Dodaj do ulubionych

Wielka wędrówka ludów

01.01.06, 11:27
Ostatnio bardzo zainteresował mnie okres w historii Europy V-VIII w., czyli
wędrówka ludóww Europie i tworzenie państw barbarzyńskich oraz rozwój i
dzieje państwa Franków. Może znacie jakieś strony na ten temat? Dziękuję
witeksjowi za limki do początków ludzkości - FANTASTYCZNE
Obserwuj wątek
    • pocominowymail Re: Wielka wędrówka ludów 01.01.06, 21:12
      a nie byloby lepiej przeczytac ksiazki?
      • witekjs Re: Wielka wędrówka ludów 01.01.06, 21:28
        pocominowymail napisał:

> a nie byloby lepiej przeczytac ksiazki?

Już kilkanoście kilogramów więszość z nas ma przeczytanych, wzięliśmy się teraz
        za czytanie w funtach.
        W tej wadze nie można dostać książek u nas/ w każdym razie są zbyt drogie/... ;)
      • miriam57 Re: Wielka wędrówka ludów 02.01.06, 08:17
        Ja oczywiście się zgadzam, że najlepiaj przeczytać, ale w tej chwilii mam mało
        czasu, a poza tym w księgarniach nic nie ma. Może znasz jakieś książki (np. z
        serii Ceramowskiej) na ten temat, chętnie przeczytam. A tak na marginesie 0-
        zrezygnowałeś definitywnie z uczenia historii?
        • pocominowymail Re: Wielka wędrówka ludów 06.01.06, 18:49
          A tak na marginesie 0-
          > zrezygnowałeś definitywnie z uczenia historii?

tak jak nie znamy przeszlosci, tak nie przewidzimy przyszlosci. moze kiedys do
          tego wroce, ale obecnie nie mam ochoty sie z uczniami meczyc. za malo sie
          dostaje w stosunku do tego, co sie daje.

a co do ksiazek lub linkow na ten temat to daj mi pare dni, a cos znajde.
          PS. moze byc po angielsku?
          • miriam57 Re: Wielka wędrówka ludów 08.01.06, 09:41
            Oczywiście może być po angielsku. Dzieci znaja ten język, to w razie czego mi
            przetłumaczą. A tak swoją drogą, może by w ramach tego formu stworzyć taki
            zestaw wartościowych stron www, które będą przydatne uczniom w nauce historii -
            przede wszystkim mapy, ikonografia. Sam masz doświadczenie z uczniami, to
            będzie Ci łaywiej. Może inni forumowicze się włączą? Dziękuję.
            • pocominowymail Re: Wielka wędrówka ludów 07.02.06, 01:02
              przepraszam, ze tak pozno ale nie moglem wczesniej. zreszta i tak znalazlem
              tylko jedna ksiazke, ale wiem, ze bardzo dobra:
              Roger Collins, Europa wczesnosredniowieczna 300-1000 (nie jestem czy to sa daty
              z tytuly ale chyba tak) jestw to ksiazka warta poczytania.
              • miriam57 Re: Wielka wędrówka ludów 08.02.06, 07:57
                A ja ostatnio czytam Młodszą Europę Kłoczowskiego. Fascynująca lektura
    • kerebron Re: Wielka wędrówka ludów 02.01.06, 17:47
      Mało czytałem na ten temat, ale skoro nikt ci niczego dotychczas nie podrzucił, tom może się i przdam.

"Germanie", Herwig Wolfram - nieduża książeczka wydana przez krakowski "Universitas" w 1996r.
      "Świt narodów europejskich" Benedykta Zientary, PIW 1996 (s. ceramowska). Traktuje w zasadzie o okresie nieco późniejszym, ale zawiera b. obszerne wprowadzenie omawiające sprawy, które cię interesują.

Podobno b. dobra jest też "Barbarzyńska Europa" Modzelewskiego, ale sam tego nie czytałem.

Z internetowych zasobów mam dwa linki na tematy brytyjskie:

www.earlybritishkingdoms.com
      www.britannia.com/history/histmaps.html
      I to by-było na-tyle.
      • meredith-bairre Re: Wielka wędrówka ludów 10.01.06, 14:55

linków niesty nie mam ale mamkilka interesujących książeczek, przede wszystkim polecałabym -żywot Karola Wielkiego Einharda-jest to co prawda źródło ale naprawdę wciąga... dla ogólnego rozeznania Le Goff Kultura średniowiecznej Europy-dużo traktuje właśnie o początkach, P. Riche Karolingowie -ród, który stworzył Europę oraz Życie codzienne w państwie Karola Wielkiego (!!!) oczywiście zientara i baszkiewicz ale jak dla mnie oboje paskudnie nudni!!!to takie troszkę na początek jeśli byś była zainteresowana to moge coś jeszcze wrzucić o pozostałych państwach tworzonych wówczas na terenie Europy!

miłej lekturki!
        • miriam57 Re: Wielka wędrówka ludów 10.01.06, 17:36
          Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Część tych książek czytałam "sto lat temu" i
          nie wiele pamiętam. Przynajmniej będę mogła sobie wszystko odświerzyć. Jeszcze
          raz dziękuję
      • eeela Re: Wielka wędrówka ludów 07.02.06, 00:05
        > Podobno b. dobra jest też "Barbarzyńska Europa" Modzelewskiego, ale sam tego ni
        > e czytałem.

To nie jest ksiazka o wedrowce ludow, tylko o prawach i obyczajach ludow juz
        osiadlych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka