17.08.23, 11:18
..."Ameryka się sypie, a oglądalność szybuje" - książka Charliego LeDuff (tego od Pulitzera za opisanie Detroit). Trafiłam na recenzję i jeszcze nie czytałam, ale idzie na listę najbliższych zakupów.

Zakładam wątek, żeby zlinkować fragment, który wielce jest obiecujący. Rzecz pisana przesoczystym językiem i podobno: "Z tej książki dowiecie się, dlaczego Trump wygrał i dlaczego Trump to wcale nie najgorsze, co jeszcze może się wydarzyć za oceanem” (Jakub Żulczyk).

Dla zaostrzenia apetytu dwa zdania, a link do fragmentu poniżej:

"Z nim można było kawę na ławę – w końcu to Rog wymyślił na nowo Richarda Nixona, a potem stworzył prawackie telewizyjne wiadomości z dupy. I to on pierwszy zorientował się, że istnieje ogromna widownia, która ma dość wciskanych im od kilkudziesięciu lat lewackich wiadomości z dupy.
(...)

Barmanka powiedziała mi, że pod Szeptami niedawno kogoś zadźgali, po czym od razu dodała, że wybrałem znacznie bardziej elegancki lokal. Odparłem, że na zachodzie ludzie w ogóle chyba wolą noże. Cios nożem jest dużo bardziej osobisty, intymny i chrześcijański niż seria kul z przejeżdżającego samochodu. Takie rzeczy odstawiają tylko miastowe pizdy. A jak szykujesz się, żeby dziabnąć kolesia w oczodół, to przynajmniej ma szansę się zorientować, co się święci. Podstawowa kindersztuba."

www.publio.pl/shitshow-charlie-leduff,p204172.html
Obserwuj wątek
    • kadilak Re: Shitshow! 17.08.23, 11:56

Szkoda pieniedzy
      Ameryki i tak nie zrozumiesz a tylko bedzie Ci sie wydawac, ze zrozumialas.
      To jeszcze gorsze.

Trafiłam na recenzję i jeszcze nie czytałam,
      > ale idzie na listę najbliższych zakupów.
      >
      > Zakładam wątek, żeby zlinkować fragment, który wielce jest obiecujący. Rzecz pi
      > sana przesoczystym językiem i podobno: "Z tej książki dowiecie się, dlaczego Tr
      > ump wygrał i dlaczego Trump to wcale nie najgorsze, co jeszcze może się wydarzy
      > ć za oceanem” (Jakub Żulczyk).
      >
      > Dla zaostrzenia apetytu dwa zdania, a link do fragmentu poniżej:
      >
      >
      > "Z nim można było kawę na ławę – w końcu to Rog wymyślił na nowo Richarda Nixon
      > a, a potem stworzył prawackie telewizyjne wiadomości z dupy. I to on pierwszy z
      > orientował się, że istnieje ogromna widownia, która ma dość wciskanych im od ki
      > lkudziesięciu lat lewackich wiadomości z dupy.
      > (...)
      >
      > Barmanka powiedziała mi, że pod Szeptami niedawno kogoś zadźgali, po czym od ra
      > zu dodała, że wybrałem znacznie bardziej elegancki lokal. Odparłem, że na zacho
      > dzie ludzie w ogóle chyba wolą noże. Cios nożem jest dużo bardziej osobisty, in
      > tymny i chrześcijański niż seria kul z przejeżdżającego samochodu. Takie rzeczy
      > odstawiają tylko miastowe pizdy. A jak szykujesz się, żeby dziabnąć kolesia w
      > oczodół, to przynajmniej ma szansę się zorientować, co się święci. Podstawowa k
      > indersztuba."
      >
      >
      > www.publio.pl/shitshow-charlie-leduff,p204172.html
      • dorota_333 Re: Shitshow! 17.08.23, 12:33
        No żesz kurde. Właściwie to tak zachęciło mnie to zestawienie: prawackie wiadomości z dupy zamiast lewackich wiadomości z dupy. Podejrzewam, że może być trafne (prócz tego, że zabawne).

No przeczytaj choćby ten fragment w linku. Dobrze napisane.

Bo że wyjaśnisz mi, co się w Ameryce dzieje, to na pewno nie. Prawdopodobnie sam nie bardzo rozumiesz? Co mam robić, może LeDuff wyjaśni.
        • kadilak Re: Shitshow! 17.08.23, 14:01
          dorota_333 napisała:

>
          > Bo że wyjaśnisz mi, co się w Ameryce dzieje, to na pewno nie. Prawdopodobnie sa
          > m nie bardzo rozumiesz? Co mam robić, może LeDuff wyjaśni.

Ja wszystko doskonale rozumiem. Co nie znacza, ze podejme się tłumaczenia komus czegokolwiek, bo to strata czasu.
          Kolega z LO, lekarz, profesor medycyny i slawa uznana w swiecie na moje opowieści o USA odpwiada mi tekstem „ to ty pewnie jesteś wyborca PiS”. On swoje wie, dwa razy byl na konferencji w USA.
          Na wszystko czego nie rozumiecie , macie te sama ripostę. Ruski troll albo wyborca PiS. Czy to profesor, czy to cham wskazującym palcem ocierający z cholewki kalosza krowie gowno za stodola , zawsze to samo: Ruski troll albo wyborca PiS.
          Zaszliście za daleko w swym umysłowym ograniczeniu w kwestiach polityczno- socjalnych. Dzis w pełni zasługujecie na miało głupiego polskiego wieśniaka. Jak jeden.
          Ale to się zmieni, jak po „upadku” PiS przyjdzie nowa arogancka, teczowo- rozowa wladza i rzeczyiwstosc ukasa was w tlusta dupe jak wsciekly pies. Zarutko po tym jak już ustanie chocholi taniec radości, ze PiS już nie ma.
          A do tego czasu powodzenia zycze.
          • dorota_333 Re: Shitshow! 17.08.23, 15:00
            > Zaszliście za daleko w swym umysłowym ograniczeniu w kwestiach polityczno-
            > socjalnych. Dzis w pełni zasługujecie na miało głupiego polskiego wieśniaka. Jak jeden.

Nie wiem, czy to zauważyłeś, ale zarzucasz komuś pochopne (i przez to bezsensowne) kategoryzowanie. I słusznie jesteś krytyczny. Po czym w następnym zdaniu robisz właśnie coś takiego.
    • monalisa2016 Re: Shitshow! 17.08.23, 13:08
      Kto nie zrozumie oligarchicznego systemu zwanego pieknie na zachodzie filantropami (bo przeciez oligarchowie sa tylko w Rosji /lol) temu ani ksiazka nie pomoze.
      To ze Stany, a dokladniej caly zachod sie sypie, neokolonialny ich apetyt jest wszedzie temperowany widzi sie najbardziej w Afryce (Sahelzone), w poludniowej Ameryce jak i w Azji gdzie fiat dolar jako waluta rezerwowa (najwiekszy eksport ktory utrzymywal Stany przy zyciu!) jest odrzucany.
      Z upadkiem fiat dolara jako waluta rezerwowa upadna znani nam amerykanscy (nie tylko!) oligarchowie (Bic-tech tez), zabraknie im funduszow dla oplacania najemnikow do siania neokolonialnych zamentow (regime change) w swiecie. Wszystko ma dwie strony, pozytywne jak i negatywne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka