Dodaj do ulubionych

Socjalizm nie jest dobry

10.04.23, 14:23
next.gazeta.pl/next/7,151003,29648556,superbogacze-uciekaja-z-norwegii-po-podwyzce-podatku-to-troche.html#s=BoxOpImg1
Uciekli im, biadactwom.
Z USA wieja juz od dawna, tylko po cichu. Tu ludzie musza byc cwansi, bo sama ucieczka z USA nic nie daje. Znacjonalizuja co ofiara zostawila w kraju a podatkuje kazdego nie tylko na calym swiecie, ale i z kazdego uzyskanego gdziekolwiek dchodu: USA i Eritrea. Dwojka gigantow....
Aby uciec od amerykanskich podatkow, nie tylko trzebe stad zwiac, ale odciac sie kompletnie- pozbyc obywatelstwa i wszelkich zaleznosci finansowych. W praktyce niewykonalne. No, i Dept of State publikuje co kwartal liste tych co sie zrzekli obywatelstwa USA. Ciekawe, w jakim celu?
Dlatego po, gdyby tak wyszlo, 8 latach socjalizmu, w Ameryce pozostana tylko Murzyni z rojeniami o repatriacjach, brud, smrod i upiorne ubostwo.
O przestepczosci jak w dzikej Afryce nawet nei wspominam.
Ratuj sie kto moze....
Obserwuj wątek
    • dorota_333 ...chyba że kogoś na socjalizm stać 10.04.23, 15:57
      ...i to jest przypadek Norwegii.

Czy nie jest fajnie rozdawać na prawo i lewo, póki jest co rozdawać? Trwaj, chwilo, jesteś piękna. Z naciskiem na "chwilo". I dobrze.
      • czerwony_jak_jablko Re: ...chyba że kogoś na socjalizm stać 10.04.23, 17:30
        dorota_333 napisała:

> ...i to jest przypadek Norwegii.
        >

Ale oni rozdaja, bo maja rope na sprzedaz innym, a kraj jest malo liczny.
        Wiec jesli rozdaja kase za sprzedane narodowe bogactwo, to dlaczego dra pasy krwawej skory z wlasnych obywateli?
        Czyzby ropa sie juz skonczyla? Nic nie slyszalem.
    • jorl11 Re: Socjalizm nie jest dobry 10.04.23, 19:09
      czerwony_jak_jablko napisał:

>Re: Socjalizm nie jest dobry

Juz Ty Kadi to powinienes w sprawach socjalizmow siedziec cichutko. Podstawa socjalizmu czyli komuny byla panstwowa wlasnosc srodkow produkcji. Przeciwienstwo kapitalizmu gdzie wlasnosc srodkow produkcji jest prywatna z wolnoscia gospodarcza.
      Ty w USA pracujesz w panstwowej czyli socjalistycznej/komunistycznej firmie. I w niej obijasz gruchy dokladnie jak obijali gruchy ale juz wszyscy w komunistycznym PRLu. Z tym ze w PRLu bylo sprawiedliwie, wszyscy gruchy obijali, w krajach kapitalistycznych tylko 15% jest na panstwowych posadach czyli gruchy obija. I w kapitalistycznym kraju ci obijajacy gruchy na panstwowych posadach zyja z towarow i uslug produkowanych przez tych nie obijajacych gruch w kapitalistycznym systemie. W PRLu wszycy obijali wiec bylo g..o dla wszystkich, w kapitalizmie masz towary i uslugi.

Takim antykomunistom jak Ty bym wydal zakaz dotywotni i wazny na calym Swiecie pracy w socjalistycznej robocie. W koncu uciekles z PRLu bos antykomunista a wiec dlaczego pracujesz w komunistycznej robocie?

Ja wyjechalem z PRLu bo mi sie komuna nie podabala a dokladnie bo byla nedznie produktywna. I cale moje zycie na emigracji przepracowalem w kapitalistycznym przedssiebiorstwie, byl wlasciciel nawet, i to mi sie podbalo. Bo bylo produktywne nie jak w socjalizmie. Czy w socjalistycznej czyli panstwowej robocie w kapitalistycznym kraju. ja bylem konsekwentny Ciebie by trzeba byloby zmusic do konsekwencji zakazme pracy w panstwowych robotach.

No ale jestes Kadi leniem, komunistycznym smierdzacym leniem i dlatego w panstwowej robocie w USA "pracujesz".
      • czerwony_jak_jablko No widzisz, jakis glupi. 10.04.23, 19:38
        jorl11 napisał:

> czerwony_jak_jablko napisał:
        >
        > >Re: Socjalizm nie jest dobry
        >

> Ty w USA pracujesz w panstwowej czyli socjalistycznej/komunistycznej firmie. I
        > w niej obijasz gruchy dokladnie jak obijali gruchy

Urabiasz sie po lokcie jak idiota, a ja sie opierdalam pod ochrona silnych zwiazkow zawodowych.
        I jeszcze place mniejsze podatki stanowe, a nie jak norweski kapitalista, zarzynam sie zeby mnie nie zamkneli za jakas niedoplate. I emertury bede mial netto wecej niz zarobkow, mimo ze sie przez 25 lat opierdalam zamiast uczciwie pracowac. Subway i koleje w calych USA mam za darmo, jako bonus.
        Urlopu mam miesiac, 6 dni kacowych jak sie nawale i nie chce mi sie do roboty wstac, a jak bede stad odchodzil, to dostane jeszcze 80 000 USD za niewykorzystane chorobowe.
        • mateusz572 Re: No widzisz, jakis glupi. 10.04.23, 20:30
          A tak narzekasz na te Stany.
          Tymczasem ten kraj pozwolił ci się poobijać, a kasę z tego obijania będziesz miał niezłą jak sam zaznaczasz.
          W Polsce musiałbyś solidnie popracować, aby na starość w miarę godnie żyć.
          No chyba, żebyś był dobrym pisim dupolizem, a zadatki na to masz bo coś już tam wywalczyłeś co prezydent RP ci przyznał na odległość. Tak przynajmniej nam tutaj obwieściłeś.
          • czerwony_jak_jablko Re: No widzisz, jakis glupi. 10.04.23, 20:34
            mateusz572 napisał:

> A tak narzekasz na te Stany.
            > Tymczasem ten kraj pozwolił ci się poobijać, a kasę z tego obijania będziesz mi
            > ał niezłą jak sam zaznaczasz.

Ale z kolei co z tej kasy, jak dzis wieczorem w drodze do domu jakis jebany, ochujaly czarnuch moze mnie na wylot przebic nozem?

• czerwony_jak_jablko ...ale jaki to kapitalizm.... 10.04.23, 20:40
            O ktorym pisze ten glupi folksdojcz, gdy strate pokrywa rzad?
            Banki, duze firmy, fundusze, luje - muje.
            Czy kapitalizm nie polegal kiedys na podejmowaniu ryzyka, ktore oplacalo sie kapitaliscie ?
            A glupek albo len w prawdziwym kapitalizmie przegrywal, bo zle ocenia ryzyko i potencjal?
            A teraz praktycznie, w dodatku do slamazarnie zarzadzanych firm, mamy jeszcze cale niemalze pokolenie dobijajace juz 35 lat, ktore potrafi sie tylko domagac czegos od reszty, w zamian za to ze zyje.
            U mnie robota lzejsza od pierdolenia, a jeden z drugim i tak potrafi w pracy usnac. biedactowo...
        • dorota_333 Re: No widzisz, jakis glupi. 10.04.23, 20:38
          No dobrze, Kadi, ale to całe dobro, które Cię spotyka, to przecież socjalizm. Dlaczego więc "nie jest dobry"?
          • czerwony_jak_jablko Re: No widzisz, jakis glupi. 10.04.23, 20:56
            dorota_333 napisała:

> No dobrze, Kadi, ale to całe dobro, które Cię spotyka, to przecież socjalizm. D
            > laczego więc "nie jest dobry"?

Moj "socjalizm" to nie jest socjalizm, tylko state-owned enterprise. Nie jest to kwestia wyboru a koniecznosci, bo nigdzie na swiecie pasazerski transport kolejowy nie jest samowystarczalny finasowo. Albo, albo.
            Myslisz, ze pojechalabys za dwie stowy z Katowic do Warszay pendolino, jakby rzad nie doplacal do tego?

State owned - enterprise nie sciaga z prywatnego biznesmana 98% podatku i nie zmusza nikogo do ucieczki z kraju w samych gaciach Taki zas socjalizm to ja pierdole.
            U nas nie ma przymusu jazdy koleja. Kazdy ma prawo wyboru, mozna sobie nawet leciec helikopterem Blade, za 200 dolcow z Manhattanu na lotnisko. Pieszo tez dojdziesz. Wolna wola.

• czerwony_jak_jablko W sumie to bym oddal te przywileje... 10.04.23, 21:30
            dorota_333 napisała:

> No dobrze, Kadi, ale to całe dobro, które Cię spotyka, to przecież socjalizm. D
            > laczego więc "nie jest dobry"?

Spoko. w sumie to moze racja. Zlikwidujemy NASA, Navy, Army...poczte, emerytury socjalne, ubezpieczenie medyczne Medicare, Medicaid, yebac to.To wszystko panstwowe przeciez. SOCJAL !!
            Wyjdzie tylko na korzysc. Starcy umra i przestana gitare zawracac. A was w końcu. polskich szerokomordych  palantow, moze Rusek rozniesie na szablach, bo przeciez  w 5 minut przestanie istniec i NATO, po rozwiazaniu armi i marynarki USA?
            .Mysle, ze to warte jest nawet moej emerytury ...? Zeby to obejrzec wlasnymi oczami? USA was oczywiscie w praktyce brnic nie bedzie, ale to istnienie armii na razie trzyma ten gowniany swiat w ryzach.
      • sendivigius Re: Socjalizm nie jest dobry 26.05.23, 21:32
        jorl11 napisał:

> Takim antykomunistom jak Ty bym wydal zakaz dotywotni i wazny na calym Swiecie
        > pracy w socjalistycznej robocie.

Zakazu nie mialem ale akurat tak sie ulozylo. I w ten sposob zostalem komunistą.

PRL byl autentyczny w latach po wojnie. Ja nie moglem pojac jak sie mogl podobac moim rodzicom. Teraz juz wiem. Ale gdy doroslo kolejne pokolenie ktore znalo tylko PRL, to kraj wpadl w amok, z ktorego ledwo dopiero wychodzi. Przypomnijcie sobie reklamy Buzka o OFE, przypomnijcie sobie film "Arizona" i reakcje na niego, a najlepiej wezcie gazete z poczatku lat 90 i poczytajcie.
        • lastboyscout Re: Socjalizm nie jest dobry 26.05.23, 22:05
          To niby twoj sowiecki komunizm jest alternatywa na korpoliberalizm, ktory zreszta sam sprowadziles do POlski?
    • monalisa2016 Re: Socjalizm nie jest dobry 10.04.23, 23:35

> Ratuj sie kto moze....

A gdzie chcialbys sie ratowac skoro ta zmora mafii globalizacji opanowala od Kanady przez Stany, przez Europe az do Australii wszystkie rzady? Jak to powiedzial niegdys pan z Davos ze w kazdym rzadzie swiata maja swoich przedstawicieli, a kto byl ojcem chrzestnym pana z Davos? Pan z Stanow!!! Kto byl ojcem chrzestnym potegi Chin? Znowu pan z Stanow!!! Mafia globalizmu opanowala caly swiat!!! Gdzie chcialbys uciekac?
    • dorota_333 Hiszpania: gangi dzikich lokatorów 21.05.23, 20:39
      ... jak znalazł do wątku o socjalizmie.

www.money.pl/gospodarka/gangi-dzikich-lokatorow-w-hiszpanii-cudzoziemcy-sprzedaja-domy-6898903248628640a.html

Dlaczego wklejam? Bo w Polsce rządzi prawica (tak zwana), a sytuacja zmierza dokładnie w tym samym kierunku. Stąd taka niechęć do wynajmu, podobno 2 mln mieszkań stoi pustych.

• cojestdoktorku Re: Socjalizm nie jest dobry 12.06.23, 14:59
      prawdziwy kapitalizm to jak sie okazuje jest na Tajwanie
      i mało który biały człowiek jest w stanie w prawdziwym kapitaliźmie żyć i pracowac:

ithardware.pl/aktualnosci/ekstremalna_kultura_pracy_tsmc_odstrasza_amerykanskich_pracownikow-27730.html

i gdyby kiedyś nie strach przed radziecką komuną to dziś na całym świecie panowałby kapitalizm ostrzejszy od tego tajwańskiego
      • jorl11 Re: Socjalizm nie jest dobry 12.07.23, 10:59
        cojestdoktorku napisał:

> prawdziwy kapitalizm to jak sie okazuje jest na Tajwanie
        > i mało który biały człowiek jest w stanie w prawdziwym kapitaliźmie żyć i praco
        > wac:

E tam. Przeczytalem troche ten Twoj link i cytat:

Fortune przeprowadziło rozmowę z jednym amerykańskim pracownikiem TSMC na Tajwanie, który wspomniał, że pracownicy często dobrowolnie podejmują nadgodziny, aby dokończyć swoją pracę, ale obawiają się prosić o wynagrodzenie za te dodatkowe godziny.

Jak ja w 1982r zaczelem prace w Westberlinie jako projektant elektroniki u prywatnej, z wlascicielem, fabryce, to dostalem umowe gdzie bylo napisane ze za kilka godzin (nie pamietam juz ile) w tygodniu mam obowiazek, jak firma potrzebuje, pracowac powyzej ustawowego czasu pracy. Bez dodatkowego wynagrodzenia. W Niemczech jest tak ze sa dwa rodzaje pracownikow. Robotnicy placeni za godziny, ktorzy jak co maja odpowiednio platne nadgodziny, i umyslowi ktorzy maja pensje miesieczna. I projektanci jak ja byli tymi umyslowymi. I nieraz trzeba bylo, jak byly problemy i terminy, dluzej siedziec w pracy i ostro pracowac bez jakis dodatkowych wynagrodzen. Ja uwazalem to za prawidlowe. Ale to i finansowo sie oplacalo tak naprawde bo pensje mieli projektanci rozne, jak byl lepszy i lepiej sie przykladal, kiedys i mial wiecej wyplaty.
        Mnostwo razy odwiedzalo sie klientow aby omowic techniczne szczegoly aby zaprojektowac pasujace dla takiego urzadzene. Polegalo to na tym ze trzeba bylo wstac przed 5ta rano, taxi na lotnisko, tam spotkanie z kolegami bo najczescie jechalo sie nie samemu, samolot np, Stuttgart, tam mielismy najwiecej klientow, samochod pozyczony i do klienta. Rozmowy dosc czesto trudne bo i problemy bywaly, po poludniu spowrotem na lotnisko, samolot, Berli, i do domu. Dzien byl zaden 8h a duzo dluzej. I co? Nadgodziny??? Bzdura przeciez.
        Wiec nie widze co za cudo na tym Tajwanie u mnie w Niemczech bylo podobnie.

A to:

Liu dodaje, że osoby, które nie chcą pracować na zmiany, powinny zastanowić się nad wyborem branży półprzewodnikowej.

A to co za cudo? I w Niemczech jak ma pracownik pracowac i na zmiany to ma to w umowie o pracy i musi tak robic.

A nawet wtedy, gdy decydują się na to, powinny to robić tylko wtedy, gdy mają pasję do pracy, a nie jedynie pragnienie wysokich zarobków.

A to sie zgadza, malezy miec pasje do pracy wtedy praca nie jest zmarnowanym czasem i zyje sie duzo lepiej. Ja lubilem pracowac bo robilem to co lubilem. Tacy sa najlepszymi pracownikami wszedzie, na takich firmy stoja. I slusznie.
    • jorl11 Re: Socjalizm nie jest dobry 12.07.23, 11:16

> Urabiasz sie po lokcie jak idiota,

Nie ja idiota a jak wartosciowy czlonek spoleczenstwa. Nie jak taki pasozyt komunista jak Ty.

>a ja sie opierdalam pod ochrona silnych zwi
      > azkow zawodowych.

A ja zadnych zwiazkow zawodowych, olewalem takie go..a. Ja dla siebie bylem zwiazkiem zawodowym i skutecznym bardzo.

> I jeszcze place mniejsze podatki stanowe, a nie jak norweski kapitalista, zarz
      > ynam sie zeby mnie nie zamkneli za jakas niedoplate.

Podatki trzeba placic trzeba takich pasozytow jak Ty drogi kadi tez jakos utrzymac. Na szczecie tak naprawde nie kosztijecie duzo bo macie malutkie pensyjki. Cos za cos

>I emertury bede mial netto
      > wecej niz zarobkow, mimo ze sie przez 25 lat opierdalam zamiast uczciwie prac
      > owac.

Zawsze byles zlodziejem, typowy kmunista. oczywiscie komunista antykomunistyczny. Schizofrenia u Ciebie

>Subway i koleje w calych USA mam za darmo, jako bonus.

Najpierw to mam pieniadze, dobre, i stac mnie.
      I akurat teraz wprowadzono u mnie w Niemczech za 49€/miesiac bilety na wszystkie dowolne pociagi autobusy w calych Niemczech poza tymi ICE, tymi szybkimi. A mamy w Niemczehc rozbudowana komunikacje publiczna, nie to co w USA.

> Urlopu mam miesiac, 6 dni kacowych jak sie nawale i nie chce mi sie do roboty w
      > stac, a jak bede stad odchodzil, to dostane jeszcze 80 000 USD za niewykorzysta
      > ne chorobowe.

Klamiesz, biedakiem jestes ze nie mozesz na emeryturze w USA zyc bo nie zdolales kupic jakies chocby nory aby miec dach nad glowa dlatego uciekasz do Polski bo chociaz tez bedzie stac na tylko nore ale za zlodziejstwa w Polsce dostaniesz lekarze bez koljki wiec dla Ciebie dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka