Dodaj do ulubionych

Ćwiczenia na wymawianie głosek "l", "ł", "w"

03.02.06, 00:48
Witam
Jestem mamą prawie 2,5 letniej Dominiki, która urodziła się z sekwencją
Pierre Robin (rozszczep podniebienia miękkiego i cofnięta bródka). Dominika
niedawno zaczęła mówic proste zdania, ale zauważyłam, że ma problem z
wymawianiem głosek "l", "ł" i "w", np. na słowo "lala" mówi "jaja". Może ktos
wie jakie cwiczenia należy wykonywac, aby zaczęła wymawiac te głoski. Z góry
dziekuję.
Pozdrawiam
Ania - mama Dominiki
Obserwuj wątek
    • poradnia.rodzinna Re: Ćwiczenia na wymawianie głosek "l", "ł", "w" 09.02.06, 19:53
      Witaj!
      Brak uniesienia czubka języka do wałka dziąsłowego (nazywamy to pionizacją
      języka) - stąd zamiast "l" jest "j". Można pomóc przez ćwiczenia wymuszające
      ruch języka do góry, trzeba tylko pamiętać, że maluszkowi trudno na początku
      zrozumieć o co w tych ćwiczeniach chodzi :) Dobrze je robić przed lustrem - tak,
      żeby mała widziała siebie i ciebie. Żeby języczek rozćwiczyć, zaczynamy od
      prostszych zadań, np. oblizywanie warg przy szeroko otwartej buzi (dla zachęty
      smarujemy wargi czymś smacznym); wyciąganie języka do przodu i cofanie w głąb
      (bez kontaktu z wargami); dotykanie językiem wargi górnej, dolnej. A ćwiczenia
      typowo na pionizację języka to (wszystko przy szeroko otwartej buzi): unoszenie
      czubka języka do wałka dziąsłowego (znów można czymś posmarować), oblizywanie
      górnych zębów, górnej wargi, kląskanie, więcej ćwiczeń znajdziesz na stronie
      neurologopedy Marzeny Mieszkowicz, wrzuć w google, to znajdziesz, to opalnia
      wiedzy :) Oczywiście dzieciom to wszystko organizujemy w formie zabawy, są fajne
      książeczki, które zawierają takie pomysły, poszukaj np. na edukacyjna.pl w
      dziale logopedia. O ile Dominisia pozwoli można czubek języka uwrażliwić masując
      go delikatnie szczoteczką do zębów.

Niestety nie piszesz co pojawia się zamiast ł i w, więc trudno coś radzić. Tu
      pewnie by trzeba poćwiczyć wargi. A w ogóle najłatwiej by było zapytać o
      wszystko logopedę na miejscu... Nie chodzicie nigdzie?

Życzę miłej zabawy i pozdrawiam,

Agnieszka - też mama Dominiki :)
      • misia311 Re: Ćwiczenia na wymawianie głosek "l", "ł", "w" 10.02.06, 09:34
        Witam,
        Moja córka też ma 2,5 roku i zamienia litery mówiąc: k na t (np: zamiast kot
        jest tot) i g na d (np: zamiast nogi mówi nodi)
        Czy to też można zmienić ćwiczeniami?
        Bylismy u logopedy w listopadzie - Pani doktor pokazała nam ćwiczenia i
        stwierdziła, ze maluch ma jeszcze czas na mowę ale wtedy córka jeszcze bardzo
        mało mówiła więc nie było problemu zamiany liter.
        • poradnia.rodzinna Re: Ćwiczenia na wymawianie głosek "l", "ł", "w" 10.02.06, 10:23
          Witaj!
          t i d to też głoski wymagające pionizacji języka. U waszych dziewczynek po
          prostu jeszcze jej nie ma. Niektórzy autorzy uważają, że do 3 r. ż. aparat mowy
          dziecka jest gotowy do produkcji wszystkich głosek, więc można w przypadku
          problemów pomóc ćwiczeniami motoryki języka, warg, itd. Inni dają dzieciom
          więcej czasu :). Jeśli dzieci mają ochotę na logopedyczne zabawy, to czemu nie,
          można się pobawić. Jeśli jednak nie są zbyt chętne, nie naciskałabym,
          poczekałabym jeszcze chociaż z pół roku - może w tym czasie język sam pójdzie
          do góry...

Miłego dnia,
          Agnieszka
          • misia311 Re: Ćwiczenia na wymawianie głosek "l", "ł", "w" 10.02.06, 10:55
            Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :-)
            Zajrzałam na edukacyjna.pl i dostałam bólu głowy od ilości pozycji w dziale
            logopedii :) Myślę, ze póki co skorzystam z porad Pani Marzeny Mieszkowicz -
            faktycznie jest to kopalnia wiedzy
            Ale przy okazji znalazłam książeczki "Kocham czytać", których poszukiwałam
            Pozdrawiam i również życzę miłego dnia
    • logopedycznie Re: Ćwiczenia na wymawianie głosek "l", "ł", "w 07.10.22, 10:48
      Dzień dobry,
      w przypadku takiego problemu warto udać się na konsultację logopedyczną. W domu polecam również wykonywać ćwiczenia wywoływania tych głosek jak na przykład: mowikowo.pl/pomoce-logopedyczne/pakiet-gloskowe-kodowanki/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka