Dodaj do ulubionych

wojna bez wojny

04.04.23, 08:26
Rosyjska propaganda przygotowuje silne uderzenie w państwo polskie. Dostaną film zrobiony przez panią Agnieszkę Holland, który utrwali w odbiorcach czerwonej propagandy w Polsce niechęć i nienawiść wobec polskiej Straży Granicznej, wojska i policji. Z racji znanego nazwiska autorki, film wzbudzi niechęć lub nienawiść wobec państwa polskiego za granicą, głównie na Zachodzie.

dorzeczy.pl/kultura/423919/nowy-film-agnieszki-holland-bedzie-dotyczyl-imigrantow-na-granicy-polsko-bialoruskiej.html

Jako komentarz artykuł p. Marka Budzisza na temat wojny propagandowej Rosji przeciwko Ukrainie przed atakiem 24 lutego. Artykuł jest obszerny. Wkleję końcówkę, polskie skojarzenia p. Budzisza.

"... Kończąc jednak ten opis rosyjskich przygotowań do opanowania Ukrainy, muszę podzielić się z Państwem osobistym wrażeniem, że już to gdzieś widziałem, wzór, schemat działania opisany przez RUSI (brytyjski, najstarszy na świecie, think tank strategiczny - pepe),
osłabienia państwa ukraińskiego, sparaliżowania procesu podejmowania decyzji i woli oporu, nie jest mi obcy.

Gdzieś widziałem tych turbopatriotów troszczących się o zachowanie substancji narodowej, obserwowałem działania aktywistów społecznych walczących ze Strażą Graniczną i broniących praw człowieka oraz zagrożonej demokracji.
Wszyscy kierują się szczytnymi motywami, bronią szanowanych wartości, walczą o interes i substancję narodową, prawa człowieka są wypisane na ich sztandarach.

Ale pod koniec dnia w wyniku ich starań, zupełnie przypadkowo, państwo jest niezdolne do działania, funkcjonariusze sparaliżowani strachem i publicznie piętnowani, lżeni oraz pomawiani o najgorsze przestępstwa. Rosja i jej przyjaciele w rodzaju białoruskiego dyktatora, z radością się temu przyglądają i czekają na dogodny moment."

wpolityce.pl/swiat/640741-rosyjski-plan-destabilizacji-czy-wylacznie-ukrainy

static.rusi.org/202303-SR-Unconventional-Operations-Russo-Ukrainian-War-web-final.pdf.pdf

*

U. E.
Wystarczy.

Obserwuj wątek
    • czerwony_jak_jablko A tu Zachod blysnal swa madroscia 04.04.23, 14:05
      next.gazeta.pl/next/7,151003,29630347,blinken-najpierw-zrugal-lawrowa-przez-telefon-a-potem-wysmial.html#s=BoxMMtImg3
      Wyjatkowy pokaz glupoty i ignorancji.
      • dorota_333 Re: A tu Zachod blysnal swa madroscia 04.04.23, 14:20
        > Wyjatkowy pokaz glupoty i ignorancji.

Akurat smile
        • czerwony_jak_jablko Re: A tu Zachod blysnal swa madroscia 04.04.23, 14:30
          dorota_333 napisała:

> > Wyjatkowy pokaz glupoty i ignorancji.
          >
          > Akurat smile

Jak zgubisz nozki odgnile od promieniowania to wrocimy do tematu.
          • dorota_333 Re: A tu Zachod blysnal swa madroscia 04.04.23, 14:31
            Przecież Rosja tylko straszy. Tylko to im zostało.
            • jorl11 Re: A tu Zachod blysnal swa madroscia 04.04.23, 15:57
              dorota_333 napisała:

> Przecież Rosja tylko straszy. Tylko to im zostało.

Kadi pieprzy.
              Ale oczywiscie ze Rosja moze uzyc broni jadrowej na Ukrainie. Naturalnie wschodniej. Zhiroszymowac np. Lwow.
              I co wtedy Zachod zrobi?
              Super super piekielne sankcje nr. 958?

Wy ciagle opowiadacie ze Rosja uderzy bronia jadrowa np. Na Polske a ze to NATO wiec nie uderzy.
              Glupota. Uderzy zach Ukraine
              • jorl11 Re: A tu Zachod blysnal swa madroscia 04.04.23, 15:59
                Oczywiecie uderzy na ZACHODNIA Ukraine, wyzej mi sie zle w jednym miejscu napisalo
                • pepe49 Re: A tu Zachod blysnal swa madroscia 04.04.23, 17:09
                  Dlatego szkoda, że p. Tramp nie jest prezydentem tych tam.
                  • jorl11 Re: A tu Zachod blysnal swa madroscia 04.04.23, 17:27
                    pepe49 napisał:

> Dlatego szkoda, że p. Tramp nie jest prezydentem tych tam

Dobre. To napisz co by Trump zrobil jakby Rosja zhirosszymowala Lwow.

Ja Ci powiem. By sie zesral.

Jak Amerykanie zabili gen iranskiego to Iran zniszxzyl niezle 2 bazy amerykanskie w Iraku. I co zrobil Trump? Sie zesral i osrany swoj ogon wciagnal do tylka. Swojego.

Trump to pajac a nie polityk
                    • pepe49 Re: A tu Zachod blysnal swa madroscia 04.04.23, 17:57
                      O ile pamiętam to ostrzał irański był byle jaki. W Syrji na atak rosyjski na amerykańskich nafciarzy Amerykanie ostrzelali Rosjan. Zabici, sprzęt zniszczony. Pani Zacharowa ani wtedy pisnęła. Nic się nie stało.
                      Co by się stało po atomie we Lwowie? Gdyby był p. Tramp?
                      Całkowita blokada Rosji.
                      Tak przypuszczam.
                      Ale to tylko pepeprzypuszczonka bez żadnej wartości. Nawet nie musi Pan odpowiadać.

Pozdrowienia.

*

U. E.
                      .
    • dorota_333 Nie łączyłabym Agnieszki Holland z propagandą rosy 04.04.23, 14:30
      ...rosyjską. To zbyt ryzykowny fikołek umysłowy.

Wygląda na to, że osoby o poglądach lewicowych - zasadniczo p. Holland wpisuje się w ten nurt i to nie jest zarzut - mają bezrefleksyjny stosunek do nielegalnej migracji. Nazywają tych ludzi "uchodźcami" i za tym idzie łańcuch dalszych postulatów.

Z wyjątkiem tego co powyżej muszę się (o dziwo smile ) zgodzić z Pepem. Postrzegam sytuacje na granicy białoruskiej jako część wojny hybrydowej, jestem stanowczo za niewpuszczaniem nielegalnych migrantów.

Myślę też, że jest to chyba najbardziej wrażliwy temat w kampanii wyborczej. Bo większość Polaków - nawet jak ja, zwolenników opozycji - nie chce niekontrolowanej migracji (głownie islamskiej) do Polski. Główna partia opozycyjna powinna się na ten temat wypowiedzieć jasno. I ukrócić działania np. europosłanki Ochojskiej.

Trzeba też powiedzieć, że angażując się w tę sprawę w taki a nie inny sposób p. Holland działa silnie na korzyść PiS. Nie wiem, czy jest to jej intencja, ale taki jest rezultat.

Nie zdziwiłabym się, gdyby PiS grzał ten temat mocniej. Łapiąc opozycję na spalonym.
      • pepe49 Re: Nie łączyłabym Agnieszki Holland z propagandą 04.04.23, 17:07
        Spokojnie. To nie pepe tylko myśli pana Budzisza i RUSI. Raport do wzięcia z drugiego linku.
        Jestem ciekawy co może zrobić ewentualny rząd PO w tej sprawie.
        Muru nie zburzą. Na ich miejscu przesunąłbym część jednostek SG na inne granice, odwołałbym wojsko.
        Chyba, że niemcy zażądają trzymania uszczelnienia, bo już mają dosyć nierobów na socjalu.

Proszę patrzeć na wszystkie sprawy tak, jakby rządziło PO+.
        Chcieliby mieć sprawną policję. Muszą trzymać mocno katolików, pisowców itd.
        Ale już nie wojsko.
        Czy niemiecka Polska będzie taka jak dotąd?
        Co się zmieni?

Na wszelki wypadek radziłbym Ukraińcom planować zakończenie wojny na jesieni. Potem będzie tylko gorzej.

*

.
        .
        • dorota_333 Re: Nie łączyłabym Agnieszki Holland z propagandą 04.04.23, 19:12
          > Muszą trzymać mocno katolików, pisowców itd.
          > Czy niemiecka Polska będzie taka jak dotąd?

Szkoda czasu na rozmowę z Tobą.
          • pepe49 Re: Nie łączyłabym Agnieszki Holland z propagandą 05.04.23, 19:29
            Przecież w tym jest cały smak. Różnimy się.
            Warto zajrzeć co myśli ten, który nie myśli jak ja.
            Dlaczego? Co z tego wynika? Jak to wygląda?

Prawdą jest, że uważam PO za partję proniemiecką i promafijną, co można tłumaczyć na proe.ropejską i popierającą Układ.
            Albo inaczej. W każdym razie taki pogląd sobie wyrobiłem na podstawie różnych wiadomości i na razie nic mi go nie połamało.
            Deklaracje typu "pepe nasłuchał się tvpis i bredzi" mnie śmieszą, bo komentarze TVP Info to tylko kawałek pepowych przemyślonek. Malutki.

Pani uważa za to same złe rzeczy o księżach i pisowcach; dlaczego - nie wiem, ale tak jest. Wyrzucenie PiS z Wiejskiej a Kościoła zewsząd to Pani marzenie.
            Wszystko ma być temu podporządkowane. Założyłem wątek lekko satyryczny o objetnicach wojennych rusko-niemieckich - i tam się Pani z PiS skojarzyło. Wątek się posypał.
            Z obecnego wątku Pani wypreparowała wątek wyborczy. Pani Hollandowa zła bo PiS pomoże.
            W życiu by mi to do głowy nie przyszło.
            Proszę - dowiedziałem się czegoś.

A wuj z PiS. Chodzi o podłamanie obrazu Polski.
            Konsekwencją tego i wielu innych takich prac może być brak pomocy dla Polski przy ruskiej inwazji. Np. za 15 lat. Teraz osłabli.
            Bo pomagać takim obrzydliwym mordercom? Błe. Niech ich Iwany wyprostują. Za karę.

I tak sobie gadamy. Próbujemy się zrozumieć. Uczymy się nowych rzeczy.

Same plusy.

Pozdrawiam.

*

.
            .
            • dorota_333 Re: Nie łączyłabym Agnieszki Holland z propagandą 05.04.23, 19:54
              Szkoda czasu na kogoś, kto posługuje się kłamstwem. Amen.
              • pepe49 Re: Nie łączyłabym Agnieszki Holland z propagandą 05.04.23, 20:13
                Cały medjalny kryzys imigracyjny oparty jest na kłamstwach.

Kłamstwo o uchodźcach. To turyści do bezpiecznego państwa jakim jest dla nich Białoruś.

Kłamstwo o przetrzymywaniu nielegalnych imigrantów w strefie pomiędzy Białorusią i Polską. Byli na Białorusi. Taka strefa nie istnieje.

Kłamstwa o zbrodniach polskiej SG.

Itd.

I co z tym robić? Przecież wszyscy odbiorcy czerwonej i mafijnej propagandy w te kłamstwa wierzą (Pani się wyłamuje z wiary w pierwsze z przytoczonych kłamstw). Nie rozmawiać z nimi z tego powodu?

*

U. E.
                Dosyć.
    • czerwony_jak_jablko Ale sie usmialem z Poakow :) Buahahaha. 04.04.23, 15:22
      Polski kretyn nie rozumie , ze Araby nie chca od Ukraincow kupowac Migow tylko F16?
      next.gazeta.pl/next/7,151003,29630012,ukraina-sklada-reklamacje-mig-i-od-polski-sa-przestarzale.html#s=BoxOpImg4
    • zimna-wodka Re: wojna bez wojny 04.04.23, 15:46
      Funkcjonariusze sparaliżowani strachem mi pasują. Waadza powinna ich wysłać do pałowania kobiet ewentualnie do pacyfikowania w ośmiu 60-letniej babci to im się morale poprawi a i samoocena wzrośnie a strach minie.
    • bottom600 Re: wojna bez wojny 04.04.23, 22:19
      Wewnętrznie tuż przed wyborami należy podziękować za pomoc w kampanii, pomoże PiS, nieumiejętnie głupio odczytuje emocje polaków ,problem w tym że paszkwil o nazi pogranicznikach kręcony jest na użytek zewnętrzny ,zatem Wołodia będzie ukontentowany.
      • zimna-wodka Re: wojna bez wojny 04.04.23, 23:02
        Pierdolisz jak pepe. A może to pepe pierdoli jak ty? Trudno się połapać jak kilku dmie w jedną trąbke.
        W zasadzie nurtuje mnie jedno. Czemu piSSdziel-ska propaganda jest taka głupia. Tworzycie ją sami dla siebie?
        • bottom600 Re: wojna bez wojny 05.04.23, 06:45
          zimna-wodka napisał:
          > W zasadzie nurtuje mnie jedno. Czemu piSSdziel-ska propaganda jest taka głupia.
          > Tworzycie ją sami dla siebie?
          >

Mnie nurtuje dla kogo chcecie stworzyć propagandowy film fabularny o polskich służbach odpierających hybrydowy atak Putina i Łukaszenki ? Naprawdę wierzycie że to na plus dla opozycji? Jesteście aż tak głupi?
          Agnieszka robi zapewne bo nienawidzi Polski,to zrozumiałe,ale reszta?
          • zimna-wodka Re: wojna bez wojny 05.04.23, 09:40
            Chyba jednak piSSdziel-cy są głupsi niż się wydaje. Niby to niemożliwe ale jednak sami wierzą w to co wyprodukują. To już nie głupota - wymaga leczenia; najlepiej zamkniętego.
            • bottom600 Re: wojna bez wojny 05.04.23, 09:58
              zimna-wodka napisał:

> Chyba jednak piSSdziel-cy są głupsi niż się wydaje. Niby to niemożliwe ale jedn
              > ak sami wierzą w to co wyprodukują. To już nie głupota - wymaga leczenia; najle
              > piej zamkniętego.
              >
              Jak wytrzesz pianę z ust to co zostanie? Może spróbujesz własnymi słowami odnieść się do meritum :
              Podczas wojny u granic Polski Agnieszka kręci film o polskich pogranicznikach ,premiera zapewne w Moskwie.
              Forumowy kolega zimny alkohol ma jakieś przemyślenia? Ale take swoje, bez czekania na przekaz dnia, śmiało, może być z inwektywami, a raczej inaczej nie potrafisz ale napisz co myślisz o tej "filmowej inicjatywie".
              • zimna-wodka Re: wojna bez wojny 05.04.23, 10:47
                Wedle mojej wiedzy premiera będzie w Gotham City. Masz kiepskie informacje.
          • dorota_333 Drobna uwaga na temat inspiracji 05.04.23, 10:12
            > Mnie nurtuje dla kogo chcecie stworzyć propagandowy film

To jest podstawowa różnica między demokratami a zamordystami. Zamordysta nie przyjmuje do wiadomości, że ludzkie działanie może nie być zaprogramowane na górze, przez władzę. Że ludzie wypowiadają się we własnym imieniu i własne poglądy przedstawiają - bo zamordysta nigdy tak nie robi.

Żeby była jasność: zdaję sobie sprawę, że odgórna inspiracja czy wprost polecenie jest istotną siłą sprawczą, szczególnie w dyktaturach. Ale oprócz tego pozostaje nieregulowany obszar oddolnej inicjatywy.

Więc Agnieszka Holland robi film. Nie zgadzam się z jego przesłaniem, tak jak jest w tej fazie przedstawiane. Nie zgadzam się mocno. Ale nie kupuję tezy, że działa na czyjeś polecenie. To jej własna głupota. Przykre, bo jest świetną reżyserką.

Ludzka głupota, mądrość, wielkość i małość może być indywidualna smile Zamordysta tego nie rozumie, bo za niego myśli Partia.
            • jorl11 Re: Drobna uwaga na temat inspiracji 05.04.23, 10:44
              dorota_333 napisała:

> > Mnie nurtuje dla kogo chcecie stworzyć propagandowy film
              >
              > To jest podstawowa różnica między demokratami a zamordystami. Zamordysta nie pr
              > zyjmuje do wiadomości, że ludzkie działanie może nie być zaprogramowane na górz
              > e, przez władzę. Że ludzie wypowiadają się we własnym imieniu i własne poglądy
              > przedstawiają - bo zamordysta nigdy tak nie robi.

No to sie sama zdefiniowalas droga d333 jako zamordysta. Bo wpisy np. na temat Ukrainy inne niz Twoje poglady uwazasz za oplacane przez Putina.

Jestes PiSowiec jak PiSowcy, to zawsze Ci mowie.
            • bottom600 Re: Drobna uwaga na temat inspiracji 05.04.23, 10:54
              dorota_333 napisała:

> > Że ludzie wypowiadają się we własnym imieniu i własne poglądy
              > przedstawiają - bo zamordysta nigdy tak nie robi.
              >
              A to przepraszam, czyli Aga wstała w swym bretońskim domku, poranna toaleta i łups, wpadła na pomysł by w zawrotnym tempie przed wyborami w frontowym kraju, u którego granic toczy się największa wojna od 1945 nakręcić film o złych faszystach polakach w mundurach .Pomysł jak pomysł, każdy może być debilem,no ale pani rezyser dzieli się nowiną z instytucjami w Francji, Belgii, Czechach prosząc o pieniądze na "dzieło" które dostaje.
              PO owocach ich poznacie.
              • zimna-wodka Re: Drobna uwaga na temat inspiracji 05.04.23, 10:56
                Faszyści to twój autorski pomysł. Zgłosisz się po tantiemy?
                • bottom600 Re: Drobna uwaga na temat inspiracji 05.04.23, 11:17
                  zimna-wodka napisał:

> Faszyści to twój autorski pomysł. Zgłosisz się po tantiemy?
                  >
                  Niestety nie zarobię na tym geszefcie, Alexandr zgarnie z Agą pulę :

Na okładce wtorkowego wydania państwowego dziennika „Minskaja prauda” przedstawiono Andrzeja Dudę wystylizowanego na Adolfa Hitlera i nazwano polskich pograniczników określeniami nawiązującymi do niemieckich oddziałów z czasów II wojny światowej.
                  • zimna-wodka Re: Drobna uwaga na temat inspiracji 05.04.23, 14:00
                    bottom600 napisał(a):

> Na okładce wtorkowego wydania państwowego dziennika „Minskaja prauda” przedstaw
                    > iono Andrzeja Dudę wystylizowanego na Adolfa Hitlera i nazwano polskich pograni
                    > czników określeniami nawiązującymi do niemieckich oddziałów z czasów II wojny ś
                    > wiatowej.

Nie wiem czy Holland ma obowiązek polemizować z Minskają Prawdą. Ani czy jest sens jakiejkolwiek polityki. Od siebie dodam, że taka stylizacja jest bez sensu - Du*a i Hitler to zupełnie inne kategorie wagowe.

Za to jeden z piSSkurów określił Tuska jako syna esesmana i uzyskał w ten sposób aplauz wiadomych polityków.
              • dorota_333 Re: Drobna uwaga na temat inspiracji 05.04.23, 12:05
                > Pomysł jak pomysł, każdy może być debilem

Właśnie to mówię. I że zbiera środki na film, to też o niczym nie świadczy. Nie wychodzi poza ramy indywidualnej głupoty bardzo znanej osoby.

Coś innego mnie w tym martwi: taka akcja w obronie "uchodźców" może urwać opozycji bezcenne dwa procenciki przy urnach - dokładnie tak się stało w 2015. Może wtedy to nie było nawet 2%, ale ten "włos" zdecydował o zwycięstwie PiS.

Problem polega na czym innym: czy pani Holland ma pełną świadomość tego, że daje Kaczyńskiemu kolejną kadencję, która już ostatecznie przeorze Polskę.

Jeśli już polecieć teorią spiskową, to jest raczej dywersja w łonie opozycji na jej niekorzyść smile
                • bottom600 Re: Drobna uwaga na temat inspiracji 05.04.23, 12:46
                  dorota_333 napisała:

> Coś innego mnie w tym martwi: taka akcja w obronie "uchodźców" może urwać opozy
                  > cji bezcenne dwa procenciki przy urnach

Zaraz, zaraz, to opozycja teraz raptem po kilkunastu miesiącach już się wstydzi Ochojskiej,Sterczewskiego, całej nagonki propagandowej TVN i Wyborczej na polskie służby? Patrz Pani jak ten czas szybko leci...

„Jeżeli będzie więcej śmierci i cierpienia, to być może będziemy mieli do czynienia z taką sytuacją jak w Srebrenicy, kiedy na oczach świata przy milczeniu różnych instytucji doszło do masakry” – powiedział poseł Koalicji Obywatelskiej Franciszek Sterczewski.

Albo cudny tekst z Wyborczej:

wyborcza.pl/7,75968,27491699,posel-franciszek-sterczewski-zachowal-sie-przyzwoicie.html
                  • dorota_333 Re: Drobna uwaga na temat inspiracji 05.04.23, 12:57
                    Nie wiem, co myśli "opozycja". Przedstawiam moje poglądy. Mam jednak wrażenie (z rozmów), że wśród zwolenników opozycji ten temat wcale nie jest postrzegany tak, jak piszesz powyżej. To jednak niereprezentatywne.

Zdaję sobie sprawę, że dla zwolennika PiS sytuacja różnicy zdań jest kompletnie niezrozumiała. PiS jest jak jedna, żelazna pięść, wszyscy mają ten sam - własny - pogląd (i w pełni go podzielają) smile
                    • pepe49 Re: Drobna uwaga na temat inspiracji 05.04.23, 19:56

>
                      > Zdaję sobie sprawę, że dla zwolennika PiS sytuacja różnicy zdań jest kompletnie
                      > niezrozumiała. PiS jest jak jedna, żelazna pięść, wszyscy mają ten sam - własn
                      > y - pogląd (i w pełni go podzielają) smile

Widocznie ani jednego numeru "DoRzeczy" Pani nie przeczytała, ani jednej audycji pp Ziemkiewicza czy Gadowskiego. Jeżdżą po PiS bez litości. Ziemkiewicz odszedł z dobrego programu w TVP Info bo nie dali mu skrytykować "piątki Kaczyńskiego".
                      Pisowcy.

Natomiast NIGDY nikt tutaj ze zwolenników opcji Kościół out, państwo polskie out, E. U. in. nie skrytykował niczego od PO etc. Przepraszam. Pani jest wyjątkiem. Krytykuje Pani PO za podejście do nielegalnej zarobkowej imigracji.
                      Merytorycznie.
                      Z tłumaczeniem, że taka postawa przynosi PO stratę wyborczą.

Teraz pan Balcerowicz zaczął krytykować PO.

Ad rem.
                      Państwo polskie traci. Przez takie jak paniohollandowa inicjatywy. Wszyscy tracimy.
                      Wreszcie: oparta inicjatywa na kłamstwach.
                      - SG zabija, wrzuca trupy do dołów.
                      No nie.

...
                      Kardynał Sapieha był sodomitą.
                      No nie.

Kardynał Wojtyła chronił sodomitów.
                      No nie.

Kłamstwo, potem kłamstwo, potem kłamstwo.

A potem biadanie, że PiS zyskuje procenty.
                      Nie kłamać.
                      PiS będzie miał trudniej.

A państwo polskie łatwiej.

*

U. E.
                      .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka