Dodaj do ulubionych

Apel: fotografia 'hien z Treblinki'

16.03.11, 23:27
Wiadomo juz na 99.9%, ze fotografia, ktora natchnela Grossa do napisania 'Zlotych Zniw' ani nie jest fotografia hien, ani z Treblinki i ze chodzi tu o raczej o szarwark przy legalnej ekshumacji zwlok, nie zas o 'zlote zniwa'.
Prosze wiec internautow o pomoc w identyfikacji, co jest na tej fotce i kogo w istocie ona przedstawia. Zajelabym tym sie sama, ale nie moge przyjechac do Polski, a wiec prosze, by sie tym ktos powaznie zajal: z historykow i...etnografow, a ja w miare mozliwosci podpowie to i owo:
1) Milicjanci na tych fotkach, relatywnie czytelni, MUSZA miec swoje akta z epoki, prawdopodobnie z fotkami - moze ta droga bedzie mozna ustalic, co z fotka i owym zdarzeniem. Ale gdzie te akta?
2) Kobiety napewno sa w strojach letnich, ale czy to napewno sa stroje chlopek z okolic Malkini? Etnografka nie jestem, ale mnie to jakos 'chachlami' pachnie, terenami bardziej na wschod, wlasnie zakladanego przez dziennikarzy Drohobycza. Coz, etnograf powinien to ustalic chocby po wiazaniu chustek, skoro i ja wiem, ze sie tu roznily (szczegolnie na Podlasiu: wsie szlacheckie i wloscianskie, katolickie i prawoslawne)
Ta fatalna fotka widnieje na okladce anglojezycznego wydania ksiazki Grossa, bo taka 'dramatyczna', a wiec jej 100% identyfikacja (a jeszcze lepiej pozwanie brytyjskiego wydawcy o znieslawienie, bo okladka to sprawa i odpowiedzialnosc wydawcy) jak sadze byloby najlepsza odpowiedzia na tendencyjnosc i nierzetelnosc badawcza prac Grossa.
O potrzebie recenzowania anglojezycznego wydania 'Zlotych Zniw', poczawszy od Amazon, pisze gdzie indziej:
forum.gazeta.pl/forum/w,28,123298066,123298066,Wokol_Grossa_Norma_czy_bandytyzm_niektorych_.html
Obserwuj wątek
    • woda_woda Ile płacisz 16.03.11, 23:32
      za tę pracę?

> prosze, by sie tym ktos powaznie zajal: z historykow i...etn
      > ografow
      • kkuubba1 pewnie ciut mniej niż Liga Przeciw Zniesławieniu 16.03.11, 23:42
        niemniej warto taką pracę wykonać, gdyby ktoś mógł.
        społecznie.
        nie liczmy $rebrników tak jak Eskimosi!
        • woda_woda No proszę. 16.03.11, 23:47
          kkuubba1 napisał:

> niemniej warto taką pracę wykonać, gdyby ktoś mógł.
          > społecznie.

To wykonaj.
          • kkuubba1 Re: No proszę. 16.03.11, 23:49
            gdybym miał odpowiednią wiedzę, informacje, dojście do dokumentów - czemu nie.
            póki co mogę tylko propagować apel.
          • rzewuski1 Re: No proszę. 16.03.11, 23:51
            ale rabowano tez niemieckie groby jak i tez polskie ,
            czytałem niedawno wywiad o jakieś polskiej rodzinie
            i była tam mowa jak syn poznawał dziadków na cmentarzu ewangelickim
            w Warszawie
            ojciec pokazując mu czaszkę wyjętą z splądrowanego grobu (z wyrwanymi złotymi zębami)
            powiedział to twój dziadek
            • erka-4 Re: Ukryty kapitał to był 02.06.11, 13:59
              A syn tego co te zęby z tej czaszki,a dokładnie szczęki,która częścią tej czaszki była,wyrywał, obecnie jest znanym biznezmenem bo tata w odpowiednim czasie o stosowny kapitał zadbał.
              A więc lepiej jak kapitał pracuje na siebie niżby miał w grobie leżeć.
        • ciotka_ltd Forsa z odszkodowania moze byc tu znaczna 16.03.11, 23:55
          Dla znieslawionych (a ci niech sie dziela z tym, kto im pomogl). @ Sawa w swoim watku juz ocenila i wycenila wydawce - bo za okladke odpowiada nie autor, a wlasnie wydawca (moge pomoc znalezc adwokatow w UK, i to za friko - to nie Polska, tu nie ma na procent, mecenas dostaje swoje osobno z cywilnego ubezpieczenia firmy).
          • woda_woda :))) 16.03.11, 23:56
            ciotka_ltd napisała:

> Dla znieslawionych

A kogo zniesławiono?
            • ciotka_ltd Tych, co na fotce robia za 'hieny' 17.03.11, 00:04
              Nie slyszales? Zapewne trzeba bedzie sie sadzic o dobre imie zmarlych rodzicow, ale to w obliczu His/Her Justice jeszcze ladniej wyglada :)
              Bladego pojecia nie ma toto nawet o prawie polskim, a chce sie wypowiadac na temat systemu prawnego UK - co za HUCPA!!!
              • woda_woda Gross napisał, 17.03.11, 00:06
                że sfotografowani to hieny?
                Na której stronie książki?
                • ciotka_ltd Analfabeta funcjonalny:) 17.03.11, 00:12
                  Niby czytasz, ale nie dociera CO czytasz. A KTO tu mowi o sadzeniu Grossa? Caly dowcip w tym, ze sadzic sie bedzie wydawce na bazie tego, co na okladce zamiescil i na 'skrzydelku' napisal. A ten juz bedzie wiedzial jak podziekowac Grossowi...
      • ciotka_ltd Nic - podpowiadam za darmo! 16.03.11, 23:49
        Cala chwala spadnie na odkrywce (a ten sie niech z ludzmi z fotki forsa z nawiazki dzieli).
        A moje wskazowki sa sensowne. OBIE. Mam juz pierwsze maile na prive od...dziennikarzy. Coz, ci czuja bluesa:)
        • woda_woda Aha. 16.03.11, 23:51
          ciotka_ltd napisała:

> A moje wskazowki sa sensowne. OBIE.

Pozostań w tej wierze.
          • ciotka_ltd Wiare pozostawiam wyznawcom GW 16.03.11, 23:57
            Ja to po prostu wiem - wiem w czym jestem dobra po ilus tam latach pracy badawczej.
            • woda_woda :))) 17.03.11, 00:00
              > wiem w czym jestem dobra

Niech raczej inni cię chwalą miast chwalić się samej :)

Twoje "wskazówki" nie mają żadnej wartości.
              • sawa.com Re: :))) 17.03.11, 00:08
                woda_woda napisała:

> Twoje "wskazówki" nie mają żadnej wartości.

A skąd ty o tym wiesz? że sie tak wymadrzasz.
                • woda_woda Re: :))) 17.03.11, 00:11
                  sawa.com napisała:

> A skąd ty o tym wiesz?

A to już nie twoja sprawa.
                  • fanpanajurka Re: :))) 17.03.11, 01:02
                    zmętniałaś lekko...
                    • ciotka_ltd On sie boi, ze geneze tej fotki da sie ustalic 17.03.11, 01:20
                      Pytanie jednak, CZEMU sie tak boi, skoro w efekcie bedzie bulil brytyjski wydawca, nie zas on sam? Ba...nawet nie wydawca tylko jego ubezpieczyciel z OC.
      • 1normalnyczlo.w.i.e.k Mowa jest o polskich historykach,etnografach - 17.03.11, 00:25
        woda_woda napisała: Ile płacisz za tę pracę?

---> nie o waszych, ruskich ...!
        Polscy, jeśli będą mogli, zrobią to za darmo, dla własnej satysfakcji, że pogonili oszustów!
        • ciotka_ltd I kazdego, kto ma dojcie do akt osobowych MO 17.03.11, 01:14
          z pierwszych 10 lat jej istnienia. Chlopi z fotografii mogli sie bac 'robienia za hieny', ale nawet przy interpretacji Grossa nie musza sie tego bac milicjanci (czy ich dzieci).
    • Gość: eres2 Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 23:04
      Przezacna Ciotko, zadziwiasz mnie. Czy jako nauczyciela (przypuśćmy, że szkoły wyższej) nie interesuje Cię istota tego, co owa archiwalna fotografia wywołała?
      Bez względu na to, czy fotografia przedstawia - dzielne, społecznie angażujące się w pracach społecznych chłopstwo, czy też – jak chcą inni - hieny cmentarne przy swoim urobku, to przecież o wiele bardziej istotna jest debata, jaką owa fotografia zainicjowała.
      Szkopuł w tym, że Ty nie znasz zarówno ostatnich publikacji J.T. Grossa, ani też stanowiska polskich historyków w kwestiach poruszanych w pracach Grossa. Myślę, że Ciebie w ogóle nie interesuje historiografia, a żałosne zwoływane przez Ciebie pospolitego ruszenie w sprawie fotografii ma tylko na celu znalezienie środka dla przywalenia Grossowi. Pomijam fakt, że ta akcja po prostu Cię ośmiesza.
      Często nęka Cię zawiść?

Przeczytaj: forum.gazeta.pl/forum/w,175,123297753,123333395,Re_Norma_czy_bandyckie_zachowania_niektorych_.html
      • fanpanajurka Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 18.03.11, 01:07
        Przezacny? eresie2,
        Brzydzisz mnie.
        Przypuśćmy, że jedną z tych kobiet przedstawionych na tym zdjęciu, jest moja Matka.
        Przypuśćmy, że moja córka, a Jej wnuczka, studiuje w London School of Economics i w zeszłym roku w czasie wakacji w Polsce, pokazywała swym koleżankom i kolegom to zdjęcie, jako ilustrację okropności jakie działy się w naszej ojczyźnie podczas teutońskiej misji cywilizacyjnej.
        Moja Matka, a jej Babcia brała udział w usuwaniu skutków tej "misji" rozsianych po polach i lasach między Bugiem i Nysą....
        Jak myślisz, co pomyślą teraz jej koleżanki i koledzy, gdy zobaczą tę fotografię na okładce książki tego szabesgoja zaślepionego żądzą holokaustowego geldu?
        Interesuje cię "co owa archiwalna fotografia wywoła" w umysłach przyjaciół "tej Polki" ?
        Nie?
        To ch.uj ci w dupę, szabesgoju.
        - pozdrowienia od chłopaków z ul. Leszno 13.
        W Warszawie.
        • billy.the.kid Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 18.03.11, 05:09
          wow,uau,łał.
          wnuczka szmalcowników studiuje w london school. jezdym pod wrażeniem.
          • fanpanajurka Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 18.03.11, 11:20
            pod jakim wrażeniem jezdeś?
            ty cukierman, zwykły parch jezdeś! :-D
            i tyle.
            pozdry od gancwajcha
            • lwowiak51 Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 18.03.11, 11:57
              Wnuczka szmalcownikow moze "studiowac" tylko jedno:jak kapowac ludzi i grzebac w trupach,taka rodzinna tradycja.
              • fanpanajurka Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 18.03.11, 20:20
                hasbarska świnia, buchtuje w zgliszczach palestyńskich domów.
                może jakieś organy do przeszczepów znajdzie.
                taka nazistowska tradycja.

pozdrowienia od gancwajcha i mengele.
                • lwowiak51 Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 18.03.11, 22:20
                  Fujaro
                  gnojku przykoscielny,szukasz mozgu do przeszczepu?,dla ciebie wystarczy mozg szczura w sam raz dla szmalcownika z tradycjami.
                  • fanpanajurka Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 18.03.11, 23:38
                    lewinkopf,
                    to nie ja szukam. to wy parchy, w więziennych lochach, proponujecie palestyńczykom leczenie za zdradę i donosicielstwo. a jak sie któryś przekręci to kradniecie jego bebechy.
                    jesteście wspaniałymi uczniami tych, którzy was tępili jak szczury.
                    ale spoko, to do was powróci. szybciej niż się spodziewacie.
                    znów będziecie "narodem wybranym" :-D

- pozdrowienia od gancwajcha i jego pejsatej czeredki ;)

ps
                    przy kościele, to ja mogę się nawet odlać
                    a przy twojej synagodze w.y.s.r.a.ć
                    pasuje ci, myszuge?
                    • lwowiak51 Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 19.03.11, 08:43
                      fujarojurka

Pijacka morda, niemyta i smierdzaca jak ty, mozesz tylko lizac buty Izraelczykom.
                      A palestynczycy przyjma cie z radoscia,oni lubia taki smrod jak ty,zrobia ci "przeszczep" tak ze zapomnisz jak sie nazywasz,bedziesz "fujaramahmuda" hahaha!
                      • fanpanajurka Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 19.03.11, 08:55
                        no widzisz leninkopf...
                        i po co ci to było?
                        tylko się zagotowałeś. :-D
                        • lwowiak51 fujaramahmuda 19.03.11, 09:13

hahaha!
                          • fanpanajurka Re: fujaramahmuda 19.03.11, 09:28
                            ty leninkopf, ty lepiej uważaj, bo fujara mahmuda jest niebezpiecznie blisko twej koszernej d.upy...
                            i tobie nawet 5 metrowy mur nie pomoże. ;)
                            • lwowiak51 Re: fujaramahmuda 19.03.11, 10:13
                              mahmud jest madrzejszy od ciebie bo to ty jestes jego fujara,ma cie za darmo.
                              Mahmud nie zbliza sie do muru bo moze mu urwac d...pe,zostawia ja dla ciebie.
                              Teraz sam widzisz jak mozna latwo miec przyglupa znad Wisly.
                              • fanpanajurka Re: fujaramahmuda 20.03.11, 00:47
                                tak, tak, teraz widzę, że nie dość żeś pejsata locha, to jeszcze przygłup czyli po waszemu meszuge.
                                podyskutuj jeszcze sam ze sobą a na pewno się przekonasz do swojego przymulastego bełkotu. ;)

pozdry od od gancwajcha, haydriha i eichmana..
                                • fanpanajurka Re: fujaramahmuda 29.03.11, 15:46
                                  no, widzisz lewinkopf jak szybko zło do was powróciło...
                                  więc nie lekceważ mahmudów i pilnuj murka. ;)
        • stasi1 zapewne wiesz skąd Gross 26.03.11, 14:59
          ma tą fotografie?
          A że ostatnio wyszło że źle ja podpisano? Cóż trudno. Może i orginał zmieni podpis
          • zomozadwa Re: zapewne wiesz skąd Gross 11.04.11, 23:43
            Chłopaki mają doświadczenie. Wiedzą jak fałszować rzeczywistość i jeszcze parę $$ zarobić...
            youtu.be/pgLJjHPZW6g
      • Gość: orient Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 23:52
        > Bez względu na to, czy fotografia przedstawia - dzielne, społecznie angażujące
        > się w pracach społecznych chłopstwo, czy też – jak chcą inni - hieny cmen
        > tarne przy swoim urobku, to przecież o wiele bardziej istotna jest debata, jaką
        > owa fotografia zainicjowała.

Czy mogę dyskusję o pedofilach i gwałcicielach zainicjować fotką z twoją fizjonomią? Wszak to temat ważny, więc chyba się nie obrazisz?

> Szkopuł w tym, że Ty nie znasz zarówno ostatnich publikacji J.T. Grossa, ani te
        > ż stanowiska polskich historyków w kwestiach poruszanych w pracach Grossa.

Przyznaję, że nie czytałem Grossa; gniotów nie czytam. Znam wypowiedzi polskich historyków - jadą po nim jak po łysej kobyle.
        • Gość: asder Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 20:47
          Ta fotografia jest nie wiadomo czym i niczego nie udowadnia, ale przecież relacji i zeznań o kopaniu w grobach w Treblince pojawiło sie wiele i sam proceder bez wątpienia miał miejsce na skalę masową. W "Rzepie" byl tekst o oddziale polskiego podziemia, który przechodząc obok dowiedział się o kopaczach i wybatożył im dupy.
          • Gość: tałes Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' IP: *.182.7.134.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.04.11, 10:47
            up!
        • stasi1 nie do końca tak po nim jadą 20.04.11, 20:00
          Stwierdzają że to co przedstawił on w swojej książce to nic nowego, wszystko to juz było znane naszym historykom. Oczywiście prócz tych co się wypowiadają w RM
          • Gość: eres2 Re: nie do końca tak po nim jadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 22:12
            Dr Piotr Osęka z Instytutu Studiów Politycznych PAN, specjalizujący się w historii najnowszej:
            „Jak ocenił historyk, choć książkę napisano na dużym poziomie ogólności, to >>fakty zaczerpnięto z wiarygodnych źródeł<<. Gross często korzystał z publikacji polskich historyków, badających stosunki polsko-żydowskie w czasie wojny i po niej - Bożeny Szaynok, Dariusza Libionki, czy tomów wydanych przez IPN.

Dr Osęka ocenił, że dla historyka książka Grossa nie jest odkrywcza. - Gross próbuje na nowo interpretować znane wydarzenia, przy czym powojenny antysemityzm wyjaśnia przy pomocy jednej tylko tezy - powiedział.

Większość polskich historyków mówi o istnieniu antysemityzmu w Polsce powojennej. - Była niechęć, prześladowania, morderstwa i pogromy ocalałej ludności żydowskiej - wylicza dr Osęka.

Jego zdaniem, kolejną z przyczyn antysemityzmu mogły być plotki, że Żydzi porywają i mordują dzieci chrześcijańskie. Zdaniem dr Osęki, „to przekonanie mogło być dość powszechne i odgrywać rolę w budowaniu niechęci do Żydów".

Marek Edelman: "wszystko, o czym pisze Gross, to przecież prawda" oraz że był świadkiem wydarzeń przez niego opisanych. Zdaniem Edelmana Gross "popełnił błąd, dając w podtytule książki: >>Antysemityzm w Polsce tuż po wojnie<<. Tam powinno być: >>Bandytyzm w Polsce...<<. Bo tu nie chodzi o antysemityzm. Mordowanie Żydów to był czysty bandytyzm i ja bym tego antysemityzmem nie tłumaczył".
            pl.wikipedia.org/wiki/Strach_(ksi%C4%85%C5%BCka)

Przytoczę interesujący głos polemiczny:
            „CO Z TYM GROSSEM?
            Najpierw historycy i ich opinie o autorze i jego pracy. Według historyków skupionych wokół Centrum Badań nad Zagładą Żydów, dzięki książce Grossa możemy dziś rozmawiać o nowych kwestiach w naszej historii. Praca przysłużyła się więc dobrej sprawie – dała społeczeństwu wiedzę na pewne tematy i pobudziła do dyskusji, być może refleksji. Historycy ci stwierdzają też, że Gross nie odkrywa niczego nowego, bo naukowcy o wydarzeniach o których dziś pisze, wiedzieli już dawno. Tyle że Gross o faktach tych poinformował polskie społeczeństwo (mniejsza o to, w jakiej formie i w jaki sposób). Historycy tego nie zrobili. Dlaczego? O tym za chwilę. Historycy z Centrum Badań nad Zagłada Żydów zwracają również uwagę na to, iż kiedy ktoś pisze książkę o Polakach pomagających Żydom, nie zarzuca mu się uogólnień i przedstawiania tylko „jednej strony historii”, ale gdy czyni tak Gross opisując Polaków gnębiących Żydów, czyni mu się wyrzuty i oskarża o brak obiektywizmu etc. No cóż, ja także w swojej recenzji „Złotych żniw” pisałem, że dla mnie ta książka nie jest w pełni obiektywna, bo autor pokazuje tylko część, wycinek historii. Uznałem, że na jej odbiór i lepsze zrozumienie przez czytelnika wpłynąłby prosty zabieg, którego niestety Gross nie zrobił, mianowicie wyjaśnienie we wstępie, że jest to tylko >>jedna strona historii<< oraz ukazanie w skrócie szerszego tła na jakim konkretne wydarzenia się rozgrywały. Myślę, że to by wiele wyjaśniło, a w oczach czytelnika, książkę uczyniłoby bardziej wiarygodną. Zainteresowanych odsyłam do recenzji: >>J.T. Gross „Złote żniwa<<.
            Myślę, że jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy tzn. całej dyskusji wokół Grossa, przesiąkniętej wielkimi emocjami, niejednokrotnie negatywnymi, jest brak >>złotego środka<<, czyli książek napisanych przez historyków-fachowców, ale prostym językiem, zrozumiałym dla wszystkich czytelników, również laików w sprawach historii, książek omawiających w wyważony, spokojny sposób wszelkie >>za<< i >>przeciw<<, rozważających wszystkie aspekty danej historii, starających się wyjaśniać i wytłumaczyć często niejasne i niejednoznaczne dzieje naszych przodków. Tyle, że kto by takie prace kupił i czytał? Przecież to byłaby nuda! Nikogo by to nie zainteresowało. A tak mamy przynajmniej ostry, często wulgarny język używany w dyskusjach toczących się już nie wokół faktów, wydarzeń historycznych, ale wokół takich zagadnień jak: kto jest, a kto nie jest patriotą, polakożercą, antysemitą itp.
            I tu pojawiają się historycy z ich misją. Jest nią, jak wiadomo, nie tylko poznawanie historii, ale i tłumaczenie jej oraz wyjaśnianie i przedstawianie opinii społecznej. Z tym drugim jest jednak według mnie, fatalnie. Większość polskich historyków straciła już dawno umiejętność pisania książek dla ludzi tj. nie-historyków, książek zrozumiałych, przystępnych dla zwykłego, przeciętnego człowieka nie mającego wykształcenia humanistycznego. Zostało tylko kilku profesorów, którzy jeszcze te umiejętność zachowali (np.: prof. J. Tazbir, czy prof. N. Davies). Książki historyczne napisane przez polskich autorów niewiele osób czyta. Wielu historyków tego nie rozumie i ma o to pretensje do czytelników. Ale jak można się dziwić, skoro tego nie da się czytać! To czysta nuda! Język jest specjalistyczny (tzw. akademicki żargon), setki przypisów, dygresje na kilka stron. To wszystko ma swoją wartość naukową, ale nie nadaje się do lektury dla zwykłego człowieka. Wiem co mówię, bo czytam dużo książek historycznych i kiedy mam wybór pomiędzy polskim autorem, a np.: brytyjskim, czy amerykańskim, wybieram tych drugich. Mam wrażenie, że dla wielu polskich historyków napisanie książki popularnonaukowej dla szerokiej rzeszy czytelników, jest czynem ich niegodnym. Przecież poważni naukowcy nie będą zniżać się do poziomu zwykłego czytelnika. A może warto byłoby zejść na chwilę z uniwersyteckiej katedry między zwykłych ludzi i napisać coś dla nich? Może wtedy tłumaczyć ludziom historii nie musiałby ktoś taki jak Gross? Gdzie bowiem byli historycy od lat znający fakty o których pisał Gross? Dlaczego wcześniej nie powiedzieli społeczeństwu o swoich badaniach i odkryciach? Dlaczego uprzedził ich Gross?”

Inny ciekawy głos polemiczny:
            „Skrajne reakcje na książkę Grossa pokazują jak silne kontrowersje budzi nadal temat antysemityzmu. Ze wszystkimi swoimi niedoskonałościami, publikacja książki miała szansę przyczynić się do wznowienia debaty na temat stosunków polsko-żydowskich. Ten cel już został osiągnięty.”

Przytoczyłem tu wypowiedzi historyka, Żyda Marka Edelmana oraz interesujące głosy polemiczne.
            Jest, oczywiście, niemało historyków krytycznie oceniających twórczość Grossa. Warto przeczytać wydaną niedawno książkę „Cena Strachu Gross w oczach historyków” pod redakcją Roberta Jankowskiego.
            • Gość: tałes Re: nie do końca tak po nim jadą IP: *.205.11.178.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.04.11, 00:34
              (...)Inny ciekawy głos polemiczny:
              „Skrajne reakcje na książkę Grossa pokazują jak silne kontrowersje budzi nadal temat antysemityzmu. Ze wszystkimi swoimi niedoskonałościami, publikacja książki miała szansę przyczynić się do wznowienia debaty na temat stosunków polsko-żydowskich. Ten cel już został osiągnięty.”(...)

Skrajnych emocji i kontrowersji nie budzi temat antysemityzmu, lecz zoologiczny wręcz antypolonizm Gro$$a z "dolarowym podtekstem odszkodowawczym".
              • Gość: eres2 Re: nie do końca tak po nim jadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 23:55
                tales: Skrajnych emocji i kontrowersji nie budzi temat antysemityzmu, lecz zoologiczny wręcz antypolonizm Gro$$a z "dolarowym podtekstem odszkodowawczym".

eres: Udajesz talesie, czy nie wiesz, że Gross w swoich pracach wykorzystał głównie opisy faktów zawartych w publikacjach polskich historyków, co Gross wielokrotnie w swoich wypowiedziach podkreśla. Czy więc owych polskich historyków (zapewniam, wyłącznie czystej krwi aryjczycy!) także obwiniasz o przejaw „zoologicznego wręcz antypolonizmu z dolarowym podtekstem odszkodowawczym"?
                • stasi1 to nic dziwnego skoro są 24.04.11, 10:33
                  czystej krwi aryjczykami mają ten antypolonizm wyssane z mlekiem matki
                • Gość: tałes Re: nie do końca tak po nim jadą IP: *.146.115.168.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.04.11, 11:43
                  udajesz eresie, że nie wiesz o czym traktuje ten wątek?
                  w której pracy naukowej, który polski naukowiec, wykorzystał ową fotografię i tak pięknie, naukowo ją opisał?

ten sam mechanizm... chcemy waszej kasy!
                  • stasi1 to jak na tak grubą książkę jeden błąd 24.04.11, 18:58
                    to nie tak wiele. Zresztą ten podpis pod tym zdjęciem o raczej polski historyk napisał. Ale dzięki Grossowi wiemy że w archiwum Majdanka też błędy były
                    • Gość: tałes Re: to jak na tak grubą książkę jeden błąd IP: *.180.3.66.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.04.11, 01:07
                      Zresztą ten podpis pod tym zdjęciem o raczej polski historyk napisał.

Wiesz, czy zgadujesz?
                      • stasi1 a ty wiesz że nie polski? 25.04.11, 08:30
                        skoro znajduje się w polskim muzeum to chyba Polacy to zdjęcie opracowali?
                        • Gość: tałes Re: a ty wiesz że nie polski? IP: *.204.50.80.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.04.11, 10:11
                          gro$$ to historyk?
                          polski??
                          jesteś idiotą, czy zwykłym hasbarskim kundlem?
                          • stasi1 wystarczyło żebyś czytał swoje pytania ze zrozumie 25.04.11, 16:00
                            m. Gross nie podpisywał tego zdjęcia, on go tylko wkleił
                            • zomozadwa Re: wystarczyło żebyś czytał swoje pytania ze zro 26.04.11, 01:06
                              stasi1 napisał:
                              > m. Gross nie podpisywał tego zdjęcia, on go tylko wkleił

Jeszcze tydzień i napiszesz, że go (tego zdjęciu) gro$$ik na oczy nie widział, tylko zaufał grupie polskich naukowców. :-D
                              • stasi1 czemu miałbym pisac że nie widział? 30.04.11, 10:33
                                Przecież z tym zdjęciem nie było tak że ten gross wyszperał to zdjęcie u babci na strychu i wpadł na pomysł aby go umieścić w swojej książce. Zdjęcie jest oficjalnie w archiwach majdanka.
                                Widzisz, juz dzieki tej książce można jeden błąd naprawić
                                • Gość: tałes Re: czemu miałbym pisac że nie widział? IP: *.multimo.pl 01.05.11, 20:23
                                  Dostaliśmy w jednej z chałup w Wólce unikalne - być może jedyne zachowane - zdjęcie z tej akcji. Nikt go dotąd nie publikował. Scena w szczerym polu: uzbrojeni w ręczne karabiny maszynowe żołnierze otaczają grupę wieśniaków. Kobiety ubrane w chusty i długie spódnice, jak do żniw. Tylko w rękach - zamiast sierpów - łopaty. Mężczyźni w czapkach i marynarkach, ze szpadlami. Przed nimi ułożone w stosy wykopane czaszki i piszczele. Na twarzach nie widać przerażenia. Zatrzymani wiedzą, że nic im nie grozi.
                                  forum.gazeta.pl/forum/w,175,124692903,124692903,Refleksja_nad_fotkami.html

no, to już sobie musisz z eresem ustalić kto je wyszperał na strychu, opisał i wkleił gro$$ikowi do jego gó...anego paszkwilu..
                                  • zomozadwa Re: czemu miałbym pisac że nie widział? 01.06.11, 18:27
                                    Up!
                                    jeszcze trochę hasbarskich nicków! ;)
                                    • Gość: tałes Re: czemu miałbym pisac że nie widział? IP: *.205.69.239.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.06.11, 00:52
                                      w kibucu "Hasbara" trwa przegrupowanie. ;)
                                  • lobotomia-d Re: czemu miałbym pisac że nie widział? 07.06.11, 12:45
                                    Tak ale bez komentarza. Problemem jest interpretacja tego co widzimy. I w tym tkwi sedno sprawy i bałamutność sprawy. Nie znane są okoliczności wykonania zdjęcia. Nie jest znane czy to złapane hieny, czy to zwykła ekshumacja jakich po wojnie były setki tysięcy. Wiele wskazuje że to ekshumacja, bo jak ktoś rozsądnie w innym wątku wskazał, brak jest trofeów rzekomych hien!
                                    • zomozadwa i jak wyglądacie teraz 22.06.11, 11:52
                                      gudłajskie parchy?
                                      za to was nie lubię...

forum.gazeta.pl/forum/w,904,123189615,,O_zdjeciu.html?v=2
                                      • zomozadwa spokojna wasza myszuge 22.06.11, 23:34
                                        kalarepa.
                                        nie damy zginąć "temu wątku" ;-)
                                        • billy.the.kid Re: spokojna wasza myszuge 23.06.11, 07:56
                                          vivat szmalcownicy.
                                          • zomozadwa Re: spokojna wasza myszuge 23.06.11, 11:24
                                            tak, tak, parchate qrwy cukiermańskie.
                                            jeszcze się naczytacie o komandzie gancwajcha i jego drużynie z Leszno 13.
                                            za szmalec, sprzedawaliście własne matki, ojców i dzieci.
                                            TFU!
                                            • billy.the.kid Re: spokojna wasza myszuge 23.06.11, 17:38
                                              VIVAT SZMALCOWNICY.
                                              • zomozadwa Re: spokojna wasza myszuge 24.06.11, 01:35
                                                Typowe...
                                                Plujesz mu w hasbarski ryj, a ten, że deszcz pada.
      • ewalongoria Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 23.06.11, 15:06
        Człowieku o jakiej Ty historiografii mówisz. Pozycje Grossa to makulatura a nie poważna literatura naukowa z którą można polemizowac.

Gość portalu: eres2 napisał(a):

> Przezacna Ciotko, zadziwiasz mnie. Czy jako nauczyciela (przypuśćmy, że szkoły
        > wyższej) nie interesuje Cię istota tego, co owa archiwalna fotografia wywołała?
        >
        > Bez względu na to, czy fotografia przedstawia - dzielne, społecznie angażujące
        > się w pracach społecznych chłopstwo, czy też – jak chcą inni - hieny cmen
        > tarne przy swoim urobku, to przecież o wiele bardziej istotna jest debata, jaką
        > owa fotografia zainicjowała.
        > Szkopuł w tym, że Ty nie znasz zarówno ostatnich publikacji J.T. Grossa, ani te
        > ż stanowiska polskich historyków w kwestiach poruszanych w pracach Grossa. Myśl
        > ę, że Ciebie w ogóle nie interesuje historiografia, a żałosne zwoływane przez C
        > iebie pospolitego ruszenie w sprawie fotografii ma tylko na celu znalezienie śr
        > odka dla przywalenia Grossowi. Pomijam fakt, że ta akcja po prostu Cię ośmiesza
        > .
        > Często nęka Cię zawiść?
        >
        > Przeczytaj: forum.gazeta.pl/forum/w,175,123297753,123333395,Re_Norma_czy_bandyckie_zachowania_niektorych_.html
        • eres2 Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 24.06.11, 01:15
          Moja życzliwa rada: Jeśli się nie ma nic do powiedzenia, ani wiedzy, to lepiej się nie wypowiadać, a już na pewno nie paplać o celowości polemiki.
          Namawiam Cię też, abyś się wypowiadał o twórczości Grossa dopiero po lekturze jego prac. I nie wcześniej.

Załączam cytaty z wypowiedzi mądrych ludzi zaczerpnięte z sieci. Choć nie obiecuję sobie, żebyś je przeczytał do końca. „Wiedza” czerpana z mediów toruńskiej sekty jest dla Ciebie objawieniem:
          Prezes Znaku Henryk Woźniakowski: […] jeśli domagamy się od naszych sąsiadów, którzy zawinili wobec Polaków, upamiętnienia ofiar czy uznania win, to powinniśmy zacząć od siebie i poddać weryfikacji naszą własną pamięć. Książka "Złote żniwa" Grossów "rzuca wyzwanie naszej pamięci zbiorowej, naszej chęci zapomnienia". "Ta książka domaga się sprawiedliwości dla tych, którzy byli pierwszymi i największymi ofiarami Zagłady" - uważa Woźniakowski. Prezes wydawnictwa zaznaczył, że książka Grossów nie jest monografią zachowań na wsi polskiej w tzw. trzeciej fazie Holokaustu. "Spojrzenie autorów koncentruje się na tym, co się działo najstraszniejszego, na rabunku, na związanych z tym rabunkiem mordach i to próbuje zrozumieć na tle podobnych zjawisk w innych częściach okupowanej Europy" - mówił Woźniakowski, przyznając jednocześnie, że książka "nie szuka okoliczności łagodzących, pomija wiele wątków historycznego i społecznego kontekstu".

Inni autorzy:
          Najpierw historycy i ich opinie o autorze i jego pracy. Według historyków skupionych wokół Centrum Badań nad Zagładą Żydów, dzięki książce Grossa możemy dziś rozmawiać o nowych kwestiach w naszej historii. Praca przysłużyła się więc dobrej sprawie – dała społeczeństwu wiedzę na pewne tematy i pobudziła do dyskusji, być może refleksji. Historycy ci stwierdzają też, że Gross nie odkrywa niczego nowego, bo naukowcy o wydarzeniach o których dziś pisze, wiedzieli już dawno. Tyle że Gross o faktach tych poinformował polskie społeczeństwo (mniejsza o to, w jakiej formie i w jaki sposób). Historycy tego nie zrobili. Dlaczego? O tym za chwilę. Historycy z Centrum Badań nad Zagłada Żydów zwracają również uwagę na to, iż kiedy ktoś pisze książkę o Polakach pomagających Żydom, nie zarzuca mu się uogólnień i przedstawiania tylko „jednej strony historii”, ale gdy czyni tak Gross opisując Polaków gnębiących Żydów, czyni mu się wyrzuty i oskarża o brak obiektywizmu etc. No cóż, ja także w swojej recenzji „Złotych żniw” pisałem, że dla mnie ta książka nie jest w pełni obiektywna, bo autor pokazuje tylko część, wycinek historii. Uznałem, że na jej odbiór i lepsze zrozumienie przez czytelnika wpłynąłby prosty zabieg, którego niestety Gross nie zrobił, mianowicie wyjaśnienie we wstępie, że jest to tylko „jedna strona historii” oraz ukazanie w skrócie szerszego tła na jakim konkretne wydarzenia się rozgrywały. Myślę, że to by wiele wyjaśniło, a w oczach czytelnika, książkę uczyniłoby bardziej wiarygodną. Zainteresowanych odsyłam do recenzji: „J.T. Gross „Złote żniwa””.

Gdzie bowiem byli historycy od lat znający fakty o których pisał Gross? Dlaczego wcześniej nie powiedzieli społeczeństwu o swoich badaniach i odkryciach? Dlaczego uprzedził ich Gross?

Głos w sprawie „Złotych żniw” zabrał też Paweł Machcewicz i zwrócił uwagę na ciekawe zjawisko w naszej twórczości historycznej. Stwierdził, nie bez racji, że mamy w Polsce do czynienia z dużą ilością historii „zaangażowanej”, solidaryzującej się z ofiarami. Autorzy takich prac bronią obrazu Polski „bez skazy i grzechu”, podczas gdy Gross staje po przeciwnej stronie. Następuje polaryzacja stanowisk i pogłębia się przepaść światopoglądowa pomiędzy obiema stronami w dyskusji.
          alehistoria.blox.pl/2011/03/CO-Z-TYM-GROSSEM.html
          Pozytywnym działaniem publikacji Grossa było pojawienie się impulsu, który rozpoczął debatę publiczną na tematy trudne dla Polaków. Spojrzenie na pewne sprawy nie tylko w kategoriach czarne/białe. Każdy może inaczej oceniać wysuwane przez Grossa wnioski oraz komentarze na temat historycznych wydarzeń opisanych w Sąsiadach oraz Strachu. I zazwyczaj właśnie tak jest, dla jednych autor jest postacią pozytywną, a dla innych negatywną ze względu na swoją działalność naukową. Jednak twórczość Grossa jest pozytywna pod tym względem, że obala mit Polaka – ofiary, przełamuje społeczne tabu. Pozwala rozwinąć dyskusję publiczną, w której każdy może prezentować własne, często sprzeczne racje, jak również wprost krytykować wysuwane przez Grossa tezy.
          Najnowsza publikacja Jana Tomasza Grossa i Ireny Grudzińskiej-Gross dotyczy między innymi korzyści, które czerpała ludność polska mieszkająca w okolicach obozów w Treblince czy Bełżcu. W przypadku tego tematu autorzy nie prezentują czegoś nowego, ponieważ problem został już rozpatrzony w licznych badaniach i publikacjach historyków. Mimo to książka uderzająca w obraz Polaka - ofiary II wojny światowej nadal budzi emocje. Wydaje się to być zjawisko nieuzasadnione, ponieważ fakty opisane w Złotych żniwach nie są nowymi odkryciami. Rozpalenie na nowo debaty wokół publikacji Jana Tomasza Grossa wydaje się tym razem być spowodowana w większym stopniu nazwiskiem autora, niż materią którą opisuje książka.

abrozar.blogspot.com/2011/01/jak-odbieram-pokosie-tworczosci.html
          • erka-4 Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 25.06.11, 16:45
            cytaty z książki Grossa:

Kopacze w zasadzie pracowali pojedynczo, nie ujawniając plonów poszukiwań przed sobą nawzajem, bo szczęśliwy znalazca mógł łatwo paść ofiarą napadu ze strony innych poszukiwaczy skarbów (pamiętamy, co Kalembasiak i Ogrodowczyk pisali o "niesamowitych stosunkach" w okolicy Treblinki). W Bełżcu i w Treblince zabierano do domu wykopane trupie czaszki, aby tam dopiero, bez świadków, "spokojnie je obszukać" .

a w innym miejscu tej książki pisze tak o tych pojedynczych wypadkach przy tych samych "wykopaliskach":

Kopaczy, dodajmy, wedle relacji świadków bywało naraz po kilkaset osób, więc ich działalność terenowi obozu rozmiarów stadionu sportowego musiała niekiedy nadawać charakter mrowiska. Ludność miejscowa prowadziła wykopaliska nieprzerwanie przez dziesiątki lat. "Pierwsze prace porządkowe i inwentaryzacyjne na terenie poobozowym zaczęto wiosną 1958 roku - pisze współczesna badaczka tego zagadnienia Martyna Rusiniak - "podczas wstępnego porządkowania bywało nawet i tak, że robotnicy, jak i milicja dołączyli do poszukiwaczy"

...a więc tam było tak jak Grossowi do fabuły pasowało a zdjęcie to też gdzie indziej umieścił.
          • konrad_dk Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 26.06.11, 14:28

> Najnowsza publikacja Jana Tomasza Grossa i Ireny Grudzińskiej-Gross dotyczy mię
            > dzy innymi korzyści, które czerpała ludność polska mieszkająca w okolicach oboz
            > ów w Treblince czy Bełżcu. W przypadku tego tematu autorzy nie prezentują czego
            > ś nowego, ponieważ problem został już rozpatrzony w licznych badaniach i publik
            > acjach historyków. Mimo to książka uderzająca w obraz Polaka - ofiary II wojny
            > światowej nadal budzi emocje. Wydaje się to być zjawisko nieuzasadnione, poniew
            > aż fakty opisane w Złotych żniwach nie są nowymi odkryciami. Rozpalenie na nowo
            > debaty wokół publikacji Jana Tomasza Grossa wydaje się tym razem być spowodowa
            > na w większym stopniu nazwiskiem autora, niż materią którą opisuje książka.
            >

Bardzo trafna konkluzja co do Grossa i jego tworczosci.
            Zgadzam sie z powyzsza opinia. Fajnie sformulowane.Nic dodac nic ujac.
            Zamiast pluc na Grossa nalezy najpierw poczytac co napisal a nastepnie dokonac analizy i refleksji.
            • zomozadwa Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 01.07.11, 01:31
              ja przeczytałem, (w empiku za friko) dokonałem analizy, i mam jedynie słuszną refleksję:
              grossik, to zwykła, hasbarska qrwa.
              szalom.
        • erka-4 Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 25.06.11, 16:57
          Bez względu na to, czy fotografia przedstawia - dzielne, społecznie angażujące
          się w pracach społecznych chłopstwo, czy też – jak chcą inni - hieny cmen
          tarne przy swoim urobku, to przecież o wiele bardziej istotna jest debata, jaką
          owa fotografia zainicjowała.

...debata jest ważna i istotna wielce ale forma debaty dziwna niezmiernie.
          Sprawcy tego wszystkiego czyli hitlerowcy w grobie przewracają się ze śmiechu.
          • zomozadwa Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 26.06.11, 13:15
            > Sprawcy tego wszystkiego czyli hitlerowcy w grobie przewracają się ze śmiechu.

i o to chodzi. nie będzie parszywiec jeden z drugim, z bogatym i silnym zadzierał.
            weźmie sobie na cel "głupiego polaczka" . :-D
    • drzewko214 Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 10.11.11, 14:06
      up
    • globox2 Re: Apel: fotografia 'hien z Treblinki' 08.11.12, 09:51
      po co w ogóle wrzucać takie zdjęcia, to właśnie świadczy o tym, że autor tego postu czci i wielbi nazistowskich morderców! Najlepiej wyrzucić takie gówna, jak zdjęcia tych morderców do ognia podczas ogniska
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka