Dodaj do ulubionych

Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wojnie

06.05.23, 10:21
...wojnie domowej. Tempo modernizacji a ludzka możliwość przystosowania.

Schłodzony zapodał temat tak ciekawy, że wyodrębniam w wątek. Tematem jest prawicowa, często katolicka, "kontrrewolucja" przeciw modernizującemu się światu. Widoczna w Polsce i - to tym bardziej uzasadnia wątek - w wielu innych krajach.

Tempo zmian zachodzących w społeczeństwach, które się modernizują, jest niepokojące dla części z nas, a nie do przyjęcia dla kolejnej części. Projekt usytuowania centrum przeładunkowego Lidla w "miejscu objawień Maryjnych" wywołał w polskim Gietrzwałdzie protesty.* Ten sam mechanizm jednak działa wszędzie i tak samo jest wykorzystywany przez polityków do zdobywania poparcia i władzy.

Skojarzyła mi się ta sytuacja - odlegle skojarzyła - z Pawła Jasienicy "Rozważaniami o wojnie domowej". ** Czytając dziwiłam się, że lud Wandei nie chciał wyzwolenia od starego reżimu i wolał katolickie powstanie. Teraz zaczynam ich rozumieć.

Jeśli pozostaniemy na pozycjach szyderczych przeciw ciemnocie i obskurantyzmowi, to zawsze przegramy tę część społeczeństwa, które jest wbrew rozumowi przywiązane do swoich tradycji. A może należy ich odpuścić i przyjąć, że pociąg do nowoczesności i tak odjedzie, pozostawiając ich na peronie? A może nie sposób ich odpuścić, bo prawica dzięki ich strachowi - podsycanemu a nawet kreowanemu ex nihilo - zdobędzie władzę po raz kolejny.

Takie to są dylematy demokraty wobec ludzi, którzy nie chcą demokracji i nowoczesności, bo ich poczucie bezpieczeństwa zaspokajają stare, dobrze znane obrzędy.

https://bi.im-g.pl/im/a9/5a/1c/z29731497IH,Protest-srodowisk-katolickich-sprzeciwiajacych-sie.jpg

*
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29731432,w-gietrzwaldzie-zorganizowano-protest-przeciwko-budowie-lidla.html#s=BoxOpImg5

**
lubimyczytac.pl/ksiazka/50413/rozwazania-o-wojnie-domowej
Obserwuj wątek
    • dorota_333 Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 06.05.23, 10:39
      PS. Zupełnie przypadkowo napisałam ten wątek w dniu koronacji Karola III (ostatniego brytyjskiego monarchy), ale oczywiście: vive la Republique! Zmiany są nieuniknione.
    • czerwony_jak_jablko Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 06.05.23, 16:34

>
      > Takie to są dylematy demokraty wobec ludzi, którzy nie chcą demokracji i nowocz
      > esności, bo ich poczucie bezpieczeństwa zaspokajają stare, dobrze znane obrzędy
      > .

ATy na szczescie, gowno mozesz z tyn zrobic.
      Jesli ktos wili isc do kosciola zamiast do parku, gdzie za jajca bedzie go lapal umalowany pedal w sposnicy, to jego wolna wola.
      Karolowi I calej monarchii serdeczny chuj w dupe

I UK tak samo.

>
      > https://bi.im-g.pl/im/a9/5a/1c/z29731497IH,Protest-srodowisk-katolickich-
> sprzeciwiajacych-sie.jpg
      >
      >
      > *
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29731432,w-gietrzwaldzie-zorganizowano-protest-przeciwko-budowie-lidla.html#s=BoxOpImg5
      >
      >
      > **
      > lubimyczytac.pl/ksiazka/50413/rozwazania-o-wojnie-domowej
      • dorota_333 Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 06.05.23, 19:41
        > Jesli ktos wili isc do kosciola zamiast do parku, gdzie za jajca bedzie go lapal umalowany pedal w sposnicy

Problem w tym, że pedał - może nie umalowany, ale w sukience - grasuje częściej w kościele niż w parku smile

Próbuję poruszyć temat przywiązania do tradycji jako strachu przed zmianami, a przede wszystkim to, jak ten strach wykorzystują a nawet generują politycy w celu zdobycia władzy. To jest istota prawicowej populistycznej "kontrrewolucji", która przewala się przez świat.

> Karolowi I calej monarchii serdeczny

Ależ to ostoja tradycji przecież.

• kadilak Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 07.05.23, 00:24
          dorota_333 napisała:

> > Karolowi I calej monarchii serdeczny
          >
          > Ależ to ostoja tradycji przecież.

Tradycja tradycji nierowna. Tradycja monarchi gdzie ktorem bedzie goniacy po trawniku wiewiorki jebus ? Albo tradycja tluczeia na smierc fok morskich pretami w Norwegii czy Kanadzie? Procesje z Czarna Madonna tez moglibyscie sobie odpuscic ( bylas? smile
          Tak samo progres. Naklanianie dzieci do zmiany plci w wieku 12 lat? Pedal w spodnicy na okrecie marynarki wojennej? Odwroacanie rasizmu i dyskryminowanie bialych ktorzy na czarnych leni i nierobow tyraja i placa 45% podatki? Zdekryminalizowanie morderstw i gwaltow? E, chyba nie.
          • dorota_333 Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 07.05.23, 15:24
            Przy okazji powiedz mi, skąd się wzięło to twierdzenie, że ktoś "nakłania" dzieci do zmiany płci? Często powtarzane przez zwolenników prawicy.

Homoseksualista na okręcie US Navy: jeśli wypełnia swoje obowiązki i nie łamie prawa, to z czym masz problem? Nie wiem, czy zauważyłeś, ale chyba w artykule opisującym tych drag queens z sił specjalnych pojawia się informacja, że jeden z nich brał udział w zabójstwie Bin Ladena. Czyli wyszkolony, sprawny, przydatny w trudnej akcji. A że po służbie robi - cokolwiek, co nie łamie prawa - to co z tego?

W procesji (jakiejkolwiek) chyba uczestniczyłam. Chyba, bo nie mogę sobie przypomnieć samej procesji na Zielone Świątki (?) w roku komunijnym. Pamiętam natomiast jak zbierałam kwiatki z koleżanką przed procesją. Potem moje drogi z kościołem katolickim się nieodwołalnie rozeszły.
            • kadilak Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 08.05.23, 13:38
              dorota_333 napisała:

> Przy okazji powiedz mi, skąd się wzięło to twierdzenie, że ktoś "nakłania" dzie
              > ci do zmiany płci? Często powtarzane przez zwolenników prawicy.
              >
              > Homoseksualista na okręcie US Navy: jeśli wypełnia swoje obowiązki i nie łamie
              > prawa, to z czym masz problem?

Serdecznie Ci zycze zebys wytrwala w tym przekonaniu. Do konca nadchodzacej wony amerykanski-chinskiej.

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale chyba w artykule o
              > pisującym tych drag queens z sił specjalnych pojawia się informacja, że jeden z
              > nich brał udział w zabójstwie Bin Ladena.

Wielu ludziom tu sie wydaje ze te wojne bedzie mozna wygrc wciskajac guziki w piwnicy w Nevadzie.

Czyli wyszkolony, sprawny, przydatny

Konflikt pokaze.....Chinczycy sie na pewno sszykuja. Ne maja za bardzo wyboru.

> w trudnej akcji. A że po służbie robi - cokolwiek, co nie łamie prawa - to co
              > z tego?
              .
            • czerwony_jak_jablko korekta 09.05.23, 02:10
              dorota_333 napisała:

> Przy okazji powiedz mi, skąd się wzięło to twierdzenie, że ktoś "nakłania" dzie
              > ci do zmiany płci? Często powtarzane przez zwolenników prawicy.

Nie 12 letnie dzieci. 8 letnie.
              • kadilak Tutaj linki 09.05.23, 02:23
                czerwony_jak_jablko napisał:

> dorota_333 napisała:
                >
                > > Przy okazji powiedz mi, skąd się wzięło to twierdzenie, że ktoś "nakłania
                > " dzie
                > > ci do zmiany płci? Często powtarzane przez zwolenników prawicy.
                >
                > Nie 12 letnie dzieci. 8 letnie.

apnews.com/article/texas-transgender-hospital-investigation-greg-abbott-dce466dcaa7be541c009a2fdc0b4a286
                www.click2houston.com/news/texas/2023/05/05/texas-ag-ken-paxton-launches-probe-of-austin-childrens-hospital-in-response-to-video-of-social-worker-discussing-gender-affirming-care/
                Szpital sponsorowany przez katoli prosze. Ale afiliacja z uniwersytetem wszystko wyjasnia. Kazdy uniwersytet w US to siedlisko lewackiego scierwa dzis.

• cojestdoktorku Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 08.05.23, 11:03

> Takie to są dylematy demokraty wobec ludzi, którzy nie chcą demokracji i nowocz
      > esności, bo ich poczucie bezpieczeństwa zaspokajają stare, dobrze znane obrzędy

nie mamy się czego wstydzić, przeciwko postępowi i nowoczesności w krajach zachodnich występują nie jakieś babki z chustami na głowie jak u nas ale klasa chyba wyższa średnia:

"Pisarze Hollywood boją się, że zostaną zastąpieni przez algorytmy sztucznej inteligencji.W związku z zagrożeniem dla ich zawodu związanym z korzystaniem przez studia z tekstów wygenerowanych w modelu językowym, Amerykańska Gildia Scenarzystów (WGA) wysunęła żądania względem studiów filmowych i platform streamingowych.
      ....
      WGA ma zamiar też wynegocjować zakaz używania sztucznej inteligencji w rodzaju ChatGPT do pozbawiania pracy scenarzystów."

www.benchmark.pl/aktualnosci/pisarze-w-usa-boja-sie-ze-ai-zabierze-im-prace.html
      artysci tez są przeciwko postępowi:
      cyfrowa.rp.pl/technologie/art37288101-artysci-protestuja-przeciw-ai-jest-coraz-lepsza
      no i te nasze babki z chustami to są motywowane uważanymi za bardziej czyste motywami ideologicznymi, a Ci artyści i scenarzyści to im po prostu o kasę chodzi, parafrazując naszych polityków to nie chcą zmienić pracy i wziąć kredytu chcą zatrzymac postęp żeby było tak jak było

troche odbiegajac to już w dniu dzisiejszym można zupełnie zastąpić lekarzy za pomocą AI, nawet najlepszy lekarz nigdy nie będzie tak dobrze diagnozował jak taki system oparty o AI i majacy dostęp do całej wiedzy medycznej tego świata, tak naprawdę mozna było taki system wprowadzić zanim AI się rozwinęło do dzisiejszego poziomu, no ale co miałaby ze sobą zrobić "lekarska elita"? do niczego nie beda potrzebni, potrzebne są za to pielegniarki, ich sie obecnie zastąpić nie da, więc powinniśmy z lekarzy zrobić pielegniarzy a ich pracę powinna wykonywac AI
      jednak to duża, silna i zbyt wpływowa grupa

"Eksperci wskazują, że błędy medyczne są - zaraz po nowotworach i chorobach serca - kolejną przyczyną śmierci w USA. Rocznie z powodu błędów medycznych umiera tam między 200 tys. a 400 tys. osób."

politykazdrowotna.com/artykul/bledy-medyczne-3-przyczyna-zgonow-w-usa/842883
      dlatego nasze protesty przeciwko nowoczesnosci to nic nie znaczacy nieistotny folklor, prawdziwy opór przeciwko nowoczesnosci ma wymierny koszt liczony setkami tysięcy ofiar

• dorota_333 Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 08.05.23, 20:43
        Piszesz o jednej z form sprzeciwu wobec postępu technologicznego. Zasadniczo masz rację. Zresztą, postęp od dawna nie odbywał się bezkonfliktowo:

pl.wikipedia.org/wiki/Luddyzm

Przyznam jednak, że nie to miałam na myśli. Chodziło mi o modernizację raczej sensu społecznego, także laicyzację. W tych obszarach społeczeństwa szeroko rozumianego Zachodu są już na innym etapie. Dyskusja nad prawami reprodukcyjnymi kobiet, prawami mniejszości, rozdziałem kościoła od państwa jest tam już posunięta do wniosków. U nas to dopiero postulaty oprotestowywane przez zachowawczą część społeczeństwa.

Tak że pisząc o modernizacji miałam na myśli kwestie ideologii bardziej niż technologii. Choć zgoda z tym, co piszesz.
    • monalisa2016 Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 08.05.23, 22:31
      Taka czy inna demonstracja (smiac sie z niej nie bede) jest dowodem ze ludzie bronia sie, bronia swojego przed zawlaszaniem kazdej czesci zycia przez Big-tech. Prosci zrozumieli sens natomiast udajacy swiatlych robia watki z tego. smile, smile
    • ireneo Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 09.05.23, 09:37
      Nie stać ich było na osła, że postawili Jezusa na tej zdobyczy techniki?!
      Czyżby nie znależli się w tym tłumie chętni aby nieść go na swoich barkach.
      • monalisa2016 Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 09.05.23, 21:53
        ireneo napisał(a):

> Nie stać ich było na osła, że postawili Jezusa na tej zdobyczy techniki?!
        > Czyżby nie znależli się w tym tłumie chętni aby nieść go na swoich barkach.

Racja mogli, zrobili to na co bylo ich stac i na co ich wyobraznia pozwolila, a ze ta miejscowosc jest mistycznym miejscem podstosowali sie do tego. Z mapy wynika ze jest to niewielka miejscowosc, moze wies z pewnymi religijnymi korzeniami wiec mam do tego wielkie poszanowanie, po prostu bronia nie tylko wlasnej tozsamosci ale tez ingerencje Big-Tech w zawlaszczaniu bazy ich utrzymania.
        • ireneo Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 09.05.23, 23:07
          monalisa2016 napisał(a):

> ireneo napisał(a):
          >
          > > Nie stać ich było na osła, że postawili Jezusa na tej zdobyczy techniki?!
          >
          > > Czyżby nie znależli się w tym tłumie chętni aby nieść go na swoich barkac
          > h.
          >
          > Racja mogli, zrobili to na co bylo ich stac i na co ich wyobraznia pozwolila, a
          > ze ta miejscowosc jest mistycznym miejscem podstosowali sie do tego. Z mapy wy
          > nika ze jest to niewielka miejscowosc, moze wies z pewnymi religijnymi korzenia
          > mi wiec mam do tego wielkie poszanowanie, po prostu bronia nie tylko wlasnej to
          > zsamosci ale tez ingerencje Big-Tech w zawlaszczaniu bazy ich utrzymania.
          >
          >
          +++++
          utrzymują się z miejsca urojenia?
          Tam właśnie samorzad chce stworzyć bazę utrzymania dla wszelkiej niedouczoności
          • monalisa2016 Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 09.05.23, 23:51
            No nie wiem, moze sie myle ale najprawdopodobniej nie rozumiejac wiecej albo mniej dzisiejsze czasy jak i ped do urzeczywistnienia pewnej niezbyt przyjaznych dla nas ideologii wiadomo nie za darmo tylko z "podsypka pod stolem" rozumie tych ludzi ze sie bronia.
            • monalisa2016 Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 09.05.23, 23:56
              monalisa2016 koryguje
              > No nie wiem, moze sie myle ale najprawdopodobniej, rozumiejac wiecej albo mn
              > iej dzisiejsze czasy jak i ped do urzeczywistnienia pewnej niezbyt przyjaznych
              > dla nas ideologii wiadomo nie za darmo tylko z "podsypka pod stolem" rozumie ty
              > ch ludzi ze sie bronia.
              >
              • ireneo Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 10.05.23, 00:12
                monalisa2016 napisał(a):

> monalisa2016 koryguje
                > > No nie wiem, moze sie myle ale najprawdopodobniej, rozumiejac wiecej albo
                > mn
                > > iej dzisiejsze czasy jak i ped do urzeczywistnienia pewnej niezbyt przyja
                > znych
                > > dla nas ideologii wiadomo nie za darmo tylko z "podsypka pod stolem" rozu
                > mie ty
                > > ch ludzi ze sie bronia.
                +++++
                Bronią się przed zadeptaniem klombu na którym dwom dziewczynkom objawiła się matka boska?

"Setki mieszkańców broniły miejsca znanego z objawień maryjnych przed, jak mówili, "zbezczeszczeniem tronu ich matki".
                Te setki to dwie setki zwiezione autobusami z całej Polski:
                "200 osób zwożonych autokarami z całej Polski uczestniczyło w mszy świętej w tamtejszym sanktuarium maryjnym. Później demonstrujący wybrali się pod krzyż do miejsca, w którym miałoby powstać centrum dystrybucyjne Lidla."
                • monalisa2016 Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 10.05.23, 00:37
                  Nie zdazylam sie jeszcze zaglebic w mistyke tej miejscowosci, spojrzalam na mape jak i na facebook a tam jest niewiele, tyle na ile pozwoli na to intenetowy algorithmus. Jak bede miala czas zaglebie sie w temytyke mistycznej miejscowosci blizej. Sama nazwa miejscowosci nie byla mi obca, znaczy z przypomnienia z dawnej podrozy po Mazurach.
        • zimna-wodka Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 10.05.23, 00:07
          monalisa2016 napisał(a):

> Racja mogli, zrobili to na co bylo ich stac i na co ich wyobraznia pozwolila.

Wyobraźnia pozwoliła im na dużo. I stać ich było też na dużo. Nowy projekt Izery, na miarę naszych możliwości to nie jest mała sprawa. Milion takich na naszych drogach jest jak najbardziej realny o ile ta idea nie zostanie zaprzepaszczona w najbliższych wyborach.

A tak serio. Zakochałem się w tej babci ze zdjęcia, tej z prawej strony zaprzęgu, w adidasach, dzierżącej sznurek (chyba od orła, który wyraźnie chce spierdolić z tej imprezy). Ma ktoś adres?
          • monalisa2016 Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 10.05.23, 00:30
            Powiem szczerze ze zauroczyl mnie ten obrazek, prosci ludzie z prostymi symbolami z ktorymi sie identyfikuja wystapily smialo przeciw culture cancel, przeciw miedzynarodowemu molochowi / nie patrz kto jest wlascicielem, patrz na inwestorow.
            • monalisa2016 Re: Protest przeciw Lidlowi czyli rozważania o wo 10.05.23, 01:14
              Z innego podworka, to mi sie podoba.

www.thegatewaypundit.com/2023/05/hes-back-tucker-carlson-announces-new-show-on-twitter-accuses-fox-news-of-fraud-breach-of-contract/

Znaczy Tucker zwachal sie z Elonem i tak jest dobrze, a moze najlepiej. smile
    • dorota_333 A tak na marginesie: świat zdziadział strasznie 09.05.23, 15:26
      https://bi.im-g.pl/im/21/5b/1c/z29734177IH,Koronacja-krola-Karola-III.jpg

https://bi.im-g.pl/im/ea/df/11/z18741482AMP,2-czerwca-1953-r---Londyn--Krolowa-Elzbieta-II-i-k.jpg
      • czerwony_jak_jablko 2 rzeczy 10.05.23, 00:32
        Kto stoi po ktorej stronie i dlaczego?

Dlaczego szczerbata stara ma czapke a czarno-bialy nie?
        • dorota_333 Re: 2 rzeczy 10.05.23, 09:51
          To Ty nic nie wiesz o monarchii?? Prawdziwy Jankes. U mnie w domu była mała impreza podczas koronacji: zrobiłam kanapki i białym winem piliśmy zdrowie ostatniego króla brytyjskiego. Koronacja z przejazdami trwała prawie 4 godziny.

Wyjaśniam: pierwsze zdjęcie to wydarzenia z soboty - świeżo koronowany Karol III i królowa Camilla na balkonie. Nosi koronę, ponieważ Karol III (tylko on mógł to zrobić) zdecydował, że jego długoletnia kochanka (a później żona) Camilla Parker-Bowles też zostanie koronowana na królową. Podobno na tym balkonie została wybuczana przez tłum.

Drugie zdjęcie sprzed 70 lat: Elżbieta II tuż po koronacji z małżonkiem, księciem Filipem. On nie został królem, był do końca życia księciem-małżonkiem królowej. Elżbieta II miała rację zresztą. Posłużył do spłodzenia kolejnej generacji i pozwolono mu się łajdaczyć.

Korona Karola III i Elżbiety II to ta sama, oczywiście. Na przedzie diament Cullinan II.
          • ireneo Re: 2 rzeczy 10.05.23, 10:14
            dorota_333 napisała:

Nosi koronę, ponieważ Karol III (tylko on mógł
            > to zrobić) zdecydował, że jego długoletnia kochanka (a później żona) Camilla P
            > arker-Bowles też zostanie koronowana na królową. Podobno na tym balkonie został
            > a wybuczana przez tłum.

+++++
            nie chciał ale musiał bo:
            "syn spełnił w ten sposób życzenie matki, aby jego żona została uznana królową po jej śmierci."
            Życzenie było wyrażone publicznie w 70 rocznicę koronacji przez matkę.
            Oni nie mają tego ślubu co - i tak mi dopomóż buk - dlatego głupio byłoby królowi bzykać jakąś dwórkę czy nawet księżną. Królową już trzeba.
            • dorota_333 Re: 2 rzeczy 10.05.23, 15:31
              O, nie wiedziałam. To znaczy, że nie on jest dupkiem.
          • czerwony_jak_jablko Re: 2 rzeczy 10.05.23, 12:03
            A pokaza
            W TV jak beda ich gilotynowac.
            ?

tni
            > ego króla brytyjskiego. Koronacja z przejazdami trwała prawie 4 godziny.
            >
            > Wyjaśniam: pierwsze zdjęcie to wydarzenia z soboty - świeżo koronowany Karol II
            > I i królowa Camilla na balkonie. Nosi koronę, ponieważ Karol III (tylko on mógł
            > to zrobić) zdecydował, że jego długoletnia kochanka (a później żona) Camilla P
            > arker-Bowles też zostanie koronowana na królową. Podobno na tym balkonie został
            > a wybuczana przez tłum.
            >
            > Drugie zdjęcie sprzed 70 lat: Elżbieta II tuż po koronacji z małżonkiem, księci
            > em Filipem. On nie został królem, był do końca życia księciem-małżonkiem królow
            > ej. Elżbieta II miała rację zresztą. Posłużył do spłodzenia kolejnej generacji
            > i pozwolono mu się łajdaczyć.
            >
            > Korona Karola III i Elżbiety II to ta sama, oczywiście. Na przedzie diament Cul
            > linan II.
            • dorota_333 Re: 2 rzeczy 10.05.23, 15:37
              Nie ma takiej opcji, żeby im koronowane główki spadły. Są zbyt dobrym źródłem rozrywki dla gawiedzi.

Bo jak się ogląda obchody takie jak koronacja (wesela royalsów też mogą być), to widać kilka rzeczy. Widać przede wszystkim, że naród pożąda widowisk na najwyższym poziomie. Najwyższym w sensie rozmachu, celebry i stojącej za tym tradycji. Sceneria, kostiumy, oprawa muzyczna, tysiące statystów.

No i widać, że nasi - pożal się Boże - celebryci są żałosnym dziadostwem w porównaniu z turbo celebrytami, royalsami. Już sam widok królewskich insygniów zwala z nóg.

To jest pewna przewaga monarchii nad republiką, przyznaję. Samo to, że nawet tacy sceptycy jak my, jednak wymieniamy na ten temat kilka zdań. A ja - zagorzała republikanka - oglądnęłam całość (4 godziny), sącząc winko.
              • kadilak Re: 2 rzeczy 10.05.23, 15:40
                dorota_333 napisała:

>
                > To jest pewna przewaga monarchii nad republiką, przyznaję. Samo to, że nawet ta
                > cy sceptycy jak my, jednak wymieniamy na ten temat kilka zdań. A ja - zagorzała
                > republikanka - oglądnęłam całość (4 godziny), sącząc winko.

Z gadki raczej mi pasujesz na Demokratke....
                • dorota_333 Re: 2 rzeczy 10.05.23, 16:02
                  Bo ja mówię o republikanizmie w sensie ogólnym, nie odnoszę tego do Waszego podziału Republikanie-Demokraci. Nie w tych kategoriach.

Trudno normalnemu człowiekowi znaleźć miejsce w elektoratach amerykańskich. Jihad squad mnie odrzuca, ale Trump też mnie odrzuca. Na szczęście nie muszę wybierać między nimi.
      • ireneo Re: A tak na marginesie: świat zdziadział straszn 10.05.23, 16:56
        dorota_333 napisała:

> https://bi.im-g.pl/im/21/5b/1c/z29734177IH,Koronacja-krola-Karola-III.jpg
>
        >
        >
        > https://bi.im-g.pl/im/ea/df/11/z18741482AMP,2-czerwca-1953-r---Londyn--Kr
> olowa-Elzbieta-II-i-k.jpg
        A tak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka