Dodaj do ulubionych

Trupy w szafach. Wszędzie. Rządy PiS

11.09.23, 14:30
...oczywiście jak jest naprawdę, to się dowiemy, jeśli PiS przegra wybory. Ale już teraz w każdym możliwym miejscu PiS i jego koalicjant zrobił jakiś przekręt. Wszędzie.

"Polsce naliczono już ponad 10 mln euro kar, bo rząd nie chce zmienić prawa, by Netflix i inne serwisy streamingowe płaciły polskim twórcom tantiemy. - Rząd woli sprzedać nasze prawa globalnym gigantom, którzy zarabiają fortunę na eksploatacji branży filmowej w Polsce (...).

(...) polski rząd zwleka z wprowadzeniem nowelizacji ustawy o prawie autorskim. To w niej zostało ustalone, że kina, telewizje, a wcześniej także dystrybutorzy DVD i kaset VHS wypłacają twórcom tantiemy, czyli taki udział procentowy w zyskach od sprzedaży dzieła (...).

(...) ustawa utknęła w martwym punkcie na poziomie rządowym, sabotowana przez różnych lobbystów i polityków. Prace nad nią były już naprawdę w zaawansowanym stadium, ale w grudniu, tuż po wizycie ówczesnego szefa Netflixa Reeda Hastingsa, nagle zaczęły pojawiać się uwagi m.in. Ministerstwa Cyfryzacji i wszystko się zatrzymało. Minister Janusz Cieszyński oczywiście wypiera się tego, że jego działania blokujące nowelę miały związek z wizytą Hastingsa, ale jak to możliwe, że równo trzy dni po spotkaniu ustawa gwałtownie wyhamowuje i zostaje praktycznie wycofana z procedowania? Na dokładkę protokół z tego spotkania zaginął i nie wiemy, o czym nasi przedstawiciele rozmawiali z prezesem amerykańskiej firmy."

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,157211,30168724,katarzyna-klimkiewicz-za-moj-film-dostaje-tantiemy-z-innych.html

To mnie rozwaliło: protokół z tego spotkania zaginął. Zjednoczona Prawica ma piękną tradycję ginięcia dowodów. A to nagranie się skasuje, a to płyta się zniszczy (sama), a to protokół zaginie. No i już, spokój.

K...wa. Jak długo jeszcze tych przekrętów.

Obserwuj wątek
    • jorl11 Re: Trupy w szafach. Wszędzie. Rządy PiS 11.09.23, 23:40
      dorota_333 napisała:

> ...oczywiście jak jest naprawdę, to się dowiemy, jeśli PiS przegra wybory. Ale
      > już teraz w każdym możliwym miejscu PiS i jego koalicjant zrobił jakiś przekręt
      > . Wszędzie.

Masz ale pisowskie trupy w szafach ktore sa tez Twoje jak i Pisowskie. To trupy migrantow pod granica, to te doslowne trupy, to lamania prawa na granicy, kasowania jakichkolwiek protokolow w sprawach uchodzcow.

Wasze wspolne polskie trupy w szafach macie. Ty tez droga d333 masz.
      • dorota_333 Re: Trupy w szafach. Wszędzie. Rządy PiS 12.09.23, 08:58
        Jak tam w Niemczech, ponury folksdojczu? Chodzisz jeszcze swobodnie po ulicach swojego miasta czy przemykasz się chyłkiem ustępując miejsca arabskim gangsterom?
    • kadilak Skad oni biora tych idiotow? 13.09.23, 13:41
      Probuje czytac "ze zrpozumieniem" ale "nie idzie" .....

next.gazeta.pl/next/7,151003,30184645,nagle-umocnienie-zlotego-co-sie-dzieje-wskazania-na-wywiad.html#s=BoxOpImg1

"Interwencja słowna na złotym. Paweł Borys o tym, że rząd ma narzędzia, aby umocnić złotego. Skutek na wykresie" - napisali ekonomiści Pekao SA na X.

jak sie czyta anali tutaj, to jeszcze chyba gorzej. Strach sie bac.
      • dorota_333 Mamy smoka i nie zawahamy się go użyć 13.09.23, 14:50
        ...zasugerował Paweł Borys. I nic więcej.

Spodziewałeś się interwencji, to jest interwencja, słowna. BTW, to rozsądne - po co wydawać pieniądze (twarde) skoro można do pewnego stopnia pograć z rynkiem samą zapowiedzią działania. Jako pierwszy krok i do pewnej granicy to wystarczy. Klasyka.
        • kadilak Nie przekonalas mnie. Sorry pomidorry. 13.09.23, 15:33
          dorota_333 napisała:

> ...zasugerował Paweł Borys. I nic więcej.
          >
          > Spodziewałeś się interwencji, to jest interwencja, słowna.

Nie przekonuje mnie to. Ten PiS-owiec to nie Powell. Powell się skrzywi albo piardnie i rynki leca w USA na glowe. Albo w gore.
          A tu? Co, kurs PLN ustalany jest na rynkach w Polsce? Moze w 10%.
          Bo chyba nie myślisz ze to co ten lebek mowi, „idzie w swiat”? Nawet ten Bloomberg to tylko taki wasz polski Bloomberg.
          Raczej już dmuchnęli rezerwami, oczywiscie nie wszystko tylko trochę. To super- bo przecież ta kasa idzie w gwizdu i już do was nie wroci, a efektem jest tylko chwilowe , chociaż bardzo pozadane umocnie nie PLN.
          Pozadane, bo wyborca przecież musi przed wyborami kupic nowego ajfona. Wszyscy na wsi już maja ajfony po 10 000 zlotych. A on sobie kupi za 9500 !

next.gazeta.pl/internet/7,113841,30182972,znamy-polskie-ceny-iphone-a-15-i-15-pro-szok-i-niedowierzanie.html
          Ciekawe byłoby dowiedzic się ile milionow euro czy dolarów was kosztuje takie umocnienie PLN o powiedzmy, 5 groszy na dwa dni.
          • dorota_333 Re: Nie przekonalas mnie. Sorry pomidorry. 13.09.23, 15:47
            > Ciekawe byłoby dowiedzic się ile milionow euro czy dolarów was kosztuje

Dowiesz się. Dane za wrzesień na początku października ogłoszą. W tej chwili dostępne dane za sierpień 2023.

nbp.pl/kategoria/aktualnosci/aktywa-rezerwowe/
            • kadilak Re: Nie przekonalas mnie. Sorry pomidorry. 13.09.23, 16:03
              dorota_333 napisała:

> > Ciekawe byłoby dowiedzic się ile milionow euro czy dolarów was kosztuje
              >
              > Dowiesz się. Dane za wrzesień na początku października ogłoszą. W tej chwili do
              > stępne dane za sierpień 2023.
              >
              > nbp.pl/kategoria/aktualnosci/aktywa-rezerwowe/

Ty dalej swoje ??
              Wierzysz PiS w te dane ?
              Nadal uwazsz, ze NBP to instutucja calkowicie apolityczna i nie powiazana z rzadem ? Prezesem?
              Hm.
              To ja juz nie wiem.
              • dorota_333 Re: Nie przekonalas mnie. Sorry pomidorry. 13.09.23, 16:06
                No dobrze, ale po co mieliby fałszować te dane. Nawet notoryczny oszust kalkuluje, kiedy opłaca mu się kłamać, a kiedy nie (tak sądzę).

Zobaczymy na początku października, co w tych danych będzie.
                • kadilak Re: Nie przekonalas mnie. Sorry pomidorry. 13.09.23, 16:22
                  dorota_333 napisała:

> No dobrze, ale po co mieliby fałszować te dane. Nawet notoryczny oszust kalkulu
                  > je, kiedy opłaca mu się kłamać, a kiedy nie (tak sądzę).
                  >
                  > Zobaczymy na początku października, co w tych danych będzie.

No co bedzie .... PLN moze w granicach 4.00-4.10 a rezerwy takie sama albo wyzsze. A co niby ma byc.
                  Zloto w Fort Knox jest? Buahahaha.
                  Do wyborow bedzie jak ma byc.
                  Taki juz dzis jest ten pojebany swiat. Jebusy maja wladze i hulaja.

A moze wszystko poleci na odwot? Zaczne sie w USA albo w Chinach. Bo i tu i tam- tez tylko jebusy.
                • kadilak Po co falszowas ? 14.09.23, 00:55
                  dorota_333 napisała:

> No dobrze, ale po co mieliby fałszować te dane. Nawet notoryczny oszust kalkulu
                  > je, kiedy opłaca mu się kłamać,

Bo rozjebali te kase na cos tam, doplaty splaty, sraty. Na cokolwiek tam wydaja jak idioci.
                  A co, chcialabys przed wyborami uslyszec, ze 182 mld dolcow poszlo z dymem?
    • kadilak PiS posniosl panu K. swiadczenia. 14.09.23, 16:03
      Świadczenie pieniężne - wzrost od 1 września 2023 r.

18 sierpnia 2023 r. w Dzienniku Ustaw została opublikowana ustawa z dnia 13 lipca 2023 r. o zmianie ustawy o finansach publicznych oraz niektórych innych ustaw. Jedna ze zmian zawartych w ustawie dotyczy podwyższenia świadczenia pieniężnego dla działaczy opozycji antykomunistycznej.

Świadczenie to będzie przyznawane miesięcznie w wysokości najniższej emerytury ogłaszanej przez prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Obecnie jest to kwota 1.588,44 zł. Przepisy te wejdą w życie 1 września 2023 r. Zmiana wysokości przyznanego świadczenia pieniężnego wynikająca jest dokonywana z urzędu i nie wymaga wydania decyzji
      Komu przysługuje świadczenie pieniężne?

Obecnie świadczenie pieniężne dla działaczy opozycji antykomunistycznej wypłacane jest w wysokości 565,67 zł miesięcznie.

Prawo do świadczenia pieniężnego przysługuje osobie o potwierdzonym statusie działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych.
      • dorota_333 O, ja Cię 14.09.23, 16:13
        ...czyli podwyższyli Ci o tysiąc złotych?? No to marsz do konsulatu głosować za miesiąc.
        • kadilak Re: O, ja Cię 14.09.23, 16:55
          dorota_333 napisała:

> ...czyli podwyższyli Ci o tysiąc złotych?? No to marsz do konsulatu głosować za
          > miesiąc.

PiS i tylko PiS.
          Ta, tauzen miesiecznie WOLNY od podatku.Starczy na czynsz, prund i dwa piwa.
          Moze do Polska zjade na wybory zaglosowac na PiS smile
          Jak dalej tak bedziecie umacniac PLN to cholera jedna wie.

"Umocnienie' potrwalo 48 godzin i roplynelo sie jak pierdniecie na huraganowy wiatr.
          Niestety, to co  podaje NBP nt rezerw jest plynne  niezaleznie czy lza czy nie. To w poprzednim temacie ....

Wiec trudno policzyc ze np godzina umocnienia PLN o 5 groszy kosztuje Polske 15 milionow euro ktore sie juz nigdy nie wroca. A Kadiemy dajecie 10 000 razy mniej BTW sad
          Co do rezerw :  Oni zawsze, na wszystko maja pieniadze. Nie zauwazyles ? Powiedzieli RAZ chocby, ze w budzecie niema na cis?PolskaTuska przy PiSowskiej jawi sie jak ubogi dziad proszalny z rzeszowsczyzny w miedzywojniu.A moze sie czegos jednak dowiemy- jesli  po raz wtory beda "umacniac" na gebe, to znaczy ze kasy nie maja?
          • dorota_333 Re: O, ja Cię 14.09.23, 19:33
            > PiS i tylko PiS.

Popatrz, ja myślałam, że kiełbachą wyborczą to mogą zanęcić tylko niepiśmienny elektorat z Rzeszowszczyzny. A okazuje się, że jak kiełbaską pomachają, to i Jankes podejdzie, powącha i weźmie.
        • kadilak Dziwny dzien dzis ... 14.09.23, 16:57
          dorota_333 napisała:

> ...czyli podwyższyli Ci o tysiąc złotych?? No to marsz do konsulatu głosować za
          > miesiąc.

Dolar ostro w gore a rynki podobnie.
    • kadilak List od Matouszka. 15.09.23, 01:35

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka