Dodaj do ulubionych

Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne spoj

03.10.14, 15:53
Czytam to forum od dłuższego czasu, w końcu postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi ostatnich wydarzeń i nie tylko.

Wydaje mi się, że większość osób popierających protest są to zwykli mieszkańcy (żadni sympatycy, czy sprzymierzeńcy MWS), dla których nie miało żadnego znaczenia kto zbierał te podpisy. Nie można się wszędzie dopatrywać walki politycznej, mieszkańcy po prostu chcą chronić swoje domy, osiedla. Oczywiście jednych bardziej dotykała cała inwestycja innych mniej, ale przyczyn tak dużego poparcia upatrywałbym w szerszym aspekcie.

Otóż, sprowadziłem się do Kobyłki ze stolicy ok. 15 lat temu, zamieszkując w dzielnicy Nadarzyn, przez te kilkanaście lat pobudowało się w tej okolicy bardzo dużo domów jednorodzinnych oraz osiedli deweloperskich, w związku z czym przybyło masę nowych młodych mieszkańców. My płacimy takie same podatki od nieruchomości, takie same PITy, CITy i itp. jak pozostali mieszkańcy miasta, a nasze życie(czytaj infrastruktura) się diametralnie różni. Przez te kilkanaście lat pod względem komunikacyjnym, poza dokończeniem ulicy Nadarzyn(JEDYNEJ ASFALTOWEJ) w tym rejonie nie zmieniło się zupełnie NIC.
W zasadzie wszystkie drogi na tym obszarze są drogami tzw. utwardzonymi, co po każdym większym deszczu skutkuje taplaniem się w błocie(np. sąsiadka, żeby dojść do przystanku kolejowego nosi w reklamówce drugą parę butów) oraz jazdę samochodami po coraz większych dołach. Na prośby mieszkańców o wyrównanie nam dróg często w urzędzie słychać odpowiedź, „że znowu to samo, że nie ma pieniędzy” itp., a my wymieniamy elementy zawieszenia dwa razy do roku, a co.

Kłamstwem byłoby powiedzieć, że w Kobyłce nic się nie robi , nie buduje, ale większość inwestycji skoncentrowanych jest w centralnych dzielnicach miasta. To tam wymienia się gorszy asfalt na lepszy, starsze chodniki na nowsze, a w dzielnicach ościennych nie dzieje się zupełnie nic w tej kwestii. Mieszkańcy tych dzielnic to widzą i podczas wielu rozmów nie kryją rozczarowania z tego tytułu. Przecież nasze dzieci też potrzebują dojść do szkoły czy chociażby do stacji.

Nagle odkąd pojawiła się koncepcja Centrum Handlowego u zbiegu ulic Nadarzyńskiej i Orląt Lwowskich władze miasta postanowiły poprowadzić(zafundować) dojazd do CH przez środek osiedla poprzez główną ulice, która przez nowe rondo na Poniatowskiego miała przebiegać przez ów wiadukt i dalej do S8.
Dlatego przypuszczam , że tak duże poparcie (1500 podpisów) było pewnego rodzaju formą protestu mieszkańców spowodowane dotychczasowymi działaniem(lub jak kto woli nie działaniem) władz miasta w tym rejonie. Pomijam już fakt o całkowitym braku dokładnych i rzetelnych informacji ze strony miasta.

Jestem jak najbardziej za wiaduktem, aczkolwiek uważam, że zarówno wiadukt jak i tunel powinny byś usytuowane w śladach dotychczasowych przejazdów. Jeżeli w sąsiedniej Zielonce udało się zaprojektować tunel w bardziej zurbanizowanym terenie (ul. Kolejowa), to czemu nie w Kobyłce, gdzie w zasadzie przy obydwu przejazdach nie ma większej zabudowy.
Przypuszczam, iż zaproponowane nowe ślady przejazdów są większym kosztem dla Kolei, gdyż oprócz obiektów inżynieryjnych, musieliby wykonać drogi dojazdowe do nich, wykonać ronda oraz wykupić działki. Być może to też było powodem rezygnacji.

Chcąc uprzedzić złośliwe komentarze nie jestem zwolennikiem żadnych ugrupowań ani stowarzyszeń, chciałbym po prostu, aby władze miasta (czy to aktualne, czy nowe, czy nowe-stare)uczciwie i sprawiedliwie rozdzielały inwestycje, WYRÓWNUJĄC jakość życia mieszkańcom naszego miasta.

No to się uzewnętrzniłem,
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rokerperejro88 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 03.10.14, 17:54
      Matko. Kimkolwiek Pan jest dziękuję.
      Ciesze się, że rozsądni mieszkańcy też podejmują głos. Głos rozsądku w ciągłych pokrzykiwaniach, pomówieniach i obwinianiu. Miło to się czyta.

Informacje z pierwszej ręki są potrzebne, bo tak najlepiej można zrozumieć problem z którym dziś się spotykamy.
      Gdyby na tamtym facebooku ktoś podjął dialog, a nie skupił się na pomówieniach może by większa liczba mieszkańców zrozumiała w czym tkwi prawdziwy problem...

Pozdrawiam Pana serdecznie
      Zachęcam do udziału w dyskusji Pana i sąsiadów. Być może dowiemy się jeszcze więcej.
      • closh Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 03.10.14, 18:27
        Dróg asfaltowych w Kobyłce z pewnością jest za mała ale Blokowanie wiaduktu z powodu trasy z nadarzyńskiej do Napoleona uważam za wielką pomyłkę.
      • bolo-777 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 03.10.14, 18:31
        Panie rp88- niech pan przeczyta co sam napisał i nauczy się tego na pamięć.
        • rokerperejro88 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 03.10.14, 18:37
          "Panie rp88- niech pan przeczyta co sam napisał i nauczy się tego na pamięć."

Nie widzę potrzeby Panie bolo. Recytowałem w liceum. Dzisiaj już nie muszę.

Proponuję pisać na temat. Może warto się do tego odnieść? :)
          • bolo-777 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 03.10.14, 18:52
            a do czego tu się odnosić? można tak bez końca . Tylko co to da? Przecież tylko pan ma rację. Stawia pan tezy, później je udowadnia, a kto ma inne zdanie ten be. Panie rp88 nawet nie zdaje pan sobie sprawy jak 'pomaga' pan tym co chcą zmiany na lepsze.
      • k.dworak12 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 04.10.14, 15:01
        poczekajmy jak będą wzywali pomocy a potem będzie, gdyby pomoc przyszła 5 minut wcześniej....
    • rokerperejro88 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 03.10.14, 18:35
      "Władze miasta postanowiły poprowadzić(zafundować) dojazd do CH przez środek osiedla poprzez główną ulice"

Jakbym chodził po błocie, był olewany w urzędzie i dowiedziałbym się w dodatku, że droga Orląt Lwowskich powstaje tylko ze względu na dogodny dojazd dla centrum handlowego to bym raczej radosny nie był.

Tym bardziej, że gdzieś czytałem, że koszt budowy tej drogi to 4,26 miliona złotych. Czy takie pieniądze nie wystarczą na utwardzenie kilku ulic? :)

Zresztą ja tam nie mieszkam i nie wiem. Myślę, że Pan założyciel tematu wie o tym więcej.
      Pozdrawiam
      • closh Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 03.10.14, 19:18
        Romer polecam ci przeprowadzkę tu jest Ci tak źle :(
        • rokerperejro88 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 03.10.14, 19:32
          Zwolennicy burmistrza nie mając argumentów zaczynają obrażać bezpośrednio. Ech. Skąd ja to znam...

Niestety Panie closh nie planuję.
          Panu proponuję wrócić na facebooka ze zmanipulowaną treścią, bo jestem przekonany, że nie jeden hejcik Pan tam wyprodukował ;)

Ja muszę od głupoty odpocząć.
          Wrócę za jakiś czas i wtedy przeprowadzimy kolejną "pasjonującą" dyskusję na temat problemów naszego miasta.

"Romer" pozdrawia Pana mimo wszystko
          • closh Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 03.10.14, 20:00
            Denerwuje mnie jak wchodzę i widze wkółka pana długie posty o tym samym. I proszę nie ukrywać że jest yo akcja wyborcza. Nie jestem zwolennikiem Burmistrza, napisze po raz kolejny mam gdzieś jeden powiat. Kobyłka jest rządzona słabo.

Ale nie znoszę ciągłej krytyki widzenia świata w czarno białych barwach.

Ludzie mają prawo narzekać bo kraj ma jeszcze sporo do nad robienia po spadku po PRL. Tak samo w Kobyłce która jest bardzie sypialnią.
            Ale proszę o umiar i rozsądek.

• kobylka34 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 04.10.14, 12:10
              Ja uważam ,że rokerperejro88 to bardzo inteligentny gościu nawet sam się zastanawiam czy nie kryje się pod tym nickiem kandydat na burmistrza.W każdym razie z całą pewnością to osoba ,która pięknie posługuje się językiem polskim a ponad to ma szeroki zakres wiedzy.Brawo !!!
              • k.dworak12 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 04.10.14, 14:59
                No i super, nie wiem po której stronie Kobyłki mieszkasz, ale jak będziesz wzywał pomoc dla kogoś bliskiego, bądź dumny z tego że pomimo że karetka jedzie 30min to ktoś dobrze sie posługuje j.polskim.
    • en-no Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 04.10.14, 14:16
      wsztymanie budowy wiaduktow i przejsc pod torami to najglupsze co moglo nas dotknac zwlaszcza ze realizacja szytbkiego ruchu torowego bedzie kontynuowane , ksiadz i grabarze moga zacierac rece , beda uwijac sie jak w ukropie ,ale to tak jest jak dla bezmysnych ludzi wazniejsze sa domy ,ogrodki smierdzace kwiatki i marne rabatki oraz kilka litrow paliwa rocznie na dojazdy do przepraw kolejowych od ludzkiego zycia i zdrowia ,moje gratulacje dla bezgranicznej glupoty mieszkancow ,zenada ,bezmysnosc graniczaca z debilizmem
    • k.dworak12 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 04.10.14, 14:56
      Drogi mieszkańcu Nadarzyna, z całym szacunkiem dla Ciebie, ale także zostaleś omamiony tymi Tirami. Jak zauważył damyk1 cała propaganda byla oparta o Tirach. Też bym nie chciał aby setki Tirów przejeżdżały koło mojego domu. Ale setki Tirów jeżdżą tranzytem z dala od Kobyłki, te które widzisz, to żadkość, bo ja widzę na DW 634 może ze 3 Tiry dziennie, może ze trzy więcej przejadą których nie widzę. Piszesz o starym śladzie, stary ślad prowadził wszystkie auta w okolice Bazyliki. Sam pewnie czasem jako mieszkaniec Kobyłki korzystasz z włączenia się do ruchu na poniatowskiego przy przejexdzie. Gdyby tam był wiadukt, zapewne miałbyś utrudniony wjazd nagle na wiadukt, pozatym nadal byś się cofał do DW 634, lub do Centrum w zależności gdzie byś się udawał. Jaki to miałoby sens? A tak z Nadarzyna chwila i moment i wpadasz na S8/S2 - oprotestowane. Po co Tobie nadrabiać kilometry?
      • en-no Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 05.10.14, 15:05
        a kto o tirach mowi ? tu chodzi o tory o pociagi jezdzace docelowo 160 na godzie a kto wie moze i 200
        • k.dworak12 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 05.10.14, 15:12
          ale ludzi straszono Tirami rozjeżdżającymi ich okolice jak powstanie tunel i łącznik z S8
          Ale fakt nikt nie straszył pociągami 160/200km/h jak nic nie powstanie
      • aleocochodzi_1 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 06.10.14, 12:32
        Nie wydaje mi się, że zostałem omamiony „tymi Tirami”, żyje już na tym świecie parę lat i myślę, że mam dosyć trzeźwe i (czasami może zbyt) racjonalne spojrzenie na otoczenie i świat.

Tak jak napisałem jestem jak najbardziej za wiaduktem (ostatecznie którymkolwiek), poza tym nie jestem bezpośrednio dotknięty niedogodnościami.

Podjąłem tylko próbę naświetlenia częściowo problemu , przecież protesty były po obu stronach torów, jak również w okolicach tunelu, także straszenie typu „ zobaczymy jak będą wzywać karetki czy straż” są nie na miejscu.

W odpowiedzi na Pana pytania- tak włączam się do ruchu na Poniatowskiego i w przeciwieństwie do Pana uważam, że jeżeli byłby wiadukt wjazd byłby płynniejszy, utrudnienia powstają tylko podczas zamkniętego przejazdu. A drugiej części pytania nie bardzo rozumiem-logiczne, że w zależności gdzie będę się udawał to albo muszę się troszkę cofnąć do DW 634, lub w drugą stronę do S8. Ja wiem, że z Nadarzyna to bylaby najprostsza droga, tyle tylko, że ja patrzę na to w szerszym kontekście i nadrobienie kilkuset metrów różnicy nie stanowiłoby dla mnie problemu.

Proszę tak obiektywnie spojrzeć na mapę, przecież ta „projektowana” ulica od węzła S8 do ul Nadarzyńskiej bokiem omija większość najbardziej zaludnionych dzielnic Kobyłki, także nie bardzo rozumiem komu ma służyć ta „niby obwodnica” , bo chyba nie mieszkańcom Kobyłki., skoro z jednej strony mamy drogę 634, a z drugiej powstanie obwodnica marek S8 z węzłem w Kobyłce.

www.kobylka.pl/sites/default/files/node/1898/field_image/studium_zmiana.jpg
        www.obwodnicamarek.pl/wp-content/uploads/2009/08/S8_orientacja.jpg
        Paradoksalnie przeglądając mapy powiatu i przyszłych węzłów S8, obawiam się, że budując (z naszego budżetu) nowoprojektowany łącznik S8 z nadarzyńską sciągniemy sporą część mieszkańców Wołomina i nie tylko, którzy będą skracać sobie dojazd przez Kobyłkę. Następny węzeł na S8 będzie dopiero w okolicach miejscowości Czarna. W końcu nie tylko tiry generują natężenie ruchu.
        I w tym miejscu zastanawiam się, w jakim celu w takim razie forsowane jest takie rozwiązanie.

Kończąc, wolałbym, żeby pieniądze wydawane z budżetu Kobyłki służyły głównie mieszkańcom naszego miasta, przecież za wybudowanie tak długiego odcinka nowej drogi wraz z wykupem gruntów można by było wykonać kilkanaście jak nie więcej ulic osiedlowych.
        • koraiv Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 06.10.14, 17:42
          Witam,
          w niedzielę kiedy były zbierane podpisy przeciw budowie wiaduktów miałem okazję stać w czasie mszy przy bramie gdzie siedziały dwie starsze panie zbierające owe podpisy. Nie wiem jak było po mszy gdy ludzie wychodzili z kościoła, ale w trakcie podeszły tam dwie starsze osoby 70-80 lat które były ciekawe o co chodzi, po szybkim naświetleniu sprawy i zachęceniu do podania PESEL-u obydwie osoby stwierdziły, że im to bez różnicy, bo najdalej to do biedronki chodzą w tamtą stronę, a za tory to prawie wcale i chętnie złożą swoje autografy. Dlatego przy tej akcji obawiam się, że większość podpisów złożyły osoby starsze które nie do końca wiedziały o co chodzi, a, że pod kościołem są zbierane podpisy, to trzeba się podpisać.
          Nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem ani obecnych rządzących ani wspólnoty, ale we wspólnocie nie podoba mi się negowanie i krytykowanie wszystkiego co się dzieje w naszym mieście choć miało by to ułatwić WSZYSTKIM życie, także osobom ze wspólnoty. Pachnie mi to partią polityczną której nie lubię właśnie za takie działania i każdy na pewno wie o którą mi chodzi.
          Jestem pewien, że nawet jak wspólnota wygrała by wybory, to będzie robiła to samo co obecni, bo niestety pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć i wszędzie i wszystkiego zrobić na raz się nie da i nawet w dwie kadencje.
        • damyk1 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 06.10.14, 21:31
          > Proszę tak obiektywnie spojrzeć na mapę, przecież ta „projektowana”
          > ulica od węzła S8 do ul Nadarzyńskiej bokiem omija większość najbardziej zalud
          > nionych dzielnic Kobyłki, także nie bardzo rozumiem komu ma służyć ta „ni
          > by obwodnica” , bo chyba nie mieszkańcom Kobyłki., skoro z jednej strony
          > mamy drogę 634, a z drugiej powstanie obwodnica marek S8 z węzłem w Kobyłce.

Bo tutaj chodzi o wyprowadzenie ruchu z Kobyłki. Gdyby ruch puścić ul. Przyjacielską to korki byłyby większe na 2 rondkach. Proszę się przejechać w ok. 17 do rondek, proszę spróbować włączyć się do ruchu od Napoleona. Przy wzmożinym ruchu, przy Kościele i Szkole 1 to byłaby masakra.
          A co do wypowiedzi p. k.dworak12 co do karetek, proszę z ciekawości wybrać się do Rwmbertowa, karetka ominie korek stojących aut do szlabanu, drużnik może podnieśc szlabany dla karetki ale pod warunkiem że w bliskiej okolicy w promieniu np. 5km nie będzie pociągu jadącego 160km/h. 30 minut to przesada że karetka będzie stała, ale wystarczy 5 min w jedną i 5 minut w drugą stronę jak się ma pecha.

Co do mieszkańców Wołomina, słusznie Pan zauważył że nowa droga by ich ściągneła, ale niestety i teraz dużo ich jeździ przez Kobyłkę. A nikt ze "słonecznej", "sławka" nie będzie jeździł przez węzeł "czarna" a twedy by uderzyli na ul. Przyjacielską, gdzie jest więcej zabudowań.
          • aleocochodzi_1 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 07.10.14, 10:29
            No i wspólnie doszliśmy do sedna problemu i myślę, że do powodów części protestów.
            Poza tym co dla jednych jest wyprowadzeniem ruchu, dla drugich byłoby wprowadzeniem pod ich domy.

Czy można się dziwić mieszkańcom spokojnej jak na razie dzielnicy Nadarzyn, że bronią się przed takim rozwiązaniem, tylko dlatego, że ktoś na górze stwierdził, żeby ruch nie uderzył w ul. Przyjacielską a następnie w POWIATOWE(odremontowane) Zagańczyka i Załuskiego tylko przecinał również zabudowane ich osiedle(obsługując przy okazji przyszłe CH). Poza tym na skrzyżowaniu z Poniatowskiego również planowane jest rondo, czyli tu już może się korkować?

Tak jak pisałem w poście rozpoczynającym ten wątek, w dzielnicy tej nic się nie dzieje, trudno czegokolwiek się doprosić, czy to wyrównania drogi czy chociażby odśnieżenia dróg nie mówiąc już o ulicach czy chodnikach. Myślę, że dużo mniejszy odzew miałby ten protest, gdyby ta trasa od węzła S8, biegnąca w zasadzie przez nieużytki do torów wpadała w Poniatowskiego(droga powiatowa) a następnie po staremu w stronę Orlenu, tym samym omijając w/w osiedle. Myślę, że wtedy ruch by się rozłożył, a tak to chyba troszkę przekombinowano.

• na.po.leon Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 06.10.14, 22:19
      Pomijając wszelkie kwestie co by było gdyby... czy ktoś wie jak wygląda sprawa na dzień dzisiejszy? Czy stanowisko PLK jest ostateczne? Czy sprawa jest definitywnie zamknięta?
    • na.po.leon Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 07.10.14, 00:08
      Roke.., wracaj na forum - brakuje mi Ciebie... Nie sądzę, że przestałeś wierzyć we wspólnotę, co prawda władowali nas i siebie w niezłe g...ale cóż trzeba umieć ponosić konsekwencje swoich działań.
      • rokerperejro88 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 07.10.14, 08:18
        Po tym co ostatnio się działo teraz wierzę we Wspólnotę jeszcze mocniej niż wcześniej.

Spokojnie. Zaglądam czasem. Mi Pana w ogóle nie brakuje :)
        Tego forum również i rozważam czy w ogóle nie olać, bo szkoda nerwów.

To Pana opinia. Moim zdaniem akcja wciskania ludziom kitu i obwiniania rozpoczęła się niestety trochę za wcześnie. Teraz jest mnóstwo czasu by wyjaśnić każdemu o co tak naprawdę chodziło w tej "szczytnej" inicjatywie.

Pozdrawiam

• agnieszka375 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 07.10.14, 09:51
      nieudolna władza zwala winę na WS, no cóż, życie. Juz nawet co niektórzy pracownicy UM Kobyłka śmieją się z tych insynuacji, na szczęście są jeszcze rozsądnie rozumujący ludzie.
      • na.po.leon Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 07.10.14, 16:02
        Z pewnością są w Kobyłce rozsądnie rozumujący ludzie, w zasadzie ostatni codziennie z takimi rozmawiam niektórzy jeszcze nie wiedzą, że nie będzie wiaduktu ale jak o tym słyszą włosy im się jeżą na głowie. Mają wyobraźnię, jeżdżą do Wa-wy i wiedzą jaka jest sytuacja na drogach. Obejrzałem sesję rady miasta, jedna z pań protestujących była zdziwiona że nowe przejazdy będą z dróżnikami - czy ci ludzie mają wyobraźnię? Wiedzą w ogóle czym skutkuje ich działanie? Protestują bo z zawodu są osobami na "nie"?
      • tomaszko74 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 07.10.14, 16:04
        A co władza winna zablokowaniu inwestycji
        • agnieszka375 Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 08.10.14, 10:49
          Panie na.po.leon ja również oglądałam sesję Rady Miasta, czy uważa Pan że mieszkańcy zostali wysłuchani? Proszę obejrzeć zatem jeszcze raz i zwrócić uwagę jak został potraktowany chociażby przedstawiciel PISu...
          Kolejna sprawa dlaczego pan burmistrz nie brał udziału w dyskusji? podobno dopiero po wyjściu z sesji przemówił. Jak zwykle cała świta w roli adwokata p burmistrza. Naprawdę niezły kabaret!

Panie tomaszko74 proszę odpowiedzieć sobie na pytanie ile czasu miały władze na to aby dojść z mieszkańcami do konsensusu? Oczywistym jest fakt że wszystkim zależy na tym aby rozwiązać sytuacje z tunelem! Dlaczego narzucono mieszkańcom jedno rozwiązanie?

• adam.adamowicz Re: Wiadukt, tunel, protesty, wybory, itd..- inne 08.10.14, 12:10
            Odpowiadam na pani pytanie - pasowało to inwestorowi CH Auchan,a mieszkańców ma się w poważaniu,czyli gdzieś.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka