Dodaj do ulubionych

Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC!

19.09.09, 21:59
Witam Wszystkich!bardzo proszę o radę!mam w rodzinie 5-letniego chłopca, który
ma problem z mową. Mówi on tylko podstawowe słowa typu mama, tata, babcia.
Posługuje się cały czas swoim językiem i po swojemu stara się nam wiele rzeczy
tłumaczyć. Bardzo się o niego martwimy, ponieważ jest już w takim wieku gdzie
już powinien mówić całymi zdaniami. Co mamy robić?proszę o pomoc!!!!!
Obserwuj wątek
    • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 19.09.09, 22:16
      Witam, radzę poszukać bardzo dobrego neurologopedę,który mógłby w stanie
      stwierdzić rodzaj opóźnienia mowy. A dodatkowo wszystkie
      koniecznewizyty:laryngolog,nuerolog,foniatra,którzy mogą skierować na pozostałe
      badania. Pozdrawiam
      • beti1304 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 19.09.09, 23:02
        CZYM TO MOŻE BYĆ SPOWODOWANE,ŻE JESZCZE NIE MÓWI??CZY JEST JESZCZE NADZIEJA, ŻE
        BĘDZIE UMIAŁ MÓWIĆ JAK JEGO RÓWIEŚNICY??
        • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 20.09.09, 11:36
          Przyczyn może być wiele i trzeba zacząć szukać,bo wiek 5 lat to jest naprawdę
          już duże dziecko. Ja zaczęłam szukać pomocy ,gdy moja córka miała 3 lata,obecnie
          ma 6,5 roku. Też nie ma dokładnie zdiagnozowanej przyczyny a jednak postępy są
          -małe ale zawsze do przodu. Jeśli twoje dziecko cokolwiek mówi to będzie mówić
          napewno ale na to wszystko potrzeba trochę czasu.
          • izzy69 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 20.09.09, 21:55
            Powiedz mi skąd pewność ,że jeśli mówi cokolwiek to będzie mówić na pewno ?
            Mi żaden lekarz nie dał pewności, ze Amela będzie mówić, choć pojedynczych
            wyrazów powtarza sporo.
            Czy to pewnik ?! Zawsze byłaby to pociecha jakaś.
            • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 21.09.09, 09:05
              Tak to pewniak,jeżdżę na konsultacje do P. doktor,która zajmuje się wyłącznie i
              tylko niemowami. Pchnęła we mnie nadzieję a ona zna się na tym jak najbardziej i
              ufam jej bezgranicznie bo wie co mówi.Pozdrawiam
            • beti1304 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 21.09.09, 17:03
              To najlepiej co zrobić??chodzić do lekarzy??gdzie szukać pomocy żeby dziecku
              pomóż??on wszystko rozumie każde polecenie, które mu się powie!jak coś nie wie
              jak wytłumaczyć to zauważyłam, że się strasznie denerwuje!co o tym
              sądzicie??gdzie trzeba się udać żeby zaczął wreszcie mówić!czy może w domu z nim
              ćwiczyć???
              • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 21.09.09, 18:03
                Najlepiej udać się do neurologa ,który może skierować na tomograf,do
                laryngologa:badanie słuchu,trzeci migdał i foniatry. Tyle mogę opisać od siebie.
                Neurolog może stwierdzić na wizycie jakie zaburzenia ma chłopiec. U mnie
                występuje afazja wczesno-dziecięca.Później zostaje psycholog i logopeda. A czy
                chłopiec ma orzeczenie o niepełnosprawności,jeżeli nie to dobrze by było gdyby
                miał,ponieważ ułatwi mu to pracę w przedszkolu integracyjnym,w którym by się
                znalazł. Chodzi mi o to iż w przedszkolu również są
                specjaliści,tj.logopeda,fizjoterapeuta , terapeuta i psycholog.

W domu możecie ćwiczyć ale musisz trafić w dobre ćwiczenie,które nie będzie ani
                za łatwe ani za trudne by się chłopiec nie denerwował.
                • beti1304 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 21.09.09, 20:50
                  Nie ma orzeczenia. Siostra była z nim u logopedy ale ta pani powiedziała że nie
                  jest w stanie nic zrobić.. pytała się go o kolory to wszystko jej
                  pokazał..powiedziała że trzeba czekać!!ale ile mozna czekać!!mówie jej żeby
                  zaczęła działać. Mały chodzi do przedszkola od tamtego roku. Siostra dała go od
                  tego roku do grupy 5-latków to ostatnio pani zwróciła jej uwagę że czasami mały
                  sam się bawi albo układa klocki sam przy stole.. i że nie pasuje do tej
                  grupy!!czy pedagog może tak powiedzieć??to powinna się chyba bardziej nim
                  zajmować,jeśli on nie może mówić??!! to jak ma się z tymi dziećmi dogadać??ale
                  on chce chodzić jak go siostra zawozi wylatują po niego dwaj chłopcy i jest
                  szczęśliwy!!czyli powinna zacząć od neurologa?ja cały czas tylko się zastanawiam
                  z czego to się wzięło??może dlatego że jak był mały prawie wszystkiego się
                  bał..wystarczył szelest a on już się wystraszył!!albo może nie od tego nie
                  wiem???już płakać mi się chce!!!!
                  • ula-logopeda Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 21.09.09, 20:54
                    Beti1304
                    niech siostra idzie do innego logopedy co do za mówienie że nie może
                    nic zrobić?
                    z jakiego jesteś miasta ?
                    wg mnie siostra powinna rozpocząć terapię wg metody prof.
                    Cieszyńskiej i E. Wianeckiej
                    pierwsza z pań wydała książeczki do wczesnej nauki czytania na
                    podstawie której dzieci zaczynają powtarzać, druga zajmuje się
                    manulanym torowaniem głosek oraz wydała specjalne płyty do słuchania
                    i powtarzania
                    pewnie przeczytasz opinie że dzieci niektóre nie intersuja się ta
                    metoda ale ja na niej pracuje i naprawde odnosze duze efekty
                    poza tym trzeba być konsekwentym i pracować z dzieckiem dzień w
                    dzień po godzinie a nie jak dziecko nie chce to odpuszczać nie ma że
                    nie chce trzeba i już inaczej sam się nie nauczy
                    • beti1304 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 21.09.09, 21:22
                      Pani Ulo gdzie mogę dostać te książeczki??będą w każdej księgarni???
                      jestem z województwa łódzkiego..
                    • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 21.09.09, 21:44
                      Tak jak pisała p.Ula trzeba z dzieckiem ćwiczyć codziennie po kilkanaście
                      minut.To jest najlepsza terapia dla dziecka,żaden logopeda nie jest w stanie
                      zrobić co własna matka. Ja również ćwiczę na podstawie powtarzania-obrazek ale
                      musi być podpisany. Od 2 lat tak ćwiczę i jest efekt. Moja córka gdy miała 5 lat
                      mówiła 20 słów,nie więcej,gdy zaczęłam z nią ćwiczyć codziennie systematycznie
                      zaczęła powtarzać i po 5 miesiącach mówiła już 200 słów,później zaczęły się
                      zdania a teraz odmieniamy liczby,układamy opowiadania i jest naprawdę efekt.

Co do przedszkola dziecko z opóźnioną mową nie poradzi sobie w zwykłym musi iść
                      do integracyjnego i tam dostaje fachową opiekę.No ale musi mieć orzeczenie a to
                      bez obaw dostanie.
                      • izzy69 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 21.09.09, 22:30
                        Moja chodzi do państwowego , zwykłego odkąd skończyła 2,5 roku. Pani ćwiczy z
                        nią codziennie - sama zaproponowała.
                        W integracyjnym dyrektorka powiedziała, że jej nie przyjmie, bo sobie może
                        krzywdę zrobić, albo coś jej się stanie. NO COMMENT.
                        • szalicja Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 22.09.09, 10:00
                          Izzy to masakra jakaś?! Ja bym się z ciekawości skonsultowała "wyżej", heh
                          No tak to u nas jest.
                          A co do orzeczenia to na samo opóźnienie mowy orzeczenia dziecko nie dostanie.
                          Musi być niestety jakaś jednostka chorobowa. Już to przerabiałam z orzeczniczką.
                          Może natomiast dostać opinię z PPP oraz program wczesnego wspomagania. Wtedy też
                          może liczyć na przedszkole. TEORETYCZNIE.
                          • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 22.09.09, 10:21
                            > A co do orzeczenia to na samo opóźnienie mowy orzeczenia dziecko nie dostanie.
                            To nieprawda.
                            Ja dostałam i orzeczenie mam już 2 lata
                            Opóźnienie mowy zalicza się do niepełnosprawności,poczytaj na forum"Mamy Dzieci
                            Niepełnosprawne".
                            forum.gazeta.pl/forum/f,48158,Mamy_Dzieci_Niepelnosprawnych.html
                            Tam właśnie znalazłam pomoc.
                            • szalicja Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 23.09.09, 12:05
                              nanadomi napisała:

> > A co do orzeczenia to na samo opóźnienie mowy orzeczenia dziecko nie dost
                              > anie.
                              > To nieprawda.
                              > Ja dostałam i orzeczenie mam już 2 lata
                              > Opóźnienie mowy zalicza się do niepełnosprawności,poczytaj na forum"Mamy Dzieci
                              > Niepełnosprawne".

Rok temu starałam się o orzeczenie na opóźnienie mowy i to zostało odrzucone.
                              Młody miał jeszcze opóźnienie oraz jest wcześniakiem.
                              Pani orzeczniczka powiedziała, że na "to" nie mogą dać mi orzeczenie bo "to" nie
                              jest jednostką chorobową.
                              > forum.gazeta.pl/forum/f,48158,Mamy_Dzieci_Niepelnosprawnych.html
                              > Tam właśnie znalazłam pomoc.
                              • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 23.09.09, 12:12
                                A to dziwne?
                                • szalicja Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 23.09.09, 13:34
                                  nanadomi napisała:

> A to dziwne?

My wogóle żyjemy w dziwnym kraju. Pani orzeczniczka powiedziała, że powinno być
                                  to wystarczające bo jak wiemy jest to poważny problem, jednak tego w przepisach
                                  nie uwzględniono. Mąż był na komisji, podobno gimnastykowali się pod co by go
                                  "podciągnąć" ale nie wyszło, heh
                                  Młody ma zaburzenia autystyczne, w niedługim czasie dostaliśmy diagnozę i mamy
                                  orzeczenie na autyzm. Ale w naszym kraju panuje wszędzie biurokratyzm i durne
                                  przepisy. Mają być dla ludzi, a są przeciwko...
                          • izzy69 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 22.09.09, 10:27
                            szalicja napisała:

> Izzy to masakra jakaś?! Ja bym się z ciekawości skonsultowała "wyżej", heh

Wiesz co ja brzydko mówiąc olewam to przedszkole. Nasze zwykłe jest super. a na
                            reh. chodzimy popołudniu. Mam ich w nosie.
                      • beti1304 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 22.09.09, 22:07
                        Jakie książki używacie do ćwiczeń z dziećmi??podajcie mi jakieś
                        tytuły!!pozdrawiam serdecznie!!
                        • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 23.09.09, 10:52
                          Witam,ja używam własnoręcznie wykonane ćwiczenia,które mają zastosowanie w moim
                          Ośrodku Terapii.Do nauki są wykorzystywane piktogramy obrazkowe.
                          • gojka26 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 23.09.09, 17:30
                            Witam! nie zgadzam się z opinią mojej poprzedniczki że dziecko z
                            opóźnionym rozwojem mowy nie poradzi sobie w zwykłym przedszkolu
                            moja córka ma ten sam problem i jakoś świetnie sobie radzi,
                            podejście całego personelu też jest pozytywne i dodam jeszcze że
                            wcale nie jest to moje dziecko specjalnie traktowane niż inne dzieci
                            a co do ćwieczeń to ćwiczymy 10 min.dziennie i wystarczą do tego
                            zwykłe obrazki nawet takie wycięte z gazety
                            • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 24.09.09, 08:29
                              No dobrze jeśli sobie poradzi w zwykłym przedszkolu to czy masz pewność że
                              poradzi sobie w szkole z tak dużym opóźnieniem?
                              • izzy69 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 24.09.09, 13:07
                                A co takiego daje przedszkole integracyjneczego czego nie daje
                                zwykłe ? Ja z naszego jestem bardzo zadwolona,
                                rehabilitację,wczesne wspomaganie itp. mamy popołudniami, a panie w
                                przedszkolu i tak z Amelą ćwiczą. W integracyjnym było dziwnie jak
                                weszłam. Zraziłam sie do niego.
                                • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 24.09.09, 13:58
                                  izzy69 napisała:
                                  > W integracyjnym było dziwnie jak
                                  > weszłam. Zraziłam sie do niego.

A niby dlaczego się zraziłaś?Czytając twoje inne posty doszłam do wniosku,że
                                  jesteś obeznaną kobietą,ale nie rozumiem twojego postępowania. Integracja polega
                                  by łączyć dzieci zdrowe z chorymi,a ty jak widzę wstydzisz się tego przedszkola
                                  . Bo co? Bo są tam dzieci chore,upośledzone,inne niż dzieci zdrowe? Jak bym tak
                                  nie podchodziła do tego tak bezmyślnie.A co będzie ze szkołą? Też pójdzie do
                                  zwykłej,masowej bo będziesz wstydziła się dać ją do specjalnej,bo tam będą inne
                                  dzieci niż twoja Amelia?
                                  • izzy69 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 24.09.09, 20:57
                                    nanadomi napisała:

> A niby dlaczego się zraziłaś?Czytając twoje inne posty doszłam do wniosku,że
                                    > jesteś obeznaną kobietą,ale nie rozumiem twojego postępowania. Integracja poleg
                                    > a
                                    > by łączyć dzieci zdrowe z chorymi,a ty jak widzę wstydzisz się tego przedszkola
                                    > . Bo co? Bo są tam dzieci chore,upośledzone,inne niż dzieci zdrowe? Jak bym tak
                                    > nie podchodziła do tego tak bezmyślnie.A co będzie ze szkołą? Też pójdzie do
                                    > zwykłej,masowej bo będziesz wstydziła się dać ją do specjalnej,bo tam będą inne
                                    > dzieci niż twoja Amelia?

Wiesz bardzo pochopnie mnie oceniłaś i krzywdząco. Jakbyś faktycznie czytała
                                    moje posty to widziałaś ten który napisałam w tym wątku parę postów niżej:
                                    izzy69 napisała:
                                    ....W integracyjnym dyrektorka powiedziała, że jej nie przyjmie, bo sobie może
                                    > krzywdę zrobić, albo coś jej się stanie....

Dodam, że dyrektorka była oschła i niemiła, zostałam załatwiona w drzwiach, nie
                                    mogłam nawet obejrzeć przedszkola, choć wyglądało dość obskurnie.
                                    Broń Boże nie wstydzę się ani mojego dziecka, ani tego , że jest
                                    niepełnosprawne, ani tego, że przebywa z niepełnosprawnymi innymi dzieciakami.
                                    Przedszkole mnie zraziło pod względem organizacyjnym i estetycznym.
                                    TYLKO !
                              • gojka26 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 24.09.09, 13:48
                                Oczywiście że nie mam pewności czy poradzi sobie w zwykłej masowej
                                szkole bo po pierwsze każda z nas wie jak poważny problem ma jej
                                dziecko po drugie ważne jest podejście samej szkoły i nauczyciela a
                                w sytuacji gdy nie ma innych poważnych zaburzeń dziecko w szkole
                                naśladując rówieśników świetnie przy tym się uczy nie tylko w ławce
                                ale przede wszystkim w zabawie
                                • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 24.09.09, 14:02
                                  gojka26 napisała:
                                  > naśladując rówieśników świetnie przy tym się uczy nie tylko w ławce
                                  > ale przede wszystkim w zabawie

Hehe,mi to mówili gdy posyłałam córkę 3 lata temu do przedszkola. Powinna pod
                                  wpływem właśnie dzieci,zabaw zacząć mówić i co . Nic -gdybym nie pomogła jej
                                  sama pewnie do dzisiaj by mówiła te 20 słów.
                                  • ula-logopeda Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 24.09.09, 21:29
                                    Beti

wydawnictwo arson tam kupisz płyty pani Wianeckiej oraz wydawnictwo
                                    edukacyjne tam sa ksiazeczki
                                    • beti1304 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 24.09.09, 21:47
                                      Pani Ulo gdzie znajdę te wydawnictwa??są w Łodzi takie księgarnie czy można
                                      zamówić przez internet???pozdrawiam
                                      • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 25.09.09, 08:44
                                        www.arson.pl/index.php?products=product&prod_id=28
    • beti1304 Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 25.09.09, 20:29
      Czy te cztery książeczki i te płyty są dość dobre do nauki???czy jak je zamówię
      przez internet i zapłacę przelewem to one dojdą do mnie???czy ktoś zamawiał juz
      w tym wydawnictwie??pozdrawiam
      • nanadomi Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 26.09.09, 10:09
        Przeważnie kupując w księgarniach lub wydawnictwach płacisz dopiero przy
        odbiorze i ja taką formę zawsze wybieram,poprostu jest bezpieczniej. A co do
        książek niby wszystkie są dobre lecz tu zależy czy dziecko będzie chciało
        współpracować.Więc zastanowiłabym się najpierw czy nie lepiej kupić coś tańszego
        i zobaczyć czy faktycznie dziecku zależy na zabawie.
    • martaa.a Re: Problem z mową u 5-latka! proszę o POMOC! 29.10.09, 15:09
      Beti, próbuj ze specjalistami, logopedą, neurologopedą. Nie wierzę, że wszyscy
      sa niekompetentni i każdy powie, że nic się nie da zrobić i trzeba czekać. Mamy
      mają rację mówiąc, że trzeba ćwiczyć w domu - codzienną pracą z synkiem jesteś w
      stanie zdziałać najwięcej. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale wiem, że
      terapią wspomagającą przy pracy logopedycznej nad opóźnieniem mowy jest trening
      uwagi słuchowej(www.treningsluchowy.pl), m.in. w Warszawie i Poznaniu. NIe
      poddawaj się i pracuj z synkiem, a na pewno świetnie sobie poradzi w przedszkolu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka