Dodaj do ulubionych

Brednie Agnieszki Holland

06.09.23, 09:09
...jest tego tyle, że nie sposób cytować wybiórczo, daję link do całości:

wyborcza.pl/7,101707,30144715,agnieszka-holland-polacy-sa-zwyklymi-ludzmi-przykro-mi-ze.html

Czy ona jest tak porażająco głupia, czy w tym jest jakiś zamysł? W każdym razie: zrobiła końcówkę kampanii wyborczej dla PiS. Czy to też jest celowe?
Obserwuj wątek
    • szczurek.polny Re: Brednie Agnieszki Holland 06.09.23, 09:26
      Nie noooo... A dlaczego tak mówisz?

Film jest zgodny z linią programową wiodącej partii opozycyjnej i elementem budowy jej wyniku wyborczego.

Jak się nazywał ten gostek z Platformy co z pasztetem wieprzowym w niebieskiej reklamówce slalomem między funkcjonariuszami Straży Granicznej do muzułmanów ganiał?
      • dorota_333 Re: Brednie Agnieszki Holland 06.09.23, 09:33
        Franio Sterczewski. Nogi bym z d.py wyrwała za ten rajd z reklamówką. Choć zabawnie się przewrócił na koniec.

Czy oni nie rozumieją, że większość Polaków - w tym ich wyborcy - nie popiera dzikiej imigracji?

• szczurek.polny Re: Brednie Agnieszki Holland 06.09.23, 11:52
          Jest taka spiskowa teoria - ale w końcu jesteśmy na Forum, gdzie zajmujemy się również, a może przede wszystkim, teoriami spiskowymi.

No więc w myśl tej teorii Donald Tusk nie należy do osób szczególnie pracowitych. Swoją emeryturę już ma z Brukseli i najchętniej by się udał gdzieś w Dolomity na zasłużony wypoczynek. Nie bardzo uśmiecha mu się wizja czterech kolejnych lat premierowania, codziennej pracy i walki w stresie.

Z powodu pewnych, nazwijmy to zaszłości historycznych, Tusk zmuszony był przyjąć ofertę liderowania w Polsce i zmuszony jest wykazywać się aktywnością i pokazywać że robi co tylko może. Ale podobno prywatnie wolałby te wybory przegrać i mieć wreszcie święty spokój.

Stąd też te wszystkie dziwne akcje: niejasna postawa wobec imigrantów, jakiś Kołodziejczak z AgroUnii, jakiś Giertych który jest za zakazem aborcji ale chwilowo jest przeciw, jakieś aktywiszcze kandydatko z Krakowa San Kocoń, zamieszanie z paktem senackim.

A teraz jeszcze ten film - przecież to musiało być jakoś z Tuskiem omawiane!

Do tego dochodzi niewypał z "Marszem Miliona Serc" pod patronatem błogosławionej Joanny od Żelka, który prawdopodobnie okaże się "Marszem Tysiąca Smutnych Tzip".

To nie kaczyści wam te wybory wygrali, to Tusk wam te wybory przegrał.

Oczywiście dowodów na powyższe żadnych nie mam bo przecież to w końcu tylko teoria spiskowa.
          • dorota_333 Re: Brednie Agnieszki Holland 06.09.23, 12:46
            Jeśli dajesz jakieś teorie spiskowe, to przynajmniej z odrobiną sensu. Bo ta powyżej jest łopatologicznie głupia.

A zaczyna się od stwierdzenia, że DT "nie należy do osób szczególnie pracowitych". To się pojawiło już za pierwszej kadencji PiS. Nie mieli konkretnych zarzutów wobec Tuska, to coś wymyślili (prócz dziadka z Wehrmachtu, rzecz jasna). Ten zarzut (lenistwa) jest jakby lustrzanym odbiciem życiorysu prezesa, który trzynastego grudnia spał do południa i właściwie nigdy nie był specjalnie aktywny w swoim życiu. No to przykleili taką łatkę Tuskowi (a właściwie próbowali przykleić).

I dalej narracja o DT leci na podobnym poziomie.

Szczurku, nie mam nic przeciwko teoriom spiskowym. Sama chciałabym wiedzieć, dlaczego Agnieszka Holland faktycznie wspomaga PiS tuż przed wyborami. Ale Twoja teoria ma ślady palców, które wskazują przez kogo została wymyślona.

Więcej myślenia, mniej tandetnej łopatologii. Nie przemawiasz do widzów telewizji publicznej.
            • szczurek.polny Re: Brednie Agnieszki Holland 06.09.23, 14:48
              No cóż, Donald Tusk jest osobą publiczną nie od dzisiaj i każdy mógł sobie na temat jego pracowitości opinie wyrobić samodzielnie, zarówno w czasach jego premierowania w Polsce, jak i później gdy był Przewodniczącym Rady Europejskiej. Z pewnością, jak w przypadku każdego chyba polityka, wykreowany obraz i stereotypy nie odpowiadają dokładnie rzeczywistości. Tym niemniej każdy jakąś swoją opinię o pracowitości Donalda Tuska ma.

Faktem jest, że już w czasach premierowania w Polsce Donald Tusk przykładał dużą wagę do rekreacji fizycznej, to znaczy częściej niż jego poprzednicy i następcy na tym stanowisku wolał sobie "hartnąć w gałę" zamiast siedzieć nad nudnymi papierami w kancelarii.

Znane jest jego zamiłowanie do wycieczek w Dolomity, zwłaszcza w momentach krytycznych, gdy trzeba podejmować decyzje i brać za nie odpowiedzialność. Wiadomo, Włochy, pizza, piwo , akordeony, wszyscy wokół mówią po niemiecku - kto by się nie oparł?

Natomiast trzeba też zauważyć, że ta kampania wyborcza idzie Donaldowi Tuskowi bardzo słabo, nieskutecznie. Dużo gorzej niż należałoby się spodziewać po fachowcu tej klasy. Ilość kontrowersyjnych kandydatów, konfliktów, dziwnych akcji wykluczających ludzi, którzy w zasadzie skłonni było na PO głosować (mam na myśli wywalenie tzw. "symetrystów" z pikniku Trzaskowskiego) - to wszystko skłania do zastanowienia czy Donald Tusk osobiście nie jest zainteresowany dobrym wynikiem PiSu?
              • dorota_333 Re: Brednie Agnieszki Holland 06.09.23, 15:49
                Powtarzasz głupie slogany o harataniu w gałę. Tak jakby aktywność fizyczna - po pracy - przeszkadzała człowiekowi w życiu. Spójrz na prezesa: stetryczały dziadyga z monstrualnym bebechem zwisającym do kolan, ledwo chodzący o własnych siłach. Myślisz, że umysłowo pracuje wydajniej niż człowiek sprawny fizycznie?

Czy kampania wyborcza idzie Tuskowi źle? Myślę, że najlepszym wskaźnikiem jest ujadanie mediów pisowskich na niego. Ujadają histerycznie; nie dlatego, że jest nieszkodliwy, bynajmniej.

Właściwie Twoje wypowiedzi wpisują się w to dezawuowanie zupełnie nieszkodliwego przeciwnika smile
        • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 08.09.23, 16:40
          dorota_333 napisała:

> Franio Sterczewski. Nogi bym z d.py wyrwała za ten rajd z reklamówką. Choć zaba
          > wnie się przewrócił na koniec.
          >
          > Czy oni nie rozumieją, że większość Polaków - w tym ich wyborcy - nie popiera d
          > zikiej imigracji?

Co to jest dzika imigracja? Czy Polacy uciekający za czasów PRL to była dzika imigracja?

Większość Polaków chciałaby, aby służby państwowe przestrzegały prawa.

S.
          • dorota_333 Re: Brednie Agnieszki Holland 08.09.23, 19:30
            > Co to jest dzika imigracja?

To znaczy nielegalna.

Jakby nie patrzeć akcja przepychania migrantów przez granicę polsko-białoruską to operacja prowadzona przeciw państwu polskiemu. Jej wspieranie jest moralnie naganne.
            • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 09.09.23, 01:08
              dorota_333 napisała:

> > Co to jest dzika imigracja?
              >
              > To znaczy nielegalna.
              >
              > Jakby nie patrzeć akcja przepychania migrantów przez granicę polsko-białoruską
              > to operacja prowadzona przeciw państwu polskiemu. Jej wspieranie jest moralnie
              > naganne.

Straż Graniczna Kamila prawo nie wpuszczając ich do Pilski. Wypieranie bezorawnych działań Straży Granicznej jest moralnie naganne.

S.
    • kadilak Idealnie pasuje do mojego watku ... 06.09.23, 13:47
      dorota_333 napisała:

> ...jest tego tyle, że nie sposób cytować wybiórczo, daję link do całości:

O lewackich kretynach.
      A Ty sie nie martw, Holland wyraznie ma poparcie sporej czesci dobrych serduszek w Polsce:

majak 06.09.2023, 06:25
      Agnieszka Holland,to artystka o niebywalej wrazliwosci,wyobrazni a przede wszystkim osoba bezblednie oceniajaca otaczajaca rzeczywistosc.Mamy bardzo niewielka ilosc kobiet,ktore sa rozpoznawalne w swiecie.p.Holland jest bezdyskusyjnie jedna z nich,i zamiast ja tepic,nalezy sluchac z atencja.
      +192
      -62

Aggnieszka- filmowka pewnie sama wziela ze 20 imigrantow do swego domu, prawda ? Z serca tak?
      Moze ja kiedy sspotkam w Gdyni to jej dam po pysku.
      • dorota_333 Re: Idealnie pasuje do mojego watku ... 06.09.23, 14:09
        Do którego domu - bo ma kilka chyba (w Stanach i Francji z tego, co pamiętam), w Polsce pewnie też.

Nie wzięła, ona tylko za sumienie narodu (lewicowej części) robi. Tak na sucho, bez umaczania się w sąsiedztwo islamskich inżynierów.

Najbardziej to mnie jednak wkurza Maja Ostaszewska. Nawiedzona.
      • pepe49 smuteczek 08.09.23, 16:15
        kadilak napisał:

Film pani AH zohydzi Polaków jego widzom.

Być może, w wyniku również tego filmu, pomoc Polsce przy jakimś najeździe nie zostanie udzielona. Albo jakiś kredyt. Albo jakaś inwestycja. Albo coś innego.

Gdyby to nie było kłamstwo mógłbym się do tego dołączyć. Ale jest. Bardzo trudne do odbicia.

*

P. S.

Mógłby odegrać dobrą rolę, gdyby go wyświetlono w krajach Sahelu, na Bliskim Wschodzie. Spadłaby ilość imigrantów. Ale tam zobaczą go może jakieś elity. Skutek - jak wyżej.

Pan Kadilak nikomu nie powie, że jest Polakiem. Polska? Co to jest? Jakiś kryminał?

*

U. E.
        Wystarczy.
        • snajper55 Re: smuteczek 08.09.23, 16:43
          pepe49 napisał:

> kadilak napisał:
          >
          >
          > Film pani AH zohydzi Polaków jego widzom.

Polaków czy obecne władze Polski? Ale czy można zohydzic przestępców będących u władzy?

S.
          • pepe49 Re: smuteczek 08.09.23, 21:10
            Polaków.

www.youtube.com/watch?v=oFQ2eoXKlsg

lubimyczytac.pl/ksiazka/4828133/bieganski-stereotyp-polaka-bydlaka-w-stosunkach-polsko-zydowskich-i-amerykanskiej-kulturze-po

*

Film będą oglądać ludzie i za 50 lat i za 150, myśląc, że pokazuje rzeczywistość naszego czasu.

*
            .
            .
            • snajper55 Re: smuteczek 09.09.23, 01:10
              pepe49 napisał:

> Polaków.

Nie. Przestępców rząd,acych dziś Polska.

> Film będą oglądać ludzie i za 50 lat i za 150, myśląc, że pokazuje rzeczywistoś
              > ć naszego czasu.

I będą mieli rację, bo pokazuje.

S.
              • pepe49 Re: smuteczek 09.09.23, 08:57
                Tu się różnimy w opisach rzeczywistości.
                • snajper55 Re: smuteczek 10.09.23, 14:05
                  pepe49 napisał:

> Tu się różnimy w opisach rzeczywistości.

Może dlatego, że ja tę rzeczywistość mam na codzień, a ty sobie ją wyobrażasz.

S.
                  • pepe49 Re: smuteczek 10.09.23, 14:22
                    snajper55 napisał:

>
                    > Może dlatego, że ja tę rzeczywistość mam na codzień, a ty sobie ją wyobrażasz.

Mieszka Pan nad granicą?
                    • snajper55 Re: smuteczek 10.09.23, 15:02
                      pepe49 napisał:

> snajper55 napisał:
                      >
                      >
                      > >
                      > > Może dlatego, że ja tę rzeczywistość mam na codzień, a ty sobie ją wyobra
                      > żasz.
                      >
                      > Mieszka Pan nad granicą?

Mieszkam w Polsce.

S.
              • pepe49 Straż Graniczna na temat filmu 09.09.23, 15:54
                „Tylko świnie siedzą w kinie” – taki tytuł ma oświadczenie opublikowane przez Straż Graniczną. Jest to nawiązanie do hasła, którego w latach 40. używała Armia Krajowa, zainspirowana artykułem, który ukazał się 5 marca 1942 roku w „Biuletynie Informacyjnym”, by walczyć z okupacyjną propagandą.

Oświadczenie Zarządu Oddziałowego
                Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego
                Funkcjonariuszy Straży Granicznej
                przy Nadwiślańskim Oddziale Straży Granicznej

W związku z wejściem na ekrany skandalicznego, antypolskiego filmu „Zielona granica”, który gloryfikuje patologiczne zjawisko nielegalnej migracji na granicy polsko-białoruskiej, a jednocześnie szkaluje polskich Żołnierzy i Funkcjonariuszy, pełniących ofiarną służbę w ochronie tej granicy, My, związkowcy z Nadwiślańskiego Oddziału Straży Granicznej, oświadczamy, co następuje:

„Zielona granica” jest produktem propagandowym, dokładnie dostrojonym do ideologicznej nuty prezentowanej przez środowiska wrogie polskiej racji stanu. Ten film przedstawia państwo polskie, jako niehumanitarną dyktaturę, a polskich Żołnierzy i Funkcjonariuszy, jako bezduszne psy łańcuchowe opresyjnego reżimu. Jest to działanie nikczemne i jeśli dopuszcza się go polski obywatel, mający pełną świadomość, jak wygląda prawdziwy stan rzeczy, to ściąga na siebie hańbę i najgłębszą pogardę.

Ci rzekomo biedni cudzoziemcy, którzy w „Zielonej granicy” ukazani są, jako zagubieni, sympatyczni i delikatni poczciwcy, to w rzeczywistości liczna rzesza krzepkich, agresywnych i nie cofających się przed niczym intruzów, którzy od ponad dwóch lat szturmują polską granicę wschodnią, będącą jednocześnie zewnętrzną granicą Unii Europejskiej.
                Nieliczne przypadki obecności kobiet i dzieci w tym towarzystwie, uważać należy za element taktyki, stosowanej przez organizatorów hybrydowej białoruskiej agresji.

Słowa Agnieszki Holland, jakoby obrońcy polskiej granicy mieli przeciwko sobie co najwyżej inżynierów, lekarzy, czy literatów, brzmią jak ponury żart.
                Niemal codziennie do baz wracają z patroli granicznych nasze radiowozy z powgniataną karoserią i wybitymi szybami.
                Niech pani Holland powie w twarz naszym Chłopakom i Dziewczynom z granicy, że to, co na nich spada od strony Białorusi, to tylko suwmiarki, stetoskopy i stalówki. Uprzedzamy, że w odpowiedzi może nie dostać owacji na stojąco.

Związkowcy z Nadwiślańskiego Oddziału Straży Granicznej głęboko solidaryzują się z Żołnierzami i Funkcjonariuszami pełniącymi służbę w ochronie granicy państwowej. Naszym Koleżankom i Kolegom na Wschodzie przesyłamy wyrazy serdecznego wsparcia, a inicjatorom i realizatorom filmu „Zielona granica” mamy do powiedzenia jedno: TYLKO ŚWINIE SIEDZĄ W KINIE.

zonadwislanski.pl/zielona-granica-tylko-swinie-siedza-w-kinie/

nczas.com/2023/09/09/straz-graniczna-o-filmie-holland-tylko-swinie-siedza-w-kinie/
                • zimna-wodka Re: Straż Graniczna na temat filmu 10.09.23, 12:07
                  pepe49 napisał:

> „Tylko świnie siedzą w kinie” – taki tytuł ma oświadczenie opublikowane przez S
                  > traż Graniczną. Jest to nawiązanie do hasła, którego w latach 40. używała Armia
                  > Krajowa, zainspirowana artykułem, który ukazał się 5 marca 1942 roku w „Biulet
                  > ynie Informacyjnym”, by walczyć z okupacyjną propagandą.
                  >
                  >
                  > Oświadczenie Zarządu Oddziałowego
                  > Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego
                  > Funkcjonariuszy Straży Granicznej
                  > przy Nadwiślańskim Oddziale Straży Granicznej
                  ..........................................

W sumie jest to budujące. Związkowcy z Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Funkcjonariuszy Straży Granicznej przy Nadwiślańskim Oddziale Straży Granicznej znaleźli czas i środki by udać się do Wenecji w celu obejrzenia filmu p. Holland.
                  Ciekawa praca, godna płaca, szefostwo dba o kulturę. Zazdroszczę.
                  • bottom600 Re: Straż Graniczna na temat filmu 10.09.23, 13:08
                    Trafne i oczywiste hasło "tylko świnie siedzą w kinie" dotyczące tego syfu;
                    Nie trzeba było w 1940 oglądać "Der ewige Jude " by wiedzieć że to faszystowski fałsz, tak samo nie trzeba oglądać gniota ziejącej nienawiścią do polskiego munduru miernoty by to g@#*o bojkotować, jeszcze ta obsada....
                    • zimna-wodka Re: Straż Graniczna na temat filmu 10.09.23, 13:25
                      bottom600 napisał(a):

> Trafne i oczywiste hasło "tylko świnie siedzą w kinie" dotyczące tego syfu;
                      > Nie trzeba było w 1940 oglądać "Der ewige Jude " by wiedzieć że to faszystowski
                      > fałsz, tak samo nie trzeba oglądać gniota ziejącej nienawiścią do polskiego m
                      > unduru miernoty by to g@#*o bojkotować, jeszcze ta obsada....

To trzeba bojkotować reżysera (bez oglądania tego co zrobił), aktorów za nieprawomyślność czy syf z założenia (bo tak rzecze waadza więc własne doświadczenia są zbędne)?
                      A ja jestem ciekaw frekwencji. Ilu takich idiotów jak ty się objawi albo raczej ilu ludzi nie jest idiotami.
                      • bottom600 Re: Straż Graniczna na temat filmu 10.09.23, 14:28
                        zimna-wodka napisał:

> A ja jestem ciekaw frekwencji. Ilu takich idiotów jak ty się objawi albo raczej
                        > ilu ludzi nie jest idiotami.

O to, to, to! Ta "sprawa" to idealny papierek lakmusowy, taki test na kretyna.
                        Brawo ciepły, jeszcze bez biletu a już masz wynik pozytywny.
                    • pepe49 Re: Straż Graniczna na temat filmu 10.09.23, 14:23
                      bottom600 napisał(a):

> Trafne i oczywiste hasło "tylko świnie siedzą w kinie" dotyczące tego syfu;
                      > Nie trzeba było w 1940 oglądać "Der ewige Jude " by wiedzieć że to faszystowski
                      > fałsz, tak samo nie trzeba oglądać gniota ziejącej nienawiścią do polskiego m
                      > unduru miernoty by to g@#*o bojkotować, jeszcze ta obsada....

Rozumiem tą postawę. Ileś lat temu uparłem się obejrzeć film „Żyd Süß”. Znalazłem (szukanie było trudne), zacząłem oglądać, a lubiłem filmy z 20-lecia i po minucie dałem spokój. Czego się z tego dowiem? Że Żyd jest perfidny i zły, bo to ustalili przodujący niemieccy naukowcy?

Czego ja się dowiem z filmu pani AH? Że polscy pogranicznicy są mordercami? Bo tak ustalili przodujący polscy postępowcy?

Tylko smutek. Oszukani ludzie wierzą w kłamstwa o losie ludzi oszukanych (przez pp Łukaszenkę i Putina). Jeżeli nawet jacyś przestaną, to całe pokolenia przyjdą za nimi – no bo przecież chociaż coś z prawdy ten film musi pokazywać.
                      Coś tak. Drzewa. Niebo. Druty. Aktorów.

*

.
                      .
                • snajper55 Re: Straż Graniczna na temat filmu 10.09.23, 14:03
                  pepe49 napisał:

> „Tylko świnie siedzą w kinie” – taki tytuł ma oświadczenie opublikowane przez S
                  > traż Graniczną.

No nie rozśmieszaj mnie. Zbrodniarze wydali oświadczenie, w którym twierdzą, że żadnych zbrodni nie popełnili.

Za chwilę Duda wyda oświadczenie, że nie łamał Konstytucji.

S.
                  • pepe49 Re: Straż Graniczna na temat filmu 10.09.23, 15:02
                    snajper55 napisał:

> pepe49 napisał:
                    >
                    > > „Tylko świnie siedzą w kinie” – taki tytuł ma oświadczenie opublikowane p
                    > rzez S
                    > > traż Graniczną.
                    >
                    > No nie rozśmieszaj mnie. Zbrodniarze wydali oświadczenie, w którym twierdzą, że
                    > żadnych zbrodni nie popełnili.
                    >
                    > Za chwilę Duda wyda oświadczenie, że nie łamał Konstytucji.
                    >
                    > S.

Nie sądzę, żeby łamał. To też.
                    • snajper55 Re: Straż Graniczna na temat filmu 10.09.23, 15:08
                      pepe49 napisał:

> snajper55 napisał:
                      >
                      > > pepe49 napisał:
                      > >
                      > > > „Tylko świnie siedzą w kinie” – taki tytuł ma oświadczenie opubliko
                      > wane p
                      > > rzez S
                      > > > traż Graniczną.
                      > >
                      > > No nie rozśmieszaj mnie. Zbrodniarze wydali oświadczenie, w którym twierd
                      > zą, że
                      > > żadnych zbrodni nie popełnili.
                      > >
                      > > Za chwilę Duda wyda oświadczenie, że nie łamał Konstytucji.
                      > >
                      > > S.
                      >
                      > Nie sądzę, żeby łamał. To też.

Sąd go osądzi.

S.
        • dorota_333 Re: smuteczek 08.09.23, 19:27
          > Mógłby odegrać dobrą rolę, gdyby go wyświetlono w krajach Sahelu, na Bliskim Wschodzie. Spadłaby ilość imigrantów.

Zaskakujące. Zgadzam się z Pepem.
    • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 08.09.23, 16:37
      dorota_333 napisała:

>
      > wyborcza.pl/7,101707,30144715,agnieszka-holland-polacy-sa-zwyklymi-ludzmi-przykro-mi-ze.html
      >
      >
      > Czy ona jest tak porażająco głupia, czy w tym jest jakiś zamysł? W każdym razie
      > : zrobiła końcówkę kampanii wyborczej dla PiS. Czy to też jest celowe?

Pokazując łamanie prawa przez pisalmskie służby zrobiła kampanię dla PiS???

S.
      • pepe49 Re: Brednie Agnieszki Holland 08.09.23, 21:20
        Mechanizm pomocy pani AH w kampanji wyborczej AD 2023 dla PiS:

Ponieważ w Polsce wiadomo powszechnie, że pani AH kłamie.
        Tak silne uderzenie w Polaków w imieniu Wiadomo Kogo zniechęca Polaków do Wiadomo Kogo.

Prawdopodobnie należy Pan do mniejszości wierzących w kłamstwa powtarzane filmowo przez panią AH.
        Nie ma to jednak znaczenia dla sprawy.

*

.
        .
        • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 09.09.23, 01:14
          pepe49 napisał:

> Mechanizm pomocy pani AH w kampanji wyborczej AD 2023 dla PiS:
          >
          > Ponieważ w Polsce wiadomo powszechnie, że pani AH kłamie.
          > Tak silne uderzenie w Polaków w imieniu Wiadomo Kogo zniechęca Polaków do Wiado
          > mo Kogo.
          >
          > Prawdopodobnie należy Pan do mniejszości wierzących w kłamstwa powtarzane filmo
          > wo przez panią AH.
          > Nie ma to jednak znaczenia dla sprawy.

Wiadomo że Holland nie kłamie i pokazuje okrucieństwo i bezduszność polskich władz.

S.
          • lastboyscout Re: Brednie Agnieszki Holland 09.09.23, 02:38
            Troche nie rozumiem sensu tej calej dyskusji.
            Ta cudziemiecowa, Holland, to KOMU tak naprawde robi dobra robote/interes a dokladnie ssie laske ?
            Ze niby polskie wladze maja zrobic dobrze/lepiej niz inni skoro nawet Niemcy odsylaja tych nieszczesnikow do Polski ?
            Chcecie wykreowac jeszcze wieksza PODAZ emigrantow, ktorzy juz stworzyli niewodwracalna i niemozliwa do zarzadu lawine problemow?
            Czyli nastepna podatkowa zrzutka, po broni, na dziadkow i dziatkow, urzednikow do obslugi tego absurdu w imie liberalnego nawiedzenia (to juz pojdzie w setki tysiecy na lebka !) ?

Sam mieszkam w kraju emigrantow ale to co sie teraz tu dzieje to w niczym nie przypomina sensownego przyswajania nowych podatnikow.

Sam nigdy nie skorzystalem z jakiegokolwiek programu, pomocy od kogokolwiek.
            Po prostu napisalem pierdylion listow do swiata aby zechcial mnie przyjac aby po przyjezdzie ,
            dziarsko piechota ze stacji kolejowej pomaszerowac do wrednego kapitalisty aby mu umyc pierdylion okien jego absurdalnej rezydencji.
            Corka bawila sie nieopodal sama a my pracowalismy a potem odchorowalismy wchlanianie amoniaku.
            Bo tak staje sie kapitalista.

DOKLADNIE TO winno sie zaoferowac sie tym rzadaniowym nierobom: kapitalizm a nie bolszewicki, samobojczy korpoliberalizm

Alternatywnie otworzyc drzwi powrotne.

Dla dobra obu stron, pani Hollander i wszelcy bezmyslni rozowi !
            • pepe49 Re: Brednie Agnieszki Holland 09.09.23, 08:52
              Amen.
              Tak powinno być.

Co do granicy. Ja miałem wyobrażenia, że granica to jest linia, za przekroczenie której zostaje się zastrzelonym albo, jeżeli szczęście dopisze, idzie się do więzienia. Granicy się nie przekracza. Chyba, że w czołgu.
              Rodzina? Dorośli idą do więzienia, dzieci do domu dziecka.

Teraz mi przycinek wytłumaczył coś na ten temat i zrozumiałem coś jeszcze.
              Ale też rozumiem, że granicy się nie przekracza. Nielegalnie i bezkarnie.

To co się dzieje na granicy białorusko-polskiej to jest atak państwa białoruskiego na polskie. Odpowiedź - zamykanie normalnych przejść - uznaję za bardzo dobrą. Dyktator białoruski chce, oprócz destabilizacji w Polsce zarabiać? To mu trzeba zabrać większe pieniądze.
              Zamknięcie przejazdów kolejowych.

Być może nie ma wyjścia, bo dostał rozkaz od patrona z Moskwy. To trudno.
              Zamknięcie przejazdów kolejowych zdenerwuje patrona z Pekinu. Więc.

Powinniśmy mieć z Białorusią bardzo dobre stosunki. Takie jak ze wszystkimi innymi. Ale dyktatorom odbija. ]Mam nadzieję, że w jakiejś chwili dyktator białoruski przestanie sprowadzać imigrantów do przerzutu na Zachód. To jest tylko jego decyzja. Plus patrona.

*

U. E.
              Wystarczy.
              • lastboyscout Re: Brednie Agnieszki Holland 09.09.23, 14:44
                Jedynym sposobem na usuniecie KAZDEGO problemu jest usuniecie jego zrodla.

Ta cudzoziemka probuje wmowic nam falsz, ze zrodlem zla sa polskie wladze a jego dzialania przyczyna.
                Tania, cyniczna hipokryzja sad

Zrodlem zla nie jest niedoskonaly plaster na ranie systemow krajow calego swiata a sprawca rany.
                "Rany" na granicy" tworzy duet Lukaszenka/Putin i ich celem nie jest pomoc tym nieszczesnikom ale ich dreczenie/skrzywdzenie/zabicie przy okazji oslabiania i dezorganizacji swoich przeciwnikow.

Oczywiscie, ze jezeli szukac poczatku zrodla tego calego zla to sa nim zewnetrzni imperialistyczni sprawcy, KAZDEJ masci, zniszczenia panstw z jakich pochodza ci nieszczesnicy. Ale sprawcami sa rowniez wewnetrzni sprawcy tej sytuacji czyli ich panstwo i oni sami skoro sami stworzyli takie panstwo i sami sobie wybrali takie rzady.

Migracje ludnosci za dobrami i walka od nie istnieja od poczatku swiata i sa, moze nawet pozytywnym elementem cywilizacji.

Oczywiscie, ze mozna tym probowac zarzadzac centralnie (patrz Unia) ale sprowadzi sie to do wyniszczania lepszych na korzysc gorszych.
                A to juz jest bolszewizm.
                Ktos lubi?

Banalnym ale jedynym rozwiazaniem jest kierowanie emigrantow, bezdomnych, zacpanych, koty i niezdolnych do zycia milleniansow bezposrednio do domow , tych, ktorzy za tym aby dac im wikt.

A do pracy nalezy ich wyslac ich do tych, ktorzy sam przeciw darmowemu sniadanku.

Oni najlepiej beda wiedziec jak ich nauczyc uczciwego zycia i pracy...
                • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 14:15
                  lastboyscout napisał:

> Jedynym sposobem na usuniecie KAZDEGO problemu jest usuniecie jego zrodla.
                  >
                  > Ta cudzoziemka probuje wmowic nam falsz, ze zrodlem zla sa polskie wladze a jeg
                  > o dzialania przyczyna.

To jest Polka i ma rację. Źródłem zła były łamiące prawo eladze Polski. Mieli obowiązek wpuszczać cudzoziemców deklarujących chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międzynarodową.

S.
                  • cojestdoktorku11 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 14:26

> To jest Polka i ma rację. Źródłem zła były łamiące prawo eladze Polski. Mieli o
                    > bowiązek wpuszczać cudzoziemców deklarujących chęć złożenia w Polsce wniosku o
                    > ochronę międzynarodową.

www.gov.pl/web/udsc/w-jaki-sposob-zlozyc-wniosek-o-udzielenie-ochrony-miedzynarodowej2
                    jutro wjadę do sklepu przez okno, zamiast drzwiami, wezmę co chce a jak się mnie czepią to się powołam na snajpera z forum ze w sklepach jest towar do którego mam prawo
                    • dorota_333 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 14:55
                      No ale oni właśnie po to nielegalnie przekraczają granicę, żeby złożyć wniosek funkcjonariuszowi lub w oddziale SG smile Rzucanie kamieniami lub metalowymi przedmiotami w funkcjonariuszy ma zwrócić ich uwagę na to, że petent ma przygotowany wniosek.
                      • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 15:04
                        dorota_333 napisała:

> No ale oni właśnie po to nielegalnie przekraczają granicę, żeby złożyć wniosek
                        > funkcjonariuszowi lub w oddziale SG smile Rzucanie kamieniami lub metalowymi przed
                        > miotami w funkcjonariuszy ma zwrócić ich uwagę na to, że petent ma przygotowany
                        > wniosek.

Mieli prawo do legalnego przekroczenia granicy, ale Straż Graniczna, łamiąc prawo, ich nie przepuszczała. Tak się to wszystko zaczęło.

S.
                    • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 15:05
                      cojestdoktorku11 napisał(a):

>
                      > > To jest Polka i ma rację. Źródłem zła były łamiące prawo eladze Polski. M
                      > ieli o
                      > > bowiązek wpuszczać cudzoziemców deklarujących chęć złożenia w Polsce wnio
                      > sku o
                      > > ochronę międzynarodową.
                      >
                      > www.gov.pl/web/udsc/w-jaki-sposob-zlozyc-wniosek-o-udzielenie-ochrony-miedzynarodowej2
                      > jutro wjadę do sklepu przez okno, zamiast drzwiami, wezmę co chce a jak się mni
                      > e czepią to się powołam na snajpera z forum ze w sklepach jest towar do którego
                      > mam prawo

Nie, nie masz takiego prawa.

S.
                      • cojestdoktorku11 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 15:33

> Nie, nie masz takiego prawa.

i jak mnie nie wpuszcza do sklepu czy do lokalu bo powiedza ze ma obuwie nieodpowiednie, albo ze w lokalu już jest ilosc miejsc wyczerpana (nie raz mi sie zdarzyło) to dalej nie będę mógł wleźć oknem
                        choc Ty uwazasz ze powinienem mieć do tego prawo
                        • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 15:39

>
                          > > Nie, nie masz takiego prawa.
                          >
                          > i jak mnie nie wpuszcza do sklepu czy do lokalu bo powiedza ze ma obuwie nieodp
                          > owiednie, albo ze w lokalu już jest ilosc miejsc wyczerpana (nie raz mi sie zda
                          > rzyło) to dalej nie będę mógł wleźć oknem
                          > choc Ty uwazasz ze powinienem mieć do tego prawo

Nie uważałem i nie uważam.

Ale cudzoziemiec deklarujący chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międzynarodowa miał prawo do Polski wjechać. Ale Straż Graniczna miała w dudzie jego prawo i go nie wpuszczała. Taki był początek tej calej tragedii, w której życie straciło wiele osób. To Straż Graniczna ma ich krew na rękach.

S.
                      • monalisa2016 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 16:55
                        Snajper, gdzie Dublin jak i europejskie postanowienia? Gdzie miedzynarodowe prawo o azylu? Nie po darmo sie cos ustalalo a teraz niweczy sie wlasne prawa, jak to jest z unijna praworzadnoscia? Istnieje ona? NIE (!!!), ryba psuje sie od glowy.
              • monalisa2016 Re: Brednie Agnieszki Holland 09.09.23, 15:26
                pepe49 napisał:

> To co się dzieje na granicy białorusko-polskiej to jest atak państwa białoruski
                > ego na polskie. Odpowiedź - zamykanie normalnych przejść - uznaję za bardzo dob
                > rą. Dyktator białoruski chce, oprócz destabilizacji w Polsce zarabiać? To mu tr
                > zeba zabrać większe pieniądze.
                > Zamknięcie przejazdów kolejowych.

😂Czechy granicza tez z Bialorusia co nie? 😂
                Skad przychodzi najwiecej nieproszonych gosci do Niemiec?
                Z Polski i Czech.
                Wiec skladanie winy, pokazywanie palcem na Bialorus jakos wadzi z soba.
                • pepe49 Re: Brednie Agnieszki Holland 09.09.23, 15:47
                  Zdaje się, że dużo busów z imigrantami jedzie przez Polskę z Litwy i Słowacji. Ale to może bujda.
                  • monalisa2016 Re: Brednie Agnieszki Holland 09.09.23, 18:26
                    pepe49 napisał:

> Zdaje się, że dużo busów z imigrantami jedzie przez Polskę z Litwy i Słowacji.
                    > Ale to może bujda.

Cytat:
                    "(...) Der Freistaat Sachsen möchte seine Außengrenze zu Polen ab sofort selbst kontrollieren. „Die Zahl der Schleusungen hat in den letzten Wochen derart zugenommen, dass wir uns jetzt zum Handeln gezwungen sehen“, sagte Sachsens Innenminister Armin Schuster (CDU) am Dienstag in Dresden. Sachsen wird seine Landespolizei also zur Unterstützung der Bundespolizei an die Grenze entsenden. „Ziel ist es, so viele Schleuser mit ihren Fahrzeugen zu stellen wie nur möglich“, sagte Schuster weiter. Die Einsatzkräfte würden sowohl in zivil als auch Uniform unterwegs sein. (...)"

Automatyczne tlumaczenie:

"(...)Wolne Państwo Saksonia chciałoby odtąd kontrolować swoją zewnętrzną granicę z Polską. „W ostatnich tygodniach liczba przemytu ludzi wzrosła tak bardzo, że jesteśmy zmuszeni podjąć działania” – powiedział we wtorek w Dreźnie minister spraw wewnętrznych Saksonii Armin Schuster (CDU). Saksonia wyśle ​​na granicę swoją policję stanową, aby wesprzeć policję federalną. „Celem jest złapanie jak największej liczby przemytników wraz z ich pojazdami” – kontynuował Schuster. Służby ratunkowe miałyby pełnić służbę cywilną i umundurowaną.(...)"

Wiecej w linku:

apollo-news.net/sachsen-kontrolliert-seine-grenze-nun-selbst/

Link z tlumaczeniem na j. polski:

apollo--news-net.translate.goog/sachsen-kontrolliert-seine-grenze-nun-selbst/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
                  • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 14:19
                    pepe49 napisał:

> Zdaje się, że dużo busów z imigrantami jedzie przez Polskę z Litwy i Słowacji.
                    > Ale to może bujda.

Nie. Główne szlaki uchodźców prowadzą przez Białoruś a potem Polskę. Poza tym są setki tysięcy uchodźców, którym polskie władze sprzedają wizy po 5.000 dolców. Nic dziwnego, że zarabiając takie kokosy zwalczają konkurencję. Tak to jest, gdy w jakimś państwie władzę zdobędą przestępcy.

S.
              • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 14:11
                pepe49 napisał:

> Amen.
                > Tak powinno być.
                >
                > Co do granicy. Ja miałem wyobrażenia, że granica to jest linia, za przekroczeni
                > e której zostaje się zastrzelonym albo, jeżeli szczęście dopisze, idzie się do
                > więzienia. Granicy się nie przekracza.

Nigdy nie przekraczales żadnej granicy?

S.
                • cojestdoktorku11 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 14:25

> Nigdy nie przekraczales żadnej granicy?

przekraczał pewnie przejscie graniczne, niby też granica, ale taka specjalna do jej przekraczania włąsnie
                  • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 15:06

>
                    > > Nigdy nie przekraczales żadnej granicy?
                    >
                    > przekraczał pewnie przejscie graniczne, niby też granica, ale taka specjalna do
                    > jej przekraczania włąsnie

Ci uchodźcy też chcieli granicę przekroczyć na przejściu granicznym i mieli do tego prawo. Jednak Straż Graniczna ich nie wpuszczała, mając prawo w dudzie. Tak się to zaczęło.

S.
                    • cojestdoktorku11 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 15:32

> Ci uchodźcy też chcieli granicę przekroczyć na przejściu granicznym

bardzo niewielka ich część, bo na stronie która martwi się o ich losy stoi tak:
                      "Osoby przybywające do Polski nie zawsze mogą skorzystać z przejść granicznych. Są przywożone na granicę przez służby białoruskie i siłą zmuszane do jej przekraczania w miejscach niedozwolonych. Nie mogą zatem sami wybrać miejsca, w którym przekraczają granicę."

dopiero dalej możesz się czepić tego:
                      "Co więcej, nawet gdyby udało się im dotrzeć na przejście graniczne, nie ma gwarancji, że polska Straż Graniczna przyjmie od nich wniosek o ochronę międzynarodową. Od wielu lat Straż Graniczna stosuje bowiem praktykę ignorowania wniosków o udzielenie ochrony międzynarodowej i wydawania bezpodstawnych odmów wjazdu. Od początku pandemii Straż Graniczna nie wpuszcza przez przejście graniczne niemal nikogo, kto chciałby złożyć wniosek."
                      www.amnesty.org.pl/sytuacja-na-granicy-pytania-i-odpowiedzi/
                      nie wiem czy to prawda ale nawet jeśli tak to robimy to co robią wszystkie kraje świata, żaden kraj nie wpuszcza wszystkich jak leci (moze wyjątkiem pewien czas za kadencji Merkel) bo złożenie wniosku nie jest równoznaczne z jego pozytywnym rozpatrzeniem

i mozliwe ze powinniśmy puszczać wiecej niz teraz mieć "luźniejsze kryteria" ale PIS jest nacjonalistyczny w swoich poglądach i tego chcą jego wyborcy,
                      jak się władza zmieni, to moze i będziemu puszczać wiecej, ale mam wrażenie ze tu nawet wśród wyborców opozycji większosc ma "pisowskie" stanowisko

• snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 15:46

> i mozliwe ze powinniśmy puszczać wiecej niz teraz mieć "luźniejsze kryteria" al
                        > e PIS jest nacjonalistyczny w swoich poglądach i tego chcą jego wyborcy,

Ależ nie, my mieliśmy bardzo luźne kryteria, pozwalające wjechać każdemu cudzoziemców. Ale rozwiązaniem tego problemu nie było łamanie prawa przez Straż Graniczną, tylko zmiana prawa na bardziej restrykcyjne. Albo budowa systemu pozwalającego oddzielić uchodźców od innych i deportowanie tych drugich.

Teraz pojawia się jeszcze pytanie, czy nie dlatego zamykano przed nimi granicę, bo nie zapłacili polskim urzędnikom 5.000 dolców za wizę?

S.
                        • monalisa2016 Re: Brednie Agnieszki Holland 11.09.23, 14:20
                          snajper55 napisał:

> Teraz pojawia się jeszcze pytanie, czy nie dlatego zamykano przed nimi granicę,
                          > bo nie zapłacili polskim urzędnikom 5.000 dolców za wizę?
                          >
                          > S.

Facet opiera swoje twierdzenia w wideo na doniesieniach medialnych i to zmienia calkowicie prowadzona tu na watku dyskusje.

www.youtube.com/watch?vshockezxb0njSxc

od oceny publicznej tego postepowania przez PL-wladze po prostu sie wstrzymam, to potwierdza moje przekonanie do powrotu EWG czyli malego klubu wspolpracujacego gospodarczo z soba.
                          • cojestdoktorku11 Re: Brednie Agnieszki Holland 11.09.23, 21:44

> Facet opiera swoje twierdzenia w wideo na doniesieniach medialnych i to zmienia
                            > calkowicie prowadzona tu na watku dyskusje.

no cóż, ktoś w PIS-ie robił sobie interesy na boku:
                            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30164923,cba-mialo-wejsc-do-msz-chodzi-o-handel-polskimi-wizami-kazda.html
                    • monalisa2016 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 16:57
                      snajper55 napisał:

> Ci uchodźcy też chcieli granicę przekroczyć na przejściu granicznym i mieli do
                      > tego prawo. Jednak Straż Graniczna ich nie wpuszczała, mając prawo w dudzie. Ta
                      > k się to zaczęło.
                      >
                      > S.

Snajper wytlumacz nam na jakiej zasadzie mieli do tego prawo? Chyba wizy jeszcze obowiazuja i dotycza panstw pozaunijnych.
                      • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 20:45
                        monalisa2016 napisał(a):

> Snajper wytlumacz nam na jakiej zasadzie mieli do tego prawo? Chyba wizy jeszcz
                        > e obowiazuja i dotycza panstw pozaunijnych.

Na podstawie ustawy o cudzoziemcach:

Art. 28.
                        1. Cudzoziemcowi odmawia się wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, gdy:
                        ........1) nie posiada ważnego dokumentu podróży(...)
                        2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do cudzoziemca, który:
                        (...)
                        ........2) podczas kontroli granicznej:
                        ................a) zadeklarował zamiar złożenia wniosku o udzielenie ochrony międzynarodowej

isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20130001650/U/D20131650Lj.pdf

S.
                        • monalisa2016 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 21:05
                          Snajper nie rozrozniasz dwuch rzeczy a mieddzy innymi:

- uchodzca polityczny ktory klasyfikuje sie do azylu
                          - uchodzca gospodarczy ktory nie kwalifikuje sie do azylu tylko do wydalenia z kraju.

To sa dwie rozne rzeczy ktorych z soba laczyc sie nie powinno ale wedlug postanowien i rozdzielnika ONZ chyba z roku 2001 (kiedys linkowalam dokumenty, rozdzielniki ONZ na innym forum ktore zlikwidowano) zakwalifikowano wszystkich pod jedna rubryke. Czym jest, a dokladniej czyim posrednikiem jest ONZ? Kto finansuje ONZ, czy czasami nie filantropi zza wielkiej wody zrzeszeni w prywatnym klubie z Davos? Wiec ONZ tak jak WHO sa prywatnymi NGO's. To powinnienes wiedziec to przeciez nie jest zadna tajemnica. O co chodzi? Wczesniej napisalam o etnicznych wyborach i nowym porzadku, porzadku zaoceanicznych oligarchow.
                          Mimo tego Dublin i szengen granice zobowiazuja!!!

Pamietam dosc dokladnie dla Japonii przeznaczono tez kontygent (ilosci nie pamietam), ile przyjela? ZERO.
                          • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 22:01
                            monalisa2016 napisał(a):

> Snajper nie rozrozniasz dwuch rzeczy a mieddzy innymi:
                            >
                            > - uchodzca polityczny ktory klasyfikuje sie do azylu
                            > - uchodzca gospodarczy ktory nie kwalifikuje sie do azylu tylko do wydalenia z
                            > kraju.

To nie ma wpływu na prawo wjazdu do Polski. Cudzoziemiec wjeżdża i tu jest jego wniosek rozpatrywany. Po jego wpuszczeniu do Polski.

S.
                        • dorota_333 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 21:26
                          No to doczytaj artykuł, na który się powołujesz.

Bo tam jest inna zagwozdka. Nie w miejscu, które cytujesz.
                          • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 22:15
                            dorota_333 napisała:

> No to doczytaj artykuł, na który się powołujesz.
                            >
                            > Bo tam jest inna zagwozdka. Nie w miejscu, które cytujesz.

Nie wiem o czym piszesz.

S.
            • snajper55 Re: Brednie Agnieszki Holland 10.09.23, 14:08
              lastboyscout napisał:

> Troche nie rozumiem sensu tej calej dyskusji.
              > Ta cudziemiecowa, Holland, to KOMU tak naprawde robi dobra robote/interes a dok
              > ladnie ssie laske ?

A komu ty ssiesz łaskę?

S.
    • dorota_333 Nielegalne przekroczenie granicy 10.09.23, 15:29
      W dyskusji wyżej Snajper napisał:
      > Mieli prawo do legalnego przekroczenia granicy, ale Straż Graniczna, łamiąc prawo, ich nie przepuszczała.
      > Tak się to wszystko zaczęło.

Wyjaśnijmy więc, na czym polega legalne i nielegalne przekraczanie granicy państwa. Legalne przekroczenie granicy wymaga łącznego spełnienia dwóch warunków: 1. przekroczenie następuje w wyznaczonym do tego miejscu (przejście graniczne) i 2. z wymaganymi dokumentami (paszport, wiza, dowód osobisty, regulują to przepisy). *

Jeśli ktoś nie ma możliwości legalnego przekroczenia granicy polskiej (bo np. nie ma polskiej wizy), a chce ubiegać się o ochronę międzynarodową w RP, to powinien złożyć wniosek w konsulacie polskim.

*
      www.kwartalnikiustitia.pl/odpowiedzialnosc-karna-za-nielegalne-przekraczanie-granicy-panstwowej-w-perspektywie-pomocy-humanitarnej,11857

Straż Graniczna nie łamała prawa powstrzymując od przekroczenia granicy osoby nie posiadające wymaganych dokumentów i/lub przekraczających granicę w miejscu niedozwolonym.
      • snajper55 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 10.09.23, 16:12
        dorota_333 napisała:

> Straż Graniczna nie łamała prawa powstrzymując od przekroczenia granicy osoby n
        > ie posiadające wymaganych dokumentów i/lub przekraczających granicę w miejscu n
        > iedozwolonym.

Nieprawda. Cudzoziemcy deklarujący chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międzynarodowa nie muszą mieć wizy, dokumentów, ubezpieczenia, pieniędzy itd i mają prawo wjechać do Polski.

S.
        • monalisa2016 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 10.09.23, 16:59
          Snajper bajki nam opowiadasz, ochrona miedzynarodowa dotyczy osob przesladowanych z zagrozeniem zycia a nie wedrowek gospodarczych.
          • monalisa2016 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 10.09.23, 17:05
            Wedrowki gospodarcze sa po to organizowane by zniszczyc nacjonalne panstwa by potem doprowadzac do etnicznych wyborow w celu stworzenia globalnego swiata.
          • snajper55 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 10.09.23, 20:46
            monalisa2016 napisał(a):

> Snajper bajki nam opowiadasz, ochrona miedzynarodowa dotyczy osob przesladowany
            > ch z zagrozeniem zycia a nie wedrowek gospodarczych.

Straż Graniczna nie jest od tego, aby oceniać jaki to jest przypadek.

S.
            • monalisa2016 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 10.09.23, 21:22
              snajper55 napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
              >
              > > Snajper bajki nam opowiadasz, ochrona miedzynarodowa dotyczy osob przesla
              > dowany
              > > ch z zagrozeniem zycia a nie wedrowek gospodarczych.
              >
              > Straż Graniczna nie jest od tego, aby oceniać jaki to jest przypadek.
              >
              > S.

Naturalnie ze jest od tego, ma pelne uprawnienie by nie wypuscic osobnika bez uprawnionej wizy do kraju jego wyboru.

Pewien uchodzca gospodarczy z pewnego kraju u ktorego bronilismy prze dlugie lata "granic zachodu", przyjechal na zchod wraz z rodzinka, co potem sie stalo? Ex-zona nie chciala zyc zyciem kraju z ktorego przybyla wiec mezulko zamordowal swoja ex-zone, teraz oskarza panstwo do ktorego przybyl, doslownie "mielismy najlepsze zycie w panstwie "x" (nazwy nie chce wymieniac)", tam jego ex-zona nigdy sie nie przeciwstawila jemu (znaczy nie byla nieposluszna), teraz argumentuje jej nieposluszenstwo na zachodzie, przez to ja zamordowal. Poczekaimy zobaczymy co z tego wyjdzie czy czasami nie dostanie jeszcze odszkodowania i nie otrzyma kary. Czytalam na ten temat artykul, "x" dni temu, szukalam go ale trudno go po czasie odszukac, jest wideo na ten sam temat, szkoda ze w j. niemieckim

www.youtube.com/watch?v=EO8oKV0yvC0
              • snajper55 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 10.09.23, 22:02
                monalisa2016 napisał(a):

> snajper55 napisał:
                >
                > > monalisa2016 napisał(a):
                > >
                > > > Snajper bajki nam opowiadasz, ochrona miedzynarodowa dotyczy osob p
                > rzesla
                > > dowany
                > > > ch z zagrozeniem zycia a nie wedrowek gospodarczych.
                > >
                > > Straż Graniczna nie jest od tego, aby oceniać jaki to jest przypadek.
                > >
                > > S.
                >
                > Naturalnie ze jest od tego, ma pelne uprawnienie by nie wypuscic osobnika bez u
                > prawnionej wizy do kraju jego wyboru.

Ustawa o cudzoziemcach twierdzi inaczej.

S.
                • monalisa2016 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 10.09.23, 22:25
                  Bez wizy wjazdowej odprawia sie cudzoziemca do "domu", taka jest prawda Snajper.
                  • snajper55 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 11.09.23, 02:41
                    monalisa2016 napisał(a):

> Bez wizy wjazdowej odprawia sie cudzoziemca do "domu", taka jest prawda Snajper

Ustawa o cudzoziemcach twierdzi inaczej.

Art. 28.
                    1. Cudzoziemcowi odmawia się wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, gdy:
                    (...)
                    ................a) zadeklarował zamiar złożenia wniosku o udzielenie ochrony międzynarodowej

isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu20130001650
                    S.
                    • cojestdoktorku11 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 11.09.23, 21:46

> Ustawa o cudzoziemcach twierdzi inaczej.
                      >
                      > Art. 28.
                      > 1. Cudzoziemcowi odmawia się wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polsk
                      > iej, gdy:
                      > ........1) nie posiada ważnego dokumentu podróży(...)
                      > 2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do cudzoziemca, który:
                      > (...)
                      > ........2) podczas kontroli granicznej:
                      > ................a) zadeklarował zamiar złożenia wniosku o udzielenie ochrony
                      > międzynarodowej

>
                      > isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu20130001650
                      > S.

jeśli tak jest faktycznie, bo nie mam siły czytać całej ustawy to albo ktoś z zewnątrz nam to wcisnął albo to jest bubel, bo nie przystaje zupełnie do realiów, zgodnie z tym jutro 100mln afrykanów moze złożyć wniosek i musimy ich przyjąc?
                      absurd
                      trzeba się dobrać do tyłka tym co to napisali i zatwierdzili (jesli faktycznie tam nie ma jakichś kruczków blokujących ten przepis)

ciek
                      • cojestdoktorku11 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 11.09.23, 21:50

> jeśli tak jest faktycznie, bo nie mam siły czytać całej ustawy to albo ktoś z z
                        > ewnątrz nam to wcisnął albo to jest bubel, bo nie przystaje zupełnie do realiów
                        > , zgodnie z tym jutro 100mln afrykanów moze złożyć wniosek i musimy ich przyjąc
                        > ?
                        > absurd
                        > trzeba się dobrać do tyłka tym co to napisali i zatwierdzili

"Doktryna Gierasimowa (ros. Доктрина Герасимова, ang. Gerasimov Doctrine, zwana również „teorią chaosu”) – umowny termin określający zasady prowadzenia wojny nowej generacji, opisanej w 2013 r.
                        .....
                        "Główne tezy Gierasimowa
                        Wydarzenia Arabskiej wiosny pokazują, że prawidłowo funkcjonujące państwo może w krótkim czasie, nawet kilku dni, pogrążyć się w chaosie, stać areną walki, obcej interwencji, wojny domowej i katastrofy humanitarnej.
                        Wojna nowej generacji różni się od tradycyjnych konfliktów zbrojnych.
                        Metody pozamilitarne (ekonomiczne, polityczne, informacyjne) mogą być równie dobre, a być może nawet skuteczniejsze od tradycyjnego ataku. Można wykorzystać również potencjał protestującej ludności, walkę informacyjną, działania służb specjalnych, a sił wojskowych używać pod pozorem utrzymania pokoju i opanowania kryzysu w zdestabilizowanym regionie.
                        Przewagę przeciwnika można zniwelować dzięki wewnętrznej opozycji, sterowanej przez służby specjalne, która utworzy przyjazny front na terenie wrogiego państwa."

pl.wikipedia.org/wiki/Doktryna_Gierasimowa
                        Gierasimow Agnieszcze Holland nie płaci ale ta wojna hybrydowa widac zakłada ze na opozycji zawsze sie znajdą sabotujący legalne władze

p.s Gdyby rzadziło PO tą role przejęliby ludzie zwiazani z PIS
                      • jorl11 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 11.09.23, 22:50

> jeśli tak jest faktycznie, bo nie mam siły czytać całej ustawy to albo ktoś z z
                        > ewnątrz nam to wcisnął albo to jest bubel, bo nie przystaje zupełnie do realiów
                        > , zgodnie z tym jutro 100mln afrykanów moze złożyć wniosek i musimy ich przyjąc
                        > ?

Znowu Ty, cjd, len bo sily nie masz, ale gadasz na te tematy. Tak o praktycznie wszystkim co tu sie produkujesz.

isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20130001650/U/D20131650Lj.pdf
                        zalaczam nizej screen stamtad i a teraz cytat:

Art. 28. 1. Cudzoziemcowi odmawia się wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, gdy:

....

.....

2) podczas kontroli granicznej:
                        a) zadeklarował zamiar złożenia wniosku o udzielenie ochrony międzynarodowej w przypadku, o którym mowa w art. 28 ust. 1 lub art. 61 ust. 1 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o udzielaniu cudzoziemcom ochrony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
                        b) złożył wniosek o udzielenie ochrony międzynarodowej, lub

> trzeba się dobrać do tyłka tym co to napisali i zatwierdzili (jesli faktycznie
                        > tam nie ma jakichś kruczków blokujących ten przepis)

Alez nie trzeba sie nikomu do d.. dobierac za ta ustawe a po prostu w Sejmie przeglosujce skreslenie prawa do skladania wniosku o ochrone miedzynarodowa i wtedy wszystko bedzie OK. Czemu tego nie robicie?
                        Macie zapewne prawie 100% za skresleniem w Sejmie. I w Senacie.
                        A jak tego nie zrobiliscie to lamaliscie nagminnie wlasne polskie prawo. Lamali funkcjonariusze tam na granicy.

Bo mimo slownej wyraznej deklaracji tych migrantow o to prawo nie wpuszczalisce ich do Polski.

Lamanie prawa powinno w Panstwe Prawa a takim podobno jestescie byc karane. Karani powinni byc funkcjonariusze ochrony granic czy kto tam to robil na granicy, jak oni powiedza ze szefowie im to kazali, szefow.

No i Ciebie, d333, pepe itd tez bo pochwalacie lamania prawa. Polskiego prawa.
                        • cojestdoktorku11 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 11.09.23, 23:06
                          > Znowu Ty, cjd, len bo sily nie masz, ale gadasz na te tematy. Tak o praktycznie
                          > wszystkim co tu sie produkujesz.

o przyszedł fachowiec od fizyki jądrowej, procesorów i sztucznej inteligencji
                          pewnie też nie przeczytał całosci, ale już cwaniakuje

> Alez nie trzeba sie nikomu do d.. dobierac za ta ustawe a po prostu w Sejmie pr
                          > zeglosujce skreslenie prawa do skladania wniosku o ochrone miedzynarodowa i wte
                          > dy wszystko bedzie OK. Czemu tego nie robicie?

bo nie musimy, powiemy ze Ci uchodźcy to wojna zgodna z doktryną Gierasimova 😜

• jorl11 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 11.09.23, 23:18

> o przyszedł fachowiec od fizyki jądrowej, procesorów i sztucznej inteligencji

I od tego ze banki nie ten centralny pieniedzy nie drukuje ja Ty uwazales, dodaj.

> pewnie też nie przeczytał całosci, ale już cwaniakuje

Poszukalem i pokazalem to co bylo wazne. Poza tym znam ten problem doskonale od lat u mnie w Niemczech. Bo dokladnie jest to samo, dlatego my przyjmujemy mimo ze nie chcemy.
                            Poza tym ONZowskie rezolucje wlasne takie tez sa. Tez je podpisaliscie.

> > Alez nie trzeba sie nikomu do d.. dobierac za ta ustawe a po prostu w Sej
                            > mie pr
                            > > zeglosujce skreslenie prawa do skladania wniosku o ochrone miedzynarodowa
                            > i wte
                            > > dy wszystko bedzie OK. Czemu tego nie robicie?
                            >
                            > bo nie musimy, powiemy ze Ci uchodźcy to wojna zgodna z doktryną Gierasimova 😜

Lamiecie polskie prawo, zmiencie je. Nie badzcie tchorzami. Bubel prawny przeciez.

Co do Gerasimowa to jest klamstwo ze to jego doktryna. On wylozyl jak to Zachod panstwa rozwala, opisal to, wlasnie Arabska Wiosna jest tego dobrym przykladem. A Polacy klamczuchy wymyslily ze to co on opowiedzial jak Zachod robi to jego doktryna do stosowania.

Klamiecie jak pysk otworzycie.
                            • cojestdoktorku11 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 11.09.23, 23:42

> I od tego ze banki nie ten centralny pieniedzy nie drukuje ja Ty uwazales, doda
                              > j.

wszystkie banki drukują, to się nazywa kreacja pieniadza, tyle ze bank centralny to kreacja pierwotna, banki komercyjne kreacja wtórna
                              mfiles.pl/pl/index.php/Kreowanie_pieni%C4%85dza
                              > Poszukalem i pokazalem to co bylo wazne. Poza tym znam ten problem doskonale od
                              > lat u mnie w Niemczech. Bo dokladnie jest to samo, dlatego my przyjmujemy mimo
                              > ze nie chcemy.

no a później przymusowe przekazanie emigrantów, a jak sie ktoś nie zgodzi to 20tys euro od łebka smile

> Co do Gerasimowa to jest klamstwo ze to jego doktryna. On wylozyl jak to Zachod
                              > panstwa rozwala, opisal to, wlasnie Arabska Wiosna jest tego dobrym przykladem
                              > . A Polacy klamczuchy wymyslily ze to co on opowiedzial jak Zachod robi to jego
                              > doktryna do stosowania.

ze niby to Polacy wymyslili? no weź, w innych językach na wiki stoi na pewno wcześniej niz po polsku, aż takich mędrców od strategii to niestety u nas nie ma

w każdym razie to w razie co podciągnie sie pod ta doktryne (jak ktoś tam u góry pomysli) i nie wazne kogo ona jest bo mamy epokę postprawdy

> Klamiecie jak pysk otworzycie.

pasuje ta działność białorusinów do tej doktryny idealnie, więc w dzisiejszym świecie to nie ma znaczenia czy to prawda czy nie, bo dziś już niestety każda władza kłamie zgodnie ze swoimi potrzebami (a najbardziej ta czwarta)
                              zresztą zgodnie z piękną definicja którą sobie pozwolę zacytowac:

Postprawda (ang. post-truth) – sytuacja, w której fakty są mniej istotne w kształtowaniu opinii publicznej niż odwołania do emocji i osobistych przekonań
                              Postprawda to specyficzny stan życia społeczno-politycznego i intelektualnego w wysoko rozwiniętych krajach demokratycznych, który został wykreowany przez media oraz osoby pełniące ważne funkcje publiczne, głównie polityków; efekt rozprzestrzeniania się populizmu, który wypaczył pierwotny sens uprawiania polityki w krajach demokracji parlamentarnej, ponieważ wykorzenił z życia publicznego walkę na argumenty, idee i możliwe do zrealizowania pomysły, a w to miejsce wprowadził grę na emocjach i tanią sensację. W epoce postprawdy podstawowe wartości, tj. prawda w mediach i życiu publicznym, zagrożone są z powodu cynizmu i skrajnego załamania wszelkich cenionych niegdyś wartości, np.: prawdy, uczciwości i rzetelności dziennikarskiej"

sam stosujesz własną odmianę,
                              w odpowiedzi na argumenty zamiast swoich czystych argumentów czesto stosujesz "emocjonalne ataki ad personam", albo na siłe wmawiasz komus ze ktos kłamie, co właściwie też jest takim atakiem

• monalisa2016 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 11.09.23, 23:57
                                Cojestdoktorku11 skoro twierdzicie wraz z zalinkowanym artykulem ze organizuja to Bialorusini i Rosja w takim razie zapytam sie was kto organizuje procesje do granicy Stanow z Meksykiem? Tez Bialorus z Rosja?

Pamietam widea z "procesji" uchodzcow przez Balkany na polnoc czy na granicy grecko-tureckiej albo w innych punktach np. na Wegrzech (...) czy nalezaloby sie ich wszystkich wpuscic pod pretekstem "azylu" tak jak twierdzi Snajper & co.
                                Przeciez to czysta destabilizacja panstw.
                                • cojestdoktorku Re: Nielegalne przekroczenie granicy 12.09.23, 09:15
                                  monalisa2016 napisał(a):

> Cojestdoktorku11 skoro twierdzicie wraz z zalinkowanym artykulem ze organizuja
                                  > to Bialorusini i Rosja w takim razie zapytam sie was kto organizuje procesje do
                                  > granicy Stanow z Meksykiem? Tez Bialorus z Rosja?

wcale tak nie twierdzę
                                  mówię tylko ze to pasuje do tych teorii wojskowych, zreszta podobnie jak sposób zajęcia Krymu
                                  i ze na tej podstawie można się bronić przed obowiązkiem przyjmowania wszystkich uchodźców

uważam ze kobiety z dziećmi (lepiej jak z dziewczynkami) bez mężczyzn powinniśmy przyjmowac jak leci, bo one są w stanie "nawrócić" się na naszą kulturę znacznie łatwiej niż mężczyźni, to mężczyźni są nośnikiem tej obcej

p.s. właściwie jakbym tam był i to widział to chyba bym ratował wszystkich, ta jak ratuje sie biednego porzuconego kotka jak sie go zobaczy, ale jak sie tego nie widzi to świadomość ze miliony biednych kotków pałęta sie po świecie nie jest tak bolesna jak ten jeden którego sie widzi
                                  • monalisa2016 Re: Nielegalne przekroczenie granicy 13.09.23, 02:02
                                    nie bede tego komentowac

www.youtube.com/watch?v=2VFLhFlxdEs
        • dorota_333 Warunki wjazdu, pobytu oraz pracy cudzoziemców 10.09.23, 19:27
          > Nieprawda. Cudzoziemcy deklarujący chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międzynarodowa
          > nie muszą mieć wizy, dokumentów, ubezpieczenia, pieniędzy itd i mają prawo wjechać do Polski.

No, nie bardzo. Wniosek o ochronę międzynarodową mogą złożyć także na przejściu granicznym RP, ale wjechać do Polski mogą tylko pod warunkiem posiadania wymaganych dokumentów.

Tutaj dokładniej:

www.strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/warunki-wjazdu-pobytu-oraz-pra/3914,Warunki-wjazdu-pobytu-i-pracy-cudzoziemcow-w-RP.html

Snajper, Ty chcesz tutaj wmówić rozmówcom, że każdy może wejść na terytorium RP w miejscu, które jest mu dogodne i zwrócić się o ochronę międzynarodową oraz że powinien zostać w Polsce. I ten wniosek o ochronę ma sanować nielegalność wejścia. Tak nie jest.

Szczególnie, że migranci o których mówimy (Ukraińców to nie dotyczy) nie przybywają wprost z terytorium kraju ogarniętego wojną. Mogą złożyć wniosek o ochronę w konsulacie polskim kraju, z którego przyjeżdżają do Europy, potem w konsulacie polskim na Białorusi a potem jeszcze na przejściu granicznym (oczywiście nie da im to prawa do przekroczenia granicy).
          • dorota_333 Re: Warunki wjazdu, pobytu oraz pracy cudzoziemcó 10.09.23, 19:35
            Uzupełnienie: wniosek o ochronę można złożyć podczas wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej podczas kontroli granicznej.*

To oznacza, że jeśli kontrola graniczna wykaże, że cudzoziemiec nie ma dokumentów wymaganych do wjazdu na terytorium RP, to nie zostanie wpuszczony przez funkcjonariusza odprawiającego podróżnych.

Ale prawidłowo złożony wniosek może być procedowany. Prawidłowo złożony podkreślam. I należy poczekać na jego rozpatrzenie tam, gdzie cudzoziemiec się znajduje.

*
            jakiwniosek.pl/wnioski/cudzoziemcy/ochrona-miedzynarodowa
            • snajper55 Re: Warunki wjazdu, pobytu oraz pracy cudzoziemcó 10.09.23, 22:22
              dorota_333 napisała:

> Uzupełnienie: wniosek o ochronę można złożyć podczas wjazdu na terytorium Rzecz
              > ypospolitej Polskiej podczas kontroli granicznej.*
              >
              > To oznacza, że jeśli kontrola graniczna wykaże, że cudzoziemiec nie ma dokument
              > ów wymaganych do wjazdu na terytorium RP, to nie zostanie wpuszczony przez funk
              > cjonariusza odprawiającego podróżnych.

Cudzoziemiec deklarujący chęć złożenia itd nie musi mieć żadnych dokumentów.

Art. 28.
              (...)

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20130001650/U/D20131650Lj.pdf

S.
          • snajper55 Re: Warunki wjazdu, pobytu oraz pracy cudzoziemcó 10.09.23, 22:04
            dorota_333 napisała:

> No, nie bardzo. Wniosek o ochronę międzynarodową mogą złożyć także na przejściu
            > granicznym RP, ale wjechać do Polski mogą tylko pod warunkiem posiadania wymag
            > anych dokumentów.

Nie. W czasie kontroli granicznej deklaruje chęć złożenia wniosku, jest wpuszczany, składa wniosek, który jest rozpatrywany a w tym czasie cudzoziemiec jest w ośrodku dla cudzoziemców. Taka jest procedura.

S.
          • snajper55 Re: Warunki wjazdu, pobytu oraz pracy cudzoziemcó 10.09.23, 22:04
            dorota_333 napisała:

> No, nie bardzo. Wniosek o ochronę międzynarodową mogą złożyć także na przejściu
            > granicznym RP, ale wjechać do Polski mogą tylko pod warunkiem posiadania wymag
            > anych dokumentów.

Nie. W czasie kontroli granicznej deklaruje chęć złożenia wniosku, jest wpuszczany, składa wniosek, który jest rozpatrywany a w tym czasie cudzoziemiec jest w ośrodku dla cudzoziemców. Taka jest procedura.

S.
            • dorota_333 Re: Warunki wjazdu, pobytu oraz pracy cudzoziemcó 11.09.23, 09:46
              Skoro taka jest procedura, to odpowiedz mi na podstawowe pytanie. DLACZEGO migranci na granicy polsko-białoruskiej nie podchodzą po prostu do przejścia granicznego i w punkcie odprawy nie przedstawiają wniosku o ochronę wraz z wymaganymi dokumentami? SKĄD ta maniera atakowania granicy, skoro można sprawę załatwić tak prosto i bez szlajania się po bagnach?
              • zimna-wodka Re: Warunki wjazdu, pobytu oraz pracy cudzoziemcó 11.09.23, 11:59
                dorota_333 napisała:

> Skoro taka jest procedura, to odpowiedz mi na podstawowe pytanie. DLACZEGO migr
                > anci na granicy polsko-białoruskiej nie podchodzą po prostu do przejścia granic
                > znego i w punkcie odprawy nie przedstawiają wniosku o ochronę wraz z wymaganymi
                > dokumentami? SKĄD ta maniera atakowania granicy, skoro można sprawę załatwić t
                > ak prosto i bez szlajania się po bagnach?

Bo straż graniczna nie dawała im odpowiedniego druczka a jeśli już mieli (nie wiem skąd) to tego druczka nie przyjmowała.
                Swojego czasu było o tym bardzo głośno.
                • dorota_333 Re: Warunki wjazdu, pobytu oraz pracy cudzoziemcó 11.09.23, 13:01
                  No to w konsulatach polskich na terenie Białorusi. Grodno, Brześć. Wydział konsularny w ambasadzie polskiej w Mińsku. Albo nawet prościej: w polskich placówkach dyplomatycznych w Iraku, Syrii, Bangladeszu czy gdzie tam. Bez podróży do Europy.

Mówisz, że z powodu braku druczka zdecydowali się na forsowanie granicy przez bagna? smile

BTW, ciekawe, czy epizod z druczkiem znalazł się w dziele p. Holland (pytam, bo nie oglądałam).
                • jorl11 Re: Warunki wjazdu, pobytu oraz pracy cudzoziemcó 11.09.23, 23:01
                  zimna-wodka napisał:

> Bo straż graniczna nie dawała im odpowiedniego druczka a jeśli już mieli (nie w
                  > iem skąd) to tego druczka nie przyjmowała.

Nie klam. Nie trzeba bylozadnego druczka aby zadzialalo, wystarczylo ze glosno wypowiadali do urzednikow polskich formule ze chca ochrone miedzynarodowa. A to zdanie i to po angielsku a nie po np. arabsku, mieli prawniczo ulozone jak trzeba. I dadali te. Byly filmiki nawet jak je wrzeszczeli.

Druczki to juz po przyjeciu takiego na przesluchania itd juz w Polsce.

> Swojego czasu było o tym bardzo głośno.

Klamali a Ty klamstwa powtarzasz. Ze o jakies druczki poszlo sie sie nie dalo.
        • pepe49 Francja daje przykład. Strefa wydalania - 20 km. 18.09.23, 01:00
          snajper55 napisał:

Cudzoziemcy deklarujący chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę mię
          > dzynarodowa nie muszą mieć wizy, dokumentów, ubezpieczenia, pieniędzy itd i maj
          > ą prawo wjechać do Polski.

„Secondo il Regolamento di Dublino la competenza per l’asilo è del primo Paese di approdo.”

Zgodnie z rozporządzeniem dublińskim kompetencja w zakresie azylu spoczywa na pierwszym państwie przybycia (portu).

„Ora l’Eliseo ha intenzione anche di allargare la fascia di territorio entro cui i migranti possono essere rimpatriati e che attualmente è fissata a 20 chilometri.”

Teraz Elżbieta [Borne, premjer Francji - pepe] zamierza również rozszerzyć pas terytorium, w którym migranci mogą być repatriowani i które są obecnie ustalane na 20 kilometrów.

www.lastampa.it/esteri/2023/09/12/news/migranti_leuropa_punisce_litalia-13158012/

*

U. E.
          Wystarczy.
          • pepe49 Re: Francja daje przykład. Strefa wydalania - 20 18.09.23, 01:12
            Oj, błąd w tłumaczonku. l’Eliseo od Pałacu Elizejskiego. Rząd francuski zamierza również rozszerzyć pas terytorium, w którym migranci mogą być repatriowani i które są obecnie ustalane na 20 kilometrów.
    • dorota_333 Obserwuję rozmowę powyżej i mam takie wrażenie, 12.09.23, 09:11
      ...że wszyscy przyjmujecie jako przesłankę domniemaną założenie, że każdy może wejść do dowolnego kraju - i zostać. Złożyć wniosek o ochronę międzynarodową a w czasie rozpatrywania wniosku mieć zapewniony dach nad głową, wikt, opierunek i kieszonkowe. I to milionom ludzi Europa (w tym Polska) ma zapewnić.

Co więcej: w tym poglądzie (kto do nas przyjdzie, ten zostaje) jest jeszcze jeden, zaszyty głębiej. Otóż i lewica i p. Holland mają pełną świadomość tego, że readmisja osób, którym nie przyznano ochrony (bo się nie kwalifikują) nie działa. Readmisja nie działa, powtarzam. Jest na poziomie kilku procent; pisałam już o tym kiedyś.

Tak więc ci wszyscy "obrońcy praw człowieka" (cudzysłów duży) doskonale wiedzą, że nielegalnych migrantów usunąć już się nie da. Nikt o tym nie mówi głośno; na pewno nie lewica. A to jest sedno całej sprawy.

Kto wszedł (nawet nielegalnie) - ten zostaje. Przyszłość Europy widzę ciemno.
      • senioryta13 Re: Obserwuję rozmowę powyżej i mam takie wrażeni 13.09.23, 05:37
        Poczytaj sobie, jesli nie pamietasz, jak to bylo z Polakami po stanie wojennym.
        USA przyjmowalo uchodzcow tylko politycznych, Kanada i Australia uchodzcow gospodarczych. Wielu Polakow uciekalo z Polski bez dokumentow, milosierna Europa ich przyjmowala. Teraz Polak patrzy wilkiem na podobnych 'emigrantow' roznych nacji.
        Zapomnial wol jak cieleciem byl.
    • cojestdoktorku11 Re: Brednie Agnieszki Holland 14.09.23, 13:43
      Agnieszką niech skorzysta z okazji i szybko kręci sequel:

"Włoska wyspa Lampedusa zmaga się obecnie z ogromnym napływem migrantów. W ciągu kilku dni na wyspę przybyło około 6,7 tys. migrantów z Afryki. Warto zauważyć, że sama wyspa liczy około 6,2 tys. ludzi. Mieszkańcy mówią o "apokaliptycznych scenach".
      ....
      Jak podała włoska agencja Ansa, Francja zamknęła granicę z Włochami, a Niemcy "do odwołania" wstrzymują przyjmowania migrantów z Włoch w ramach "mechanizmu dobrowolnej solidarności".
      ....
      Francja, która nierzadko brutalnymi metodami zawraca wszystkich migrantów usiłujących przekroczyć granicę włosko-francuską, zapowiedziała dalsze wzmocnienie straży granicznej na granicach z Italią, by ją całkowicie uszczelnić."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30187915,ponad-szesc-tysiecy-migrantow-przyplynelo-na-mala-wloska-wyspe.html
      • cojestdoktorku11 Re: Brednie Agnieszki Holland 14.09.23, 14:03
        obejrzałem filmiki z linka i okazuje się ze to sami młodzi mężczyźni
        • kadilak Re: Brednie Agnieszki Holland 14.09.23, 14:37

> obejrzałem filmiki z linka i okazuje się ze to sami młodzi mężczyźni

Days after saying that an influx of over 110,000 asylum seekers was destroying New York City, Mayor Eric Adams on Saturday directed every city agency to submit plans to reduce spending by up to 15 percent, while renewing his calls for state and federal help to manage the migrant crisis.
        • senioryta13 Re: Brednie Agnieszki Holland 14.09.23, 21:00

> obejrzałem filmiki z linka i okazuje się ze to sami młodzi mężczyźni

rowniez obejrzalam, czarno to widze.
          Wystarczy spojrzec na mape, Europa nie ma szans z Afryka.
          • monalisa2016 Re: Brednie Agnieszki Holland 14.09.23, 21:44
            W Brukseli w samym centrum unii powstaja juz takie osiedla, co na to unia? Prosze jeszcze wiecej, taki wniosek poniewaz nie ma zadnej reakcji o zamknieciu granic z tej instytucji

www.youtube.com/watch?v=cyO6lVhmrVM
            W Francji nie jest lepiej.

twitter.com/Bede_Zsolti/status/1702203111719276925?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1702203111719276925%7Ctwgr%5E9bd8edaf4eb2e7976d5b4fa029c9b7ea97dd0804%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Funser-mitteleuropa.com%2Fsieben-jahre-nach-2015-fluechtlingskrise-eskaliert-erneut%2F

twitter.com/Bede_Zsolti/status/1702197188707618902?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1702197188707618902%7Ctwgr%5E9bd8edaf4eb2e7976d5b4fa029c9b7ea97dd0804%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Funser-mitteleuropa.com%2Fsieben-jahre-nach-2015-fluechtlingskrise-eskaliert-erneut%2F

Slowenia, tylko przez weekend przybylo 1100 osob.

unser-mitteleuropa.com/migranten-invasion-jetzt-auch-in-slowenien-1-100-illegale-grenzuebertritte-allein-am-wochenende/

A tu wegierska granica, dlaczego nie jest tak wszedzie? Mimo plotu, mimo kontroli na granicy maja tez klopoty z probami przedostania sie przez granice.

www.youtube.com/watch?v=mmMKetrIWpI
      • jorl11 Re: Brednie Agnieszki Holland 14.09.23, 21:17

> Agnieszką niech skorzysta z okazji i szybko kręci sequel:
        >
        > "Włoska wyspa Lampedusa zmaga się obecnie z ogromnym napływem migrantów. W ciąg
        > u kilku dni na wyspę przybyło około 6,7 tys. migrantów z Afryki. Warto zauważyć
        > , że sama wyspa liczy około 6,2 tys. ludzi. Mieszkańcy mówią o "apokaliptycznyc
        > h scenach".

Podobne liczby wpychacie z wizami do mnie do Niemiec, nie rznij glupa cjd, najpierw powiedz o tym co blizej.
      • monalisa2016 Re: Brednie Agnieszki Holland 15.09.23, 00:47
        .
        > Francja, która nierzadko brutalnymi metodami zawraca wszystkich migrantów usiłu
        > jących przekroczyć granicę włosko-francuską, zapowiedziała dalsze wzmocnienie s
        > traży granicznej na granicach z Italią, by ją całkowicie uszczelnić."
        >

Przypomnijmy sobie jakimi sloganami, jakimi obietnicami doszla Giorgia Meloni do wladzy, a teraz jej minister rolnictwa Francesco Lollobrigida z jej partii Fratelli d’Italia oznajmia Wlochom: "Włochy potrzebują więcej imigrantów”. Czy nie jest to rownolegle do "polskiej afery z wizami"? smile
        Czytajac ten artykul zaraz przypomniala mi sie z przeszlosci niezbyt ladna wloska afera z polskimi pracownikami pracujacymi w wloskim rolnictwie przy zbieraniu pomidorow, a bylo to bardzo glosne lata temu.

www.economist.com/europe/2023/09/14/italy-needs-more-migrants-but-has-trouble-admitting-it

------------------------------------
        Profesor, doktor, doktor z dziedzin medycyny, znany w swiecie. Exzellent!!! www.youtube.com/watch?v=jX6ih1jw6cc
    • cojestdoktorku Re: Brednie Agnieszki Holland 16.09.23, 13:13
      po tym jak Polacy przyjęli z wąłsnej woli ponad milion ukraińców Agnieszka mówi :
      "Generalnie jako naród dajemy całkowitą plamę."
      kultura.gazeta.pl/kultura/7,114528,30189808,agnieszka-holland-dobrze-pamietam-moment-w-ktorym-zrozumialam.html#s=BoxOpImg9
    • obsvfrc Agnieszka ma pelna dupe strachu :) 21.09.23, 13:58
      kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,30213619,agnieszka-holland-szczerze-na-premierze-zielonej-granicy.html#s=BoxMMtImg1
      Buahahahaha.
      Jak ja zupelnie smile

Autor uległ zmianie, musisz powtórnie wysłać wiadomość. Coooooo????
    • jorl11 Re: Brednie Agnieszki Holland 22.09.23, 13:21
      dorota_333 napisała:

>
      > wyborcza.pl/7,101707,30144715,agnieszka-holland-polacy-sa-zwyklymi-ludzmi-przykro-mi-ze.html

> Czy ona jest tak porażająco głupia, czy w tym jest jakiś zamysł? W każdym razie
      > : zrobiła końcówkę kampanii wyborczej dla PiS. Czy to też jest celowe?

Jest glupia ta Holland. I klamie.

Ale troche inaczej jak sie w Polsce i d333 mowi.
      To po koleii.
      Tego filmu nie ogladalem ale moze, jak bede niedlugo w Polsce, obejrze. Ten film jest ale klamstwem, Tzn opisuje (z tego co o nim wiem) prawde jak bylo na granicy Polska- Bialorus przed 4..3 laty.. Ze polskie sluzby graniczne lamaly polskie prawo nie biorac tych uciekinierow meldujacych sie na ochrone miedzynarodowa. Ze ich bili, tez trupy byly napewno, wyganiali spowrotem. Po bandycku. I ze nie dawali im mozliwoscie do czego Polska sie zobowiazala zlozenie wniosku o azyl i go rozpatrzenie.
      Juz wtedy zaczalo sie ale przesylanie tych migrantow do mnie do Niemiec. Najpierw niewiele teraz coraz wiecej. W tej chwili mamy z Polski przez granice z 500 osob dziennie. Ktorzy w Polsce, co powinno byc, powinni jak chca azyl zlozyc podanie o niego.Jako ze ich jest tak duzo obecnie, w tym roku ta fala jest juz ogromna, mamy w tej chwili z 200tys ktorzy dotarli do granicy do Nimeiec tego roku, 2023. I przez nia przeszli naturalnie bo my w przeciwienstwie do Polski szanujemy nasze prawa, jakie by one nie byly paskudne dla nas.
      Skad sie biora? Teraz nagle slychac o jakis wizach do Polski dawanych dla takich. Ale ani slowa czy oni w Polsce zostali czy to wlasnie oni stoja na granicy z Niemcami zamiast rozpoczac prace do ktorej podobno przyjechali do Polski.
      Jako uwazam ze tyle samolotow z takich krajow do Polski nie lata z tymi migrantami. By musialo byc conajmniej 2 samoloty dziennie aby te dzienne 500-600 migrantow dostarczac ktorzy u mnie stoja potem. A wiec mysle ze w duzym stopniu Polska bierze tych z Bialorusi, ma wspolprace z Bialorusa w tej sprawie i pcha ich do mnie.
      Jeszcze raz filmu nie ogladalem ale jestem przekonany ze ta Holland ani slowa o tym. Tez ani slowa o tym tzw opozycji w Polsce. Opozycji do PiSu. Po prostu prowadzicie, termin wasz, polski, ulubiony tez przez cjd, hybrydowa wojne z Niemcami. I to prowadzicie wszyscy i Kaczynski i Tusk cjd d333, m571 zimny no i moj ulubiony szczurek oczywiscie tez.
      Dlatego mowie, znam was Polakow, nie nadajecie do do Unii trzeba was od Unii odczepic jestescie wrogami Unii. Najpierw zadna kasa, po wyborach sie okaze ale nawet jak nie PiS wygra to inni co wygraja sa tacy sami.
      Won z Unii

Zalaczam screen z wiadomosci die Welt gdzie podane jest ze w tym roku do samej Brandenburgi wepchenliscie z Polski 15tys migrantow. Nie chodzi o Ukraincow a tych z Afryki Bliskiego Wschodu itd. A wielkie liczby przez Sachsen i inne odcni granicy z Polska, w sumie 200tys w tym roku.
      U mnie staraja sie o tym nie mowic ze prowadzcie wojne hybrodowa z Niemcami aby ludzie sie nie wsciekli ale mysle z najpozniej po wyborach u was trzeba bedzie cos z wami zrobic.
      • dorota_333 Re: Brednie Agnieszki Holland 22.09.23, 14:07
        Może to być prawda, nie kwestionuję tych danych.

No to wyobraźmy sobie, że Niemcy po prostu odsyłają ich do Polski. Jakąś część przynajmniej.

Niemcy zrobiliby demokracji w Polsce przysługę, gdyby zaczęli ich odsyłać już teraz. Przed wyborami. Żeby przewrócić kłamliwą narrację PiS w tej sprawie.
        • jorl11 Re: Brednie Agnieszki Holland 22.09.23, 14:17
          dorota_333 napisała:

> Może to być prawda, nie kwestionuję tych danych.
          >
          > No to wyobraźmy sobie, że Niemcy po prostu odsyłają ich do Polski. Jakąś część
          > przynajmniej.

Jak mamy ich odeslac? Dowiezsc do granicy z Polska, powiedzmy na most do Slubic i co? Kopnac takie w d.. i powiedziac spierdalaj do Polski, tam skladaj podanie o azyl? Tak powinno byc, ale wy od takiego podania o azyl nie wezmiecie puscicie go a on gdzies przez granice do mnie przejdzie. I jako ze nigdzie nie zlozyl podania o azyl to ma prawo na nie zlozyc w Niemczech.
          Jest oczywiste ze jestesmy produktywniejszym krajem od Polski wiec tez jest oczywiste ze taki bedzie wolal jak juz uciekal z swojego biednego kraju w Afryce czy jakos tam probowac zycia w Niemczech a nie w Polsce. Jak moze, a prawnie moze.

> Niemcy zrobiliby demokracji w Polsce przysługę, gdyby zaczęli ich odsyłać już t
          > eraz. Przed wyborami. Żeby przewrócić kłamliwą narrację PiS w tej sprawie.

Najpierw to taka Holland powinna wrzeszczec ze wy Polacy pchacie setki napewno w tym roku takich dziennie przez Polske do Niemiec. A tego klamczucha nie powie. Zaden pieprzony Tusk czy inny tam anty kaczynski, tez Ty d333 tego jakos nie wiecie. Macie przeciez opozycyjne TV gazety, wykrywacie jakies afery to czegosc takiego nie potrafice wykryc? Takiej masy ludzi co dziennie przechodzi? Nigdzie tego w was nie ma.
          Dlatego sie do Unii nie nadajecie.

Pozdrowienia droga d333 od
          ponurego folksdojcza ktory przez Twoja hybrydowa wojne przemyka sie pod scianami w obawie przez pobiciem przez Tych co do mnie pchacie.
          • dorota_333 Re: Brednie Agnieszki Holland 22.09.23, 14:36
            Nie zgadzam się z poglądami p. Holland. Nie piszę o jej filmie (bo go nie widziałam), ale o poglądach na migrację.

To nie jest "moja" hybrydowa wojna. Działaniom rządu PiS jestem silnie przeciwna.

• jorl11 Re: Brednie Agnieszki Holland 22.09.23, 14:41
              dorota_333 napisała:

> To nie jest "moja" hybrydowa wojna. Działaniom rządu PiS jestem silnie przeciwn
              > a.

Twoja bo jestes obywatelem Polski, mieszkasz w Polsce i mozesz o tym widziec ze ta wojne Twoje Panstwo prowadzi ale nie wiesz. A nie wiesz bo ci opozycyjni, Twoi w koncu, co musza wiedziec Tobie nie powiedza dlatego bo to popieraja.

Znam was znam wasze polskie poglady nie tylko z forow ale bywam w Polsce prawie co tydzien i rozmawiam z ludzmi.
              Wszyscy jestescie PiSowcami jesli chodzi o poglady a tylko sie zloscicie ze inni przy korycie akurat siedza nie wy.
              • dorota_333 Re: Brednie Agnieszki Holland 22.09.23, 14:46
                > ci opozycyjni, Twoi w koncu, co musza wiedziec Tobie nie powiedza dlatego bo to popieraja

Bzdura. Niezależne media mówią i piszą o tym ciągle, codziennie.

> Wszyscy jestescie PiSowcami jesli chodzi o poglady a tylko sie zloscicie ze inni przy korycie
                > akurat siedza nie wy.

Bzdura smile

• jorl11 Re: Brednie Agnieszki Holland 22.09.23, 14:52
                  dorota_333 napisała:

> > ci opozycyjni, Twoi w koncu, co musza wiedziec Tobie nie powiedza dlatego
                  > bo to popieraja
                  >
                  > Bzdura. Niezależne media mówią i piszą o tym ciągle, codziennie.

Klamiesz jak Polak.
                  Nawet wyzej napisalas ze:

dorota_333 napisała:

> Może to być prawda, nie kwestionuję tych danych.
                  >
                  > No to wyobraźmy sobie, że Niemcy po prostu odsyłają ich do Polski. Jakąś część
                  > przynajmniej.

Czyli nie widzialas o tym mimo mediow poslow opozycyjnych, dopiero sie odemnie dowiedzialas i nawet nie kwestionujesz.
                  Albo przecytalas to w ostanich 15 minutach w opozycyjnych mediach

• kadilak Ultralewica USA "zaprasza" migranow :) 22.09.23, 14:08
      Rozumicie?

Democratic New York Gov. Kathy Hochul on Wednesday addressed the shortage of housing for migrants in her state, telling migrants, "If you're going to leave your country, go somewhere else."

www.newsbreak.com/news/3165215333870-new-york-gov-hochul-to-migrants-if-youre-going-to-leave-your-country-go-somewhere-else?s=dmg_local_email_bucket_14.web2_fromweb
      W Pennsylvanii ( w Ameryce , u nas) umozliwiono skoczkom przez granice ....rejestrowanie sie do wyborow !!!!!
      Buahahahahahahaha! Detale pomijam bo to nudne ale moge wyjasnic jakby co.
      I cio?
      I na 3700 osob, ktore nie powinny nawet patrzec w strone lokali wyborczych, 3100 sie zarejestroewalo jako REPUBLIKANIE.

I mamy nagle zwrot. Juz lewica ich nie chce i kaze im spierdalac. Buahahahahaha !!!!
      • dorota_333 Re: Ultralewica USA "zaprasza" migranow :) 22.09.23, 14:16
        To proste: ci, co już weszli nie są zainteresowani zwiększaniem liczby migrantów.
        • kadilak Re: Ultralewica USA "zaprasza" migranow : 22.09.23, 14:25
          dorota_333 napisała:

> To proste: ci, co już weszli nie są zainteresowani zwiększaniem liczby migrantó
          > w.

To raz, dwa , przeciez widza, co tu sie odpierdala w ich sprawie. Ida 2000 mil przez dzungle z Wenezueli a tu laduja w pierdolonym parku na lawce karmieni odpadami z knajpy. Pieklo zafundowane im przez socjalizm.
    • dorota_333 "Wytwarzamy fałszywą wiedzę" pisze aktywistka 23.11.23, 13:47
      ...i jest to głos naprawdę warty uwagi. Bo autorka linkowanego niżej artykułu rozprawia się szczegółowo z całą mitologią tzw. "humanitarną" (w duuużym cudzysłowie). A robi to szczególnie trafnie, bo była po stronie "pomocowej".

"Nikt tych syryjskich dzieci, kobiet w ciąży i wykształconych Afganek nie wymyślił – oni też tam byli, widzieli ich bohaterowie Grynberga i Holland, pomagały im mieszkanki Podlasia. Takie właśnie osoby częściej się do aktywistów zgłaszają po pomoc. Nie ma tu przekłamania.

Ale jest wielka niereprezentatywność, bo zdecydowana większość ludzi na szlakach do Europy to młodzi mężczyźni. W ostatnim roku kobiety stanowiły jedynie 10 proc., a dzieci – 17 proc., z czego wiele to 16-17-latkowie. Mówimy, że prawicowa propaganda wypacza obraz migracji, nie pokazując dzieci i kobiet, a robimy to samo – z tym, że statystyka stoi po ich stronie. To samo robimy zresztą z ich powodem i celem wyjazdu – na prawicowe „to migranci" odpowiadamy „nie, to uchodźcy"; przywołujemy Syrię, Afganistan, wojny i czystki etniczne na Bliskim Wschodzie. Ci ludzie zawsze „uciekają z piekła", nie jadą „do lepszego życia". Ich los wyznaczyły straszne wydarzenia, a my możemy ich ocalić. Nie ma tu wyboru, wolnej woli i decyzji.
      (...)
      Demografię szlaków migracyjnych również należy trochę poprawić, by nie kłuła we wrażliwe, europejskie oko: nie pokazywać grup młodych mężczyzn, skupiać się na kobietach, dzieciach, osobach chorych i starszych, bo tylko one budzą względną empatię. Jeśli już muszą być to mężczyźni, to chociaż z Syrii i Afganistanu. I niech „proszą nas o ochronę", bo masowa migracja Tunezyjczyków i Marokańczyków przez morze do Europy po lepsze życie, w naszych granicach empatii się nie mieści. Powinni mieć też wyższe wykształcenie i mówić po angielsku; być trochę jak my sami, a jednocześnie potencjalnie przydatni w społeczeństwie.

Taką narrację o kryzysie migracyjnym budujemy w Polsce od ponad dwóch lat (a w Europie od prawie dekady) w opozycji do dyskursu prawicy. Obrazy grup mężczyzn na łodzi i młodych chłopców przecinających płot graniczny przerażają; przesuwamy więc obiektyw w poszukiwaniu bezbronnej matki z dzieckiem."

Dużo więcej - m.in. o tym, że migranci NIE chcą azylu w Polsce (bo uniemożliwi im ubieganie się o azyl w Niemczech) - tutaj:

wyborcza.pl/magazyn/7,124059,30395672,a-co-jesli-dla-migrantow-to-lepiej-ze-straz-graniczna-przerzuca.html#S.editors_pick_hp-K.P-B.1-L.2.zw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka