Dodaj do ulubionych

Zdążą? Nie zdążą? Zamknąć Okęcie.

21.07.23, 15:01
...czyli na przykładzie lotniska Okęcie rozważania poboczne do wątku o tym, że "po nas choćby potop".

PiS orze polską rzeczywistość niszcząc instytucje państwa, ale również rozpoczynając absurdalne, gigantyczne inwestycje. Niektóre zresztą udaje się dokończyć (przekop Mierzei Wiślanej) i widać dokładnie, że nie miały sensu.

Flagową inwestycją PiS jest jednak nie jakiś drobny kanał (drobny, ale za dwa miliardy), tylko Centralny Port Komunikacyjny. Na razie same plany kosztowały (podobno) niemal miliard PLN, i zaczyna się wysiedlać ludzi pod planowane inwestycje. opór społeczny jest innym tematem.

Władza przy tym działa tak, żeby CPK nie miał alternatywy - i przez to samo stał się "opłacalny". Sprytne, prawda?

Dobra wiadomość dla Warszawiaków: kolejna kadencja PiS i nie polecicie z Okęcia:

"Rząd niedawno zaktualizował i zaczął konsultacje projektu "Polityka rozwoju lotnictwa cywilnego w Polsce do 2030 roku (z perspektywą do 2024 roku)". Z dokumentów wynika, że minister infrastruktury Andrzej Adamczyk nie chciał zamknięcia Lotniska Chopina. Naciskał na to natomiast Marcin Horała wiceminister funduszy, a jednocześnie rządowy pełnomocnik ds. CPK.

Jak dowiadujemy się z dokumentacji, rząd zakończył spór niemal dwa miesiące temu. "W dniu 25 maja 2023 r. została podjęta przez Stały Komitet Rady Ministrów (SKRM) decyzja dotycząca rozstrzygnięcia na korzyść Pełnomocnika Rządu RP ds. Centralnego Portu Komunikacyjnego rozbieżności między Ministrem Infrastruktury, a ww. Pełnomocnikiem w zakresie konieczności przeniesienia ruchu cywilnego z Lotniska Chopina na CPK".
(wytłuszczenie moje)

Tak, oczywiście to nie od razu nastąpi. Ale już zdecydowane.

Trzymano w tajemnicy dwa miesiące. Dlaczego, jak sądzicie?

Całość tutaj:

next.gazeta.pl/next/7,151003,29995542,to-koniec-lotniska-chopina-na-okeciu-rzad-podjal-decyzje-nie.html

PS. Nawet jeśliby oddali kiedyś władzę, to niektóre rzeczy bardzo trudno będzie odkręcić. ekonomicznie też.

Obserwuj wątek
    • kadilak Re: Zdążą? Nie zdążą? Zamknąć Okęcie. 21.07.23, 16:22
      Moze wybuchnie w koncu jakas pozadna wojna i nie zdarza.
      • dorota_333 Re: Zdążą? Nie zdążą? Zamknąć Okęcie. 21.07.23, 19:34
        Nie trzeba aż wojny. Wybory w połowie października.

A, widzisz. Miałam napisać wątek o wojnie i wyborach (w Polsce), przypomniałeś mi.
    • tapatik Re: Zdążą? Nie zdążą? Zamknąć Okęcie. 23.07.23, 19:57
      Rząd wkurwił jeszcze za małą populację Polaków.
    • dorota_333 Wyprzedaż Okęcia 29.08.23, 09:15
      ...o likwidacji lotniska Okęcie już przesądzono, pisałam o tym wyżej. Teraz waży się los gruntów w środku stolicy, które zostaną wyprzedane. W 2017 warte ponad 5 miliardów, teraz z pewnością więcej, może i dwukrotnie. Z połowę tego PiS rozkradnie (wariant optymistyczny), reszta na budowę CPK.

Po co prezesowi dwie wieże, jak może mieć gigantyczne lotnisko imienia brata bliźniaka i jeszcze zostanie kilka miliardów dla partii (czyli dla niego i wąskiego grona zaufanych). Taką skalą rekwizycji operowali tylko okupanci.

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,30129105,poslowie-opozycji-ujawniaja-okecie-do-zamkniecia-i-sprzedazy.html
      • pepe49 Różnice w interpretacji. 29.08.23, 13:29

Pani Dorota jest odbiorczynią wiadomości z TVN i głosuje na kumpli, ja jestem wyborcą PiS i to samo widzę inaczej.

1. Lotnisko Okęcie osiągnęło szczyt swoich możliwości. O tym czytam od lat. Lotnisko prawie w centrum miasta przeszkadza.
        Naturalnym jest więc przeniesienie go tam, gdzie buduje się większe lotnisko.

2. Zostaną po lotnisku Okęcie grunta. Jeżeli są własnością miasta, kumple je ukradną i np. pan Kierwiński kupi sobie wyspę na Mazurach. Albo coś innego.

"Taką skalą rekwizycji operowali tylko okupanci".
        Widać Pani Dorota nie zna pracy p. Aloisa Nocka "Państwo - Twój wróg".
        Liberała.
        Wrogiem kumpli jest natomiast państwo polskie rządzone przez kogoś innego.
        - Kraść nie daje! Co za złodziej!

Jako wyborca PiS postrzegam sprawę tak, że kumple widzą, że nie mogą ukraść 5 mld zł (czyli jednak chyba grunta nie miejskie) i wyją ze złości.
        5 mld zł. Też bym wył.
        Ponieważ mają do dyspozycji różne medja, swój krzyk "- Kraść nie daje! Co za złodziej!" transformują w opowieść o złym PiS a dobrym magistracie
        po czym puszczają w eter.

Pani Dorota, szczerze wzruszona, powtarza.

'Zostanie parę miljardów dla partji".
        Naprawdę? Z 5. możliwych PiS kradnie parę?
        Ja Cię kręcę. Ci to mają ale rozmach!

Pani Doroto. PiS to, mimo wszystko, jeszcze nie kumple. Wysp na Mazurach nie będzie.
        Ale za zasługi w propagowaniu powrotu kumpli order z kartofla się należy.

Wystrugać należy samemu.

*

U. E.
        Kumple są za.
        Wystarczy.
        • dorota_333 Re: Różnice w interpretacji. 29.08.23, 13:37
          5 miliardów to była wycena sprzed kilku lat. Teraz może być i dwa razy tyle. Dlatego mogą ukraść kilka, swobodnie. Potrafią ukraść nawet pieniądze na respiratory w czasie epidemii, z gruntami będzie łatwiej. Mateusz ma doświadczenie w handlu gruntami nabywanymi po okazyjnej cenie.

Poza tym - nie [...], Pepe. Jestem wtórna, ale lepszego komentarza do Twojej wypowiedzi nie wymyślę. Czyste [...], odwracanie kota ogonem.
          • pepe49 Re: Różnice w interpretacji. 29.08.23, 14:40
            dorota_333 napisała:

> 5 miliardów to była wycena sprzed kilku lat. Teraz może być i dwa razy tyle. Dl
            > atego mogą ukraść kilka, swobodnie. Potrafią ukraść nawet pieniądze na respirat
            > ory w czasie epidemii,

... Potrafili dać się oszukać, próbując na już kupić niedostępne respiratory w czasie epidemji ...

z gruntami będzie łatwiej. Mateusz ma doświadczenie w ha
            > ndlu gruntami nabywanymi po okazyjnej cenie.
            >

A to kłamstwo było już kiedyś omawiane. Szukać?

> Poza tym - nie [...], Pepe. Jestem wtórna, ale lepszego komentarza do Twojej wy
            > powiedzi nie wymyślę. Czyste [...], odwracanie kota ogonem.

Nie.
            Inna interpretacja tego samego.

I nie umarliśmy po przeczytaniu swoich opinji.

Zdrowia i pogody ducha.

*
            .
            .
            • tapatik Re: Różnice w interpretacji. 30.08.23, 19:16
              pepe49 napisał:

> ... Potrafili dać się oszukać, próbując na już kupić niedostępne
              > respiratory w czasie epidemji ...

Kupowali respiratory od handlarza bronią zamiast rozpisać przetarg, ewentualnie dołączyć do dużego przetargu organizowanego przez inne kraje UE.
              Dodatkowo zapłacili za fakturę z góry, przed otrzymaniem towaru.
              Na dokładkę handlarz jeździł sobie po Europie zamiast gnić w areszcie.
              I jak zmarł i został skremowany, to nikt się nie przejął, że w Albanii nie stosuje się kremacji.

Tak się załatwia sprawy w Afryce, ale nie w kraju europejskim.

> > z gruntami będzie łatwiej. Mateusz ma doświadczenie
              > > w handlu gruntami nabywanymi po okazyjnej cenie.
              >
              > A to kłamstwo było już kiedyś omawiane. Szukać?

Poproszę.

> > Poza tym - nie [...], Pepe. Jestem wtórna, ale lepszego komentarza
              > > do Twojej wypowiedzi nie wymyślę. Czyste [...], odwracanie kota ogonem.
              >
              > Nie.
              > Inna interpretacja tego samego.

Twoja interpretacja jest właśnie odwracaniem kota ogonem.
        • sendivigius Re: Różnice w interpretacji. 29.08.23, 20:31
          pepe49 napisał:

>
          > Pani Dorota jest odbiorczynią wiadomości z TVN i głosuje na kumpli, ja jestem w
          > yborcą PiS i to samo widzę inaczej.
          >
          > 1. Lotnisko Okęcie osiągnęło szczyt swoich możliwości. O tym czytam od lat. Lot
          > nisko prawie w centrum miasta przeszkadza.
          > Naturalnym jest więc przeniesienie go tam, gdzie buduje się większe lotnisko.

JFK nie przeszkadza, La Guardia tez nie, Orly jest gdzie bylo, Heathrow tez.
          • pepe49 Re: Różnice w interpretacji. 29.08.23, 23:36
            I dziękuję za dobrą uwagę.

Być może po prostu chodzi o przeniesienie ruchu na nowe lotnisko, które jest o wiele większe. A jednak lotnisko w mieście jest uciażliwe.
    • maga2024 I tu jest blad 29.08.23, 15:51
      Powinni to zamknac od razu w konkretnym dniu.
      Okecie nie da sie przerobic na nowe, lepsze lotnisko bo jest za blisko Wawy.
      Chcecie byc europesjkim hubem, to nie ma wyjscia.37 km to pestka.
      • tapatik Re: I tu jest blad 29.08.23, 19:02
        A jest nam potrzebne nowe lotnisko?
        Te 37 km to skąd dokąd?
        • szczurek.polny Re: I tu jest blad 30.08.23, 15:01
          > A jest nam potrzebne nowe lotnisko?
          Tak. Okęcie było projektowane na 9 mln pasażerów rocznie, obecnie obsługuje 15 mln pasażerów rocznie. Nie ma miejsca, kolejki są wszędzie, nawet do toalet.

Proste ćwiczenie: wskaż miejsce na Okęciu gdzie mógłby powstać hotel tranzytowy non-Schengen. Bo obecnie takiego nie ma.

Przede wszystkim nie ma możliwości obsługi większej ilości samolotów, rozbudowy płyt postojowych, przedłużenia pirsów pasażerskich, nowych rękawów. Okęcie jest obecnie wykorzystane w 100% i nie ma możliwości rozwoju.

Światowy lotniczy ruch pasażerski będzie w najbliższych latach rósł średnio o 3% rocznie, cargo o 4,2% rocznie, w Polsce będą to trochę większe wzrosty bo rozwijamy się szybciej niż średnia światowa.
          • tapatik Re: I tu jest blad 30.08.23, 19:43
            A po co nam hotel tranzytowy? Warszawa nie jest hubem przesiadkowym, tylko lotniskiem z którego Polacy zaczynają lot.
            Mamy lotnisko w Modlinie, które można rozbudować, tylko że rząd nie chce tego robić.
            Mam wątpliwości, czy ruch pasażerski będzie nadal rósł, a nawet jeśli to czy będzie rósł ruch pasażerski w Polsce.

Będę na jesieni leciał, to sprawdzę te kolejki do toalet.
            • szczurek.polny Re: I tu jest blad 30.08.23, 22:45
              > A po co nam hotel tranzytowy? Warszawa nie jest hubem przesiadkowym, tylko lotniskiem z którego Polacy zaczynają lot.

No nie wiem. Pomyślmy... Może po to żeby zarabiać pieniądze? Na lataniu, na pasażerach przesiadkowych?

Na lotnisku CDG jest taki hotel, YotelAir się nazywa, też na dobrą sprawę nie jest potrzebny Francuzom a już na pewno niepotrzebny mieszkańcom regionu Ile de France. Więc po co on tam jest?

Jest taka koncepcja, żeby na lataniu, na lotniczych przewozach pasażerskich zarabiać pieniądze ale jest to koncepcja kaczystowska.

Jest też koncepcja przeciwna, koncepcja reprezentowana głównie przez PO, że na przewozach lotniczych nie powinno się zarabiać, że LOT w zasadzie powinien tylko dowozić pasażerów Lufthansie do Monachium i Frankfurtu, najlepiej po kosztach lub nawet z niewielką stratą. A zarabianie pieniędzy powinniśmy zostawić innym. Tę koncepcję miał na myśli pan Trzaskowski, kiedy mówił, że "lotnisko jest przecież w Berlinie".

Masz rację, że Okęcie nigdy nie będzie znaczącym hubem tranzytowym - jest po prostu o wiele za małe. Ze swoim 900 ha powierzchni (w tym około 620 ha "za płotem", bo Lotnisko zarządza również parkingami, drogami dojazdowymi i innymi terenami) nie ma szans w konkurencji z lotniskami, które "za płotem" mają 2500 albo nawet 3000 ha. Tak jak żadnych szans na zostanie liczącym się hubem nie miało lotnisko Monachium-Riem zamknięte w 1992 roku.

Pytanie jest takie: czy chcemy mieć w Polsce lotnisko na którym będziemy zarabiać, czy też wolimy do końca świata dopłacać do interesu liniom lotniczym z innych krajów?

Co do prognoz wzrostu ruchu lotniczego to pochodzą one z opracowania przygotowanego przez dużą firmę consultingową dla Lufthansy. Na podstawie takich opracowań managerowie linii lotniczych planują rozwój floty, zakupy lub leasing kolejnych samolotów, politykę kadrową swoich firm. Jeśli się znasz na tym lepiej od nich to ja nie mam więcej pytań, pozostaje mi tylko przyznać ci rację i całkowicie się z tobą zgodzić.
              • tapatik Re: I tu jest blad 30.08.23, 23:13
                CDG jest dużym lotniskiem przesiadkowym, Okęcie nim nie jest.
                Na Okęciu możemy zarabiać bez jego rozbudowy obsługując obecne loty.
                Możemy też rozbudować Modlin, o którym w ogóle nie wspominasz.

Poproszę o źródło obu koncepcji, i tej "kaczystowskiej" i tej z PO.

Poproszę też o link do opracowania dla Lufthansy, o którym wspominasz.
    • dorota_333 Jest możliwość prawna sprzedaży gruntów lotniska O 29.08.23, 19:52
      ...Okęcie:

www.money.pl/gospodarka/lotniska-chopina-nie-mozna-sprzedac-mozna-prawnik-wskazuje-na-haczyk-w-ustawie-6935770385730528a.html
      • pepe49 Re: Jest możliwość prawna sprzedaży gruntów lotni 29.08.23, 23:33
        www.tvp.info/71893855/29082023-1919

4.00 - 5.15
        • dorota_333 Jako argument podał informację z TVP Info 30.08.23, 09:24
          ...idiota smile
          • pepe49 Re: Jako argument podał informację z TVP Info 30.08.23, 12:15
            4.37
            „… nie ma mowy o sprzedaży … to wpisaliśmy do ustawy, że nie można prywatyzować Okęcia …” … można sprzedawać udziały spółki tylko podmiotom 100% Skarbu Państwa
            • dorota_333 Re: Jako argument podał informację z TVP Info 30.08.23, 13:23
              Przeczytaj, co linkuję powyżej. Z money.pl.

Udziałów w spółce nie można sprzedać, ale ona sama może sprzedawać grunty do niej należące.
    • dorota_333 2 dni przed wyborami podpisano umowę z prywatnym 24.10.23, 12:16
      ...inwestorem na 8mld PLN. Co to ma wspólnego z Okęciem? Grunty pod nim mogą być zastawem.

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,30334285,spolka-cpk-cala-naprzod-mimo-porazki-pis-w-wyborach-nowy-plan.html

A więc zdążyli.
      • kadilak Powinnas sie cieszyc, ze zdarzyli 24.10.23, 13:51
        dorota_333 napisała:

>
        > A więc zdążyli.

W perpektywie lat okaze sie jaki to byl dobry krok o ile Tusk nie zdarzy "zaooszczedzic" i skaoswac programu.
        Teraz macie 4 lata pomniejszania, oszczedznia, odbierania i rownania. No i powrotu do Europy.
        Duze lotniska nie beda potrzebne. Macie Frankfurt i Paryz.

Jezeli III ojczyzniana nie zrowna wszystkiego na ugor, to 80 mln lotnisko jest calkowicie realne.
        • dorota_333 Re: Powinnas sie cieszyc, ze zdarzyli 24.10.23, 14:23
          Tu masz rację: niepotrzebny mi CPK, wolę mieć lotnisko w Pyrzowicach, dosłownie pod nosem. Mieszkańcy stolicy pewnie tak samo.

Muszę przy tym przyznać, że mnie zdziwili, pisowskie skurwysyny. Dwa dni przed wyborami coś podpisywać, to trzeba mieć bandycką bezczelność.

Jak tam śledczy wejdą, to się okaże, że to przekręt tysiąclecia.
          • kadilak Re: Powinnas sie cieszyc, ze zdarzyli 24.10.23, 14:47
            dorota_333 napisała:

> Tu masz rację: niepotrzebny mi CPK, wolę mieć lotnisko w Pyrzowicach, dosłownie
            > pod nosem. Mieszkańcy stolicy pewnie tak samo.

Jasne. Tam bedziesz sie wsiadac w malutki samolot z innymi Pyrami by poleciec do Frankfurtu. Gdzie po 8 godzinach czekania przesiadziesz sie na lot docelowy.
            I biznesie cargo, lotniczym, z gownianymi lotniskami to od razy mozesz zapomniec.
            Jak przelecizsz w zyciu 16 000 000 km jak ja, to pogadamy o lataniu, lotniskach i przesiadkach.
            Na razie grzej sie w wszym lokalnym polskim grajdolku. Do Europy to wy, Polacy, pasujecie tylko w wyciaganiu lapy po kase. Mentalnie dalej wypinacie dupe z stodola.

> Muszę przy tym przyznać, że mnie zdziwili, pisowskie skurwysyny. Dwa dni przed
            > wyborami coś podpisywać, to trzeba mieć bandycką bezczelność.
            >
            > Jak tam śledczy wejdą, to się okaże, że to przekręt tysiąclecia.
            • dorota_333 Re: Powinnas sie cieszyc, ze zdarzyli 24.10.23, 15:13
              Myślisz, że do Baranowa pójdę pieszo?

W CPK chodzi o to samo, o co PiSowi zawsze chodziło. Duża inwestycja, żeby naprawdę duże pieniądze były do rozkradzenia. A finalnie okazałoby się, że 1. przekroczyli budżet dwu- trzykrotnie, 2. głównym inwestorem są Chiny. I w tej hipotezie sen o największym europejskim cargo nabiera sensu.
              • kadilak Tusk dalekowzroczny 24.10.23, 15:22
                dorota_333 napisała:

> Myślisz, że do Baranowa pójdę pieszo?
                2. głównym inwestorem są Chiny. I w tej hipote
                > zie sen o największym europejskim cargo nabiera sensu.

Droga do Europy wiedzi przez stodole.
                Moze Tusk rozumie, ze EU sie kiedys rozleci , no i po co podpadac juz teraz Niemcom?
                Po rozpadzie EU duzy hub nie bedzie potrzebny, bo sie umocnincie goodarczo( za stodola) tak, ze do latania do pracy najemnej na Litwe faktycznie wystarcza male lotniska i samoloty.
                A taki swiatowy gigant bylby Szwabom sola w oku i zamist kasowac Polske za uslugi lotniskowe potrojnie, kasowaliby 5X.

Nie ma co z Niemcem zadzierac. Zabralibyscie im 30% biznesu, Tusk na sama mysl leci do kibla ze strachu....
                • dorota_333 Re: Tusk dalekowzroczny 24.10.23, 15:32
                  Ciągle to samo gadasz smile CPK jest dla suwerenności równie istotny jak przekop Mierzei Wiślanej. Pamiętasz jeszcze taką inwestycję? Tylko dwa miliardy utopione. Lekka rozgrzewka przed CPK.
                  • kadilak Re: Tusk dalekowzroczny 24.10.23, 15:48
                    dorota_333 napisała:

> Ciągle to samo gadasz smile

Skoro sami wybieracie pozostanie pariasami EU, to lepiej dla mnie bo ja was generalnie nie cierpie.
                    Zabawne to, powrot do Europy. Do dupy Europy dokaldniej.
                    Robta co chceta.
                    • dorota_333 Re: Tusk dalekowzroczny 24.10.23, 15:58
                      Prawdziwymi pariasami bylibyśmy, gdyby Kaczyńskiemu udało się wyprowadzić Polskę z UE.

Na szczęście cofnęliśmy się znad przepaści.

A propos przepaści: byłeś w końcu w górach? Czy tylko grzechotniki oglądałeś?
                      • kadilak Re: Tusk dalekowzroczny 24.10.23, 16:45
                        dorota_333 napisała:

> Prawdziwymi pariasami bylibyśmy, gdyby Kaczyńskiemu udało się wyprowadzić Polsk
                        > ę z UE.
                        >
                        > Na szczęście cofnęliśmy się znad przepaści.
                        >
                        > A propos przepaści: byłeś w końcu w górach? Czy tylko grzechotniki oglądałeś?
                        • dorota_333 Re: Tusk dalekowzroczny 24.10.23, 19:33
                          No, ładnie drzewa żółkną, jak u nas.

Mam nadzieję, że w Polsce Haloween się nie upowszechni aż tak bardzo, żeby ludzie wymyślali dekoracje jak na pierwszym zdjęciu.
          • szczurek.polny Re: Powinnas sie cieszyc, ze zdarzyli 24.10.23, 16:04
            > Muszę przy tym przyznać, że mnie zdziwili,
            > pisowskie skurwysyny. Dwa dni przed wyborami
            > coś podpisywać, to trzeba mieć bandycką
            > bezczelność.

To jeszcze nic! Wyobraź sobie, że po wyborach mogliby zwołać nadzwyczajne posiedzenie Sejmu. I ponieważ kadencja trójki sędziów Trybunału Konstytucyjnego upłynie w przyszłym roku, to mogliby już teraz, przed końcem obecnej kadencji, wybrać z góry ich następców! I powołać na te stanowiska partyjnych aparatczyków, których zadaniem będzie blokowanie ustaw nowego rządu i Sejmu.

A potem, gdy już by się zebrał nowy Sejm, unieważnił taką dziką uchwałę i prawidłowo powołał nowych sędziów Trybunału Konstytucyjnego, mogliby na legalnie wybranych sędziów krzyczeć: "sędziowie-uzurpatorzy"!
            • dorota_333 Re: Powinnas sie cieszyc, ze zdarzyli 24.10.23, 19:35
              No widzisz, to była próba uchronienia TK. Nieudana.

I co mamy teraz? TK praktycznie nie istnieje - nie potrafi się zebrać, właściwie nie orzeka, wewnątrz dwie frakcje sie blokują.

Czyli Kaczyński koncertowo zniszczył ważną instytucję państwową. Zjadł przy tym kilka dobrych kolacji pewnie.
    • dorota_333 Na odchodnym rząd dorzucił do CPK 155 miliardów 24.10.23, 19:44
      ...no żesz mają te sukinsyny bandycką fantazję.

"We wtorek, 24 października odchodzący rząd PiS przyjął projekt uchwały, która ustanawia program wieloletniego finansowania budowy CPK od 2024 r. do 2030 r. Rzecznik spółki CPK przekazał nam, że na najbliższe siedem lat zaplanowano 155 mld zł na kontynuację projektowania i prace budowlane, z czego 66 mld zł to skarbowe papiery wartościowe, 24 mld zł zakładane dotacje Unii Europejskiej, a 63 mld zł - "inwestorzy i finansowanie prywatne".

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,30334285,spolka-cpk-cala-naprzod-mimo-porazki-pis-w-wyborach-nowy-plan.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka