Dodaj do ulubionych

idiotyzmy LOTu

25.09.23, 02:54
Zastanawiam sie ile roznych dziwny sytuacji zdarza sie w tej firmie. Ciekawy jestem opinii innych podroznych.
Dla mnie LOT kojarzy sie z nieustajacymi nieporozumieniami i klopotami. Pomimo tego latam LOTem i cieszy mnie to. Sa jednak pewne sprawy, ktorych nie mozna wybaczyc - np. nie da sie zarejestrowac w tzw frequent flyer program. LOT jest czlonkiem tzw. Star Aliance. W ramach tej grupy mozna sie zapisywac na programy oferowane przez inne linie, bo oczywiscie LOT swojego programu nie ma i referuje do Lufthansy. (Miles & More)
www.staralliance.com/en/faqs?category=1&subCategory=101

Tymczasem na stronie Lufthansy (Miles & More) nie da sie wybrac preferowanego przewoznika LOT.
Jest to dosyc zaskakujace - jednak zupelnie mnie nie dziwi. No i mam konto w Miles & More z preferowanym przewoznikiem Lufthansa, ktorym nie latam. A wy?

Obserwuj wątek
    • kadilak Tio na jaja rozumiem ?? 25.09.23, 03:25
      przycinek.usa napisał:

> Jest to dosyc zaskakujace - jednak zupelnie mnie nie dziwi. No i mam konto w Mi
      > les & More z preferowanym przewoznikiem Lufthansa, ktorym nie latam. A wy?
      >

Miles & More ?????
      Odlozylem sobie po 4 latach dosc mil na bilet kiedys, to po zaplaceniu oplat i podatkow wyszlo mi, ze te 4 lata latania i wydawania kasy na ich gowniana karte zaoszczedzilem 60 dolarow.
      Rada: Od razu im to oddaj albo za 30 000 mil kup sobie radio na lotnisku w Monachium.
      Podobne chujostwo to program United, UEMP, ,tez wpada w to Star Aliance ....za ktorego mile mozna leciec prosto w dupe, bo ich system nei akceptuje....przesiadek smile
      Dobry, a raczej doskonaly program ( Moje wlasne doswiadczenie po przeleceniu w zzyciu 4 milonow mil ) jest tylko JEDEN. JP Morgan Chase Sapphire Reserve . Reserve, nie Preferred.
      Mozna bukowac prosto ze strony albo tranferowac mile 1:1 na kilka innych programow i linii. Ja zawsze bukuje na stronie . Prosze- do Gdanska w obie strony w maju 36 000 mil. NA lot do Polski robie upgrade do business za 600 dolarow i gra. Wracam coachem, obejrze sobie 3 filmy i zapinam pasy do ladowania.....
      Mile zarabia sie na zakupach 1:1 plus za latanie, wydatki na podroze wszelkiego typu ( rentals, hotele, paliwo, parking, bilety na dorozke konna) 3:1 albo knajpy, tez 3:1. NA start dzis 50 000, na poczatku dawali 100 000.
      W Covidzie dali laskawie 3:1 jak leci. No, i jest $300 kredytu rocznie na Travel.
      NAJLPESZY NA DZIS PROGRAM.
      • senioryta13 Re: Tio na jaja rozumiem ?? 25.09.23, 06:13
        kadilak napisał:
        > Dobry, a raczej doskonaly program ( Moje wlasne doswiadczenie po przeleceniu w
        > zzyciu 4 milonow mil ) jest tylko JEDEN. JP Morgan Chase Sapphire Reserve . Re
        > serve, nie Preferred.
        > Mozna bukowac prosto ze strony albo tranferowac mile 1:1 na kilka innych progra
        > mow i linii. Ja zawsze bukuje na stronie . Prosze- do Gdanska w obie strony w
        > maju 36 000 mil. NA lot do Polski robie upgrade do business za 600 dolarow i gr
        > a. Wracam coachem, obejrze sobie 3 filmy i zapinam pasy do ladowania.....
        > Mile zarabia sie na zakupach 1:1 plus za latanie, wydatki na podroze wszelkieg
        > o typu ( rentals, hotele, paliwo, parking, bilety na dorozke konna) 3:1 albo kn
        > ajpy, tez 3:1. NA start dzis 50 000, na poczatku dawali 100 000.
        > W Covidzie dali laskawie 3:1 jak leci. No, i jest $300 kredytu rocznie na Trave
        > l.
        > NAJLPESZY NA DZIS PROGRAM.

to rzeczywiscie nieduzo pobieraja mil do gdanska r/w.
        moja karta, rowniez z chase, bierze 30 000 do Europy o/w.
        kiedy lecisz za mile, nie dostajesz punktow.
        napisz, czy masz roczne oplaty.
        Np. jezeli w ciagu 2 lat , nie wykorzystasz punktow czy ci przepadaja? (w United, tak)
        Za tydzien sprawdze twoj program.

Najgorsze linie to europejskie, ten caly Ryanair i wizz...
    • lastboyscout Re: idiotyzmy LOTu 25.09.23, 04:39
      Zydzi ucza, ze po to komplikuje sie rzecz aby twoj oponent oglupiony stracil.
      Dlatego najpotrzebniejsze rzeczy w sklepie znajdziesz w najodleglejszym kacie sklepu a najgorsze produkty mapolce na wysokosci oczu a nieustanna zamiana miejsc skladowania towaru, wsciekla muzyczka czy swiatlo ma uniemozliwisc podejmowania efektywnych decyzji zakupowych.
      Podobnie z programami, wszelkimi.
      Dlatego najlepsza bo najlatwiej kontrolowalna opcja jest karta kredytowa ze zwrotem gotowkowym,
      realnie 2-3%.
      W przypadku latania niezle wychodzilo Jetblue bo dawalo na start nawet 100 000 punktow i jakas gotowke na pokrycie oplaty rocznej. Doliczajac darmowe torby wychodzilo sie calkiem milo.
      Teraz daja mniej i bardziej komplikuja.
      Sprawdz czy to pokrywa twoje potrzeby i powodzenia !
      • kadilak Porownaj z moim. Zdziwsz sie. 25.09.23, 14:30
        lastboyscout napisał:

> Dlatego najlepsza bo najlatwiej kontrolowalna opcja jest karta kredytowa ze zwr
        > otem gotowkowym,
        > realnie 2-3%.

Jak to wyglada?
        Lot do Curacao I nazad – nie wiem ile dales z Jet Blue, z mojego programu wyszloby jak na obrazku #1.
        Już prawie nie mam mil, bo ostano wydaje a nie gromadze- emerytura za rogiem a ja na emeryturze nei wsiade w samolot żeby mi jajca smarowali zlotem.
        Tak wiec ostatnie dwa lata wydaje tylko kase na to, co daje mi przebicie 3:1, z efektywnoscia jakies 80%, bo zakupy online w większości ida na 1:1.
        Z pracy już nie latam, bo jak sobie karvva fa naprzyjmowali jakichś gowniarzy to niech oni lataja. Probowali mnie zmusic na bezczelniego ale pogroziłem i poszli won. GenZ to jest dzis tak jebana bezczelna, ze posla na 3 dni w teren 60-l tka a sami beda sie za jajca trzymac w ciepelku w biurze. Az sie znowu wqurwilem...nic to.
        Czyli moje mile , 137 000 to jakies wydane $36 000 +/_
        Powiedzmy Cash Back 3% za $36 000 dostaniesz 1,080 US.
        A jakbym ja to skeszowl, czego oczywiście nie zrobie bo latając wylatam znacznie więcej, mam jak widzisz na obrazku #2 ponad $ 2,000.
        Jakby co, to mam sposób żeby datkowo sieknac ( legalnie, karwa, legalnie 😊) kolejne 50 000 mil na start ….bo zdaje się zbili teraz bonus startowy do 50 000 tez.
        • lastboyscout Re: Porownaj z moim. Zdziwsz sie. 25.09.23, 15:43
          Chcialbym ci doradzic konkretnie ale to jest tak namieszane, ze nie chcac sie wejsc w ich sidla
          korzystam tylko z tego co pewne.

Przede wszystkim to juz nie jest ten am JetBlue co wczesniej, 100 000 punktow na wejscie, rabat $300, darmowe torby a nawet 5cm wiecej miejsca na nogi wink

Wrocilem do JetBlue poniewaz tam chyba wciaz po wszelkich wodotryskach widze nawiecej zysku.

Dostajesz wiec 70 000 punkow po wydaniu $1000 przy otwarciu karty i $100 , ktore pokrywa oplate roczna.
          Daja darmowe torby (chyba juz $70, zazwyczaj razy dwa). Placa 6 punktow za kazdy zakup w JetBlue i daja drinki za polowe ceny). Bez wiekszych ceregieli placa tez za zniszczone torby( ostatnio dostalem $250 ich kredytu razy dwa).

Tak wiec na Antyle nazbieralo sie na pokrycie ceny ale podatki (niemale!) placisz gotowka.

Nie wiem ile mi doplaca za Cancun ale wtedy dojdzie te 70 000 punktow plus punkty za wydatki w JetBlue w poprzednim locie.
          Jezeli zgwalca mi torby (a te robia coraz gorsze i coraz gorzej je traktuja w czasie calej podrozy...)
          tez za nie dolaza jakies $$$

Nie wdaje sie w zadne zawilosci ich utrudnieniowych wodotryskow ale mam nadzieje, ze powyzsze da ci to pojecie o czym mowie.

Co do reszty kart kredytowych do zwrot gotowkowy jest na nich ... wciaz nieopodatkowany wiec mozna smialo dodac twoja realna stope opodatkowania.

Lubie takie jak Verizon, ktory placi 5% jezeli tym placisz ich rachunki a mnie tam rypka czy place gotowka czy ich punktami.

Przy wysokiej inflacji moge skorzystac z opoznionej platnosci (ale z ustawiona automatyczna platnoscia na koncu aby mnie nie upolowali)
          Ostatnio wyszlo ponad $1000 przy zakupie mebli w Bloomingdale's plus niprawie drugie tyle $$$ z Loyal List.

Karty personalne i biznesowe to realnie 2% plus dodatki jezeli masz w ich banku konto.
          Mozna dostac wiecej ale nie mam czasu na rotacje ich kategoriami zmienianymi co kwartal albo zmniejszanie rabatu po kilku miesiacach.

Generalnie trzymam z tymi kartami, ktore z automatu stoja po mojej stronie (np. American Express) przy problemach z jakoscia towartu czy uslugi i maja najprostszy proces podwazania platnosci.
          • kadilak Zapomnialem 25.09.23, 17:52
            lastboyscout napisał:

> Chcialbym ci doradzic konkretnie ale to jest tak namieszane, ze nie chcac sie w
            > ejsc w ich sidla
            > korzystam tylko z tego co pewne.
            >
            > Przede wszystkim to juz nie jest ten am JetBlue co wczesniej, 100 000 punktow n
            > a wejscie, rabat $300, darmowe torby a nawet 5cm wiecej miejsca na nogi wink
            >
            > Wrocilem do JetBlue poniewaz tam chyba wciaz po wszelkich wodotryskach widze na
            > wiecej zysku.
            >
            > Dostajesz wiec 70 000 punkow po wydaniu $1000 przy otwarciu karty i $100 , ktor
            > e pokrywa oplate roczna.

Cena z Chase jest BEZpodatkow i oplat. Tyle placisz za wszystko.
            Kasowac mozna bez kat na 24 godziny przed odlotem.
            To jest dla mnie istotne
            • przycinek.usa Re: Zapomnialem 27.09.23, 06:19
              Dziekuje za interesujace rady. Jak dotad nie myslalem o tym, aby exploatowac temat zamiany mil na bilety, ale moze trzeba do tego dojrzec.
    • dorota_333 Przycinku, oczyść trochę Forum 25.09.23, 12:01
      ...z tych rosyjskich trolli, które się tutaj plenią. Doszło do tego, że jeden troll rozmawia sam ze sobą i tak wątek wypełnia.

Zrób coś wreszcie, do cholery.
      • przycinek.usa Re: Przycinku, oczyść trochę Forum 27.09.23, 06:20
        to nie moja sprawa. Moje 5 minut forumowe wlasnie sie skonczylo. Dziekuje.
        • dorota_333 Re: Przycinku, oczyść trochę Forum 27.09.23, 09:41
          To mamy jeszcze jakiegoś Admina?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka