soni.zp 23.04.15, 18:57 Co się stało z proboszczem Stefanówki? Skąd ta nagła zmiana? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 23.04.15, 21:23 Wyprowadzili go w kajdankach za zrobienie dziecka trzynastolatce. Może to plotka ale huczy w całej Stefanówce. Odpowiedz Link
kotwbutach2014 Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 23.04.15, 23:04 Ciekawe jak się czują osoby , które u niego się spowiadały? Zakłamanie i obłuda. Zimal z Duczek molestuje małoletnie i na dodatek wpadka. Odpowiedz Link
napo.le.on Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 24.04.15, 08:06 Jeśli to wszystko prawda to widać że działał zgodnie z głoszonymi przez to środowisko poglądami czyli bez żadnych zabezpieczeń... Odpowiedz Link
pierwszyraznaforum Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 24.04.15, 19:23 Ludzie OGARNIJCIE się! Jeżeli, powtarzam JEŻELI nawet jest w tym jakieś ziarno prawdy, to takie napawanie się i "huczenie" plotami niczemu dobremu nie służy, a już na pewno nie dobru tego dziecka! Dorośli od tego mają rozum, żeby go używać, a dzieci to tylko dzieci, w dodatku niekiedy bywają w tzw. trudnym wieku i mogą się w swym młodym życiu pogubić. I ZAWSZE są ofiarami, które w dodatku mogą dostać w kość podwójnie. Bo wielebny sobie stąd wybył, obojętne czy do aresztu, na Karaiby, czy rzeczywiście na operację do szpitala, a dziecko tu zostanie i będzie musiało się tu na miejscu zmierzyć z czymś, z czym niejeden dorosły nie dałby sobie rady!!! Jeszcze doprawdy tylko potrzeba dłuższego rozdmuchiwania sprawy i NAPAWANIA się! To może od razu sobie tu telewizję i Bóg wie co jeszcze zawołajmy, to oprócz lokalnego napiętnowania dziewczynki rykoszetem oberwą koleżanki, koledzy, szkoła, a może i ogólnie Kobyłka? Wstyd mi za was! DOSYĆ! Odpowiedz Link
napo.le.on Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 24.04.15, 21:11 Dziwne, bo wszyscy piszą o księdzu a Ty nagle wyjeżdżasz o dziewczynce. A za niego Ci nie wstyd? A może powinniśmy głośno przestrzegać inne dzieci na kogo powinny uważać? Uważasz że to dziecko się pogubiło? Ono zaufało nieodpowiedniej osobie co do której pewnie było uczone, że należy szanować, słuchać, itd. Inne dzieci i ich rodzice powinni się o tym dowiedzieć a z pewnością nie dowiedzą się z ogłoszeń parafialnych. Dlatego są dyskusje zarówno w mieście jak i na forum. Odpowiedz Link
soni.zp Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 24.04.15, 09:21 Jestem w totalnym szoku, różnie o nim myślałam, ale takiego odejścia w życiu bym nie przewidziała. Jeszcze tydzień temu byłam na mszy odprawianej przez Niego, nic nie wskazywało na "taki cyrk". Słyszałam, że jest po operacji? Tylko teraz nie wiem jakiej? Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 24.04.15, 10:15 Koleś RR nie był wstanie ukręcić łba sprawie. Pamiętam jak wspierał tego faryzeusza RR biegającego w każdą niedzielę od kościoła do kościoła aby go wszyscy widzieli. Banda pozerów. Już nie raz słyszałem ,ze księża po cichu mają rodziny i dzieci ale żeby małoletniej zrobić brzuch?! Odpowiedz Link
31kkk Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 24.04.15, 15:19 A ja cos słyszałem o pensjonaciku w gorąc ze podobno jego i z żonka prowadził Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 24.04.15, 22:19 Stała się podwójna krzywda dzieci/ dziewczynki i jeszcze nienarodzonemu dziecku/.Ja jeszcze widzę jedno zło : kościół powinien odejść od celibatu. Księża powinni mieć legalne rodziny bo i tak mają . Nie ma człowieka na ziemi ,żeby zagłuszyć jego seksualność . Celibat powinien być dawno zniesiony, bo prowadzi do homoseksualizmu, pedofilii, gwałtów i innych zwyrodnień. Odpowiedz Link
napo.le.on Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 24.04.15, 22:39 Niestety dyskusje o celibacie się toczą od lat i chyba nie tylko poza kościołem ale i wewnątrz niego. Problem polega na posiadaniu majątku i dziedziczeniu. Nie wiem jak to jest rozwiązane w innych kościołach tam gdzie pastor ma żonę i dzieci. Od lat słyszeliśmy o wypaczeniach w różnych krajach m.in. w Irlandii (sierocińce, zabijanie dzieci), gwałty, pedofilia itd., sprawy sądowe, odszkodowania... Wszyscy dali sobie wmówić, że u nas jest inaczej, że takie zjawiska nie istnieją. Jeszcze nie tak dawno księdza a już na pewno biskupa należało całować w pierścień, jak się okazuje poza oficjalnym protokołem nie tylko w pierścień... Odpowiedz Link
slawek.wygon A ja słyszałem co innego. 24.04.15, 23:53 Otoz rzeczywiście został oskrżanony/ pomówiony ale nie o zrobienie dziecka a o molestowanie. Oskarżyła go pewna grupa osób, której w pewnym dla niej waznym momencie ksiądz nie poparł a skargę zlozyli o swoich przypuszczeniach u Hosera - tego Biskupa w Wawie. Ten ze wzgledu na takie coś powiadomił organy i stad wizyta Policji. Sama zainteresowana pochodzi z patologicznej rodziny i dobre podobno z niej ziółko. Tyle plotek, teraz fakty. Jak urodzi sie dziecko, zostaną zrobione badania DNA, jak dziecka nie bedzie, to znaczy że to plotki. Rodzine tej dziewczyny znam z sasiedztwa, jej mama i taka za parę piw byli zrobić w stanie wszystko, nawet w sprawie sądowej świadczyc przeciwko komuś, kogo nie znali. Byli pozbawieni praw rodzicielskich w stosunku do samej zainteresowanej. Tyle faktów. A życie życiem, oskarzyć mozna każdego o wszystko, nawet jak oskarzenia okazą się niesłuszne to zalamie to życie rodzinne tej osoby. W Pasku pod Klembowem ok. 15 lat temu prowadziło Bar 2 znajomych, jeden zmarł, drugi wyjechał do Anglii. Ale ploty na pasku chodza że jednego zamordowano za długi [ ten co wyjechał do GB i dawno juz wrócił] A ten co zmarł [uciekł do Ameryki od rodziny i tam rozkręcił biznes] Odpowiedz Link
lastlogin Re: A ja słyszałem co innego. 25.04.15, 07:35 A tak w ogóle to gdyby był normalnym księdzem i zadawał się tylko z ministrantami to problemu by nie było. Ale jemu zachciało się dziewczynek... Odpowiedz Link
napo.le.on Re: A ja słyszałem co innego. 25.04.15, 09:23 "normalnym księdzem i zadawał się tylko z ministrantami" - hehe. Uważasz że "normalny" ksiądz to taki co zadaje się z ministrantami i innymi "normalnymi" księżmi? Odpowiedz Link
napo.le.on Re: A ja słyszałem co innego. 25.04.15, 09:24 "Sama zainteresowana pochodzi z patologicznej rodziny i dobre podobno z niej ziółko." - czy to ma go usprawiedliwiać? Odpowiedz Link
damyk1 Re: A ja słyszałem co innego. 25.04.15, 16:24 Jak dla mnie to nie. Pozostaje tylko pytanie, czy rzeczywiście on się do niej dobierał, czy może odrzucił jej zaloty i ta z zemsty oskarżyla go, bądź chciala się pochwalic i dowartosciować i coś powiedzial, ktoś doniósł do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu dokonania przestępstwa itp... Albo jeszcze na tym zarobiła Pytań jest sekti. Dodając fakt ogólnych skandali, to ploty, domysły się rozchodzą... Aczkolwiek to jak napisał Sławek, że pochodzi z rodziny jakiej pochodzi to nie jej wina. Być moze jest porządną dziewczyna. Nie wiem o kogo chodzi, i jednak wolę nie wiedzieć. Odpowiedz Link
mskobylka Re: A ja słyszałem co innego. 26.04.15, 10:58 Rzeczywiście to ma brzuch. Jeżeli to on to z racji wieku podejrzewam ,że panienek było więcej. Chory kraj. Dobrze ,że przestano chronić takich zwyrodnialców . Odpowiedz Link
en-no Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 26.04.15, 17:35 a moze powolanie powinno isc w parze z totalna kastracja takie poswiecenie byloby jakas gwarancja nietykalnosci cielesnej dzieci a i celibat zaspokojony Odpowiedz Link
kotwbutach2014 Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 26.04.15, 19:27 en-no napisał(a): > a moze powolanie powinno isc w parze z totalna kastracja takie poswiecenie by > loby jakas gwarancja nietykalnosci cielesnej dzieci a i celibat zaspokojony A jak cionko by śpiewali!!!! Odpowiedz Link
kolenka1 Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 26.04.15, 11:35 Jestem zdruzgotana jakiej kanalii ja się spowiadałam co tydzień od lat ,nie mogę spać jestem w stresie teraz codziennie zastanawiam się jaki sens ma spowiedz. Jestem pewna że nigdy w życiu nie będę ,,u spowiedzi'' Odpowiedz Link
damyk1 Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 26.04.15, 21:36 Spowiadalaś sie jak tysiące osob. Nie spowiadalaś sie księdzu ale Bogu za pośrednictwem księdza. a jako ze miał on tysiące innych spowiedników, to pewnie po 5 min. nie pamietał co mu mowilaś. No chyba że też jesteś ostrym ziólkiem ;) Odpowiedz Link
napo.le.on Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 27.04.15, 07:50 Kościół Rzymskokatolicki opiera swoja praktykę spowiedzi, przede wszystkim na katolickiej tradycji. Kościół Katolicki wskazuje na Jana 20:23, ?Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którymkolwiek zatrzymacie są zatrzymane." Na podstawie tego wersetu, Katolicy dowodzą, że Bóg dał apostołom autorytet do odpuszczania grzechów, i ten autorytet został przekazany na podstawie sukcesji apostolskiej, np. biskupi i kapłani Kościoła Rzymskokatolickiego. Mamy tu parę problemów w związku z taką interpretacją. (1) Jana 20:23 nigdzie nie wspomina o wyznawaniu grzechów. (2) Jana 20:23 nigdzie nie obiecuje, czy nawet nie sugeruje, że autorytet do odpuszczenia grzechów będzie przekazywany przez sukcesje apostolską. Obietnica Jezusa była konkretnie skierowane do apostołów. (3) Nowy Testament nigdzie nie mówi że apostołowie będą mieć następców dla swojego apostolskiego autorytetu. Podobnie, Katolicy wskazują Mateusza 16:19 i 18:18 (związywanie i rozwiązywanie) jako dowód dla autorytetu Kościoła Katolickiego do odpuszczania grzechów. Powyższe trzy punkty odnoszą się tak samo do powyższych fragmentów (Mateusza 16:19 i 18:18). Ponownie koncepcja spowiedzi grzechów nie jest nigdzie nauczana w Piśmie Świętym. My mamy wyznawać nasze grzechy Bogu (1 Jana 1:9). Jako wierzący Nowego Przymierza, nie potrzebujemy pośredników miedzy nami a Bogiem. Możemy od razu iść do Boga dzięki ofierze Jezusa za nas. 1 Tymoteusza 2:5, ?Albowiem jeden jest Bóg, jeden tez pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus.? Odpowiedz Link
sepia1111 Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 27.04.15, 17:28 Co tydzien....więc albo jestes grzesznica, albo sama mialas chrapke na ksiedza. Odpowiedz Link
kolenka1 Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 10.05.15, 20:23 P I L N E !!! czytaj dzisiejsze ,,Fakty i Mity'' nr19 są szczegóły i zdjęcie ,szok i wielki wstyd Odpowiedz Link
winkolina Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 10.05.15, 22:01 Czytałam przed chwilą ten artykuł ,zawiera on bardzo niesamowite informacje Odpowiedz Link
winkolina Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 11.05.15, 15:48 Jeśli wiele ludzi o tym wiedziało znacznie wcześniej to dlaczego milczeli a dziecko cierpiało Odpowiedz Link
napo.le.on Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 11.05.15, 17:16 U nas to typowe, nie wtrącać się, nie widzieć itd. Dopiero jak coś się stanie to każdy myślał, że inny zareaguje... No a już cokolwiek powiedzieć na wielebnego to by była dopiero hańba. Odpowiedz Link
winkolina Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 12.05.15, 07:56 Cała ta sprawa powinna być rzetelnie wyjaśniona.Dziwne że część ludzi za wszelką cenę chce sprawę zataić ale jak piszą w ,,Faktach i Mitach'' zmowa milczenia pęka. Odpowiedz Link
marek_k84 Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 12.05.15, 09:50 Radzę poczekać na inne artykuły... Ta akurat gazetka ma podstawy by ubarwić przekaz... Odpowiedz Link
lastlogin Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 12.05.15, 13:04 Zamiast się tak podniecać to zrób foto tego artykułu i wrzuć do neta dla innych. Odpowiedz Link
odrobinazdrowegorozsadku Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 13.05.15, 21:37 Proponuję okażcie sobie trochę szacunku i nie traktujcie gazety "Fakty i Mity" jako rzetelnego i obiektywnego źródła wiedzy o sprawach kościelnych. Bardzo obiektywny zespół redakcyjny - www.rp.pl/artykul/751368.html. O poziomie kompetencji naczelnego "FiM" świadczą też jego interpelacje jako posła na Sejm RP. np. www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/interpelacja.xsp?typ=INT&nr=14366 oraz www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/interpelacja.xsp?typ=INT&nr=15446 Odpowiedz Link
odrobinazdrowegorozsadku Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 13.05.15, 21:50 Poprawny link do artykułu w Rzeczpospolitej: www.rp.pl/artykul/751368.html Odpowiedz Link
winkolina Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 13.05.15, 07:48 Biskup Hozer powinien natychmiast wytłumaczyć ludziom jaka jest prawda widziana oczami kościoła Odpowiedz Link
en-no Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 13.05.15, 10:42 chciwi sensacji plotkarze ,wstyd Odpowiedz Link
kolenka1 Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 13.05.15, 16:14 Pewne kręgi za wszelką cenę chcą sprawę wyciszyć,może to te osoby wsześniej wiedziały o sprawie i były obojętne.Wstyd że tak boją się dojścia do prawdy ale to już rola prokuratury w wyjaśnięniu sprawy.Wstyd że są jeszcze takie bezduszne osoby obojętne na losy ewentualnie molestowanych dzieci. Odpowiedz Link
winkolina Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 13.05.15, 20:43 Dla dobra dzieci osoby posiadające jakiekolwiek informacje w sprawie tego kościelnego skandalu powinny jak najszybciej poinformować Prokuraturę Rejonową Warszawa-Praga.(nawet anonimowo) Odpowiedz Link
cedinkam Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 14.05.15, 20:08 Miejscowi nie chcieli to całe szczęście że ta redaktorka zainteresowała się tematem a teraz ktoś szuka haka na redaktorkę.Pamiętajcie jak Wy nie napiszecie to inni napiszą po swojemu a pretensję miejcie tylko do siebie i nie szukajcie winnych ,,w świecie'',bo naprawdę domniemany winowajca był stąd a nie z.... UB (!) Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 14.05.15, 20:32 W 19 nr na trzeciej stronie Faktów i Mitów jest opisana historia proboszcza. Jeszcze jest w sprzedaży.Ksiądz dno , dziewczynka dno a rodzice jeszcze większe dno. Ja bym wsadził do paki także rodziców gdyż czerpali korzyści z nierządu własnego dziecka. Płacił nie tylko ksiądz ale i diecezja. Wierni dawali na tace a ten zgarniał i przekazywał dalej , drobnych z niedzieli też znikało parę garści. Roczną Mazdę sprzedał za 90 tysięcy. Dupa kosztuje, milczenie też. Na szczęście Policja nie odstąpiła od doniesienia . Po cichu od nitki do kłębka i nie pomogło zamiatanie pod dywan Bogu dzięki. Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 14.05.15, 22:23 nr 19 trzecia strona www.faktyimity.pl/?option=com_phocadownload&view=category&id=18%3A2015&Itemid=212 Odpowiedz Link
napo.le.on Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 15.05.15, 07:05 Myślę, że jak na tego typu pismo mało jest przebarwień. Niestety w innej prasie nie doczekaliśmy się artykułów a jeśli coś się pojawiło to 2 zdaniowa wzmianka. Tu natomiast szerzej opisana działalność wielebnego... Kiedy cała Europa i nie tylko podawały, że jest u nich problem pedofilii i inne problemy seksualne w kościele, nasi hierarchowie twierdzili, że jedynie u nas tego nie ma. Oczywiście zaprzeczało to zarówno prawom statystki jak i zdrowemu rozsądkowi ale wszyscy chcieli w to wierzyć. To co się dzieje w ostatnich latach to nie atak prasy czy przeciwników na kościół ale próba obnażenia prawdy tam, gdzie ktoś nie chce tego zauważyć. Odpowiedz Link
winkolina Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 16.05.15, 12:31 Moja znajoma chciała kupić tę gazetę ale już nigdzie nie było a na bazarku zarządano od niej 30 zł za egzemplarz,w Duczkach podobno już pierwszego dnia ludzie wykupili ale jak pisze redakcja do sprawy wkrótce wrócą,całe szczęście. Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 16.05.15, 12:57 Nikogo nie dziwi , że lokalne gazetki milczą jak grób. Np. takie Wieści Podwarszawskie największy plociuch w powiecie nie zajmuje się tą sprawą. Ciekawe , co? Tylko gazeta niezależna ośmieliła się umieścić artykuł. Nikt się nie przejął losem dziecka, nikt się nie przejął, że ktoś stracił prace, że rodzice czerpali korzyści z nierządu, że ksiądz , któremu ufali ludzie zawiódł. W jakim świetle stawia Kościół skoro płacił za milczenie. Czyżby w powiecie zamiatanie pod dywan jest już tradycją? Czy w powiecie niszczy się ludzi, którzy są niewygodni dla władzy a zachowuje milczenie dla wybrańców ? A może dobrze się opłacali? Żenada. Odpowiedz Link
0.tiger Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 22.06.15, 16:30 To są kolejne przykłady, że faceci w czarnych sukienkach sami nie wierzą w to co mówią...Szkoda tylko że żyjemy w takim ciemnogrodzie, że nikt tego nie widzi. Widać teraz na co idą państwowe pieniądze.... Odpowiedz Link
banan.1980 Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 20.06.15, 14:35 czy widzial ktos kolejny numer faktow i mitow? saa tam takie rwelacja ze sie oczy ze zdumienia przeciera Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 23.06.15, 11:54 www.faktyimity.pl/index.php?option=com_phocadownload&v iew=category&id=18:2015&Itemid=212&limitstart=20 pobierz nr 21 str 7 Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 23.06.15, 11:57 mskobylka napisał(a): > www.faktyimity.pl/index.php?option=com_phocadownload&v > iew=category&id=18:2015&Itemid=212&limitstart=20 > pobierz nr 21 str 7 przepraszam oczywiście nr 22 str 7 Odpowiedz Link
lastlogin Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 23.06.15, 20:45 > przepraszam oczywiście nr 22 str 7 Czy ktoś mógłby potwierdzić informację z FiM, że radni Roguskiego zbierali podpisy pod petycją w obronie tego pedofila? Jeśli to prawda to byłby to niebywały skandal! Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 24.06.15, 23:16 Nie wiem czy ten ktoś się ujawni a tylko z takiego powodu , że osobnik który dokonał doniesienia dzisiaj już nie ma pracy.Ups Odpowiedz Link
kolenka1 Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 23.06.15, 16:11 To jest bardzo ufna i delikatna dziewczynka,takie dzieci są najbardziej narażone na wyrafinowaną grę dorosłych Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 24.06.15, 23:18 kolenka1 napisał(a): > To jest bardzo ufna i delikatna dziewczynka,takie dzieci są najbardziej narażon > e na wyrafinowaną grę dorosłych Nie mogę pojąc zachowania rodziców? Czy na to jest jakiś paragraf? Odpowiedz Link
en-no Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 27.06.15, 08:15 mskobylka ustalmy ze to ta niewinna dziewczynka uwiodla i zgwalcila lachudre w sutannie ,zgodnie z prawem boskim powinna umrzec pod gradem kamieni,wy cholerne oszolomy jesli szkoda wam tego bandziora to na widzeniu razem ze smalcem zacznijcie mu dawac dupy Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 27.06.15, 10:10 En-no! Mam obawy ,że ten zboczeniec nigdy nie odpowie za swoje czyny. Wyobraź sobie ,że on nie siedzi. Odsunęli go tylko z parafii Stefanówka. Jak widzisz ta pseudo ,,elyta? spotyka się na prywatnych imprezach i nie wierzę ,że nic o tym nie wiedzieli. Przy wódzie zawsze wychodzi prawdziwa natura człowieka. Odpowiedz Link
en-no Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 28.06.15, 12:21 jakie to smutne ,potwory zyja miedzy nami i maja sie dobrze Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 27.06.15, 09:51 W każdym artykule żbło prawdy Wierni kościoła ze Stefanówki znają prawdę. Roguski też o fakcie molestowania niepełnosprawnej wiedział. Pomagał zboczeńcowi w sutannie za publiczne poparcie. Nie pomógł za to dziecku. Cyt. artykuł Fakty i Mity nr 22 (795) 29.05 ? 4.06.2015 r. polska parafialna strona 7 Kulisy świętego celibatu W sobotę 9 maja 2015 roku w późnych godzinach wieczornych ksiądz prałat Radosław Nowacki (39 l.), proboszcz parafii katedralnej we Włocławku, został zabrany z plebanii przez ekipę pogotowia ratunkowego. Miał kilka ran ciętych i kłutych, które zadał sobie własnoręcznie. Po ich opatrzeniu prałat zniknął z miasta. Policja i prokuratura odmawiają udzielenia jakichkolwiek informacji ?ze względu na dobro pokrzywdzonego?. Kuria biskupia milczy i udaje, że absolutnie nic się nie stało, proboszcz nie odbiera połączeń z nieznanych numerów telefonu, a Włocławek trzęsie się od skandalu, ponieważ ks. Nowacki był jednym z najbliższych współpracowników biskupa Wiesława Meringa. Przed awansem do katedry sprawował funkcje wicedyrektora Wydawnictwa Duszpasterstwa Rolników i wiceprezesa diecezjalnej spółki Gospodarstwo Rolne Międzychód, później kierował kurialnym wydziałem duszpasterstwa ogólnego i brylował w mediach... Jaki jest więc powód nadzwyczajnej dzisiaj tajemnicy? Mówi nam znajomy wikariusz spod Włocławka: ? Pociął się prawdopodobnie w celach samobójczych lub dla upozorowania takiego zamiaru. Obstawiam drugą ewentualność, choć podobno zostawił list pożegnalny z poważnymi oskarżeniami, m.in. natury obyczajowej, pod adresem biskupa i kanclerza ks. Artura Niemiry. Miał to być rewanż za rozsiewanie pogłosek o rzekomych przekrętach finansowych Nowackiego w wydawnictwie rolników. Wśród księży krąży też wersja o silnej depresji Nowackiego po ucieczce z miejsca wypadku, którego miał być sprawcą. Trudno wyłowić z tych pogłosek prawdę, ale sprawa jest niewątpliwie bardzo poważna, skoro nawet księża w katedrze nie wiedzą, co się dzieje. W kurii kazali im mówić, że proboszcz zachorował. Zamiatanie tematu pod dywan roznieca kolejne podejrzenia. Pojawiły się już anonimowe listy cytujące rzekomą treść tego ?listu pożegnalnego?. Udało mi się dowiedzieć tylko tyle, że Mering schował Nowackiego w jakimś ośrodku rekolekcyjnym i zabronił mu wychylania stamtąd nosa, dopóki wszystko nie ucichnie. ? Mogę potwierdzić, że podejrzenia ?wypadkowe? związane są z odnalezieniem nieopodal katedry w nocy z 9 na 10 maja 21-letniej kobiety. Ona leżała pod mostem na rzece Zgłowiączce, a jej torebka pozostała na ulicy. Układ ciała i ciężkie obrażenia wskazują na możliwość potrącenia przez samochód, w wyniku czego ofiara przeleciała przez barierkę ochronną i spadła w dół. Ale równie dobrze mogła też sama skoczyć. Badamy to. Kobieta przeżyje, więc wkrótce będzie jasne, w jakich okolicznościach doszło do zdarzenia ? wyjaśnia policjant sympatyzujący z ?FiM?. Zgodnie z zapowiedzią wracamy do bulwersującej sprawy ks. Bogdana S., którego ordynariusz diecezji warszawsko-praskiej arcybiskup Henryk Hoser odwołał 16 kwietnia 2015 roku z posady proboszcza lukratywnej parafii w okolicach Kobyłki ze względu na ?zły stan zdrowia?. Przypomnijmy, że faktycznym powodem nagłego zwolnienia jest śledztwo Prokuratury Rejonowej w Wołominie w sprawie domniemanego obcowania płciowego księdza S. z małoletnią poniżej 15 roku życia, za co grozi kara pozbawienia wolności od lat 2 do 12. W przypadku byłego proboszcza zagrożenie jest na razie teoretyczne, bo dziewczynka spotykała się z nim dobrowolnie, a jej ojciec otrzymał z kurii solidną ?rekompensatę? finansową za doznane przez córkę krzywdy (?Choroby dziecięce księży? ? ?FiM? 19/2015). Po oddaniu ?FiM? do druku doczekaliśmy się odpowiedzi kurii na nasze pytania: ?Ze względu na toczące się obecnie postępowanie kościelne w interesującej Państwa sprawie, nie przekazujemy do jego zakończenia informacji dotyczących poruszonych przez Państwa kwestii. Biuro Prasowe Diecezji Warszawsko-Praskiej?. Czyli trzeba poczekać kilka lat... Dotarliśmy do osób, których relacje pokazują, skąd wziął się klimat tolerancji dla wyczynów ks. Bogdana S. Otóż Kobyłką rządzi niepodzielnie przykościelna prawica. Na jej czele stoi burmistrz Robert Roguski, działacz lokalnej Akcji Katolickiej. Jego ludzie mają zdecydowaną większość w radzie miasta. Z ekipy Roguskiego wywodzi się zarówno przewodnicząca rady Ewa Jaźwińska, jak i wiceprzewodnicząca Hanna Łach. ? W listopadzie 2014 roku, na tydzień przed wyborami samorządowymi, ksiądz S. z ambony nakazał wiernym głosować na walczącego o reelekcję Roguskiego. Byli bardzo dobrymi znajomymi i razem bywali na imprezach u Jaźwińskiej. Gdy ogłoszono, że proboszcz odchodzi z powodu choroby, radni zredagowali petycję o przywrócenie go na stanowisko. Chyba z wdzięczności za udzielone im wcześniej poparcie. Zbierali ?dobrowolne? podpisy także w magistracie. Słyszałam od koleżanki, że żaden urzędnik nie ośmielił się odmówić. Chodzili również po domach. U mnie na osiedlu robiła to osobiście radna Łach. Skądinąd wiem, że członkowie Akcji Katolickiej dużo wcześniej poznali zarzuty stanowiące podstawę odwołania ks. Bogdana. Tym bardziej dziwi więc fakt, że zbierając podpisy, przekonywali o jego niewinności, a burmistrz osobiście zawiózł tę, jak ją nazywano, ?petycję hańby? do Warszawy ? podkreśla pracownica urzędu miasta. ? Roguski liczył na zatuszowanie afery swojego kolegi. Byłem świadkiem, jak pewien kurialista znacząco pukał się w głowę, mówiąc o kompletnym braku wyczucia powagi sytuacji. W kurii nie mogli zrozumieć, jak można było przywieźć arcybiskupowi papier w obronie duchownego z tak ciężkimi podejrzeniami ? dodaje biznesmen z Wołomina. ?Zwykła? obywatelka Kobyłki: ? Gdy sprawa zaczęła nabierać rozgłosu, pojawiła się fala agresji wobec tej niepełnosprawnej dziewczynki, jakoby to ona molestowała naszego proboszcza. Martwiłam się, że dzieciak zrobi sobie krzywdę, bo chyba sama nie wytrzymałabym takiego ciśnienia. Poszłam do miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej z pytaniem, czy zapewnili jej opiekę psychologa. Od dyrektorki dowiedziałam się, że oskarżenia wobec księdza to są tylko pomówienia i niedługo zostanie on oczyszczony, zaś dziewczynka jest z rodziny patologicznej, które ?tak mają?. Byłam w szoku. Strasznie żałuję, że nie nagrałam tej rozmowy. Gdy wychodziłam z budynku, dogoniła mnie jedna z pracownic OPS. Wręcz błagała, żebym coś zrobiła, bo oni mają ?odgórny nakaz? trzymania się wersji, że to tylko plotki. Poinformowałam więc Rzecznika Praw Dziecka, który podobno już zajął się sprawą. Ksiądz Bogdan S. przeniósł się z plebanii do swojej posiadłości we wsi D. ? wykończonej materiałami łudząco podobnymi (zwłaszcza pokrycie dachowe) do użytych przy budowie kościoła w Kobyłce. Na plebanii zgromadził tyle mebli i sprzętu, że ciężarówka obracała trzy razy. Żeby gdzieś to pomieścić, musiał opróżnić część garaży i przestawić jeden ze swoich samochodów (3-letni jeep) na podwórko siostry. Wciąż jeździ też roczną mazdą o numerze rejestracyjnym WWL 4(...)9, którą chciał sprzedać za ponad 90 tys. zł, żeby wykupić ?polisę ubezpieczeniową? w kurii. Biedy z pewnością nie klepie, bo zdążył zgromadzić pokaźny majątek w nieruchomościach na Mazurach. Często odwiedza go w D. pewna niewiasta w wieku około 30 lat. Kiedyś przywoził ją swoim samochodem. Zawsze leżała przykryta na tylnym siedzeniu. Teraz kobieta ?dorobiła się? już własnego nowego opla o numerze rejestracyjnym WWL 1(...)2. ? Ta pani prawdopodobnie ?obsługuje? kilku księży, bo niejednokrotnie widziałem jej samochód zaparkowany obok plebanii w Wołominie. Wszyscy wiedzieli, że ksiądz Bogdan prowadzi bujne życie erotyczne. Informowaliśmy o tym proboszcza z D., który podobno zawiadomił kurię, ale nic się nie zmieniło ? twierdzi sąsiad księdza S. I pomyśleć, że ten ?piękny świat? księdza runął przez jedną niepełnosprawną nastolatkę... MARCIN KOS marcin@faktyimity.pl Odpowiedz Link
mskobylka Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 27.06.15, 09:55 Wazna dla nas jest druga część arykułu : Zgodnie z zapowiedzią wracamy do bulwersującej sprawy ks. Bogdana S., którego ordynariusz diecezji warszawsko-praskiej arcybiskup Henryk Hoser odwołał 16 kwietnia 2015 roku z posady proboszcza lukratywnej parafii w okolicach Kobyłki ze względu na ?zły stan zdrowia?. Przypomnijmy, że faktycznym powodem nagłego zwolnienia jest śledztwo Prokuratury Rejonowej w Wołominie w sprawie domniemanego obcowania płciowego księdza S. z małoletnią poniżej 15 roku życia, za co grozi kara pozbawienia wolności od lat 2 do 12. W przypadku byłego proboszcza zagrożenie jest na razie teoretyczne, bo dziewczynka spotykała się z nim dobrowolnie, a jej ojciec otrzymał z kurii solidną ?rekompensatę? finansową za doznane przez córkę krzywdy (?Choroby dziecięce księży? ? ?FiM? 19/2015). Po oddaniu ?FiM? do druku doczekaliśmy się odpowiedzi kurii na nasze pytania: ?Ze względu na toczące się obecnie postępowanie kościelne w interesującej Państwa sprawie, nie przekazujemy do jego zakończenia informacji dotyczących poruszonych przez Państwa kwestii. Biuro Prasowe Diecezji Warszawsko-Praskiej?. Czyli trzeba poczekać kilka lat... Dotarliśmy do osób, których relacje pokazują, skąd wziął się klimat tolerancji dla wyczynów ks. Bogdana S. Otóż Kobyłką rządzi niepodzielnie przykościelna prawica. Na jej czele stoi burmistrz Robert Roguski, działacz lokalnej Akcji Katolickiej. Jego ludzie mają zdecydowaną większość w radzie miasta. Z ekipy Roguskiego wywodzi się zarówno przewodnicząca rady Ewa Jaźwińska, jak i wiceprzewodnicząca Hanna Łach. ? W listopadzie 2014 roku, na tydzień przed wyborami samorządowymi, ksiądz S. z ambony nakazał wiernym głosować na walczącego o reelekcję Roguskiego. Byli bardzo dobrymi znajomymi i razem bywali na imprezach u Jaźwińskiej. Gdy ogłoszono, że proboszcz odchodzi z powodu choroby, radni zredagowali petycję o przywrócenie go na stanowisko. Chyba z wdzięczności za udzielone im wcześniej poparcie. Zbierali ?dobrowolne? podpisy także w magistracie. Słyszałam od koleżanki, że żaden urzędnik nie ośmielił się odmówić. Chodzili również po domach. U mnie na osiedlu robiła to osobiście radna Łach. Skądinąd wiem, że członkowie Akcji Katolickiej dużo wcześniej poznali zarzuty stanowiące podstawę odwołania ks. Bogdana. Tym bardziej dziwi więc fakt, że zbierając podpisy, przekonywali o jego niewinności, a burmistrz osobiście zawiózł tę, jak ją nazywano, ?petycję hańby? do Warszawy ? podkreśla pracownica urzędu miasta. ? Roguski liczył na zatuszowanie afery swojego kolegi. Byłem świadkiem, jak pewien kurialista znacząco pukał się w głowę, mówiąc o kompletnym braku wyczucia powagi sytuacji. W kurii nie mogli zrozumieć, jak można było przywieźć arcybiskupowi papier w obronie duchownego z tak ciężkimi podejrzeniami ? dodaje biznesmen z Wołomina. ?Zwykła? obywatelka Kobyłki: ? Gdy sprawa zaczęła nabierać rozgłosu, pojawiła się fala agresji wobec tej niepełnosprawnej dziewczynki, jakoby to ona molestowała naszego proboszcza. Martwiłam się, że dzieciak zrobi sobie krzywdę, bo chyba sama nie wytrzymałabym takiego ciśnienia. Poszłam do miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej z pytaniem, czy zapewnili jej opiekę psychologa. Od dyrektorki dowiedziałam się, że oskarżenia wobec księdza to są tylko pomówienia i niedługo zostanie on oczyszczony, zaś dziewczynka jest z rodziny patologicznej, które ?tak mają?. Byłam w szoku. Strasznie żałuję, że nie nagrałam tej rozmowy. Gdy wychodziłam z budynku, dogoniła mnie jedna z pracownic OPS. Wręcz błagała, żebym coś zrobiła, bo oni mają ?odgórny nakaz? trzymania się wersji, że to tylko plotki. Poinformowałam więc Rzecznika Praw Dziecka, który podobno już zajął się sprawą. Ksiądz Bogdan S. przeniósł się z plebanii do swojej posiadłości we wsi D. ? wykończonej materiałami łudząco podobnymi (zwłaszcza pokrycie dachowe) do użytych przy budowie kościoła w Kobyłce. Na plebanii zgromadził tyle mebli i sprzętu, że ciężarówka obracała trzy razy. Żeby gdzieś to pomieścić, musiał opróżnić część garaży i przestawić jeden ze swoich samochodów (3-letni jeep) na podwórko siostry. Wciąż jeździ też roczną mazdą o numerze rejestracyjnym WWL 4(...)9, którą chciał sprzedać za ponad 90 tys. zł, żeby wykupić ?polisę ubezpieczeniową? w kurii. Biedy z pewnością nie klepie, bo zdążył zgromadzić pokaźny majątek w nieruchomościach na Mazurach. Często odwiedza go w D. pewna niewiasta w wieku około 30 lat. Kiedyś przywoził ją swoim samochodem. Zawsze leżała przykryta na tylnym siedzeniu. Teraz kobieta ?dorobiła się? już własnego nowego opla o numerze rejestracyjnym WWL 1(...)2. ? Ta pani prawdopodobnie ?obsługuje? kilku księży, bo niejednokrotnie widziałem jej samochód zaparkowany obok plebanii w Wołominie. Wszyscy wiedzieli, że ksiądz Bogdan prowadzi bujne życie erotyczne. Informowaliśmy o tym proboszcza z D., który podobno zawiadomił kurię, ale nic się nie zmieniło ? twierdzi sąsiad księdza S. I pomyśleć, że ten ?piękny świat? księdza runął przez jedną niepełnosprawną nastolatkę... MARCIN KOS marcin@faktyimity.pl Odpowiedz Link
0.tiger Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 10.07.15, 18:36 Coś się ruszyło, czy już sprawa została zmieciona pod dywan ?? Pomyśleć, ile w całej Polsce jest takich spraw, które nie wychodzą na światło dzienne.... Odpowiedz Link
o_onufry Re: Zmiany w parafii Stefanowka. 19.03.18, 13:53 Prokuratura Rejonowa w Wołominie prowadzi śledztwo w sprawie spółkowania seksualnego ks. Bogdana Sałańskiego z osobą poniżej lat 15. Dziewczyna spotykała się z księdzem dobrowolnie. W komunikacie z dnia 19 kwietnia 2015 w ogłoszeniach duszpasterskich podano że zrezygnował z urzędu proboszcza „ze względu na stan zdrowia”. Na mocy dekretu Biskupa Ordynariusza proboszcz ks. Piotr Śliwka został przeniesiony do Parafii św. Kazimierza w Kobyłce, w której dotychczasowy proboszcz ks. Bogdan Sałański złożył rezygnację z urzędu ze względu na stan zdrowia. Wprowadzenie na nową placówkę duszpasterską odbędzie się w niedzielę, 26 kwietnia podczas Mszy św. o g. 10.00 w Kobyłce. Odpowiedz Link