Dodaj do ulubionych

Wspólna lista opozycji

20.03.23, 10:00
...jest już sondaż pokazujący wyniki poszczególnych konfiguracji list.

O dziwo, pomysł z odrębnymi listami partii opozycyjnych jest "najmniej dewastujący", bo daje tylko nieznaczną przewagę potencjalnej koalicji rządzącej PiS - Konfederacja (235 do 225 mandatów). Tygrysek w tym wariancie pozostaje w domu.

Każde "blokowanie" opozycji prócz wspólnej listy oznacza kolejną kadencję PiS (tym razem z Konfederacją jako przystawką), nawet z przewagą 252 do 208 (wariant dwóch bloków na opozycji).

Tutaj całość plus wykresy:

wyborcza.pl/7,75398,29568563,sondaz-kantar-public-jak-lodowaty-prysznic-dla-opozycji.html#S.MT-K.C-B.1-L.1.duzy

No więc zobaczymy, jak Polska tonie dzięki g...nianym ambicjom telewizyjnego kaznodziei i tygryska. Eksperyment z demokracją w Polsce chyba był przedwczesny.

Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Wspólna lista opozycji 20.03.23, 19:34
      dorota_333 napisała:

> ...jest już sondaż pokazujący wyniki poszczególnych konfiguracji list.
      >
      > O dziwo, pomysł z odrębnymi listami partii opozycyjnych jest "najmniej dewastuj
      > ący", bo daje tylko nieznaczną przewagę potencjalnej koalicji rządzącej PiS - K
      > onfederacja (235 do 225 mandatów). Tygrysek w tym wariancie pozostaje w domu.
      >
      > Każde "blokowanie" opozycji prócz wspólnej listy oznacza kolejną kadencję PiS (
      > tym razem z Konfederacją jako przystawką), nawet z przewagą 252 do 208 (wariant
      > dwóch bloków na opozycji).
      >
      > Tutaj całość plus wykresy:
      >
      > wyborcza.pl/7,75398,29568563,sondaz-kantar-public-jak-lodowaty-prysznic-dla-opozycji.html#S.MT-K.C-B.1-L.1.duzy
      >
      >
      > No więc zobaczymy, jak Polska tonie dzięki g...nianym ambicjom telewizyjnego ka
      > znodziei i tygryska. Eksperyment z demokracją w Polsce chyba był przedwczesny.

Granica miedzy Wschodem i Zachodem będzie na Odrze. Choć ja jeszcze mam nadzieję.

S.
      • pepe49 Re: Wspólna lista opozycji 21.03.23, 07:09
        Nie rozumiem. Przecież jesteśmy w normalnej demokracji. Skąd Pan takie określenia jak granice Wschód.Zachód na Odrze? Zawsze pisuje Pan trzeźwe spostrzeżenia a w tym jednym mam wrażenie rozum stop.
        Ja mam silne wrażenie, że rozumu pozbawione są partje idące w czerwoną stronę i skłonny jestem przypuszczać że to ich zwycięstwo spowodowałoby regres rozwojowy. Pan zw się z tego mojego przekonania śmiał ale ja przy nim obstaję - po zwycięstwie dla ludzi z tych partyj ważne będą posady, kasa i władza, czyli więcej kasy. Rzucają słowami "E.ropa, Zachód" i w ogóle nie wiedzą co to oznacza. Może ich posady. To bez sensu. Ja nie chcę takich ludzi.

Jeżeli za przykłady będzie Pan podawał ostatnie doniesienia TVN, albo objęcie dyrekcji w stadninie w Janowie przez pisowskiego nominata, to również bez sensu. Wymiana personelu byłaby normalna. Przekierowanie willi plus z powrotem tam gdzie była do tej pory. Niedobrze. Kilka lat piłowania gardła, żeby rząd przestał futrować lewicowe organizacje wreszcie przyniosło wynik. Przedwyborczy. Itp. itd. Ale co dalej?
        Raczej - nic.

Pan uważa?

*
        .
        .
        • snajper55 Re: Wspólna lista opozycji 21.03.23, 09:57
          pepe49 napisał:

> Nie rozumiem. Przecież jesteśmy w normalnej demokracji.

Nie, nie jesteśmy w normalnej demokracji. W normalnej demokracji prezydent nie wyręcza sądów "uniewinniajac" ludzi nieskazanym prawomocnym wyrokiem, w normalnej demokracji media publiczne nie są mediami partyjnymi, w normalnej demokracji rząd nie podsłuchuje przed wyborami szefów sztabów partii konkurencyjnej, w normalnej demokracji... można wymieniać w nieskończoność. Nie jesteśmy w normalnej demokracji, jesteśmy w fazie przejściowej między demokracją a dyktaturą.

S.
          • pepe49 Re: Wspólna lista opozycji 21.03.23, 13:10
            >Nie, nie jesteśmy w normalnej demokracji. W normalnej demokracji prezydent nie wyręcza sądów "uniewinniajac" ludzi nieskazanym prawomocnym wyrokiem,

Tego nie znam. Chodzi o pana Kamińskiego?

> w normalnej demokracji media publiczne nie są mediami partyjnymi,

Do tej pory państwowe zawsze były. Zmieniono im nazwę na publiczne. W tej chwili budują równowagę. Grupa tvp kontra grupa tvn.
            Najwyższy Czas właśnie wyleciał z polskiego netu. Zauważył Pan?
            Z pewną irytacją zapytam Pana jak chce Pan dorobić się medjów publicznych.
            Bo NA PEWNO NIE wybierając KO/PSL/L/50 itd.

> w normalnej demokracji rząd nie podsłuchuje przed wyborami szefów sztabów partii konkurencyjnej,

a nie jest to jedno z kłamstw przedwyborczych?

> w normalnej demokracji... można wymieniać w nieskończoność. Nie jesteśmy w normalnej demokracji, jesteśmy w fazie przejściowej między demokracją a dyktaturą.

Cytuje Pan pepego sprzed 2015. Fałszowane wybory, bicie demonstrantów, prowokacje policyjne, rozbijanie partyj prawicowych przez policję polityczną, "szafa Lesiaka", osłona sądowa starego układu (obecny pan prezydent zablokował rozbicie tej "kryszy"), mafje, piątkowy samobójca. Itd.
            To co prawda nie jest faza przejściowa, demokracja zawsze tak wygląda. Szarpanie się grup.
            Demokracja się utrzyma, jeżeli obywatele będą się starać. Sama zniknie szybko.
            Patrz antytrampowe wyboryw USA.
            A pepe jest leniwy.

Więc niech Pan proponuje. Ale nie przyklejanie się do partyj.
            Propozycja ewyborów. Całkiem dobra. Chociaż bardzo zagrożona fałszerstwem.

Organizacje pozarządowe. Dobre. Ale gdy widzę jak pracują na rzecz cudzych rządów czy firm też mi entuzjazm przechodzi.

Jeżeli w odpowiedzi zadeklaruje Pan niezłomną nienawiść do PiS i niezłomne poparcie dla czegoś z Bloku Demokratycznego
            pl.wikipedia.org/wiki/Blok_Demokratyczny
            to jak mamy się porozumieć?

Inaczej. Co możemy osiągnąć? Czy mamy jakieś wspólne cele?
            Wykonywać zamierzenia będą ci sami urzędnicy, którzy pracowali dla każdego z rządów do tej pory. Oni wiedzą, że trzeba zaczynać od oklepania sobie siedzenia prawną blachą.

*
            .
            .
            • dorota_333 Re: Wspólna lista opozycji 21.03.23, 16:03
              > sprzed 2015. Fałszowane wybory, bicie demonstrantów, prowokacje policyjne, rozbijanie
              > partyj prawicowych przez policję polityczną

Łajdak.
    • bottom600 Re: Wspólna lista opozycji 20.03.23, 21:11
      A to już Twoją nadzieją nie jest ..za przeproszeniem Lempart?
      Wcześniej rozpływałaś się nad Palikotem, no ale niestety poszedł w konsumpcję świńskich ryjów.Trochę jeszcze tuzów intelektu wam zostało, Pomaska,Nitras,Pihowicz ...
      Powodzonka smile
      • snajper55 Re: Wspólna lista opozycji 21.03.23, 10:02
        bottom600 napisał(a):

> A to już Twoją nadzieją nie jest ..za przeproszeniem Lempart?
        > Wcześniej rozpływałaś się nad Palikotem, no ale niestety poszedł w konsumpcję
        > świńskich ryjów.Trochę jeszcze tuzów intelektu wam zostało, Pomaska,Nitras,Piho
        > wicz ...
        > Powodzonka smile

No ale cóż robić, gdy wszystkie tuzy intelektu poszły do PiS? PiS zebrał wszystkich czempionów intelektu. Ma Suskiego, Jakiego, Przyłębską, Bąkiewicza, Pawłowicz, Dudę, że wymienię tych najbardziej widocznych.

S.
      • dorota_333 Re: Wspólna lista opozycji 21.03.23, 10:10
        Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek "rozpływała" się nad Palikotem; miałam do niego stosunek raczej obojętny, ostatnio negatywny.

P. Lempart to wspaniała, odważna kobieta. W ogóle po stronie opozycyjnej jest wielu dzielnych, inteligentnych ludzi. Tak, pokładam w nich nadzieję.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka