pacjent_bez_szkoly 21.09.07, 20:21 czy o tym elemencie zycia jak przyjemnosc nalezy zapomniec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
addicted11 Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 21.09.07, 20:30 pacjent_bez_szkoly napisał: > czy o tym elemencie zycia jak przyjemnosc nalezy zapomniec? nieco glupie postawienie sprawy. Powinienes zapytac- czy abstynent moze odczuwac przyjemnosci zwiazane z piciem alkoholu czy braniem narkotykow? Odpowiedz brzmi- nie. Ale w zyciu przyjemnosci z w.w. sa tylko fragmentem zycia, abstynencja nie ma sie nijak do przyjemnosci zwiazanej z np. podrozowaniem, jedzeniem, seksem, dyskutowaniem, czytaniem, sluchaniem muzyki itp. Tzn mozna to polaczyc- ale to w korzeniach sa wartosci odrebne. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent_bez_szkoly Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 22.09.07, 02:01 > nieco glupie postawienie sprawy. ty chyba nie czytales swoich postow > Powinienes zapytac- czy abstynent moze odczuwac przyjemnosci > zwiazane z piciem alkoholu czy braniem narkotykow? > > Odpowiedz brzmi- nie. w rozowach ze soba jestes niezly Odpowiedz Link Zgłoś
addicted11 Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 22.09.07, 03:01 pacjent_bez_szkoly napisał: > > nieco glupie postawienie sprawy. > > > ty chyba nie czytales swoich postow no raczej nie, ja je glownie pisze, czasem czytam jak ktos sie odniesie albo jak zapomne co pisalem. > > > > Powinienes zapytac- czy abstynent moze odczuwac przyjemnosci > > zwiazane z piciem alkoholu czy braniem narkotykow? > > > > Odpowiedz brzmi- nie. > > w rozowach ze soba jestes niezly przynajmniej w jednym Odpowiedz Link Zgłoś
tenjaras Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 21.09.07, 20:34 Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemnosc? a co stoi na przeszkodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent_bez_szkoly Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 22.09.07, 02:04 to pytanie o to na ile urzywki mozg rozwalaja. jesli zaznalo sie silnej stymulacji w postaci narkotykow, czy uczucie zakochania, moze byc dane staremu heroiniscie? Odpowiedz Link Zgłoś
myszabrum Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 22.09.07, 07:28 Narkotyki kolonizują ośrodek przyjemności w mózgu. Czasem na stałe. Jest to jednak odczuwane zwłaszcza w fazie odstawiennej. Kokaina czy amfetamina wyczerpują cały zapas dopaminy oraz innych ważnych neurotransmiterów. Na pocieszenie powiem Ci, że zakochanie to też przejaw chwilowego skrzywienia w pracy mózgu, a co za tym idzie w postrzeganiu rzeczywistości ;) I gdyby nie to, że stan ten jest pożądany społecznie dla podtrzymania gatunku, również można by go uznać za chorobę :P Odpowiedz Link Zgłoś
magtomal Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 22.09.07, 07:45 Myszko! Ale się cieszę, że się pojawiłaś! Odpowiedz Link Zgłoś
tenjaras Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 22.09.07, 10:56 nie wiem jak mają heroiniści, alkoholikom mniej więcej po roku chemia organizmu powraca do normy a tym, że jest tu małe zastrzeżenie, nigdy już nie będzie potrzebnej ilości serotoniny(? - nie jestem pewnien, z chemii za dobry nie jestem, chodzi o to co się robi przy słońcu), dlatego tak ważnym jest element duchowości w życiu i dbania o pogodę ducha... może po heroinie trwa to dłużej i skutki są dotkliwsze, ale przecież żyją ludzie bez środków zastępczych i na pewno warto ich odnaleźć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
janulodz Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 22.09.07, 17:25 Z Wikipedii: "Serotonina jest neuroprzekaźnikiem, który zwiększa ruchy robaczkowe jelit i hamuje motorykę żołądka" Z Jarasa: "nigdy już nie będzie potrzebnej ilości serotoniny(? - nie jestem pewnien, z chemii za dobry nie jestem, chodzi o to co się robi przy słońcu), dlatego tak ważnym jest element duchowości w życiu i dbania o pogodę ducha.." Ode mnie: Masz problem z żołądkiem? Zadbaj o pogodę ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjaras Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 22.09.07, 19:20 dzięki janu za podpowiedź z wikipedią, dokładnie jak pisałem, chodzi o serotonine - wpływ terapii odwykowej na moją wiedzę chemiczną ma zbawczy wpływ ;-) janu, a na kłopoty z żołądkiem pogoda ducha (zgoda i akceptacja rzeczywistości) się przyda - jak na wszystko - bez tego nie uznasz dolegliwości i nie pozwolisz się leczyć fachowcom Odpowiedz Link Zgłoś
rauchen Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 22.09.07, 19:37 oczywiscie najwiecej serotoniny zawiera ser zolty w plasterkach firmy Mlekovita :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tenjaras Re: Czy abstynent jest w stanie odczuwac przyjemn 22.09.07, 21:59 ser Otonina niedługo wraca z Irlandii do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
mich.999 Zależy co dla Ciebie jest przyjemne. 21.09.07, 20:51 Jeżeli "spiralny" kac,to abstynent tego nie doświadczy. Odpowiedz Link Zgłoś