Dodaj do ulubionych

Pozar na Hawajach. Ile dzieci zaginelo?

22.08.23, 02:51
Burmistrz tej spalonej dziury, Maui, nie ma pojecia i oburzyl sie, ze dziennikarze zadaja mu takie chamskie pytania.
Jakies tam dzieci sie spalily. Co z tego ???
www.thegatewaypundit.com/2023/08/outrageous-maui-county-mayor-has-no-idea-how/
Tak, tak, pan burmistrz jest lewakiem.

Dalej mamy rzad federalny. Ja nawet nie wiem, jak to na polskie przetlumaczyc.
freebeacon.com/latest-news/watch-biden-dhs-chief-brags-maui-wildfires-response-involves-cultural-sensitivity-experts/
Homeland Security secretary Alejandro Mayorkas boasted that the Biden administration is being "culturally sensitive" in its response to the devastating Hawaii wildfires."We are working with experts so that we are culturally sensitive to the needs of individuals on the island," Mayorkas told MSNBC.
Kulturalnie wrazliwie ?

freebeacon.com/latest-news/watch-biden-dhs-chief-brags-maui-wildfires-response-involves-cultural-sensitivity-experts/
Oczywiscie ja tradycyjnie klade na Hawaje chuja. 65% Hawajan glosowalo na starego polglowka i zbrodniarza, wiec maja na co zasluzyli. Moga jak na moje wszyscy splonac zywcem. Ale ciekawostka bedzie patrzec jak w 2024 roku 70% zaglosuje na tego samego strego kutasa albo innego kandydata demokratow. Bo tak wlasnie bedzie prosze panstwa. Raz glupi forever glupi.
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Pozar na Hawajach. Ile dzieci zaginelo? 22.08.23, 13:32
      Nie bez powodu zadaja burmistrzowi niewygodne pytania!
    • pepe49 opis w polskim tygodniku 23.08.23, 03:26
      Czytam i nic nie mówię. Nic nie wiem na ten temat. Teraz już coś wiem. Czy to może być prawda? Co to jest?

„...Ratunek nie przychodził. Ludzi łowiły prywatne łodzie, pospolite ruszenie bez dowódcy i bez możliwości koordynacji – ktoś wyłączył telefony, ktoś odciął sieć, ktoś nie wpuszczał na teren katastrofy dziennikarzy. W USA na miejscu każdej katastrofy pojawiają się natychmiast i znikąd ekipy telewizyjne. Oglądamy transmisje na żywo i to pomaga ruszyć na pomoc w miejsca, które pokazuje TV; pomaga zabrać to, czego tam najbardziej potrzeba… Tym razem ktoś nie wpuścił dziennikarzy i pospolite ruszenie ratowników działało na oślep. Gdzie jest wojsko? Wszędzie na Hawajach jest wojsko.

Ponad 37 tys. żołnierzy
      ...
      Trenują w czasie trzęsień ziemi i wybuchów wulkanów, są gotowi na atak nuklearny, potrafią wyłowić z oceanu tysiące ludzi… Potrafią, ale ktoś nie wydał rozkazu, by wyszli na ratunek.
      ...
      Były żołnierz, który mieszka na Hawajach, mówi tak: „Byłem tu w czasie huraganu w roku 1992….
      W ciągu kilku godzin mieliśmy w powietrzu stada helikopterów. Lataliśmy po 8–12 razy dziennie, przywożąc WSZYSTKO. Itak przez dwa miesiące.

Wyspa Maui to „stare Hawaje”, małe wioski, plantacje ananasów, drewniane domy, dziedziczone z pokolenia na pokolenie. Spalone miasteczko Lahaina, stolica hawajskich królów, jest dla Hawajczyków tym, czym dla nas Gniezno. Kto chce hoteli i rozrywek, jedzie na inną wyspę i bawi się hucznie w Honolulu. Pięć lat temu źli ludzie z Davos ogłosili oficjalny plan, by zrobić z Lahainy pierwsze smart city. Kilka miesięcy temu dodali, że cała wyspa ma być wyspą smart sterowaną przez AI (sztuczna inteligencja). Wyburzyć wszystko, postawić nowe, ale smart. Modelowe miasto na wyspie szczęśliwej, a potem cała modelowa wyspa (Agenda 2030). Mieszkańcy stawiali opór, nie chcieli sprzedawać ojcowizny

No to teraz wszyscy albo nie żyją, albo uciekli. I za miesiąc jest zaplanowana konferencja dotycząca odbudowy: wieżowce i smart city. Pożar na Maui spalił punktowo historyczne centrum miasta, które trzymało się tradycji. Syreny alarmowe się NIE włączyły. Gubernator nie wie dlaczego. A przecież systemy ostrzegania są na Hawajach najlepsze na świecie, bo to strefa trzęsień ziemi, tsunami, huraganów, z aktywnymi wulkanami. Bardzo dziwny pożar. Samochody skremowane na proch, wypalone doszczętnie, na biało, drobniutki jak mąka pył popiołów, a tuż obok wypalonego auta kamienny murek, na którym nie ma śladu pożogi. Auta wypalone, roztopione aluminium (660 st. C), a obok drzewo o pniu nienaruszonym przez ogień i palma wciąż zielona – czy ktoś potrafi wyjaśnić takie zjawiska? Twitter huczy od teorii spiskowych. Swoje domy na Maui mają Oprah Winfrey, Jeff Bezos, Bill Gates, Lady Gaga… Posesje tych ludzi pozostały nietknięte, choć były płot w płot terenem spalonym na miał. Skąd ogień wiedział, co omijać?

Właściciele spalonych domów mogliby je odbudować, ale USA reagują inaczej niż za poprzednich katastrof. Dawniej cała Ameryka włączała tryb ratunkowy i podnoszono z ruin np. Nowy Orlean i dzielnice zalane przez huragan Katrina. Tym razem prezydent Biden zaproponował pogorzelcom pomoc wynoszącą po 700 dol. na rodzinę, czyli jedne zakupy
      …”

Wojciech Cejrowski "Hawaje. Ktoś nie wydał rozkazu"

dorzeczy.pl/opinie/472212/cejrowski-korespondencja-z-usa.html
      • kadilak Re: opis w polskim tygodniku 23.08.23, 03:48

twitter.com/i/status/1693775269457182794

pepe49 napisał:

> Czytam i nic nie mówię. Nic nie wiem na ten temat. Teraz już coś wiem. Czy to m
        > oże być prawda? Co to jest?
        >
        >
        > „...Ratunek nie przychodził. Ludzi łowiły prywatne łodzie, pospolite ruszenie b
        > ez dowódcy i bez możliwości koordynacji – ktoś wyłączył telefony, ktoś odciął s
        > ieć, ktoś nie wpuszczał na teren katastrofy dziennikarzy. W USA na miejscu każd
        > ej katastrofy pojawiają się natychmiast i znikąd ekipy telewizyjne. Oglądamy tr
        > ansmisje na żywo i to pomaga ruszyć na pomoc w miejsca, które pokazuje TV; poma
        > ga zabrać to, czego tam najbardziej potrzeba… Tym razem ktoś nie wpuścił dzienn
        > ikarzy i pospolite ruszenie ratowników działało na oślep. Gdzie jest wojsko?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka