Dodaj do ulubionych

To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie

16.03.23, 13:39
Mamy premiera, prezydenta, prezesa i prymasa jakich ze świecą, co tam świecą, z gromnicą szukać, a są ponoć lepsi. Szydłowa i Mateuszek, honorowy święty, dzień w dzień zapewniają, że od nich lepszych, przynajmniej na tym świecie, nie ma. Niemal co dzień akcentowali jakie to narzędzie wynajdowali (u sąsiadów jak się okazywało) do walki z przeciwnościami losu i krzywdzącymi wyrokami niebios.
Jakim cudem, poza Węgrami, (też ze wspaniałymi rządami), wciąż rządzą wspaniale, ale najwyższą i rosnącą wciąż ...inflacją. Nie tylko wyższą od zachodniej zgnilizny ateistycznej, ale też i dwa razy wyższą! Jakby tego było mało, to zaparli się, jak osły przed górką, byle tylko steru nikomu nie oddać. A mają zachęty, choćby w postaci darmowego wiktu, dachu, opierunku, a także obiecywanej, dozgonnej wdzięczności, ubożejących parafian i zdradzieckich mord.
Jak tamci to robią, że albo nie mieli inflacji większej jak 6% albo większej jak 15 też nie mają. Dla przykładu:
Niemcy 9 proc. Francja 7 proc. Malta 7 proc. Holandia 8,9 proc. Luksemburg 6,
Buk nas nie kocha, czy jakie licho właśnie tych nieudaczników, na nasze nieszczęście, kocha?!
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 16.03.23, 20:11
      W suwerennej z besposrednia czyli oddolna demokracja Szwajcarii inflacja wynosi 3,3% w stosunku do innych unijnych plutokracji ktore chetnie nam wmawiaja ze sa demokracjami.

www.bfs.admin.ch/agenda/de/2023-0446#:~:text=Der%20Landesindex%20der%20Konsumentenpreise%20(LIK,Teuerung%20%2B3%2C3%25.
      • ireneo Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 16.03.23, 21:14
        Mają już 3,3%? My, demokratyczni do bólu, na dorobku w odniesieniu do tego kurdupla kantonowego mamy ledwie 18 z hakiem.
        Ich tłumaczy, że tam nie ma komu kraść, co widać na fotce
        • monalisa2016 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 16.03.23, 21:46
          Szwaicarscy wlodarze maja respekt przed spoleczenstwem, bez niego nie moze byc podjeta wazna decyzja. Tam ustawy wychodza od spolecznosci a nie od rzadu, tak jak jest w plutokraturach gdzie partie z elitami uwlaszczaja sobie panstwo. Pan profesor Miroslaw Matyja (Szwajcar, doradca szwajcarskiego rzadu) z paroma innymi dzialaczami w Polsce probowali zaszczepic w polskim spoleczenstwie poczatki besposredniej demokracji, jak widac Polacy nie dorosli do tego i chyba nigdy nie dorosna, to widzi sie na polskich forach, nie tylko.

www.youtube.com/@akademiaprofesoramatyji29/videos

Zawsze pisalam ze Polska powinna byc niezaleznym, suwerennym krajem z oddolna demokracja wspolpracujaca i zyjaca w zgodzie z wszystkimi bez przynaleznosci do jakiegokolwiek bloku tak jak Szwajcaria. Polska, Polacy zaprzepascili te szanse, a szkoda.
          • ireneo Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 16.03.23, 22:06
            Demokracje rodziły się w państwach miastach gdzie dało się na jakiś plac spędzić wszystkich albo reprezentatywną liczbę. Szwajcaria ma takie tradycje od zarania no i ok. 8 mln. Uprawnionych ok. 5. Mogą sobie często robić referenda. Polska ma takich 30 mln. No i nie mamy takiego systemu republikańskiego jak tam. Nie mamy też tylu uczciwych dojnych, by ustrzec się awansowania uczynnych sędziów czy zdolnych, kucharskich.
            • monalisa2016 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 16.03.23, 22:14
              smile Znaczy reprezentujesz wyswiechtane polskie powiedzenie jakie czesto slyszalam w Polsce "a to sie nie da" albo "jakos to bedzie"smile, smile
              W kazdym panstwie jest mozliwosc zaprowadzenia besposredniej czyli oddolnej demokracji, ona nie zalezy od wielkosci czy ilosci spoleczenstwa. Ja bym sobie zyczyla by u nas ona byla tak jak u naszych poludniowych sasiadow.
          • wykrywacz_klamcow Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 09:39
            monalisa2016 napisał(a):
            > Szwaicarscy
            > besposredniej

jeszcze wczoraj krytykowałaś pepe za pisanie z błędami na forum a ty sama robisz takie gnioty postsowieckie tongue_out

monalisa2016 napisał(a):
            > Zawsze pisalam ze Polska powinna byc niezaleznym, suwerennym krajem z oddolna d
            > emokracja wspolpracujaca i zyjaca w zgodzie z wszystkimi bez przynaleznosci do
            > jakiegokolwiek bloku tak jak Szwajcaria. Polska, Polacy zaprzepascili te szanse
            > , a szkoda.
            >

bzdury, ty zawsze uważałaś, że Polska to tylko Priwislanskij Kraj z putinem na czele
            myślisz, że nikt nie zna twojej historii klaudia?
            nadal są twoje posty, w których pochwalałaś zbrodnie ruskich nazistów dokonywane na Ukraińcach

a tutaj przykład twojej twórczości:

dzieki Putinowi mamy jeszcze w Europie jako taki spokoj i pokoj gdyby bylo to po mysli agressora za oceanu byla by juz dawno w Europie wijenna zawierucha. Ale do rzydkow za oceanem jak i piszacych tu na forum wypaczonych z moralnosci
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,157798618,157798618,_Pierwszy_toast_za_Boga_drugi_za_Putina_.html?p=157799925
            jestesmy Putinversteher ktorzy rozumia stanowisko Putina broniac sie przed hegemonia "dobra" zza oceanu.
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,155338459,155338459,_Wszyscy_jestesmy_trolami_Putina_.html?p=155339609
    • pepe49 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 16.03.23, 23:11
      Dla Pana ireneo informacja, że w Polsce nie ma prymasa.
      Widocznie ważna, skoro p. prymas znalazł się na panaireneowej liście obok p. premjera.

Również dla Pana cytacik z "DoRzeczy" ulubionego pisemka konserwatywnych nie tylko liberałów. Pan Piotr Gabryel, który gratulował wcześniej państwu polskiemu sukcesów w gonieniu Węgier na podjum inflacji, tym razem zajął się odniesieniem inflacji do patrjotyzmu. Zakupowego.

W poprzednich latach bowiem rodacy coraz częściej sięgali po polskie produkty. Zagranicznym firmom opłacało się fałszować metki naklejając Made in Poland.
      Aż przyszła inflacja.

"... Błyskawicznie biedniejący Polacy oszczędzają dziś na czym się da. Jak deklarują w badaniu GfK Polonia, przede wszystkim na jedzeniu – czyni tak aż 60 proc. z nas, ale przecież poza tym – także na wszystkim innym.

40 proc. Polaków sięga głównie po tańsze produkty, a 38 proc. stawia na promocje – też bez oglądania się na kraj pochodzenia wybieranego produktu. W związku z tym kluczowymi czynnikami decyzji o wyborze kupowanego towaru czy usługi stała się dziś dla nich wyłącznie ich cena – deklaruje to aż 51 proc. z nas.

Dopiero na trzecim miejscu, i to ze wskazaniem zaledwie 27 proc., pojawia się patriotyzm zakupowy, a jeszcze dalej – na miejscu czwartym – lokalne pochodzenie produktu. Każdy więc, kto wzmacnia inflację – w tym rząd i NBP – dobija polski patriotyzm zakupowy.

Rzecz jasna można – i należy – mieć nadzieję, że to tylko taka niedobra przerwa w procesie, który po wyhamowaniu inflacji nie tylko znów stanie się naszym – Polaków – udziałem, a wręcz zacznie się znowu jeszcze bardziej umacniać. Ale czy na pewno tak się stanie, jeśli ta niedobra przerwa potrwa całe, długie lata – a na to się coraz bardziej zanosi?"

dorzeczy.pl/opinie/416539/rekordowa-inflacja-rekordowo-zabija-w-polsce-patriotyzm.html
      Pan Gabryel optymistą nigdy nie był, nie jest również czerwony. Jak on to robi? Ale można.
      To jest optymistyczne.

Z drugiej strony, pepe wziął udział w narzekaniu bez proponowania rozwiązania. Błee. Żeby mi ostatni raz

*

U. E.
      Wystarczy.
      • ireneo Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 03:13
        prymas na liście obok premiera? a to Polska ma premiera, może jeszcze prezydenta. No ja cie nie moge. Wątpie, aby ktokolwiek tu nie wiedział, iż kraj między Bałtykiem a Tatrami doi się prezesami. Co do reszty, to w temacie nic o rzeczach nie pisałem, mimo posługiwania się rzeczownikami Moze ktoś obok - kto szuka ten znajdzie i tak ci dopomóż buk (buk jest rzeczownikiem, ale tu też nie o nim, a moze wiesz o kim?).
        Do komentarza, a nie tematu, bo przecież jest całkiem obok podrzucę iż polska kapusta kiszona potrafi kosztować dwa razy więcej od cytryn całkiem nie polskich. Przy temacie dodam - prezesa banku Polska też nie ma, tylko takiego jakiegoś rzeczownika, niedorzecznego, watykańskiego patryjote.
        • pepe49 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 11:12
          Po przeczytaniu Pańskich listów tutaj i uznaniu Pana za typowego wyborcę partyj czerwonych cieszę się, że wybrałem rząd lekko konserwatywny, lekko katolicki PiS. Stateczny, powolny ale działający w kierunku zmniejszania bezrobocia, bezpieczeństwa Polski i rozwoju.

Czerwoni jak się zafiksowali w nienawiści do religji tak zostali. Nic się nie zmieniło. Wszystko inne jest nieważne.

Szkoda, że dawni konserwatywni liberałowie p. JKM nie zdobyli wyborczych wpływów. Polska powinna rozwijać się szybciej. Ale nie można mieć wszystkiego co się chce.

*

U. E.
          Wystarczy.
          • dorota_333 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 11:45
            "Po przeczytaniu Pańskich listów tutaj i uznaniu Pana za typowego wyborcę partyj czerwonych cieszę się, że wybrałem rząd lekko konserwatywny, lekko katolicki PiS. Stateczny, powolny ale działający w kierunku zmniejszania bezrobocia, bezpieczeństwa Polski i rozwoju."

Wydawało mi się to niezgrabne stylistycznie, ale nie sposób zareagować inaczej: bosz, jak on PIERDOLI smile
            • ireneo Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 12:55
              zwykle tym, których łepetyna, do cna wyjałowiona, jest tylko zdolna wróźyć ad personam, stawiam laurke, że zmieniają się na lepsze, bo jeszcze niedawno taki wpędzony do klatki, z trudem łapiąc powietrze, wymyślał profesję dla mojej matki.
              Temu wyszło fatalnie. Na złość mnie, wyborcy czerwono tęczowego, przytulił się do konserwatywnego zlodziejstwa (dojna drużyna) i chamstwa (Michalkiewicz).
              Od lat osiemdziesiątych nie widziałem lokalu wyborczego, tym samym musi poszukać sobie innej motywacji usprawiedliwiającej to tkwienie w prawackim, rynsztokowym szambie. Mają jeszcze Wiplera?
            • zimna-wodka Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 13:01
              dorota_333 napisała:

> "Po przeczytaniu Pańskich listów tutaj i uznaniu Pana za typowego wyborcę party
              > j czerwonych cieszę się, że wybrałem rząd lekko konserwatywny, lekko katolicki
              > PiS. Stateczny, powolny ale działający w kierunku zmniejszania bezrobocia, bezp
              > ieczeństwa Polski i rozwoju."
              >
              >
              > Wydawało mi się to niezgrabne stylistycznie, ale nie sposób zareagować inaczej:
              > bosz, jak on PIERDOLI smile

Bo tak działają pis-dzielscy propagandyści. To jest dla lekko trafionych w rozum a nie dla ciebie. Ale inaczej nie potrafią.
      • zimna-wodka Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 11:24
        Dla uświadomienia pepego od człowieka regularnie wywlekanego na zakupy (konieczny samochód a żona nie prowadzi).
        Polska żywność jest DROŻSZA od importowanej bo jest LEPSZA. Koniec. Nie ma patriotyzmu zakupowego (ani żadnego innego). Przejście na żarcie importowane oznacza wyłącznie zubożenie a nie zanik uczuć "wyższych"
      • mateusz572 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 14:06
        Pepe jak zwykle piękne bajeczki nam wciska.
        Mój drogi pepe, patriotyzm się kończy jak micha robi się coraz bardziej pusta.
        Inflacja, do której twoja ukochana władzuchna także się przyczyniła, drenuje nasze kieszenie w sposób bezlitosny i nawet ekonomia inflacyjna doktorka nic temu nie zaradzi.
    • cojestdoktorku Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 14:03

> Jak tamci to robią, że albo nie mieli inflacji większej jak 6% albo większej ja
      > k 15 też nie mają. Dla przykładu:
      > Niemcy 9 proc. Francja 7 proc. Malta 7 proc. Holandia 8,9 proc. Luksemburg 6,
      > Buk nas nie kocha, czy jakie licho właśnie tych nieudaczników, na nasze nieszcz
      > ęście, kocha?!

już tłumaczę,
      jeśli jabłka w Polsce są za 4 zeta a te same jabłka są u Niemca za powiedzmy 1,5euro czyli 7 zeta, to ewentualny wzrost kosztów np. spowodowany wzrostem cen paliw, a wiec transportu, dodaje powiedzmy po 50 groszy
      w efekcie jabłka w Polsce podrożeją z 4 zeta na 4,50, czyli inflacja 12,5%
      a u Niemca podrozeje z 7 zeta na 7,5, czyli inflacja wyniesie 7,1%

więc im w danym kraju niższe ceny, tym bardziej uderzy w ten kraj wzrost kosztów "uniwersalnych" takich jak np. ceny paliw, czy takich jak światowe ceny pszenicy
      dlatego na srilance inflacja to i 70%
      w krajach byłego bloku wschodniego 15-20%
      w strefie euro blisko 10%
      a w takiej droższej i bogatszej szwajcarii mniej niz 5%

i ta zalezność widac mniej wiecej na eurostatowym wykresie:
      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/1D5k9kuTURBXy8wOWI1ZDI4Yy1iYWVkLTQzOTktODY5ZS04Y2Q2MzQ5NjEwNjAuanBlZ5GVAs0CZwDDw94AAaEwBQ
      wniosek znów jest niepokojący i dziwny i "drażniący"
      żeby nam sie nie zdarzała wysoka inflacja w czasie kryzysów światowych to wpierw musi sie u nas zrobic drogo
      jak będzie tanio to inflacja zawsze bardziej uderzy nas niż tych u których jest drożej

• szczurek.polny Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 14:12
        Ja tam nie mam nic przeciwko temu, żeby u nas było drożej. Bo jak chleb będzie po 3,30 CHF (15,75 PLN) za mały bochenek 400g to i piekarz będzie mógł zarabiać 5000 CHF (23850 PLN) na miesiąc.

To tak w dużym uproszczeniu. Kto miał zrozumieć to zrozumiał, na pozostałych szkoda strzępić ryja.

Mimo pewnych niedogodności z tym związanych, wolę mieszkać w bogatym kraju.
        • cojestdoktorku Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 14:15
          szczurek.polny napisał:

> Ja tam nie mam nic przeciwko temu, żeby u nas było drożej. Bo jak chleb będzie
          > po 3,30 CHF (15,75 PLN) za mały bochenek 400g to i piekarz będzie mógł zarabiać
          > 5000 CHF (23850 PLN) na miesiąc.
          >
          > To tak w dużym uproszczeniu. Kto miał zrozumieć to zrozumiał, na pozostałych sz
          > koda strzępić ryja.

no tak to własnie działa
          mój ulubiony przykłąd to piwo w Norwegii w lokalach po 50-100 zeta
          w Polsce jest nacisk by płace były jak w Norwegii, a piwo dalej za 15 zeta, co jest w oczywisty sposób niemożliwe
          niestety by pensje były wysokie wysokie musza byc tez ceny, bo tylko w tych wysokich cenach da sie zmieścić wysokie ceny robocizny czyli płace

w niskich cenach to mozna zmieścić śmieciówki 5 zeta za godzine

• mateusz572 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 14:16
        A jak dodasz jeszcze jedną zmienną do twojej układanki tj. płace to jaki jest wynik ?
        • mateusz572 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 19:00
          mateusz572 napisał:

> A jak dodasz jeszcze jedną zmienną do twojej układanki tj. płace to jaki jest w
          > ynik ?
          >
          Odpowiem, bo nie chcesz odpowiedzieć.
          Jako społeczeństwo uboższe, czyli z niższymi płacami dostajemy dużo solidniej po czerepie na wskutek inflacji. Sam to zresztą udowadniasz.
          Zważ też na to, że inflacja jest dramatem dla uboższych społeczeństw, a dużo łatwiejsza do zniesienia dla bogatych krajów. Nie jest to jednak zjawisko, które na skróty pozwoli nam dogonić bogatsze społeczeństwa, a zdaje się, że to próbujesz nam powiedzieć. Może jednak się mylę.
          Jak na razie poziom stopy życiowej w Polsce leci na łeb i szyję.
          • cojestdoktorku Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 11:53

> Odpowiem, bo nie chcesz odpowiedzieć.
            > Jako społeczeństwo uboższe, czyli z niższymi płacami dostajemy dużo solidniej p
            > o czerepie na wskutek inflacji. Sam to zresztą udowadniasz.

mamy wyższe wskaźniki inflacji, ale to nie znaczy ze mocniej obrywamy bo jeśli u nas inflacja 20% a wzrost płac 15%
            to oberwiemy mniej niż Ci u których inflacja 10% a wzrostu płąc nie ma żadnego:

"W 2020 r. zrównaliśmy się poziomem życia z Portugalią, bo PKB na głowę mieszkańca z uwzględnieniem siły nabywczej i u nas, i u nich był na poziomie 76 proc. średniej unijnej. Na dwóch krańcach – zachodnim i wschodnim Unii żyło się, jak widać prawie tak samo. Ale w ub.r. ich wyprzedziliśmy. U nas PKB według PPS (standard siły nabywczej) wynosi już 77 proc. średniej UE, a u nich 74 proc.
            Przed nami teraz poważniejszy próg do pokonania, czyli Hiszpania. Tam PKB wg PPS jest na poziomie 84 proc. średniej UE, a u nas 77 proc. To dużo? Teoretycznie tak, ale jeszcze w 2019 r. przepaść między nami wynosiła 18 pkt. proc. Oni się zwijali, a my się rozwijaliśmy. Wielka część przepaści – aż 10 pkt. proc. średniego PKB w Unii – zasypana została już w pierwszym roku pandemii."
            businessinsider.com.pl/gospodarka/poziom-zycia-polakow-portugalia-zostala-z-tylu-a-hiszpania-coraz-blizej/gn9m4k8
            www.euractiv.pl/section/gospodarka/news/eurostat-polska-przegonila-portugalie-pod-wzgledem-zamoznosci/
            no a w portugalii inflacja cały czas nizsza niz u nas

• cojestdoktorku Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 12:00
              > Przed nami teraz poważniejszy próg do pokonania, czyli Hiszpania. Tam PKB wg PP
              > S jest na poziomie 84 proc. średniej UE, a u nas 77 proc. To dużo? Teoretycznie
              > tak, ale jeszcze w 2019 r. przepaść między nami wynosiła 18 pkt. proc. Oni się
              > zwijali, a my się rozwijaliśmy. Wielka część przepaści – aż 10 pkt. proc. śred
              > niego PKB w Unii – zasypana została już w pierwszym roku pandemii."

w Polsce praktycznie nikt nie docenia tego jak Mateuszek doskonale ogarnął czas pandemii, ze pierwsi wyszliśmy z tego kryzysu, ze zamiast zatrudnienie spaść to wzrosło, no i ze dokonaliśmy prawdziwego skoku na tle strefy euro,
              tylko wciaz w kółko inflacja inflacja inflacja, bo tylko do tego mozna sie przyczepić, a co i tak jest naciągane jak sie spojrzy na pozostałe kraje europy wschodniej
        • cojestdoktorku Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 11:47

> A jak dodasz jeszcze jedną zmienną do twojej układanki tj. płace to jaki jest w
          > ynik ?

no taki:
          https://pbs.twimg.com/media/FZtLXDKWYAALZ_k?format=png&name=small
          • mateusz572 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 19.03.23, 13:29
            Czyli jak na wyżej załączonym obrazku płace realne zleciały na łeb i szyję. Z nominalnymi jest lepiej, jednak wysokie ceny są realne, nieprawdaż ?
            Ja na przykład gdy policzę ile paliwa mogę kupić teraz, a ile przed galopującą inflacją to zbiedniałem. Podobnie jest z innymi artykułami w tym żywnościowymi. Nawet to, że wyprzedziłem Portugalię nic mi nie pomaga, a wręcz przykro mi jest, że muszę odmówić sobie rzeczy, które wcześniej planowałem zakupić. Podobnie z wyjazdem na urlop, będzie po prostu krótszy.
            Tak więc ten niedobry stan rzeczy dopiero zaczyna hamować wzrost gospodarczy bo na pewno nie tylko ja tak mam. Wtedy też może się okazać czy nadal dajemy radę Portugalii, choć w tym przypadku jestem optymistą bo Portugalia to jeden z potencjalnych bankrutów w strefie euro.
      • ireneo Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 19:29
        nie tak licz te procenta inflacyjne, a ile wskutek drożyzny za średnią płacę jabłek kupić się da.
    • cojestdoktorku Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 14:11
      > Buk nas nie kocha, czy jakie licho właśnie tych nieudaczników, na nasze nieszcz
      > ęście, kocha?!

ocenianie po jednym wskaźniku czy ktoś jest nieudacznikiem sensu nie ma, a jak sie dorzuci inne wskaźniki, nawet ważniejsze:
      https://wszystkoconajwazniejsze.pl/wp-content/uploads/2022/11/Zmiana-PKB-w-panstwach-Unii-Europejskiej-wzgledem-poziomu-przed-pandemii-01-1-1034x900.jpg

forsal.pl/praca/bezrobocie/artykuly/8580326,bezrobocie-w-polsce-wrzesien-eurostat.html
      to sie okazuje ze nie jest źle, albo nawet jest nie-źle
      • cojestdoktorku Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 14:13

> https://wszystkoconajwazniejsze.pl/wp-content/uploads/2022/11/Zmiana-PKB-
> w-panstwach-Unii-Europejskiej-wzgledem-poziomu-przed-pandemii-01-1-1034x900.jpg
>

ten wykres to dotyczy zmiany PKB
        wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/polskie-pkb-wzrasta-najszybaciej-na-tle-innych-krajow-unijnych/
      • ireneo Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 16:21
        Bo niski poziom bezrobocia? A jakie to bezrobovie bo nie spowodowane inwestychami. Społeczeństwo się starzeje, przyrost ujemny i jeszcze puka enigracja zarobkowa. To stan strukturalny świadczący o chorobie starzenia się społeczeństwa. Na miejsce emerytów nie ma młodzieży, a w następstwie brak na emerytury. To gorzej niż źle. A takie następstwa:
        "Komisja Europejska obniżyła prognozę wzrostu PKB Polski w 2023 roku z szacowanych 0,7 proc. do 0,4 proc. - wynika z zimowej rundy prognoz KE. "Podwyższona inflacja oraz niskie zaufanie konsumentów i przedsiębiorców będą nadal negatywnie oddziaływać na wzrost gospodarczy" - czytamy w raporcie."
        Tak nas dojna prowadzi do bankructwa.
        Popatrz na jutro, choć to już dziś.
        • zimna-wodka Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 17:54
          Miarodajne byłyby dane o zatrudnieniu. Czy wzrosło (faktyczny spadek bezrobocia) czy zmalało albo trwa (wtedy mamy skutki wygasania zawodowego wyżu demograficznego z lat 50-tych). Komuś chce się poszukać?
          • cojestdoktorku Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 11:48
            https://obserwatorgospodarczy.pl/wp-content/uploads/2021/12/Liczba-zatrudnionych-w-Polsce-w-latach-2010-21-PIE.png
            • ireneo Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 11:57
              cojestdoktorku napisał:

> https://obserwatorgospodarczy.pl/wp-content/uploads/2021/12/Liczba-zatrud
> nionych-w-Polsce-w-latach-2010-21-PIE.png
              A tu?
              • cojestdoktorku Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 12:03
                > A tu?

a co ze zmianą zatrudnienia z pojedynczych osób, ale w firmach zatrudniajacych od 10 do 15 osób?
                po co szukanie na siłę problemów

wkleiłem wykres dla całej Polski obejmujacy wszystkich zatrudnionych, a nie jakieś wyrywkowe dane
                jeśli faktycznie tak mocno spadło zatrudnienie w małych firmach a jednak sumarycznie wzrosło to tylko sie cieszyć bo praca w duzych firmach jest lepsza i pewniejsza niż w małych wiec takie zmieny w strukturze zatrudnienia to dodatkowy "zysk"
              • cojestdoktorku Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 12:06

> A tu?

zreszta to co wkeiłeś to po prostu poczatek pandemi i zwolnienia w butikach oraz gastronomii, póxniej pinokio zaczął to ratowac rozdajac kase na lewo i prawo i poszło mu doskonale

w USA ten wykres który wkleiłeś wygladał nieporównanie bardzie dramatycznie:
                https://bithub.pl/wp-content/uploads/2020/05/20200510-00-1024x659.png

• ireneo Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 12:20
                  nie ma danych 21-23. Jak będą to przeczytam - początek inflacji.
        • cojestdoktorku Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 11:55
          jutro będzie takie ze oberwą wszyscy, pytanie tylko kto mocniej a kto słabiej

a do bankructwa to nas doprowadzą ewentualnie zbrojenia, ale tu mamy zgodę ponad podziałami, wszyscy są gotowi wydawac dziesiatki miliardów dolarów, tylko nie wszyscy kojarzą ze to oni będą płacić ze swojej kieszeni, wiec później beda pretensje nie wiadomo do kogo
    • monalisa2016 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 17.03.23, 21:52
      Powiedzcie szczerze co wam da jablkowa smile przepychanka? smile
      Nic, do sedna i zrozumienia fenomenu inflacji i tak nie dojdziecie.
      Przypomnijcie sobie bylego szefa Europejskiego Banku Centralnego Wlocha Mario Draghi co on zapoczatkowal by ratowac poludniowe powiedziawszy szczerze zbankrutowane kraje unii wbrew Traktatowi z Lizbony?
      Co zapoczatkowala Angela M. wraz z Donaldem T. by ratowac Grecje, Cypr?
      To wszystko msci sie teraz na nas wraz z wspomaganym bardakiem na Ukrainie.
      Podniesienie stopy procentowej przez EZB nie zmniejszy inflacji tylko zaprowadzi jeszcze wiekszy kryzys w calej juz zbankrutowanej unii.
      "Druk" pieniadza na kredyt sie msci na nas a nie na politykach.
      • ireneo Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 00:56
        Zbyt to odważne łączyć kryzys 2011-14 z powołaniem w Polsce rządu dojnych idiotów. I tu jesteśmy przy figach, obrazku dziewicy czystej i południowo wschodniej totalnej ciemnocie z dowodami. Teraz już chyba widzisz związek brudnych pał z rosnącą biedą między Tatrami a Bałtykiem. To wiara gosciu, wiara. Kto dawał tym oszołomom helikoptery i samoloty aby kropić parafie wodą święconą antycovidową? Kto gotów był szukać paktu z diabłem aby usprawiedliwić idiotyczne decyzje skutkujące wywaleniem setek milonów w błoto? Tusk też na niebo głowę zadziera, ale nie dałby i prymasowi helikoptera o czym jędraszewskie wiedzą dlatego gotowi lud postraszyć nawet klątwą aby mieć przed ołtarzami gwarantów bezpodatkowej tacy. Gdyby nie ten owoc byłaby tu nawet Szwajcaria a dziś nie widać nadziei na Grecje. No, może w pałacu Leszka flaszki, albo innego.biznesmena - komtura toruńskiego Im Maryja sprzyja a reszcie figa.
        • monalisa2016 Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 01:53
          Za duzo wrzucasz do jednego koszyka, zeby zrozumiec jak rodzila sie dyktatura z ktorej suweren byl wykluczony musialbys siegnac do korzeni, do zrodla lamania praw ktore sie wczesniej za pomoca niby demokracji ktora nie byla przewidziana dla wszystkich poddalo sie niezbyt swiatlym glosowac w referendum ktore w Polsce tez przepchano jak przepchano je z Konstytucja. Na polskiej polityce sie nie znam ale ona jest zmuszana drakonskimi karami do posluszenstwa, mimo ze u innych wygladaja tez te sprawy niezbyt rozowo wprawdzie nie sa tez praworzadne. Urodzila sie nam centralna dyktatura dla potrzeb wiadomych elit ktore chcialby zawlaszyc sobie caly swiat. Kolezanka pewnego pana zza wielkiej wody (i nie tylko, Davos nie zapomijmy) z ktora zegnal sie kilkakrotnie zmienili (obydwoje) nie tylko panstwo w ktorym mieszkam (naturalnie pod jego wskazowkami) ale tez Stany wyciagajac reke po reszte swiata tworzac naczynia polaczone czy to w przemysle czy bankowosci. Teraz mamy to co mamy, jak worek sie przewroci czy to w Chinach, czy zza wielka woda cierpimy wszyscy. Wiec zastanow sie Ireneo po co jest upokarzanie ludzi, chocby dla przykladu inflacja, czy innymi narzucanymi nam centralnie ustawami a taze wojna u waszych polodniowo-wschodnich sasiadow do ktorych kluczowa role w podgrzewaniu wykorzystuje sie Polske i kraje nadbaltyckie? Jestesmy wspolnota ludzka nie dajmy sie wodzic za nos jak pewne zwierze z kolkiem czy kolczykiem w nosie, to nie jest nasza wojna, to nie jest nasza rozgrywka dla jeszcze wiekszego bogactwa tych ktorzy chca nas upokorzyc.
          • ireneo Re: To dojne zadęcie jest ponad ludzkie pojęcie 18.03.23, 06:58
            monalisa2016 napisał(a):

> , to nie jest nasza wojna, to nie jest nasza rozgrywka dla
            > jeszcze wiekszego bogactwa tych ktorzy chca nas upokorzyc.
            ----
            Francuzi mówili - Gdańsk nie jest nasz.
            Beck - guzika nie oddamy zaraz jak zaatakowanej Czechosłowacji, choć jej rząd nie uciekł, wbił nóż w plecy.
            Okazało się, że wojna była i Francuzów i Polaków

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka