Dodaj do ulubionych

gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzmem?

27.04.15, 13:49
witam, syn skończył właśnie 2 lata, mówi łącznie 80 słów reszta niezrozumiała chińszczyzna, słowotok. Rozumienie dobre, wykonywanie poleceń też. Niestety upartość, negatywizm (zauważone przez psychologów, logopedów, neurologów), ma wwr od roku bo jak skończył roczek to nic nie mówił. Slowo ma-ma pojawiło się w 17 tyg! Późno. Słowo gol (na piłkę) było już w 13. Ma logopedę mk raz w tyg bo na więcej mnie nie stać, fizjoterapię, pedagoga i psychologa w sumie 8h w miesiącu na nfz. Niektórzy widzą że jest jakieś spektrum autyzmu inni że daleko od tego tylko proste opóźnienie mowy. Powiem szczerze ja już nie mam siły do diagnoz, wizyt po specjalistach, eeg nie wykazało nic. Syn nie zawoła że chce mleko, czy jeść. Pokazuje mi tylko palcem "tam" albo "to" Czy braliście pod uwagę że u waszych pociech to nie jest zwykłe opóźnienie mowy ale coś jeszcze?
Obserwuj wątek
    • besia5 Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 28.04.15, 07:53
      Ja bralam.moja corka ma cztery lata.od dwoch szukamy przyczyny opoznienia mowy.zaczela cokolwiek mowic (pojedyncze slowa i sylaby) w wieku dwoch lat.poza tym nadruchliwosc, problemy z koncentracja i ciagle mruczenie (wczesniej) a teraz gadanie do siebie po swojemu. Poza tym nie bawi sie z rowiesnikami ale tutaj mowa ma na pewno duze znaczenie a raczej jej brak. Niesforna to malo powiedziane.inne rzeczy-obsesyjne hedzenie piachu, snieg i woda z kaluzy tez. Oisze w pospiechu wiec pewnie to nie wszystko.ostatnio zaczela wiecej powtarzac tylko po swojemu bo wielu glosek nie wymawia.w rodzinie meza wszyscy w czterech latach zaczynali mowic wiec sie pocieszam tym.pracuje z logopeda, psycholog i terapia si
      • besia5 Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 28.04.15, 07:58
        Zapomnialam.ostatnio zrobilismy diagnoze w oddziale KTA i wykluczyli autyzm
        • mama.piotrka Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 29.04.15, 09:12
          u nas jeszcze w obserwacji. Pani psycholog uważa że jest komunikatywny ale ciągle ten kontakt wzrokowy na jego warunkach. I nadwrażliwości dotykowo smakowe. Podanie syropu, lekarstwa to koszmar, zawsze na siłę. Mega wybiórczość pokarmowa w zasadzie tylko rosół, kotlet, jajko, parówka. No i opóźnienie mowy. Jeśli brać całość pod uwagę to podchodzi pod autyzm, ale diagnozy nikt nie stawia jeszcze,
          • eraz-lilipop Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 29.04.15, 11:25
            U nas mowa kiepska, rozumienie bardzo kiepskie , kontakt wzrokowy zaburzony, zainteresowanie innymi kiepskie, brak wspólnego pola uwagi , obsesje, sensoryzmy i o autyzmie nikt nie chce mowic, wręcz utrzymują ze to może być spowodowane opóźnieniem mowy. Syn 3 lata 2 miesiace.
            • ivanka.inc Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 24.05.15, 07:22
              Cześć a w której miejscowości byłaś u lekarza
              • inakaro Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 26.06.15, 21:48
                moj synek ma teraz 25 miesięcy mówi może z 5 słów, mama, (nie)ma, bam, tam, tu. bardzo rzadko zdarzam mu się tata lub am. nie naśladuje kotka, pieska itp. do tego ta jego mowa jakby się cofa - mówił już baba, dań(daj). poaz tym wydaje różne nieokreślone dżwięki . komunikacja 100%, rozumienie też praktycznie wszystko, jak coś chce bierze mnie za rękę i pokazuje. jest bardzo sprawny ruchowo. uparty, zawsze musi postawić na swoim, z dziećmi jakoś tam się bawi (trudno o zabawę w wieku 2 lat). sika na nocnik, je wszystko, a nawet za dwóch.
                mam brać pod uwagę coś innego jeszcze? za 2 tyg umówiłam się do logopedy na konsultacje. powinnam coś jeszcze skonsultować?
            • maja_sara Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 03.03.16, 10:05
              W takim przypadku, mimo braku orzeczenia i diagnozy autyzmu, zajęłabym się natychmiast terapią dziecka tak, jakby autyzm był. W takim przypadku tydzień zwłoki może robić różnicę. nie zwlekałabym ani dnia.
      • zimka32 Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 02.06.16, 23:18
        Witam. Czy moglabym sie z Pania jakos skontaktowac? (Ew.bardzo prosze o kontakt: zimka32@poczta.fm) Moja coreczka ma bardzo podobne objawy.
        • besia5 Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 03.06.16, 10:08
          Do kogo Pani pisala?
    • uczula Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 02.07.15, 15:02
      Tu mozna poczytac : autyzm to spectrum - czyli opoznienie mowy moze byc jednym z wielu nieprawidlowych reakcji dziecka.
      O autyzmie mowimy wtedy gdy mamy do czynienia przynajmniej z 5 symptomami.
      Samo zaburzenie (opoznienie mowy) niekoniecznie swiadczy o autyzmie.
      • uczula Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 02.07.15, 15:03
        www.autyzm.edu.pl/index.php/autyzm/zachowania-spoleczne
        • marian770 Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 06.09.15, 15:34
          dokładnie tak jak pisze uczula.
          różnica pomiędzy prostym opóźnieniem mowy a autyzmem jest duża. ale jeśli opóźnieniu mowy towarzyszy wiele innych zaburzeń rozwojowych ( jak np. izolacja społeczna, nadwrażliwość słuchowa i dotykowa, brak kontaktu wzrokowego, słabe rozumienie mowy, różnego rodzaju manieryzmy, częste rozchwianie emocjonalne, stereotypie itd ) to mówimy o spektrum autyzmu. Teraz w zależnościo o d tego ile tych zaburzeń ma to mówimy o autyzmie wysokofunkcjonującym ( od powiedzmy potwierdzenia połowy zaburzeń wymienianych ze ASD ) do niskofunkcjonujących (od 3/4 do powiedzmy większości cech wymienianych z cech ASD ). ja sobie też wmawiałem że syn nie ma autyzmu, podczas gdy w wieku 3 lat miał 3/4 cech ze spektrum autyzmu. z niskofunkcjonującego do wysokofunkcjonującego udało nam się go wyrwać dzięki chelatacji rtęci i ołowiu ( nie tyko przez szczepionki MMR i inne, ale 3 razy zbił nam się termometr rtęciowy który zbieraliśmy odkurzaczem- najgorsze ze wszystkich rozwiązanie bo rozpylił się po całym mieszkaniu i a przez drogi oddechowe najszybciej dociera do mózgu )

po chelatacji przywrócilismy jego prawidłowe relacje z otoczeniem, ale została jeszcze walka z brakiem rozumienia mowy ( b. słabe ) i z samą mową ( nie powtarzał ŻADNEGO słowa, z żoną byliśmy zrozpaczeni ). obecnie po wieloletniej walce o syna ma może z 2 cechy ze spektrum autyzmu o którym zresztą pisałem na forum ( począwszy od 2009 roku )
    • julita165 Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 22.09.15, 15:50
      Oczywiście, że brałam pod uwagę. Tym bardziej, że jak wpiszesz w googla "dwulatek nie mówi to 99/100 pojawia się stron o autyzmie. Mój syn w wieku 2 lat 3 m-cy nie mówił właściwie nic, tylko "nie", na mnie "niania" bo nie umiał powiedzieć "mama" i brum brum oraz io io. I koniec. Też dobrze rozumiał co się do niego mówi, wykonywał proste polecenia ale również był uparty jak sto smoków, niechętny do współpracy, nie chciał uczestniczyć w zajęciach z logopedą. Z drugiej strony świetnie niewerbalnie komunikował różne potrzeby.
      Po wizytach u róznych specjalistów stanęło że to proste opóźnienie mowy ale logopeda nie była przekonana, nie mówiła wprost ale ciągle powtarzała że go trzeba obserwować, że pewne zachowania są niepokojące. Po czasie myślę, że ona przesadzała. I ja chyba też - ponieważ chciałam dla synka jak najlepiej wybrałam mu bardzo uznany ośrodek, tam pracowali z naprawdę zaburzonymi dziećmi i ona chyba patrzyła na niego trochę jak na innych swoich pacjentów.
      W każdym razie w końcu były jakieś postępy ale niewielkie, kilka miesięcy to trwało, mnie się już nie chciało z nim przez całe miasto jeździć i zdecydowałam że od września jak pójdzie do p-kola to będzie chodził do logopedy na miejscu. I nagle, w wieku 2 lat 11 m-cy dosłownie z dnia na dzień mowa zaczęła się poprawiać. Teraz ( 4 lata ) mam kwit od logopedy sprzed tygodnia, że rozwój mowy jest w normie wiekowej i występują tylko drobne problemy z dykcją w mowie potocznej. A upartość pozostała nadal :-)
    • maja_sara Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 03.03.16, 10:03
      Autyzm to całościowe zaburzenie rozwoju, a nie tylko zaburzenia w komunikacji i mowie. Taka jest różnica.
      • besia5 Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 30.03.16, 09:26
        Moja corka w tym roku konczy 5 lat.i zaczela mowic.nie jest to jeszcze doskonala mowa?,ma wiele wad wymowy ale mowi.zadaje pytania,jeszcze nie opowiada ale juz mozemy sobie pogadac;) to co nas niepokoilo poza opoznieniem mowy czyli mowienie do siebie i uporczywe nasladowanie dzieci nadal jest,bedziemy dalej szukac odpowiedzi.
    • mamcia4288 Re: gdzie granica międy opóźnieniem mowy a autyzm 17.06.16, 23:24
      Na początku trzeba odróżnić autyzm od opóźnienia mowy. Autyzm (w skrócie) jest to całościowe zaburzenie rozwoju, które przejawia się owszem zakłóceniami nie tyle w mowie co w komunikacji czyli np. dziecko nie sygnalizuje swoich potrzeb, Twoje jak piszesz robi to niewerbalnie, pokazuje palcem a to już jest komunikacja. Poza tym, ważne jest czy nawiązuje kontakt wzrokowy z otoczeniem, czy dąży do wspólnej zabawy czy np. współdziała podczas niej. Piszesz, że Twój syn chodzi do fizjoterapeuty czy oznacza to że ma problemy np: z napięciem mięśniowym? ponieważ ma ono duży wpływ na aparat mowy. Opóźnienie mowy wg wielu logopedów jak np. dr Danuty Emiluty -Rozya wyrównuje się do około 3 roku życia. W rozwoju mowy dziecka ważne jest nazywanie wszystkiego co dzieje się wokół niego, poszerzanie słownika. Może zainteresuje Cię książka podejmująca ten temat "Nasze dziecko uczy się mowy" autorstwa Leona Kaczmarczyka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka