Dodaj do ulubionych

Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" dot.

20.03.14, 09:24
Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" dot. upiększania Kobyłki!

Chciałbym, aby w tym miejscu wypowiedzieli się ludzie działający w kobylkowskim kole Mazowieckiej Wspólnoty Samorzdowej. Jak podchodzicie to kwestii podjęcia bardziej stanowczych działań jako władze miasta na rzecz większego uatrakcyjnienia estetycznego i wizualnego Kobyłki, na temat inicjatyw społecznych mających wydobyć prawdziwą duszę naszego miasteczka i jego piekno???. Uważacie, że trzeba się tym mocniej zając, że jest to potrzebne, ważne........a może uważacie jednak, że to "w obecnej sytuacji finansowej" po prostu zbędny wydatek? chciałbym, żebyście zabrali w tej kwestii Państwo głos....tylko jak najbardziej szczerze - bez owijania w bawełnę. Myślę, że taka Wasza opinia zainteresuje wielu mieszkańców. Ja jestem skłonny na Was zagłosowac w najbliższych wyborach- potrzebuję jednak dużo więcej od Was informacji i KONKRETNYCH PLANÓW dot. Waszego działania już po ewentualnym objęciu władzy w Kobyłce...
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • damyk1 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 20.03.14, 12:53
      Kiedyś byłem świadkiem kłótni p. Dyrektor prywatnego liceum w Wawie z nauczycielką podczas zebrania - awantura miała miejsce na korytarzu w ustronnym miejscu, ale parę osób ze mną mimowolnie to słyszało. Jedno zdanie które mi utkwiło w pamięci...
      "Ty jej nie mów co jej syn robi! Ty jej mów to co ona chce usłyszeć! Ma tyle kasy że może nas obie kupić!!!"
      Tak więc Drogi Kolego, może obie sprawy mają inny charakter, ale co chcesz usłyszeć? Że się nie da? Że nie wiemy, że pomyślimy???
      Gdyby tak odpowiedzieli odrazu byliby spaleni.
      To samo pytanie możesz zadać Roguskiemu i zapewniam Ciebie że jego odpowiedź będzie jak najbardziej na tak i rozwinie swoje wizje - nie pamiętając faktu że coś obiecał mieszkańcom a potem ich olał... choćby furmanki...
      • adam.adamowicz Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 24.03.14, 10:41
        Wierzyć ekipie burmistrza Roguskiego i jemu samemu,śmiechu warte.Mam nadzieję,że WS;PiS oraz inni kandydaci przedstawią swój program dla miasta na następną kadencję.Obecna teoretycznie "apolityczna" , ale za to kolesiowska nieudolna ekipa odejdzie wreszcie w niebyt samorządowy.
        • ph_12 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 24.03.14, 20:38
          Szczególnie PiS.... Oni na pewno znajda "złoty środek" na na to, na co Roguski mimo swojej aparycji i elokwencji nie mógł znaleźć przez dwie kadencje. Przykładem jest Nam chociaż by Wołomin który pod rzadami PiS-u wręcz "topi" się w luksusach....
          • mate604 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 25.03.14, 10:57
            O lol, znowu straszenie pisem i Wołominem. Tak więc powtórzę: co nas obchodzi Wołomin ? Zresztą mówcie co chcecie, ale np. drogi mają tam dużo lepsze niż u nas.
            • damyk1 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 25.03.14, 12:28
              Co nas obchodzi Wołomin? Bo widzimy co się w nim dzieje. Poprostu absolutnie nic...
              Co do dróg, to są w podobnym stanie jak w Kobyłce, natomiast mają ciągle walki o pomniki, muzea, parki, centrum miasta straszy, kamienice się rozpadają a pracy w Wołominie ubywa. [Sorry są miejsca gdzie pracy przybywa - Urząd Miasta Wołomin] Nikt tutaj nie chce inwestować, no może oprócz firm ze śmieciami. Tak więc obchodzi Wołomin z 2 aspektów. Jest to miasto powiatowe do którego należy Kobyłka a drugi aspekt, można zaobserrwować i porównać pracę tamtejszych urzędników dla których liczy się doprawianie ideologii, parki, pomniki i nawet to im nie wychodzi... Zabrali czołg bo park miał być. Czołgu ani parku nie ma
              • mate604 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 25.03.14, 13:08
                No dobrze, ale skąd niby to wszystko wiesz ? Niech zgadnę- masz tam wielu znajomych, którzy bardzo narzekają na to co się tam dzieje ? Ja tam w Wołominie nie mieszkam więc nie będę tak bardzo mówił jak się żyje w Wołominie bo byłby to wyraz mojego przerośniętego ego. Ale rzeczywiście byłoby dziwne, gdyby 110 % sił i środków ichniejszy burmistrz poświęcał na pomniki i muzea. Tylko czy rzeczywiście tak jest ? Skąd wiesz, że nie zajmują się innymi rzeczami ? Ale Zakładając, że to wszystko prawda i tak pozostaje pytanie co z tego ? Nawet jak się zajmują tylko idelogią to jakie ma to przełożenie na Kobyłkę ? W sensie, że jak rr przegra wybory, to ci sami ludzie, którzy teraz niby że robią tylko tą ideologię to przyjdą do kobyłki ?
                • adam.adamowicz Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 25.03.14, 15:38
                  Damyk, a co powiesz o Ząbkach tam rządzi burmistrz z PiS,moi znajomi z Ząbek sobie chwalą jego działania.Znowu wyjeżdżasz z tematem "a w Ameryce to biją murzynów". Nas mieszkańców Kobyłki interesują działania naszej ekipy rządzącej miastem,a tu jest cieniutko.
                  Obiecankami cacankami nie da się wygrać już kolejnych wyborów;tak jak w Kobyłce nie będzie stadionu San Siro jak w Mediolanie; za to mamy dyrektora od sportu ( powołanego bez konkursu) przywiezionego z Warszawy za skromne osiem tysięcy miesięcznie,czy drugą vice na kilkanaście tysięcy miesięcznie (też bez konkursu). W sporo większych Ząbkach jest jeden burmistrz,a w poruszanym dwukrotnie większym od Kobyłki Wołominie dwóch.Tak się oszczędza publiczne pieniądze w naszym mieście,a zadłużenie gminy ani drgnie - około 70%.
                  • tu-brzoza Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 25.03.14, 23:00
                    Zapamiętałam parę rzeczy, które pan Roguski poczynił albo w zasadzie których nie poczynił.
                    Bardzo dobrze zapamiętałam. Np. jak przez 2 tygodnie miałam wodę wokół domu na pół metra, a straż pożarna odmawiała mi pomocy. Świetnie to zapamiętam :-) I jak pan Roguski odwalał pokazówę na sąsiedniej ulicy, była i straż i lokalna gazeta, jakieś kamery. Pokazywał w tym samym czasie, kiedy ja swojego 30kilogramowego psa wynosiłam na rękach na ulicę na siku, bo przecież w półmetrowej fosie się nie wysika :-)
                    Zapamiętam, jak lokalny deweloper, który nielegalnie podwyższył teren za moim ogrodzeniem, dał w łapę urzędnikom i ci mnie nastraszyli, że owszem, mogę wnieść skargę, ale muszę zapłacić z własnej kieszeni za rzeczoznawcę, który to orzecze, że deweloper teren podniósł. Zapamiętam dobrze podniesione podatki za nieruchomość i nie robienie nic z rowami, przez co przez 2 lata miałam regularnie zalewaną piwnicę (co się przez 20 lat nigdy nie zdarzyło, dopiero po pozasypywaniu rowów i masowej budowie zakostkowanych osiedli). Zapamiętam też, że pan Roguski ma własnego szofera, który dowozi go do pracy, mimo, że Kobyłka to pipidówa pogrążona w długach, a nie Nowy Jork. Ale widać niektórych zadłużenie gminy nie boli. Zapamiętam koncerty za ogromne pieniądze (wywalone w błoto), to taka prymitywna kiełbacha wyborcza.

Ktoś pisze, że taki straszny PiS. Prawdę mówiąc to trzeba być cofniętym w rozwoju, żeby dalej powtarzać jak mantrę te debilne teksty rodem z TVN albo Gadzinówki.

Straszny ci PiS? A PO super? A masz jeszcze za co jeść i rachunki płacić? Bo ja nie lubię być niewolnikiem, co to musi robić po 12 godzin, żeby zarobić na życie.

Wołomin się nie rozwija? Chciałabym mieć takie czyste i schludne śródmieście, jak w Wołominie. Serio. Aż miło się tam chodzi. U nas jest kobyła wolności w kolorze gówna, okazjonalnie w jakieś ciapki, podarowana od Mi Mi Mi Michnika.
                    • damyk1 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 26.03.14, 07:49
                      Skoro posiadasz wiedzę że deweloper dał w łapę urzędnikom to było to zgłosić do prokuratury.
                      Jak kogoś oskrżasz to musisz mieć jakieś powody lub dowody a dowody zbiera się na własny koszt, dopiero po wygranej sprawie możesz się domagać zwrotu poniesionych kosztów. Prościej Ci to wytłumaczę. Jak podejrzewasz męża o zdradę to co każesz mu zatrudnić detektywa i go opłacić aby go śledził? Więc to że usłyszałaś prawdę nie oznacza że Ciebie zastraszali, no chyba że cegłówki Ci przez okno wpadały.
                      Jak mi sąsiad wykostkował sobie podwórko i od niego woda przepływała przez moją kostkę do następnej sąsiadki a ta się wkurzała, problem załatwiliśmy na spokojnie pomiędzy sąsiadami a nie lataliśmy na skargi do UM
                      A to że burmistrza ktos wozi to chyba jego problem, też czasami poproszę aby ktoś mnie podwiózł bo wypiłem piwo w domu a nagle zaistniała sytuacja aby gdzieś podjechać.

A jak PIS rządził to pracowałaś 3h dziennie i miałaś na wszystko?

A i uważaj w Wołominie na spadające gzymsy rozpadających się kamienić na warszawskiej, Legionów, Wileńskiej i rzeczywiście piękne Śródmieście z blaszanym płotem w centrum po spalonym Globi

Tak to jest, łatwo narzekać, marudzić i czekać na cud - cud który zapowiada prezes...
                    • k.dworak12 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 29.03.14, 09:01
                      Nie tylko ty się liczysz w mieście, jest jeszcze 19999 innych mieszkańców z innymi prolemami. A na temat zalewania wody, jakbys była bardziej ogarnięta to bys wiedziala że świat sie zmienia, rozwija i od dawien dawna klimat się zmienia. W Europie na przestrzeni 50 lat poziom wód gruntowych sie podniósł poprzez zabudowy i sama w pewnym sensie się do tego przyczyniłas stawiajac swój dom. A teraz masz prtensje do burmistrza że Deweloper coś wybudował...
                      Narzekasz na PO, chyba tak biedna nie jestes skoro masz wlasny dom i psa, jakbyś mieszkala w socjalu i musiala pracować 12H na chleb, owszem bym to zrozumiał. PIS rządził 3 lata i co zrobil aby Tobie ulżyć? Nic - przez 3 lata można wiele jak sie chce, takwięc nie chwal tego PIS bo jest tak samo klamliwy jak PO i inne partie i im nie zależy na Tobie i polityka nic tu nie ma. Bo przyjdzie jakaś nowa władza i tez Ciebie oleje. Tak jest na całym świecie, miliony Francuzów, Amerykanów, belgów tez żyje w ubóstwie. Dlatego że zamiast iść do pracy, to wola nic nie robić a narzekać.
                      Co do Wołomina to rzeczywiście Śródmieście maja wyśmienite - rzygowiny dobrze się zlewają z otoczeniem.
                      A na temat Kobyły to wejdź sobie w google i zobacz jaki najczęściej maja kolor konie - własnie tej kupy...
                  • damyk1 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 26.03.14, 07:35
                    Burmistrz Ząbek startował z list PIS chociaż jak sam się deklaruje nie nalezy do tej partii
                    robertperkowski.pl/?skocz=zyciorys&prawy_pasek=1
                    Pozatym Ząbki to prawie Warszawa gdyż z nią graniczy i nie ma problemów z dojazdem z Ząbek do Stolicy. Tylko czekać aż będzie to dzielnica Warszawy, więc tutaj nie ma co porównywać. Od Zielonki, Kobyłki, Wołomina dzieli Ząbki kilka kilometrów lasów.
                    Pozatym to Ząbki jako I-sze zezwoliły na powstanie Makro - I-szego hipermarketu w okolicach gdzie na miejscu dzisiejszego M1 były pola. A z tego co czytam Kobyłczanina, do tej pory jest przeciwny powstawaniu podobnych inwestycji w Kobyłce. A takie inwestycje zaczną powstawać ale po sąsiedzku...
                    I tak o to bliskość Warszawy, dobre połączenie skutkuje 30tys. mieszkańców którzy płacą podatki. Dodać jeszcze trzeba dużo firm ze względu na bliskośc Wawy które odprowadzają podatki skutkuje to małym zadłużeniem w ok. 30%
                    Tutaj masz rację, ale przypomninam Tobie o budowie kanalizajcji w Kobyłce gdzie koszt był ogromny, pozatym reszta gmin jest zadłużona podobnie jak Kobyłka, choć fakt że Kobyłka wiedzie prym :( A zaczęła na dobre się rozwijać kilka lat temu i teraz wszyscy chcą wszystkiego, nowe osiedla powstałe na polach chcą asfaltu, chodników, latarni, rowów. I to jest powoli realizowane, ale wymaga czasu.
                    Bardzo jestem ciekaw co Wasza wspólnota ma za pomysł na oddłużenie gminy? Parę osób zwolnicie, wszystko okroicie i zatrzymacie rozwój gminy na następne lata...
                    • adam.adamowicz Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 26.03.14, 12:57
                      Damyk , jaki jest koń każdy widzi,nie wysilaj się na tłumaczenia tej ekipy.Dwie kadencje pana Roguskiego i jego ekipy,to co najmniej o jedną za dużo, a trzecia to już by była katastrofa dla miasta i mieszkańców.
                      • damyk1 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 26.03.14, 15:24
                        To co i kogo w zamian proponujesz? W każdym poscie jak mantre powtarzasz ze ekipa fe, natomiast nie powiesz kogo i co widzisz na i h miejscu. Tak bronisz wspólnoty i p. Gniadowicza. A moze przytoczysz jakieś argumenty za nimi aby przekonać nieprzekonanych. Ale znając życie tak jak i w innych wątkach nie przytoczysz jakiś konkretów. Liczysz ze jak Roguski odejdzie to skorzystasz znow z koryta? Bo ci je odebrano jak Jakubowski odszedł? Proszę wyjaśnij wszystkim o tobie naprawdę chodzi bo ja widzę ze tylko na pozbyciu się roguskiego
                        • adam.adamowicz Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 26.03.14, 21:28
                          Nigdy nie pracowałem w swojej ponad czterdziestoletniej karierze zawodowej w jednostkach samorządowych,nie korzystałem i nie będę korzystał z żadnego koryta.Nie jestem członkiem WS,PiS ani żadnej innej partii, i nikogo nie bronię.Nie podoba mi się ta ekipa z burmistrzem na czele i mam prawo jako mieszkaniec miasta i podatnik do recenzowania ich poczynań.Nie znoszę w służbie publicznej obietnic bez pokrycia,ściemniania, udawania greka. Uważam, że jak się coś ludziom obiecuje to się wykonuje,tak mnie nauczono,ale do tego trzeba mieć klasę i charakter. Czekam na programy wyborcze kandydatów na burmistrza oraz radnych i wtedy zdecyduję na kogo oddam swój głos.
                          A Ty się Damyk nie denerwuj,tam Roguski gra ... - jak śpiewała Maryla Rodowicz na mundialu w Monachium w 1974 roku.

• damyk1 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 27.03.14, 16:11
                            Nie pamiętam co tam Mariola śpiewała na mundialu 40 lat temu, aczkolwiek dochodzę do wniosku że czas za szybko płynie.
                            Adamie zgadzam się z Tobą co do tego że obiecanych rzeczy powinno się dotrzymywać, także mnie Burmistrz denerwuje i powtarzam poraz kolejny DENERWUJE MNIE BURMISTRZ!!! Ale denerwują mnie tacy z Kobyłczanina co tylko narzekać umieją, podkładać kłody pod nogi, bo oni by lepiej zrobili. Najlepszym przykładem jest wstrzymanie budowy zakładów usługowych na Załuskiego z inicjatywy Kobyłcznina, jak także szukanie podstaw do wsztrzymania budowy CH na Nadarzyńskiej, i lansowanie się na protestujących mieszkańcach a potem czytam o Wspólnocie z Kobyłczanina że oni są za rozwojem punktów usługowych, centr handlowych a Kobyłka się nie rozwija itp...
                            Lansowanie się piknikami a sami zarzucają to samo Burmistrzowi
                            No przepraszam Ciebie bardzo ale sami się kręcą w koło i sami nie wiedzą czego chcą.
                            A nie wiem czy np. wiesz o złej sytuacji w hospicjum w Wołominie, gdzie są bardzo schorowani także mieszkańcy Kobyłki.
                            Czy Kobyłczanin coś zrobił w tym kierunku? nie, zorganizowali kolację w świetlicy środowiskowej i był to szczytny cel, ale zaraz na FB oraz Kobyłczaninie pojawiły się fotki Wspólnotowców z wielkiego wydarzenia medialnego - czy to nie jest Lans?
                            A np. Jeden powiat znienawidzonego Roguskiego przekazał 5000zł na hospicjum i się zbytnio nie chwali, tzn pochwalił się na własnej stronie, ale nie zrobił to w medialny sposób, nawet Wieści podwarszawskie o tym nie pisały [bynajmniej w necie]
                            Adamie nie powiązuję Ciebie ze Wspólnotą, ale podobnie mówisz jak oni, oby coś znalexć, oby się przyczepić, tylko od długiego czasu narzekasz na to samo i to samo mówisz.
                            Dlatego wolę tego Roguskiego niż tamtych krzykaczy, bo uwierz mi że nie bez powodu powiązuję ich z Wołominem, postępują jak pewna ideologia tej partii, nic nie pochwalą tylko narzekają. A jak dorwą się do władzy to i tak nic nie będą umieli zrobić nic pozytywnego.
                            Kolego Drogi dlaczego bronię Burmistrza?
                            Otóż dlatego że zastał Kobyłkę po Jakubowskim z małym budżetem, na co szły wtedy pieniądze? Nie wiem i nie będę knuł insunuacji, ale wiem jedno, był to dla Roguskiego trudny moment bo duże ilości pieniędzy pochłaniała kanalizacja, być może się przeliczył w programie wyborczym I-szym, II-gim i nie udało się wszystkiego zrealizować bo jakieś wydatki dodatkowe dochodziło, podobnie jest z naszymi prywatnymi budżetami gdzie czasem musimy sobie jednak coś odmówić bo coś nagłego wyskoczyło, lub zmieniliśmy plany. Chwalę go za to że jednak pomimo kanalizacji Kobyłka nie śpi. Niektórzy zarzucają że Festyny itp... Może Tobie nie podchodzą, lecz rzesze Kobyłkowian się na nich bawią, wspólnie z rodzinami i nie marnują czasu ani pieniędzy na wyjazdy do sąsiednich miast.
                            Jest to temat rzeka, poczekamy jacy będą kandydaci :)
                            • ph_12 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 28.03.14, 19:08
                              Brawo Damyk!!! Podzielam w 100% Twoja opinie.
                              A Brzoza to chyba należy do osób którym gdziekolwiek by nie mieszkali , w jakimkolwiek innym mieście to ciagle będzie źle... Ot taka ich natura.
                              Wołomin - faktycznie ... centrum jak marzenie a w miejscu po dawnym Globi może postawia karuzelę, przynajmniej będzie się coś kręcić...

Roguski to nie jest wzór burmistrza ale KTO? KTO INNY? Wszyscy czekamy na nowych kandydatów.
                              • kobylkowiec82 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 29.03.14, 14:07
                                Jak byśmy się w tej kwestii zgadzali lub nie zgadzali to obecny burmistrz Robert Roguski ma całkiem spore szansę na reelekcję!

Według ankiety sporządzonej wśród mieszkaców Kobyłki (link: um.kobylka.pl/images/kobylka/newsy/2014marzec/badania%20koby%C5%82ka.pdf ) około 50 procent Kobyłczan w grudniu 2013 roku (czyli całkiem niedawno) oceniło jego pracę jako dobra lub bardzo dobrą. Okolo 50 procent naszych miekszańców jest zadowolonych z działalności naszego obecnego burmistrza! Statystyki podobno nie kłamią...
                                • karimus Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 31.03.14, 11:59
                                  dzięki za podlinkowanie wyników ankiety, jakoś o nich wcześniej nigdzie nie slyszałam. Jeżeli zawierzyć, tak z przymrożeniem oka wynikom, to najgorzej wypada dział: aktywność społeczna mieszkańców. I faktycznie na forum też wciąż te same osoby dyskutują. No szkoda, bo sprawy miasta powinny leżeć na sercu mieszkańcom Kobyłki.
                                  • kobylkowiec82 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 31.03.14, 17:06
                                    Według tej ankiety tylko 43% mieszkańców interesuje się sprawami Kobyłki...

tylko 2% mieszkańców używało Internetu (np. portale społecznościowe, fora) do
                                    dyskusji na temat lokalnych spraw w ciągu ostatnich 24 miesięcy!!!...dziwicie się zatem, że wszystkie fora dyskusyjne o Kobyłce są praktycznie martwe?

Za to(i to ciekawostka!) aż 74% z nas "czuje się mocno związanych z Kobyłką"...czy to nie paradoks???Skąd ta bierność w postawach pro-społecznych, pro-obywatelskich wśród Kobyłczan i Kobyłczanek???
                                    • damyk1 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 01.04.14, 10:02
                                      > Za to(i to ciekawostka!) aż 74% z nas "czuje się mocno związanych z Kobyłką"...
                                      > czy to nie paradoks???Skąd ta bierność w postawach pro-społecznych, pro-obywate
                                      > lskich wśród Kobyłczan i Kobyłczanek???

Dlatego że sporo mieszkańców, zaryzykuję ok. 50% to napływowi ludzie nie związani z mazowszem, będący zameldowani w swoich ojcostwach, nieidentyfikujący się z inymi sąsiadami.
                                      Wsród tej grupy, jak też sporo rdzennych mieszkańców nie interesuje się Kobyłką, bo mają inne problemy, jak utrzymać rodzinę, czyli zarobić. Ludzie wychodzą z domu +/- 6, wracają 17-18, odrabiaja lekcje z dziecmi, gotują obiady i kładą się spać. czasy mamy szalone, pogoń za $, dodatkowo rozrywka w necie, TV dlatego ludzie traktują to miejsce jako sypialnię.
                                      Ale nie powiem, w niedziele jeździłem z synem na rowerach, bardzo dużo ludzi jexdziło na rowerach i spacerowało w szczególności po rezerwacie Grabicz
                            • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 10.04.14, 20:22
                              Co do samej dyskusji myślę, że jeszcze trochę za wcześnie z przedstawianiem konkretnego programu wyborczego i proponowałbym dać innym na to szansę, a nie mieszać ich z błotem zanim jeszcze nic nie zaoferowali.

W związku z powyższym pozwolę sobie trochę pocytować wybrane fragmenty Pana damyka1:

Post nr 1:
                              "To co i kogo w zamian proponujesz? W każdym poscie jak mantre powtarzasz ze ekipa fe, natomiast nie powiesz kogo i co widzisz na i h miejscu. Tak bronisz wspólnoty i p. Gniadowicza. A moze przytoczysz jakieś argumenty za nimi aby przekonać nieprzekonanych. Ale znając życie tak jak i w innych wątkach nie przytoczysz jakiś konkretów. Liczysz ze jak Roguski odejdzie to skorzystasz znow z koryta? Bo ci je odebrano jak Jakubowski odszedł? Proszę wyjaśnij wszystkim o tobie naprawdę chodzi bo ja widzę ze tylko na pozbyciu się roguskiego".

Rozumiem, że już na starcie nie dawajmy nikomu szansy, bo na pewno uczepi się koryta i nakradnie. Ktoś kto przyjdzie w miejsce Pana Roguskiego na pewno będzie gorszy. Jest źle, ale przecież może być gorzej!
                              Tym sposobem widzimy tylko złe strony tych co mają ewentualnie przyjść a nie widzimy:
                              - rozdmuchanej do granic możliwości administracji w urzędzie;
                              - stanowisk powołanych bez konkursu: dyrektora sportu (8 tyś. miesięcznie) i drugiego zastępcy burmistrza (kilkanaście tyś. miesięcznie) w mieście, gdzie żyje 20 tyś. mieszkańców (Wołomin 60 tyś. - 2 zastępców, Zielonka 30 tyś. - 1 zastępca);
                              - braku jakichkolwiek działań w związku ze Wspólnym Biletem Kolei Mazowieckich i ZTM;
                              - "wyjazdów służbowych" za pieniądze podatnika;
                              - wielu krytycznych opinii na temat kultury w mieście;
                              - kontrowersyjnej polityki, związanej z odbiorem odpadów w mieście;
                              - łożeniem rzekomych ogromnych środków na edukację, podczas gdy wiele rodzin wciąż nie może sobie pozwolić na posłanie swoich dzieci do publicznego przedszkola;
                              - na każdym kroku PR - owej polityki dobrego wizerunku, przy tuszowaniu istotnych problemów miasta.
                              (To tylko moje opinie i nikomu nie bronię mieć odmiennych).

"Bardzo jestem ciekaw co Wasza wspólnota ma za pomysł na oddłużenie gminy? Parę osób zwolnicie, wszystko okroicie i zatrzymacie rozwój gminy na następne lata..."

Rozumiem, że najskuteczniejszym sposobem na oddłużenie gminy jest zatrudnienie drugiego zastępcy burmistrza i dyrektora sportowego. Po raz kolejny lepiej jest skrytykować, gdy jeszcze nawet nie padła żadna konkretna propozycja od innych...

(...)Poprostu absolutnie nic... Co do dróg, to są w podobnym stanie jak w Kobyłce, natomiast mają ciągle walki o pomniki, Jest to miasto powiatowe do którego należy Kobyłka a drugi aspekt, można zaobserrwować i porównać pracę tamtejszych urzędników dla których liczy się doprawianie ideologii, parki, pomniki i nawet to im nie wychodzi... Zabrali czołg bo park miał być. Czołgu ani parku nie ma"

www.kobylkowotoiowo.pl/using-joomla/extensions/components/content-component/article-categories/298-zaginiony-pomnik.html
                              U nas za to walk o pominiki nie ma...

"Burmistrz denerwuje i powtarzam poraz kolejny DENERWUJE MNIE BURMISTRZ!!! Ale denerwują mnie tacy z Kobyłczanina co tylko narzekać umieją, podkładać kłody pod nogi, bo oni by lepiej zrobili."

Burmistrz mnie denerwuje, ale ci co jeszcze nie przyszli denerwują mnie najbardziej. Pan powie wprost, że agituje obecnego burmistrza.

"Lansowanie się piknikami a sami zarzucają to samo Burmistrzowi
                              No przepraszam Ciebie bardzo ale sami się kręcą w koło i sami nie wiedzą czego chcą."

Po raz kolejny... Polecam zajrzeć na oficjalnego facebooka naszego miasta. Lans lansowi nie równy. Jeden usprawiedliwiony, bo burmistrza, a drugi przynosi samo zło.

Wydaje mi się, że nikomu nieznana opozycja potrzebuje wypromowania, podczas gdy władza powinna się bronić swoimi działaniami a nie lansem... ale co ja tam wiem.

To tyle. Polecam zaczekać z krytyką do momentu, kiedy wpłyną jakieś oficjalne kandydatury i oferty od innych.

Pozdrawiam serdecznie

• kobylkowiec82 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 11.04.14, 06:33
                                > Zielonka 30 tyś. - 1 zastępca);

gwoli ścisłości-Zielonka ma kilka tysięcy mniej mieszkanców niż Kobylka -a nie 30 tyś!....chyba, że pomylił ja Pan z Ząbkami....
                                • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 11.04.14, 08:05
                                  "gwoli ścisłości-Zielonka ma kilka tysięcy mniej mieszkanców niż Kobylka -a nie 30 tyś!....chyba, że pomylił ja Pan z Ząbkami...."

Przepraszam. Mój błąd. Oczywiście chodziło mi o Ząbki. Dziękuję za sprostowanie.
                              • damyk1 ciekawe gdzie wyparował mój poprzedni post... 14.04.14, 15:34
                                ALE DOBRA, ODNIOSĘ SIĘ JESZCZE, BĘDĘ PISAŁ DRUKOWANYMI ABY SIĘ NIE MYLIŁO...

rokerperejro88 napisał(a):

> Co do samej dyskusji myślę, że jeszcze trochę za wcześnie z przedstawianiem kon
                                > kretnego programu wyborczego i proponowałbym dać innym na to szansę, a nie mies
                                > zać ich z błotem zanim jeszcze nic nie zaoferowali.

NIKT NIKOGO Z BŁOTEM NIE MIESZA

> W związku z powyższym pozwolę sobie trochę pocytować wybrane fragmenty Pana dam
                                > yka1:
                                >
                                > Post nr 1:
                                > "To co i kogo w zamian proponujesz? W każdym poscie jak mantre powtarzasz ze ek
                                > ipa fe, natomiast nie powiesz kogo i co widzisz na i h miejscu. Tak bronisz wsp
                                > ólnoty i p. Gniadowicza. A moze przytoczysz jakieś argumenty za nimi aby przeko
                                > nać nieprzekonanych. Ale znając życie tak jak i w innych wątkach nie przytoczys
                                > z jakiś konkretów. Liczysz ze jak Roguski odejdzie to skorzystasz znow z koryta
                                > ? Bo ci je odebrano jak Jakubowski odszedł? Proszę wyjaśnij wszystkim o tobie n
                                > aprawdę chodzi bo ja widzę ze tylko na pozbyciu się roguskiego".
                                >
                                > Rozumiem, że już na starcie nie dawajmy nikomu szansy, bo na pewno uczepi się k
                                > oryta i nakradnie. Ktoś kto przyjdzie w miejsce Pana Roguskiego na pewno będzie
                                > gorszy. Jest źle, ale przecież może być gorzej!

DAWAJMY SZANSĘ, ALE NORMALNYM OSOBOM WYPOWIADAJĄCYM SIĘ KONKRETNIE A NIE PISZĄCYM JAKIE TO MAMY DOCHODY, NIE PISZĄCYM ŻE MAMY TAKŻE WYDATKI. tO JEST TANI CHWYT PISOWSKI - WSPÓLNOTOWSKI, ZAMYDLMY LUDZIOM OCZY...

> Tym sposobem widzimy tylko złe strony tych co mają ewentualnie przyjść a nie wi
                                > dzimy:
                                > - rozdmuchanej do granic możliwości administracji w urzędzie;

WIDZIMY, JEDNYCH TO DENERWUJE A POJAWIAJĄ SIĘ GŁOSY LUDZI ŻE ICH TO NIE OBCHODZI A OBCHODZI SKUTECZNOSC UM.

> - stanowisk powołanych bez konkursu: dyrektora sportu (8 tyś. miesięcznie) i dr
                                > ugiego zastępcy burmistrza (kilkanaście tyś. miesięcznie) w mieście, gdzie żyje
                                > 20 tyś. mieszkańców (Wołomin 60 tyś. - 2 zastępców, Zielonka 30 tyś. - 1 zastę
                                > pca);

ZIELONKA MA OK. 17TYS. MIESZKAŃCÓW A CO DO 2 VICE TAKŻE BYM CZEKAŁ NA KONKRETNE WYJAŚNIENIA.

> - braku jakichkolwiek działań w związku ze Wspólnym Biletem Kolei Mazowieckich
                                > i ZTM;

AKURAT W TYM TEMACIE NIE OSKRAŻAŁBYM TYLKO NASZEGO BURMISTRZA, ALE TAKŻE ZĄBEK, ZIELONKI, WOŁOMINA JAK I PRZEDEWSZYSTKIM STAROSTWO POWIATU WOŁOMIŃSKIEGO KTÓRE ZAJMUJE SIĘ CERTYFIKOWANIEM SZKÓŁ PRZECIW GENDER, ZABIERANIEM CZOŁGÓW A NIE ZAJMUJE SIĘ ISTOTNYMI PROBLEMAMI POWIATU. cZYŻBY STAROSTA UŚCIŃSKI NIE WYWODZIŁ SIĘ ZE WSPÓLNOTY SAMORZĄDOWEJ????

> - "wyjazdów służbowych" za pieniądze podatnika;

TAKŻE INNI BURMISTRZOWIE TAK MAJĄ I BĘDĄ MIELI, BO NIBY JEŻDŻĄ SPRAWDZIĆ JAK DZIECI BĘDĄ MIAŁY NA KOLONIACH NA WĘGRZECH - ODNOSZĘ SIĘ DO WOŁOMINA ALE FAKT KOBYŁKA TEŻ JEXDZI

> - wielu krytycznych opinii na temat kultury w mieście;

TYCH WIELE KONTROWERSYJNYCH OPINI TO W SZCZEGÓLNOŚCI 1 PAN KTÓREMU ODMÓWIONO POMIESZCZEŃ NA JEGO HOBBY

> - kontrowersyjnej polityki, związanej z odbiorem odpadów w mieście;

WYTŁUMACZ O CO CHODZI? BO JAKOŚ SĄSIEDZI WYSTAWIAJĄ KUBŁY, POTEM WCIĄGAJĄ I NIE KLNĄ POD NOSAMI????

> - łożeniem rzekomych ogromnych środków na edukację, podczas gdy wiele rodzin wc
                                > iąż nie może sobie pozwolić na posłanie swoich dzieci do publicznego przedszkol
                                > a;

TO NIECH TE RODZINY SIĘ WEZMĄ ZA UCZCIWĄ PRACĘ A NARZEKAJĄ BO IM SIĘ NALEŻY... ZNAM SPORO TAKICH LUDZI KTÓRYM NIE OPŁACA SIĘ PRACOWAĆ ALE DO NARZEKANIA SĄ I-SI

> - na każdym kroku PR - owej polityki dobrego wizerunku, przy tuszowaniu istotny
                                > ch problemów miasta.

PROBLEMÓW MIASTA JEST 20TYS. TYLE ILE MIESZKAŃCÓW I TAK ZAWSZE BĘDZIE :)

> (To tylko moje opinie i nikomu nie bronię mieć odmiennych).
                                >
                                > "Bardzo jestem ciekaw co Wasza wspólnota ma za pomysł na oddłużenie gminy? Parę
                                > osób zwolnicie, wszystko okroicie i zatrzymacie rozwój gminy na następne lata.
                                > .."
                                >
                                > Rozumiem, że najskuteczniejszym sposobem na oddłużenie gminy jest zatrudnienie
                                > drugiego zastępcy burmistrza i dyrektora sportowego. Po raz kolejny lepiej jest
                                > skrytykować, gdy jeszcze nawet nie padła żadna konkretna propozycja od innych.
                                > ..

ALE COŚ TAM PADA W TYM KOBYŁCZANINIE, SKORO JUŻ ZACZYNAJĄ JAKIŚ TEMAT TO ALBO NIECH MÓWIĄ KONKRETNIE Z SENSEM ALBO NIECH MILCZĄ I RAZ A PORZĄDNIE NIECH COŚ NAPISZĄ. PISZĄ ŻE SĄ ZA ROZWOJEM MIASTA A WSPOMNIANE KŁODY JUŻ WYJAŚNIAM.
                                jESZCZE ZA NIM POWSTAŁO CH FOKUS - AFERA BYŁA ŻE DRZEWA SĄ NIE TAK ŚCIĘTE, BUDOWE PRZESUNIĘTO O CO NAJMNIEJ ROK. KOBYŁCZANIN SIĘ ROZPISYWAŁ W GAZETCE BO JESZCZE CHYBA NIE BYŁO WYDANIA INTERNETOWEGO. IDENTYCZNIE BYŁO Z PAWILONAMI PRZY ZSP3 - NAGONKA NA DRZEWA I BEZPIECZEŃSTWO DZIECI AŻ W KOŃCU UDAŁO SIĘ ZABLOKOWAĆ INWESTYCJĘ. Z NOWYM CENTRUM KOBYŁCZANIN TEŻ JUŻ OPISYWAŁ JAKIE TO NIEDOGODNOŚCI BĘDĄ ALE BUDOWA NA DOBRE NIE RUSZYŁA WIĘC WSZYSTKO PRZED TĄ GAZETĄ :)

> (...)Poprostu absolutnie nic... Co do dróg, to są w podobnym stanie jak w Kobył
                                > ce, natomiast mają ciągle walki o pomniki, Jest to miasto powiatowe do którego
                                > należy Kobyłka a drugi aspekt, można zaobserrwować i porównać pracę tamtejszyc
                                > h urzędników dla których liczy się doprawianie ideologii, parki, pomniki i nawe
                                > t to im nie wychodzi... Zabrali czołg bo park miał być. Czołgu ani parku nie ma
                                > "
                                >
                                > www.kobylkowotoiowo.pl/using-joomla/extensions/components/content-component/article-categories/298-zaginiony-pomnik.html
                                > U nas za to walk o pominiki nie ma...

JAKA WALKA? GRUPA OBYWATELI SIĘ ZGŁOSIŁA DO BURMISTRZA, POWIEDZIAŁ OKI ZROBIMY I WIELKI LAMENT, GDYBY ODMÓWIŁ TAKŻE BY BYŁO "ALE" W STOSUNKU DO NIEGO. WIELKA WALKA HEHEHE

> "Burmistrz denerwuje i powtarzam poraz kolejny DENERWUJE MNIE BURMISTRZ!!! Ale
                                > denerwują mnie tacy z Kobyłczanina co tylko narzekać umieją, podkładać kłody po
                                > d nogi, bo oni by lepiej zrobili."
                                >
                                > Burmistrz mnie denerwuje, ale ci co jeszcze nie przyszli denerwują mnie najbard
                                > ziej. Pan powie wprost, że agituje obecnego burmistrza.

WOLĘ JEGO NIŻ BANDĘ MARUDERÓW

> "Lansowanie się piknikami a sami zarzucają to samo Burmistrzowi
                                > No przepraszam Ciebie bardzo ale sami się kręcą w koło i sami nie wiedzą czego
                                > chcą."
                                >
                                > Po raz kolejny... Polecam zajrzeć na oficjalnego facebooka naszego miasta. Lans
                                > lansowi nie równy. Jeden usprawiedliwiony, bo burmistrza, a drugi przynosi sam
                                > o zło.
                                >
                                > Wydaje mi się, że nikomu nieznana opozycja potrzebuje wypromowania, podczas gdy
                                > władza powinna się bronić swoimi działaniami a nie lansem... ale co ja tam wie
                                > m.

BYŁO SPOTKANIE Z MIESZKAŃCAMI I WIDZIALEM ŻE BURMISTRZ I EKIPA JAKOŚ SIĘ WYBRONILI

> To tyle. Polecam zaczekać z krytyką do momentu, kiedy wpłyną jakieś oficjalne k
                                > andydatury i oferty od innych.
                                >
                                > Pozdrawiam serdecznie

RÓWNIEZ POZDRAWIAM SERDECZNIE ACZKOLWIEK ZASTANAWIA MNIE P. ADAMIE.ADAMOWICZU PO CO PAN ZMIENIA NICK I PISZE TO SAMO JAK NAWET PAN SIĘ NIE ODNIESIE DO TEGO CO JA NAPISAŁEM, PODOBNIE W WIESCIACH PODW. NA TEMAT B. DYREKTORA, TO SAMO I W TEJ SAMEJ KOLEJNOŚCI PAN ZARZUCA, DŁUG PUBLICZNY, ROZDMUCHANA ADMINISTRACJA ITP... AKURAT W TAMTEJ DYSKUSJI NIE BIORĘ UDZIAŁU ALE BRONI PAN ZE STEFANEM B. DYREKTORA ZWIĄZANEGO ADEKWATNIE Z EKIPĄ KOBYŁCZANINA, CZYLI JEST COŚ NA RZECZY...
                                • rokerperejro88 Re: ciekawe gdzie wyparował mój poprzedni post... 14.04.14, 23:30
                                  Odpowiem Panu na ten post, ale wdawać się w szerszą polemikę nie chcę, bo mamy kompletnie odmienny światopogląd na prowadzenie miasta, więc i tak się nie dogadamy. Poza tym to nie jest temat o słownych przepychankach, a o opinii Kobyłkowskiej Wspólnoty jak się zapatrują na pewien aspekt, związany z miastem...

NIKT NIKOGO Z BŁOTEM NIE MIESZA

Polemizowałbym. Autor tego tematu chciał uzyskać informację, co Kobyłkowska Wspólnota może zaoferować miastu w kwestiach wizerunkowych. Niestety powstał niesamowity offtopic, głównie Pana autorstwa. Już w pierwszym poście po założeniu tematu pisał Pan:
                                  "Tak więc Drogi Kolego, może obie sprawy mają inny charakter, ale co chcesz usłyszeć? Że się nie da? Że nie wiemy, że pomyślimy???
                                  Gdyby tak odpowiedzieli odrazu byliby spaleni.
                                  To samo pytanie możesz zadać Roguskiemu i zapewniam Ciebie że jego odpowiedź będzie jak najbardziej na tak i rozwinie swoje wizje - nie pamiętając faktu że coś obiecał mieszkańcom a potem ich olał... choćby furmanki...".

Nie wygląda Pan na członka Kobyłkowskiej Wspólnoty, a wypowiada się Pan o nich krytycznie, nie pozwalając nawet na ich merytoryczną odpowiedź. Wytłumaczyłem tam wyżej, że odpowiedzi na razie raczej nie będzie, bo mamy dopiero KWIECIEŃ i ponad pół roku do wyborów. Nie przeszkadza to Panu w wypisywaniu kilku postów z krytyką na temat Wspólnoty i robieniu niesamowitego offtopicu autorowi tematu, który chciał się dowiedzieć jakie jest zdanie Wspólnoty a nie Pana.

DAWAJMY SZANSĘ, ALE NORMALNYM OSOBOM WYPOWIADAJĄCYM SIĘ KONKRETNIE A NIE PISZĄC tYM JAKIE TO MAMY DOCHODY, NIE PISZĄCYM ŻE MAMY TAKŻE WYDATKI. tO JEST TANI CHWYT PISOWSKI - WSPÓLNOTOWSKI, ZAMYDLMY LUDZIOM OCZY...

Pan wybaczy, ale Pan nijak nie jest konkretny, co udowodniłem, choćby powyżej tego posta. Autor tematu zadaje pytanie do Wspólnoty a Pan, nie będąc jej członkiem gada o czymś zupełnie innym.
                                  Nie wiem dlaczego, ale przejawia się też u Pana cały czas straszenie PiSem. Przypomnę po raz kolejny, że mówimy o wyborach samorządowych w Kobyłce, a Pan gada o rzeczach kompletnie odbiegających od tematu.

WIDZIMY, JEDNYCH TO DENERWUJE A POJAWIAJĄ SIĘ GŁOSY LUDZI ŻE ICH TO NIE OBCHODZI A OBCHODZI SKUTECZNOSC UM.

Mnie obchodzi i skuteczność i ile pieniędzy administracja zżera, bo to pieniądze z moich podatków. Jeśli Pana nie obchodzi ilość urzędników, a tylko skuteczność to Pan wybaczy, ale ja mam całkowicie inny tok myślenia, podobnie jak masa ludzi, którym dobro miasta leży na sercu.

ZIELONKA MA OK. 17TYS. MIESZKAŃCÓW A CO DO 2 VICE TAKŻE BYM CZEKAŁ NA KONKRETNE
                                  WYJAŚNIENIA.

W innym poście wyjaśniłem, że chodziło mi o Ząbki. To proste. Należy się zastanowić, czy drugi vice jest niezbędny w zadłużonej po uszy gminie i czy nie dałoby rady sobie bez niego poradzić.

AKURAT W TYM TEMACIE NIE OSKRAŻAŁBYM TYLKO NASZEGO BURMISTRZA, ALE TAKŻE ZĄBEK, ZIELONKI, WOŁOMINA JAK I PRZEDEWSZYSTKIM STAROSTWO POWIATU WOŁOMIŃSKIEGO KTÓRE ZAJMUJE SIĘ CERTYFIKOWANIEM SZKÓŁ PRZECIW GENDER, ZABIERANIEM CZOŁGÓW A NIE ZAJMUJE SIĘ ISTOTNYMI PROBLEMAMI POWIATU. cZYŻBY STAROSTA UŚCIŃSKI NIE WYWODZIŁ SIĘ ZE WSPÓLNOTY SAMORZĄDOWEJ????

Pan pisze o Kobyłce, a nie o Wołominie, bo znowu pojawia się kwestia "konkretności".
                                  To temat złożony, ale informowanie społeczeństwa na temat Wspólnego Biletu, co najmniej kuleje. Wiem o tym, że to trudno rozwiązać, ale nie wydaje mi się, aby się nie dało.

TAKŻE INNI BURMISTRZOWIE TAK MAJĄ I BĘDĄ MIELI, BO NIBY JEŻDŻĄ SPRAWDZIĆ JAK DZIECI BĘDĄ MIAŁY NA KOLONIACH NA WĘGRZECH - ODNOSZĘ SIĘ DO WOŁOMINA ALE FAKT KOBYŁKA TEŻ JEXDZI

Pierwsza kwestia w której się zgadzamy.

TYCH WIELE KONTROWERSYJNYCH OPINI TO W SZCZEGÓLNOŚCI 1 PAN KTÓREMU ODMÓWIONO POMIESZCZEŃ NA JEGO HOBBY

To Pana opinia, nie moja. Mam zgoła odmienną.

WYTŁUMACZ O CO CHODZI? BO JAKOŚ SĄSIEDZI WYSTAWIAJĄ KUBŁY, POTEM WCIĄGAJĄ I NIEKLNĄ POD NOSAMI????

Niby to forum, ale szybko Pan przechodzi na Ty.
                                  To też proste. Polecam poczytać w innym temacie, ile Kobyłczanin płaci za śmieci na tle innych gmin. Nie mam zamiaru się tutaj rozwodzić na ten temat, bo był już szeroko poruszany, nawet na tym forum.

TO NIECH TE RODZINY SIĘ WEZMĄ ZA UCZCIWĄ PRACĘ A NARZEKAJĄ BO IM SIĘ NALEŻY...
                                  ZNAM SPORO TAKICH LUDZI KTÓRYM NIE OPŁACA SIĘ PRACOWAĆ ALE DO NARZEKANIA SĄ I-SI

Najlepsi dla władzy są ci co nie narzekają, nic nie mówią i zaakceptują wszystko. Nie ma z nimi żadnego problemu.

PROBLEMÓW MIASTA JEST 20TYS. TYLE ILE MIESZKAŃCÓW I TAK ZAWSZE BĘDZIE :)

Tak jest. I te 20 tyś. ocenia, czy władza sobie z większością tych problemów radzi.

ALE COŚ TAM PADA W TYM KOBYŁCZANINIE, SKORO JUŻ ZACZYNAJĄ JAKIŚ TEMAT TO ALBO NIECH MÓWIĄ KONKRETNIE Z SENSEM ALBO NIECH MILCZĄ I RAZ A PORZĄDNIE NIECH COŚ NAPISZĄ. PISZĄ ŻE SĄ ZA ROZWOJEM MIASTA A WSPOMNIANE KŁODY JUŻ WYJAŚNIAM.
                                  JESZCZE ZA NIM POWSTAŁO CH FOKUS - AFERA BYŁA ŻE DRZEWA SĄ NIE TAK ŚCIĘTE, BUDOWE PRZESUNIĘTO O CO NAJMNIEJ ROK. KOBYŁCZANIN SIĘ ROZPISYWAŁ W GAZETCE BO JESZCZE CHYBA NIE BYŁO WYDANIA INTERNETOWEGO. IDENTYCZNIE BYŁO Z PAWILONAMI PRZY ZSP3 - NAGONKA NA DRZEWA I BEZPIECZEŃSTWO DZIECI AŻ W KOŃCU UDAŁO SIĘ ZABLOKOWAĆ INWESTYCJĘ. Z NOWYM CENTRUM KOBYŁCZANIN TEŻ JUŻ OPISYWAŁ JAKIE TO NIEDOGODNOŚCI BĘDĄ ALE BUDOWA NA DOBRE NIE RUSZYŁA WIĘC WSZYSTKO PRZED TĄ GAZETĄ :)

To też Pana opinia, że nie ma tam konkretów. Uważam inaczej.
                                  Co do samego centrum Fokus. Miały tam powstać kręgle i obiecywano małym przedsiębiorcom, że nie będzie biedronki. Kręgli nie widać, a jest tylko kilka sklepów usługowych i właśnie biedronka. Reszta lokali stoi do wynajęcia. Co do samej biedronki na pewno mali przedsiębiorcy i ich rodziny są zachwyceni z jej obecności w okolicy. Szczególnie delikatesy na Królewskiej, gdzie zostały już tylko puste półki. Niech Pan pamięta, że zawsze są dwie strony medalu.

JAKA WALKA? GRUPA OBYWATELI SIĘ ZGŁOSIŁA DO BURMISTRZA, POWIEDZIAŁ OKI ZROBIMY
                                  I WIELKI LAMENT, GDYBY ODMÓWIŁ TAKŻE BY BYŁO "ALE" W STOSUNKU DO NIEGO. WIELKA WALKA HEHEHE

Z Pana postów wyczytałem tylko o walce o czołg w Wołominie. W mojej opinii to taka sama sytuacja.

Przykro mi, ale o pisowskim Wołominie, pomnikach, mydleniu oczu i innych takich z Panem nie porozmawiam, bo mnie to kompletnie nie obchodzi.

WOLĘ JEGO NIŻ BANDĘ MARUDERÓW

Wiem, bo to widać na każdym kroku po Pana propagandzie we wszystkich postach. Niepotrzebnie tylko Pan udawał, że burmistrz Pana denerwuje, bo się gryzie to z resztą.

BYŁO SPOTKANIE Z MIESZKAŃCAMI I WIDZIALEM ŻE BURMISTRZ I EKIPA JAKOŚ SIĘ WYBRONILI

To też Pana opinia.

RÓWNIEZ POZDRAWIAM SERDECZNIE ACZKOLWIEK ZASTANAWIA MNIE P. ADAMIE.ADAMOWICZU PO CO PAN ZMIENIA NICK I PISZE TO SAMO JAK NAWET PAN SIĘ NIE ODNIESIE DO TEGO CO JA NAPISAŁEM, PODOBNIE W WIESCIACH PODW. NA TEMAT B. DYREKTORA, TO SAMO I W TEJ SAMEJ KOLEJNOŚCI PAN ZARZUCA, DŁUG PUBLICZNY, ROZDMUCHANA ADMINISTRACJA ITP... AKURAT W TAMTEJ DYSKUSJI NIE BIORĘ UDZIAŁU ALE BRONI PAN ZE STEFANEM B. DYREKTORA ZWIĄZANEGO ADEKWATNIE Z EKIPĄ KOBYŁCZANINA, CZYLI JEST COŚ NA RZECZY...

Nie wiem o czym Pan mówi i w jakim Pan świecie żyje, ale wierzy mi Pan, że ludzi posiadających podobne zdanie jest znacznie więcej.

Pozdrawiam
                                  • mate604 Re: ciekawe gdzie wyparował mój poprzedni post... 15.04.14, 08:42
                                    Nic dodać, nic ująć, no chociaż może dla niezorientowanych przypomnę o co chodzi z tymi pawilonami przy zsp nr 3. Planowany sklep miał bardzo znacząco oddziaływać na sąsiednie działki (chociażby sąsiadom groziło notoryczne zalewanie przez wody opadowe) a właściciel nie kwapił się, żeby jakoś tym negatywnym skutkom przeciwdziałać. Postęp postępem, ale jeżeli w jego wyniku życie niektórych osób miało się zmienić w piekło to w takim razie pod walką z takim sklepem podpisuję się wszystkimi nogami, rękami i czółkami chociaż mieszkam daleko od niego.
                                  • magdajaw1979 Re: ciekawe gdzie wyparował mój poprzedni post... 15.04.14, 15:24
                                    P. rokerperejro88

"> Co do samego centrum Fokus. Miały tam powstać kręgle i obiecywano małym przedsi
                                    > ębiorcom, że nie będzie biedronki. Kręgli nie widać, a jest tylko kilka sklepów
                                    > usługowych i właśnie biedronka. Reszta lokali stoi do wynajęcia. Co do samej b
                                    > iedronki na pewno mali przedsiębiorcy i ich rodziny są zachwyceni z jej obecnoś
                                    > ci w okolicy. Szczególnie delikatesy na Królewskiej, gdzie zostały już tylko pu
                                    > ste półki. Niech Pan pamięta, że zawsze są dwie strony medalu.

Nie wiem skąd Pan jest ale chyba także ze Stefanówki, więc powinien Pan mieć rozeznanie.
                                    Co do CH Focus to od początku było wiadomo że ma powstać na dole sklep sieciowy, plotki były takie że Biedronka, Tesco, Kaufland lub Carrefour Express, owszem była mowa i o kręgielni ale pierwsze słyszę że nie miało by tam być dużego sklepu. Od samego początku było o tym głośno
                                    Co do samych Delikatesów to one już plajtowały od dawna, nawet im zapiekanki nie pomogły a plajtowały z powodu faktu coraz większej mobilności mieszkańców [własne samochody] i duża rzesza młodych ludzi od dawna robiło hurtowe zakupy w marketach w Warszawie lub Tesco i Kauflandzie w Wołominie bądź jedynej w okolicy zapchanej Biedronce w Zielonce. I raczej bym nie usprawiedliwiała plajtą że to winna Biedronka. Inną kwestią jest że starsi mieszkańcy okolic robiący zakupy powymierali, lub sa na tyle schorowani że sami zakupów nie robią. Ja natomiast w ostatnim czasie kupuję sporadycznie w spożywczym, bo od razu z boku można opłacić rachunki, kupić świeże mięso w 2 mięsnych jak i też warzywa. Ceny w spożywczym są bardzo wysokie i nie żadko specjalnie chodzę do Biedronki. A tak naprawdę to sklep 24h przyczynił się do upadku delikatesów które sprzedawały sporo piwa i papierosów i taka jest prawda, bo rozmawiałam z tym Panem z Królewskiej niejednokrotnie jak czasami coś kupowałam, bo miałam tam najbliżej ale i też najrzadziej tam zaglądałam, tylko wtedy jak mi coś zabrakło. A sklep niestety znajdował się na uboczu i najwięcej klientów mieli w niedziele wracających z Kościoła ale też szumu nie było. Do tego utrzymywali się handlem samochodami. Jedno i drugie razem się kręciło, handel samochodami podupadł i brat się wycofał ze sklepu.

Z resztą tematu nie będę dyskutowała bo nie jestem tak rozeznana jak Panowie w kobyłkowskiej polityce, ale pozwolę sobie przyznać rację p. Damykowi1 pod względem że jednak najbardziej narzekają Ci co nic nie robią.
                                    • rokerperejro88 Re: ciekawe gdzie wyparował mój poprzedni post... 15.04.14, 15:51
                                      Nie wiem skąd Pan jest ale chyba także ze Stefanówki, więc powinien Pan mieć rozeznanie.
                                      Co do CH Focus to od początku było wiadomo że ma powstać na dole sklep sieciowy, plotki były takie że Biedronka, Tesco, Kaufland lub Carrefour Express, owszem była mowa i o kręgielni ale pierwsze słyszę że nie miało by tam być dużego sklepu. Od samego początku było o tym głośno. Co do samych Delikatesów to one już plajtowały od dawna, nawet im zapiekanki nie pomogły a plajtowały z powodu faktu coraz większej mobilności mieszkańców [własne samochody] i duża rzesza młodych ludzi od dawna robiło hurtowe zakupy w marketach w Warszawie lub Tesco i Kauflandzie w Wołominie bądź jedynej w okolicy
                                      zapchanej Biedronce w Zielonce. I raczej bym nie usprawiedliwiała plajtą że to winna Biedronka. Inną kwestią jest że starsi mieszkańcy okolic robiący zakupy powymierali, lub sa na tyle schorowani że sami zakupów nie robią. Ja natomiast w ostatnim czasie kupuję sporadycznie w spożywczym, bo od razu z boku można opłacić rachunki, kupić świeże mięso w 2 mięsnych jak i też warzywa. Ceny w spożywczym są bardzo wysokie i nie żadko specjalnie chodzę do Biedronki. A tak naprawdę to sklep 24h przyczynił się do upadku delikatesów które sprzedawały sporo piwa i papierosów i taka jest prawda, bo rozmawiałam z tym Panem z Królewskiej niejednokrotnie jak czasami coś kupowałam, bo miałam tam najbliżej ale i też najrzadziej tam zaglądałam, tylko wtedy jak mi coś zabrakło. A sklep niestety znajdował się na uboczu i najwięcej klientów mieli w niedziele wracających z Kościoła ale też szumu nie było. Do tego utrzymywali się handlem samochodami. Jedno i
                                      drugie razem się kręciło, handel samochodami podupadł i brat się wycofał ze sklepu.
                                      --------------------------------------------------------------------------
                                      Znam jednego przedsiębiorcę, który z tego co mi wiadomo osobiście pytał się czy w tym budynku będzie biedronka, bo bał się o swój interes. Otrzymał w Urzędzie Miasta odpowiedź, że na pewno nie. Być może Pani miała już jakieś świeższe plotki, kiedy było już o tym wiadomo.

Jestem przekonany, ze delikatesom biedronka też nie pomogła, ale skoro Pani ma takie informacje to pewnie inne czynniki również pomogły.
                                      Tak czy siak proszę oprócz Pana w delikatesach spytać wszystkich lokalnych przedsiębiorców, jaki wpływ na ich życie ma pobudowanie tego molocha, który rzekomo jest przedstawiany jako wielki plus naszego miasta.
                                      Wiadomo, że ludzie pójdą kupować tam i zaoszczędza trochę, bo jest taniej, ale na dłuższą metę zabijamy rodzime, małe kobyłkowskie firmy. Takie rzeczy trzeba mieć na uwadze, a nie cieszyć się tylko z tego, że Kobyłka się "rozwija", bo ktoś pobudował pseudo centrum handlowe, które nie oferuje nic oprócz tanich produktów spożywczych.
                                      ------------------------------------------------------------------------
                                      • magdajaw1979 Re: ciekawe gdzie wyparował mój poprzedni post... 16.04.14, 10:34
                                        Drogi Panie rokerperejro88 napisał(a):

Nie wiem gdzie Pana chowano ani czym się Pan na codzień zajmuje ale widzę u Pana brak perspektyw na rozwój. Co do samej Biedronki, pragnę Panu przypomnieć że takie sieciowki zaczęły powstawać po komunie a za komuny istniały na zachodzie UE, USA tak więc było kwestią czasu gdy to powstanie. Czasy świetności gdzie przedsiębiorcy zajmujący się byle czym a zarabiali krocie były na początku lat 90tych a na końcu stulecia się skończyły. Przetrwali najsilniejsi.
                                        Natomiast brak zgody na takie obiekty nic dobrego nie przyniesie, bo ci co mają się zaopatrzyć w Kobyłce, zrobią to w Wołominie, bądź Zielonce a u lokalnych przedsiebiorców tylko zaopatrzą się w potrzeby. jak pisałam poprzednio, nie porównujmy poprzednich dziesięcioleci jak ludzie do pracy chodzili na piechotę lub jeździli rowerem, dzisiejszy spory procent emerytów jest także zmotoryzowanych i woli zaopatrywać się w sieciówkach ze wzgledu na niższe ceny, tak więc wcześniej czy później małe sklepiki będą bardziej kulały bez względu czy w Kobyłce będą sieciówki, czy nie. A jak nie będzie to Kobyłka niestety zatrzyma się w rozwoju.

Ja w swoim poście nie uraziłam wspólnoty samorządowej, więc nie wiem czemu pan pisał że jest krytykowana wspólnota, nawet nie znam tych ludzi, aczkolwiek zmobilizlował mnie Pan do poszperania w internecie i postaram się krótko wypowiedzieć.

Skoro owa wspólnota zajmuje się opozycją i lekką ręką krytykuje samorząd sama będąc organizacją publiczną, niech także bierze pod uwagę że sama może być krytykowana.
                                        Widząc Pańskie podejście do obrony tejże wspólnoty, jak ona także takim tokiem myślenia się kieruje czyli Nie dla dużych firm, tylko tak dla małych przedsiebiorców to krótko mówiąc zaczynam się obawiać Panskiego ostatniego zdania do mnie "Strach że nadejdzie nowe?" Tak! Do tej pory nawet nie myslałam czy pójdę na wybory, ale nie chcę aby Kobyłka była wioską na tle innych miasteczek gdzie i w sąsiedztwie jak i dalej w małych miejscowościach mieszkańcy nie mają problemu w zaopatrywaniu się w sieciówkach.
                                        • rokerperejro88 Re: ciekawe gdzie wyparował mój poprzedni post... 16.04.14, 12:47
                                          Zacznę od Pana k.dworak12:

Przykro mi, że Pan odebrał tak emocjonalnie mój post. Nie miałem tego na celu. Zapewniam, że się nie popłakałem i nie poszedłem do piaskownicy. Zapewniam też, że można ze mną spokojnie porozmawiać i to właśnie czynię. Miło by było rozmawiać też na Pan, bo się nie znamy, ale jeśli Pan nie potrafi to trudno.
                                          Nigdzie nie zaatakowałem Pani Magdy a wypowiedź na temat Wspólnoty nie była kierowana bezpośrednio do niej, co można było wydedukować po moich poprzednich postach i co tam pisałem. Być może Pan nie czytał. O sklepach sieciowych pozwolę sobie odpowiedzieć dalej.
                                          Pozdrawiam
                                          -------------------------------------------------------------------
                                          Droga Pani magdajaw1979:

Na słowo "rozwój" można się zapatrywać różnie.

Doskonale sobie zdaję sprawę, że sieciówki powstają jak grzyby po deszczu. Biedronek w okolicy mam już tyle, że mógłbym samochodem w godzinę objechać chyba cztery, albo i pięć, bo straciłem rachubę. Nie wspominam już o kauflandzie, lidlu czy i innym tesco. Jestem przekonany, że w przyszłości powstaną kolejne, wykaszając następne małe sklepy.

Doskonale sobie również zdaję sprawę, że to proces niestety nieunikniony nie tylko w Kobyłce, ale w całym kraju. Jednak pomińmy to.
                                          Ja po prostu daleki jestem od nazywania tego centrum rozwojowym sukcesem jak to jest sugerowane, bo to patrzenie zdecydowanie krótkowzroczne.
                                          Zwracam tylko uwagę na problem, że o sile gospodarczej miasta stanowią głównie mali i średni, lokalni przedsiębiorcy, a nie sieciówki, które znając życie kombinują jak tu tylko zapłacić najmniejszy podatek przy naszym dziurawym systemie prawnym.
                                          Przypomnę też w tym miejscu, że Biedronka przy Stacji Kobyłka - Ossów doprowadziła do upadku dwóch okolicznych sklepów spożywczych. Teraz upadły delikatesy w okolicy ronda. Będą następne ofiary które tej konkurencji nie wytrzymają? Tego nie wiem, bo ludzie jakoś walczą, ale podejrzewam, że lekko nie mają.

Oczywiście to kwestia wyboru, gdzie kto zaopatruje się w produkty żywnościowe. Inna sprawa, że faktycznie większość wybierze tam, gdzie jest taniej, bo taki niestety mamy trend w kraju, a małe działalności gospodarcze ledwo wiążą koniec z końcem. W mojej opinii ciężko to nazwać rozwojem, ale zaznaczam, że to tylko moja opinia i każdy może mieć odmienną.
                                          --------------------------------------------------------------------
                                          Idąc dalej. Ja też Pani powiem, że z wielkim entuzjazmem zapatrywałem się na to centrum. Myślałem, że faktycznie zostanie tam zrealizowany genialny pomysł dla młodych, czyli kręgle i centrum rozrywki na piętrze. Wtedy i tę biedronkę bym jakoś przebolał, bo suma sumarum to by był faktycznie krok do przodu. Na szumnych plotkach się niestety skończyło. Srogo się zawiodłem się, jak i wielu innych.

Są tam bowiem raptem 3 sklepy ubraniowe,"rozwojowa" biedronka i kilkanaście pustych lokali...
                                          --------------------------------------------------------------------
                                          Proszę Pani. Oczywiście, że tak. Każdy krytykując naraża się na krytykę. Odniosłem się tylko do zdania, że najwięcej narzekają ci co nic nie robią, co powtarza się jak mantra w innych tematach na temat Wspólnoty. Po prostu tak mi się skojarzyło. Jeśli została Pani urażona jak to sugeruje Pan k.dworak12 to najmocniej Panią przepraszam.

Wspomniałem o ogólnym trendzie jaki tu panuje, choćby właśnie w tym temacie w którym aktualnie piszemy wszyscy offtopic. Jest pytanie użytkownika forum do Wspólnoty na temat wizerunku miasta. W odpowiedzi pojawia się napędzana krytyka nie na temat w sytuacji, gdy NIKT ze Wspólnoty nawet nie poruszył tematu. Czy to o czymś nie świadczy?
                                          Zresztą niech Pani przejrzy kilka tematów i sama oceni i wyrobi sobie własne zdanie, próbując być obiektywną. Poza tym cieszę się, że poczyta Pani na temat działań innych.

"Widząc Pańskie podejście do obrony tejże wspólnoty, jak ona także takim tokiem myślenia się kieruje czyli Nie dla dużych firm, tylko tak dla małych przedsiebiorców to krótko mówiąc zaczynam się obawiać Panskiego ostatniego zdania do mnie "Strach że nadejdzie nowe?" Tak! Do tej pory nawet nie myslałam czy pójdę na wybory, ale nie chcę aby Kobyłka była wioską na tle innych miasteczek gdzie i w sąsiedztwie jak i dalej w małych miejscowościach mieszkańcy nie mają problemu w zaopatrywaniu się w sieciówkach."

Nie bronię, a zwracam uwagę, jak Wspólnota jest tutaj mieszana z błotem, a ocena działań władzy marginalizowana. To swego rodzaju technika straszenia nowym, gdzie odwracamy kota ogonem, bo opozycja (która od tego przecież jest) nie może wypowiadać się na temat działań władzy a krytykuje się nagminnie opozycję. Mało tego! Opozycja nie musi wypowiadać się w ogóle, bo są osoby, które i tak odpowiednio ją opiszą. Ten temat jest dobitnym przykładem.

To Pani sugeruje, że Wspólnota jest przeciwko dużym firmom. Ja nie widziałem ich żadnego programu wyborczego. Zresztą przecież tylko wypowiadałem się na temat sieciówek a nie dużych firm, których wszelkie, korzystne dla miasta inwestycje jak najbardziej popieram.

Brzmi to jakby dla Pani sukcesem było to, że w Kobyłce udało się pobudować sieciówkę (zamiast centrum rozrywki) w postaci biedronki i dzięki temu miasto nie jest wioską, bo ludzie nie muszą przejechać 15 minut samochodem do innego "molocha". Przyznam, że ciekawe podejście.

Pozdrawiam Panią serdecznie i dziękuję za konkretne argumenty i merytoryczną dyskusję.

• damyk1 Re: ciekawe gdzie wyparował mój poprzedni post... 16.04.14, 13:17
                                            Panie rokerperejro88...
                                            A jak tak sobie czytam i czytam, bo miałem już nie wtrącać się w tą dyskusję ale nie wytrzymymałem ;)
                                            Tak sie zastanwiam czy może plany właściciela nie obejmowały tej kręgielni, ale z tego co mi wiadomo jest to w pewnym sensie deweloper budujący bydynki pod obiekty usługowe. Na wylocie z Zielonki też stoi jego nowy jeszcze nie wynajęty budynek chyba "kometa" w Radzyminie jest jego budynek "Park Radzymin" czy coś takiego, sklep Społem który upadł przy Wichrze i teraz jest wyremontowany także należy do tego samego człowieka i być może kręgielnia nie wypaliła... Tak tylko odnośnie tej kręgielni. Jak ma Pan pomysł to można wynająć od niego lokal za 6tys./mc/m2 i możemy zbudować kręgielnie.
                                            Tak tylko napisałem bo już weszliśmy na tego focusa.
                                            Panie rokerperejro88 ja nie mieszam wspólnoty z bagnem, nie zazdroszczę im, nie wiem ile Pan moich postów przeczytał ale pisałem także że dałbym im szansę, niestety po ostatnich publikacjach rozczarowałem się nimi. I jak podkreślam, wypowiadam się w swoim toku myślenia, to że Pan nie zgadza się z polityką obecnego Burmistrza, to ja nie sugeruję że Pan go opluwa i miesza z błotem, poprostu Pan wyraża opinię swojego poglądu, ja swoją i o to chodzi, bo mamy demokrację i możemy dyskutować a to jest dyskusja.
                                            Chciałbym aby przyszedł ktoś młody, pełen werwy, otwarty na rozwój miasta i nie związany z żadną opcją polityczną ale skoro nie widzę takiej osoby a widzę to co wyprawia Kobyłczanin, widzę że są takie osoby ale związane ze wspólnotą której dzialania widzimy w Wołominie, bądź w Warszawie obawiam się że Ci starzy wyjadacze jak Rytel, Uściński który nic nie robi konkretnego dla Wołomina położą łapę na swoich młodych wilkach i będą to stracone lata. Moje zdanie wywodzi się z obserwacji paruletniej jak działają partie i samorządy, swoim małym kroczkiem postępują tak jak ich przywódcy. Ale to temat rzeka...
                                            Pozdrawiam
                                            • rokerperejro88 Re: ciekawe gdzie wyparował mój poprzedni post... 16.04.14, 14:00
                                              "A jak tak sobie czytam i czytam, bo miałem już nie wtrącać się w tą dyskusję ale nie wytrzymymałem ;)"

Cieszę się, że jednak Pan się wypowiedział.

Co do Fokusa. Niestety nie dysponuję takimi pokaźnymi środkami, by otworzyć kręgielnię :)
                                              Natomiast na luzie dyskutuję o plusach i minusach Biedronki i o moich niespełnionych nadziejach na centrum rozrywki i kręgielni. Mam chyba do tego prawo.

Zacznijmy jednak od tego, że nigdzie nie napisałem o tym, że kogokolwiek popieram. Nie spodobało mi się głównie to, że pisze Pan w tym temacie głównie samą krytykę, kiedy pytanie było kierowane do przedstawiciela Wspólnoty, a nie do Pana.
                                              Podobną tendencję zauważyłem w innych postach i na tym zbudowałem moją ogólną opinię.
                                              Wywodzi się to z przedstawionego przez Pana światopoglądu, więc tak jak Pan wspominał mamy demokrację, więc może Pan pisać, tak samo jak może pisać każdy.

Pisze Pan, że nowa władza może w przyszłości przesiąknąć starymi wołomińskimi wygami i nic nie robić. Ktoś inny równie dobrze może napisać, że nie jest usatysfakcjonowany działaniami obecnego burmistrza, więc chce zmian. Pan dalej napisze, że nie ma na kogo zmienić. Ktoś inny może mieć odmienną opinię. Na tym polega dyskusja, więc niech każdy sam oceni co woli bardziej.

Jednak zaznaczam, że jeśli pytanie założyciela tematu jest właśnie do Wspólnoty to proszę ewentualnie na drugi raz dać szansę im się merytorycznie wypowiedzieć, a nie wychodzić przed szereg z wieloma postami, że oni się do niczego nie nadają a władze by podołały.

Również pozdrawiam

• k.dworak12 Re: ciekawe gdzie wyparował mój poprzedni post... 16.04.14, 10:55
                                        Ja wiedziałem także o dużym sklepie zanim ogrodzono teren pod budowę. A może ten przedsiębiorca poprostu obwinia Biedronkę za to że upadł? Jakoś inne sklepy w Kobyłce funkcjonują. A to że na przestrzeni ostatnich lat został tylko jeden Społem na Boh Ossowa to też wina Biedronki która powstała kilka lat po upadku sieci Społem?
                                        Pozatym człowieku z Tobą nie można spokojnie rozmawiać bo odpowiedzią do poprzedniczki zachowałeś się jakbyś rzucił zabawkami w piaskownicy i się popłakał.
                                        Kobieta nawet nie weszła na temat wspólnoty, tylko odniosła się do tematu Biedronki a Ty w jej poście piszesz że wszyscy krytykują wspólnotę.
    • figabe Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 29.03.14, 10:08
      Wspólnota pisała że ma szerokie plany co do rozwoju miasta
      www.kobylczanin.pl/nasz-koby%C5%82czanin/23-nr-2/147-nadejdzie-ten-dzie%C5%84.html
      Przeczytaj ten artykuł. Z samych podatkow jakie mamy pieniądze, a co siedzieje w Kobylce? Nic!
      Na co się rozchodzą te pieniadze?
      • kobylkowiec82 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 29.03.14, 14:02
        DZIĘKI....w koncu jakiś merytoryczny głos w dyskusji, tylko ciągle za mało konkretów jak dla mnie. A kwestia przyszłego wygladu i estetyki miasta jest dla mnie bardzo ważna. pozdrawiam
    • kobylkowiec82 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 18.04.14, 11:01
      w najnowszym numerze "fakty.wwl" jest wywiad z Hubertem Gniadowiczem jako kandydatem na burmistrza Kobyłki... nie jestem uprzedzony do jego osoby i od razu nie chcę go sskreślać, ale to bezustanne "lanie przez niego wody" na łamach prasy, zero KONKRETNYCH propozycji na wielkie zmiany w naszym mieście, mówienie ogólnikami jest już po prostu dla mnie drażniące i denerwujące. I proszę was : nie zasłaniajcie się głupim gadaniem, że na konkrety przyjdzie czas dopiero w kapmanii wyborczej, "że jest na to jeszcze zdecydowanie za wcześnie"... bo jeśli tak jest to dowód na to, że temu Panu i jego środowisku politycznemu zależy tylko i wyłącznie na władzy i stołku. A może "Kobylkowska Wspolnota Samorządowa" po prostu, najzwyczajniej na świecie nie ma ŻADNEJ ambitnej wizjo dotyczącej zmian w przestrzeni miejskiej, inwestycji itp. ...

Jedyne konkrety, które już zresztą wielkrotnie zdołał podać na łamach prasy Pan Gniadowicz to:
      -szkoła w Nadarzynie
      -kanalizacja deszczowa
      -poprawa służby zdrowia

jak dla kogoś jest to ambitny plan na rozwój naszego miasteczka.... to szczerze gratuluję :/
      • kobylkowiec82 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 18.04.14, 16:48
        jak ktoś jest zainteresowany wywiadem z Panem Gniadowiczem to podaję linka...początek na pierwszej stronie, a dokończenie rozmowy na dziesiatej:

fakty.wwl.pl/images/stories/279/279.pdf
      • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 18.04.14, 17:14
        A lanie wody przez Roberta Roguskiego Pana nie drażni i nie denerwuje?

Trudno człowiek, który dopiero co decyduje się na kandydowanie ma przedstawić w swoim pierwszym wywiadzie cały program wyborczy. W mojej opinii wypadł bardzo dobrze. Już sam fakt, że świeżak chce debaty z obecnym, obytym we władzy burmistrzem świadczy o tym, że będzie mocnym konkurentem dla obecnej władzy. Ciekaw jestem strasznie, czy burmistrz na taką się zdecyduje.
        Przypominam - 7 miesięcy do wyborów. Myślę, że z biegiem czasu wyborcy dowiedzą się dużo dużo więcej.
        --------------------------------------------------------
        Zatem podyskutujmy i odwróćmy kota ogonem. Mówi Pan, że nowi nie oferują nic konkretnego, raptem po jednym wywiadzie "nowych" w niszowej gazetce.

Pan mi zatem powie co przez całe 8 lat rządzenia zrobił burmistrz Roguski i czym Pana tak urzekł w tym roku wyborczym.
        Proszę konkretnie (tylko konkretnie) szczegółowo wypisać mi wszystkie inwestycje i te działania, które na dzień dzisiejszy poprawiły tak ważny dla Pana wizerunek miasta i życie mieszkańców. Tylko Pan mi nie wypisuje jakiś obietnic z kosmosu typu park za parę lat, dorożki konnej, albo piękne pociągi, bo jakoś tego nie widziałem.

Może mnie Pan przekona i uznam, że jednak nie warto dać w końcu szansy komuś innemu, bo burmistrz rzeczywiście dobrze wykorzystuje pieniądze publiczne, a nie przejada jak to można wyczytać w wielu lokalnych artykułach.
        • closh Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 18.04.14, 20:08
          Ok. Radzie wątek zamknąć bo wyborców wam raczej nie przystworzy ten styl. Prośba o przemyślenie między innymi wypowiedzi Damyka i kobylkowca i powrót z jakimiś pomysłami i skąd na nie wziąść pieniądze.

Pozdrawiam
      • damyk1 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 19.04.14, 14:45
        kobylkowiec82 napisał:

> Jedyne konkrety, które już zresztą wielkrotnie zdołał podać na łamach prasy Pan
        > Gniadowicz to:
        > -szkoła w Nadarzynie

JEST NIŻ DEMOGRAFICZNY NIE TYLKO W PL ALE W CAŁEJ EUROPIE SZKOŁY SĄ LIKWIDOWANE - ŚWIETNY ARGUMENT...

> -kanalizacja deszczowa

A ULICE O KTÓRYCH TUTAJ PARĘ OSÓB WALCZY, BO IM ZAWIESZENIA ODPADAJĄ W SAMOCHODACH???

> -poprawa służby zdrowia

TO NAWET W MINISTERSTWIE ZDROWIA P. GNIADOWICZ ZADZIAŁA???

> jak dla kogoś jest to ambitny plan na rozwój naszego miasteczka.... to szczerze
        > gratuluję :/

ZGADZAM SIĘ
        • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 19.04.14, 15:22
          "Ok. Radzie wątek zamknąć bo wyborców wam raczej nie przystworzy ten styl. Prośba o przemyślenie między innymi wypowiedzi Damyka i kobylkowca i powrót z jakimiś pomysłami i skąd na nie wziąść pieniądze.
          Pozdrawiam"

Nie bardzo rozumiem. Czyżby to forum było od pozyskiwania wyborców?

JEST NIŻ DEMOGRAFICZNY NIE TYLKO W PL ALE W CAŁEJ EUROPIE SZKOŁY SĄ LIKWIDOWANE - ŚWIETNY ARGUMENT...

W całej Europie i w Polsce też! Pana argument też jest świetny. Troszkę nietrafiony, z racji tego, że burmistrz na każdym kroku wychwala Kobyłkę, że u nas jest wyż demograficzny. Jest to nawet wg obecnej władzy powód podwojenia za rządów burmistrza liczby urzędników, zatrudnienia nowego zastępcy, bo Kobyłka ma 20000 mieszkańców i jest to idealny argument na kulejącą służbę zdrowia i brak przedszkoli - bo ludzi w Kobyłce przecież z każdym rokiem coraz więcej.

A ULICE O KTÓRYCH TUTAJ PARĘ OSÓB WALCZY, BO IM ZAWIESZENIA ODPADAJĄ W SAMOCHODACH???

Nowy burmistrz na pewno nie będzie budował ulic, tylko postawi na kocie łby. To, że trzeba dbać o ulice jest tak oczywiste, że niech się Pan nie ośmiesza.

TO NAWET W MINISTERSTWIE ZDROWIA P. GNIADOWICZ ZADZIAŁA???

Lepiej jest cały czas tłumaczyć, że jest źle, bo nic się nie da zrobić.

Troszkę zaczynam mieć wrażenie, że tracę czas na tym forum. Liczyłem na jakąś merytoryczną dyskusję, ale chyba będzie ciężko.

Pozdrawiam
          • closh Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 19.04.14, 16:49
            Jakby nie te forum to być może o was bym nic nie wiedział. Teraz coś wiem ;) i z każdym postem wyrabiam sobie mocniejsze zdanie.
            • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 23.04.14, 08:24
              closh napisał:
              "Jakby nie te forum to być może o was bym nic nie wiedział. Teraz coś wiem ;) i
              z każdym postem wyrabiam sobie mocniejsze zdanie."

Warto jest wiedzieć co mają do zaoferowania wszyscy kandydaci do władzy.

Z tego co mi wiadomo o działaniach Wspólnoty można się dowiedzieć na tych facebookach:
              www.facebook.com/kobylczanin
              www.facebook.com/wspolnotakobylka

Zachęcam do zapoznania się w wolnej chwili i wyrobienia własnej niepodyktowanej przez innych opinii.

Pozdrawiam
              • k.dworak12 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 28.04.14, 17:38
                rokerperejro88 napisał(a):

> Warto jest wiedzieć co mają do zaoferowania wszyscy kandydaci do władzy.
                >
                > Z tego co mi wiadomo o działaniach Wspólnoty można się dowiedzieć na tych faceb
                > ookach:
                > www.facebook.com/kobylczanin
                > www.facebook.com/wspolnotakobylka
                >
                > Zachęcam do zapoznania się w wolnej chwili i wyrobienia własnej niepodyktowanej
                > przez innych opinii.
                >
                > Pozdrawiam

Ja się zapoznałem. Kobylczanin, koncerty w Bazylice linki ze skargami i linki z kobylkowotoiowo jak to u nas zle oraz wyrwane linki z youtubee.

Wspólnota, ładne fotki z odsłonięcia pomnika JP II i inne ładne fotki :-)
                Szczerze nic się nie dowiedziałem.
    • kobylkowiec82 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 27.04.14, 10:09
      ...a może w końcu ktoś ze Wspólnoty Samorządowej-Kobyłka by się wypowiedział konkretnie na zadane w pierwszym poście pytanie? Myslę, że to rozjaśniłoby trochę sytuację...
    • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 29.04.14, 23:35
      "...a może w końcu ktoś ze Wspólnoty Samorządowej-Kobyłka by się wypowiedział konkretnie na zadane w pierwszym poście pytanie? Myslę, że to rozjaśniłoby trochę sytuację..."

Jeśli Panu tak bardzo zależy to proponuję spytać się na którymś z podanych wyżej facebooków lub po prostu napisać do nich wiadomość. Być może ktoś ze Wspólnoty zraził się opisaną przeze mnie w tym temacie ewidentną agitacją obecnych władz i na siłę udowadnianiem, że Wspólnota nie ma nic sensownego do zaoferowania. Niemniej jeśli Pan zada tam swoje pytania to myślę, że Panu odpowiedzą. Warto spróbować.

"Ja się zapoznałem. Kobylczanin, koncerty w Bazylice linki ze skargami i linki z kobylkowotoiowo jak to u nas zle oraz wyrwane linki z youtubee.

Wspólnota, ładne fotki z odsłonięcia pomnika JP II i inne ładne fotki :-)
      Szczerze nic się nie dowiedziałem."

Poważnie nic? Tematy "jak to u nas źle" nie są wyssane z palca. Można się naprawdę wiele ciekawego dowiedzieć o "sukcesach" obecnych władz, czym raczej się na codzień nie pochwalą na swoim fejsiku.
      Co do wydarzeń to raczej logiczne, że muszą coś organizować. Sęk w tym, że Wspólnota te wydarzenia robi za pieniądze własne, a nie pieniądze z naszych podatków. Mają do tego pełne prawo i chwała im za to, że coś się w mieście dzieje.
      Natomiast zdjęcia można spotkać wszędzie. Wiadomo, że trzeba się promować w roku wyborczym, więc każdy sensowny kandydat będzie to robił czy tego chcemy czy nie.

Tak dla kontrastu: Ja z tego forum i tego tematu dowiedziałem się mniej więcej tego typu rzeczy o naprawdę pozytywnych działaniach wizerunkowych i ogólnych obecnych władz:

"Pędzi kobyła historii,
      błyska stulecie-semafor.
      temu miastu nie trzeba glorii,
      nie trzeba szumnych metafor.

Potrzebny jest zaś przewodnik,
      którym jest ON:
      przyjaciel i miasta ratownik -
      Roguski - słowo jak dzwon!"

I to by było chyba na tyle "konkretów".

Pozdrawiam

• k.dworak12 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 30.04.14, 09:24
        Przecież to Ty wypomniałes innemu userowi o walce z pomnikami a teraz twierdzisz że jest o.k.? Jak sobie wspólnota przy wspomnianym przez Ciebie pomniku porobiła foty to teraz pomnik o.k?
        Na kobylkowotoiowo piszą ciągle dwaj panowie, jeden bo tak ma i lubi szperać w dokumentacji a zawsze i wszędzie coś wyjdzie niezaleznie kto by rzadził, drugi bo mu odmówiono miejsca na jego "muzeum" w MOK bo jakby był dyrektorem Pan który już kiedyś był i teraz jest we wspólnocie to byłoby wspaniale...
        Skoro twierdzisz że mieszkańcy powinni wiedzieć o nieprawidłowościach w Kobyłce to niech też wiedzą co robi wspólnota, co to za wspólnota...
        • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 30.04.14, 10:18
          "Przecież to Ty wypomniałes innemu userowi o walce z pomnikami a teraz twierdzisz że jest o.k.? Jak sobie wspólnota przy wspomnianym przez Ciebie pomniku porobiła foty to teraz pomnik o.k?"

Dobrze, że chociaż "Ty" i "Ciebie" z dużej litery :)
          Pan powinien dokładniej czytać. Nie przypominam sobie, abym pisał, że szeroko pojęta polityka pomników jest dla mnie "o.k.", jak to Pan sugeruje.
          Pamiętam jedynie, że odniosłem się do wypowiedzi innego użytkownika, który pisał o walce o pomniki w Wołominie i że tamtejsze władze zajmują się TYLKO i WYŁĄCZNIE tym. Wskazałem, że u nas też taka "polityka pomnikowa" istnieje i nigdzie nie napisałem, że ją popieram.
          Był tam Pan Gniadowicz. Był tam też przecież Pan Roguski. Obaj się promują i walczą o wyborców, więc to naturalna kolej rzeczy, a że na tle pomnika to już inna sprawa.

"Na kobylkowotoiowo piszą ciągle dwaj panowie, jeden bo tak ma i lubi szperać w dokumentacji a zawsze i wszędzie coś wyjdzie niezaleznie kto by rzadził, drugi bo mu odmówiono miejsca na jego "muzeum" w MOK bo jakby był dyrektorem Pan który już kiedyś był i teraz jest we wspólnocie to byłoby wspaniale...
          Skoro twierdzisz że mieszkańcy powinni wiedzieć o nieprawidłowościach w Kobyłce to niech też wiedzą co robi wspólnota, co to za wspólnota..."

Przypomnę tylko jedną rzecz: Wspólnota NIE RZĄDZIŁA. Niech mi Pan zatem wypisze nieprawidłowości, których się dopuścili, albo niech Pan zacznie o tym pisać artykuły. Z chęcią się zapoznam z jakimiś konkretami, a nie tylko straszeniem nowym i laniem wody jak dotychczas.

Wspólnota obecnie oferuje alternatywę dla obecnych rządów, a jakie one są to niech każdy sam oceni. Chwała tym ludziom co piszą te artykuły, ponieważ przeciętny Kobyłczanin ma pojęcie co się dzieje za jego plecami. Inaczej każdy ulegałby wyłącznie euforii PR-owej polityki wizerunkowej, na którą na szczęście coraz mniej osób się godzi.

Mało Panu na temat Wspólnoty?
          Również proponuję zadać nurtujące Pana pytania na ich facebooku. Wtedy być może Pan się więcej dowie. Czasu do wyborów jeszcze jest mnóstwo. Dla przypomnienia:

www.facebook.com/kobylczanin
          www.facebook.com/wspolnotakobylka
          Pozdrawiam
        • adam.adamowicz Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 01.05.14, 07:20
          Panie k.dworak12 - budżet miasta Kobyłka to są nasze mieszkańców i zarazem podatników pieniądze, przedstawione przez kobylkowotoiowo dokumenty urzędowe ukazują w całej pełni "dbałość" tej ekipy o publiczne pieniądze,ręce po prostu opadają.Trzeba rozróżnić panie k.dworak12,że WS nie jest finansowana z publicznych pieniędzy i jej działanie może się spodobać wyborcom lub nie,natomiast jawne marnotrawienie naszych publicznych pieniędzy przez tę ekipę (sowicie opłacaną) ,mieszkańcom miasta się nie podoba.Nie pomoże w wytłumaczeniu braku gospodarności tych nieudolnych 8-letnich rządów w mieście,ani zatrudniony za nasze pieniądze pan od PR,ani poszerzany sztab prawników.Mediolanu z Kobyłki nie będzie, ani San Siro na Wichrze też
          • 11111 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 01.05.14, 11:55
            > Trzeba rozróżnić panie k.dworak12, że WS nie jest finansowana z publicznych pieniędzy...

To oczywista nieprawda! Wielu z nich jest finansowanych z publicznych pieniędzy w sposób pośredni. Jedni są (aktualnymi lub byłymi) radnymi powiatowymi (Michalik, Bujalski) i pobierają sowite diety, inni zaś pracują w instytucjach samorządowych (Zbyszyński) gdzie mają niezłe pensje. Wielu pozostałych co prawda jeszcze nic z tego nie ma, ale z pewnością robią sobie nadzieje, że "coś im skapnie" jak tylko ich ludzie dojdą do władzy - etaty, zlecenia, zamówienia itp.
            • adam.adamowicz Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 01.05.14, 14:18
              WS jako stowarzyszenie nie jest finansowana z publicznych pieniędzy,idąc tokiem pańskiego rozumowania, to co pan powie o stowarzyszeniu Jeden Powiat,ci już mają skapnięte,ale liczą na więcej,czy tak ? Akurat wierchuszka tego stowarzyszenia obsadza wysokie stanowiska w UM Kobyłka i pobiera całkiem dobre pensje z naszego kobyłkowskiego budżetu,a niektórzy bidulki to jeszcze dorabiają na umowy zlecenia roznosząc decyzje podatkowe.Czy to jest prawda panie 11111 ?
              • 11111 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 01.05.14, 14:46
                Rozumiem, że to drobiazgowe wytykanie błędów i ostentacyjne okazywanie oburzenia wobec przypadków domniemanego braku zaradności, prywaty czy wręcz złej woli aktualnych władz ma na celu zasugerowanie, że "my jesteśmy inni" i że "my tak robić nie będziemy". Rzecz w tym, że póki będą u was ludzie ze starej gwardii (jak ci wymienieni wcześniej) oraz ich dawni współpracownicy to nikt w to nie uwierzy.
                • adam.adamowicz Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 01.05.14, 15:14
                  Nie jestem członkiem WS ,ani nawet sympatykiem,nie należę do starej gwardii,jestem długoletnim mieszkańcem Kobyłki. Rozumiem,że informacje podawane w prasie i na portalach,faktury,umowy zleceń są nieprawdziwe,chociaż oficjalnie uzyskane z UM -według Pana to drobiazgi-szkoda ,że za pieniądze podatnika
                  Młoda gwardia rządząca w Kobyłce jak widać świetnie sobie radzi,prawda.Wielkie brawa dla
                  Kobylkowotoiowo za upublicznienie mieszkańcom na co wydawane są ich pieniądze z podatków.
                  • damyk1 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 04.05.14, 08:05
                    adam.adamowicz napisał:

> Wielkie brawa dla
                    > Kobylkowotoiowo za upublicznienie mieszkańcom na co wydawane są ich pieniądze z
                    > podatków.

I jeszcze większe brawa za przejęcie inicjatywy Kobyłczanina, wykonali za Was dobrą robotę
                    • adam.adamowicz Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 04.05.14, 13:24
                      Proponuję utajnić wszystkie wydatki gminy,po co jacyś tam mieszkańcy mają wiedzieć na co idą publiczne pieniądze.Zatrudnić jeszcze kilku prawników,specjalistów od PR, trzeciego viceburmistrza i koniecznie nie zapomnieć o strefie kibica wszak niedługo będą mistrzostwa świata w piłce nożnej,w tym kontekście niezbędna też jest wizyta burmistrza z delegacją w Brazylii na stadionie Maracana w Rio de Janeiro.Mieszkańcy - podatnicy z wielką ochotą zapłacą bez mrugnięcia okiem.
                      • k.dworak12 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 04.05.14, 14:22
                        Przejdź się na spacer bo właśnie wybuchłeś człowieku. Jak masz rodzinę to współczuję im, jak nie masz rodziny to im nie współczuję
                        • figabe Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 04.05.14, 14:27
                          Damyk1, kobyłkowiec, k.dworak12,11111, swoimi postami utwierdzacie mnie że jesteście komuchami i bolszewikami. Ludzi prawdziwych Polaków mieszacie z błotem, dużo nie brakuje aby aktualny burmistrz sprzedał Kobyłkę Putinowi
                        • adam.adamowicz Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 04.05.14, 15:34
                          Panie k.dworak12 moja rodzina ma się całkiem dobrze,do wybuchu jeszcze mi wiele brakuje,natomiast co do spaceru, w naszym mieście jest to ryzykowne ze względu na fatalny stan chodników.
                          • k.dworak12 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 17.05.14, 11:34
                            adam.adamowicz napisał:

> Panie k.dworak12 moja rodzina ma się całkiem dobrze,do wybuchu jeszcze mi wiele
                            > brakuje,natomiast co do spaceru, w naszym mieście jest to ryzykowne ze względu
                            > na fatalny stan chodników.

To ciesz się Pan że wogóle są, bo w innych miastach nawet takiego luksusu nie mają.
                            A tak na poważnie jak nie ulice, to chodniki, jak nie chodniki to jakieś inne bzdety wymieniacie. Nawet jakby burmistrz zrobił wszystko cacy, to wtedy byście narzekali że jest za mało trawy w trawnikach...

• kobylkowiec82 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 04.05.14, 17:00
      skoro temat główny tego wątku nam się rozmył, to ja tez nie będę w tym miejscu gorszy i również go rozmyję...

po co "Kobyłkowskiej Wpólnocie" aż 3 strony w internecie na facebooku ją promujące i dotyczące właściwie tego samego?(czyli populistycznego promowania tejże wspólnoty)...? To jest dopiero nachalny PR !
      Mają na facebooku swoją stronę "Na miasto Kobyłka" a na niej koszmarny "herb" Kobyłki(jeden z tych które zostały odrzucone kiedy kształtowała się obecna obowiazująca forma aktualnego herbu)...ja się pytam po co to? Przecież to strasznie brzydkie i kiczowate !

i jeszcze jedno pytanie: po co im tyle fotek na wszystkich facebookowych stronach na tle odsłonięcia niedawnego popiersia św. Jana Pawła 2 w Kobyłce? Czyżby podświadomie wysyłali w ten sposób sygnał do mieszkańców, że to oni sie do tego głownie przyczynili?

i pytanie trzecie: czy doczekamy się kiedyś(nawet może być to w czasie kampanii) bardzo szczególowego planu działania i zmian w mieście jakie zechcą przeprowadzić po ewenentualnych-wygranych wyborach? Jak dla mnie Wspólnota to banda populistów. Nie miałem od początku o nich takiego zdania, ale dosłownie wszystko za tym przemawia. Jak nie potrafią rządzić AMBITNIE - to po jaka cholerę ta się rwą do samorządowego koryta??...pytanie retoryczne
      • closh Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 04.05.14, 21:37
        W tym o to momencie chciałbym polecić super stronę o Kobyłce. A raczej zbiór pomysłów na przyszłość.
        facebook.com/magiczna.kobylka?v=timeline&refsrc=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmagiczna.kobylka&_rdr
        Związek przedmówcy z tą stroną nie do ukrycia.

Tak trzymaj kobylkowiec, świetna robota :)

• rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 04.05.14, 23:17
        To zaczyna być już powoli zabawne. Strach przed nowym aż unosi się w powietrzu, a kilku użytkowników stara się jak może :)

Tak jak wspominałem nie bardzo mi się chce znowu z tym polemizować:

1. PR Wspólnoty be, a PR władzy ok. O tym już było.
        2. Straszenie przed polityką pomnikową, PiSem i Bóg wie czym. O tym już było.
        3. Straszenie przed dojściem do "koryta" nowej ekipy i ciągłe podnoszenie o braku konkretów Wspólnoty przy równoczesnym braku argumentów z drugiej strony. O tym już było.

Nuda.

Obejrzałem tego facebooka. Rzuciło mi się jedno zdanie w opisie: "(...) jak się ZMIENIA nasze miasto". Szczerze się uśmiałem po obejrzeniu tamtejszych wpisów w odniesieniu do tego opisu.

Powinno być: "Jak mogłoby się zmieniać nasze miasto".
        Widzę tutaj zasadniczą różnicę.
        Przy takiej kosmetycznej zmianie opisu stronę faktycznie można traktować jako forum ciekawych pomysłów do działań dla władzy. Z tym, że oni już swoje 8 lat mieli, a Pan kobylkowiec nie potrafił wymienić chociaż jednego znaczącego sukcesu wizerunkowego. Tak niestety jest. To jest tak prawdziwe, że aż smutne. PR-owe obiecanki cacanki i kilka kosmetycznych działań w roku wyborczym nic nie zmienią.

Szybkie pociągi, dorożki, parki, cuda techniki, barokowe kolumny, ambitne projekty. No ja nie mogę!
        Niech ta Kobyłka się przesadnie nie rozpędza, bo jeszcze pomyślę, że żyję w Nowym Jorku ;p

• closh Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 05.05.14, 19:32
          Jest to strona jak piszesz forum ciekawych pomysłów... Przy czym bez politycznych podtekstów, których proszę się nie doszukiwać. To nie jest strona żadnej partii :)

Kobyłkowiec ma dużo zapału co mi się osobiście bardzo podoba. A nawet można pozazdrościć, albo skrytykować ... Jak to lubi.
          • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 10.05.14, 02:26
            Ależ ja absolutnie nie krytykuję, ponieważ wiele z tych pomysłów bardzo mi się podoba.

Zaznaczam jednak, że w znakomitej większości są to pomysły i obietnice, a nie rzeczy, które zostały faktycznie zrobione. Opis "jak się zmienia nasze miasto" jest po prostu nietrafiony.

Mogę mieć tylko nadzieję, że strona faktycznie służy do przedstawiania ciekawych pomysłów, a nie pokazywaniu na siłę przeciętnemu Kobyłczaninowi jakie to nasze miasto jest wizerunkowo wspaniałe. W taki sposób polecam ją przeglądać i nie popadać w samozachwyt.

Zwracam każdemu uwagę, że na realizację poprawy wizerunku władza miała 8 lat. Czy podołała? Niech każdy sam oceni.
            • damyk1 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 10.05.14, 09:29
              > Zaznaczam jednak, że w znakomitej większości są to pomysły i obietnice, a nie r
              > zeczy, które zostały faktycznie zrobione. Opis "jak się zmienia nasze miasto" j
              > est po prostu nietrafiony.

Każdy normalny człowiek zdaje sobie sprawę że są to pomysły a Pański cytat jest wyrwany z kontekstu
              Oryginał brzmi tak
              "Baza oryginalnych pomysłów na uatrakcyjnienie miasta Kobyłka. Strona o tym - jak się zmienia nasze miasto... POLUB nas na Facebooku !!!"

A dopisek "Strona o tym jak się zmienia nasze miasto" ma na celu zamieszczanie informacji co w Kobyłce powstało.
              Każdy normalny wie o co chodzi a Pan się czepiasz aby się przyczepić i pokazać swoją "mądrość"

> Zwracam każdemu uwagę, że na realizację poprawy wizerunku władza miała 8 lat. C
              > zy podołała? Niech każdy sam oceni.

A ja zwracam Panu uwagę że podczas tych 8 lat powstała kanalizacja która zrujnowała budżet Kobyłki i żadna władza nie byłaby wstanie podołać jak się ma tak obciążony budżet.
              Podobne przykłady jak kanalizacja wyczyściła budżety innych gmin nie trzeba daleko szukać; Marki, Radzymin, Zielonka jak i Wołomin który łożył na Klembowy i inne gminy.
              Nie twierdzę że Burmistrz jest cool, bo być pewnie ktoś by coś zrobił lepiej, lub gorzej.

Dlaczego tak krytykujecie te 8 lat ale nic nie wspominacie o kanalizacji?
              Sami siejecie propagandę
              • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 10.05.14, 10:03
                Byłem już nieopanowanym pieniaczem, który atakuje post niewinnej kobiety, a teraz już przestałem być normalny, bo zauważam takie rzeczy. Mam przeprosić, że nie piszę wzniosłych wierszy i nie wychwalam jaki piękny jest burmistrz, tak jak użytkownik 11111?

Proszę Pana o konkretne źródła, ile przez te 8 lat z budżetu pochłonęła pieniędzy kanalizacja, bo nie bardzo wiem, gdzie szukać.
                Skoro Pan o tym wspomina to na pewno Pan wie i nie opiera swoich argumentów na pustych deklaracjach.
            • closh Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 10.05.14, 18:54
              Rozumiem, że można krytykować i często są do tego powody i dziękuję za umożliwienie poznania twojego spojrzenie.

Dziwi mnie tylko jak widzę cytaty i naciąganą ich interpretację. Nie zbyt profesjonalnie to wygląda.
              • anna_sroda Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 11.05.14, 07:48
                closh napisał:

> Rozumiem, że można krytykować i często są do tego powody i dziękuję za umożliwi
                > enie poznania twojego spojrzenie.
                >
                > Dziwi mnie tylko jak widzę cytaty i naciąganą ich interpretację. Nie zbyt profe
                > sjonalnie to wygląda.

Poprostu ten Pan próbuje się dowartościować i uważa że zjadł wszystkie umysły i jest najmądrzejszy. I będzie w to brnął bo zawsze jak mu przedstawisz jakiś konkretny argument to zawsze znajdzie punkt zaczepienia. Jak w poście powyżej na który nawet nie chce mi się odpisywać. Jak ktoś podał argument o kanalizacji, teraz pyta się ile kosztowała. Ale pomija fakt że tak jak autor postu napisał, większość gmin ma te same problemy. O tym już nie wspomniał.
    • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 11.05.14, 11:10
      "Rozumiem, że można krytykować i często są do tego powody i dziękuję za umożliwienie poznania twojego spojrzenie.

Dziwi mnie tylko jak widzę cytaty i naciąganą ich interpretację. Nie zbyt profesjonalnie to wygląda."

To ja dziękuję, że mogłem tutaj wyrazić swoje spojrzenie, mimo że znakomitej większości to się nie podoba. Nie krytykuję. Wyrażam swoją opinię, tak samo jak powyżej inni wyrażają swoją. Na tym polega dyskusja.

Czy się weźmie cały cytat, czy się weźmie jego część dalej to zdanie nie pasuje. Wystarczy spojrzeć na publikowane posty. Tak czy siak niech każdy sam to oceni. Ja tylko wyraziłem opinię, że nasze miasto wcale się tak nie zmienia, a ewentualnie mogłoby się tak zmieniać. Samej inicjatywy założyciela strony wcale nie neguję, a pochwalam.

"Poprostu ten Pan próbuje się dowartościować i uważa że zjadł wszystkie umysły i jest najmądrzejszy. I będzie w to brnął bo zawsze jak mu przedstawisz jakiś konkretny argument to zawsze znajdzie punkt zaczepienia. Jak w poście powyżej na który nawet nie chce mi się odpisywać. Jak ktoś podał argument o kanalizacji, teraz pyta się ile kosztowała. Ale pomija fakt że tak jak autor postu napisał, większość gmin ma te same problemy. O tym już nie wspomniał."

Dziękuję, że doceniła Pani moją mądrość. Naprawdę nie trzeba było.
      Widzi Pani. Często bywa tak, że jak się właśnie nie ma żadnych konkretnych argumentów to pozostaje tylko bezpośredni atak na daną osobę. Dlatego byłem już na tym forum pieniaczem, nienormalnym, a teraz zjadłem wszystkie rozumy i próbuję się dowartościować.

Pozwolę sobie przypomnieć, że wciąż czekam w tym temacie na wypisanie sukcesów wizerunkowych naszej władzy przez 8 lat ich rządów. W innym temacie czekam na sukcesy w polityce rodzinnej. Nie wydaje mi się, żebym się doczekał. Myślałem, że może po prostu tylko ja ich nie zauważam.

Widzi Pani. Merytoryczna dyskusja polega właśnie na wymianie argumentów. Sęk w tym, że jak ktoś się wypowiada to powinien swoje zdanie uzasadnić.
      Przepraszam najmocniej, że teraz śmiałem zapytać innego użytkownika, ile kosztuje nas kanalizacja, bo nie wiem. Wiem doskonale, że obciążyła budżet miasta, ale chciałbym się dowiedzieć konkretnie jak, na tle innych działań władzy. Wtedy ewentualnie mógłbym się zgodzić z tezą postawioną przez Pana damyka.

• k.dworak12 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 17.05.14, 12:12
        >
        > Pozwolę sobie przypomnieć, że wciąż czekam w tym temacie na wypisanie sukcesów
        > wizerunkowych naszej władzy przez 8 lat ich rządów. W innym temacie czekam na s
        > ukcesy w polityce rodzinnej. Nie wydaje mi się, żebym się doczekał. Myślałem, ż
        > e może po prostu tylko ja ich nie zauważam.

A na jakie Pan sukcesy czeka? Tak jak w Wołominie jak się ludziom gada ile dla nich władza robi, że rozbudowywuje kolej, S8 i już niedługo nie będzie problemów z korkami?
        Tak robią w Wołominie ale to wszystko finansuje Państwo...
        jak dla mnie mieszkańca Kobyłki z wieloletnim stażem a wcześniej Warszawiaka Kobyłka na tle innych miejscowości rozwija się systematycznie, ale niestety jest grupa osób umiejąca tylko narzekać. Jak nie ma w okolicy marketow to piszą że kobyłka stoi w miejscu, jak powstają to też źle bo zabijają sklepiki....
        Dziękuję za te sklepiki, ostatnio żona mnie wysłała po zakupy. Kupiłem 2 pizze, szprotki, ziemniaki, schab, surówkę, ketchup, ręczniki papierowe, hoop colę, papierosy i coś tam jeszcze i zapłaciłem ponad 70zł. a żona zdziwiona. Dlatego nie dziwię się że w Biedronce w Zielonce lub w Kauflandzie w Wołominie robiła zakupy kiedys.
        Co do sukcesów to jednak ok. 80% ulic jest utwardzonych, od zeszłego roku kilka ulic otrzymało nową nawierzchnię, kilka zostało z piasku doprowadzone do asfaltu bądź kostki brukowej, odnowiono Ośrodek Zdrowia, MOK, no i zrobiono kanalizację.
        Sam Pan dobrze wie że w Zielonce, Ząbkach, Markach, Radzyminie czy nawet w Wołominie tyle nie zrobiono. No w Ząbkach pobudowali basen a w Markach postawili lokomotywę.
        W ostatnich latach Kobyłka się bardzo rozrosła, wyprzedziła Zielonkę pod względem mieszkańców a porównywanie jej do Zabek czy też Marek graniczących z Warszawą gdzie Kobyłka graniczy z zasciankowym Wołominem nie ma większego sensu.
        Rozwój Kobyłki jest w dużej mierze uzależniony od Wołomina jako miasta powiatowego - miasta które od lat nawet nie tyle stoi co się cofa w rozwoju. W całym regionie mazowieckim wszystkie powiaty się rozrastają, modernizują nawet Mińsk a w Wołominie nawet nie mogą wywrzeć presji na rozbudowę DW634 bo mają inne ważniejsze sprawy jak czołg, jak jakieś śmieszne certyfikaty dla szkól i wiele innych ważniejszych pierdół

> Widzi Pani. Merytoryczna dyskusja polega właśnie na wymianie argumentów. Sęk w
        > tym, że jak ktoś się wypowiada to powinien swoje zdanie uzasadnić.
        > Przepraszam najmocniej, że teraz śmiałem zapytać innego użytkownika, ile kosztu
        > je nas kanalizacja, bo nie wiem. Wiem doskonale, że obciążyła budżet miasta, al
        > e chciałbym się dowiedzieć konkretnie jak, na tle innych działań władzy. Wtedy
        > ewentualnie mógłbym się zgodzić z tezą postawioną przez Pana damyka.

No właśnie, nie wie Pan ale wymaga Pan. Taką informację powinien Pan otrzymać w zapytaniu do UM
    • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 17.05.14, 17:49
      No proszę. Powoli zmierzamy do merytorycznej dyskusji i nawet przeszliśmy na Pan.

"A na jakie Pan sukcesy czeka? Tak jak w Wołominie jak się ludziom gada ile dla nich władza robi, że rozbudowywuje kolej, S8 i już niedługo nie będzie problemów z korkami?"

Czekałem do dzisiaj na wypisanie jakichkolwiek. W końcu ktoś się podjął, żeby mnie oświecić.
      Zacznijmy od tego, że ja oceniam władzę kompleksowo. Znam niektóre ich sukcesy i wiem jakie przedstawiają, a część ich porażek (nie wszystkie) wypisałem powyżej. Dalej uważam, że porażek jest zdecydowanie więcej niż sukcesów, dlatego daleki jestem od entuzjazmu jaki tu panuje. Jako mieszkaniec Kobyłki mam do tego pełne prawo i nie sprowadzałbym tego wyłącznie do: "co władze nie zrobią to ludzie będą narzekać".

Natomiast o Wołominie po raz kolejny wspominam już, że nie będę rozmawiał, bo tam nie mieszkam.

"Jak nie ma w okolicy marketow to piszą że kobyłka stoi w miejscu, jak powstają to też źle bo zabijają sklepiki....
      Dziękuję za te sklepiki, ostatnio żona mnie wysłała po zakupy. Kupiłem 2 pizze, szprotki, ziemniaki, schab, surówkę, ketchup, ręczniki papierowe, hoop colę, papierosy i coś tam jeszcze i zapłaciłem ponad 70zł. a żona zdziwiona. Dlatego nie dziwię się że w Biedronce w Zielonce lub w Kauflandzie w Wołominie robiła zakupy kiedys."

Pogląd na sieciówki przedstawiłem tam wyżej, więc też nie będę się powtarzał. Dalej uważam, że małe i średnie przedsiębiorstwa są siłą gospodarczą gminy i to się nie zmieni. Każdy ma prawo do własnego osądu.

"Co do sukcesów to jednak ok. 80% ulic jest utwardzonych, od zeszłego roku kilka ulic otrzymało nową nawierzchnię, kilka zostało z piasku doprowadzone do asfaltu bądź kostki brukowej, odnowiono Ośrodek Zdrowia, MOK, no i zrobiono kanalizację."

- aż 80% ulic utwardzonych?! Skąd te dane? Dodałby Pan tylko, że asfaltem z dziurami :)
      - z niektórymi ulicami zgoda. To jest jedna z rzeczy jakie władza faktycznie zrobiła. Z tym, że położenie asfaltu na kilku ulicach przez 8 lat dalej mnie nie przekonuje. To potrafiłby zrobić każdy. Tak czy siak tutaj faktycznie plus dla władzy.
      - odnowiony Ośrodek Zdrowia? Mam to szczęście, że rzadko choruję, więc się nie wypowiem. Nie wiem do końca jak Ośrodek Zdrowia funkcjonuje. Być może jest to sukces. Staram się nie wypowiadać na tematy, co do których nie mam 100% poparcia w merytoryczne argumenty.
      - MOK. Co z tego, że odnowiono jak znam mnóstwo negatywnych opinii na temat jego działania. O wielu można poczytać na konkurencyjnych forach kobyłkowskich. Zaznaczam też, że to moja opinia i być może w Państwa środowisku akurat MOK tętni życiem i jest rajem dla młodych.
      - kanalizacja - będzie na końcu wypowiedzi.

"Sam Pan dobrze wie że w Zielonce, Ząbkach, Markach, Radzyminie czy nawet w Wołominie tyle nie zrobiono. No w Ząbkach pobudowali basen a w Markach postawili lokomotywę.
      W ostatnich latach Kobyłka się bardzo rozrosła, wyprzedziła Zielonkę pod względem mieszkańców a porównywanie jej do Zabek czy też Marek graniczących z Warszawą gdzie Kobyłka graniczy z zasciankowym Wołominem nie ma większego sensu."

Nie wiem, bo tam nie mieszkam. Nie wiem też czy w tamtejszych urzędach burmistrz podwoił przykładowo liczbę urzędników za swojej kadencji. U nas za to wiem, że tak się stało.
      Rozmawiajmy na temat działań Kobyłki, a nie innych miast, bo nie mieszkając tam niewiele o tym wiemy.
      Ludzie się sprowadzają. Pozwoliło to osiągnąć władzy sukces w zatrudnieniu drugiego wiceburmistrza, kiedy tylko osiągnęliśmy 20 tyś. mieszkańców. Czy pieniądze płacone kolejnemu urzędnikowi nie mogłyby być lepiej wykorzystane?

"Rozwój Kobyłki jest w dużej mierze uzależniony od Wołomina jako miasta powiatowego - miasta które od lat nawet nie tyle stoi co się cofa w rozwoju. W całym regionie mazowieckim wszystkie powiaty się rozrastają, modernizują nawet Mińsk a w Wołominie nawet nie mogą wywrzeć presji na rozbudowę DW634 bo mają inne ważniejsze sprawy jak czołg, jak jakieś śmieszne certyfikaty dla szkól i wiele innych ważniejszych pierdół"

Mam wrażenie, że więcej Pan gada o zaściankowym Wołominie i tamtejszej polityce niż o polityce Kobyłki. Rozmawiajmy o własnym podwórku.

"No właśnie, nie wie Pan ale wymaga Pan. Taką informację powinien Pan otrzymać w zapytaniu do UM"

Faktycznie nie wiem, dlatego zapytałem Pana damyka, który podnosi, że nie ma pieniędzy na rozwój, bo tak wiele pochłania kanalizacja. Wcale nie wymagam, ale myślałem, że Pan damyk wie, ile skoro o tym mówi.
      Być może w wolnej chwili poszperam głębiej i zobaczę. Wiem, że w budowie kanalizacji ogromny wkład miał już poprzedni burmistrz. Dlatego oczekiwałem od Pana damyka konkretnych argumentów, żeby mi przedstawiono ile łożono i ile łożone jest obecnie z budżetu na kanalizację.

W tym miejscu dziękuję Panu k.dworak12 za merytoryczną i nienacechowaną emocjami wypowiedź.

Pozdrawiam
      • k.dworak12 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 19.05.14, 07:21
        Panie krótko mówiąc siejesz Pan zamęt. Nie bez powodu Pan unikasz porównywania Kobyłki do innych gmin bo albo zdajesz sobie Pan rację że w innych gminach jest podobnie ale rzeczywiście całymi dniami siedzisz Pan w domu i nigdzie się nie ruszasz i nie masz Pan porównania.
        Co do damyka i jego kanalizacji nie wiem czy on wie ile to kosztowało ale każdy normalny obywatel mający trochę oleju w głowie zdaje sobie sprawę że nie kosztowało to budżetu miasta 1%
        Co do sieciówek to stoisz Pan w miejscu, masz Pan rację że małe biznesy niby nakręcają koniunkturę tylko zdaj sobie Pan sprawę z jeszcze jednego... Większość tych "biznesmenów" stosuje praktykę zaniżania dochodówi nie są wiele wiecej uczciwśi od tych molochów, jedyna róznica jest taka że te sklepiki są w zasięgu reki i nikt po sam dżem nie będzie jechał do innego miasta do marketu. Bo do Biedronek się jeździ po większe zakupy ale Pana zdaniem lepiej jechać do innego miasta i kupić więcej za mniej... Nie robisz Pan zakupów w sieciówkach???
        Co do wspomnianych innych gmin wrócę jeszcze raz do Wołomina i jeszcze raz Panu przypomnę że Kobylka leży w powiecie Wołomińskim dlatego odnoszę się także do Wołomina który przez lata zapuścił powiat.
        A szczerze nawet jakby Burmistrzem został Papież to także moglibyśmy znajdować wiele rzeczy które nas niesatysfakcjonują w jego działalności
        • rokerperejro88 Re: Opinia "Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej" 19.05.14, 10:16
          "Panie krótko mówiąc siejesz Pan zamęt."

Owszem, ponieważ chcę również rozmawiać o porażkach władzy, a nie pisząc wzniosłe wiersze uskuteczniać wyłącznie propagandę sukcesu.

"Nie bez powodu Pan unikasz porównywania Kobyłki do innych gmin bo albo zdajesz sobie Pan rację że w innych gminach jest podobnie ale rzeczywiście całymi dniami siedzisz Pan w domu i nigdzie się nie ruszasz i nie masz Pan porównania."

Spokojnie. Pan się nie martwi o mój wolny czas, a o swój. Rozumiem, że jest Pan tak aktywny, że wie Pan o każdej gminie wszystko, co ważne.
          Ja niestety nie mam zbyt dużej wiedzy jak inne gminy wykonują budżet, nie wiem nic o strukturze tamtejszych urzędów i ilości urzędników. Nie wiem jak funkcjonują tamtejsze domy kultury. Nie śledzę strony internetowej tamtejszych urzędów. Nie zawsze trafiają do mnie wydarzenia, które się tam odbywają. W wielu przypadku nie wiem nawet kto w tych gminach rządzi i jakie są o tych ludziach opinie. Bywam tam wyłącznie okazjonalnie lub przejazdem, więc skąd mam takie rzeczy wiedzieć? Chyba, że Pan ocenia działania władz danej gminy w ten sposób:
          "Zbudowali basen/market/drogę...ooooo coś tam się chyba dzieje".
          Interesują mnie działania władz mojego miasta, bo tu mieszkam, znam szczegóły i z tych działań ich rozliczam. Dla mnie to logiczne.

"Co do damyka i jego kanalizacji nie wiem czy on wie ile to kosztowało ale każdy normalny obywatel mający trochę oleju w głowie zdaje sobie sprawę że nie kosztowało to budżetu miasta 1%"

Już raz było, że ja do normalnych nie należę, więc dlatego jestem taki dociekliwy i się tym interesuję...
          Przykro mi. Ja wiem o tym, że na pewno pochłonęła część budżetu. Jednakże dla mnie dalej nie jest to takie oczywiste, że kanalizacja pochłonęła tyle pieniędzy, że przez tyle lat kadencji tak okrutnie uwiązała ręce włodarzom, jak to było sugerowane.

"Co do sieciówek to stoisz Pan w miejscu, masz Pan rację że małe biznesy niby nakręcają koniunkturę tylko zdaj sobie Pan sprawę z jeszcze jednego... Większość tych "biznesmenów" stosuje praktykę zaniżania dochodówi nie są wiele wiecej uczciwśi od tych molochów, jedyna róznica jest taka że te sklepiki są w zasięgu reki i nikt po sam dżem nie będzie jechał do innego miasta do marketu. Bo do Biedronek się jeździ po większe zakupy ale Pana zdaniem lepiej jechać do innego miasta i kupić więcej za mniej... Nie robisz Pan zakupów w sieciówkach???"

Wątpi Pan w uczciwość wszystkich małych przedsiębiorców. Niewykluczone, że w wielu przypadkach może tak faktycznie być, bo tak jak wspominałem trzeba jakoś na chleb dla rodziny zarobić, kiedy jest taka konkurencja nieopodal.
          Kwestia właściwego opodatkowania sieciówek to też temat na szerszą rozmowę, którą zanudzać nie będę. Porozmawiaj Pan z jakimkolwiek małym/średnim przedsiębiorcą i niech Panu powie, jakie obecnie są warunki do prowadzenia interesu. Wyrastające jak grzyby po deszczu, wszędobylskie sieciówki z ogromnymi ulgami podatkowymi na pewno w tym nie pomagają. Tak jak wspominałem jest to jednak kwestia dotycząca całego kraju, więc niewiele da się tu zrobić.

Czy robię zakupy w sieciówkach? Czasami tak. Chyba jak każdy, bo z niektórymi cenami tam oferowanymi nikt nie jest w stanie konkurować. Jednak jeśli w okolicznym sklepie zapłacę ciut więcej to zdecydowanie bardziej wolę dać zarobić mieszkańcowi Kobyłki, którego znam.

"Co do wspomnianych innych gmin wrócę jeszcze raz do Wołomina i jeszcze raz Panu przypomnę że Kobylka leży w powiecie Wołomińskim dlatego odnoszę się także do Wołomina który przez lata zapuścił powiat."

Ok. Ok. Jak Pan bardzo chcę to też coś powiem o Wołominie. Niektóre działania również mi się nie podobają. Tyle, że starosta i burmistrz Wołomina w Kobyłce nie rządzi i do większości wypisanych powyżej porażek nijak się przyczynili.

"A szczerze nawet jakby Burmistrzem został Papież to także moglibyśmy znajdować wiele rzeczy które nas niesatysfakcjonują w jego działalności"

Oczywiście. Dlatego rozmawiamy, czy nie znalazłby się ktoś, kogo działalność by była bardziej satysfakcjonująca. Rozmowa będzie dużo ciekawsza, gdy zacznie się jakaś lokalna debata nowych kandydatów do władzy z obecnym burmistrzem. Na dzień dzisiejszy jeszcze na to za wcześnie.

• kobylkowiec82 mamy w końcu odpowiedź "Kobyłczanina"... 26.05.14, 20:02
      na facebooku:

"Niektórym mieszkańcom wystarczy miasto spokojne, czyste, zadbane, z dużą ilością zieleni, z ładnymi ulicami i chodnikami bez żadnych wymyślnych kobył, wozów, donic z gnijącymi kwiatami przy latarniach i Bóg wie czego. Proszę uszanować również ich zdanie"

czyli oni chcą miasta zwykłego i kompletnie niczym się nie wyrózniającego na tle innych, bez zbędnych upiększeń... jak dla mnie to jest straszne, że oni tak na serio pchają się do władzy w Kobyłce po to żeby realizować zwoje zakompleksione, pospolite i zwykłe marzenia "o przeciętnym miasteczku Kobyłka"... które nie będzie ich przerastało
      • kobylkowiec82 Re: mamy w końcu odpowiedź "Kobyłczanina"... 26.05.14, 20:28
        a tak w ogóle: jak krytykować to krytykować na całego! "Kobyłczanin" nie chce "Kobył" w naszym mieście............a tą gipsowo-papierową spasłą kobyłę przed MOKiem sprowadził do naszej Kobyłki nie kto inny a Pan Zbyszyński...członek Kobyłkowskiego Koła Wspólnoty Samorządowej, tak mocno przecież związanej z miesięcznikiem "Kobyłczanin" i tak promowanej przez to pismo na każdym kroku. Chcieli "dowalić" obecnym władzom miasta krytykując "kobyły w mieście"...a trafili sobie we własne udo!

Od razu widać, że krytykują obecne władze miasta - dla samej zasady i bez głębszej refleksji po co to robią...
        • damyk1 Słusznie trafiony tekst 27.05.14, 11:52
          ... już p. Zbyszyński zapomniał jak osobiscie transportowali Kobyłę z Warszawy, dziwnym trafem nawet na youtube już go znaleźć nie można...
          • adam.adamowicz Re: Słusznie trafiony tekst 27.05.14, 14:38
            Tak coś mi się wydaje ,że ta kobyła to była za zgodą,wiedzą i aprobatą p.burmistrza Roguskiego, czyżby Panowie zapomnieli ?
            • kobylkowiec82 Re: Słusznie trafiony tekst 27.05.14, 16:01
              ...ale sam pomysł i cała inicjatywa sprowadzenia tego "spaślaka-kobyły" do Kobyłki należała do Pana Andrzeja Zbyszyńskiego - obecnie wielkiego przeciwnika wszelkich "kobył" w mieście... jak można wywnioskować z fanpage'u "Kobyłczanina"...Burmistrz Roguski tylko tą propozycję zaakceptował, bo po prostu lubi jak mieszkańcy wychodzą z inicjatywą i własnymi pomysłami.... jakby sie nie zgodził na postawienie tej kobyły w tym miejscu to dopiero byłby powszechny lament i narzekanie, że nie słucha i nie realizuje "nowatorskich" pomysłów mieszkańców.... ale powtarzam: jedynym "architektem" postawienia tego "bydlaka" przed budynkiem MOKu był Pan Andrzej Zbyszyński - obecnie zaangażowany członek Kobyłkowskiej Wspólnoty Samorządowej....
            • damyk1 Re: Słusznie trafiony tekst 27.05.14, 16:02
              > Tak coś mi się wydaje ,że ta kobyła to była za zgodą,wiedzą i aprobatą p.burmis
              > trza Roguskiego, czyżby Panowie zapomnieli ?

Ale za zgodą, wiedzą i aprobatą burmistrza powstał także pomnik Św. Jana Pawła II, co to konkurencyjne ugrupowanie tak sobie fotki strzelało i umieściło na FB stronie...
              I nikt się nie pytał o koszty...

A co do samej Kobyły "...Inicjatorem całego przedsięwzięcia ściągnięcia szkapy jest mieszkanka Kobyłki - Krystyna Kanownik."
              um.kobylka.pl/index.php/aktualnosci_kat/Juz-5-wrzesnia-Kobyla-Niepodleglosci-w-pelnej-krasie.html
              A poniżej to ktoż to jest co tak ładnie dba o fryzurkę?
              warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,6944505,Nasza_szkapa_juz_w_Kobylce.html
              Pozatym Kobyła miała uczcić 20 - lecie wolnej Polski i nazywa się dokładnie Kobyła Niepodległości...

www.wiadomosci24.pl/artykul/kobyla_niepodleglosci_przyjechala_do_kobylki_107786.html
      • rokerperejro88 Re: mamy w końcu odpowiedź "Kobyłczanina"... 26.05.14, 21:59
        Panie kobyłkowiec. Pan ma obsesję na punkcie Wspólnoty. Mam nadzieję, że po nocach się Panu nie śni. Polecam jakieś dobre proszki na uspokojenie. :)

1. Może jak Pan ma tak dużo do powiedzenia to niech się Pan tam wypowie?
        2. Po co pisać bezpośrednio do Wspólnoty skoro nikt od nich tutaj Panu nie odpowiada?

Poza tym wklejanie wycinków stamtąd i ubieranie ich jako program złej Wspólnoty jest co najmniej żenujące. Przypominam, że gazeta popierająca to nie to samo co sama organizacja...
        Tyle, że mnie na tym forum już to nie dziwi. Byleby się doszukać jakiegoś szczegółu, aby przywalić pretendentom i nie gadać o nieudolności władzy.

Nie wiem czego chce Wspólnota, bo wciąż nie widziałem ich programu wyborczego. Zamiast wypisywać pomówienia może Pan się w końcu zapyta ich bezpośrednio.
        Poza tym coś Pan pisał o parku. 8 lat czekam z utęsknieniem na park i jakoś nie mogę się doczekać. W którymś artykule przeczytałem, że Wspólnota ma plany takowy zrobić, więc może właśnie im warto dać szansę. Obecnej władzy jakoś to się nie może udać.

Zresztą co tu dalej gadać. Spytałem Pana już kawał czasu temu o sukcesy wizerunkowe obecnej władzy, a Pan wciąż milczy. Pewnie wóz-kwietnik jest pierwszym od 8 lat...
        • kobylkowiec82 Re: mamy w końcu odpowiedź "Kobyłczanina"... 27.05.14, 05:26
          Mam taką sama obsesję na punkcie Wspólnoty jak Pan na punkcie obecnej władzy w naszym mieście...więc przyganiał kocioł garnkowi:)

chciałem napisać te komentarze bezpośrednio na stronie facebookowej wspólnoty kobyłkowskiej, ale dostałem tam zakaz wypowiadania sie i nie moge umieszczać swoich komentarzy....cóż taka peerelowska cenzura tam panuje jakby an nie)widział...
          Sukces wizerunkowy obecnej władzy? No chocby to, ze jeszcze w tym roku (takie da malutkie przykłady) rozpocznie sie budowa nowego cntrum miasta Kobyłka w rejonie Ręczajskiej, Nadarzynskiej i Fałata...z ambitnymi architektonicznie budynkami (PPP-którego nasza władza się nie bała podpisać, a "Wspólnota" nigdy nie zdecydowała by się na taki krok ze względu na "marnotrawienie publicznych pieniędzy"), poza tym kolejnym sukcesem jest konkurs, który zrobiono na zagospodarowanie placu 15 sierpnia-naprawdę wyłoniono koncepcję fajnego parku miejskiego, oraz uchwałono w planach zagospodarowania powstanie przy tym placu miastwórczej pierzei budynków lub kamieniczek....co było zresztą krytykowane na łamach Kobyłczanina za zabieranie mieszkańcom zieleni (!!!)...poprawi również estetyczny wizerunek i postrzeganie Kobyłki super fontanna miejska-"z końskim klimatem"-która w najbliższym czasie będzie instalowana na skwerku przed MOKiem...na cos takiego nasza ambitna wspólnota również nigdy by sie nie zdecydowała, żeby nie drażnić części mieszkańców-wiecznych malkontentów. Ostatnim sukcesem wizerunkowym jest budowa naprawdę fajnego obiektu z trybunami-czyli hali widowiskowo-sportowej przy szkole trójce. Wreszcie bedziemy mieć odpowiednie miejsce w Kobyłce na imprezy, koncerty itp. Ta inwestycja również była krytykowana przez Kobyłczanina i "Wspólnotę".......no bo dlaczego by zamiast niej nie przeznaczyc pieniedzy na przecież tak niezbędną inwewstycję jak szkoła podstawowa w Turowie...mozna by tak wymieniac bez końca

Pozdrawiam !
          • rokerperejro88 Re: mamy w końcu odpowiedź "Kobyłczanina"... 27.05.14, 08:22
            Proszę spojrzeć jak to wygląda.
            Wymienione przez Pana sukcesy wizerunkowe 8 lat rządów obecnej władzy:

- Ma rozpocząć się w tym roku budowa centrum miasta w Kobyłce (prac nie rozpoczęto)
            - Konkurs na zagospodarowanie placu 15-sierpnia na park (prac nie rozpoczęto)
            - Powstaną budynki i kamieniczki obok tego rzekomego parku (prac nie rozpoczęto)
            - Super fontanna miejska (prac nie rozpoczęto)
            - Hala przy trójce (prac nie rozpoczęto).

Hahahaha!!! 8 lat rządów, a oni zaczęli planować. Na co oni czekali?! Przepraszam, ale to co Pan wymienił to jest parodia. Poważny człowiek tego nie kupi i nie każdemu wystarczą obiecanki cacanki. Czas na zmiany i kogoś, kto faktycznie zacznie działać, a nie przez 8 lat planować i dostawiać stołki w urzędzie.

Przykra sprawa, że poważne problemy miasta, rozdmuchaną administrację, kiepską działalność kulturalną, bierność władz itd. nazywa Pan "szukaniem dziury w całym". Jednakże ma Pan do tego oczywiście prawo. Ja mam odmienne zdanie, które od jakiegoś czasu tutaj przedstawiam.

W tym miejscu Pana pozdrawiam i czekam na Pana następne działania rzekomo pokazujące jaka ta Wspólnota jest zła, a burmistrz wspaniały i co tam jeszcze ciekawego obiecał.
            Poza tym tak jak wspominałem nie mogę się doczekać otwartej kampanii wyborczej, bo wtedy w bezpośrednim dialogu konkretnie okaże się, kto oferuje ciekawsze rzeczy, a kto robi tylko wyborcze szopki, by przykryć nieudolność.

Natomiast na dzień dzisiejszy to takie nic nie znaczące przepychanki i możemy sobie na luzie pogadać.

Jeszcze raz pozdrawiam

• kobylkowiec82 komediowa jest ta nasza "Wspólnota".... :-)))) 27.05.14, 05:41
          i jeszcze taka groteskowa sytuacja ze strony na Kobyłczanina na facebooku:

Pan Andrzej Zbyszyński "zalajkował" niedawno tam artykuł "Kobyłczanina" ze słowami, że Kobyłka wcale nie potrzebuje "kobył" w naszym mieście! ...a sam jest autorem i architektem sprowadzenia i zainstalowania przed MOKiem tego okropnego "spaślaka-Kobyły" (prezent od Gazety Wyborczej)....czyli poniekąd skrytykował sam siebie :) No... komediowa jest ta nasza "Wpólnota"...bez dwóch zdań :-)))))
          • damyk1 Re: komediowa jest ta nasza "Wspólnota".... :-))) 27.05.14, 11:48
            Krytykować, narzekać, marudzić, ogłupiać ludzi. Tylko tyle potrafią.
            To cenzurę wprowadzili!?
        • kobylkowiec82 prawo do krytyki "Wspólnoty"... 27.05.14, 05:56
          mam prawo - takie samo do czepiania się irytujących faktów w funkcjonowaniu "Kobyłkowskiej Wspólnoty"...tak jak i oni dali sobie prawo do "szukania dziury w całym" w działalności obecnego burmistrza Kobyłki i wywlekaniu zupełnie nieistotnych rzeczy i czepiania sie każdego-nawet pozytywnego posunięcia naszych władz samorzadowych...."bo tak"...krytyka wynikajaca z zasady, że co by sie nie działo trzeba skrytykować, bo to my musimy być ostatecznie przy korytku!
          • adam.adamowicz Re: prawo do krytyki "Wspólnoty"... 27.05.14, 08:51
            WS i jej program ocenią niedługo wyborcy,ocenią również pracę ekipy p.Roguskiego,która jest od 8 lat przy korytku jak trafnie Pan to ujął, a p.Roguski to od 12 lat, wszak zaliczył też kadencję radnego.Mnie jako mieszkańca i wyborcę interesuje co zostało zrealizowane z programu wyborczego burmistrza z 2006 roku oraz 2010r , a z tym jest bardzo cieniutko-mamy zadłużenie gminy 70%,pobrane kolejne kredyty bankowe trudno powiedzieć na co - może na te "upiększanie" miasta - może tej ekipie zamarzyły się ogrody Semiramidy, szkoda,że za nasze publiczne pieniądze.
            Pisanie przez Pana co to ma nie być być zrealizowane to już przerabiamy od ośmiu lat,obiecanki cacanki to specjalność tej ekipy z p.Roguskim na czele.Proponuję jeszcze wodotrysk przed urzędem miasta.
            • rokerperejro88 Re: prawo do krytyki "Wspólnoty"... 27.05.14, 09:21
              adam.adamowicz napisał:

"Proponuję jeszcze wodotrysk przed urzędem miasta."

Ewentualnie pomnik burmistrza ku uciesze użytkownika 11111 :)
          • rokerperejro88 Re: prawo do krytyki "Wspólnoty"... 27.05.14, 08:51
            kobyłkowiec82 napisał:

mam prawo - takie samo do czepiania się irytujących faktów w funkcjonowaniu "Kobyłkowskiej Wspólnoty"...tak jak i oni dali sobie prawo do "szukania dziury w całym" w działalności obecnego burmistrza Kobyłki i wywlekaniu zupełnie nieistotnych rzeczy i czepiania sie każdego-nawet pozytywnego posunięcia naszych władz samorzadowych...."bo tak"...krytyka wynikajaca z zasady, że co by sie nie działo trzeba skrytykować, bo to my musimy być ostatecznie przy korytku!

Naturalnie. Ma Pan prawo. Ja osobiście cieszę się, że ktoś mówi o części z tych problemów, które na pewno nie są "szukaniem dziury w całym":

Pozwolę sobie przypomnieć:
            - rozdmuchana do granic możliwości administracja w urzędzie;
            - stanowiska powołane bez konkursu: dyrektor sportu (8 tyś. miesięcznie) i drugi zastępca burmistrza (kilkanaście tyś. miesięcznie) w mieście, gdzie żyje 20 tyś. mieszkańców (Wołomin 60 tyś. - 2 zastępców, Ząbki 30 tyś. - 1 zastępca);
            - brak jakichkolwiek działań w związku ze Wspólnym Biletem Kolei Mazowieckich i ZTM;
            - "wyjazdy służbowe" za pieniądze podatnika;
            - wiele krytycznych opinii na temat kultury w mieście;
            - kontrowersyjna polityka, związana z odbiorem odpadów w mieście;
            - łożenie rzekomych ogromnych środków na edukację, podczas gdy wiele rodzin wciąż nie może sobie pozwolić na posłanie swoich dzieci do publicznego przedszkola;
            - na każdym kroku PR - owa polityka dobrego wizerunku, przy tuszowaniu istotnych problemów miasta.

Niech mówią o tych problemach. Sporo mają racji i przynajmniej ludzie są świadomi. Będzie tylko ciekawie w kampanii wyborczej.
            Mówi Pan ciągle o "korytku". Rozumiem, że obecna władza za to posadek i korytka nie chce utrzymać...
            Troszkę chociaż obiektywizmu.

• damyk1 Re: prawo do krytyki "Wspólnoty"... 27.05.14, 16:19
              > Pozwolę sobie przypomnieć:
              > - rozdmuchana do granic możliwości administracja w urzędzie;
              > - stanowiska powołane bez konkursu: dyrektor sportu (8 tyś. miesięcznie) i drug
              > i zastępca burmistrza (kilkanaście tyś. miesięcznie) w mieście, gdzie żyje 20 t
              > yś. mieszkańców (Wołomin 60 tyś. - 2 zastępców, Ząbki 30 tyś. - 1 zastępca);

CIEKAW JESTEM PO CO NAM II ZASTEPCA BURMISTRZA, ALE W CHWILI NAGŁEGO ROZWOJU KOBYŁKI, PRZEKROCZENIU STANU NA 20TYS MOŻE SIĘ DO CZEGOŚ PRZYDAJE. OGÓLNIE W ZĄBKACH I WOŁOMINE ADMINISTRACJA JEST TAKŻE ROZBUCHANA, MOŻE LEPIEJ II ZASTĘPCA NIŻ 3 ZASTEPCÓW ZASTĘPCÓW CZYLI DODATKOWYCH URZĘDNIKÓW.
              DYREKTOR SPORTU BEZ KONKURSU, CZY TO PRZESTĘPSTWO? A PO CO BYŁO MAMIĆ I WYDAWAĆ PIENIĄDZE NA NIBY KONKURSY???

> - brak jakichkolwiek działań w związku ze Wspólnym Biletem Kolei Mazowieckich i
              > ZTM;

TO BARDZIEJ KIEROWAŁBYM DO POWIATU WOŁOMIŃSKIEGO, SAM BURMISTRZ NAWET JAKBY CHCIAŁ TO NIC NIE ZROBI, ALE POWIAT MA INNE WAŻNE SPRAWY JAK NP. POPIERSIE LEKARZA ŚP. KACZYŃSKICH CZY JAKIEŚ ŚMIESZNE CERTYFIAKTY ANTY GENDER...

> - "wyjazdy służbowe" za pieniądze podatnika;

WE WSZYSTKICH GMINACH TAK JEST, A JAK DOJDĄ DO WŁADZY INNI TO CO? SAMI BĘDĄ PŁACILI, CZY WOGÓLE NIGDZIE NIE WYJADĄ?

> - wiele krytycznych opinii na temat kultury w mieście;

NA TEMAT KULTURY W MIEŚCIE WYPOWIADA SIE CIĄGLE TEN SAM CZŁOWIEK KTÓREMU NIEUDOSTEPNIONO MIEJSCA W MOK

> - kontrowersyjna polityka, związana z odbiorem odpadów w mieście;

O ŚMIECIACH JUŻ KAŻDY DAWNO ZAPOMNIAŁ I PRZYZWYCZAIŁ SIĘ. A GDZIE TE KONTROWERSJE??? MARUDZĄ MARUDZIAŻE CO IM SIĘ NUDZI...

> - łożenie rzekomych ogromnych środków na edukację, podczas gdy wiele rodzin wci
              > ąż nie może sobie pozwolić na posłanie swoich dzieci do publicznego przedszkola
              > ;

TE ŚRODKI TO TAKŻE DOFINANSOWANIE, REMONTY SZKÓŁ, SAL, MOK ITP...
              A TO ŻE NIEKTÓRYM LEPIEJ KORZYSTAĆ Z MOPS LUB DORABIAĆ NA CZARNO 5 RAZY W M.CU NIŻ CODZIENNIE BYĆ NIEWOLNIKIEM PRACY TO NIE MA CO SIĘ DZIWIĆ. POZATYM OD TEGO JEST PAŃSTWO BARDZIEJ

> - na każdym kroku PR - owa polityka dobrego wizerunku, przy tuszowaniu istotnyc
              > h problemów miasta.

MIASTO NIE MA ISTOTNYCH PROBLEMÓW, PROBLEMY SĄ BARDZO PODOBNE DO PROBLEMÓW INNYCH MIAST.

Sorry że z capslocka ale nie chciałem aby się myliło :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka