Dodaj do ulubionych

gielda chyba wreszcie spadnie

22.08.23, 02:39
Wiem, wiem. Bylo juz tego sporo, ale teraz rynek wydaje sie wchodzic w faze zupelniego wariactwa vide NVDA, gdzie ni z gruszki, ni z pietruszki mamy odjazd w gore przed wynikami (ktore maja byc w srode) i rynek nauczony doswiadczeniem, ze po wyniku odlot - kupuje wczesniej w sposob odlotowy.

Mamy jednak ciagle idace w gore stopy - czego oczywiscie dowodem jest rentownosc zarowno 10 jak i 30 latkow.
I to wlasciwie zaprzecza mozliwosci wzrostu gieldy nawet w krotkim terminie. Co sie zatem moze stac?
Ja mysle, ze lot w dol. A jak bedzie, to oczywiscie zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • kadilak Lipcowa pompa sie zaciela 22.08.23, 02:53
      przycinek.usa napisał:

> Wiem, wiem. Bylo juz tego sporo, ale teraz rynek wydaje sie wchodzic w faze zup
      > elniego wariactwa vide NVDA, gdzie ni z gruszki, ni z pietruszki mamy odjazd w
      > gore przed wynikami (ktore maja byc w srode) i rynek nauczony doswiadczeniem, z
      > e po wyniku odlot - kupuje wczesniej w sposob odlotowy.

Dalej probuja pompowac w oparciu o wyniki wybranej , jednej firmy. Nic to ze 100 innych ma straty.....

> Mamy jednak ciagle idace w gore stopy - czego oczywiscie dowodem jest rentownos
      > c zarowno 10 jak i 30 latkow.
      > I to wlasciwie zaprzecza mozliwosci wzrostu gieldy nawet w krotkim terminie. Co
      > sie zatem moze stac?
      > Ja mysle, ze lot w dol. A jak bedzie, to oczywiscie zobaczymy.

Chiny. Kluczem sa Chiny. Patrzec treba teraz na CHiny bo tam sie beda dzialy wielkie rzeczy.
      Dolar w gore.
    • dorota_333 Re: gielda chyba wreszcie spadnie 22.08.23, 13:02
      Przycinku, jak czasem tutaj zaglądasz, to wywal wreszcie rosyjskiego trolla "monalisa2016". Co wpis, to bardziej trollowski.

Bardzo Cię proszę. Trzeba czasem pozamiatać.
      • monalisa2016 Re: gielda chyba wreszcie spadnie 22.08.23, 13:07
        dorota_333 napisała:

> Przycinku, jak czasem tutaj zaglądasz, to wywal wreszcie rosyjskiego trolla "mo
        > nalisa2016". Co wpis, to bardziej trollowski.
        >
        > Bardzo Cię proszę. Trzeba czasem pozamiatać.

Kto tu trolluje nonsensy bez krytycznego spojrzenia na tematy, dorota? Kto jest tu trollem?
      • pepe49 Re: gielda chyba wreszcie spadnie 23.08.23, 03:11
        Pani Dorota przejmuje się nowinkami z GW i TVN. Pani Monalisa nowinkami z niemieckiego internetu. Dla mnie, który nie zagląda ani tu ani tam, są posty Pań czasem dziwne, czasem nowe. Czegoś się dowiaduję.

Kiedyś zrozumiałem, że Pani Dorota nie pisze za pieniądze, tylko szczerze wierzy w to co piszą.
        Pani Monalisa nie wierzy w nic rządowego. Przynajmniej w RFN.

I tak sobie przekazujemy niespotykane nowinki.
    • monalisa2016 Re: gielda chyba wreszcie spadnie 22.08.23, 13:18
      przycinek.usa napisał:

> Wiem, wiem. Bylo juz tego sporo, ale teraz rynek wydaje sie wchodzic w faze zup
      > elniego wariactwa vide NVDA, gdzie ni z gruszki, ni z pietruszki mamy odjazd w
      > gore przed wynikami (ktore maja byc w srode) i rynek nauczony doswiadczeniem, z
      > e po wyniku odlot - kupuje wczesniej w sposob odlotowy.
      >
      > Mamy jednak ciagle idace w gore stopy - czego oczywiscie dowodem jest rentownos
      > c zarowno 10 jak i 30 latkow.
      > I to wlasciwie zaprzecza mozliwosci wzrostu gieldy nawet w krotkim terminie. Co
      > sie zatem moze stac?
      > Ja mysle, ze lot w dol. A jak bedzie, to oczywiscie zobaczymy.

Hmmm, spadek gieldy to kwestia czasu, a on nieublagalne sie zbliza. Lata 20-ste (szczegolnie rok 1929) ostrzegaja, tak dlugo jak banki zwane cieniami (BlackRock, Vanguard, State Street, ... ) pompuja pieniadze gielda jeszcze prosperuje.
    • kadilak Europa. Euro poleci? 23.08.23, 14:01
      www.money.pl/gospodarka/europa-otrzymala-cios-z-zupelnie-nowej-strony-euro-reaguje-6933643832572832a.html
      Europejscy idoci , za Amerykanami, radosnie podchwycili pomysl przejscia na "zielona" gospodarke, bardziej przyjazna dla lewicy ale na razie pomysl spalil na panewce. Z braku pomyslow zaczeli od produkcji samochdow elektrycznych, ale ta alejka myslowa nie wypalila, bo ludzie nie chcą tego gowna kupować ani tym jezdzic. No, ale lewica w swym szaleństwie na pewno cos nam wymyśli. Może spala cos wzorem amerykańskich kolegow, kilka miast albo cos?
      • monalisa2016 Re: Europa. Euro poleci? 23.08.23, 16:46
        kadilak napisał:

> www.money.pl/gospodarka/europa-otrzymala-cios-z-zupelnie-nowej-strony-euro-reaguje-6933643832572832a.html
        > Europejscy idoci , za Amerykanami, radosnie podchwycili pomysl przejscia na "zi
        > elona" gospodarke, bardziej przyjazna dla lewicy ale na razie pomysl spalil na
        > panewce. Z braku pomyslow zaczeli od produkcji samochdow elektrycznych, ale ta
        > alejka myslowa nie wypalila, bo ludzie nie chcą tego gowna kupować ani tym jezd
        > zic. No, ale lewica w swym szaleństwie na pewno cos nam wymyśli. Może spala cos
        > wzorem amerykańskich kolegow, kilka miast albo cos?

Nie mam za wiele czasu, tyle ile siega do dna filizanka kawy. smile

Calkowicie sie zgadzam Kadi z twoim postem.
        Dlugo, dlugo nie widzialo sie e-aut na drogach a tu raptownie pojawilo sie ich troche ku mojemu zdziwieniu. Nie wiem czym sie sugerowali ci ludzie ktorzy skusili sie na e-jednorazowki, wiedza, brakiem jej czy dotacja. Nie daj Boze lekkich uszkodzen w wypadku e-auto nie jest do naprawy nie wspominajac juz o baterii (akumlator?) ktora jest co roku slabsza a to najdrozszy element w tym aucie. O reszcie, znaczy o European Green Deal pisac nie bede bo to temat rzeka ktory prowadzi nas na manowce.

Nie znam jeszcze tej audycji, dopiero bede ja sluchac bez zagladania na laptop, kuchnia czeka. smile
        Mimo tego polecam.

www.youtube.com/watch?vshock_Ymcc4-dDc
    • cojestdoktorku11 Re: gielda chyba wreszcie spadnie 23.08.23, 14:27
      w USA to nie wiem, ale Dax-owi to sie należy od dawna
      • cojestdoktorku11 Re: gielda chyba wreszcie spadnie 23.08.23, 14:28
        >ale Dax-owi to sie należy od dawna

no i spadek też pasuje do tego jak się zachowały kontrakty przy zmianie serii
      • kadilak Re: gielda chyba wreszcie spadnie 23.08.23, 15:40
        cojestdoktorku11 napisał(a):

> w USA to nie wiem, ale Dax-owi to sie należy od dawna

Pomalu konczy sie lewacka zabawa w sterowanie swiatowa ekonomia.
        80 000 000 Chinczykow w wieku do 25 lat czeka juz zeby isc w kamasze, bo bezrobocie 35%.
      • monalisa2016 Re: gielda chyba wreszcie spadnie 23.08.23, 16:35
        cojestdoktorku11 napisał(a):

> w USA to nie wiem, ale Dax-owi to sie należy od dawna

Spojrz jakie banki cienie (Schattenbanken) siedza w Dax'ie, w ktoryms poscie je wymienilam.

* czym sa Schattenbanken?
        de.wikipedia.org/wiki/Schattenbank
    • kadilak Nvidia, Nvidia everywhere ....... 25.08.23, 01:34
      przycinek.usa napisał:

> Wiem, wiem. Bylo juz tego sporo,

Bylo, a teraz nowe jest. Nvidia i jej revenue report .Firma o market cap mniejszym od paczkowcow z Amazona.
      Na kazdej stonie, wszedzia morda tego frajera w tanich druciakach i skorzanej kurcie.
      Dzis zraportowali revenue i gowno, nie tylko NASDAQ polecial ale wszystko naokolo.
      Pierdolnie jutro i zacznie sie wyprzedaz? Brack Friday? Oby.
      Co ludzie nie pamietaja Enrona, Dotcomow, Madoffa, Malego Madoffa? Lizzy Holmes? Co w mami urwa mac, jest?
      Morze atramentu wylali na pisanie ze wszystko tym razem bedzie inaczej.
      Kurvva a zawsze i tak jest to samo.

Jak pisalem, dolar w gore. PLN w dol.
      • przycinek.usa Re: Nvidia, Nvidia everywhere ....... 25.08.23, 06:18
        Nie bedzie tak. Fatalnie to wyglada, ale to sie odbije. Pytanie tylko czy po przemowieniu Powella, czy dopiero w przyszlym tygodniu. Nie spodziewam sie wielkich i szybkich lotow. To sie dopiero rozpedza. Na poczatku pociagi jada bardzo wolno. Osobiscie mam pozycje na NVDA. Zwyklego condora. Jak narazie wszystko idzie w dobra strone.
    • kadilak IMHO ( no, not mine:) 29.08.23, 19:24
      The markets as whole are overvalued by a factor of 4 - and that is without a recession. The current PE on a TMT GAAP basis is 26. 25% of the EPS in those EPS are "empty" earnings that were the result of debt financed corporate buybacks (they are NOT real). Adjust for that and the current PE ratio is 36. Add to that the fact the corporate profit margins are double their historical mean - to which they have always reverted, and the current normalized PE ratio is over 70 (median historical is 14). The most reliable valuation metric out there in Price to Sales (no way to manipulate), and the current value for that exceeds the level it was in both 1929 and 2000. Biggest bubble in the history of the world.

I tak mysle to wlasnie na dzis wyglada....
      • lastboyscout Re: IMHO ( no, not mine:) 29.08.23, 21:24
        Uwazaj bo podazajac tym tokiem myslenia po twojej korekcie wyjdzie ... na to samo
        poniewaz BRAK PIENIEDZY (nie wspominalem ? Co wlasnie potwierdzasz) zweryfikuje wartosc wszelkich assets MINUS chroniczna asekuracja po zlych doswiadczeniu (nawet po ustapieniu wstepnej paniki)

Nawet nie chce myslec co sie stanie z dochodami, emeryturami itp.

Jaka wartosc w ogole moga miec wtedy zamrozone (dead) assets ?!

Dla mnie oczywista jest wtedy ostateczna i pernamentna dyktatura deep state sad

I to bylby wlasciwie optymistyczny scenariusz dla ogarniajacej swiat bolszewii poniewaz zakladalaby, ze takie dzialanie deep state bylo wczesniej zaplanowane i tak realizowane.

W pozostalych wariantach deep state okazalby sie banda idiotow a brak deep state oznaczalby, ze zarowno rzadzacy jak i rzadzeni to banda bezsilnych ludzkich kretynow
        i pora aby kontrole nad ludzmi przejely malpy.

• monalisa2016 Re: IMHO ( no, not mine:) 30.08.23, 00:22
        kadilak napisał:

> The markets as whole are overvalued by a factor of 4 - and that is without a re
        > cession. The current PE on a TMT GAAP basis is 26. 25% of the EPS in those EPS
        > are "empty" earnings that were the result of debt financed corporate buybacks (
        > they are NOT real). Adjust for that and the current PE ratio is 36. Add to that
        > the fact the corporate profit margins are double their historical mean - to wh
        > ich they have always reverted, and the current normalized PE ratio is over 70 (
        > median historical is 14). The most reliable valuation metric out there in Price
        > to Sales (no way to manipulate), and the current value for that exceeds the le
        > vel it was in both 1929 and 2000. Biggest bubble in the history of the world.
        >
        > I tak mysle to wlasnie na dzis wyglada....
        >

Sadze ze zaklad jak i przepowiednia Michael Burry jest na dziennym porzadku, porzadku ktory nie zna dnia ani godziny, ten cyrk z Doanaldem Trumpem jest tylko odwroceniem spolecznej uwagi od wlasciwej sytuacji w Stanach i nie tylko!!!

Tucker Carlson na Wegrzech:

www.youtube.com/watch?v=lJJ0ndaUdIw
    • karambol_extra Re: gielda chyba wreszcie spadnie 30.08.23, 10:12
      zobaczymy
    • kadilak Czy Powell to czlowiek Trumpa? 31.08.23, 16:18
      Trump Powela nominowal, a dziadek go zostawil na stolku, bo nie bylo innego na to miejsce wsrod zgrai liberalnych polglowkow, ktorzy by pasowali moralne do roli.
      Ale ostatnio mam wrazenia, ze Powell wypelnia nadal role, ktora w koncu przyniesie Trumpowi koncowy rezultat w postaci prezydentury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka