Dodaj do ulubionych

Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić?

08.11.14, 10:18
Witajcie, proszę wymieńcie się proszę doświadczeniami co Wam pomogło w pojawieniu się mowy? Jestem zrozpaczona bo już tak wiele stosowaliśmy:odrobaczanie,odgrzybianie, probiotyki,cerebrum compositium, chelatacja,homeopatia,delfiny,komora hiperbaryczna,DMG,TMG,Karnozyna,tran,No i oczywiście intensywna terapia psychologiczno-logopedyczna, min.metodą krakowską.
Co jeszcze można zrobić?
Obserwuj wątek
    • mama.j Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 09.11.14, 08:39
      czy miałaś skier do neurologa?
      • gochach10 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 11.11.14, 06:57
        Tak, ale przepisał tylko notroopil i mały stał się agresywny więc odstawiłam zaraz.
        • mar.gra Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 25.11.14, 14:57
          Mój syn ma 5 lat i też nie mówi, jak na razie nic nie pomaga. Mamy mieć badania robione przez szpital w Poznaniu , który wyśle je do Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie celem analizy. Nie wiem co to za badania ale podobno mają dać odpowiedź co jest mojemu dziecku. Dotychczasowe badania nic nie wykazały.Można się załamać.
          • aga.mp83 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 10.01.15, 09:50
            Witam, mój syn ma 4,5 roku od roku chodzimy do logopedy. Widać poprawę, syn zaczął powtarzać pojedyńcze słowa, mówi 2 - 3 krótkie zdania. Jednak gdy chce cos opowiedziec zapowietrza się, brakuje mu słów. Jak mu pomóc. Byłam u audiologa, laryngologa, chirurga (spr wędzidełko języka). U neurologa też byłam - ale nie dała mi skierowania na żadne badania tylko stwierdziła po 2-3 min pobytu w gabinecie ze synowi nic nie dolega tylko jest nadpobudliwy i że mam iść do psychiatry. Nie wiem co mam juz robić. Za rok zerówka- jak pomóc swojemu dziecku?
          • mola770 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 21.01.15, 11:36
            Mój syn ma obecnie 7,5 roku i też nie mówi -jedynie pierwsze sylaby prostych wyrazów , chciałam zapytać ,czy warto było robić te badania w Instytucie Psychiatrii i Neurologii w Warszawie , czy też nic nie wykazały ? bardzo proszę o info
            • mar.gra Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 22.01.15, 13:38
              Witam, odpowiem po 3 lutego, bo wtedy mam wizytę z synem u neurologa w Poznaniu, który ma wyniki tych badań. Nie wiem co one wykazały. Były to badania na choroby metaboliczne.
            • mar.gra Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 09.02.15, 13:43
              Witam.
              Badanie robione w instytucie nic nie wykazały. Wszystko wyszło prawidłowo. Neurolog kazał nam znaleźć sposób dzięki któremu syn zechce pracować. Ciężko będzie bo on raczej w ogóle nie chce nic robić. Teraz pozostaje jedynie zakończyć naszą diagnozę w kierunku autyzmu (robiliśmy wcześniej, ale psychiatra kazała porobić wszystkie badania neurologiczne). Teraz mam wizytę w marcu i może się wyjaśni to autyzm czy coś innego. Robiliśmy też badanie genetyczne na autyzm ale na wynik czekamy już 1,5 miesiąca.
    • ann-ka1 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 29.01.15, 10:00
      Dziewczyny walczcie bo warto.My stracilismy ponad 3 lata. W jednym ośrodku stwierdziły autyzm (na drugiej wizycie a na 3 lub czwartej) było juz mowa o papierach na komisję bym dostała na syna pielęgnacyjny i miała na wizyty prywatne ''Bo wie Pani jest tyle dzieci'').. Na komisje papierów nie złozyłam bo uznałam ze nie bedęprywatnie chodzic jak z funduszu mi się należy. Syn wytrzymał tam pół roku, zaczął zamykać się w sobie,izolować. Zrezygnowałam i teraz jestem z tego zadowolona. Najlepiej dziecko zaszufladkować . Podobno metody rehabilitacji sapodobne ale my chcieliśmy wiedzieć co synowi jest. Jakoś od początku czułam ze tonie autyzm. Syn ma teraz 11 lat,bierze Nootropil -reaguje na niegodobrze.Mowa sie pojawiła ale to chybabardziej za sprawa cudownej logopedki która zajeła się Dawidem w szkole.Lekw jakimśstopniu tezpomagana pewno. Teraz robie przerwę na izobaczymy jak to pójdzie.

Plusem jest to że syn nie boi się mówić(mowa dalejnie wyraźna, ubogie słownictwo), nie ma oporów.

U nas rezonans tez nic nie wykazał.

Afazję (mój syn ma nie wiem jak Wasze dzieciaczki) zaczeła podejrzewać neurolog jak Dawid miał ok.5,5r. Jako maluszek rozwijał sie prawidłowo: gaworzył itd.. Ale w momecie choroby gdy dostawał antybiotyk mowa stawała. Z tym tez długa historia skonczyło się na zmianie pediatry..

aga.mp83 idz do innego specjalisty. Oczywiśćie synek bedzie nadpobudliwy bo chce coś powiedzieć, przekazac ale nie wie jak. Ręce opadaja jak czytam o takich lekarzach :( Jakaś przyczyna musi być czy to lęk, jakies leki (kiedysbrane),choroba jest wiele czynników.Tylko tymkonowałom nie chcę się pracować/pomagać.

Trzymam za Was wszystkie i za wasze dzieciaczki kciuki :)
      • helutka15 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 01.03.15, 11:33
        A czy gochach10 Twój syn był badany przez laryngologa-foniatrę? Jak krtań, struny głosowe, wędzidełko? Czy miał robione EEG i rezonans magnetyczny? Jak z badaniami psychologicznymi? Czy robiliście test skalą Leithera, a może SON? Jak napięcie mięśniowe? Niewiele wiem z Twojego postu. Na początek zawsze trzeba określić potencjał dziecka, żeby można było wiedzieć na czym można bazować i co można osiągnąć. Równocześnie też szukamy problemów mechanicznych.
        Jak rozumienie mowy, wykonywanie poleceń wygląda u Twojego syna? Czy reaguje na emocje i je wyraża?
        Nasze dziecko zaczęło mówić w wieku 5 lat, dzisiaj nikt nie wierzy przez co przeszliśmy. A było spisane na straty. Chodzi do zwykłej placówki ze zwyczajnymi dziećmi bez żadnego terapeuty-cienia.
        • jago_da12 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 01.03.15, 21:21
          Witam serdecznie, helutka15 mogę prosić o opisanie swojej historii na mojego meila szukam dla córki pomocy niedotlenienie okołoporodowe encefalopatia. e : mail; jago_da12@gazeta.pl
        • gochach10 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 10.04.15, 16:23
          Tak, był badany przez tych wszystkich lekarzy i miał robione także wszystkie badania o których piszesz.Wszystko ok. Testów na inteligencję nie udało się zrobić.Napięcie mięśniowe obniżone, i to najprawdopodobniej jest główną przyczyną braku mowy.Mowę rozumie, myślę,że prawie wszystko.Komunikuje się gestami i wydaje dźwięki, pokazuje ręką,czasami palcem.Jest samodzielny.Na emocje reaguje,czasami żartuje,rozpoznaje moje uczucia.Jest kochany i często daje buziaki i przytula się.
    • maja_sara Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 16.03.15, 11:25
      Metoda krakowska nie jest metodą nauki mowy i komunikacji. To metoda nauki czytania i pisania.
      Co z komunikacją syna na co dzień? W jaki sposób syn się komunikuje? Krzykiem, płaczem, gestem? W ogóle się nie komunikuje?
      Skoro syn ma osiem lat i nie mówi, warto wprowadzić komunikację alternatywną. Brak możliwości pełnej komunikacji będzie miał fatalny wpływ na rozwój emocjonalny, społeczny i na inteligencję.
      Co się zaś tyczy samego wędzidełka języka. Wędzidełko nie ma wpływu na komunikację. Ma wpływ na artykulację jedynie, czyli wymowę niektórych głosek. Dziecko powie zamiast "szafa" - "safa", zamiast "ryba" - "jiba". Ale powie, nie będzie milczeć. Żeby dziecko nie mówiło z powodu wędzidełka, to ono musiałoby być tak krótkie, że język leżałby nieruchomo na dnie jamy ustnej. Co w praktyce zdarza się b. rzadko i jest zauważane w pierwszej dobie życia dziecka przez neonatologa. Z tak krótkim wędzidełkiem dziecko nie jest w stanie ssać, czyli przyjmować pokarmu.
      • mola770 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 11.04.15, 18:07
        mój syn ma ponad 7,5 r. i też nie mówi , nieźle funkcjonuje , okazało się po tylu latach , że ma jakiś rodzaj padaczki bezobjawowej , poprzednie badanie eeg nie wykazało zmian , a robiliśmy je w klinice dziecięcej , obecnie trafiliśmy na dobrą psychiatrę ,która uparła się aby EEG POWTÓRZYĆ , bo inaczej nie rozpocznie leczenia farmakologicznego , za trzecim podejściem się udało , miała babka nosa nieprawidłowy zapis EEG skierowała mnie do neurologa , ta od razu wdrożyła leczenie przeciwpadaczkowe , stwierdziła , ze może być to jedna z głównych przyczyn braku rozwoju mowy do tak późnego wieku , przyczyną tej dziwnej padaczki jest .... ZABURZENIE METABOLIZMU GLUKOZY W MÓZGOWIU , SZCZEGÓLNIE MANIFESTUJĄCE SIĘ W MÓŻDŻKU -wykazał to PET-CT W OBCIĄŻENIU GLUKOZĄ . Obecnie leczenie przeciwpadaczkowe , ale planowana jest dieta ketogenna ( muszę to dodatkowo skonsultować z CZD ) pomyślcie chwilę ile razy mówiło się na tym forum ,że dieta bez cukrowa ma zbawienne działanie na nasze dzieci , upatrywaliśmy tego związku z candidą albicans , sama leczyłam przez parę lat w tym kierunku ... po 23 będę jeszcze coś wiedziała innego , bo syn załapał się na program badawczy w jednej z klinik , wiele badań na które nie było mnie stać będzie miał wykonanych za darmo i to nie zagranicą tylko w Polsce , to wszystko wymodliłam ...
        • edzia221 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 21.04.15, 10:08
          A czy badaliście borelioze i choroby odkleszczowe?? Afazja mojego dziecka jest skutkiem neuroboreliozy wrodzonej. Był leczony w tym kier przez 1,5 roku
          • mola770 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 21.04.15, 19:53
            Niestety nie był syn badany w tym kierunku , za dwa dni mam być u psychiatry więc zapytam o ten temat , dziękuję zainformacje pozdrawianm
            • mola770 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 23.04.15, 16:35
              edzia221 jaką metodą ( elisa) najlepiej wykonać badania w kierunku boreliozy przewlekłej ? nie jest wykluczone , a nawet prawdopodobne ,że syn był ukąszony parę lat temu dokładnie jakieś dwa miesiące przed wystąpieniem zaburzeń rozwojowych , miał na nodze pęcherz podobny do odciska wypełniony płynem ,potem mu się to wchłonęło , dziś ma tylko plamkę na nodze
              • edzia221 Re: Brak mowy u 8 latka -co jeszcze można zrobić? 23.04.15, 23:06
                elisa jest nie wiarygodna, najlepiej zrobić u Wielkoszyńskiego w Bytomiu test KKI metodą western Blot w obu klasach oraz przynajmniej mały panel koinfekcji

jakby coś to trochę siedzę w odkleszczówkach kontakt edzia221@gazeta.pl

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka