marian770
19.07.15, 17:52
dawno nie pisałem tutaj na forum, z 3 lata chyba.
w tym czasie syn poszedł do szkoły, teraz zdał do 3 klasy.
Mówi dobrze, na poziomie rówieśników, jest w normie intelektualnej , ale ma problemy z czytaniem i pisaniem i to powoduje że jest raczej poniżej średniej jeśli chodzi o oceny
Chciałbym jednak podzielić się z wami nowymi suplementami, które wpłynęły u syna na rozwój mowy i intelektualny.
1. Oxiracetam z lecytyną (+ witaminy B komplex )-
To jest coś!
To jest suplement z grupy racetamów czyli substancji nootropowych.
Oxiracetam jest bardzo dobrym lekiem na problemy z mową- szybka posuwa jest do przodu, wpływa na regeneracje ośrodków mowy.
Kupuję go na allegro- używam 300 mg 2 razy dziennie tj. rano o 8 i popołudniu o 16
ZAWSZE używam go z lecytyną. Bez lecytyny nie ma takiego działania, a wręcz używanie bez lecytyny może wywołać bóle głowy. Dla lepszej konwersji lecytyny w choline i acetylocholine używać warto witaminy B komplex
Oxiracetam może jednak wywołać nadpobudliwośc- warto go więc łączyć z bardzo dobrym wyciszaczem- picamilon ( pikamilon )- dostępny też na allegro ( podaje się 100 mg jednarozawo). Picamilon sam w sobie też jest świetnym nootropem i w badaniach naukowych wskazuje się ze ma większe działanie nootropowe niż sam piracetam
kuracje oxiracetamem z lecytynę robi się przez 2 miesiące, później przerwa minimum 3 miesiące.
2. Olejek z kurkumy - to bardzo efektywne i potężny suplement będący silnym nootropem.
on wpływa na odnawianie i regeneracje mózgu poprzez stymulowanie komórek macierzystych w mózgu. Nie może być to jednak sama przyprawa - kurkuma. bo na posiada znikome ilości ar-tumeronu czyli substancji która wpływa na regeneracje
kopalniawiedzy.pl/ar-tumeron-kurkuma-neurogeneza-nerwowe-komorki-macierzyste-nKM-namnazanie-roznicowanie-neurony-Adele-Rueger,21107
Olejek z kurkumy z kolei posiada go nawet do 30 % całej masy. za pomocą strzykawki ( takiej 2 ml ) wstrzykuje do 2 pustych kapsułek ( rozmiar 00 ) i daje do połknięcia z wodą po jedzeniu. daje to w kapsułkach gdyż popijanie samego podrażnia gaedło, chyba że ktoś wymiesza to z jakimś deserkiem
Jedyne polskie miejsce gdzie go można nabyć to tutaj:
skarbymaroka.pl/olejki/314-naturalny-olejek-z-kurkumy-100-bio-30-ml.html
ja tam nabywam go od roku bez problemu
3. Trehaloza- to cukier o cudownych właściwościach. Ten suplement jest BARDZO ważny dla dzieci autystycznych. Ostanie badania naukowe wskazują że jedną z głównych przyczyn autyzmu jest nieprawidłowo działający proces autofagii, które przyczynia się do za słabego wycinania synaps. Wraz z wiekiem bowiem wycinane są niepotrzebne synapsy a utrzymywane są tylko te używane. Jeśli ten proces nie działa prawidłowo to powstaje chaos w odbieraniu bodźców
Więcej o wycinaniu synaps tutaj:
kopalniawiedzy.pl/synapsa-autyzm-mozg-autofagia-mTOR,20899
o wpływie trehalozy na autofagie:
translate.google.pl/translate?sl=en&tl=pl&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FTrehalose&edit-text=
Trehalosa jest świetnym też wyciszaczem, redukuje w znaczny sposób nadpobudliwość, problemy nerwowe, ADHD, wpływa tez na zmniejszenie depresji. Sam biore to jak czuje sie podenerowowany
Pewnie Was zdziwi fakt ,że trahaloze można kupić bez problemowo np na allegro
allegro.pl/listing/listing.php?fuzzy=1&order=m&string=trehalosa&bmatch=s0-uni-1-4-0629&fallback=fuzzy
Ja osobiście używam tego raz w tygodniu po jednej czubatej łyżeczce rozpuszczonej w letniawej wodzie. Synowi tez daje raz w tygodniu płaską łyżeczke, a jak jest nadmiernie pobudzony to i więcej razy ( 2-3 razy w tygodniu). Aby jednak te wycinanie synaps było optymalne cały czas trzeba go podawać przez cały okres az do zakonczenia dojrzewania dziecka czyli do 18 roku życia.
Jesli chce ktoś stosować codziennie to może dawać dziecku po 500 mg, w zależności od tego czy dziecko zbyt nadmiernie się nie wyciszyło.
4. Resweratrol - to kolejny suplement poprawiający wycinanie synaps w mózgu dzieci z ASD. Ja używam ekstrakt 50 % który nabyłem w internetowym sklepie Magicznego Ogrodu (300-400 mg ). Mozna jednak nabyć go także bez problemu na allegro
5. Luteolina ( nie mylić z luteiną stosowaną na polepszenie wzroku )- to substancja zawarta w selerze. Ogranicza chroniczne stany zapalne w mózgu, które są normą u dzieci z ASD
autyzm-biologia.blogspot.com/2013/09/alergia-mastocyty-zmiany-w-mozgu-i.html
Ja to stosuje juz od 2 lat i ma cudowne właściwości na mojego syna. Polepsza zarówno mowę, zachowanie, myślenie, pamięć.
kopalniawiedzy.pl/luteolina-pamiec-mikroglej-cytokiny-prozapalne-marker-seler-papryka-oregano-Rodney-Johnson-neurony-centralny-uklad-nerwowy,11610
www.zespoldowna.info/luteolina-autyzm-choroba-alzheimera.html
Luteolina więc zwiększa ilość substancji troficznej w mózgu BDNF, która przyczynia się do regeneracji mózgu. Z artykułow wynika też że wzmacnia LPT czyli Długotrwałe wzmocnienie synaptyczne
Z artykułu:
"Długotrwałe wzmocnienie synaptyczne (LTP – Long-term potentation) jest to wzmocnienie przekazywania sygnału z neuronu do neuronu. Dzięki modyfikacji połączenia dwóch komórek wzrasta efektywność przekazywania sygnału pomiędzy nimi – informacja docierająca z komórki presynaptycznej wywołuje większą reakcję komórki postsynaptycznej.
Zjawisko LTP powstaje w wyniku częstszego pobudzania synapsy – połączenia częściej używane stają się silniejsze. Mechanizm ten jest podstawą uczenia się i zapamiętywania informacji. Wiadomo, że powstawanie LPT pociąga za sobą zmianę budowy synapsy. Najnowsze badania wykazują, że jednym z kluczowych elementów LTP jest formowanie się klasterów (skupisk) białkowych zarówno na błonie postsynaptycznej jak i presynaptycznej. “
Luteolina zwiększa także poziom BDNF, acetylocholiny neuroprzekaźnika i zmniejsza peroksydację tłuszczy. "
www.zespoldowna.info/luteolina.html
Używa się go w bardzo małej ilości- ja podaje synowi od 20 do 50 mg raz dziennie ( rano )
więcej nie ma potrzeby, zresztą większe ilości zbyt mocno pobudzają mózg i mogą go przestymulować
Na allegro niestety nie da się go nabyć. Ja kupuje go na ebay ( fakt ze z Australii i że idzie koło 30 dni )
www.ebay.pl/itm/10gm-LUTEOLIN-98-NATURAL-/251974142948?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item3aaad44be4
niestety nie widziałem tego supla ani na iherb ani na innym. ten co podalem link powyżej jest tani i dobry