damyk1
04.10.14, 01:56
Jak pamięcią sięgne, a bardziej angażuję się od jakiś ponad 2 lat w życie Kobyłki, naszły mnie pewne przemyślenia, które teraz wyszły przy okazji przejazdów.
Kilka lat temu zreanimowano Kobyłczanina, pamiętam jak czytałem wywiad z p. Jakubowskim, poprzednikiem p. Roguskiego, następne numery były w tonie krytyki obecnych władz. Z początku myslałem że dobrze że ktoś patrzy na ręce burmistrzowi i go mobilizuje do dzialań.
ale co nowy numer, tylko krytyka, zero jakiś pozytywnych aspektów. [tutaj nie chcę przedobrzyć ale to chyba w Kobyłczaninie wyczytałem o wstrzymaniu inwestycji pod dzisiejsze CH Focus bo jakieś drzewko wycięto i krytyka władz za niedopilnowanie - dlatego piszę w nawiasie bo coś mi sie kojarzy, ale nie chcę być gołosłowny, ale jestem pewien na 75%, choć mogę być w błędzie]
Natomiast jest pewien że w Kobyłczaninie, już miał stronę www. Jak powstała następna afera z pawilonami handlowo - usługowymi przy Załuskiego. Najpierw problem, bo wycieto drzewa gdzie mieszkały jakieś stworzenia, potem w obronie mieszkańców przed skutkami braku miejsc parkingowych itp... Efekt, do dzisiaj na przeciw szkoły stoi pusty plac. Jeszcze wtedy nie słyszałem o WS, ale już wiedziałem że jest to wojna z obecnymi władzami. Potem długo to samo. Powstał fajny portal "kobyłkowotoiowo" i po jakimś czasie ujawnił się Artur Koczyk, upubliczniający dokumenty z UM i czepianie się o wszystko, wyciąganie jakiś dokumentow, pisanie skarg na Burmistrza. Oki, każdy ma prawo zaprotestować skoro uważa że coś jest nie tak. W międzyczasie pojawił sie I-szy wywiad z p. Gniadowiczem w Kobyłczaninie i I-sze prezentacje Kobyłkowskiej Wspólnoty. Moją uwagę zwrócił b. dyr. MOK p. Andrzej Zbyszyński, który odszedł po latach kierowania MOK w nieprzyjaznej atmosferze a teraz zagorzały Wspólnotowiec. P. Paweł Majkowski - redaktor Kobyłczanina, Kobyłczanina który był kiedyś wydawany, także można go powiązać z UM za czasów p. Jakubowskiego [chociaż tutaj jestem daleki aby twierdzic że za czasów poprzedniej ekipy p. Majkowski miał duży wpływ na rządy UM, czy też miał z tego tytułu jakieś duże dochody, jak wogóle je miał]
Następnie nowy problem to CH Auchan które miało powstać przy Nadarzyńskiej [już oprotestowane eurobuildcee.com/?page=news&id=17295]
Protesty przeciw widuktowi, były połączone z CH Auchan, rondem na Poniatowskiego i mamieniu ludzi setkami Tirów rozjeżdżających okolice. Czego dowodem są umieszczone na FB Tak dla tunelu zdjęcia p. Marka Okusińskiego www.facebook.com/photo.php?fbid=348974628612475&set=p.348974628612475&type=1&theater
Ludzi mamiono setkami Tirów rozjeżdżających ich okolicę, na Tiry jest sposób, wprowadzić zakaz tonażowy pow. 5T i puścić je do CH, DW634 przy której ma być Auchan, żadnego tranzytu TIR przez Kobyłkę nie będzie, jedyne Tiry to te które mają bazy w Kobyłce, lub dostarczają lub odbierają towar z Kobyłki.
Kampanią WS jest krytykowanie i straszenie miaszkańców czymkolwiek się da. Aby było lepiej, można i Tiry z Kobyłki wywalić, ale wtedy i firmy korzystające z nich się wyprowadzą i kto będzie płacił podatki? Kto będzie zatrudniał w Kobyłce?