(a):

> Nie bylam i nie jestem obywatelka Stanow.

> Wymien mi te wspolczesne wojny albo przewroty ktore spowodowala Rosja w stosunk
                    > u do Woszingtonu/Washington DC. Washington DC to nie amerykanskie spoleczenstwo
                    > ktore mowiac szczerze szanuje.

Raz spróbowali w Syrji, dostali odpór.
                    Nikaragua.
                    Kuba.
                    Wenezuela.
                    Wszystkie akcje lokalnych partyj komunistycznych.

> No no, co jest obecnie w Gruzji (kto tam rece macza z majdanem czyli z przewrot
                    > em?)

Wprowadzanie rosyjskiego prawa się nie podoba.

Generalnie: nikt nie chce mieszkać w rosyjskim państwie.
                    Nikt nie chce znosić przemocy. Korupcji. Biedy.

Co w Syrii?

Dyktatura - interwencja USA - interwencja Rosji (Iranu, Izraela itd).

> Wybieraja sie na Chiny,

Chiny na Tajwan

> na Meksyk,

Co na to Partja Rewolucyjna?

Indie sie im nie podobaja w
                    > iec potrzebny jest tam majdan,

A to nie wiedziałem. Indje są demokratyczne. Nie są w rosyjsko-chińskim koszyczku. Cokolwiek by tam nie mówiono.

sieja zament wszedzie nawet i w Polsce bo przeci
                    > ez ta najnowsza bajka o wysadzeniu NS by usprawiedliwic Joe mowi wyraznie ze po
                    > drzegacze do swiatowej wojny najprawdopodobniej beda porzuceni jak wycisniety p
                    > lasterek cytryny, a wiec?

Noż pewnie, że się rządzą wszędzie albo próbują. Jak to supermocarstwo. Trzeba to wiedzieć.
                    Kiedy Rosja z GDP Holandji usiłuje dorównać USA, trudno to skomentować. Niczym dobrym nie mogą, to zabijają i niszczą. Więc są w tv tak często jak USA. Zadowoleni.

Silicon Valley Bank dal juz strzal, Indien i Rosja z
                    > najnowsza umowa, Iran i Arabia Saudyjska, ...itd. dali juz znac ze petrodollar
                    > czyli utrzymujacy mozna powiedziec najwiekszy US-eksport padnie, padna tez Stan
                    > y a przy nim jego brukselscy sojusznica czyli euro, co stanie sie z najwiekszym
                    > unijnym-odbiorca grandow jakim jest Polska? Gdzies widzialam doniesienie ze w
                    > Szczecinie ustawila sie kolejka po pieniadze przed Citibank (US-Bank), a to juz
                    > mowi ze nawet i w Polsce robi sie run (Bankansturm)
                    >

Oj, oj, Niedobrze. I teraz czekam na chwile empatji z Pani strony.

> To co bylo przed latami poruszane staje sie powoli realnoscia ze dobrobyt i pot
                    > ega przysunie sie z zachodu (USA) na wschod. Pisalam od lat o tym.
                    >

Brawo!

Rewolucjoniści robią nam krzywdę zamiast wschodnim nieszczęśnikom.
                    Jak popędzić rewolucjonistów precz?
                    Jak Pani myśli?
                    Co by Pani proponowała?

Pozdrowienia
                    pepe
                    • monalisa2016 [...] 13.03.23, 23:17
                      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                      • pepe49 reforma i cierpliwość 15.03.23, 03:15
                        Proszę Pani

W 1936 r. komisja rządowa zmieniła i ustaliła reguły rządzące językiem polskim.

Było to pożyteczne, bo wcześniej różne osoby to samo zapisywały inaczej. Było to szkodliwe, bo popsuto język.

Obie opinie mają swoje poważne uzasadnienia.
                        Ja się zetknąłem po raz pierwszy z aktywnym protestem przeciwko tej reformie w pisarstwie przeprowadzanym przez pana Janusza Korwin-Mikkego.
                        Uznałem jego działalność w tym względzie za właściwą i staram się go, niestety, nieudolnie, naśladować.

Był taki czas, kiedy czytałem nieco książek wydanych przed ową reformą. Pisanie przychodziło mi łatwo. Teraz już takich książek nie czytam.
                        Ale widzę nadal jak pozbawionym sensu było skracanie j do i właściwie w każdym wypadku. Uzasadnieniem może być tylko mechaniczne upodobnienie pisowni języka polskiego do pisowni języków zachodnioe.ropejskich, gdzie j w postaci polskiej nie występuje.

Proszę spróbować powiedzieć: „Syrji” według nowej pisowni. Nie wymówi Pani „Syrii”.
                        Ja – owszem. W takim wypadku czytam „Syr-i-i”.
                        Czysto złośliwie.

Jednak.
                        Istnieje też drugi powód owego protestu.
                        Nie chcę by testerzy, którzy sprawdzali na co ludzie im pozwolą pod pretekstem uproszczeń i usprawniania, odtrąbili sukces 100-procentowy.
                        Na dowolne zniszczenia.

Niedawno mieliśmy epidemję kowidową. Ludzie pozwolili władzy na dużo, zaczęli się otrząsać po czasie i to tylko niektórzy.

Cóż.

pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_reforma_ortografii_w_1936_r.

„Po ogłoszeniu tych zasad nie obyło się bez sprzeciwów, zwłaszcza w kołach literatów i dziennikarzy słychać było głosy niezadowolenia, protestu, a nawet zorganizowania bojkotu.”

Przedwojenny literat. Osoba poważnie podchodząca do języka, w którym tworzy.
                        Nawet pan Stanisław Witkiewicz.

Odmiana „radjo”.
                        Nie ma radyj.
                        Tymczasem kiedyś w radjo usłyszałem panią polonistkę, która odmieniła „radiów”.
                        Oczywiście powiedziała radjów, nie rad-i-ów.
                        Z innych wsiów pochodzimy – warknąłem.

Pozdrawiam.

pepe

*

U. E.
                        Wystarczy.
                        • monalisa2016 Re: reforma i cierpliwość 15.03.23, 23:44
                          Pepe49 na poczatku myslalam ze piszesz z Stanow wiec przymruzalam oczy ale teraz skoro sie przyznales ze mieszkasz w Polsce nie mam do tego zrozumienia.
                          Najpierw myslalam ze sa to bledy ktore powstaja w szybkim typowaniu ale one powtarzaja sie stale, otoz cytaty z twoich chocby ostatnich wpisow: "GDP Holandji, Partja Rewolucyjna, Indje, partyj komunistycznych, Niedawno mieliśmy epidemję, ... itd"

Nie uczeszczalam do polskich szkol ale przez czytanie i pisanie na polskich forach doskonalilam jezyk polski ktory mowiac szczerze sama sie nauczylam i widze ze w wielu wypadkach jestem lepsza (nie doskonala!!!) od wielu, wielu Polakow.

O twoich "historycznych wywodach" nie bede pisac, wychodze z zalozenia co jest naocznie widoczne, znaczy jaka pisownia, taka wiedza. sad Bajki piszesz na ktore nie ma poparcia ale co wymagac od was skoro macie rzeczywiscie nie lepsze od was media ktore wypraly wam do ostatecznosci mozgi. smile Dla przykladu, link z tytulem dzisiejszyego "Onet" smile

wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-traci-biliony-znany-ekonomista-opisuje-upadek-gospodarki-kremla/pbf2mg9?utm_source=wiadomosci.onet.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined&utm_v=2

Widzac taki artykul przypomnial mi sie doniesienie z austriackich mediow (ORF, austriacka telewizja), ktore celowo wrzuce na transalator dla kontrastu do "Onet":

orf-at.translate.goog/stories/3308687/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp

Link do rginalnego artykulu:

orf.at/stories/3308687/

Teraz widzisz jak wam miedzy uszami piora, to tylko jeden przyklad z wielu!!! Takie konfrontacje robilam w przeszlosci by zmusic polskie media do wiarygodnosci, teraz mowiac szczerze jak to mowi sie w Polsce "olewam" poniewaz od tego sa sami Polacy. Ale czlowiekowi o odrobinie wiekszej wiedzy, czlowiekowi ktory potrafi wyjsc "poza rand talerza" razi to w oczy i nie jest do czytania. Jakie media, takie rzady, co wymagac od spoleczenstwa, a my narzekamy, psioczymy ze naszych nie mozna juz czytac ani znosic, coz polskie przeskoczyly wszystkich w propagandzie przygotowania Polakow do wojny ktora wymuszaja na wszystkich na polecenie "wielkiego, bankrutujacego brata".
                    • wykrywacz_klamcow a nie mówiłem? 14.03.23, 08:32
                      pepe49 napisał:
                      > Generalnie: nikt nie chce mieszkać w rosyjskim państwie.
                      > Nikt nie chce znosić przemocy. Korupcji. Biedy.

pepe, z trollami niestety nie ma co dyskutować
                      tak jak pisałem monalisa to ruski troll, jak tylko napisałeś coś złego na rosję to cię wyzwała od nieuków i ogólnie od głupków...
                      ruscy maja niestety manię wielkości i zawsze to wyłazi
                      nie maja sedesów w domu, ale wydaje im się, że panami świata, stąd te wszystkie wojny i zbrodnie, których się dopuszczają
          • cojestdoktorku Re: prof. Bogdan Góralczyk 12.03.23, 22:50

> My mamy problem, bo nasz lokalny bandyta, czyli Rosja, jest lubiana w sporej cz
            > ęści świata jako niezależne państwo w stosunku do imperjalistycznego USA. Co za
            > głupota!

to nie głupota tylko inny punkt widzenia
            ludzie w innych krajach nie lubia tego na kim się sparzyli
            wiec my nie lubimy ruskich, bo mamy blisko i mieliśmy z nimi kłopoty
            ale taki meksyk to jaki moze miec problem z ruskimi?
            za to z amerykanami to juz kłopoty miał i większosc terytorium na rzecz USA stracił
            no i tak to działą
            Rosja to regionalny bandyta wiec tylko znienawidzony regionalnie
            a ze USA na całym świecie wojenki prowadziło to oni mają negatywny elektorat na całym świecie własnie
            • monalisa2016 Re: prof. Bogdan Góralczyk 12.03.23, 23:17
              smile Bo tak wam wmowiono ze "Rosja to regionalny bandyta" a wy za nimi powtarzacie jak byscie nie mieli wlasnego rozumu. smile
              • monalisa2016 Re: prof. Bogdan Góralczyk 12.03.23, 23:38
                Pare lat temu bylam w Polsce, polscy znajomi siedzieli przed telewizornia i sluchali jakiegos tam politycznego kanalu (w nazwie bylo slowo Info) z ladna blondynka ktora prowadzila polityczne dyskusje, powiem szczerze normalne ucho z odrobina geopolitycznej wiedzy nie moglo, nie bylo w stanie tego sluchac ale dla polskiego ucha bylo to owszem godnym do posluchania. Co kraj to mentalnosc, polityczno-gospodarcza wrazliwosc, obyczaj wiec mam zrozumienie dla wielu, ale czy takim pojeciem, takim prowadzeniem przez kolczyk w nosie musi sie reprezentowac popularny "kowalski"? Sadze ze nie, poniewaz w Polsce sa tez swiatli, rozgarnieci ludzie ktorych chetnie slucham mimo ze sa obecnie przesladowani poniewaz nie glosza to co by sobie nomenklatura zyczyla. smile "nie idzmy na te wojne"
                • pepe49 Re: prof. Bogdan Góralczyk 13.03.23, 09:57
                  w Polsce sa tez swiatli, rozgarnie
                  > ci ludzie ktorych chetnie slucham mimo ze sa obecnie przesladowani poniewaz nie
                  > glosza to co by sobie nomenklatura zyczyla. smile "nie idzmy na te wojne"
                  >

Co by zrobił pan Piłsudski? Nie zawahał się uderzyć (1920) i nie zawahał się stanąć (gdy o pomoc prosił p. gen. Denikin, który Polskę widział w Rosji).

Rosja (jadąc od góry mapy) okupuje kawał Finlandji, w sąsiednich państwach ma mniejszość i jej używa, przejmuje Białoruś, toczy wojnę z Ukrainą, z podbitej w 1940 r. rumuńskiej Mołdawji zrobiła dwa państewka i chce atakować, zniszczyła Iczkerję, zabijając kilkadziesiąt procent miejscowej ludności, zajęła w wojnie część Gruzji, weszła wojskiem do Armenji (jako rozjemca).
                  Potem sąsiedzi Rosji w Azji.
                  Kończy się na Chinach, którym zabrała w XIX w. wielkie tereny.

Więc jednak lokalny bandyta.

Rozwiązanie angolańskie dla Estonji itd.? Angola wydaliła portugalskich kolonizatorów, niszcząc swoje rolnictwo. Coś za coś.

Polski USA nie chcą podbijać a na amerykańskiej okupacji i całkowitym uzależnianiu RFN, Korea Pd., Formoza, Japonja itd. wyszły dobrze.

Na innych kontynentach myślą inaczej ale ja jestem Polakiem z Polski. Rosję mam obok.

*

U. E.
                  Wystarczy.
              • cojestdoktorku Re: prof. Bogdan Góralczyk 13.03.23, 11:35
                monalisa2016 napisał(a):

> smile Bo tak wam wmowiono ze "Rosja to regionalny bandyta" a wy za nimi powtarzac
                > ie jak byscie nie mieli wlasnego rozumu. smile

wmawiali czesto na siłę, nawet naginajac fakty typu ze to rosjanie zaczeli wojnę a nie Gruzja
                podobnie z Ukrainą,
                tyle ze wcześniej można było logicznie argumentowac ze wschodnia Ukraina faktycznie nie zaakceptowała władzy po przewrocie/Majdanie, ze Ukraińcy naprawdę uciskaja ukraińskich rosjan
                ale teraz się pozmieniało, do tej pory Putin tylko mówił ze Ukraina jest "niedopaństwem", ale rok temu juz nie mówił a postanowił ją wymazać z mapy i gdyby ta wojna skończyłą sie w kilka dni jak wcześniejsza aneksja Krymu to by znaczyło ze Putin miał rację i Ukraińcy bardziej są rosjanami niż ukraińcami
                tyle ze ostatni rok pokazał ze ukraina jest prawdziwym państwem, a ukraińcy płacą życiem po to by ukraińcami nadal być, no i Rosja nie akceptując tego oczywistego wyboru, próbując zmusić ukraińców siłą by zmienili zdanie jak najbardziej łapie się pod "bandyta"
          • snajper55 Re: prof. Bogdan Góralczyk 13.03.23, 04:43
            pepe49 napisał:

> Indje już mają najwięcej ludzi ze wszystkich państw.

Nie. To Chiny mają najwięcej ludzi ze wszystkich państw:

Chiny - 1,413,142,846 (2023 est.)
            Indie - 1,399,179,585 (2023 est.)

www.cia.gov/the-world-factbook/
            S.
            • pepe49 ludność 13.03.23, 09:36
              snajper55 napisał:

> pepe49 napisał:
              >
              > > Indje już mają najwięcej ludzi ze wszystkich państw.
              >
              > Nie. To Chiny mają najwięcej ludzi ze wszystkich państw:
              >
              > Chiny - 1,413,142,846 (2023 est.)
              > Indie - 1,399,179,585 (2023 est.)
              >
              > www.cia.gov/the-world-factbook/
              > S.

Wziąłem wiadomość z rozmowy p. Zychowicza z prof. Góralczykiem

m.youtube.com/watch?v=teePKme2HA8

3.50 mówi p. Zychowicz, prof. nie zaprzeczył. Nie wiem skąd Z przyniósł dane.

*

• snajper55 Re: ludność 14.03.23, 04:07
                pepe49 napisał:

> snajper55 napisał:
                >
                > > pepe49 napisał:
                > >
                > > > Indje już mają najwięcej ludzi ze wszystkich państw.
                > >
                > > Nie. To Chiny mają najwięcej ludzi ze wszystkich państw:
                > >
                > > Chiny - 1,413,142,846 (2023 est.)
                > > Indie - 1,399,179,585 (2023 est.)
                > >
                > > www.cia.gov/the-world-factbook/
                > > S.
                >
                > Wziąłem wiadomość z rozmowy p. Zychowicza z prof. Góralczykiem
                >
                > m.youtube.com/watch?v=teePKme2HA8
                >
                >
                > 3.50 mówi p. Zychowicz, prof. nie zaprzeczył. Nie wiem skąd Z przyniósł dane.

Tak prawdę mówiąc, to kto by ich tam policzył? wink

S.
    • monalisa2016 Re: Czy Joe B. i Donald T. beda z tego zadowoleni 18.03.23, 00:28
      Karmi sie narod bajkami a on?
      Bez sprawdzenie, bez dochodzenia mozliwosci wierzy. Tak jak z dronem czy z NS1+2 i jachtem.
      Ostatnia bajeczka z dronem nad Morzem Czarnym.
      Fajna bajeczke nam opowiedzieli z spuszczeniem paliwa na drona czy straceniem smigla jego. smile Dosiwiadczeni piloci smieja sie z tego i komentuja ze tylko dwa odrzutowce maja system zrzutu paliwa tymi sa: F 111 i Saab Gripen i Tornado. SU 27 nie posiada takiego systemu wiec nie mial takiej mozliwosci. Co bylo przyczyna stracenia drona? Przelot rosyjskich mysliwcow w niewielkiej odleglosci nad, pod dronem ktory wpadl w turbulencje i spad do morza.
      O przegraniu wojny walutowej z najwiekszego eksportu, o tworzeniu sie przeciw niemu wielkiej koalcji na Bliskim Wschodzie, jak i agreywnosci przegranych naturalnie sie o tym milczy. Jak Trump powiedzial ze wojne na Ukrainie skonczyl by w 24-teru godzinach gdyby byl prezydentem, w tak sam sposob inni zakonczyli ja w Jemenie. Do wszystkiego trzeba miec dobra wole ale jej brak wiadomym grupom przez to mamy to co mamy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka