Dodaj do ulubionych

Tusk przemowil. Polacy sie poplakali.

05.06.23, 14:21

malo kto pamieta, ze PO kradlo tyle samo, tylko lepeij bo po cichu. Rzad liczyl wam kazdy grosz, zarbialiscie gowniane pienadze a oni krecili takie lody, ze piS moze sie schowac.
Dostaniecie teraz znowu PO w wersji recycled a za 4 lata powrot PiS w glorii smile

Od lat Polską rządzą ludzie, którzy nie potrafią kochać, którzy zakłamali słowo "solidarność" i którzy odbierają nam wolność każdego dnia, kawałek po kawałku - mówił Donald Tusk na zakończenie marszu 4 czerwca

Chcę do was dzisiaj zwrócić się z bardzo poważnymi słowami, z bardzo ważnym przesłaniem. Mógłbym właściwie przeczytać to wszystko, co dzisiaj przynieśliście na swoich banerach, flagach, plakatach - na przykład: „Szczęśliwej Polski już czas". Mógłbym przeczytać to, co wzruszyło mnie, kiedy zaczynaliśmy ten wielki marsz, a widziałem kilka plansz, gdzie napisaliście: "Robię to dla mojej Agusi i Michałka". Ktoś inny napisał: "Robię to dla moich wnuczek i wnucząt". Ja też jestem dzisiaj z wami i będę każdego dnia, noc i dzień, do dnia wyborów, wszędzie z wami, tam, gdzie będziemy bili się o wolną Polskę, o lepszą przyszłość dla Polaków. Będę cały czas pamiętał, że robię to dla waszych Aguś, dla waszych Michałków, dla mojej Lilki, Marysi, Mateuszka, Mikołaja, dla waszych dzieci, dla waszych wnuków, dla was wszystkich. O to idzie ta walka, po to dzisiaj maszerowaliśmy!

Życie staje się proste, kiedy potrafimy odróżnić dobro od zła, a prawdę od kłamstwa. Wiecie, dlaczego dzisiaj wy, wspaniali ludzie, wspaniałe Polki, wspaniali Polacy, uczestniczycie w największym demokratycznym zgromadzeniu w historii demokratycznej Polski? Bo jest nas dzisiaj pół miliona ludzi na ulicach Warszawy. Absolutny rekord. A Polki i Polacy dzisiaj gromadzili się także w innych dużych miastach, małych miejscowościach, na całym świecie - widziałem poruszające zdjęcia choćby ze Szczecina czy Wrocławia, wczoraj z Poznania. I wszędzie, z każdego miejsca w Polsce, dostajecie - i wy, i ja - sygnały, esemesy, informacje: jesteśmy z wami. Pół miliona dzisiaj na ulicach Warszawy to oznacza tak naprawdę miliony, miliony Polek i Polaków w całym kraju. (oklaski)

Tak, „tu jest Polska". Dzisiaj macie prawo to głośno krzyczeć, żeby usłyszeli tam, w pałacu, tam, na Nowogrodzkiej, na Żoliborzu, żeby cała Polska i cała Europa usłyszała was, kiedy mówicie z pełnym przekonaniem: „tu jest Polska".

Nasze dzieci przygotowały ten symbol marszu, biało-czerwone serduszko. To znaczy jedno, że wszyscy, tak jak tu dzisiaj przyszliśmy, wszyscy mamy Polskę w naszych sercach, wszyscy mamy w sercach naszą ojczyznę. To jest rzecz dla nas wszystkich najważniejsza.

Jeździłem po całym kraju w ostatnich tygodniach, miesiącach i wszędzie spotykałem ludzi: czasami wściekłych, złych, czasami zrozpaczonych - czy to był mechanik samochodowy w Sieradzu, czy to była pani Monika w Trzebini ze łzami w oczach mówiąca o tym, jak rząd się od nich odwrócił, mimo że ziemia im się osuwa spod nóg, czy to byli wodniacy i wędkarze płaczący nad zatrutą Odrą, czy pielęgniarki, czy to była pani Agnieszka z niedużego miasta na wschodzie Polski, prowadząca salon kosmetyczny, która bardzo chciała tylko jednej rzeczy: uczciwych i sprawiedliwych podatków. Wszędzie spotykałem po drodze ludzi pięknych, ludzi wspaniałych, którzy naprawdę troszczą się o siebie, o swoją rodzinę, ale z wielką troską mówią także o Polsce.

W każdym z tych miejsc macie swoje kłopoty, swoje problemy. Ale w każdym z tych miejsc każda z was i każdy z was mówili przede wszystkim o tym, co w sercu, o Polsce w naszych sercach.
"Ich nadzieją był nasz brak nadziei. Skończyło się". Co mówili politycy na marszu
Zapisz na później

Obserwuj wątek
    • kadilak Re: Tusk przemowil. Polacy sie poplakali. 05.06.23, 14:21
      Jak wiecie, jestem Kaszebą, dobrze rozumiem historię trochę trudniejszą od prostych interpretacji pana prezesa Kaczyńskiego. A wiecie, że święte słowa Kaszubów brzmią: Czujce tu ze serca toni skład nasz apostolści: Nie ma Kaszub bez Poloni, A bez Kaszub Polści. Ja nie muszę tego tłumaczyć, ale chcę żebyście mnie dobrze zrozumieli. Kaszebi przez dwieście lat mówili o tym, że mają Polskę tu, w sercu toni, czyli głębi, tak jak my dzisiaj. I wszędzie, gdzie nasza historia jest łatwiejsza, prostsza, trudniejsza, przez całe stulecia, kiedy nas najeżdżali, kiedy zmieniali nam granice, przesiedlali, Polska była w naszych sercach. I wszyscy wiedzieliśmy - dwieście lat temu, sto lat temu, wiemy to dzisiaj, tak jak wiedzieliśmy o tym 34 lata temu, kiedy wybraliśmy wolną Polskę, kiedy upadł komunizm - że tak długo, jak mamy Polskę w sercach, tak naprawdę nikt i nic jej nie zagrozi. Co to znaczy Polska w naszych sercach? To przecież nie jest geografia, to przecież nie jest abstrakcyjny termin. Polska to jest wolność. Polska to jest solidarność. Polska to jest miłość do tej ziemi, do swoich rodaków, do swojej historii. Nie ma Polski bez miłości, solidarności i wolności.

Dlaczego dzisiaj pół miliona Polek i Polaków wyszło na ulice? Bo czujemy, że od lat Polską rządzą ludzie, którzy nie potrafią kochać, którzy zakłamali słowo "solidarność" i którzy odbierają nam wolność każdego dnia, kawałek po kawałku.

Jesteśmy dzisiaj tu po to, żeby pokazać, że skoro pół miliona potrafiło wyjść na ulice i powiedzieć: jesteśmy razem, nic nas nie podzieli. Nikt nas nie zniszczy. Bo mamy Polskę w naszych sercach, bo wierzymy, że szczęśliwej Polski właśnie nadchodzi czas. Ja głęboko w to wierzę, tak jak wierzę w to, że ten ogrom ludzi, to morze głów, to morze biało-czerwonych sztandarów jest dzisiaj w Warszawie, ponieważ uwierzyliście także w zwycięstwo.

Chcieli wam wmówić, że nie macie już szans, od lat powtarzali wszystkie możliwe kłamstwa, także na wasz temat. Ich wielką nadzieją był brak naszej nadziei, ich siłą była nasza bezsiła. Skończyło się. Dzisiaj cała Polska, my wszyscy widzimy, słyszymy „Jeszcze Polska nie zginęła", idziemy do zwycięstwa, bo wiemy, że Polska znaczy miłość, solidarność i wolność. I wiemy, że znaleźliśmy w sobie tę siłę, bo zaczęliśmy mówić prawdę. (oklaski)

Chcę wam też powiedzieć te banalne słowa: demokracja umiera w ciszy. Od dzisiaj nie będzie już ciszy. Wy dzisiaj podnieśliście głos, w imieniu 38 milionów Polek i Polaków. Podnieśliście głos za demokracją, żeby nie umarła, mimo codziennych zamachów PiS, Kaczyńskiego i tej władzy na jej fundamenty. Nie, demokracja w Polsce nie umrze, nie będzie ciszy, będziemy głośno krzyczeć.

Chcieli odebrać nam nadzieję, chcieli nam wmówić, że nie mamy szans na zwycięstwo, chcieli nas podzielić. Niektórzy chcieli nam wmówić, że niczego nie da się uzgodnić, że gdzie dwóch Polaków, to trzy zdania, cztery partie. Nie, kochani. Dzisiaj zobaczyli pół miliona ludzi na ulicach, którzy są zjednoczeni. Chcę dzisiaj zapytać wszystkich w Polsce, zapytać bardzo głośno i zdecydowanie: czy na pewno warto szukać różnic między nami?
      W Warszawie Tusk i Wałęsa na czele marszu 4 czerwca, w TVP Info - Tusk i Wałęsa jako zdrajcy
      Zapisz na później

Przecież wszyscy, jak tu jesteśmy, chcemy Polski wolnej, chcemy Polski praworządnej, chcemy Polski bezpiecznej, chcemy Polski uczciwej, chcemy Polski czystej i zielonej, chcemy Polski samorządowej i chcemy Polski europejskiej. (oklaski)

Czy jest tutaj ktoś - wśród tego pół miliona - kto nie może się podpisać obiema rękoma pod tymi siedmioma punktami? Czy nie warto poświęcić swojego czasu, swoich wysiłków? Ja jestem gotów swoje życie poświęcić, żeby Polska była znowu taka, jak w tych siedmiu punktach. (oklaski)

Musimy to też głośno powiedzieć - a ważniejsze od słów jest to, że dzisiaj Polska, że dzisiaj Europa i cały świat nie tylko zobaczyli, ale i usłyszeli - że jeszcze Polska nie zginęła. A to oznacza, że nie zginęła wolność, że my tej wolności potrafiliśmy bronić, potrafiliśmy świat zachwycić tyle razy w historii - wtedy, kiedy stawaliśmy po stronie wolności, po stronie słabszych, po stronie atakowanych, upokarzanych, prześladowanych przez władze. W ostatnich latach, w ostatnich miesiącach też potrafiliśmy zachwycić całą Europę i cały świat swoją solidarnością i swoją determinacją, kiedy mówiliśmy, że nie
    • dorota_333 Nie chrzań, Kadi, nie chrzań 05.06.23, 14:25
      > malo kto pamieta, ze PO kradlo tyle samo, tylko lepeij bo po cichu. Rzad liczyl
      > wam kazdy grosz, zarbialiscie gowniane pienadze a oni krecili takie lody, ze
      > piS moze sie schowac.

To są przecież brednie. Zupełne.
      • kadilak Re: Nie chrzań, Kadi, nie chrzań 05.06.23, 14:41
        dorota_333 napisała:

>
        > To są przecież brednie. Zupełne.

To ciekwawe. Ciekawe, dlaczego przegrali wybory ?
        • monalisa2016 Re: Nie chrzań, Kadi, nie chrzań 05.06.23, 14:49
          Skok na OFF i wiele, wiele innych afer. Wybaczyli juz mu Polacy? smile

www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/skok;na;pieniadze;z;ofe;rzad;zabiera;nam;150;miliardow;zlotych,14,0,1375502.html
        • dorota_333 Zdecydowało zmęczenie narodu ciepłą wodą w kranie 05.06.23, 14:57
          ...czyli jakby naturalne zmęczenie władzą po dwóch kadencjach. Na to nałożyło się kilka czynników. Sprokurowana przez PiS afera podsłuchowa (powszechne oburzenie ośmiorniczkami). Obietnice socjalne. Wykorzystanie kłamstwa smoleńskiego. Kampania w mediach społecznościowych. Najazd migrantów z Syrii na Europę Zachodnią.

A te dwa decydujące punkciki procentowe zapewniło PiS-owi skłócenie lewicy. Zandberg dobrze wystąpił w TV i to pogrążyło SLD. Dzięki temu PiS uzyskał minimalną większość. A potem poszło jak lawina.

Dużo było przypadkowości w tym wydarzeniu.
          • kadilak Re: Zdecydowało zmęczenie narodu ciepłą wodą w kr 05.06.23, 15:02
            dorota_333 napisała:

> ...czyli jakby naturalne zmęczenie władzą po dwóch kadencjach.

Jeśli ktokolwiek się łudził, że nagle PiS-owi zacznie spadać, bo w Warszawie odbył się wielki marsz, jest w błędzie. Dla PiS mobilizacja wyborców opozycji, którzy poszli na marsz, jest pewnym problemem, ale dominacja Donalda Tuska na opozycji już takim problemem wcale nie jest - jest wręcz szansą.
            Dlaczego?
            Gdy na opozycji dominatorem jest Tusk, to PiS ma tylko jednego przeciwnika, którego zna bardzo dobrze. Szef Platformy przy całej swojej sile i politycznej inteligencji emocjonalnej ma też potężny bagaż negatywnych elementów swojego wizerunku. Ludzie pamiętają podwyższenie wieku emerytalnego i standard życia w latach 2007-15.

To jaki to był standard tgo zycia? Wyzszy? Nizszy? He ? Jaki?

Gdybym ja glosowal w tych wyborach, to pamietalbym jebnietemu Kaszubowi co innego. Tusk zaoferowal starej opozycji z lat 80 jednorazowy zalsilek/ jalmozne w wysokości 800 zlotych. I to tylko dla tych, co maja zadnego dochodu i laza po śmietnikach. A PiS od razu dal tym kilku raptem tyiacom ludzi 400 PLN miesiwcznie, z poprawka inflacyjna co roku.Jebac te pieniądze, liczy się pamięć. Gdyby nie my to pracowalilibysce do dziś w państwowych przedsiębiorstwach a na wczasy jeździli do uilgarii. Raz na 10 lat.

Ten marsz doskonale odciąga uwagę od konkretnych postulatów PO takich jak kredyty 0 proc., 800+ od czerwca czy "babciowego". Jest za to bardzo prosty postulat: odsunąć PiS od władzy, bo "PiS to kłamstwo, złodziejstwo i drożyzna". Z kampanii o politykach publicznych - takiej racjonalnej, na postulaty ws. świadczeń społecznych, edukacji, służby zdrowia czy bezpieczeństwa - wracamy do kampanii czysto emocjonalnej, a w takiej Tusk radzi sobie bardzo dobrze.

Ciekawe, jak to podniesie standar zycia tym co co dnia podnosza sucha dupe i zapierdalaja do roboty. He ?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29838435,marcin-duma-jest-przelom-kampania-zmienia-formule-dla-pis.html#s=BoxMMtCzol1
            • dorota_333 Re: Zdecydowało zmęczenie narodu ciepłą wodą w kr 05.06.23, 16:01
              Negatywny wizerunek Tuska jest niezwykle pracowicie budowany przez TVP, od rana do wieczora, najbardziej absurdalnymi i chamskimi metodami. Ten propagandowy rzyg nie wychodzi jednak poza twardy elektorat PiS.

Co do budowania kampanii na emocjach - myślę, że Tusk jest zbyt starym wyjadaczem, żeby proponować tylko emocje. Jednak - o czym już pisałam, przepraszam, że się powtarzam - głównym programem musi być koniec rządów degradujących Polskę. Potem dopiero można myśleć o odbudowie. Jak chałupa płonie, to nie jest czas na wybieranie firanek.

Uporczywie chcesz dyskusji "w czym było lepiej, a w czym teraz jest gorzej". Od prawie ośmiu lat powstało na ten temat setki wątków tylko na tym Forum. Spójrz gdzie chcesz. Nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi w dwóch zdaniach na temat rozległości negatywnych zmian w Polsce PiS.
              • kadilak E. to nie bedzie chyba wazne ? 05.06.23, 16:39
                W koncowym rozrachunku.
                Tak mi sie cus wydaje.

Nie możesz wygrać wyścigu jako komitet, musi być jeden człowiek na czele". Kolegialność opozycji przez ostatnie 8 lat była jej największą wadą i słabością w porównaniu z zarządzaną jednoosobowo przez Jarosława Kaczyńskiego partią władzy. Donald Tusk postanowił z tym skończyć.

A jak? Sam stanac na czele zjednoczonej opozycji i jednoosobowo zarzadzac PO plus cala to banda, co sie do PO przyczepi. Jest nadzieja. W glupocie Tuska i opozycji. Do wyborow szmat czasu. jestem w 100% pewien, ze dadza rade. Spierdolic.
                Brawo oni. Brawo wy.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29838472,pawlowski-donald-tusk-upokorzyl-pozostalych-liderow-opozycji.html#s=BoxMMtCzol2
                • dorota_333 Re: E. to nie bedzie chyba wazne ? 05.06.23, 19:24
                  > Jest nadzieja. W glupocie Tuska i opozycji. Do wyborow szmat czasu.
                  > jestem w 100% pewien, ze dadza rade. Spierdolic.

Tę nadzieję dzielisz ze sporą rzeszą członków PiS z samym prezesem na czele. Tylko to im zostało. A jeżeli Tusk większych błędów nie popełni? smile

Suflowanie opozycji konfliktu wewnętrznego to robota zwolenników PiS.
                • lastboyscout Re: E. to nie bedzie chyba wazne ? 05.06.23, 19:57
                  Mnie sie podoba jak ludzie daja sobie wmowic, ze jest jakas wladza i jakas opozycja wink

Wszedzie.
    • jorl11 Re: Tusk przemowil. Polacy sie poplakali. 05.06.23, 19:34
      kadilak napisał:

> Gdybym ja glosowal w tych wyborach, to pamietalbym jebnietemu Kaszubowi co in
      > nego. Tusk zaoferowal starej opozycji z lat 80 jednorazowy zalsilek/ jalmozne w
      > wysokości 800 zlotych. I to tylko dla tych, co maja zadnego dochodu i laza po
      > śmietnikach.

Slusznie ze tylko tym co naprawde nic nie maja albo i to nawet nie. Ta opozycja antykomunistyczna walczyla o kapitalizm a wiec dostali ten swoj ukochany system gospodarczy wiec niech pokaza jak sobie w tym daja rade. I zeby mieli wiecej zapalu aby to pokazac o jaka wspaniala przyszlosc walczyli zadne zapomogi.

>A PiS od razu dal tym kilku raptem tyiacom ludzi 400 PLN miesiwczn
      > ie, z poprawka inflacyjna co roku.

Walczyli o kapitalizm niech pkaza jak sobie dadza w nim rade, nic im nie dawac, zakaz dawania i to dozywotni

>Jebac te pieniądze, liczy się pamięć.

A tu klamiesz kadi. Dla Ciebie liczy sie pieniadze. Ale moze dla Bojownikow o Kapitalizm trzeba byloby robic coroczne akademie gdzie by ich chwalono i klepano po plecach a nie dawac kase. Liczy sie pamiec nie pieniadze przeciez. Dojazd na akademie ale na wlasny koszt dla takich Bojownikow jak Ty. Bufet tez odplatny, tylko mowy i klepanie po plecach za darmo byscie dostawali.

> Gdyby n
      > ie my to pracowalilibysce do dziś w państwowych przedsiębiorstwach a na wczasy
      > jeździli do uilgarii. Raz na 10 lat.

Najpierw to Ty sam schowales sie na panstwowej robocie chociaz walczyles niby o kapitalizm.
      .
      Poza tym komuniscie juz na poczatku lat 80tych XXw wiedzieli ze kapitalizm jest duzo bardziej produktywny i sie zabierali jak przejsc z komunizmu czyli panstwoej gospodarki na kapitalizm. Calkiem powaznie. Glowna przeszkoda byl wyscig zbrojen Roegana gdzie ZSRR sie obawial, i slusznie, ze podczas przechodzenia z komunizmu na kapitalizm panstwa socjalistyczne beda bardzo oslabione i moga byc wtedy zniszczone militarnie przez Zachod. Tego sie obawiano i dlatego przejscie na kapitalizm bylo opozniane.
      Dla Zachodu to pasowalo bo im dluzej byl komunizm tym rozstep pomiedzy kapitalistycznymi krajami a obozem socjalistyczny byl wiekszy, gospodarczo. No i Zachod ciagle mial nadzieje ze przy tym przejsciu da sie zrobic wojny domowe w krajach komunistycznych. Np. w Polsce Jaruzelski temu zapobiegl. Stanem Wojennym. Co wcale sie Zachodowi nie podobalo, jakies 100tys trupow w Polsce to byloby dobrze dla Zachodu, jak wiecej wspaniale,
      • lastboyscout Re: Tusk przemowil. Polacy sie poplakali. 05.06.23, 19:54
        To gdzies jeszcze jest ten twoj kapitalizm ? wink
        GDZIE?
        • jorl11 Re: Tusk przemowil. Polacy sie poplakali. 06.06.23, 18:43
          lastboyscout napisał:

> To gdzies jeszcze jest ten twoj kapitalizm ? wink
          > GDZIE?

Oczywiscie ze jest. Rozni sie od komuny tym ze nie jest panstwowa gospodarka, w kapitalizmie istnieje prywatna wlasnosc srodkow produkcji, wolny rynek, wolnosc gspodarcza.

Ja doskonale znam jak bylo w komunizmie, jak dzialala gospodarka panstwowa. Wiem bo 10 lat konstruowalem w komunistycznym przemysle ale i mialem dodatkowe prace na moje Politechnice gdzie tez kosnstruowalem urzadzenia. Wiem jak bylo to nieproduktywne.

Wyemigrowalem do kapitalistycznych Niemiec i tam znowu konstruowalem elektronike przemyslowa w calkiem prywatnej firmie z wlascicielem. W warunakach konkurencji wolnosci gospodarczej. to robilem 35+lat. Nawez po osiagnieciu wielku emerytalnego wlasciciel podsuwal mi nastepne umowy abym dluzej u niego pracowal. najpierw 2 lata potem pol roku nastepne pol roku az sie 5,5 roku uzbieralo.
          Bylem szefem biura konstrukcyjnego w tej firmie mialem kilku inzynierow Niemcow jako podwladnych, jedynym moim szefem byl wlasciciel firmy.
          Jak to dzialalo wiem doskonale i wiem doskonale jak to duzo lepiej dzialalo jak w komunie w gospodarce planowej, panstwowej.
          Do tego bywalem w zawodowym zyciu w kapitalizmie w wielu podobnych firmach przemyslowych glownie w Niemczech ale i Austrii i tez Francji gdzie prowadzilem techniczne rozmowy z tamtejszymi inzynierami bo dla nich konstruowalismy i produkowalismy urzadzenia wg ich wymagan. Dlatego te czeste kontakty. I od wewnatrz widzialem jak w tamtych firmach wyglada praca i uwazam ze to byl kapitalizm i ten mi sie cholernie podobal bo wlasnie tak dzialal aby byc produktywny. I bedac w komunie sadzilem ze tak byc powinno w kapitalizmie, wyjechalem tam i mialem to co chcialem.

Te inne firmy byly rozne i takie majace wlasciciela jak i jakies spolki akcyjne, rozne formy wlasnosci ale zawsze kapitalistyczne.
          Tak, istnieje kapitalizm i on jest produktywny. Nie jak ta gnijaca komuna.

Nie dotarles drogi LBS do odpowiedznie poziomu w USA byles w samym dole wiec i masz pojecie o gospodarce kapitalistycznej jak zgorzknialy kopany w d.. imigrant.
          • lastboyscout Re: Tusk przemowil. Polacy sie poplakali. 06.06.23, 19:22
            w kapitalizmie istnieje prywatna wlasnosc srodkow produkcji,

To nieprawda.
            Kapitalizm, jest wtedy kiedy wlasnosc srodkow produkcji NIE NALEZY do monopoli i oligopoli.

Malo tego: lawino CORAZ MNIEJSZA czesc wlasnosci srodkow produkcji a nawet wszelkiej wlasnosci (netto, po dlugach) jest wlasnosci spoleczenstwa.

I DLATEGO to NIE JEST kapitalizm bo w kapitalizmie jest dokladnie ODWROTNIE.

wolny rynek, wolnosc gspodarcza

Wolny rynek, wolnosc ?!
            Prawda, ze zartujesz?

Wyemigrowalem do kapitalistycznych Niemiec i ta cala reszta zaklamanych, zyczeniowych banialukow.

Mam wielu znajomych w Niemczech.
            Latwo porownac kazdy aspekt zycia.
            My biedniejemy ale przy was to jestesmy totalnymi krezusami ! smile

Nie dotarles drogi LBS do odpowiedznie poziomu w USA byles w samym dole wiec i masz pojecie o gospodarce kapitalistycznej jak zgorzknialy kopany w d.. imigrant.

Proponowalem ci juz, cieniasie, zaklad o weryfikacje mojej pozycji finasowej:

Jestem milionerem (technicznie multimilionerem), grube kilkaset tysiecy dochodu, posiadam korporacje,
            zona jest dyrektorem i Corporate Compliance Officer w duzej firmie nowojorskiej medycznej, wszyscy mamy tutejsze wyzsze wyksztalcenie biznesowe a umowe zakladu pomiedzy nami sporzadzi moja corka, partner w znaczacej manhattanskiej firmie prawniczej.

Wchodzisz w zaklad czy w nieskonczonosc bedziesz sie tu zkorzkniale pocieszal, zapluty folksdojczu ?
      • kadilak Od Kaszeba gorszy tylko folksdojcz. 05.06.23, 19:57
        jorl11 napisał:

>
        > Slusznie ze tylko tym co naprawde nic nie maja albo i to nawet nie. Ta opozycja
        > antykomunistyczna walczyla o kapitalizm a wiec dostali ten swoj ukochany syste
        > m gospodarczy wiec niech pokaza jak sobie w tym daja rade. I zeby mieli wiecej
        > zapalu aby to pokazac o jaka wspaniala przyszlosc walczyli zadne zapomogi.

Najmlodsi ludzie z tamtych czasow maja dzis po 60, ty parchu ty.

> Walczyli o kapitalizm niech pkaza jak sobie dadza w nim rade, nic im nie dawac,
        > zakaz dawania i to dozywotni

Moze kiedys wystartyje na prezydenta Polski...jak wygram, to zabronie wpuszczac folsdojczy do Polski. Albo kaze zaplacic za dzien pobuty 5000 euro.

Bufet tez odplatny
        > , tylko mowy i klepanie po plecach za darmo byscie dostawali.

E, to tyu mysisz ze to tylko te szesc stow ?? Nie, folksdojsz, my duzo wiecej teraz dostalismy. Bezplatne leki, opieke pielegniarka, bez kolejki do lekrzy z NFZ, bezplatny dom starcow dozywotnio, jak sie komu watroba wykonczy , znizki na przejazdy, przeloty i pare innych drobiagow. I to wszystko tylko PiS.

• jorl11 Re: Od Kaszeba gorszy tylko folksdojcz. 06.06.23, 18:54
          kadilak napisał:

> Najmlodsi ludzie z tamtych czasow maja dzis po 60, ty parchu ty.

No i? ja w tym wieku i 10 lat dluzej ostro pracowalem w moim ulubionym kapitalizmie. I zarabialem wielkie pieniadze bo dobrze i w dobrym zawodzie pracowalem.

> Moze kiedys wystartyje na prezydenta Polski...jak wygram, to zabronie wpuszczac
          > folsdojczy do Polski. Albo kaze zaplacic za dzien pobuty 5000 euro.

W USA byles szaraczkiem, szeregowym pracownikiem, zarabiales g.. ale miales prace gdzie w nosie dlubac godzinami mogles wiec nie nadajesz sie do niczego.
          Ale sproboj w koncu cos osiagnac w zyciu. Czekam.

> E, to tyu mysisz ze to tylko te szesc stow ?? Nie, folksdojsz, my duzo wiecej t
          > eraz dostalismy. Bezplatne leki, opieke pielegniarka, bez kolejki do lekrzy z N
          > FZ, bezplatny dom starcow dozywotnio, jak sie komu watroba wykonczy , znizki n
          > a przejazdy, przeloty i pare innych drobiagow. I to wszystko tylko PiS.

No tak bedzies bez kolejki do lekarza, rozumiem to osiagniecie. Ja mam kapitalistycznie tu w Niemczech duzo wiecej.
          Kolejek do lekarza i tak nie mam mam dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne na pobyt w szpitalu. Wtedy bedzie sie mna zajmowaj Szef lekarzy a nie asystent ktory sie musi na kims uczyc. Pokoj jednoosobowy. Dodatkowe ubezpiecznie tez na opieka na problemy w starosci obok tego niemieckiego panstwoego ktore nie jest samo zle juz.

Ale rozumiem ze uciekasz z USA w USA nie mialbys gdzie mieszkac, nie dorobiles sie wlasnego domu jakbys chcial czynsz placic to bys musial miec podwojna emeryture. No chyba nore gdzies na pustkowiu.
          Zreszta w Polsce tez czeka Ciebie nora bo tylko cos takiego bedzie Cie stac. No chyba ze od razu wskoczysz do Domu Starcow fundowanego prze PiS, to rzwiazanie dla Ciebie. Sadzac po tym jakim jestes juz zdechlakiem moze sie Tobie taki Dom Starcow naprawde nalezy?
    • kadilak EMERYTURY DLA UKRAIŃCÓW - WYSTARCZY JEDEN DZIEŃ 05.06.23, 21:10
      Pracy w Polsce ?

Ciekawe czy to prawada ? Wyglada na polski bubel prawny polskich idiotow.

www.youtube.com/watch?v=zcl4ZhhWzYQ
    • dorota_333 "W czerwcu opozycja zapowiedziała zwycięstwo. We w 10.06.23, 14:58
      ...wrześniu jej liderzy już siedzieli".

To tak gwoli przypomnienia, trochę historii.

wyborcza.pl/alehistoria/7,121681,29850588,proces-brzeski-zamach-na-panstwo-prawa-los-30-milionow.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka