Dodaj do ulubionych

Zmasowany atak na dolara

13.07.23, 13:34
Dolar leci  na głowę, jak już portale finansowe wrzucają to w nagłówkach, to znaczy ze cos sie dzieje. Forex na ogół nie jest priorytetem.

Fund titans are betting on everything gaining against the dollar.The greenback is weakening as US interest rates near a peak and the Federal Reserve’s aggressive tightening begins to take a toll on the world’s largest economy, investors say. That will set the stage for the likes of the yen, kiwi and emerging-market currencies such as the Brazilian real and Colombian peso to strengthen.

Shorts stawiają na osłabienie dolara ogromne sumy:

Jim Leaviss, chief investment officer of public fixed income at M&G Investments which oversees $366 billion, is shorting the dollar against the yen.

10 podrzędnych walut poszło zgodnie w gore na parach z dolarem:

Every Group-of-10 currency has strengthened against the greenback over the past month. 

Oficjalnie, oczywiscie jest to efekt bliskiego konca podwyzek stop i spowolnienia gospodarki USA spowodowanego 12 podwyżkami, które już mieliśmy. Wróć,  jak mawia znany forumowicz smile :: jakiego spowolnienia u bulwy nędzy???Giełda na historycznych poziomach, bezrobocie w USA najniższe od 70 lat.Brakuje rak do pracy, 13 milionów wakatów mamy tu u nas i małe szanse na ich  zapełnienie.Mało tego, inflacja najniższa wśród krajów tzw rozwiniętych. Malo tego- na paszport USA czeka sie 14 miesiecy (!!) bo rekordowa liczba Jankesow podrozuje do Europy (No, moze szukaja miejsca na osiedlenie, to mozebyc tez opcja...)

I co?

Rzeczywistość przyziemna, obserwowana przez nas w USA na codzień jest zupełnie inna, ale to nie ma znaczenia dla globalnej pozycji dolara przeciez. Oficjalnie wszystko za furczy.
A dolar dalej spada swobodnie z przyspieszeniem ziemskim g.Dodatkowo, jeżeli w USA faktycznie byłby ekonomiczny kryzys, to momentalnie rozlały sie po świecie. Nawet uwzględniwszy zniszczenia dokonane przez dwa lata przez lewice, USA to ciagle znaczaca ekonomia na mapie  swiatowych gospodarek.
No ?

Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 14:08
      Umiesz sobie wyobrazić (fikcja) że któregoś pięknego weekendu Arabki, Afryka, Chiny, ... itd powiedzą Stanom i innym: od zaraz płacicie nam za ropę, za gaz, za ... w naszej nowej rozrachunkowej walucie, walucie podłożonej złotem, surowcem, ...? Jaki wpływ miałoby to na światowy system finansowy? Swiatowy crash!!! Nic wykluczyć nie można nawet tej fikcji. smile
    • dorota_333 Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 16:02
      Zmasowany atak - nie ma co takich dramatycznych rzeczy pisać, to jest po prostu spekulacja na dużą skalę. I jak każda ma swoje ograniczenia (chociażby czasowe).

Zobaczysz, jaki będzie szum, jak ktoś zacznie masowo te shorty wyciskać. Co wtedy powiemy? USA odzyskują pozycję mocarstwa?

Szczerze mówiąc, mnie bardziej takie informacje ruszają:

tvn24.pl/swiat/usa-narkotyk-zombie-powaznym-zagrozeniem-bialy-dom-reaguje-na-ksylazyne-7219230

Wygląda na to, że (kolejna zresztą) władza zupełnie nie radzi sobie z zagrożeniami dla zdrowia publicznego. Jeśli gdzieś widać upadek, to tutaj właśnie. Przynajmniej tak to widać z perspektywy obserwatora europejskiego.
      • kadilak Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 16:36
        dorota_333 napisała:

>
        > Wygląda na to, że (kolejna zresztą) władza zupełnie nie radzi sobie z zagrożeni
        > ami dla zdrowia publicznego. Jeśli gdzieś widać upadek, to tutaj właśnie. Przyn
        > ajmniej tak to widać z perspektywy obserwatora europejskiego.

Domyslam sie ze zdazylas sprzedac dolce …
        Tranq i narkomani gowno mnie obchodzą, poki taki ch..j nie probuje mnie zamordować. Niech sobie umierają na zdrowie.
        Nie ma to bezpośredniego, znaczącego wpływu na moje zycie ani na cene dolara ani na ceny mieszkan w Polsce wiec partole ich.
        Dzis rano miałem nawet tego gnoja budzic po drodze do roboty, ale myse sobie obudze parcha a on mnie dzbnie i po co mi to ?Niech zdycha.
        • dorota_333 Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 19:33
          > Domyslam sie ze zdazylas sprzedac dolce …

No, straciłam sporo, ale już nie mam.
          • kadilak Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 19:40
            dorota_333 napisała:

> > Domyslam sie ze zdazylas sprzedac dolce …
            >
            > No, straciłam sporo, ale już nie mam.

Czyli sama nie wierzysz w to co piszesz smile
            • dorota_333 Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 20:46
              W jakim sensie: nie wierzę w to, co piszę? Ja nie twierdzę, że dolar będzie się umacniał.

Po prostu: Twoja opinia o słabości dolara jest mocno przesadzona, bo motywowana politycznie. Ty obstawiasz upadek Ameryki, nie dolara.
              • monalisa2016 Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 22:55
                Zaden upadk Ameryki, zaden upadek dolara, dolar zostanie ale przestanie byc waluta swiatowa. Chodzi tu o upadek systemu finansowego, systemu niewolniczego ktory jest zbudowany na kredytach jak i wydzierzawianiu i ubozeniu spoleczenstw.

Lata temu dyskutowalismy na jednym z polskich forum na temat wlasnosci, Polacy uwazali ze to co posiadaja, ze to czego sie dorobili jest ich wlasnocia.
                Guzik z pentelka, nic nie jest ich wlasnoscia, nawet zarobione, uciulane pieniadze ktore sa trzymane w banku nie sa wlasnoscia.
                One sa wlasnocia wraz z kontem banku.
                Tego dyskutanci z Polski zrozumiec nie potrafili.
                Klaus Schwab napisal w ksiazce w pierwszym jej wydaniu "nie bedziesz nic posiadal, bedziesz szczesliwy", w nastepnych wydaniach bylo te twierdzenie wyjete z tekstu.
                Jego prawa reka Yuval Noah Harari futurolog (Zukunftsforscher) zapowiada i pyta sie: "powszechne stosowanie sztucznej inteligencji wypchnie setki milionów ludzi z rynku pracy do nowej „bezużytecznej klasy”
                Co więc "bezużyteczna klasa" będzie robić przez cały dzień?"

Czlowiek dla pewnych elit jest "bezużyteczna klasa"
                • wykrywacz_klamcow haha swietłana odkrywca :P 18.07.23, 12:46
                  monalisa2016 napisał(a):

>Chodzi tu o upadek systemu finansowego, systemu niewolniczego...

zaczynasz odkrywać, że u was w rosji jesteście tylko niewolnikami putina?
                  długo ci się zeszło swietłana tongue_out
              • kadilak ...w sumie mozesz jeszcze miec racje.... 14.07.23, 02:11
                dorota_333 napisała:

> W jakim sensie: nie wierzę w to, co piszę? Ja nie twierdzę, że dolar będzie się
                > umacniał.
                >

Patrze na pasek z cenami commodities- doslownie wszystko idzie w gore, co jest oczywistym efektym upadku dolara. O ropie, zlocie srebrze, crypto nawet nie wspominam. Zaraz za tym przyjdzie nawrot inflacji. Wiec w Q3, zamiast obnizac stopy, beda je podnosic , szybko i ostro, chyba ze zaklamia odczyt inflacji .A jak zaklamia, to bedziemy mieli recesje o jakiej sie nikomu jeszcze nie snilo.
                Do tego mamy drastyczny spadek obrotow handlowych z Chinami, czyli kolejny czynnik na ostry wzrost cen. A jak do tego faktycznie dojdzie maly short squeezik na dolarze, to juz mamy perfect storm.
          • lastboyscout Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 19:45
            No, straciłam sporo, ale już nie mam.

Ciekawe co kupilas?

Zlotowki, juany, rupie, ruble, euro?

Przyznaj sie rozowa ! smile

Dzisiaj jest 13 do 3 w inflacji polsko- amerykanskiej inflacji, mowi ci to cos?
            Oczywiscie nalezaloby wziasc poprawke na wzrost/spadek dochodu/dostepnosc pracy.
            I przeliczyc na koszyk niezbednych dobr.

A potem powrocic do takiej dyskusji za np. rok.

Wtedy bedzie dopiero smiesznie, zwlaszcza jezeli uwzgledni sie zoltych:

www.money.pl/gospodarka/chiny-zalamanie-eksportu-w-czerwcu-2023-rgospodarka-na-biegu-wstecznym-6919206101126080a.html
            • kadilak Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 20:46
              lastboyscout napisał:

> No, straciłam sporo, ale już nie mam.
              >
              > Ciekawe co kupilas?

Kupila dolary, zakladajac ze PLN poleci a dolce sie utrzymaja i tansze juz nie beda. Zalozenia bylo sluszne ale kolezanka zrobila blad, sprzedajac dolce ze strata. Osobiscie wyznaje juz zasade, ze raczej strace wszystko, niz sprzedam ze strata. Nigdy wiecej.
              A jak bedzie z dolarami- to sie jeszcze okaze.

> Wtedy bedzie dopiero smiesznie, zwlaszcza jezeli uwzgledni sie zoltych:

www.axios.com/2023/07/12/us-top-trading-partner-mexico-china
              • dorota_333 Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 20:50
                > raczej strace wszystko, niz sprzedam ze strata

Możesz stracić tyle, że już nie odrobisz. Tak, ucinanie strat jest bardzo bolesne, ale to konieczność.
                • kadilak Nie ma zadnej koniecznosci. 18.07.23, 03:31
                  dorota_333 napisała:

> > raczej strace wszystko, niz sprzedam ze strata
                  >
                  > Możesz stracić tyle, że już nie odrobisz. Tak, ucinanie strat jest bardzo boles
                  > ne, ale to konieczność.

Koniecznosc?
                  Hehe. Gdzie ta koniecznosc?
                  Stawianie na stabilnosc swiata=slaby dolar, w sytuacji, gdy "przywodca wolnego swiata" moze sie jutro potknac i zabic a jego miejce zajmie osoba chora na umysle? Za tydzien eojna w Ukrainie moze zminic charakter na konflikt nuklearny a Chiny, z padajaca gospodarka, moga ruszyc na Tajwan. Swiat sie chwieje jak nozki w galarecie a stawianie na stabilnosc to jakas koniecznosc?
                  Nerwy trzeba miec albo kase trzymac w banku na lokacie na 5%.
                  • dorota_333 Re: Nie ma zadnej koniecznosci. 18.07.23, 09:40
                    Nie rozumiesz, o czym piszę. Ja Ci nie każę stawiać na stabilność lub nie stawiać. To jest wyłącznie kwestia techniczna: pozycję przynoszącą straty trzeba uciąć, żeby strata nie urosła katastrofalnie (oczywiście dywersyfikacja portfela obowiązuje).

To ucinanie strat jest najtrudniejszą rzeczą do nauczenia się na giełdzie. Niektórzy nigdy tego nie przeskoczą.

A sprawa dolara i geopolityki to zupełnie inna historia.

Tak nawiasem mówiąc: świat zawsze się chwiał jak nóżki w galarecie. Ryzyka istniały zawsze, to element normalności.
                    • kadilak Re: Nie ma zadnej koniecznosci. 18.07.23, 12:16
                      dorota_333 napisała:

> Nie rozumiesz, o czym piszę. Ja Ci nie każę stawiać na stabilność lub nie stawi
                      > ać. To jest wyłącznie kwestia techniczna: pozycję przynoszącą straty trzeba uci
                      > ąć, żeby strata nie urosła katastrofalnie (oczywiście dywersyfikacja portfela o
                      > bowiązuje).
                      >

Zadna dluga pozycja nie przynosi strat, poki jej nie zamkniesz.

> To ucinanie strat jest najtrudniejszą rzeczą do nauczenia się na giełdzie. Niek
                      > tórzy nigdy tego nie przeskoczą.
                      >
                      > A sprawa dolara i geopolityki to zupełnie inna historia.
                      >
                      > Tak nawiasem mówiąc: świat zawsze się chwiał jak nóżki w galarecie. Ryzyka istn
                      > iały zawsze, to element normalności.
                      • dorota_333 Re: Nie ma zadnej koniecznosci. 18.07.23, 13:04
                        > Zadna dluga pozycja nie przynosi strat, poki jej nie zamkniesz.

Ojezu. Jedno zdanie, kilka nieprawd. No, mniejsza o to, szczegóły techniczne.
                        • kadilak Re: Nie ma zadnej koniecznosci. 18.07.23, 19:34
                          dorota_333 napisała:

> > Zadna dluga pozycja nie przynosi strat, poki jej nie zamkniesz.
                          >
                          > Ojezu. Jedno zdanie, kilka nieprawd. No, mniejsza o to, szczegóły techniczne.

Gadanie.....
                          Zreszta jeszcze zaplaczesz, jesli wyminialad PLN/USD i na odrot.

Malpa wlasnie ostrzy brzytwe:

next.gazeta.pl/next/7,151003,29972827,glapinski-juz-moze-sobie-ostrzyc-nozyce-pod-ciecie-stop-spadek.html
                          I zobaczysz samaj, jak sie ladnie ogoli.
                          Zarutko juz zacznie.
                        • kadilak Short dollar aganst yen. 21.07.23, 15:00
                          dorota_333 napisała:

> > Zadna dluga pozycja nie przynosi strat, poki jej nie zamkniesz.
                          >
                          > Ojezu. Jedno zdanie, kilka nieprawd. No, mniejsza o to, szczegóły techniczne.

Jim Leaviss, chief investment officer of public fixed income at M&G Investments which oversees $366 billion, is shorting the dollar against the yen.

Dolar przebil na jenie 141 i wyglada mi na to ze moze wcale sie tu nie zatrzymac...ciekawe, jak Jimbo Levis ustawil sobie swoj order. W ostatnich latach ten fundusz wylacznie tracil a rzad im po prostu regularnie dopalacal ....
                          • dorota_333 Re: Short dollar aganst yen. 21.07.23, 15:06
                            Short squeeze przy dużych wolumenach może wyglądać spektakularnie.

Ciekawa jestem, czy na USDPLN takie coś wystąpi. Bo ewidentnie szortowali dolara także wobec emerging markets.
                            • kadilak Re: Short dollar aganst yen. 21.07.23, 15:37
                              dorota_333 napisała:

> Short squeeze przy dużych wolumenach może wyglądać spektakularnie.
                              >
                              > Ciekawa jestem, czy na USDPLN takie coś wystąpi. Bo ewidentnie szortowali dolar
                              > a także wobec emerging markets.

Ciekawe w tym wszystkim jest jaka role gra "trzecia nogi"...czyli naganianie i propaganda mediow. Jak dolar lecial, to geby im sie nie zamykaly jak to dolar leci w wszsystko ( doslownie) idzie w gore. A jak byl silny, to jakie to szkody czyni egipskim mechaniom samochodowym i farmetom w Afryce.Na razie cicho siedza.

Od paru dni tu i w mediach konik jest linie lotnicze. Delta i AA w srodku sezonu letniego, w srodku tzw revenge travel, kiedy Jankesi 'mszcza" sie za Covid latakjak byle gdize, raportuja zyski, chociaz mozerne. A tu polowa artykulow i analiz o tym jak to CALA GOSPODARKA opiera sie recesji, bo linie lotnicze, blah, blah....
                              Nawt akcje AA i Delty nie skoczyly w gore jak powinny po takich hopla raportach.
                            • kadilak Co z tymi szortami? 01.08.23, 15:41
                              Bo widze jen na 6 miesiecznych szczytach prawie do dolca ?
                              Co to bedzie z tym co ubrali te dolarowe szorty na lato obstawijac dolara do jena?Ten hedge z UK na przyklad.

Bo ja glupi w tym, jak mnie juz pouczylas.
                              • dorota_333 Re: Co z tymi szortami? 01.08.23, 15:58
                                Nie mam pojęcia, co będzie smile Zobaczysz, jak się zacznie, jak wszyscy.

Do jena; to nie mówi nic o sile dolara. Jen w ogóle słaby, do wszystkiego.

https://stooq.pl/c/?s=jpy_i&d=20230801&c=10y&t=l&a=lg&r=usd_i

PS. Każdy głupi, nie każdy się przyzna.
                                • kadilak Re: Co z tymi szortami? 14.08.23, 02:56
                                  Meanwhile in Japan, the yen breached its year-high level of 145.07 as investors will start to monitor for any signs the government may intervene as it did last year. The currency weakened for five straight days through Friday while an index of dollar strength has advanced over the last four weeks with elevated Treasury yields.
              • kadilak A...za dolary? 13.07.23, 20:51

> lastboyscout napisał:
                >
                > > No, straciłam sporo, ale już nie mam.
                > >
                > > Ciekawe co kupilas?

To sie nie wypowaiadam bo nie wiem smile
                Zle zrozumiale, stary keb....
                Nie wiem nawet czy w Polsce mozna w ogole za dolce kupic bezposrednio inna walute.
              • lastboyscout Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 21:19
                Przede wszystkim to o jakich pieniadzach ona moze mowic?
                Pieniedzy nie zarabia piszac smalone duby o pieniadzach na tym forum a w pracy.
                Tobie placa kiedy piszesz na forum, ja trace pieniadze kiedy pisze a ona?

Po wtore, to po prostu idiotyczne kiedy takie zadne leszcze jak my w ogole mowia o zarabianiu na pieniadzu czy nawet inwestycjach, zwlaszcza na tak zmanipulowanym i absurdalnym "rynku"
                Sam zauwazyles, ze tym bagnie traca nawet Przycinki czy inne SiPy.

A podsumowujac jakie ma znaczenie dla takich malych misiow w ogole pieniadz, ktorym system buja jak chce wbrew wszelkiej logice?
                "Nasz" pieniadz nigdy nie bedzie nasz bo kazdym momencie moze zostac zdewaluowany, skonfiskowany czy uniewazniony skoro juz jest bezkarnie inflacjonowany, opodatkowywany, realnie deprecjonowany pod pretekstem byle grypy czy dymu na niebie czy innego wykreowanego rozwolnienia?

Jakies powazne szczednosci o jakich tu wszyscy mowia ale malo kto, he, he tak naprawde posiada
                (chyba, ze w formie dlugow)
                moga byc przeliczane wylacznie na niezbedne nam do przezycia dobra i laske przedluzania tej agonii
                przez faktycznych wlascicieli naszych pieniedzy, wiedzy/informacji, stylu zycia a w wiekszosci nawet dusz/osobowosci.
      • kadilak M&G Investments, to ci co szortuja dolara ... 13.07.23, 19:38
        www.mandg.com/
        Ciekawostka bylo by wyniuchac szczegoly tego orderu .....
        To firma z UK, ktora urwala sie niedawno amerykanskiemu Prudential i ma wylacznie problemy. Pewnie rzad im ostro doplaca do interesu czy jak.
    • monalisa2016 Re: Zmasowany atak na dolara 13.07.23, 18:34
      Gospodarka Wielkiej Brytanii upada! To ze jest tam zle wiedzielismy ale ze az tak zle dowiadujemy sie teraz.
      Sankcje, sankcje pozdrawiaja zachodnie panstwa z pelnymi konsekwencjami dla nich.

Da beißt sich die Katze in den Schwanz. synonim sytuacji bez wyjscia.
      • kadilak Tylko funt rosnie ja na drozdzach 13.07.23, 19:31
        monalisa2016 napisał(a):

> Gospodarka Wielkiej Brytanii upada! To ze jest tam zle wiedzielismy ale ze az t
        > ak zle dowiadujemy sie teraz.
        > Sankcje, sankcje pozdrawiaja zachodnie panstwa z pelnymi konsekwencjami dla nic
        > h.
        >
        > Da beißt sich die Katze in den Schwanz. synonim sytuacji bez wyjscia.
        >
        • monalisa2016 Re: Tylko funt rosnie ja na drozdzach 13.07.23, 19:40
          Co z tego ze rosnie skoro raty hipotek ludzie nie umieja zaplacic, inflacja, ceneny energii. Co z tego ze podniasa stopy procentowe by stlumic inflacje skoro kredyty prywatne czy firmowe beda drogie i tu "beißt sich die Katze in den Schwanz" Juz przedluzyli terminy na splaty rat kredytow o rok poniewaz wiedza dokladnie ze powstana rzesze bezdomnych. Euro wzgledem dolara idzie tez do gory a firmy uciekaja gdzie sie da, co powstaje? Bezrobocie. Energia nie do zaplacenia.
          • lastboyscout Re: Tylko funt rosnie ja na drozdzach 13.07.23, 19:48
            Bezapelacyjnie ! smile

www.money.pl/gospodarka/nadciaga-kolejny-kryzys-symptomy-widac-juz-w-niemczech-6919221209119680a.html
            • monalisa2016 Re: Tylko funt rosnie ja na drozdzach 13.07.23, 19:58
              lastboyscout napisał:

> Bezapelacyjnie ! smile
              >
              > www.money.pl/gospodarka/nadciaga-kolejny-kryzys-symptomy-widac-juz-w-niemczech-6919221209119680a.html

Przeciez pisalam kiedys ze jestesmy oficjalnie w recesji, firmy uciekaja gdzie sie da z powodu wysokich cen energii, tak jest w calej unii. Nasza MSZ jak i jej szef jezdza po swiecie rozdaja pieniadze podatnika na prawo i lewo tak jakby nic sie nie dzialo ale dla wlasnego rodzimego spoleczenstwa brak ich. "Nieproszonych gosci" upychamy w kontenerach, hulaj dusza piekla nie ma. Natomiast w Szwajcarii u naszych poludniowych sasiadow tego nie ma, tam inflacja, ceny energii na normalnym poziomie.
              • lastboyscout Re: Tylko funt rosnie ja na drozdzach 13.07.23, 20:07
                Jezeli wedlug ciebie ,wszedzie i wszystko leci na ryj to o co ci w ogole chodzi, glupia babo?
                • monalisa2016 Re: Tylko funt rosnie ja na drozdzach 13.07.23, 20:13
                  Ograniczona arogancjo, tak jak bylo jest w WB tego nie mielismy i nie mamy, u nas pomidorami, ogorkami, ... itd sie nie obdzielano a co jeszcze jeszcze sie je przepolowiano. U nas nie wisialy kartki w markietach racjonowania artykulow sporzywczych szczegolnie warzyw, pustych polek tez nie mielismy notorycznie jak bylo i jest w WB.
                  • lastboyscout Re: Tylko funt rosnie ja na drozdzach 13.07.23, 20:24
                    Bedzie dosyc tego belkotu.
                    Zegnam.
                    Zalaczam przysiady.
                    • monalisa2016 Re: Tylko funt rosnie ja na drozdzach 13.07.23, 20:44
                      Przychodzisz na forum by wyzywac sie na innych nie wnoszac nic konkretnego?
                      Zegnaj arogancki, pusty czlowieku!
                    • kadilak Zagadka: 13.07.23, 20:48
                      Slyszales, jaki kraj ma najdrzosza energie elektryczna w Europie?
                      Buahahahaha smile
                      • dorota_333 Re: Zagadka: 13.07.23, 20:51
                        Zasługa PiS.
          • monalisa2016 Re: Tylko funt rosnie ja na drozdzach 13.07.23, 19:52
            Da beißt sich die Katze in den Schwanz.

Da = tu
            beißt sich (czytaj: baist ziś) = gryzie sie
            die Katze (czytaj: kace)= kot
            in den Schwanz (czytaj: in den szwanc) = w ogon
    • kadilak Stopy w gore, dolar runal.... 26.07.23, 21:00
      Kto sie jeszcze polapie w tym wszystkim?
      • dorota_333 Re: Stopy w gore, dolar runal.... 26.07.23, 21:27
        Właśnie.
      • lastboyscout Re: Stopy w gore, dolar runal.... 26.07.23, 22:53
        Kto sie jeszcze polapie w tym wszystkim?

Dlaczego?

Oczywiscie, ze nie mozna zmierzyc faktycznego zadluzenia wszystkich elementow obrazka a tymbardziej ich wytrzymalosci.
        Oczywistym jest, ze jakiemus tam poziomowi kosztu obslugi dlugu liberalne towarzystwo nie sprosta i bedzie sie coraz bardziej nerwowo zachowywalo.
        Co ma w tej sytuacji powiedziec druga, wierzycielska strona, zarowno ta amerykanska a co dopiero zolta ?

Pisal zreszta o tym tutaj Siedmiomorski za co go rozowy beton tutaj rozstrzeliwal.

Ja mam glownie duzo mlodsze towarzystwo choc nie inaczej zreszta zachowuja sie wyksztalciuchowate malotaty na tym forum i dlugo nie moglem dociec/uwierzyc skad u nich ta kretynska wiara w rozowe jutro.
        Zbyt staroswiecki aby pojac takie zboczenia jestem ale w koncu do mnie dotarlo gdzie jest zrodlo.
        To sa po prostu idioci, ktorych celowo tak zmanipulowal i wykorzysta obecny system.

Niewazne co mowia, co manifestuja ci rozowi pozerzy.
        Wazne sa FAKTY.

A fakty sa takie, ze kiedy wejdzie sie na ich dane kredytowe, finansowe to papieru brakuje na bebnie aby opisac ich dlugi, wszystkie na zmiennej stopie lub w jakis egzotycznych walutach.

A gdyby dolozyc do tego i pseudowyksztalcenie, realna przydatnosc do pracy a co dopiero zdrowie to juz jest kompletna kleska.

Wiekszosc jest kompletnie "pod woda" w sensie finasowym poniewaz te cwoki sa
        ZDEMORALIZOWANI niskimi stopami procentowymi,
        plus oslona rzadu, papka medialnej szolowizny, psychotropow i wszelkich innych dragow.

Nie maja pojecia o podstawowych mechanizmach inflacji a nawet ruchu cen w swoich podstawowych zakupach.

Absurdalnie wierza (patrz na nasz forumowy beton) w rozowych idoli w rodzaju Tuska, Bidena, Hillary i kanadyjskie czy unijne cioty.

Naiwni wciaz wierza, ze w razie czego, jak zwykle wyladuja u swoich rodzicow czy obrabuja na lozu smierci dziadkow albo na garnuszku rzadu bo wystarczy tylko glosowac na czarne czy rozowe.

Tylko rodzicow i dziadkow mocno ubywa a pozostali nigdy nie odzyskaja pierwotnej, realnej wartosci swoich pieniedzy.

A rzad?
        Rzad zawsze sie sam wyzywi albo spierdoli na jakies wyspy.
    • kadilak I to nie jest konspiracja ? 27.07.23, 13:36
      Dolar momentalnie polecial wczoraj w dol, jak tylko ten kolek oglosil poddwyzke o 25.
      Dzi ECB oglasza podwyzke, wiec oczywiscie Euro powinno, no co? Poleciec w dol?
      A nie, euro juz idzie w gore jak widzimy.
      Co to wsystko k...a mac, znaczy pytam sie ?
      Investors are now waiting for the European Central Bank at 1215 GMT, which like the Fed is expected to hike by another quarter point as it approaches the end of its tightening cycle. On Friday there is also the Bank of Japan, where speculation has risen that it could begin shifting too.

Buahahahaha !
      • lastboyscout Re: I to nie jest konspiracja ? 27.07.23, 14:38
        Co cie wzielo z tym sztywnym uwiazaniem ceny pieniadza do wartosci walut skoro obecnie rzadzi wlasciwie tylko dlug ?!

Ooooch gdyby to bylo tak proste to forexowi kelnerzy i gospodynie domowe juz dawno wzieliby sie za uczciwa prace i nie byloby kogo golic ! wink

Nie mowiac wszelkiej odmianie spekuly wink
        • kadilak Re: I to nie jest konspiracja ? 27.07.23, 14:45
          lastboyscout napisał:

> Co cie wzielo z tym sztywnym uwiazaniem ceny pieniadza do wartosci walut skoro
          > obecnie rzadzi wlasciwie tylko dlug ?!

Bo mnie nerwy ponosza smileAle mam cos na humor tez:

filarybiznesu.pl/finanse/za-dolara-zaplacimy-tylko-380-zl/a21395
          • lastboyscout Re: I to nie jest konspiracja ? 27.07.23, 15:09
            Przede wszystkim oddziel morawieckiego zlotego od dolara, oddziel zlotego od wszystkiego.

Tam splywa ogrom walut a Glapinski jednak znacznie ograniczyl druk i wyglupi sie jezeli wyborczo bedzie sie kopal z FED, ECB i innymi.
            Nawet polonijne transfery wzrosly bo do kmorawieckiego miodu ze wstretnego swiata wraca i kupuje masa znowu zakochanych w ojczyznie.

A dolar jest za dlugo tak mocny, to nas wykancza, dlatego Trump probowal ukladac sie z zoltymi.
            Teraz jest juz za pozno na cokolwiek po obu stronach, w kazdym momencie moze gdziec sie cos zaczac i dlatego Amerykanie nie ryzykuja otwarcia innego frontu.

Dobrze wie o tym Putin (patrz: Syria) i to jest bardzo niedobrze dla Polski. Bardzo.

Teraz trzeba czekac co finansowo wyniknie z "kupuj, gdy leje się krew" bo to ustawi nasza sytuacje na dlugo.
    • kadilak Czy to juz w poniedzialek? 05.08.23, 01:10
      Od 3 lat piatek byl zawsze ba zielono. A tu masz .
      Do 14.00 dobrze zarl , pompowali na zyskach Amazonu......a potem zdechl.

Dolar regulaminowo tez bral w dupe.

Lewe tak to nigdy nie dojada do wyborow.
      A jak pizdnie gielda, to moga wiac do Meksyku. Koniec zabawy.
      DIJA Nasdaq dokladnie to samo.

kadilak napisał:

> Dolar leci  na głowę, jak już portale finansowe wrzucają to w nagłówkach, to zn
      > aczy ze cos sie dzieje. Forex na ogół nie jest priorytetem.
      >
      > [b]Fund titans are betting on everything gaining against the dollar.The greenba
      > ck is weakening as US interest rates near a peak and the Federal Reserve’s aggr
      > essive tightening begins
      • monalisa2016 Re: Czy to juz w poniedzialek? 05.08.23, 01:37
        smile Poczytaj sobie historie z 29.10.1929 roku, kazdy chial byc milionerem, gieldy huczaly a co potem bylo? smile

Jaki wplyw ma obnizenie wiarygodnosci kredytowej Stanow na Stany, na amerykanskie obligacje, na wiarygodnosc krydytowa Stanow, na banki centralne w swiecie i tych co potrzymywali przy zyciu Stany?
        Chiny juz odpowiedzialy na wartosc i ilosc posiadanych amerykanskich obligacji jak i spadek ich wartosci "Es ist mir wurst". Nie wiem jak mam to na j. polski przetlumaczyc ale odnosi sie to do jednego stwierdzenia "jest mi to obojetne", tu mozemy sobie wyobrazic jaki potencjal gospodarczy mimo obecnego slabniecia maja Chiny w sobie i przed soba, a to dobrze dla Stanow nie wrozy.
        • monalisa2016 Re: Czy to juz w poniedzialek? 05.08.23, 02:15
          Dodam do powyzszego, historia lubi sie powtarzac w Stanach, mozna powiedziec ona jest z gory zaprojektowana, te same scenarisze w roznych okresach Stanow czy to dotyczy geopolityki czy wewnetrznyej polityki. Czas to zmienic, tu Donald Trump jest jak najnajbardziej potrzebny by przelamac ten marazm. Wiemy o jaki maraz chodzi!!!
    • dorota_333 Rubel najsilniejszą walutą świata 08.08.23, 15:19
      ...łącznie z turecką lira i brazylijskim peso. Według Bloomberga.

Zapewne Szczurek chciał obwieścić rosyjskim trollom tę dobrą nowinę, pozwoliłam sobie go uprzedzić:

biznes.interia.pl/gospodarka/news-rosja-nie-daje-juz-rady-rubel-przegrywa-z-dolarem-hrywna-i-z,nId,6950899

Dobra nowina obejmuje także rozpoczynająca się implozję gospodarki rosyjskiej. Uuraa, uuraa, uuraa.

• kadilak Wartaloby poczekac dzis do 16.00 08.08.23, 17:12
        dorota_333 napisała:

Sa jakies jaca u nas....
        Co bylo do przewidzenia, ze alon sie kiedys rozerwie.
        A Ty kumasz, ze jjak za dolca trzeba dac wiecej moniakow to ta druga waluta nie jest silniejsza, hehe, tylko slabsza smile ?

> Dobra nowina obejmuje także rozpoczynająca się implozję gospodarki rosyjskiej.
        > Uuraa, uuraa, uuraa.
        >
        • dorota_333 Re: Wartaloby poczekac dzis do 16.00 08.08.23, 19:53
          > A Ty kumasz, ze jjak za dolca trzeba dac wiecej

Ja się nie znam, zapytaj któregoś z grasujących tutaj rosyjskich trolli.

Czytałeś "Imię róży", Kadi?

"A ty nie zachwycaj się za bardzo tymi relikwiarzami. Wiele innych kawałków krzyża widziałem w różnych
          kościołach. Gdyby wszystkie były prawdziwe, Pan Nasz nie byłby umęczony na dwóch skrzyżowanych belkach, ale na całym lesie.

— Mistrzu! — wykrzyknąłem zgorszony.

— Tak to jest, Adso. A są skarbce jeszcze bogatsze. Dawno już temu w katedrze w Kolonii widziałem czaszkę dwunastoletniego Jana Chrzciciela.

— Naprawdę? — wykrzyknąłem w podziwie. Potem ogarnęło mnie powątpiewanie. — Ależ Chrzciciel został zabity w wieku bardziej posuniętym!

— Tamta czaszka musi być w jakimś innym skarbcu — rzekł Wilhelm z poważną twarzą. Nigdy nie rozumiałem, kiedy żartuje. Na mojej ziemi, kiedy się żartuje, mówi się rzecz jaką, a potem wybucha wielce głośnym śmiechem, by wszyscy mogli uczestniczyć w żarcie. Wilhelm natomiast śmiał się tylko, kiedy mówił rzeczy
          poważne, a zachowywał powagę, kiedy można było przypuścić, że żartuje."

file:///C:/Users/User/Downloads/Umberto-Eco-Imie-Rozy.pdfstr.398
          • kadilak Re: Wartaloby poczekac dzis do 16.00 08.08.23, 21:10
            dorota_333 napisała:

> > A Ty kumasz, ze jjak za dolca trzeba dac wiecej
            >
            > Ja się nie znam, zapytaj któregoś z grasujących tutaj rosyjskich trolli.

A ja sie nei znam na czaszkach, raz widziale urwany kalawek lba Sw. Walentego w Chelmnie nad Wisla, fajny ale maly. W rynku doskonale ciastka , torty i kawa.....
            • dorota_333 Re: Wartaloby poczekac dzis do 16.00 08.08.23, 22:19
              Cytat nie był o czaszkach, tylko o żartowaniu. Musiałam to napisać? smile
      • szczurek.polny Re: Rubel najsilniejszą walutą świata 08.08.23, 19:39
        Pewien amerykański profesor ekonomii, którego poglądy na sprawy międzynarodowe trudno określić inaczej niż "onuca", wylicza inflację w Rosji na 59% w skali roku, od 31 lipca 2022 do 31 roku 2023.

Taką ma robotę na tej ekonomii. Zajmuje się upadłymi walutami i rozpadającymi się gospodarkami. I mimo że uważa, że należy natychmiast wstrzymać wszelką amerykańską pomoc dla Ukrainy a rządy Bidena nieuchronnie doprowadzą do recesji w Stanach Zjednoczonych, to stara się on swoją robotę ekonomisty wykonywać uczciwie i rzetelnie.

Rosyjski rubel jest u niego na 10. miejscu na świecie, między irańskim rialem (miejsce 9.) a turecką lirą (miejsce 11.). Trzy pierwsze miejsca to Zimbabwe, Wenezuela i Liban. Ale Rosja idzie ostatnio ostro w górę!
        • dorota_333 Re: Rubel najsilniejszą walutą świata 08.08.23, 20:04
          No właściwie taka kolejność wydaje mi się prawdziwsza (zestawienie Bloomberga znam z opisu). Mniejsza zresztą o szczegóły - grunt, że Rosja jest w zacnym gronie i z tendencją na awans w rankingu.
          • kadilak Re: Rubel najsilniejszą walutą świata 08.08.23, 21:08
            dorota_333 napisała:

> No właściwie taka kolejność wydaje mi się prawdziwsza (zestawienie Bloomberga z
            > nam z opisu). Mniejsza zresztą o szczegóły - grunt, że Rosja jest w zacnym gron
            > ie i z tendencją na awans w rankingu.

Takich co to uwazaja ze nalezy wstrzymac pomoc wojskowa ( glownei dla Ukrainy) jest w US mniej wiecej polowa populacji. JakTrum oglasza, ze zakonczy wojne w tydziem to niby co to ma oznaczac wg szanownego panstwa.
            Tydzien nie bardzo, ale juz miesiac spox
            • dorota_333 Re: Rubel najsilniejszą walutą świata 08.08.23, 22:18
              To jest w zasadzie główny powód, dla którego życzę Trumpowi wielu lat w więzieniu.
              • monalisa2016 Re: Rubel najsilniejszą walutą świata 09.08.23, 02:05
                dorota_333 napisała:

> To jest w zasadzie główny powód, dla którego życzę Trumpowi wielu lat w więzien
                > iu.

Co ty wiesz gasko o Donaldzie Trumpie, co ty wiesz o swiecie? NIC (!!!), wielkie nic, po prostu jestes ciemna jak przyslowiowy but z lewej nogi, a moze jest on madrzejszy smile od ciebie?
              • kadilak Kazdy rozumie swiat na swoj sposob. 09.08.23, 13:31
                dorota_333 napisała:

> To jest w zasadzie główny powód, dla którego życzę Trumpowi wielu lat w więzien
                > iu.

Kazdy prezydent USA moglby do tej wojny nie dopuscic, pewnie nawet taki polglowek jak Biden. Ale dla rodziny drobnych zlodziejaszkow jak oni, Bideny, taka wojna to byla okazja do zarobku przeciez.Do tej pory uszarpali ci zlodzieje na tym byznesie cale 17 milionow. W miare normalny prezydent moglby juz skosic miliard jak nic. Nawet Clinton bylaby o niebo bogatsza. Ale biedak znajdzie na chodniku dolara i ma radoczne przez tydzien.
                Pytanie tylko czy te grosze warte sa zycia tysiecy osob.
                Dla takich miernych, drobnych kryminalistow , narkomanow i oszustow zapewne tak.
                Rok temu Trumpo powiedzial ze skonczylby te wojne w tydzien. I skonczylby, dogadujac sie ze zbrodniarzami w Moskwie. Ale teraz? Sprawy zaszly za daleko i skonczyc to mozna tylko odcinajac Ukraincom kanal z Zachodu- kasa, wywiad, bron, zarcie etc.
                Przy okazji:
                Wczoraj pisano,z e w Ukainie bedzie 2,4 mln weteranow...Polsko, trzymaj sie !
                • dorota_333 Re: Kazdy rozumie swiat na swoj sposob. 09.08.23, 15:09
                  > Rok temu Trumpo powiedzial ze skonczylby te wojne w tydzien. I skonczylby,
                  > dogadujac sie ze zbrodniarzami w Moskwie.

Kadi, nie podejrzewam Cię o taką naiwność. To jest komplement, jakbyś miał wątpliwości. Ale skoro nie naiwność, to co, nie wiem.

Jeśli Twoja wiara w Trumpa jest prawdziwa, to jest jakby bez podstaw smile (tak najłagodniej mówiąc).
                  • obsvfrc Re: Kazdy rozumie swiat na swoj sposob. 09.08.23, 15:25
                    dorota_333 napisała:

> Jeśli Twoja wiara w Trumpa jest prawdziwa, to jest jakby bez podstaw smile (tak na
                    > jłagodniej mówiąc).

Wiara 90 mln ludzi w USA w trumpa jest niczym w porownaiu z wiara podobnej liczby ludzi w Bidena, Harris, Pelosi i calej tej bandy idiotow.
            • szczurek.polny Re: Rubel najsilniejszą walutą świata 09.08.23, 09:50
              > JakTrum oglasza, ze zakonczy wojne w tydziem to niby co to ma oznaczac wg szanownego panstwa.

Przegrać tę wojnę w 24 godziny to każdy idiota potrafi i Trump nie jest tu wyjątkiem. Nawet ja bym potrafił tę wojnę przegrać.
      • monalisa2016 Re: Rubel najsilniejszą walutą świata 09.08.23, 02:01
        Oj glupiuta, glupiutka ta gaska a z nia wielu innych!
        Dla nich Eintagsfliege jest rewelacja powodujacym ekstaze uuraa, uuraa, uuraa, co za niewiedza wrecz ciemnota bez zrozumienia jak i pojecia wydarzen swiatowych.
        Z praktyki, z obserwacji, z doswiadczenia jak dolar idzie w gore powinien stawic sie swiat w pozycji czujnosci i weszyc co w zanadrzu sie szykuje.

Ale odbiegniemy od dolara, swiatowa waluta najprawdopodobniej za czasow Joe nie bedzie, skoro szczescie dopisze konkurentowi tu sie wstrzymam od oceny, zreszta konkurent obecnego urlopowicza Joe lata temu powiedzial ze nie chce byc policjantem swiata tak jak to cwiczyli inni jego poprzednicy.

Nie jestem zwolenniczka ani obecnych Stanow, ani Rosji, ani Chin, ani ...jestem zwolenniczka wolnych, suwerennych panstw bez wtracania sie Viktorii "Fuck the EU" czy naszej trampoliny smile czy pani od bankrutowania unii wiec daleko mi do trolli jak i rownania sie z gaska czy ostatnim harcerzykiem.

Mniej spijania nektaru kupionej przez wiadome pseudoelity propagandy medialnej wiecej rzeczywistosci zycze.

No coz, niektorym w Polsce zostalo juz to wlozone w kolebce, nienawisc, propaganda jak i uwazanie sie za narod wyroznionym mimo ze takimi nie sa.

Stany i inni z zachodu nie maja przyjaciol, Stany i inni maja interesy.

Rosja juz nas gospodarczo (Francje i innych tez) przegonila (ostatnie dane z swiatowego banku), padnie nasz kraj (jestesmy na najlepszej drodze ku temu), padna tez obecne Stany (GmbH przejdzie w Republike!), padnie tez EU a co bedzie z Polska?
        Wyjdzie jak Zablocki na mydle robiac sobie w okolo wrogow, nawet Ukraina gasi polski koncert zyczen o jagiellonskiej Polsce a mialo byc tak pieknie w pelni milosci.

Na glupote, naiwnosc zaden znachor swiata nie wymyslil jeszcze anty-zielska.smile
        • lastboyscout Re: Rubel najsilniejszą walutą świata 09.08.23, 03:43

Rosja juz nas gospodarczo (Francje i innych tez) przegonila (ostatnie dane z swiatowego banku),

Jakies konkretne dane, tepa dzido ? wink

Pewnie, ze przegonila i jeszcze przyspiesza !

businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/jeden-cent-za-jednego-rubla-rosja-na-krawedzi-krachu-finansow/6vx8l2c
    • kadilak Kupilscie co wczoraj "Jankesi "?? 10.08.23, 14:02
      Dzis inflation reading o 8:30 to gwarantowane rally 100% pewniejsze niz gwarancje FDIC na kontach oszczednoscowych. Ksa prosta, czysta i bezpieczna jak zawsze tego dnia.
      Kupilem100 sztuk PEP, let's see what happens today smile
    • monalisa2016 Re: Zmasowany atak na dolara 10.08.23, 23:24
      Harcerzyku w krotkich spodenkach z niezbyt rozgarnieta mentalnoscia spijasz nektar z kwiatow zamiast zadac sobie troche wiecej trudu by poczytac to czego media glownego nurtu nie zaserwuja ci na talerz. Na przyklad w tym watku "Nad horyzontem błyska się i słychać szczęk żelaza" (innych nie bede cytowac) pokazales sie w calej krasie ze cos u ciebie nie tak. Gdybys posluchal uwaznie polskich oficjeli moze bys zauwazyl w jakim czasie sa wymawiane czasowniki np. "wyslemy, umocnimy, (...) itd" wtedy bys zrozumial retoryke przed wyborcza czyli pod publike, poniewaz jeszcze nic nie mialo miejsca ale media hucza. Niedawno wielka agencja prasowa (nazw wymieniac nie bede) napisala ze "placenie gotowka jest ekstemalnie prawicowe", to byla odpowiedz na propozycje jednego europejskiego panstwa wpisania w konstytuje tego panstwa ze oficjanym srodkiem platniczym miedzy innymi jest papierowy pieniadz. O reakcji na dwa oddzielne artykuly na mediach spolecznosciowych nie bede sie rozpisywac ale byl to obraz krotkowzrocznosci wielu ludzi, bez zastanowienia czy jest to mozliwe, czy nie (chodzi o wyparcie platnosci gotowka) widzialo sie dosc dokladnie jak krotkowzrocznie ludzie mysla, wiec analogia do ciebie harcerzyku w krotkich spodenkach > lykasz medialna papke bez analizy u samego zrodla, wiec czas na ciebie bys wreszcie zaczal odrabiac rzetelnie prace domowe. smile

Orginalnego artykulu po tylu dniach szukac nie bede ale przetlumaczylam mechanicznym tlumaczem jak o tym (znaczy reakcja na doniesienia) donosza media naszych sasiadow:

"(...) Podkreślają to również najnowsze dane gospodarcze: pod względem produktu krajowego brutto Niemcy zajmują dopiero szóste miejsce wśród najbogatszych krajów. Chiny, USA, Indie, Japonia i Rosja wyprzedzają naszych sąsiadów (...)"

Niestety smutne ale prawdziwe przez tych slugusach wiadomego "pana". Kiedy sie to skonyczy, kiedy poddaja sie ci rzadzacy przeciw Niemcom do dymisji? Upadna Niemcy, upadnie unia, co z Polska? Niemcy moga sie gospodarczo szybko podniesc, maja ku temu potencjal ale przy innych rzadach.
      • szczurek.polny Re: Zmasowany atak na dolara 11.08.23, 10:20
        Moja droga, a kto ci takich bzdur naopowiadał?

PKB nominalne - World Bank 2022:
        1. Stany Zjednoczone - 20'890 mld USD
        2. Chiny - 14'720 mld USD
        3. Japonia - 5'060 mld USD
        4. Niemcy - 3'850 mld USD
        5. Wielka Brytania - 2'670 mld USD
        ... (długa przerwa)
        11. Rosja - 1'480 mld USD - to jest jakieś 7% PKB Stanów Zjednoczonych albo niecałe 5% PKB "kolektywnego Zachodu".

Pod względem PKB per capita Rosja wypada jeszcze gorzej. To jest po prostu bardzo rozległy i bardzo biedny kraj. Na dodatek prowadzący wojnę na którą najzwyczajniej w świecie ich nie stać.
        • monalisa2016 Re: Zmasowany atak na dolara 12.08.23, 01:11
          Do szczura i do gegajacej niezrozumialosci gaski, niby "potrafia" sie poruszac w internecie ale zeby byc tak ciemnym tego nie mozna sobie wyobrazic w dzisiejszym swiecie, albo jest to lenistwo i zaciemnienie poniewaz nieznajomosc jezyka przy dzisiejszych mozliwosciach trudno sobie cos takiego wyobrazic i to nie usprawiedliwia ich niepodazania za wadarzeniami swiata. Wychodze z zalozenia ze wpojona nienawisc przyciemnia wam rozumy. smile No coz, wszedzie sa takie wyjatki ale polskie wyjatki niesamowicie zastraszaja, jest to przyszlosc Polski.

www.worldeconomics.com/Indicator-Data/Economic-Size/Revaluation-of-GDP.aspx

Tak komentuje te zmiane blog bliski Ukrainie ale ktytyczny, mozna twierdzic z ostroznoscia obiektywny.

Oringinalny artykul:

www.intellinews.com/russia-overtakes-germany-to-become-fifth-biggest-economy-in-the-world-in-gdp-on-a-ppp-basis-286944/

Pozwolilam sobie wrzucic go ekstra na tlumacza Google dla gaski i szczura:

www-intellinews-com.translate.goog/russia-overtakes-germany-to-become-fifth-biggest-economy-in-the-world-in-gdp-on-a-ppp-basis-286944/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
    • dorota_333 Nerwy puszczają ścierwom (to znowu o rublu 11.08.23, 12:45
      ...w wątku dolarowym, nie chce mi się osobnego wątku dla upadłych walut zakładać.

No więc propagandzista rozpuścił ryja:

www.newsweek.com/russian-state-tv-host-ruble-collapse-ukraine-war-sanctions-vladimir-solovyov-1818931

Dlaczego się tak pastwię - jak zauważył pewien rzymski cesarz: ścierwo wroga miło pachnie.
      • kadilak Re: Nerwy puszczają ścierwom (to znowu o rublu 12.08.23, 02:02
        dorota_333 napisała:

> ...w wątku dolarowym, nie chce mi się osobnego wątku dla upadłych walut zakłada
        >
        > Dlaczego się tak pastwię - jak zauważył pewien rzymski cesarz: ścierwo wroga mi
        > ło pachnie.

Upadl juz kiedys a potem sie podniosl....co? Nie?
        Nie byl blisko rekordow?
        Ropa drozeje. Poradza sobie.
        A zlotowka sie nie martwisz?
        Jakby PiS padl w pazdzierniku? Jak sie zleca sepy, hochsztaplerzy w jarmulkach, co posredniczyli w pozyczaniu PiSowi, co mial byc wiecznie u polskiego koryta?
        Ile tego moze byc, setki miliardow. Pozyczali, nie drukowali przeciez....
        No ale moze wam umorza w imie teczowej przyszlosci.
        • dorota_333 Re: Nerwy puszczają ścierwom (to znowu o rublu 12.08.23, 09:24
          Jeżeli PiS nie padnie w październiku, to dopiero się zlecą. Bo dopiero wtedy zacznie się pożyczanie na potęgę i droga grecka lub wręcz argentyńska.

Jeśli PiS padnie, to szybko wejdzie KPO. W dużej części bezzwrotne granty, które umocnią złotego.
          • kadilak Re: Nerwy puszczają ścierwom (to znowu o rublu 13.08.23, 03:26
            dorota_333 napisała:

> Jeżeli PiS nie padnie w październiku, to dopiero
            >
            > Jeśli PiS padnie, to szybko wejdzie KPO. W dużej części bezzwrotne granty, któr
            > e umocnią złotego.

Wszyscy to powtarzaja jak katarynka.
            Jakbyscie sobie nie zdaeali spawy, ze to sa doslownie grosze w porownaniu do tego co oni narozpierdalali.
            • dorota_333 Re: Nerwy puszczają ścierwom (to znowu o rublu 13.08.23, 19:18
              Oczywiście, że sobie zdajemy sprawę. Po pierwsze chodzi o to, żeby ten obłęd bezsensownych wydatków się skończył. Bez zmiany władzy niemożliwe. Po drugie: żeby marnotrawstwo i kradzież została rozliczona karnie. Bez zmiany władzy niemożliwe.
              • kadilak U nas spoko za to 14.08.23, 02:07
                www.yahoo.com/finance/news/us-facing-debt-storm-heres-201501407.html
    • monalisa2016 Re: Zmasowany atak na dolara 12.08.23, 01:50
      W rozny sposob probuje sie zapobiec temu do czego zmusilo sie innych bezmyslna polityka. Wiele razy wspomnialam ze lubie czytac blogi bylych dyplomatow poniewaz oni maja szersze, poufniejsze informacje jak i bardziej przenikliwy poglad na wydarzenia swiatowe. I tak pozwolilam sobie wrzucic na tlumacza artykul z bloga pewnego azjatyckiego dyplomaty, wiec zacytuje.

"Zachod ma paranoję na punkcie szczytu BRICS

[i]Reuters opublikował w zeszłym tygodniu spekulacyjny raport, że premier Indii Narendra Modi może nie uczestniczyć osobiście w szczycie BRICS w Johannesburgu, a ponadto Indie są przeciwne rozszerzeniu ugrupowania. Niezależnie od długiej historii zimnowojennych oszustw Reutersa, łatwowierne indyjskie media dały się nabrać na plotki.

I wywołało to pewne zamieszanie, ale tylko chwilowe. Republika Południowej Afryki jest świadoma tego, że stan jej dwustronnych stosunków z USA jest taki, jaki jest , doskonałe relacje osobiste prezydenta Cyrila Rampaphosy z prezydentem Rosji Władimirem Putinem, BRICS pozostają na ścieżce „de-dolaryzacji” i jej ekspansji plany , istnieją duże oczekiwania co do konstruktywnej roli Modiego w uczynieniu zbliżającego się wydarzenia w Johannesburgu historycznym kamieniem milowym w światowej polityce XXI wieku.

Prosta mowa południowoafrykańskiego ministra spraw zagranicznych Naledi Pandora na temat raportu Reutera jest na miejscu. Pandor powiedział: „Rozmawiałem z różnymi kolegami w rządzie i poza nim i wszyscy byli zdumieni tą plotką. Myślę, że ktoś, kto próbuje zepsuć nasz szczyt, tworzy różne historie, które sugerują, że się nie uda.

„Premier Indii nigdy nie powiedział, że nie bierze udziału w szczycie. Jestem w stałym kontakcie z ministrem spraw zagranicznych Jaishankarem. Nigdy tego nie powiedział. Nasi Szerpowie są w kontakcie i nigdy tego nie powiedzieli. Tak więc wszyscy staraliśmy się znaleźć tę igłę w stogu siana, od której zaczęła się ta plotka”.

Nie tak dawno temu Zachód wyśmiewał BRICS jako nieefektywnego motyla bijącego skrzydłami w pustce w porządku świata zdominowanym przez G7. Ale „efekt motyla” jest dziś odczuwalny w przebudowie porządku świata.

Mówiąc najprościej, gwałtowny bieg wydarzeń w ciągu ostatniego roku w sytuacji wokół Ukrainy wydobył na powierzchnię egzystencjalną walkę Rosji z USA, co z kolei zapoczątkowało tektoniczne przesunięcie w krajobrazie międzynarodowym, którego jednym z przełomowych aspektów jest wzrost Globalnego Południa i jego coraz ważniejsza rola w polityce międzynarodowej.

Administracja Bidena nie spodziewałaby się, że polaryzacja mająca na celu izolację Rosji i Chin zakończy się w ten sposób. Paradoksalnie, „podwójne powstrzymanie” Rosji i Chin przez Waszyngton, zapisane w strategii bezpieczeństwa narodowego administracji Bidena, zapoczątkowało oderwanie się Globalnego Południa od kontroli wielkich mocarstw, zmianę ich międzynarodowego statusu i roli oraz poszukiwanie strategicznych pewność siebie i autonomia.

Znakomitym przykładem jest Arabia Saudyjska — przyjmująca niezależną trajektorię w regionalnych gorących punktach, takich jak Sudan czy Syria, kalibrująca światowy rynek ropy poprzez format OPEC Plus, zamiast słuchać dyktatów z Waszyngtonu, oraz starając się o członkostwo w BRICS.

Kraje rozwijające się zyskują pole manewru w grze wielkich mocarstw, a ich wpływy polityczne gwałtownie wzrosły. Ich niezależność dyplomatyczna i strategiczna autonomia w kontekście kryzysu na Ukrainie przyspieszyły ich wzrost jako wschodzącej siły w polityce światowej w niezwykle krótkim czasie.

To, co skłania 23 kraje spoza Zachodu do formalnego ubiegania się o członkostwo w BRICS – chociaż ugrupowanie to nie ma nawet sekretariatu – to fakt, że ugrupowanie jest dziś postrzegane jako główna platforma Globalnego Południa opowiadająca się za sprawiedliwym ładem światowym, a zatem ma schadzkę z losem ludzkości.

Od samego początku BRICS był wystarczająco bystry, by nie wprowadzać żadnego „antywesternizmu” do swojego programu — w rzeczywistości żaden z jego członków założycieli nie ma „mentalności blokowej”. Ale to nie uchroniło Zachodu przed poczuciem zagrożenia. W rzeczywistości to postrzeganie zagrożenia wynika z chorobliwego strachu przed wyginięciem, że 4-wieczna dominacja Zachodu w porządku politycznym i gospodarczym oraz w systemie międzynarodowym dobiega końca.

Neomerkantylizm, który ma kluczowe znaczenie dla powstrzymania upadku zachodnich gospodarek, jest frontalnie kwestionowany, czego jesteśmy świadkami w czasie rzeczywistym w Nigrze. Bez masowego transferu zasobów z Afryki Zachód stoi w obliczu mglistej przyszłości. Szef polityki zagranicznej Unii Europejskiej, Josep Borrell, wypalił w chwili słabości, że Zachód, wypielęgnowany ogród, jest zagrożony przez dżunglę. Atawistyczne lęki i instynkty ukryte w metaforze Borrella są po prostu oszałamiające.

Stąd szał niszczenia BRICS, osłabiania jego determinacji, nadszarpnięcia jego wizerunku i pozycji oraz powstrzymania go przed nabraniem rozpędu. Niestety, ten sam stary kolonialny sposób myślenia „dziel i rządź” wzmacnia różnice i nieporozumienia między państwami członkowskimi BRICS.

Kontrowersje wokół stanowiska Indii w sprawie ekspansji BRICS można postrzegać tylko w ten sposób. W zeszłym tygodniu, po plotkach rozsiewanych przez Reuters, rzecznik indyjskiego ministerstwa spraw zagranicznych poczuł się zmuszony do ponownego wyjaśnienia: „Pozwólcie, że powtórzę. W przeszłości wyjaśniliśmy nasze stanowisko. Zgodnie z upoważnieniem udzielonym przez przywódców w zeszłym roku, członkowie BRICS wewnętrznie omawiają zasady przewodnie, standardy, kryteria i procedury dotyczące procesu ekspansji BRICS na podstawie pełnych konsultacji i konsensusu. Jak wspomniał nasz minister spraw zagranicznych, podchodzimy do tego z otwartym umysłem i pozytywnym nastawieniem. Widzieliśmy bezpodstawne spekulacje… że Indie mają zastrzeżenia do ekspansji. To po prostu nieprawda. Więc pozwólcie, że wyrażę to bardzo jasno.''

Jeśli chodzi o kaczkę, którą Modi planował pominąć podróż do Johannesburga, rzecznik Indii zareagował: „Apeluję, abyście nie kierowali się spekulacyjnymi doniesieniami medialnymi. Kiedy będziemy mogli porozmawiać o takich wizytach na wysokim szczeblu, z pewnością to zrobimy i będziecie wiedzieć, że to była nasza praktyka. Na razie zachęcam was wszystkich do cierpliwości i ogłoszenia tego we właściwym czasie”.

Podobnie, anglo-amerykański spisek stojący za nakazem aresztowania Putina wydanym przez MTK jest oczywisty. Rosja była pionierem BRIC, a pierwszy szczyt ugrupowania odbył się w Jekaterynburgu w 2008 r. [który, nawiasem mówiąc, wydał wspólne oświadczenie ostrzegające przed globalną dominacją dolara amerykańskiego jako standardowej światowej waluty rezerwowej].

Putin niestrudzenie prowadzi kampanię na rzecz „de-dolaryzacji” i jest dziś najbardziej rezonującym głosem w tej sprawie na arenie międzynarodowej. Prognozy Putina zyskały szeroką akceptację na Globalnym Południu, o czym świadczy exodus krajów decydujących się na waluty narodowe w celu uregulowania wzajemnych płatności. Waszyngton jest coraz bardziej zaniepokojony tym, że proces „de-dolaryzacji” nabiera rozpędu w międzynarodowym systemie finansowym po nadmiernym uzbrojeniu sankcji i arbitralnym przejmowaniu rezerw dolarowych krajów, z którymi się nie dogaduje.

Co ciekawe, Bloomberg zamieścił artykuł na temat szczytu BRICS zatytułowany „Ten klub nie jest wystarczająco duży zarówno dla Chin, jak i dla Indii”. Jego teza jest taka, że ​​„napięcia między azjatyckimi rywalami prawdopodobnie uniemożliwią blokowi BRICS stworzenie spójnej wyzwanie dla Zachodu”. Jest to oklepana próba skupienia się na sprzecznościach istniejących między Chinami a Indiami, aby wbić klin i podważyć jedność BRICS.

To prawda, że ​​Indie mogą mieć obawy związane z dominacją Chin w grupie BRICS. Ale z drugiej strony Chiny są również silnym wyrazicielem ekspansji BRICS i zwiększonej reprezentacji krajów rozwijających się. Czy to nie pokazuje strategicznej konwergencji?

Zasad
      • monalisa2016 Re: Zmasowany atak na dolara 12.08.23, 01:54
        Widze ze post urwalo, tu dalszy ciag jego:

"(...)To prawda, że ​​Indie mogą mieć obawy związane z dominacją Chin w grupie BRICS. Ale z drugiej strony Chiny są również silnym wyrazicielem ekspansji BRICS i zwiększonej reprezentacji krajów rozwijających się. Czy to nie pokazuje strategicznej konwergencji?

Zasadniczo, pomimo nierozwiązanego sporu granicznego, Indie i Chiny mają wspólną wizję, że BRICS odgrywa zasadniczą rolę na globalnej scenie wielostronnej. Oba kraje postrzegają również BRICS jako platformę do wzmacniania swojego międzynarodowego statusu i wpływów. Ta wspólnota interesów jest tym, co niepokoi Zachód.

Dla Indii BRICS jest korzystną platformą instrumentalną do realizacji aspiracji do osiągnięcia większej reprezentacji na arenie międzynarodowej. Dlatego też sukces BRICS może jedynie wzmocnić politykę zagraniczną Indii – a być może nawet stworzyć pozytywną energię i atmosferę w stosunkach z Chinami."

Takze rozumiem zachod bo przeciez dokladnie wiedza na jaka kabale sie zapuscili czy to w sprawie Ukrainy czy w sprawie panowania, wrecz tworzenia feudalnego swiata. Teraz trwoga?

Orginalny artykul z ktorym sie zgadzam poniewaz to nas czeka czy sa to Stany, czy jest to zachodnia Europa.

halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/us-eu-big-trouble-coming-brics-and-oil

Tlumaczenie Google:

halturnerradioshow-com.translate.goog/index.php/en/news-page/world/us-eu-big-trouble-coming-brics-and-oil?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
    • dorota_333 Nadzwyczajne posiedzenie banku centralnego Rosji 14.08.23, 19:05
      ...zwołane, żeby dyskutować o podniesieniu stóp. Miałyby zatrzymać (?) nurkowanie rubla w przerębli.

tvn24.pl/biznes/rynki/rubel-kurs-dolara-do-rubla-rosyjska-waluta-tonie-psychologiczna-granica-zlamana-7291732

Sankcje działają. Amen.
      • monalisa2016 Re: Nadzwyczajne posiedzenie banku centralnego Ro 14.08.23, 19:56
        dorota_333 napisała:

> ...zwołane, żeby dyskutować o podniesieniu stóp. Miałyby zatrzymać (?) nurkowan
        > ie rubla w przerębli.
        >
        > tvn24.pl/biznes/rynki/rubel-kurs-dolara-do-rubla-rosyjska-waluta-tonie-psychologiczna-granica-zlamana-7291732
        >
        >
        > Sankcje działają. Amen.

Oj glupiutka, glupiutka, czy atak na walute jest sankcja? Idac twoim zrozumieniem musialabym nazwac atak pewnego "filantropa" (mimo ze nim nie jest) na Pfund'a Sterling'a (przed ca. 30 latami) sankcjami na Wielka Brytanie?

Najpierw trzeba wiedziec co dzieje sie w swiecie a potem sie zrozumie przez kogo i dlaczego probuje sie zniszczyc inne waluty. Ale co wymagac od ciebie skoro liczysz na grandy a one wedlug ciebie maja podniesc wartosc zlotowki? Kobieto ogarnij sie wreszcie!!!
      • cojestdoktorku Re: Nadzwyczajne posiedzenie banku centralnego Ro 15.08.23, 11:31

> Sankcje działają. Amen.

na pewno działaja ale nie tak jak miały działać
        jak sie wojna zaczynała to twierdzono ze sankcje złamią rosje w 3 miesiace, nic takiego sie nie wydarzyło
        rosjanom miały sie juz dawno skońnzyć rakiety, a mieliśmy włąsnie rekordowo silny atak rakietowy na Lwów
        Putin miał być chory na raka i nie wiem co tam jeszcze i miał umrzec w kilka miechów
        itd

co do wpływu sankcji na rubla to albo rosjanie nie ogarniaja albo świadomie na to pozwalaja bo gdy ogłoszono decyzję ze od teraz ropa tylko za ruble, to rubel gwałtownie sie umocnił ponad poziom z przed wojny, stał się najmocniejsza walutą świata w trakcie trwania sankcji:
        www.parkiet.com/waluty/art36347841-dlaczego-rubel-jest-najmocniejsza-waluta-na-swiecie
        później rosja wycofała sie z decyzji "ropa tylko za ruble" i rubel zaczął się osłabiać, czy Rosja zrobiła to świadomie czy nie to nie wiem, ale zanim to zrobiła pojawiały sie takie artykuły:
        bizblog.spidersweb.pl/rubel-stal-sie-zbyt-mocna-waluta
        a nawet takie głupsze gdzie udowadniano jak bardzo Rosja ma przerąbane przez silnego rubla:
        oko.press/sankcje-pomagaja-putinowi-bzdura-oto-co-naprawde-oznacza-silny-rubel
        czyli jak Rubel sie umacnia to Rosja ma przerąbane, ale jak sie osłabił to Rosja ma przerąbane smile

• dorota_333 Re: Nadzwyczajne posiedzenie banku centralnego Ro 15.08.23, 12:05
          To żaden argument, że sankcje jeszcze nie złamały Rosji, więc niepotrzebne - w domyśle. Może działają słabiej (z różnych powodów) i wolniej (z różnych powodów) niż przewidywano.

Ale działają. I o to chodzi.
        • monalisa2016 Re: Nadzwyczajne posiedzenie banku centralnego Ro 15.08.23, 12:08
          @Cojestdoktorku 👍
        • mateusz572 Re: Nadzwyczajne posiedzenie banku centralnego Ro 15.08.23, 12:19
          No widzisz doktorek jak cię od razu moskiewskie trolle pokochały?
          Lajkują i subskrybują twoje posty z wielkim zapałem.
          Trzymaj tak dalej.
          Może coś jeszcze pozytywnego o Moskowii napisz, o Wołodii także.
          • lastboyscout Re: Nadzwyczajne posiedzenie banku centralnego Ro 15.08.23, 14:04
            Co w tym dziwnego, ze idiota albo pozyteczny idiota w koncu sie ujawnia ? wink

Przeciez oni oboje (jak Dorota kiedys wychwalala ... przystojnosc Putina a teraz intelekt Morawskiego ),
            he, he wink nie mysla a psiopawluja tak jak im rozowi dyzurni szamani akurat podpowiedza.

cojestdoktorku napisal:
            czyli jak Rubel sie umacnia to Rosja ma przerąbane, ale jak sie osłabił to Rosja ma przerąbane

TAK, tak dokladnie jest w odniesieniu do KAZDEJ waluty poniewaz wspolczesnie wartosc waluty czy jakiegokolwieik innego dobra jest politycznie lub spekulacyjnie zmanipulowana co zreszta nasz CoMiJestDoktorku? potem sam opisuje wink
    • dorota_333 Cyfrowy rubel 15.08.23, 12:03
      ...wątek o ataku na dolara stał się wątkiem o upadku rubla (sorry), ale to zbyt ciekawe, żeby nie zlinkować.

Na razie pilotażowo, od 2025 powszechnie. Rachunki wszystkich firm i osób fizycznych docelowo na serwerze rządowym. Pełna dostępność dla FSB i skarbówki. Możliwe wprowadzenie limitu "ważności" pieniądza (!).

Szczegóły tutaj:

wyborcza.biz/biznes/7,177151,30076132,putin-ma-nowy-sposob-na-calkowita-kontrole-nad-rosjanami-odbierze.html

Koniec smile

• kadilak Re: Cyfrowy rubel 15.08.23, 12:29
        dorota_333
        >
        > Na razie pilotażowo, od 2025 powszechnie. Rachunki wszystkich firm i osób fizyc
        > znych docelowo na serwerze rządowym. Pełna dostępność dla FSB i skarbówki. Możl
        > iwe wprowadzenie limitu "ważności" pieniądza (!).

Czyli bedzie tak, jak dzis w Polsce a wczoraj w USA.

> Szczegóły tutaj:
        >
        > wyborcza.biz/biznes/7,177151,30076132,putin-ma-nowy-sposob-na-calkowita-kontrole-nad-rosjanami-odbierze.html
        >
        >
        > Koniec smile
        >
        >
        • dorota_333 Re: Cyfrowy rubel 15.08.23, 13:19
          Przeczytaj szczegóły; tak nie jest ani w Polsce ani w USA. Na szczęście.

Pomysł z narzuceniem "terminu ważności" dla pieniędzy pojawił się za to w Chinach. Dystopia w toku. Rosja dopiero ją zaczyna.
          • monalisa2016 Re: Cyfrowy rubel 15.08.23, 13:54
            dorota_333 napisała:

> Przeczytaj szczegóły; tak nie jest ani w Polsce ani w USA. Na szczęście.
            >
            > Pomysł z narzuceniem "terminu ważności" dla pieniędzy pojawił się za to w China
            > ch. Dystopia w toku. Rosja dopiero ją zaczyna.

Oj glupiutka, glupiutka nie potrafi wysadzic nosa poza serwowanego jej medialnego randu talerza!!! Poszukaj sobie nad czym pracuje bank nad bankami, tak zwany BIZ w Bazylei, oni nie ukrywaja juz przed nikim tego, znaczy to co kiedys nazywano teoria spiskowa staje sie realnoscia dla swiata. Linkow nie bede ci serwowac, nalezy do ciebie by w koncu przetrzec twoje oczeta i bys w koncu spojrzala realnie na to co nas, znaczy Polske tez czeka.
    • monalisa2016 Re: Zmasowany atak na dolara 17.08.23, 02:38
      Trudna sytuacja pani Janet Yellen zaden finansowy fryk nie chcialby byc w jej pozycji.

Krotko trwalo odprezenie, zadluzenie Stanow znowu gwaltownie rosnie, podczas gdy stopy procentowe na rynku kapitałowym nieublagalnie rosna, wiadoma i przewidywalna od poczatku sprawa.
      Jak dlugo moze to jeszcze funkcjonowac?
      Tydzien, miesiac, rok, (...)???
      Zadluzenie Stanow zbliza sie do kolejnej granicy 33 bilionow dolarow.
      Tu trzeba przy tym wspomniec, calkowite zadluzenie Stanow, a konkretniej, znaczy dokladniej: zadluzenie rzadu, zadluzenie gospodarstw domowych oraz firm wynosi już 102 biliony dolarow podczas gdy stopy procentowe na rynkach kapitalowych w tym samym czasie nieublagalnie rosna (tja, normalnosc!), "niebespieczna bomba fiskalna" nieuchronie tika.
      Juz raz kiedys wspomnialam na forum o budzecie na obrone w stosunku do rosnacych odsetek zadluzenia Stanow, ciekawa eksplozywna konstelacja, tja.

Fiat dolar jako waluta rezerwowa????
      Fiat, znaczy waluta bez zadnego pokrycia poza wartoscia papieru i farby do jego druku albo dokladniej z wirtualnej ksiegowosci wartoscia przycisku klawisza. smile

Jak wiemy Stany nie sa osamotnione, EU jest w tej samej pozycji, powiedzmy prawde z wlasnych nieprzemyslanych przez dyletantow decyzji.

Dni (22 do 24 sierpnia tego roku) w poludniowej Afryce beda ciekawe i przejda najprawdopodobniej do historii swiata.
    • kadilak Stary balwan morde drze. 17.08.23, 16:02
      Pomopowany cudem jakims do dzis stock market zaczyna sie chwiac.
      jak padnie, to nawet skazanie Trumpa na kare smierci niczego nie zmieni.
      Trump 2024
      www.yahoo.com/news/biden-shouts-during-speech-challenges-010345379.html
      • lastboyscout Re: Stary balwan morde drze. 17.08.23, 18:13
        Popatrz na bitcoina )skoro zl.oto to juz dawno teoria) , ktory wlasnie mial byc przeciwwaga/ubezpieczeniem na wszelkie walutowe uroki i sraczki:

www.coindesk.com/price/bitcoin/
    • monalisa2016 Re: Zmasowany atak na dolara 17.08.23, 20:01
      Neokolonialisci wszelkiej masci szczegolnie zaoceaniczny dziadzio chcieli rzucic Rosje na kolana, "krolowa" unii trabila na lewo i prawo ze Putin wyjmuje juz czipy z pralek by sie bronic przed kolektywnym "silnym" smile zachodem, bezmyslne pospolstwo w to uwierzylo i trabilo na forum propagande wlozona im miedzy uszy. Od roku 2008 zachodni analitycy ostrzegali ze dobrobyt i rozwoj gospodarek przenosi sie z zachodu na wschod, co zrobiono od tego czasu? NIC (!!!), poglebiano kryzys zachodnich gospodarek.

Link do orginalnego artykulu z ponizszym maszynowym tlumaczeniem jego.

www.berliner-zeitung.de/wirtschaft-verantwortung/trotz-sanktionen-neuer-bericht-russland-ist-reicher-der-westen-aermer-geworden-li.379648

Nowy raport: Rosja się wzbogaciła, Zachód zbiedniał – mimo sankcji

Całkowity majątek prywatny Rosji wzrósł, podczas gdy gospodarstwa domowe w Ameryce Północnej i Europie kurczą się. To pokazuje nowy raport UBS i Credit Suisse.

W 2022 r. całkowity majątek prywatny Rosji wzrósł, podczas gdy mieszkańcy Stanów Zjednoczonych i Europy stracili biliony dolarów. Wynika to z corocznego Global Wealth Report sporządzonego przez szwajcarskie banki UBS i Credit Suisse.

W ubiegłym roku światowy majątek gospodarstw domowych spadł po raz pierwszy od kryzysu finansowego z 2008 roku. Inflacja i aprecjacja dolara amerykańskiego zniszczyły aktywa o wartości około 11,3 bilionów dolarów. Według raportu światowy majątek osobisty netto spadł o 2,4 procent, do łącznej kwoty 454,4 bilionów dolarów. Szczególnie dotknięte są gospodarstwa domowe w Ameryce Północnej i Europie – razem kontynenty straciły około 10,9 biliona dolarów.

Niemcy mniej bogate, a mimo to w pierwszej trójce superbogatych

W Niemczech średni majątek na osobę dorosłą w ​​dolarach amerykańskich spadł o 5,6 proc. Według raportu, w 2022 roku dorosły mieszkaniec Niemiec miał przeciętny majątek w wysokości 256 180 USD, czyli o 14 360 USD mniej niż rok wcześniej. Liczba milionerów w Niemczech również skurczyła się o 253 000 do około 2,6 miliona osób.

Jednak Niemcy zajmują trzecie miejsce wśród superbogatych krajów z majątkiem wynoszącym co najmniej 500 mln USD, za Stanami Zjednoczonymi i Chinami.

Pomimo wojny na Ukrainie: całkowity majątek prywatny Rosji wzrasta o 600 miliardów dolarów

Niemniej jednak nie wszystkie regiony zanotowały saldo ujemne. Pomimo wojny na Ukrainie i późniejszych sankcji Rosja odnotowała duży wzrost całkowitego majątku prywatnego w ciągu ostatniego roku. Według raportu opublikowanego we wtorek kraj dodał 600 miliardów dolarów do swojego całkowitego majątku prywatnego.

Uwaga: Całkowity majątek kraju obejmuje rządowe i prywatne aktywa finansowe i materialne, takie jak nieruchomości, akcje giełdowe i depozyty bankowe pomniejszone o zadłużenie. Opiera się m.in. na statystykach banku centralnego. Jednak w raporcie banków szwajcarskich przeanalizowano jedynie majątek netto prywatnych gospodarstw domowych. Finanse rządowe nie są tutaj uwzględnione.

„Trendy majątkowe w Rosji są obecnie trudne do określenia” – czytamy w dokumencie finansowym. Metody analityków opierają się na bilansach gospodarstw domowych, badaniach dystrybucji aktywów i innych źródłach danych dotyczących majątku i zadłużenia gospodarstw domowych. Na podstawie „nowych lub poprawionych danych z wiarygodnych źródeł” autorzy stwierdzili, że liczba rosyjskich milionerów wzrosła o około 56 000 do 408 000 osób w 2022 roku.

Rosja w stanie wojny: bogaci stają się bogatsi, biedni biednieją

Jednocześnie analitycy dodają Rosję do listy nielicznych krajów, które wzbogaciły się w ciągu ostatniego roku. Trend ten nie powinien jednak wprowadzać w błąd, ponieważ sugeruje jedynie, że w pierwszym roku wojny bogaci w Rosji jeszcze się wzbogacili, a biedni jeszcze bardziej ubożeli. Jednocześnie ekonomiści holenderskiego banku ING donoszą o powiększającej się przepaści między grupami ludności o wyjątkowo wysokich i bardzo niskich dochodach w Rosji. Indie, Brazylia i Meksyk również znacznie zwiększyły swoje bogactwo w tym samym roku, piszą eksperci finansowi szwajcarskich banków. Z drugiej strony Stany Zjednoczone, Japonia, Chiny i Kanada należą do krajów, które poniosły największe straty.

W ubiegłym roku kalendarzowym było też milion amerykańskich milionerów mniej. „Rozwój bogactwa okazał się odporny w erze Covid-19 i rósł w rekordowym tempie w 2021 r.”, cytuje serwis informacyjny Bloomberg Nannette Hechler-Fayd'herbe, globalny szef ds. ekonomii i badań w Credit Suisse. „Ale inflacja, rosnące stopy procentowe i deprecjacja waluty doprowadziły do ​​odwrócenia w 2022 r.” – powiedział ekonomista.
    • kadilak Dollar is king again. 09.09.23, 21:01
      Dolar spadl bo mial spasc po listopadzie 2022, bez zadnego powodu, juz nie trzeba jak kiedys po hotelach na Manhattanie sie umawiac zeby dolca zabic. Starczy w mediach napisac 1000 razy ze Chiny i Europa sa "silne" a USA -slabe.
      I juz.
      Czytac tego artykuli z linka nie musicie- stek bzdur i kilka slusznych statementow. Wzrost dolca nie ma nic wspolnego z tym co oni pisza.
      Co do Chin to fakt, od 10 lat przewiduje ze to musialo jebnac. Zobaczmy, czy i jaka wojna wybuchnie, to tak przy okazji.Chiny przefrywaja i Rosja przegrywa. Ani jedni ani drudzy tego nei lubia.
      Teraz sie gra pomalu odwraca, bo pol roku bredni o sile Chin i Europy wystarczy.
      finance.yahoo.com/news/us-dollar-king-again-why-145449510.html
      Wrocimy do tematu jak DXY przebije 120.
    • kadilak Dolar sie po zlosci odbija. 27.09.23, 14:50
      Tak to przynajmniej wyglada. W listopadzie 2022 rozpoczelo sie islabianie dolara " na gebe", bez kompletnie zadnych powodow i przyczyn. Zero danych, zero liczb.
      Zero.
      Ot, ktos zarzucul haslo Chiny mocne, Europa mocna a USA do dupy.
      Dokladnie jak na klapanie mordami umocniono PLN dwukrotnie na dwa dni.

USA sa dalej do dupy ale Chiny zaraz padna na morde i CPP nic tu nie poradzi a EU chyba nie wymaga wyjasnien.
      W dupie jestescie i na gown patrzycie.

PLN to inna historia,zdaje sie przegram 1000 PLN bo sie zalozylem ze do Gwaizki dolar bedzie po 6.
    • dorota_333 Dolar znów poniżej 4 PLN 20.11.23, 11:13
      ...ale to raczej kwestia umocnienia złotego niż jakiejś silnej słabości dolara. Wykres USD/PLN i indeks dolara (zrobiony przez Stooq.pl):

https://stooq.pl/c/?s=usdpln&c=5y&t=l&a=lg&svg

https://stooq.pl/c/?s=usd_i&c=5y&t=l&a=lg&svg
      • kadilak Re: Dolar znów poniżej 4 PLN 20.11.23, 12:22
        dorota_333 napisała:

> ...ale to raczej kwestia umocnienia złotego niż jakiejś silnej słabości dolara.
        > Wykres USD/PLN i indeks dolara (zrobiony przez Stooq.pl):
        >

No tak, teraz juz na prostej jestescie. Setki miliardow z Unii rozdane obywatellom, trafia do polskich kantorow,
        reszte siem wymieni na wolnym rynku i waluty w Q1 2024 powinny byc po 2. Albo i poltorej zlotego.
        Dolar do konca roku sie nie umocni bo w Ameryce mamy Santa Claus Rally. Kiedys rally byly jak w ekonomii super szlo a teraz to sprawa sezonowa regulowana algotytmami. Teraz nam Swiety Mokolaj niesie dobrobyt , bo na zakupy isc trzeba, a na zakupy sie idzie "czujac bogactwo"
        Nieruchomosci zamarly, pod domek pozyczyc sie nie da, to pompuja gielde podwojnie smile.
        Patrzymy na konto 401K, aha, 18% na zieono w listopadzie, dobra nasza, hulaj dusza.
        • dorota_333 Re: Dolar znów poniżej 4 PLN 20.11.23, 12:45
          2 złotych to może nie być smile ale 3,70 na dolarze już widzą analitycy. Z drugiej strony to nie tak daleko od obecnego poziomu, więc to żadne przewidywanie.

No widzisz. Normalność wraca i złoty przestaje być szmatławą walutą marginalnego zamordyzmu. Inflacja dzięki temu trochę wyhamuje, a to mnie obchodzi najbardziej.

• kadilak Re: Dolar znów poniżej 4 PLN 20.11.23, 14:10
            dorota_333 napisała:

> 2 złotych to może nie być smile ale 3,70 na dolarze już widzą analitycy. Z drugiej
            > strony to nie tak daleko od obecnego poziomu, więc to żadne przewidywanie.
            >
            > No widzisz. Normalność wraca i złoty przestaje być szmatławą walutą marginalneg
            > o zamordyzmu. Inflacja dzięki temu trochę wyhamuje, a to mnie obchodzi najbardz
            > iej.
            >

Tak , tak, juz na prostej jestescie.
            Rudy jeszcze rzadu nie utworzyl. PiS dalej zamiata a Polska juz na prostej. 3,70, na pewno. Tak, tak.
            Kocham te analizy na dwa lata naprzod oparte na wydarzeniach z ostatnich 2 dni. Pelno tego teraz wszedzie.
          • kadilak Praca analityka finansowego. 20.11.23, 14:42
            K...wa jak ja bym chcial miec taka robote. Laptop, 2 godziny dziennie przerabiania gotowego tekstu albo i mniej.

Metoda na FED done increasing rates: :
            Sun, November 19, 2023 at 8:30 AM EST.
            Investors pushed bank stocks higher last week, riding a stock market rally fueled by hopes that the Federal Reserve might be done raising interest rates and that a "soft landing" in the US economy was now possible.

Mon, November 20, 2023 at 7:45 AM EST
            Wall Street stocks hit pause at the start of a holiday-shortened week, holding steady after notching their third straight week of wins as hopes for a retreat in US interest-rate hikes persisted.

Metoda na Better than expected :
            Sat, November 18, 2023 at 11:16 AM EST
            Macy’s net sales dropped 7.9% in the third quarter, while same-store sales dropped 6.7%. However, the overall results came in better than expected “with strength in beauty, particularly fragrances and prestige cosmetics," incoming CEO Tony Spring said on a call with investors.

Story by Melissa Repko • 5d ( przynajmniej uczciwie.."story". Bajeczka taka) Target on Wednesday topped Wall Street's quarterly sales expectations and blew past earnings estimates, as purchases in high-frequency categories like food and beauty helped prop up weaker customer spending. For the second straight quarter, Target's comparable sales declined. The industry metric, also called same-store sales, takes out the impact of store openings, closures and renovations.

Nie chce mi sie ale z 50 moglbym podac podkazda metoda. A metod jest wiecej. Markets looking forward, bad news was absorbed, itd itd. Ja za pare groszy musze sie doksztalcac, uczyc, latac na kursy uaktuaniajce przepisy i jeszcze karta smigac wchodzc do gownianego biura, czy na czas jestem. A taki chuj pewnei zarabia z 300K . Albo i lepeij.
            • dorota_333 Re: Praca analityka finansowego. 20.11.23, 15:18
              Dobre.

Ale nie bój. Sztuczna inteligencja ich zastąpi. Szybciej niż myślimy. Świat przyszłości to jest robota wyłącznie dla tych, których AI zastąpić nie może.
              • kadilak Jest i inny aspekt komiczny? 20.11.23, 16:09
                dorota_333 napisała:

> Dobre.

Jak to widzisz?
                Zaklaajac ze faktycznie PLN "umocni" sie , wy;acznie na gebe, w granice 3,70 z niedawnego 4.35 USD albo 4,10 Euro, czyli o jakies 15% sami zabieracie sobie z kieszeni kilkanascie miliardow zlotych doslownie na nic. Bo co innego, jakby PLN sie umocnil w wyniku wczesniejszego wprowadzena na rynek tych extra euro.
                A co innego, ja sie wczesniej umacnia.
                Skad wiec ta radosc idiotow w zwiazku z przedwczesnm umocnieniem?
                • dorota_333 Re: Jest i inny aspekt komiczny? 20.11.23, 16:17
                  Rynek (wszystkich rynków to dotyczy) nie reaguje na wydarzenia bieżące tylko dyskontuje spodziewane wydarzenia przyszłe. Stosownie do stopnia prawdopodobieństwa wydarzenia. "Kupuj pogłoski, sprzedawaj fakty" - tak to działa, zawsze.

Więc umocnienie nie jest "przedwczesne", patrz wyżej.
                  • kadilak Re: Jest i inny aspekt komiczny? 20.11.23, 16:26
                    dorota_333 napisała:

>
                    > Więc umocnienie nie jest "przedwczesne", patrz wyżej.

...ale ciagle rabuje Polakow z pieniedzy. Good for you smile
                    Patrzenie przez rynki naprzod to wyjatkowa glupota BTW. A co bedzie, jak jutro wybuchnie nastepna wojna?
                    • dorota_333 Re: Jest i inny aspekt komiczny? 20.11.23, 18:43
                      > ...ale ciagle rabuje Polakow z pieniedzy

Nie rabuje. Silniejszy złoty to tańsza ropa etc. I niższa inflacja.

> Patrzenie przez rynki naprzod to wyjatkowa glupota BTW.

Nie "głupota" tylko istota działania rynków. Zastanów się przez chwilę, to sam dojdziesz, dlaczego.

> A co bedzie, jak jutro wybuchnie nastepna wojna?

Ryzyko wybuchu wojny też jest w cenach smile Widocznie inwestorzy nie nadają mu dużego prawdopodobieństwa.
                      • kadilak Re: Jest i inny aspekt komiczny? 20.11.23, 20:35
                        dorota_333 napisała:

> Nie "głupota" tylko istota działania rynków. Zastanów się przez chwilę, to sam
                        > dojdziesz, dlaczego.
                        >

Nie dojde. Nie umiem na przyklad wkalkulowac w moje rozwazania tego, ze juto jeden z 7 mln Arabow zamieszakalych w EU albo 4 mln w USA moze pociagnc za sznurek wystajacy z walizki i 500K luda pozegna sie z zyciem.
                        Slyszalas juz? Araby porwaly statek na Morzu Czerwonym ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka