Dodaj do ulubionych

Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem...

22.07.12, 22:07
...napisał książkę:
Goralenvolk.Historia zdrady.
Autor to Wojciech a dziadek to Henryk Szatkowski,zakopiańscy Górale.

Wnuk tak pisze w książce:

„Prawda o Henryku Szatkowskim jest niezwykle trudna.Myślałem,że wypadnie ona lepiej-tymczasem jest odwrotnie.
Wiele dokumentów jest ciężkim oskarżeniem tej osoby.”

A także film nakrecono o góralskim problemie:
W Zakopanem kręcone są zdjęcia do filmu pod roboczym tytułem "Duma i zdrada" na temat Goralenvolku. Z niecierpliwością oczekiwana jest także książka "Goralenvolk – historia zdrady" autorstwa Wojciecha Szatkowskiego. Ma się ukazać w listopadzie.

„Duma i zdrada” jest to fabularyzowany film dokumentalny. Producentem filmu jest Stowarzyszenie Auschwitz Memento, reżyserami - Mirosław Krzyszkowski i Dariusz Walusiak. Zamysłem reżyserów jest ukazanie zjawiska Goralenvolku w kontekście rodzin, również potomków osób uwikłanych w kolaborację Niemcami. Chcą także ukazać podziemny ruch na Podhalu, tym działalność Konfederacji Tatrzańskiej.

Zdjęcia do filmu realizowane były m.in. w sobotę i niedzielę w Zakopanem. Wzięli w nich udział świadkowie tamtych czasów oraz członkowie rodzin, które żyły w czasie wojny. Film zostanie wyemitowany w TVP Kraków prawdopodobnie w grudniu. W realizacji pomaga Wojciech Szatkowski – historyk, pracownik Muzeum Tatrzańskiego, znawca historii regionu. W listopadzie ma się ukazać jego książka „Goralenvolk – historia zdrady”, efekt wielu lat jego badań nad zjawiskiem Goralevolku.

Stowarzyszenie Auschwitz Memento ma na swoim koncie filmy dokumentalne ukazujące tragiczne, a często mało znane wydarzenia z czasów wojny. Ostatnio światło dzienne ujrzał film „Pamięć. Tajemnice lasów Piaśnicy”.
www.auschwitzmemento.pl/72-premiera-filmu-qduma-i-zdradaq.html
Obserwuj wątek
    • erka-4 post scriptum... 22.07.12, 22:22
      www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=pscJIhTZZpQ&NR=1
      • jeepwdyzlu Re: post scriptum... 23.07.12, 10:52
        nawiasem mówiąc - kto czytał kroniki.....
        jeep
        • erka-4 wnuk zapewne oglądał ... 23.07.12, 11:13
          ...i przesłuchał,skoro tak pisze w swej książce:

"Epilogiem Goralenvolku stały się po wojnie,w 1946 1947 r.,tzw.procesy góralskie w Zakopanem.Werdykty winą za akcję Goralenvolku obciążyły działaczy Komitetu Góralskiego,przedewszystkim Henryka Szatkowskiego oraz agenta Wiedera,także kilku najbardziej aktywnych kolaborantów.
          Najsurowszy wyrok - 15 lat więzienia - dostał Józef Cukier."
    • rico-chorzow Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 23.07.12, 13:00
      A czy wnuk Wojciech wie i czuł co jego dziadek?
    • grba Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 23.07.12, 18:30
      odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/gral.jpg
      W książce Joachima Bahlcke, Śląsk i Ślązacy, Wydawnictwo Naukowe Uniwersitas, Warszawa 2001. znalazłem dziwną fotografię na str. 205 ze zjazdu Ziomkowstwa Dolnego i Górnego Śląska (Landsmannschaft Schlesien – Nieder- und Oberschlesien e. V.) w Kolonii 1961 r.

Goście: pierwszy z lewej to Willi Brandt wtedy burmistrz Berlina Zach., czwarty z lewej to Ludwig Erhard wtedy wicekanclerz i minister gospodarki. Kto wita
      tych ważniaków? Mężczyzna w stroju podhalańskiego górala. Kto to jest? Wypędzony? Goralenvolk?
      • rico-chorzow Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 23.07.12, 18:59
        Ja też miałem fotografię polskiego,białego orła z swastyką i pijanymi polskimi oficerami wojska polskiego,chociaż po fotogrfii trudno stwierdzić,czy ten biały orzeł był znowu pijany,panie Grba,pan powinien prosić Boga,żebym nie znalazł tego zdjęcia,polski bajkopisarzu Grba.
      • rico-chorzow Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 23.07.12, 19:03
        A niby kogo obchodzi Warszawa 2001?,w ogóle kogo obchodzi Warszawa?
      • erka-4 Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 23.07.12, 21:15
        grba napisał:

Goście: pierwszy z lewej to Willi Brandt wtedy burmistrz Berlina Zach., czwarty z lewej to Ludwig Erhard wtedy wicekanclerz i minister gospodarki. Kto wita
        tych ważniaków? Mężczyzna w stroju podhalańskiego górala. Kto to jest? Wypędzony? Goralenvolk?

"Henryk Szatkowski,podobnie jak Wieder,skazany na karę śmierci,nigdy - mimo uporczywych poszukiwań - nie został odnaleziony. Wiadomo,że wyjechał z Zakopanego pod koniec 1944 r. i że dysponował kilkoma paszportami.
        Ślad po nim zaginął.Na Podhalu została żona z dziećmi."

...a może ten co witał tych niemieckich dygnitarzy na tym ziomkowym zjeżdzie w Kolonii 1961 r.to był ten Henryk Sz. po stosownym liftingu ?
        • rico-chorzow A co mnie ochodzą Niemcy 23.07.12, 21:42
          czy Polacy?,mam jednych i drugich głęboko "w".Wy Polacy może się dalej uświniaś Niemcami,ja jestem Slązakiem,i nie jestem polską świnią.
          • grba rico 24.07.12, 07:46
            Jesteśmy w dziale historia i mamy konkretny temat: Goralenvolk. Twoje uwagi nic nie wnoszą, niczego nie wyjaśniają... Czy mógłbyś z łaski swojej dupić fleki kajś indzi.
            • rico-chorzow Re: rico 24.07.12, 08:43
              grba napisał:

> Jesteśmy w dziale historia i mamy konkretny temat: Goralenvolk. Twoje uwagi nic
              > nie wnoszą, niczego nie wyjaśniają... Czy mógłbyś z łaski swojej dupić flek
              > i
              kajś indz

Ależ oczywiście,i to natychmiast,jak wy Polacy przestaniecie fleki dupić.
          • erka-4 słuchaj rico... 24.07.12, 08:09
            ...skoroś tu już wlazł na to historyczne forum polskie i Polski dotyczące,to ja jedynie cię spytam,czy ten twój wujek był Niemcem,Polakiem czy Ślązakiem ???,pytam o tego co w SS służył,o ile mi wiadomo SS to była niemiecka elita i należało się mocno zasłużyć aby się do niej dostać.
            A zatem,skoro wujkiem esesmanem się chwalisz,ja ci wierzę,rico,że ty Polakiem nie jesteś i Polska cię nie "interesuje" pod żadnym względem,tego nie musisz ciągle podkreślać bo to nie tylko jest głupie ale staje się śmieszne normalnie.
            • rico-chorzow Re: słuchaj rico... 24.07.12, 09:27
              erka-4 napisał:

> ...skoroś tu już wlazł na to historyczne forum polskie i Polski dotyczące,to ja
              > jedynie cię spytam,czy ten twój wujek był Niemcem,Polakiem czy Ślązakiem ???,p
              > ytam o tego co w SS służył,o ile mi wiadomo SS to była niemiecka elita i należa
              > ło się mocno zasłużyć aby się do niej dostać.
              > A zatem,skoro wujkiem esesmanem się chwalisz,ja ci wierzę,rico,że ty Polakiem n
              > ie jesteś i Polska cię nie "interesuje" pod żadnym względem,tego nie musisz cią
              > gle podkreślać bo to nie tylko jest głupie ale staje się śmieszne normalnie.

O ile wiem,był młodociannym w wieku ok. 18 - lat,czego nie mogę potwierdzić,ale prawdopodobnie - na ochotnika - czy z pewnością poszedł do SS (Ratibor) - u końca 1944,zginął prawdopodobnie pod Kochłowicami 1945,broniąc Hajmatu śląskiego.
              • bokertov1947 Re: słuchajta eksperty 24.07.12, 11:42
                Polacy – w swej wlasnej ocenie – to jednomyslny narod bialych golebi, obrany przez Najwyzszego za wzor ratownika moralnego tegoz swiata.
                Czysty jak lza Polak nie tolerowal, i nie tolerujedo dzis wspolobywateli, ktorzy nie dziela sielanki aniolkow znad Wisly. Slazacy – ktorzy sila chcieli byc okupowani przez Polakow, byli i sa do dzisiaj tymi, ktorzy tylko obcjuja zakamuflowanie. Dla Polakow wazniejsze byly skarby gornoslaskiej ziemi, ktore mozna bylo eksploatowac rekami glupich – bo robotnych – rodowitych mieszkancow tego regionu.
                Ale pies tancowal ze Slazakami! I tak juz wyszabrowano skad wszystko co bylo – od wegla, do cegiel na odbudowe stolycy.
                Ale popatrzta – teraz z obrazu sielanki wylania sie jakis tam Goralenvolk! Ta smietanka przasnego image Polski! Polski Disneyland, z ciupazkami, portkami z pazenicami i zakryncanym. Chluba designu Polish Full (light)!
                I ci przyjmowali oficjalnie jakiegos tam Himmlera ze swita? I knuli plany wyswobodzenia sie spod okupacji tych, ktorym tyle zawdzieczali – czyli Polakow? No nie! Tego nie toleruje nawet najwiekszy smakosz oscypka!
                I tylko jeszcze brakuje, ze sie okaze, ze szmalcownictwo i kolaboracja pod plaszczykiem „siekiery, motyki, pilki i gracy“ to tez polska specjalnosc?
                To ja juz nic nie wiem!
                Pozdrowienia z Tel Avivu!
                • rico-chorzow Polacy eksperty 25.07.12, 07:08
                  nie chcą tego słuchać.
                  • zomozadwa Re: Polacy eksperty 16.08.12, 18:22
                    perfidny i pokrętny pejs
                    oraz esesmański pomiot.
                    dobrana para. ;-)
                    • ballest Re: Polacy eksperty 22.08.12, 23:22
                      a czym sie rozni kulturowo ten Goralenvolk od alpejskich gorali?

• erka-4 Re: Polacy eksperty 23.08.12, 07:52
                        Jeśli nie widzisz różnicy miedzy góralem alpejskim a haniebnym zdrajcą spod Tatr polskich to użyj lupy.

Zgubiłeś mnie wuj z kretesem, bo nie tylko, że mnie kula w łeb w Kiejdanach czeka, ale i hańba wiekuista na moje imię spadnie. - Sienkiewicz Henryk "POTOP"

kultura.wiara.pl/doc/1180734.Goralenvolk-historia-zdrady
                        • ballest Gorale nie sa z polskiej krwi i nigdy nie byli!!! 23.08.12, 15:49
                          Kulturowo Goralem bardzo daleko do Polakow !!!
                          • ballest Re: Gorale nie sa z polskiej krwi i nigdy nie byl 23.08.12, 16:00
                            nie widze roznicy miedzy alpejskimi a podkaroackimi Goralami:

www.youtube.com/watch?v=mltf0H8Ob2E&feature=player_embeddedwww.youtube.com/watch?v=NVPkc-_xCIs&feature=related
                          • erka-4 Re: Gorale nie sa z polskiej krwi i nigdy nie byl 24.08.12, 11:47
                            ballest napisał:

> Kulturowo Goralem bardzo daleko do Polakow !!!

...no to masz u tych górali przechlapane za to ich poniżenie.
                            • ballest Re: Gorale nie sa z polskiej krwi i nigdy nie byl 24.08.12, 23:20
                              Jakie ponizenie, czy Slowaccy Gorale tez Polakami sa ?
                              Nauczcie sie w koncu historii jak na Forum HISTORIA skreslac chcecie, bo nawet osadniccy woloscy na Kniaziow Niemcow wybierali a nie Polakow, ciekawe dlaczego?

a ta mapa mowi wszystko, dodam, ze jest wydana w Poznaniu w 1934 roku:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/GermanHamletsSince15th.jpg
                              • erka-4 Re: Gorale nie sa z polskiej krwi i nigdy nie byl 25.08.12, 06:38
                                Co ci powiem to ci powiem ale ci powiem,że ta mapa to w sam raz pasuje do twojej doopy szanownej poniemieckiej.
                                Taką mapę można i dziś namalować,farbą niemiecką lub chińską.
                                Natomiast co do tych górali z gór polsko-słowackich to żadna jakaś nowina,są góry to są też górale,którzy podobnie godają ale każdy inaczej,idż i posłuchaj a nie fanzol niemieckich farmazonów.
                              • rycho7 kpiny z Gluchoniemcow 25.08.12, 07:33
                                ballest napisał:

> a ta mapa mowi wszystko

O Tobie mowi wszystko. Natomiast o stosunkach ludnosciowych niewiele. Gluchoniemcy byli bardziej Sasami niz Wolochami. Imigrowali 700 lat temu a nie 400.

Masz do zabeltania jeszcze Szeklerow. Bardziej na poludnie.
                            • rycho7 ponizajace bycie Wolochem 25.08.12, 07:28

erka-4 napisał:

> ...no to masz u tych górali przechlapane za to ich poniżenie.

Przed laty w Muzeum Tatrzanskim przeczytalem, ze 400 lat temu woloscy pasterze wedrowali wzdluz Karpat i niektorzy osiedlali sie w roznych miejscach na dluzej.

Przykladowo w morawskim okregu Valazsko zaciekle bronili wiary ewangelickiej.

Wczesniejszy zasieg Wolochow byl do tego stopnia inny, ze polska nazwa Italiancow pochodzi wlasnie od nazwy ludu ktory oddzielal Italie od Slowianszczyzny. To wskazuje na Marchie Friaul, Tyrol. Jezykoznawcy we wspolczesnym jezyku rumunskim widza cechy zachodnioromanskie. Ani sladu Dakow.

Gorale sa rownie cwani co Kaszubi w udawaniu swojakow. Choc im sie nie dziwie wobec bezkarnosci Wszech"polakow".
                • grba Kraj bez Quinslinga 25.07.12, 07:43
                  Byliśmy krajem bez Quinslinga, bo Niemcy nie złożyli Polakom w czasie II wś żadnej oferty. Stalin wykazywał w tym względzie elastyczność... Plan niemiecki ich przewidywał rozbicie, germanizację wszelkimi środkami włącznie z porywaniem dzieci, likwidację, wysiudanie reszty Polaków na Syberię. Wpadali nawet na takie pomysły, jak skup "makulatury" tj. wydawnictw w języku polskim, przy czym najlepiej miała być wyceniana "makulatura" książkowa, w zamian talon na bezpłatną wódkę...

Władysław Studnicki pisał memoriały do Niemców z propozycją współpracy, ale pod kilkoma warunkami np. zwolnienia Polaków z obozów koncentracyjnych, w zamian dostawał bicie, więzienie i straszenie śmiercią... Dlatego pomysł utworzenia Goralenvolku był wyjątkowy, bo na jego podstawie możemy się tylko domyślać, co by było gdyby rycerze króla Adolfa wpadli na pomysł kolaboracji w Polsce.

PS. Z rico pies raczej nie potańcuje, skoro potrafi napisać, że ss-mann w 1945 bronił śląskiego hajmatu... a jak wiemy Auschwitz-Birkenau leżał na terytorium ówczesnego Oberschlesien... było więc czego bronić...
                  • rico-chorzow Polakom nikt 25.07.12, 08:25
                    nie złożył oferty.
                  • rico-chorzow Re: Kraj bez Quinslinga 25.07.12, 08:41
                    > PS. Z rico pies raczej nie potańcuje, skoro potrafi napisać, że ss-mann w 1945
                    > bronił śląskiego hajmatu... a jak wiemy Auschwitz-Birkenau leżał na terytorium
                    > ówczesnego Oberschlesien... było więc czego bronić...

I znowu pisze pan głupoty,zajmie się pan obroną Kochłowic ( nazwa pochodzenia tatarskiego ),gdzie jednostki młodych SS walczyły 1945,
                    przeważnie Slązaków,subiektywnie powiem - głupich -.A jak znam Sląsk i Slązaków to była moja rodzina.
                  • erka-4 Re: Kraj bez Quinslinga 25.07.12, 14:39
                    20 stycznia 1940 napisał w Warszawie i wystosował Memoriał dla Rządu Niemieckiego w sprawie polityki okupacyjnej w Polsce, w którym protestował przeciwko nazistowskim metodom terroru i oskarżał niemieckie czyny w Polsce. Wyjechał do Berlina i z memoriałem dotarł do Goebbelsa. Jednak został aresztowany przez Gestapo, po czym internowany w sanatorium w Neubabelsbergu. Zwolniono go po klęsce Francji. 6 sierpnia 1940, uzyskał zezwolenie na powrót do Warszawy. Podtrzymywał tam nadal kontakty z władzami okupacyjnymi, wykorzystywał je także do krytyki działań niemieckich wobec Polaków oraz do interwencji, niejednokrotnie skutecznych, w sprawach osób uwięzionych. Jego petycje zostały zignorowane. 10 lipca 1941 ponownie aresztowany przez Gestapo; uwięziony na Pawiaku, gdzie przebywał w więzieniu ponad rok. Został zwolniony w wyniku interwencji Maurycego Stanisława Potockiego 15 sierpnia 1942.
                    Niezrażony, propagował wciąż ideę polsko-niemieckiej współpracy politycznej i wojskowej.

...koniec końców i tak wyszło jak sobie życzył.
                    Politycznie z Niemcami współpracujemy i razem chodzimy na wojnę,ale na siłę się nie da z Polakami,bo wówczas kopiemy i gryziemy niemiłosiernie.
                    • rico-chorzow Re: Kraj bez Quinslinga 25.07.12, 15:49
                      Ja Slązak wiem,których Polaków mam w szacunku,pan Polak nie należy do nich.
                      • erka-4 Re: Kraj bez Quinslinga 26.07.12, 07:03
                        Akurat twoje zdanie w tej kwestii mało mnie interesuje,bo wstyd by mi było gdyby człowiek,który się chełpi esesmańską przeszłością swych przodków miałby mnię darzyć jakimkolwiek szcunkiem.
                        Szacunek swój zostaw swym przodkom spod ciemnej gwiazdy.
                        • rico-chorzow Jest taka rzecz, 26.07.12, 11:47
                          ja Slązak,Góralów szanuję,jednak nie wszystkich Goroli.Pan należy do narodu złodziei.
                • firiduri Re: słuchajta eksperty 28.07.12, 16:57
                  bokertov1947 Jak już tak pozdrawiasz z tego Tel Avivu, to zapytam. Wyjechałeś do Izraela z tego powodu, że tu są Polacy? Ale przecież musiało się okazać, że tam są Żydzi. No i co? A tam są same białe gołębie? Może i są, ale strach jechać autobusem, co?
                • lopi123 Re: słuchajta eksperty 09.08.12, 23:29
                  artjomka skończ pieprzyc te farmazony
          • ballest Re: A co mnie ochodzą Niemcy 09.08.12, 16:56
            a Polacy co piszom o Goralach, ze sa to Polacy?

• ballest Re: A co mnie ochodzą Niemcy 09.08.12, 16:59
              Ta mapa, Notabene wydana w Polsce na to nie wskaztuje:

• ballest Re: A co mnie ochodzą Niemcy 09.08.12, 17:10
                "Wskazywano między innymi na podobną formę spinek gockich i góralskich, na podobieństwo tyrolskiego jodłowania i góralskiego zaśpiewu oraz na niemieckie nazwy miast i wsi w tym rejonie (Dursztyn, Falsztyn, Frydman, Grywałd itd.). Górale mieli różnić się od Polaków typem urody, inaczej mówiąc, typem rasowym, czyli tzw. dynarskim, a w wielu wypadkach wręcz nordyckim."

Nie tylko te powyzsze setki innych takze, wystarczy spojrzec na powyzsza Mape, nawet Nowy Targ tez Niemcy zalozyli.
                • erka-4 chyba normalne... 09.08.12, 18:37
                  ...skoro uzyskali pozwolenie od Polaków na osadnictwo kolonialne.

Niemiecka kolonizacja Podhala:

Zapisy o początkach osadnictwa historycznego sięgają początku XIII w. Znany jest transumpt z 1251 przywileju księcia Henryka Brodatego z 1234, który zezwala Teodorowi Gryficie, wojewodzie krakowskiemu, osiedlać kolonistów niemieckich "in silva circa fluvios Ostrowsko, Dunaiecz et Dunaiecz niger, Rogoźnik, Lipietnicza, Słona, Ratainicha, Nedelsc, Stradoma, quantum est de sylva ipsius, dantes eciam sil his pactis et his condicionibus uti, quibus Theutonici Sleser ses in sylvis locati utuntur" tj. książę zezwala, na osadzanie osadników niemieckich (teutońskich Ślązaków) w lasach położonych koło rzek Ostrowsko, Dunajec i Czarny Dunajec, Rogoźnik prawoboczny dopływ Czarnego Dunajca, Lepietnica (lewoboczny dopływ Czarnego Dunajca) oraz Słona, Ratajnica, Niedzielsko i Stradomka na Beskidzie.

...co ich nie uprawniało do mówienia o Podhalu,że jest ono niemieckie,oni jedynie o sobie mogli mówić,że są Niemcami.
                  • ballest Re: chyba normalne... 10.08.12, 09:24
                    ale nie tylko Podhale, Biecz, Nowa Sacz, Jaslo, Krosno, Brzozow, Sanok, Gorlice, Jaslo i okolice, byly Niemcami zasiedlane, przeciez tu na tej Mapie to widac:

Z drugiej stzrony ciekawoszkom jest, ze osadniocy woloscy na Podkarpaciu na kniaziow przewaznie Niemcow wybierali.
                    • erka-4 Re: chyba normalne... 10.08.12, 10:07
                      No to co tym pragniesz udowodnić,że całe Podkarpacie jest poniemieckie tzn. niemieckie,no to ja ci udowodnię,że Berlin jest posłowiański tzn. polski,bo do Polski mu niedaleko z uwagi na jego słowiańskie korzenie,i prędzej mógłbym ten Berlin przyłączyć do Polski aniżeli ty Podkarpacie do Niemiec,bo Niemcy tu byli jedynie zaproszonymi gośćmi,a gościa można wyprosić jeśli do zasad domowych się nie stosuje.
                      • ballest Re: chyba normalne... 10.08.12, 23:34
                        erka-4 napisał:

> No to co tym pragniesz udowodnić,że całe Podkarpacie jest poniemieckie tzn. nie
                        > mieckie,no to ja ci udowodnię,że Berlin jest posłowiański tzn. polski,bo do Pol
                        > ski mu niedaleko z uwagi na jego słowiańskie korzenie,i prędzej mógłbym ten Ber
                        > lin przyłączyć do Polski aniżeli ty Podkarpacie do Niemiec,bo Niemcy tu byli je
                        > dynie zaproszonymi gośćmi,a gościa można wyprosić jeśli do zasad domowych się n
                        > ie stosuje.

Erka nic prostszego, podaj mi namiary na polskosc Berlina, moze go jakis Sclavi wytyczyl, ale napisz jaki ?
                        :)

-
                        • erka-4 Re: chyba normalne... 11.08.12, 06:41
                          ballest napisał:

Erka nic prostszego, podaj mi namiary na polskosc Berlina, moze go jakis Sclavi wytyczyl,
                          ale napisz jaki ?

Podwaliny Berlina:

Pierwsza wzmianka o mieście pochodzi z roku 1237 roku.

Miasto powstało w miejscu grodu Kopanica (dzisiejsza dzielnica Berlina o nazwie Köpenick) założonego w IX wieku przez Słowian połabskich z plemienia Sprewian przy ujściu rzeki Dahme do Sprewy. Językoznawcy wywodzą nazwę Berlin od prasłowiańskiego brl oznaczającego bagno lub moczary i podają znaczenie nazwy jako miasto na bagnach.
                          Według hipotezy Reinholda Trautmanna Berlin jest zniekształconą nazwą Bralin (za czym przemawia m.in. zapis w dokumencie z 1215 nazwy miejscowości jako Braline) i pochodzi od nazwy osobowej Bral, czyli skróconej formy słowiańskiego imienia złożonego Bratosław.

www.voyager64.com/berlinhist.html
                          • rico-chorzow Re: chyba normalne... 11.08.12, 17:24
                            Berlin jak i całe wschodnie Niemcy,były zawsze polskie.
                            • erka-4 wszystko było na dobrej drodze... 11.08.12, 19:11
                              ...i do załatwienia z józiem,ale józio powiedział jak chcecie te słowiańskie tereny na zachód od Odry odzyskać to musicie się dobrze postarać,ja wam nie będe budował sowieckich obozów dla Niemców celem ich koncentracji aby ich wytransferować na ich rodzime ziemie germańskie,to musicie załatwić własnymi ręcami,ale jak ci wiadomo Polak z natury leniwy wielce nie chciał się brać do roboty przy budowie tych obozów polskich koncentracyjnych w polskich Niemczech,no i dzięki temu lenistwu Polaków uratowało się to wschodnioniemieckie państwo słowiańskie.
                              • ballest Re: wszystko było na dobrej drodze... 11.08.12, 21:48
                                No widzisz, jak jakis pie... cos napisze, to nie znaczy ze to prawda, bo etymologia nazwy Berlin, ma cos z jego Herbem wspolnego a napewno wiesz jaki Herb mou Berlin, a jak sie przyjrzesz calosci to som wiesz, ze ta etymologia ma rynce i nogi, wszystkie inne wywody sa DURNOTOM!!!
                                • ballest Re: wszystko było na dobrej drodze... 11.08.12, 22:06
                                  pl.wikipedia.org/wiki/Dynastia_aska%C5%84ska
                                  To sa zalozyciele Berlina !
                                  • erka-4 mniej istotne jest to... 12.08.12, 11:15
                                    ...kto Berlin założył a to jest najważniejsze kto go pobudował,czyje to rynce były i chyba nie będziesz zaprzeczał,że one słowiańskie były a nie germańskie,skoro tysiące Słowian wokół było chętnych do roboty.
                                    Widział ty kiedy księcia lub króla jakiegoś z kielnią i cegłą w rynce swej królewskiej ?

A tu masz podwaliny "niemieckiego" Berlina.

Pribislaw (Brandenburg)

Sibold, Otto I. von Brandenburg, Pribislaw-Heinrich, Denkmal in der ehemaligen Siegesallee, BerlinPribislaw, gemeinhin Pribislaw-Heinrich genannt, (* um 1075; † 1150 in Brandenburg an der Havel) war der letzte slawische Herrscher im Havelland und – wie seine Frau Petrissa – Christ. Er gehörte zum Stamm der Heveller.

de.wikipedia.org/wiki/Pribislaw_(Brandenburg)

...a zatem wszystko było do załatwienia z józiem Gruzinem sowieckim.
                                    • erka-4 post scriptu... 12.08.12, 11:36
                                      ...i dziś można powiedzieć,że głupi Polak wyniósł na tron swego śmiertelnego wroga:

Albrecht Niedźwiedź:

Albert I Brandenburski (ur. ok. 1100, zm. 18 listopada 1170) – od 1134 margrabia Marchii Północnej, w latach 1138-1142 także książę Saksonii z dynastii askańskiej.; ok. 1157 utworzył Marchię Brandenburską z ziem Marchii Północnej i podbitych ziem słowiańskich.

Był synem Ottona Bogatego, grafa Ballenstedt i Eiliki, córki Magnusa Billunga, księcia Saksonii.

Podbił plemiona Słowian połabskich Brzeżan i Wkrzan. W czasie tych podbojów cechował się wyjątkową brutalnością. W 1147 roku zorganizował przeciwko nim tzw. krucjatę połabską. W 1157 roku podbił Brennę, którą uczynił ośrodkiem marchii brandenburskiej, gdzie jego potomkowie panowali do roku 1320.
                                      To właśnie Albrechta Niedźwiedzia Hitler uczynił patronem NSDAP.
                                      • erka-4 a więc Polacy... 12.08.12, 11:38
                                        ...zważajcie na to cobyście na głupków nie wyszli dzisiaj.
                                        • ballest Heveller to Wandale 12.08.12, 12:25
                                          Wpierw Berlin zalozono, na terenach juz duzo wczesniej skolonizowanych, a Heveller to byli zglagolizowani Wandale.
                                          Jak sie tak do waszych BRACI LUZYCZAN przyznajecie, to dlaczego nie ma ich dzis w Polsce?
                                          • erka-4 zaczęło się od Niedżwiedzia... 12.08.12, 14:39
                                            ballest napisał:

Jak sie tak do waszych BRACI LUZYCZAN przyznajecie, to dlaczego nie ma ich dzis w Polsce?

...w czasie tych podbojów cechował się wyjątkową brutalnością i to były złego czyli Polaka głupoty początki i tak to poleciało -
                                            potem przez wieki tej brutalności musieli się przystosować do warunków dyktowanych przez barbarzyńskich Germanów i w duchu jedynie pozastać swoimi.

W wyniku wojen polsko-niemieckich w latach 1002–1018 Łużyce przejściowo znalazły się w granicach Polski. Niemcy podbili ziemie Łużyczan ponownie po roku 1031 i po tej dacie utrwalili swe rządy i w ciągu kolejnych wieków dokonali germanizacji większości słowiańskiej ludności łużyckiej
                                            • ballest Re: zaczęło się od Niedżwiedzia... 12.08.12, 20:40
                                              Eeeeeeeeeeeeeee, Luzyczanie byli w granicach dzisiejszej Polski do 1946 roku, o czym ty piszesz, nie znosz historii Twoich ziomkow, a szkoda !
                                              • rico-chorzow Re: zaczęło się od Niedżwiedzia... 13.08.12, 06:12
                                                etymologia nazwy Berlin jest pochodzenia słowiańskiego ( ja znam znaczenie ),nie ma nic wspólnego z niedźwiedziem,to późnieszy wymysł,tak też jest prawdą,że Polacy 1945/46 wygnali bagnetami Słowian Połabskich (?) za Odrę do Niemiec,tak bardzo kochali swych słowiańskich pobratyńców.
                                                • erka-4 Re: zaczęło się od Niedżwiedzia... 13.08.12, 06:57
                                                  No tak pognali tych,którzy za Germanami byli,wielu powróciło jak zrozumiało,że w DDR-ze powietrze im nie służy,miałem w podstawówce koleżankę Słowiankę łużycką ,która w 57 -mym wróciła z rodziną do Polski,uczyła mnie niemieckiego,do dziś pamiętam i nie zapomnę tego zdania : ich libi dich ,uczyła mnię mówić pisać nie zdążyła,bo podstawówka się skończyła i drogi nasze się rozeszły,ale gdy ją spotykam czasami to jej to przypominam i mówie do niej: ich libi dich a ona mi tak samo odpowiada.
                                                  I tak winno być rico między wszystkimi,bo to,że ty ciągle będziesz powtarzał starą swą śpiewkę o zasranych Polakach to nic tym nie zmienisz,bo zasrani wszyscy byli,kiedyś,a dziś mam nadzieję z pieluch wyrośli,a ty jeśli będziesz nadal tkwił w swych przekonaniach to nadal pieluchą masz owiniętą swą pupę.
                                                • ballest Re: zaczęło się od Niedżwiedzia... 13.08.12, 10:18
                                                  Zanczenie slowianskie , a jakie ??
                                                  - te Berl- co mialo kiedys oznaczac w jezyku Sclavi moczary, to bajka wymyslona przez Polakow, jak Berlin zalozono, zreszta jako Doppelmiasto z Cöln, to Sclawi juz tam dawno nie bylo, do tego Sclawi to nieochrzczeni Wandale -
                                                  nienawidzam tej dzisiejszej sluzalczej niemieckiej historii, ktora sie nawet Jedwabnego nie negowala, poczytejcie Francuza na temat Berlina, on przedstawia Fakty a nie sluzalczosc!

Poczytejcie:

schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=4384
                                                  schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=4385
                                                  • ballest Re: zaczęło się od Niedżwiedzia... 13.08.12, 10:37
                                                    Pieczatka Berlina z 1280 roku

schlesien.nwgw.de/board/viewtopic.php?p=229469#229469
                                                  • rico-chorzow Panie Ballest, 13.08.12, 14:40
                                                    nazwa - Berlin - nie ma nic wspólnego z niedźwiedziem,pomimo herbu,Berlin jest słowiańską nazwą,też żeby nikt nie pomylił z jakąś polską nazwą,bo to bardzo wielka różnica,Polska,Polacy a Słowianie są bardzo zróżnicowani,daleko im do Ukraińców,Czechów czy Rosjan.Teraz tylko brakuje,że nazwa Berlin wywodzi się od polskiego słowa - berło -.Pan spróbruje w słowie - maras,bagno -,urodzajne ziemie,które też i Obodżyci potrzebowali,też to były resztki polskich,słowiańskich pobratymców,których Polska,Polacy 1945/46 wyeksmitowali,wypędzili na drugą stronę Odry do Niemiec.Jak się nie mylę 11/13 wsi i dwa miasteczka z prawej strony Odry,dzisiaj polska histora o tym milczy,pewnie znowu boją się Polacy prawdy.
                                                  • ballest Re: Panie Ballest, 14.08.12, 22:07
                                                    Nie nabijej se tak z Goroli, bo jeszcze uwierzom, ze Berlin to Sclawi nazwa ;)
                                                    Tylko se pytom, czymu jest tam Rynek i prostopadly uklad ulic!
                                                    Dobrz6e ze momy francuskich historykow, bo niemieckie histoyrki nawet nie rotestowaly, ze to Niemcy Zydow w Jedwabnym spolyli!
                                                  • ballest Re: Panie Ballest, 14.08.12, 22:10
                                                    Rico z okolo 150 wsi i miast wypedzono Luzyczan za ODRA!!!
                                                  • rico-chorzow Re: Panie Ballest, 15.08.12, 06:29
                                                    ballest napisał:

> Rico z okolo 150 wsi i miast wypedzono Luzyczan za ODRA!!!

Panie Ballest ja o tym wiem,tylko Polacy z ich wielką wiedzą nie chcą o tym wiedzieć,jak ludzi gnali bagnetami i mordowali.
    • erka-4 Re: Goralenvolk - c.d. 28.07.12, 12:48
      cytat:

Historia Goralenvolku to historia tzw. narodu góralskiego, wykreowanego przez okupanta niemieckiego po 1939 r. Die Goralen mieli być wydzieleni z narodu polskiego obok die Kaschuben (Kaszubi) i die Schlonsaken (Ślązacy). Projekt Goralenvolku przygotowywano na długo przed wybuchem wojny, agenturalnie i przez budowę w Zakopanem sieci wpływów, ale także ideologicznie, czemu miały służyć badania niemieckich naukowców, intensywnie prowadzone również podczas okupacji.

...no i mamy ciąg dalszy:
      Die Goralen mieli być wydzieleni z narodu polskiego obok die Kaschuben (Kaszubi) i die Schlonsaken (Ślązacy).
      Ciekawe czy dziś,to ten ruch schlonzakenvolk jest oddolny czy odgórny ? czy z nim jest jak z tym Goralenvolk ?

Jej główną postacią był Witalis Wieder, kapitan rezerwy WP, dzierżawca jednego z pensjonatów, którego żadne zdjęcie nie zachowało się do dzisiaj, a on sam znikł po wojnie i nigdy nie został odnaleziony.

...czy dziś znajdziemy takiego "Polaka" na Śląsku ?

Więcej pod adresem www.polityka.pl/historia/1528825,1,goralenvolk---wstydliwa-karta-podhala.read#ixzz21ufG1DMF

• firiduri Re: Goralenvolk - c.d. 28.07.12, 17:13
        Erka. Ricek die Schlonsaken nie tylko, że nie zniknął, to jeszcze jako pofajdany pogrobowiec łazi po forach i wypisuje świństwa na Polaków. A przecież ten proceder uprawia już od lat i nikt z Polaków w swojej łaskawości nie dał mu po gębie.
        Inna rzecz, że z powodu przykrej woni jego galot, to ciężko byłoby się zbliżyć
        • erka-4 Re: Goralenvolk - c.d. 28.07.12, 18:02
          No,żeby to jedynie o galoty chodziło,to byłoby pół biedy,bo galoty można wyprać,ale czy zauważyłeś,że każde jego wystąpienie to szambo i wiadro pomyj,to dopiero jaki smród roztacza się z jego gęby,a gęby nie "wypierzesz" bo mamy dziś prawdziwą,hmm,demokrację.
          • firiduri Re: Goralenvolk - c.d. 28.07.12, 19:48
            Temat, który poruszyłeś przy okazji wyjaśnia jak to jest z tymi "wymyślonymi narodami". Taki Zirankiewitchz czy też Ricek, przy swej głupocie, niczego sami nie byliby w stanie wymyślić. Ktoś fabrykuje te "prowdy" i stymuluje działania takich jak oni.
            Zauważ, że wszystko co przez samych Polaków wyciągane jest na światło dzienne, to te półgoebbelsy z farbowanym rodowodem próbują wykorzystać jako dowód winy w stosunku do całego polskiego narodu (łącznie z nienarodzonymi).
            • erka-4 Re: Goralenvolk - c.d. 29.07.12, 09:22
              forum.gazeta.pl/forum/w,760,136734458,137786322,Re_Kazimierz_Kutz_Magia_liczb.html
              ...tam przesłano mi wierszyk to znaczy piosenkę do poczytania z mottem tej treści:

tylko ofiary się nie mylą
              i tak trzeba rozumieć Jałtę

...i z tymi ofiarami jest problem,bo same ofiary wokół.
              I tak to dziś należy rozumieć,żeby OFIAROM dać spokój.
            • lopi123 Re: Goralenvolk - c.d. 09.08.12, 23:37
              Takim pomiotom nie dogodzisz. Polak zawsze bedzie dla nich zly.
              A tak na marginesie, bokertov to chyba "szacowny" artjomka.
    • rico-chorzow Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 13.08.12, 14:53
      Polacy spojrzyjcie na historię Górali,skąd pochodzą,znowu dostaniecie po palcach,bądźcie szczęśliwi,że chcą być Polakami.
    • rico-chorzow Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 13.08.12, 17:14
      erka-4 napisał:

> ...napisał książkę:
      >Goralenvolk.Historia zdrady.

Historia polskiej głupoty.
      • ballest Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 15.08.12, 17:50
        Gorale , czytaj wiekszosc Gorali sama nie wie skad pochodzi, ale Polakami byc nie moga, bo by slowaccy Gorale tez Polakami byli, a ty mi sie nie czuja.
        Gorale to osobny Volk, mieszanka roznych narodowosci, gdzie Niemiecka krew dominuje, bo nawet woloscy lokatorzy na Kniazia wtedy Niemcow wybierali.
        • rico-chorzow Panie Ballest, 15.08.12, 19:25
          mam do pana prośbę,proszę nie szafować tą kwią niemiecką,może być,że i ktoś
          z Niemców się na pana obrazi.Zasiedlenie Podkarpacia łacznie z "owiecznie polskim "Krakowem idzie na konto Niepolaków,nazwijmy ich tak.Co sobie teraz Polacy wypisują i wymyślają,to Polaków rzecz.
          • przyjacielameryki Re: Panie Ballest, 24.08.12, 11:47
            rico-chorzow napisał:

> mam do pana prośbę,proszę nie szafować tą kwią niemiecką,może być,że i ktoś
            > z Niemców się na pana obrazi.Zasiedlenie Podkarpacia łacznie z "owiecznie polsk
            > im "Krakowem idzie na konto Niepolaków,nazwijmy ich tak.Co sobie teraz Polacy w
            > ypisują i wymyślają,to Polaków rzecz.

Z tych Twoich, bllesta i innych podobnych do was kompletnych tumanów wynika, że w Polsce nie ma w ogóle Polaków. Pewnie tych Polaków nie było i w Krakowie, i w Lublinie i w Poznaniu i w Warszawie . . . . . . !!! Była niemiecka krew, byli jacyś gorale, ktoś był ale tak do końca nie wiadomo kto!! Wiadomo tylko to, że Polacy zniewolili biednych, niewinnych i miłością pałających do wszystkich narodów świata, Ślązaków!!!

Ps. Czasami czytam ten wasz bełkot, sam nie wiem po co! Ale tak z ciekawości - płacą wam za tę podłą sowiecką propagandę, czy robicie to po prostu z własnej wrodzonej tępoty i głupoty.
            I tak na marginesie: stosunki polsko-niemieckie rozwijają się niezwykle dobrze i dynamicznie z korzyścią dla obu stron a jakieś pseudośląskie zakompleksione i sfrustrowane bagno nie zepsuje tych relacji. W Niemczech też nabijają się Niemcy z tych emigrantów śląskich którzy za wszelką cenę chcą być Niemcami, nie przyznają się do żadnych polskich korzeni ale Niemcy nie uważają ich za żadnych Niemców. To wyjątkowe badziewie, przedmiot kpin i rodowitych Niemców i Polaków(tych prawdziwych) którzy wyemigrowali do Niemiec!!! I to tyle n/t temat!!
        • firiduri Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 23.08.12, 21:57
          Teoś. Ty już tutaj nie staraj się być "światłem i drogowskazem" Polaków, a tym bardziej górali. Może nie pamiętasz, ale "tfuj dobrodziej" popełnił w bunkrze samobójstwo w 1945 r.
          Skup się raczej na tym, żeby opanować nawyk paskudnego hepania po piwsku i golonce, który w Bundystanie może ci przysporzyć kłopotów, zwłaszcza w okresie Ramadanu.
          • zomozadwa Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 24.08.12, 01:29
            balas, ryko, zbokertow i artzjobka
            czekają, żeby znów słowo "stalingrad"
            uwalniało ich zwieracze od rzadkiego ciężaru.
            tak jak uwalnia do dzisiaj zwieracze ich ojców
            i wujków.... \;-=[
    • erka-4 kurierem... 16.09.12, 18:09
      allegro.pl/goralenvolk-historia-zdrady-z-autografem-dedykacja-i2604415272.html#tabsAnchor

...dostarczą za jedyne 100 polskich złotych i ile prawdy się dowiecie o Góralach polskich,no i ten autograf z dedykacją góralska też warto posiadać ku pamięci.
    • globox2 Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 08.11.12, 09:42
      Gdybym miał takiego dziadka, to od razu ja bym go zapier*olił na zbity pysk! I niech ziemia święta takich morderców jak on niech nie niesie! Wrzucić nic nie warte truchło nazistowskiego zbrodniarza do pieca, i niech pozna, jak ich ofiary strasznie cierpieli!
      • erka-4 Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 08.11.12, 19:09
        globox2 napisał:

> Gdybym miał takiego dziadka, to od razu ja bym go zapier*olił na zbity pysk! I
        > niech ziemia święta takich morderców jak on niech nie niesie! Wrzucić nic nie w
        > arte truchło nazistowskiego zbrodniarza do pieca, i niech pozna, jak ich ofiary
        > strasznie cierpieli!

...do dziadka takiego ciężko jest się przyznawać,ale ciebie za żadne skarby nie chciałbym mieć w rodzinie,możesz dziadkowi podać rekę.
        • ballest Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 01.11.13, 15:08
          Faktem ale jest, ze prawdziwi Gorale, wysmiewaja sie z Lachow ;) czytaj Gorali polskich.
          • erka-4 Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 02.11.13, 09:56
            Śmiech to zdrowie,którego ci życzę,więc się uśmiechnij.
            • ballest Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 02.11.13, 13:17
              Tysz sie zawsze smiejem jak to ogladam:

pl.wikipedia.org/wiki/Plik:SPE_chata_biedniacka_lachow_sadeckich.jpg
              dla porownania:

commons.wikimedia.org/wiki/File:Markowa_chata_przyslupowa.jpg

:)

Ciebie i tak nikt nie oswieci Erka, bo nacjonalizmu sie pozbyc nie idzie, ale poczytaj:

pl.wikipedia.org/wiki/Pog%C3%B3rzanie_wschodni
              • erka-4 Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 03.11.13, 06:59
                No to jam jest Niemiec rodowity bo w Iwoniczu Zdroju mam 1000-letnią rodzinę,Górale z krwi i kości,i w Rymanowej,i koło Ropczyc,no to muszę cię pocałować z radości,bo zew krwi się we mnie odzywa.
                Pod Ropczycami na tym Podkarpaciu mam dom rodzinny po pra-pradziadku,taki ponad 200-letni jak na tym twoim zdjęciu,gdzie mieszka dziś moja Ciotka,może i Niemka,bo jak tam jestem na letnim wypoczynku i próbuję się z nią dogadać to jej prawie nie rozumiem,no teraz to już wiem o co chodzi,boś mi to uświadomił,tylko tak mnie to wszystko dziwi,że jak ona widzi,że ja robię głupią minę i udaję,że ją rozumiem to ona zaczyna godać jako jo godom ,dziwne,no nie ?
                Przestaje godać po swojemu,czyli po "niemiecku".
                A ta stara chata,żebyś ją ujrzał z bliska to byś pękł ze śmiechu,z wierzchu wygląda jak babuleńka stuletnia a w środku kupa śmiechu.
                Jakiś wychodek z prysznicem w ścianie,z której woda sika na ciebie nawet jak jesteś jeszcze w pidżamie i płytki w kuchni,no i woda w ścianie, a w pokojach parkiety,i drewniane podłogi na połysk wysoki.
                Lubię tam jeździć,ale jedynie ze względu na zewnętrzne otoczenie,bo wewnątrz to całkiem mi mój dom przypomina.
                Dziwni ci podkarpaccy "niemcy",no nie ?
                • ballest Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 04.11.13, 16:48
                  a choc bys obojetnie jakie pierdoly pisal, FAKTOW nie zmienisz, polskie klamstwa byly dobre w komunistycznej Polsce , dzisiej wiemy, ze wiekszosc Podkarpacia bylo terenem osadnictwa niemieckiego a Fakt, ze kolo Nowego targu na Dziadka sie Opa godou potwierdza to, co tu pisze

Mapa wydana w polskim Poznaniu w 1934 roku !
                  • erka-4 Re: Goralenvolk - wnuk rozlicza się z dziadkiem.. 05.11.13, 07:25
                    Nie rozumiem o co ci chodzi,przecież cię uściskałem a nawet buzi dałem z radości,żeś ty mój ziomek rodzony,co potwierdza fakt taki także,że babka moja a ściśle pra-pra była znana z tkactwa we wsi swojej,która jest nawet na twojej "polskiej" mapie a zwie się Nawsie,pod Ropczycami.

Józef Szujski o Niemieckich osadnikach tak pisał.

W roku 1885 opisał potomków dawnych osadników z okolic Iwonicza, wykazując pewne różnice na tle ludności ruskiej oraz Mazurów Władysław Bełza, podając cały szereg współczesnych mu nazwisk o niemieckim brzemieniu.

"Lud tutejszy nie grzeszy zbytnią urodą, ale jest rosły, silny i wytrwały w pracy, a przytem uczciwy i moralny, w czem przedstawia zupełne przeciwieństwo z sąsiadującymi z nim ludnością ruską i mazurską, która nie posiada w tym stopniu żadnej z powyższych zalet, choć pod zewnętrznym względem przedstawia typ o wiele idealniejszy. Iwoniczanin, osiadły w górach przejął zwyczaje ludu górskiego; zamieszkuje on jak oni kurne chaty i ciężkim trudem około jałowej roli zdobywa sobie kęs chleba.... "

Iwonicz,tam mam bliską rodzinę,to ty ballest musisz być moim bratem,zatem się zapytowuję;
                    DLACZEGO TAK PLUJESZ NA POLAKÓW ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka