gandalph
18.10.14, 13:11
Niemiecki historyk, Rolf-Dieter Müller, dotarł do nieznanych dotąd dokumentów, wynikiem czego jest książka "Der Feind steht im Osten: Hitlers geheime Pläne für einen Krieg gegen die Sowjetunion im Jahr 1939 " ["Wróg jest na Wschodzie: tajne plany Hitlera wojny przeciwko Sowietom w roku 1939"]. Po polsku wyd. Prószyński i S-ka wydało to pod tytułem "Wspólny wróg. Hitlerowskie Niemcy i Polska przeciw Związkowi Radzieckiemu".
Otóż z omówień wiem, że - zdaniem autora - Hitler w ogóle nie planował wojny przeciwko Polsce, a wręcz przeciwnie, z Polską (1) lub z Polską i Japonią (2) przewidywał w 1939 r. atak na ZSRR. Plany zostały wywrócone do góry nogami po polskim NIE, co kazało Hitlerowi odłożyć planowany atak, ale realizowany już potem bez Polski.
Książkę, na wszelki wypadek w oryginale, zamówiłem, jest w drodze. Dalsze informacje wkrótce.
Przy okazji: na tym przykładzie widać, że jeśli ktoś sądził, iż historiografia powiedziała już ostatnie słowo nt. II W. Św., to się mylił. Z pewnością niejeden jeszcze kwiatek wyjdzie na jaw.