Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie ceny

28.01.10, 15:16
    Czesc,
    szukam sklepu z winem, ktory mialby NORMALNE ceny. Ceny ludzkie

Nie zeby wino, ktore we Wloszech jest za 11E, tutaj kosztowalo 85zl... Czy tam
    6E a u nas 45zl

Wiem: akcyza, transport, marza itd.

Mozecie polecic cos tutaj badz w Niemczech czy okolicy Polski? Na pewno sa perelki

Prosze o konkrety a nie szersza, panelowa dyskusje

Dziekuje

Juan Cruz
    Obserwuj wątek
      • Gość: Tobi Same winne Perełki www.winnica.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 18:42
        • petrus007 www.wineport.pl 20.04.10, 19:02
          Polecam sklep www.wineport.pl ja zaopatruje sie bezposrednio w sklepie w
          Warszawie, ale ceny maja naprawde świetne i niezła selekcje win. Transport tylko
          16,9pln za 12 butelek w kazde miejsce w kraju ale ja i tak zawsze odbieram towar
          w sklepie, mozna sporo sie dowiedziec o winie od sprzedawcy. Ostatnio kupilem
          Amarone due torri na prezent dla prawdziwego konesera wina i byz zachwycony,
          jakosc Amarone Masi za pol ceny...
          • Gość: Miras Re: www.wineport.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 18:41
            petrus007 napisał:

> Polecam sklep www.wineport.pl ja zaopatruje sie bezposrednio w sklepie w
            > Warszawie, ale ceny maja naprawde świetne i niezła selekcje win. Transport tylk
            > o
            > 16,9pln za 12 butelek w kazde miejsce w kraju ale ja i tak zawsze odbieram towa
            > r
            > w sklepie,

Strasznie drogie wina tam są i prawie wszystkie z Makro! Do tego oszukali mnie: pierwszy raz wysłali inne roczniki win i doliczyli więcej za transport niż było napisane a teraz zapłaciłem im juz miesiąc temu za zamówienie i ani nie dostałem wina ani nie odbierają telefonu. Ten wineport to są odzuści.
            • petrus007 Re: www.wineport.pl 07.06.10, 09:25
              Tak się składa że znam asortyment w MACRO i w Wineport nie ma chyba nawet
              jednego z 400 win które można by było znaleźć w tym sklepie, widać konkurecja
              sklepu za wszelką cene chce zrobić zła reklamę, bo traci klientów. Ja korzystam
              regularnie ze sklepu wineport i jeszcze nigdy nie miałem żadnych problemów z
              jakościa, cena, ani też obsługą sklepu.
              • Gość: Gregor do chołoty z łajno-portu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 09:42
                spamer petrus007 przelogował się z justawino i napisał:

> Tak się składa że znam asortyment w MACRO

Tak się składa żałosny spamerze, że ty nawet nie znasz sklepu o którym mowa. Zapewne w "Macro", którego ofertę znasz nie ma tego łajna z twojego sklepiku. Natomiast w Makro jak najbardziej.

Spływajcie do szamba spamerzy żałośni.
                • petrus007 Re: do chołoty z łajno-portu 07.06.10, 10:12
                  Gratuluje wysokiej kultury osobistej chłopcze, klienci wystarczy że wejdą na
                  stronę i zobaczą ceny, sprawdzą wybór win, a o jakości serwisu sklepu niech
                  przekonają się sami. Ja regularnie korzystam i tak się składa że do tej pory nie
                  żałowałem. Nie jestem żadnym spamerem, a zadowolonym klientem, który ma prawo
                  przekazać innym pożyteczną informacje. Niektórych boli jak ktoś w polsce
                  sprzedaje bardzo dobre wina w cenach oscylujących wokół 30pln. Ostatnio
                  zamówiłem w tym sklepie DOGME RESERVE CABERNET SAV- SHIRAZ za 36pln ktora,
                  zdobyła złoty medal w brukseli, powiem krótko wino było o niebo lepsze od
                  casillero del diablo cab sav za które zaplaciłem w MACRO prawie 40pln.
                • Gość: Damian Re: do chołoty z łajno-portu IP: *.chello.pl 08.06.10, 16:58
                  Sądziłem, że te forum jest poważne i ludzie w nim też. Ale po treści niektórych
                  użytkowników stwierdzam, że konkurencja w dzisiejszych czasach przechodzi samą
                  siebie ....
                  Żal mi Ciebie człowieku.

Zapewne nigdy w tym sklepie nic nie kupowałeś i nawet nie widziałeś go na oczy a
                  piszesz takie bzdury....
              • Gość: conek Re: www.wineport.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.10, 15:33
                Kupuje wino w wineporcie od kilku miesięcy, jestem zadowolony z zakupów w tym sklepie. Zdarzyło się raz że w wysyłce było jedno z win inne niż zamawiane(zamówienie na blisko 600 zł). Po kontakcie ze sprzedającym wszystko się wyjaśniło, a ja dostałem w ramach przeprosin butelkę Monasteri de st miguel z Ribera del duero.
                Fachowe porady przez gg, forum kulinarne - duży wybór win. Mi w zupełności wystarczy. JA osobiście polecam.
            • faustyna1982 Re: www.wineport.pl 07.06.10, 21:08
              Gość portalu: Miras napisał(a):

> petrus007 napisał:
              >
              > > Polecam sklep www.wineport.pl ja zaopatruje sie bezposrednio w sklepie w
              > > Warszawie, ale ceny maja naprawde świetne i niezła selekcje win. Transpor
              > t tylk
              > > o
              > > 16,9pln za 12 butelek w kazde miejsce w kraju ale ja i tak zawsze odbiera
              > m towa
              > > r
              > > w sklepie,
              >
              > Strasznie drogie wina tam są i prawie wszystkie z Makro! Do tego oszukali mnie:
              > pierwszy raz wysłali inne roczniki win i doliczyli więcej za transport niż był
              > o napisane a teraz zapłaciłem im juz miesiąc temu za zamówienie i ani nie dosta
              > łem wina ani nie odbierają telefonu. Ten wineport to są odzuści.

Ostatnio zamówiłam z tego sklepu wino zapłaciłam dot payem okazalo sie ze jedne
              wino ktore zamowilam bylo niedostepne, tego samego dnia skontaktowal sie sklep i
              zaproponowal za brakujace wino inne o 50% drozsze. Wina dotarly po 48 godzinach.
              Zostałam obsłużona wręcz wzorcowo, jezeli chodzi o wina rewelacja jezeli chodzi
              o relacje jakość cena. To co ten Pan pisze to jakiś nonsens. Ja polecam ten
              sklep pod każdym względem.
            • Gość: Damian Re: www.wineport.pl IP: *.chello.pl 08.06.10, 16:49
              Chyba koledze sklepy się pomyliły.
              Obecnie jestem stałym klientem firmy WINEPORT.PL i muszę przyznać, że ich wina
              są wysokiej jakości a ceny są niższe niż u wielu innych sprzedawców win.
              Dla mnie ważna jest również obsługa, która w tym przypadku spełniła moje
              oczekiwania. W mojej ocenie 10/10
      • docg o/t normalne ceny 28.01.10, 18:58
        nie ma czegoś takiego jak "normalne ceny". W większości sklepów jest tak, że jedno wino jest bardziej zbliżone do ceny "europejskiej" (niekiedy nawet poniżej), a drugie mniej. Zresztą ceny "europejskie", w zależności od kraju, sklepu i nie wiem czego jeszcze, też bardzo się między sobą różnią, co pokazują np wyniki wyszukiwania z winesearcher.com. Wystarczy dobrze poszukać, a można w polskich sklepach internetowych (powiedzmy szerzej: w sprzedaży wysyłkowej) kupić niezłe wina za rozsądne pieniądze.
        Nikt Ci nie będzie w stanie polecić sklepu, w którym będą ogólnie dobre ceny, mogą to być najwyżej dobre ceny na konkretne wina.
        • Gość: tomque Re: o/t normalne ceny IP: *.wejherowo.vectranet.pl 28.01.10, 20:33
          Ja zgadzam się z docg gdyż na rynku nie ma sklepów tanich bo to nie makro i
          każdy ma swoją politykę cenową oferując część produktów "relatywnie" tanio, po
          to by przyciągnąć swoją ofertą. Z drugiej zaś strony uważam, że szczególnie
          reklamowani duzi importerzy są zdecydowani za drodzy i łatwiej znaleźć okazję
          wśród małych bądź u importerów o wąskich specjalizacjach.
          Ale to tylko moja opinia.
          • net_kuchar Re: o/t normalne ceny 28.01.10, 21:13
            www.frisco.pl/
            • Gość: Gregor Re: o/t normalne ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 21:42
              net_kuchar napisała:

> www.frisco.pl/

A Ty się dobrze czujesz, czy sobie jaja robisz?

Pod tym adresem przelicznik 1 Euro to = 8-10 PLN

Kpiny jakieś.
        • palacio2000 Re: o/t normalne ceny 07.06.10, 12:06
          Polecam sklep www.wineport.pl dobre ceny bardzo duzy wybór w winach pomiędzy
          16-30pln zamówiłem ostatnio 12butelek na duzego grilla. Wszystkim wino
          smakowało, za transport do siebie na wieś zapłaciłem 15,9pln wino dotarło pod 2
          dniach rewelacja!
          serdecznie polecam!
        • waldano-5 Super sklep z winem 07.06.10, 13:11
          Ostatnio dokonalem zakupu mixu win w przedziale od 20-30pln w
          sklepie wineport.pl. Wszytkie wina absolutnie były warte swojej ceny
          szczegolnie urzekło mnie Palacio del deba Crianza z Navarry -
          rewelacyjne wino za 27pln!! do tego wina dostalem w ciagu 48godzin,
          jestem z Warszawy i transport miałem gratis bo zamówiłem za ponad
          100pln, od dzis skończyłem się włuczyć po supermarketach i szukać
          okazji przeważnie kupowałem byle co za podobne pieniadze, i do tego
          musiałem stracić wiecej czasu...
          A wszelkie niezbyt pochlebne opinie wypisywane o sklepie to stek
          bzdur wyssanych z palca.
          Polecam wineport.pl
          waldano
      • dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 28.01.10, 21:55
        Sklepy, które chwalą się, że mają tanio:

101win.pl
        www.winexpress.com.pl
        Ale trzeba by to zweryfikować ;)
        • Gość: tomque sklep w necie z winem - ludzkie ceny IP: *.wejherowo.vectranet.pl 28.01.10, 22:25
          Uważam, że w zakresie cenowym 40-70zł tanio jest w

www.sklep.winnepola.pl
          www.winexpress.pl

Powyżej 100zł to proponuje

www.winawloskie.pl
          • Gość: Gregor Re: sklep w necie z winem - ludzkie ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 00:15
            Gość portalu: tomque napisał(a):

> Powyżej 100zł to proponuje
            >
            > www.winawloskie.pl

Proszę, napisz że żartujesz... To najdroższy sklep w Polsce. Od zawsze.
          • tomba-1 Re: sklep w necie z winem - ludzkie ceny 29.01.10, 00:30
            > Uważam, że w zakresie cenowym 40-70zł tanio jest w
            > www.sklep.winnepola.pl

Tu rzeczywiście nie jest źle.Np. Virna Nebbiolo u nich 65pln, a w Italii 10-12€

> Powyżej 100zł to proponuje
            > www.winawloskie.pl

Np. Ornato od Pio Cesare kosztuje tu 413pln, a w każdej enotece w La Morra 50 -
            60€.

pozdrawia
            tomba
            • gregrio Re: sklep w necie z winem - ludzkie ceny 29.01.10, 10:04
              Ja w wątku sklepy z winem Trójmiasto polecałem www.sklep.winnepola.pl
              To jest mała firma ale ma ciekawą ofertę również cenowo, oto moje typy

sklep.winnepola.pl/pl/produkt/16/arrocal-mayorazgo-crianza-2006.html
              (Ribierra del Duero za 40zł)
              sklep.winnepola.pl/pl/produkt/264/perica-reserva-olagosa-2004.html (Rioja
              Alta Reserva za 55zł)
              sklep.winnepola.pl/pl/produkt/298/vegalfaro-barrica-2007.html (ciekawa
              kompozycja Tempranillo/Merlota/Bobala za 34zł)
              sklep.winnepola.pl/pl/produkt/224/m-real-white-vina-del-sopie-2008.html
              (biała DO Rueda za 28zł)

Generalnie Hiszpania w przedziale 30-70zł jest relatywnie tania(przynajmniej
              moim zdaniem)

Jeśli chodzi o Włochy to

sklep.winnepola.pl/pl/produkt/52/bonazzi-i-creari-2006.html
              (ciekawe lekko pieprzne Veneto za 50zł)
              sklep.winnepola.pl/pl/produkt/192/gorgo-montecroce-2006.html
              (Cabernet z Merlotem za 38zł)

Oraz nie drogi Piemonte ale tu myślę, że do 60zł max.70zł bo później zaczynają
              się schody :)

Oni kasują za wysyłkę do 30kg chyba 25zł więc do wina trzeba dodać 1zł. Ale
              klienci ze złotą kartą mają jeszcze 15% zniżki, a po drodze śą jeszcze 5% i 10%.

W winexpess nie kupuję, ale kupowałem. Oferta też jest ciekawa i tania,
              szczególnie nowy świat.

Całe Chile

www.winexpress.com.pl/region.php?lang=pl®ion_id=4
              oraz wybiórczo Argentyna szczególnie ta winiarnia

www.winexpress.com.pl/vineyard.php?lang=pl&vineyard_id=93
              Ja kupuję Toscanie w www.winawloskie.pl
              Faktycznie niektóre pozycje są drogie (może za drogie) ale nie osiągalne w
              innych miejscach na rynku

• Gość: lol Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 01:09
          lololol

www.vinpiu.com/grattamacco-olio-05-l-scadenza-luglio-2009-p-692.html
          101win.pl/product-pol-1150225744-Oliwa-Grattamacco-2008.html 2008 nie powinno już nie wypada nawet proponować.
        • Gość: lol Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 01:22
          dziennikwinomana.pl napisał:

> Sklepy, które chwalą się, że mają tanio:
          >
          > 101win.pl

ROTFL!

101win.pl/product-pol-1144656256-Ca-Viola-Bric-du-Luv-Langhe-DOC-2001.html
          22 euro a promo 177 zeta i tak dalej
        • Gość: LOLOLOL Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 01:24
          Hahahaha:

www.boller-weine.de/shop/product_info.php/info/p2636_Clos-Mogador.html
          vs

101win.pl/product-pol-1150224382-Rene-Barbier-Clos-Mogador-Priorat-2003.html
        • Gość: rotfl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 01:43

>
          > 101win.pl

HAHAHA

101win.pl/product-pol-1150225416-Chateau-Pavie-Macquin-Saint-Emilion-GC-1998.html
          www.aux-fins-gourmets.de/chateau-pavie-macquin-1998-p-253.html
        • Gość: trzymamkredens Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 01:59
          o wow!

www.moevenpick-wein.de/cgi-bin/tradepro/shop/de/tradepro.cgi?func=det&wkid=9444837762000&rub=110080049&root=1100&artnr=11003419&pn=0
          101win.pl/product-pol-1150225404--Heymann-Lowenstein-Riesling-Schieferterrassen-2007.html
        • Gość: Gregor Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 11:04

>
          > 101win.pl

Dobre! Faktycznie warto weryfikować.

"Ceny jak w enotekach europejskich". Może chodzi o Moskwę?

Szukałem akurat na Sycylii i mi się takie fajne "promocje" trafiły:

101win.pl/product-pol-1150225684-Cusumano-Nero-d%60Avola-IGT-2008.html
          101win.pl/product-pol-1150225864-Cottanera-Barbazzale-Rosso-2008.html
          www.ebrosia.de/Wein/003389-Cusumano-Nero-dAvola.html?afid=245
          www.boller-weine.de/shop/product_info.php?info=p3627_Cottanera-Barbazzale.html
          Czyli normalny przelicznik z La Passion. 1 Euro = 10 PLN.
          • dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 30.01.10, 11:25
            Cholibka... ja sprawdzałem parę razy przy okazji zakupów w 101win i ceny były
            niezłe. Może akurat takie wina wybrałem ;). Dzięki za przykłady, na pewno będę
            bardziej zwracał na to uwagę.
      • Gość: Wojtek P Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.10, 12:21
        Ja doradził bym ci tak jeśli chcesz w Polsce kupować wina w cenach bez drastycznej marży to kupuj zestawy ja tak robię od jakiegoś czasu np. ten zestaw magiadelvino.pl/catalog/product_info.php?products_id=85 w cenie 63 zł za butelkę dostajesz dwa Barbaresco i jedno Barolo oraz Roero od ciekawego producenta.
        Polecam zestaw Botalcura (6) od Marka Kondrada z winarium tutaj za 44 zł za butelkę dostajesz butelki od bardzo solidnego producenta i przesyłka gratis.
        Jest jeszcze Austrovin i ich pakiety próbne gdzie dostajesz 20 % na każdą zakupioną butelkę minimum 6 szt. ale można naprawdę ciekawy zestaw złożyć i również dostajesz przesyłkę gratis.
        Pozdrawiam.
        • Gość: zuza Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.10, 19:58
          Ja kupuje od wielku miesiecy w www.winowino.com Jestem bardzo
          zadowolona. Dodatkowo przy karcie dla vipow mam -15%. Fajnie, ze na
          terenie Warszawy i chyba okolic sami rozwoza towar. Nie mialam
          niemilch niespodzianek a oferta z tego co widze ciagle sie powieksza.
          Nie wiem, czy jest baaaardzo tanio. Dla mnie jest ok.
          • jeepwdyzlu Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 09.03.10, 11:32
            zuza pisze m.in :
            Nie wiem, czy jest baaaardzo tanio. Dla mnie jest ok.

------
            właśnie
            nie każdy kupujący oczekuje koniecznie najniższej ceny..
            kupując w sieci - dla mnie ważny jest interfejs sklepu, jakość
            opisów, grafika i zdjęcia...
            Zwłaszcza jak kupuję butelki za 20-50 zł
            jesli gdzie indziej jest tańsza - no to trudno..
            jeep
      • eldritch68 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 29.01.10, 12:56
        zapraszam do sieci sklepów Galeria Wina. Przy zakupach powyżej jednej
        butelki możesz dojść do ceny nawet niższej niż na zachodzie.
        • Gość: Gregor Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 14:53
          eldritch68 napisał:

> zapraszam do sieci sklepów Galeria Wina. Przy zakupach powyżej jednej
          > butelki możesz dojść do ceny nawet niższej niż na zachodzie.

Przeczytałeś o co jest pytanie? Zrozumiałeś ten fragment tytułu wątku: "sklep w necie z winem"?
          • Gość: riojalover Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.home.aster.pl 01.02.10, 02:40
            www.waldipol.pl
            Spory wybór, a ceny naprawdę niskie. Kilka razy kupowałem i bez
            większych problemów. Raz się spóźnili z dostawą, ale to był grudzień i
            tłumaczyli się nawałem pracy (sami rozwożą po wawie, transport gratis).
            Wybór - od tanizny z Mołdawii po już wyrafinowane wina z Francji,
            Portugalii czy Hiszpanii (przepyszna Pata Negra). Dośc zgrzebna strona,
            ale podobno jedna z pierwszych w sieci. Robią nową.
            • Gość: tomque Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 13:52
              Faktycznie Waldipol nie jest drogi chociaż mi osobiście zawsze kojarzy się z
              półką marketową(może dlatego, że sprzedają Liebfraumilch) faktycznie są tani.
              Myślę, że ten wątek na forum jest o tyle cenny, że pokazuje, że
              LPdV,101win,wina.pl mają dobre wina (w to nikt nie wątpi) natomiast ceny są
              faktycznie w wielu przypadkach kosmiczne.
              Dlatego lepiej poszukać w necie samemu i faktycznie można znaleźć tanie rzeczy,
              może nawet nie że cały sklep jest tani ale można znaleźć kilka, kilkanaście
              tanich pozycji a to już jest coś.
      • Gość: arctodus Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: 94.75.122.* 01.02.10, 22:30
        www.vinexus.de
        • Gość: Gregor Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 23:44
          Gość portalu: arctodus napisał(a):

> www.vinexus.de

Hę???

To bardzo drogi sklep niemiecki. Reklamujesz coś?

Tu masz typową relację ceny normalnej i w tym sklepie:

www.vinexus.de/Lisini_Brunello_di_Montalcino_DOCG_2004_Polski.html
          www.wein-bastion.de/shop_detail.html?id=24404&weincc=1
          I tak z całą resztą win. Bardzo drogo jak na niemieckie warunki.
          • Gość: Gregor Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 23:50
            Fakt. Nie tak makabrycznie drogo jak w kolejnym 101win:

salute.pl/html/pl,szczegoly,198.php#wino_198&proc_1
            • tomba-1 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 02.02.10, 00:52
              A próbowałeś zamówić to wino w wein-bastion? Ciekawe czy mają? Jeżeli tak, to
              jest lepsza oferta niż we Włoszech!
              • Gość: Gregor Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 09:02
                tomba-1 napisał:

> A próbowałeś zamówić to wino w wein-bastion? Ciekawe czy mają? Jeżeli tak, to
                > jest lepsza oferta niż we Włoszech!

Kupowałem tam dwa razy. Wszystko OK. Co jest dziwnego w tym, że oferta lepsza niż we Włoszech? Prawie wszystkie wina włoskie są w Niemczech dużo tańsze niż we Włoszech, a zwłaszcza w Toskanii. Tylko, że akurat nie w tym wypadku, bo Brunello Lisini kosztuje w marketach i sklepach spożywczych 29 Euro na miejscu. W internecie, gdzie z natury musi być drożej nieco, ceny są takie jak w Bastionie:

www.enotecabulzoni.it/en/view/Wines%20Red/brunello-di-montalcino/5608
                www.50vinitop.it/shop/vinitop/vini-rossi/lisini-brunello-di-montalcino.html
                www.enotecasandomenico.it/c_vini.asp?AP=3
                • tomba-1 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 02.02.10, 13:38
                  >Co jest dziwnego w tym, że oferta lepsza n
                  > iż we Włoszech? Prawie wszystkie wina włoskie są w Niemczech dużo tańsze niż we
                  > Włoszech, a zwłaszcza w Toskanii.

Jednostkowo nic, ale uogólnianie nie zawsze się sprawdza
                  www.cathayway.it/vintage-wines/bottle.php?id=267
                  www.wein-kunst.de/en.page7.htm?detail=7887
                  salute.pl/html/pl,szczegoly,203.php#wino_203&proc_1
                  www.cathayway.it/vintage-wines/bottle.php?id=487
                  www.winawloskie.pl/wino,Granbussia_Barolo_Riserva_395.html
                  www.historia-wine.com/index.php/details/A1241902/Barolo-Gran-Bussia-Riserva
                  Konkluzja jest taka, jaką już ktoś przytaczał: każdy sklep ma lepsze i gorsze
                  oferty i za każdym razem warto poszukać. Czasami nie ma po co daleko szukać,
                  czasami wręcz przeciwnie.

pozdrawia
                  tomba
                  • Gość: Gregor Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 15:10
                    tomba-1 napisał:

> Jednostkowo nic, ale uogólnianie nie zawsze się sprawdza

JEDEN przykład wina za 200 Euro, które trzyma się w karcie zwykle dla prestiżu, jest chyba żartem, tak?

Częściej to tak jest:

www.galperino.de/index.php?content=artikel&id=89
                    www.italvino.de/product_info.php?info=p1632_Fontana-Soave-DOC-2008--Tenuta-Sant-Antonio.html
                    www.vineola.de/product_info.php?products_id=322&utm_source=weincc&utm_campaign=pse&utm_medium=cpc
                    www.weine-aus-italien.net/weinshop/start.htm?apulien_torrevento.htm
                    • tomba-1 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 02.02.10, 18:02
                      Ależ moja intencją było wskazanie różnic pomiędzy rynkami, a w szczególności
                      dotyczyło twierdzenia o tańszej ofercie z Niemiec niż z Włoch, którą
                      przytoczyłeś. Dlatego podałem dwie grupy po trzy przykłady, w których oferta
                      włoska jest atrakcyjniejsza, co nie było trudne, na dwóch z brzegu przykładach,
                      dość wyraźnie zapadających w pamięć. Nie mówiąc o tym, że oferta w sklepach
                      detalicznych we Włoszech, nie tylko supermarketach,jest wyraźnie tańsza od tej
                      podawanej na stronach sklepów internetowych.
                      W obydwu przypadkach oferta polska jest droższa, z tym że w różnej skali, choć
                      takich przykładów różnych dysproporcji cen u polskich importerów można podać
                      więcej po krótkiej chwili spędzonej w choćby wine-searcher.

Wein-bastion, który tak rekomendujesz, jest niezły, ale cena choćby Lacrima od
                      Feudi jest proporcjonalnie abstrakcyjna od tej w każdym "Pamie", gdzie można ją
                      dostać nawet za niewiele ponad 5€. A oferta np Toskanii czy Kalabrii jest tam
                      dramatyczna.

Cały czas twierdzę jak wcześniej już było: za każdym razem warto sprawdzić i
                      porównać ceny, gdyż każdy sklep ma swój pomysł na sprzedaż konkretnego wina.

pozdrawia
                      tomba
                      • Gość: tomque Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.wejherowo.vectranet.pl 02.02.10, 18:46
                        Tomea 1 i Gregor generalnie w pełni się z wami zgadzam natomiast myślę, że myślą
                        przewodnią twórcy tego postu było wskazanie relatywnie tanich sklepów i to w
                        zakresie średniej półki, a nie w zakresie rarytasów czy prawie kolekcjonerskich
                        białych kruków. Wybaczcie ale wypijam od 2/3 do całej butelki wina z żoną na
                        spółkę dziennie i z całym szacunkiem dla Waszych portfeli nie stać mnie na
                        brunello nawet jeśli kosztuje 30 Euro + przesyłka.
                        Ja myślę, że lepiej byłby się w naszej dyskusji skupić na tym (bądź na kimś) co
                        po prostu reprezentuje ponadprzeciętną wartość w stosunku do ceny. Myślę, że
                        największym zainteresowaniem cieszyłaby się półka 35-80zł i propozycje
                        wpasowujące się w ten zakres.

Ale mimo wszystko i tak dzięki za skrupulatną analizę rarytasów :)
                        • Gość: arctodus Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: 94.75.122.* 04.02.10, 17:43
                          tomque - trudno byłoby ten wątek trafniej podsumować

apropos vinexus.de - nie reklamuję tego sklepu, a jedynie jestem ich klientem od
                          jakiegoś czasu, zapewne część asortymentu jest tam droższa, a część tańsza niż
                          gdzie indziej, w każdym razie nie wychodzi mi 6-10 pln za 1 eur, gdybym się
                          zaopatrywał u któregoś z naszych lokalnych dostawców.

gregor, tomba - dzięki za namiary na inne sklepy, macie jakieś doświadczenia
                          zakupowe z nimi?
                          • Gość: cava Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: 83.143.136.* 05.02.10, 09:41
                            takie małe pytanie do znawców: znalazłem mały sklepik z alkoholem i napojami,
                            hurt-detal,czy ceny za reservę z Portugalii blend castaleo-tinta roriz za 18pln
                            i Chile reserve(sauvignon blanc, carmenere) 19pln to dużo czy dziwnie mało?
                            piłem i co ciekawe smakowało mi, są również tam wina z typu "po zakupie wylej do
                            zlewu" ale takie rarytasy jak ww.czasem wpadają w rękę, aha, te wina w necie są
                            od 26 do 30pln
                            • Gość: tomque Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 10:26
                              Nie lubię Portugali ani Chile. Natomiast byłem na nartach i odwiedziłem wein&co
                              w Salzburgu. Mieli Reserve z Valdepenas za 2,49 Euro. Kupiłem z czystej
                              ciekawości. Szczerze mówiąc, zlew to zbyt wytworne miejsce dla takiego trunku.
                              Na dnie butelki było z 2 cm. różnego rodzaju osadów (myślę, że beczka zawierała
                              korę i gałęzie :))
                              Ale dziś wszedłem na ich stronę i już tego wina nie ma (została tylko grand
                              reserva). Więc jak widać amatorów mocnych wrażeń nie brakuje.

weinco.at/produkt/anciano-gran-reserva-7-years-old-63370119.2001
                              Chociaż ogólnie w sklepie można było znaleźć kilka ciekawych atrakcyjnych cenowo
                              pozycji.
                              • dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 05.02.10, 11:24
                                Nie lubisz portugalii ani chile? To co lubisz, bo te dwa kraje to zupełnie
                                przeciwieństwa (stary vs. nowy świat, w portugali są produkowane jedne z
                                najbardziej "prawdziwych" win na świecie, a potem sprzedają je za piątaka).
                                • Gość: tomque Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 12:09
                                  Najbardziej lubię Piemont, Toskanie oraz trochę "lepszego" Veneto, Ribierre del
                                  Duero, Rioję, Langwedocję ale tylko "wyższą" półkę, Meridan(Tanaty). A z białych
                                  Alzację i Savignona Blanca.

Może źle się wyraziłem Chile nie lubię, Portugali nie pijam bo nie mam dostępu.
                                  Kiedyś był u nas w okolicy tylko sklep z Portugalią, która nie przypadła mi do
                                  gustu (chociaż zbyt wiele nie próbowałem) ale już się zawinął (plajta).
                                  • Gość: porto Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.pl 05.02.10, 14:37
                                    daj szansę portugalii, wina za 20-30zł niszczą ;).
                                  • Gość: Chris Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.nplay.net.pl 30.05.10, 19:41
                                    Jesli Lubisz Piemiont, Veneto czy Toskanie - polecam importera Magia
                                    del Vino z Lublina, ciekawe pozycje i niskie ceny. Nawet Wojtek
                                    Bońkowski z MW zafascynował sie ich winami. Ostatnio w Magazynie
                                    Wino, kilka ich pozycji zostało wyróżnionych w kategorii
                                    jakość/cena . Bardzo ciekawa selekcja za przystępne pieniądze. Dla
                                    zainteresowanych: www.magiadelvino.pl
                                    • Gość: MagiaDelSpam Bońkowski to sprzedawczyk. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.10, 20:00
                                • tomba-1 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 05.02.10, 14:35
                                  > Nie lubisz portugalii ani chile? To co lubisz, bo te dwa kraje to zupełnie
                                  > przeciwieństwa (stary vs. nowy świat, w portugali są produkowane jedne z
                                  > najbardziej "prawdziwych" win na świecie, a potem sprzedają je za piątaka).

Miałeś chyba na myśli wybrane regiony południowej Portugalii? Bo wiele win
                                  portugalskich raczej znajduje wspólny mianownik z chilijskimi.
                                  Spotkałem wiele osób zaczynających przygodę z Portugalią od tanich Alentejo czy
                                  Ribatejo i przez ten pryzmat wyrabiających sobie, niesłusznie zresztą, obraz win
                                  tego kraju, jakże innych w pozostałych regionach.

pozdrawia
                                  tomba
                                  • sstar Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 05.02.10, 17:13
                                    tomba-1 napisał:

> > Nie lubisz portugalii ani chile? To co lubisz, bo te dwa kraje to zupełni
                                    > e
                                    > > przeciwieństwa (stary vs. nowy świat, w portugali są produkowane jedne z
                                    > > najbardziej "prawdziwych" win na świecie, a potem sprzedają je za piątaka
                                    > ).
                                    >
                                    > Miałeś chyba na myśli wybrane regiony południowej Portugalii? Bo wiele win
                                    > portugalskich raczej znajduje wspólny mianownik z chilijskimi.
                                    > Spotkałem wiele osób zaczynających przygodę z Portugalią od tanich
                                    > Alentejo...

gdzieniegdzie nawet Australijczycy doradzają przy produkcji

pzdr, star
                                  • dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 06.02.10, 02:29
                                    Nie koniecznie... Świetne wina pochodzą również z Dao, Douro (oczywiście ;)) i
                                    Alentejo. Zresztą nawet w znienawidzonym chile czy rpa da się znaleźć ciekawe,
                                    skomplikowane czy nawet wielkie wina. Nie ma co generalizować ;).
                                    • tomba-1 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 06.02.10, 12:06
                                      > Nie koniecznie... Świetne wina pochodzą również z Dao, Douro (oczywiście ;)) i
                                      > Alentejo. Zresztą nawet w znienawidzonym chile czy rpa da się znaleźć ciekawe,
                                      > skomplikowane czy nawet wielkie wina. Nie ma co generalizować ;).

?

pozdrawia
                                      tomba
                                      • Gość: zniesmaczony Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.chello.pl 06.02.10, 12:18
                                        On nie wie o czym pisze. Pół roku temu kupił książkę, założył blog
                                        (podszywając się pod Winomana zresztą) i udaje eksperta. Nie ma sensu
                                        odpowiadać, szkoda czasu...
                                        • dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 06.02.10, 14:19
                                          Gość portalu: zniesmaczony napisał(a):

> On nie wie o czym pisze. Pół roku temu kupił książkę, założył blog
                                          > (podszywając się pod Winomana zresztą) i udaje eksperta. Nie ma sensu
                                          > odpowiadać, szkoda czasu...

Przynajmniej mam odwagę podpisać się własnym imieniem i nazwiskiem.
                                      • dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 06.02.10, 14:57
                                        tomba-1 napisał:

> > Nie koniecznie... Świetne wina pochodzą również z Dao, Douro (oczywiście
                                        > ;)) i
                                        > > Alentejo. Zresztą nawet w znienawidzonym chile czy rpa da się znaleźć cie
                                        > kawe,
                                        > > skomplikowane czy nawet wielkie wina. Nie ma co generalizować ;).
                                        >
                                        > ?

Już wyjaśniam.

Rozumiem wszystkich, którzy linczują Chile - większość win dostępnych na polskim
                                        rynku to łatwa do powielenia, sztuczna, prosta i smakująca tak samo lipa
                                        zamknięta w ładnej butelce. Mała różnorodność, duża przesada i przede wszystkim
                                        nuda.

Jeśli również dlatego nie pijasz win z Chile - w porządku, rozumiem. Nie
                                        rozumiem tylko, dlaczego porównujesz ich charakter do win z Portugalii. Na
                                        polskim rynku (pomijając hipermarkety, chociaż niekoniecnzie) można znaleźć
                                        fantastyczne przykłady win portugalskich, również z przytoczonych przez Ciebie
                                        regionów (np. Alentejo - Atlantika sprowadza niesamowite Esporao Reserva Tinto
                                        2006).

Piłem ogrom wina z Portugalii (na pewno więcej niż 40 różnych butelek) i
                                        różnorodność jest niesamowita. Jakość też. Wina smakują jak wina, a nie jak
                                        soczek z dosypanymi wiórkami dębowymi.

Jeśli możesz, podaj proszę przykłady tych, które według Ciebie "znajdują wspólny
                                        mianownik z winami z Chile".
                                        • Gość: Gregor Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 15:28
                                          "Piłem ogrom wina z Portugalii (na pewno więcej niż 40 różnych butelek)"

Proszę, napisz że dla jaj pisujesz tylko! Przecież dorosły, myślący człowiek nie może na poważnie użyć określenia "ogrom" na jakieś komiczne 40 flaszek. Tyle degustuje się win w 2 godziny pierwszej lepszej degustacji.

Remember: trolling is an art.
                                          • dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 06.02.10, 15:34
                                            Gość portalu: Gregor napisał(a):

> Remember: trolling is an art.

W twoim wykonaniu na pewno.
                                            • Gość: Michel Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.rev.stofanet.dk 06.02.10, 19:26
                                              Brunello di Montalcino od Poggio Forte 2004 rok,

niestety, totalne zero, to co w butelce w ogole nie odpowiada
                                              etykiecie, po tylko pierwszym lyku nie moglem sie zdecydowac, ocet czy
                                              moze plyn do zmywania szyb ale napewno nie Brunello, zwrocilem zakup i
                                              ostrzegam gdyby toto znalazlo sie na polskim rynku a zdazyc sie moze,
                                              gdy wycofaja to u nas, jestem pewien, ze do rynsztoka nie wyleja
                                              zapamietajcie wiec nazwe producenta i rocznik,
                                              ostrzegam tez przed zachwytem nad tanim a znanym winem-apelacja,
                                              kolejne doswiadczenie podpowiada mi, ze "dobre wina" musza miec swoja
                                              cene w zaleznosci od kraju i wszystko co odbiega od "normalnych cen"
                                              moze byc kwasem,
                                              podobne Brunello widzialem w Italii, bodajze za okolo 8 euro butelka i
                                              tam nie kupilem, tu sie skusilem i srodze zawiodlem,
                                              mysle, ze to juz ostatni raz, wiecej nie bede eksperymentowal,
                                              pieniadze zwrocono bez szemrania, wiedzieli, ze sprzedaja syf ?
                                              • Gość: Piotr Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 21:06
                                                Sz. Kol. Michel-tanie mięso psy jedzą!.Jest w tym jednak dużo prawdy.Włosi słyną
                                                z tego że oszukują z winem.Kilka razy się sparzyłem na winie włoskim /nawet tym
                                                droższym/ i wyleczyłem się raz na zawsze!.Pozdr.
                                                • Gość: Michel Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.rev.stofanet.dk 06.02.10, 23:11
                                                  ostrzegamm przed tym konkretnym winem ale nie dlatego, ze wloskie,
                                                  zwrocilem butelki, zwrocono mi pieniadze, bez szemrania z
                                                  przeprosinami ........
                                                  obawiam sie jednak, ze ten produkt o ile bedzie wycofany od nas,
                                                  pojedzie w inne miejsce np. do Polski i mniej wnikliwi, zafascynowani
                                                  taniocha i etykieta, jakby nie bylo Brunello, kupia bedac
                                                  uszczesliwieni, ze trafila im sie gradka, i przed tym ostrzegam
                                        • tomba-1 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 07.02.10, 13:17
                                          > Rozumiem wszystkich, którzy linczują Chile - większość win dostępnych na polski
                                          > m
                                          > rynku to łatwa do powielenia, sztuczna, prosta i smakująca tak samo lipa
                                          > zamknięta w ładnej butelce. Mała różnorodność, duża przesada i przede wszystkim
                                          > nuda.
                                          >
                                          > Jeśli również dlatego nie pijasz win z Chile - w porządku, rozumiem.

Większość win na rynku wieje nudą i niedbalstwem. Nie wiem czemu akurat
                                          "skażasz" tym akurat Chile. Właśnie wręcz przeciwnie. W Polsce mamy pod ręką
                                          praktycznie całą czołówkę Chile plus morze win przeciętnych i byle jakich, jak
                                          zresztą dzieje się z ofertami większości krajów.
                                          Pijam Chile, i to dość chętnie, tak samo jak Portugalię i inne kraje, lecz nie
                                          staram się na siłę szukać okazji by podsumować nią poziom winiarstwa danego regionu.
                                          Przepraszam za to co napiszę, ale ogrom 40 butelek, to tak jak napisał Gregor,
                                          lepsza degustacja. Myślę, że kontynuując poszukiwania w różnych regionach
                                          obydwu krajów
                                          , sam niebawem znajdziesz to, o co pytasz mnie.

pozdrawia
                                          tomba
                                          • dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 07.02.10, 15:22
                                            tomba-1 napisał:
                                            > Większość win na rynku wieje nudą i niedbalstwem. Nie wiem czemu akurat
                                            > "skażasz" tym akurat Chile. Właśnie wręcz przeciwnie. W Polsce mamy pod ręką
                                            > praktycznie całą czołówkę Chile plus morze win przeciętnych i byle jakich, jak
                                            > zresztą dzieje się z ofertami większości krajów.
                                            > Pijam Chile, i to dość chętnie, tak samo jak Portugalię i inne kraje, lecz nie
                                            > staram się na siłę szukać okazji by podsumować nią poziom winiarstwa danego reg
                                            > ionu.

Zaszła mała pomyłka. Wplątałem Cie przypadkiem w dyskusję między tomque a mną
                                            (ta sama litera na początku, późna godzina - pomyliłem się).

Czemu akurat Chile? Statystyka - większość win z Chile, których miałem okazję
                                            próbować była kiepska (dla mnie), natomiast większość win z Portugalii była
                                            zadziwiająco dobra (szczególnie biorąc pod uwagę cenę).

> Przepraszam za to co napiszę, ale ogrom 40 butelek, to tak jak napisał Gregor,
                                            > lepsza degustacja.

"Ogrom" może został niefortunnie użyty. W każdym razie 40 to dużo (dla mnie) i
                                            wystarczająco, żeby móc coś o danym kraju powiedzieć.

> Myślę, że kontynuując poszukiwania w różnych regionach
                                            > obydwu krajów
                                            , sam niebawem znajdziesz to, o co pytasz mnie.

Być może.

pozdrawiam,
                                            • tomba-1 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 07.02.10, 15:32
                                              > Czemu akurat Chile? Statystyka - większość win z Chile, których miałem okazję
                                              > próbować była kiepska (dla mnie), natomiast większość win z Portugalii była
                                              > zadziwiająco dobra

A czy mógłbyś doprecyzować pojęcia "kiepska" i "zadziwiająco dobra"?
                                              Czy chodzi tu o jakość win czy twoje preferencje smakowe?

>(szczególnie biorąc pod uwagę cenę).

Za 50-60pln na pewno można w Polsce kupić dobre wina z obydwu krajów. Z innych
                                              zresztą też. Za 30pln to przeważnie loteria lub kompromis na picie wina
                                              przewidywalnego jakościowo, ale mniej interesującego.

> "Ogrom" może został niefortunnie użyty. W każdym razie 40 to dużo (dla mnie) i
                                              > wystarczająco, żeby móc coś o danym kraju powiedzieć.

"Coś" na pewno.

> Być może.

Oby. Inaczej oprócz zatrucia organizmu niewiele z tego będzie.

pozdrawia
                                              tomba
                                              • dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 07.02.10, 15:52
                                                tomba-1 napisał:

> Czy chodzi tu o jakość win czy twoje preferencje smakowe?

Jedno i drugie. Jak mam wdać się w szczegóły, to potrzebowałbym konkretnych
                                                przykładów, a przecież mówimy o ogóle. Generalnie i jakość (struktura, jakość
                                                owocu, harmonia) i wpasowanie się w moje preferencje były po stronie Portugalii.
                                                Zdecydowanie.

> >(szczególnie biorąc pod uwagę cenę).
                                                >
                                                > Za 50-60pln na pewno można w Polsce kupić dobre wina z obydwu krajów. Z innych
                                                > zresztą też. Za 30pln to przeważnie loteria lub kompromis na picie wina
                                                > przewidywalnego jakościowo, ale mniej interesującego.

No i właśnie na tym polu Portugalia mnie zadziwia. Nie raz, nie dwa miałem
                                                okazję pić wina za 20-30zł, które zachowywały się jak wina z innych krajów po
                                                50-80zł. Szkoda tylko, że z cenami w Polsce tak kiepsko - to Esporao Tinto, o
                                                którym pisałem wcześniej kosztuje normalnie z 12-15 euro, a u nas najtaniej jak
                                                udało mi się znaleźć to 95zł. Ale to temat na inny wątek.
                                                • tomba-1 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 07.02.10, 23:21
                                                  >Generalnie i jakość (struktura, jakość
                                                  >owocu, harmonia) i wpasowanie się w moje preferencje były po stronie >Portugalii
                                                  >Zdecydowanie.

Szukaj dalej, lecz pamiętaj że...

>Nie raz, nie dwa miałem
                                                  > okazję pić wina za 20-30zł, które zachowywały się jak wina z innych krajów po
                                                  > 50-80zł.

...wina Portugalii podbijają rynek, i żeby zachęcić do ich zakupu, producenci,
                                                  ale szczególnie importerzy, ich ceny naliczają ostrożniej. Inaczej sprawa ma się
                                                  z Chile,które jest "samograjem", i tu i jedni i drudzy "folgują" sobie jak mogą,
                                                  rekompensując straty na winach trudnych w sprzedaży, m.in. Portugalii. Wystarczy
                                                  spojrzeć na różnice przeciętnego wina z obydwu krajów "tam" i "tu". Przeciętnego!
                                                  Bo wino o którym wspominasz, idealnie wkomponowuje się w historię jednego z
                                                  najsłynniejszych portugalskich producentów opowiedzianą mi podczas jednego ze
                                                  spotkań:
                                                  Pytam: dlaczego twoje wino nr1 jest dwa razy droższe od wina nr2, które jest
                                                  fantastyczne i obiektywnie niewiele ustępuje winu nr1?
                                                  Słyszę: wino nr2 20 lat temu było winem nr1, ale gdybym wtedy zażądał za wino
                                                  portugalskie 50€, wyśmiano by mnie. Teraz, gdy mam markę, już mogę to zrobić.
                                                  Z drugiej strony historia najbardziej rozpoznawalnego "brandu" chilijskich win:
                                                  w Polsce sprzedają je różni importerzy, korzystający z różnych źródeł
                                                  zaopatrzenia, a cena waha się pomiędzy 25 a ponad 50pln, na korzyść tego, który
                                                  nie importuje bezpośrednio od producenta...
                                                  I tak się dzieje przeważnie i wszędzie, nie tylko z winami. Nieważne, że twoje
                                                  ulubione wino jest z Portugalii czy Maroko - jeżeli ma już wyrobiona grupę
                                                  odbiorców i potwierdzoną jakość, jego ceną łatwiej manipulować, szczególnie przy
                                                  tak niewyrobionym konsumencie, jak nasz rodzimy rynek.

pozdrawia
                                                  tomba
                                                  • Gość: tomque Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 08:20
                                                    Podobna historia jak opowiedział tomba dotyczy Vino Nobile czy i Brunello, albo
                                                    Soave i włoskich pinotów. Tak to już jest rynek sam wywindować ceny, a jak
                                                    dochodzi do przegięcia ludzie zaczynają szukać tego co tanie w danym regionie i
                                                    znowu bańka rośnie.
                                                  • estoril2 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 07.07.10, 22:18
                                                    podpisuję się pod postem oboma rękoma.

Żal że tak niewiele jest portugalskich win dostępnych na polskim rynku... a z
                                                    pewnością miałyby szansę ze względu na ich doskonały stosunek jakości do ich ceny.
                        • Gość: Michel Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.rev.stofanet.dk 05.02.10, 17:21
                          nie wiem czy wysylaja ale u nas aktualnie mozna kupic Brunello di
                          Montalcino od Poggio Forte 2004 rok za okolo 12 euro butelka, az sam
                          jestem ciekaw co to jest warte
                    • Gość: semiseco Re: sklep w necie z winem - przystepne, - idiota!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 15:55
                      Gregor jestes mega oszołomem, który tylko potrafi w chamski sposob krytykowac. I
                      pisze o winach za kilkaset pln ktorych i tak rzadko który zjadacz chleba kupuje.
                      Poza tym napisz ile kosztuje transport z tych zagranicznych sklepów, ile klienci
                      zaplaca jesli ich wino zostanie zatrzymane przez celników, zgodnie z Polskim
                      prawem wino sprzedawane na rynku Polskim powinno mieć zapłacony Polski VAT i
                      AKCYZE poza tym dolicz do tego koszty transportu z niemiec np i ewentualna kare
                      za brak oplaconej akcyzy i VAT.

Mam nadzieje ktoś na tym forum przychyli sie do mojej opinii, i zwróci ci idioto
                      uwage.

PS te forum nie jest po to żeby kogokolwiek "pietnować" tylko żeby wskazać
                      klientom gdzie mogą tanio wino kupić.

• dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 06.02.10, 02:18
            Dobre ceny ma wein-bastion...

101win.pl/search.php?text=Rocche - ~200zł
            www.wein-bastion.de/shop_detail.html?id=21709&name=2001er+Barolo+%3ERocche%3C+DOCG
            - ~120zł

Chyba zacznę tam robić zakupy ;)
            • dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 06.02.10, 14:20
              Znalazłem jeszcze taki sklep w Polsce i po przejrzeniu cen paru butelek,
              stwierdzam, że jest chyba nieźle:

www.sklep.vinovintana.pl/
              • Gość: cava Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: 83.143.136.* 06.02.10, 20:19
                sorry wszystkich, ale ja pije tylko te wina które mi smakują i nieważne jest czy
                to Chile, Argentyna czy Portugalia, Hiszpania, jeśli dobre to wracam do nich,
                jeśli mi nie podchodzą wiecej do konkretnej butelki nie "zasiadam", nie lubię
                sie "męczyć",piłem różne gnioty, rynek w Polsce jest zawalony winem tylko cięzko
                znaleźć cos ciekawego w "dostępnej" cenie,(kupic dobre wino do 30pln jest
                trudno) dlatego cały czas szukam,:)
                wina z chile (o których pisałem wcześniej)są tu (elaromo.cl)
            • Gość: alex24 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 20:11
              jak się logować w tym Bastionie www.wein-bastion.de?????
              • dziennikwinomana.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 06.02.10, 20:40
                Można bez logowania. Przy składaniu zamówienia (przycisk w sekcji "Ich möchte
                die Ware versenden lassen") można po prostu podać adres i zamówić. Tak się
                przynajmniej wydaje ;)
                • Gość: Patryk Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 18:04
                  Tak jak mówili tomque, tomby i gregrio sprawdziłem ten www.sklep.winnepola.pl
                  (co prawda stacjonarnie). Nakręcili mnie na 6 butelek i założyli mi kartę dającą
                  5% zniżki na zakupy stacjonarne i internetowe. Co do smaków nie wypowiadam się,
                  bo jeszcze nie próbowałem, ale cenowo faktycznie opłaciło się przyjechać z
                  Gdyni. Chociaż znalazłem parę drogich baboli z wysokiej półki. Wybór
                  praktycznie Europa i to raczej ta "najstarsza" (Włochy/Hiszpania/Francja/Niemcy)
                  jakieś pojedyńcza Argentyna i chyba Chile, czy RPA. Zamelduję o jakości jak
                  skosztuję.
                  • Gość: tomque Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.10, 12:09
                    Ten sklep też nie wydaje się zabójczo drogi. Szczególnie niektóre pozycje
                    wyglądają atrakcyjnie:

winoioliwa.pl/wina/szukaj/
                    Kupować nie kupowałem, ale może się skuszę.
      • Gość: magdavinc Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: 81.210.124.* 15.02.10, 15:18
        www.winakonesera.pl
        • magdavinc Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 15.02.10, 15:19
          www.winakonesera.pl POLECAM
          • Gość: tomque Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.10, 10:39
            W winakonesera ceny określiłbym jako umiarkowanie, przystępnie wysokie , ale
            oferta nie z najwyższej półki. W Hiszpanii jest trochę Riojy (raczej Alty) no i
            Valencia i Extramadura. Brak Riberry del Duero, białej Ruedy, Navarry. Moim
            zdaniem brak białych szczepów Viura i Verdejo to poważne uchybienia.

Żeby Pani nie dobijać mogę polecić Savignona Blanca z Valencji, kiedyś go
            kupowałem ale mi się przepił. Moim zdaniem nawet lepszy niż te z N.Zelandii.
            Bardzo melonowy (dlatego szybko się nudzi). Ja kupowałem go za bodajrze 40zł,
            więc cena 43 jest w porządku.

Jeśli chodzi o Włochy to 3 regiony (Toskania/Veneto/Piemont) raczej umiarkowanie
            drogie (oczywiście w porównaniu do LPdV to jest poziom cen dyskontu:). Jedyne
            wino które piłem to Brunello Baroncini (oczywiście inny rocznik). Kupiłem we
            Francji w Carrefour za 23 Eurasy, więc cena 186zł jest po prostu zabójcza.

Alzacja niestety bardzo droga no i wąska.

Innych win nie pijam, więc nie będę się wypowiadał.
            Powiem Pani, że trochę kusi mnie to Amarone więc może je u Pani kupię.
            Oczywiście jak złożę zamówienie napiszę, że to ten z forum gazety :)

Pozdrawiam

• Gość: magic Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 20:01
        polecam. Mają duuuży wybór, niskie ceny i dowożą do domu gratis.

www.banderola.com.pl
        • Gość: Zawiedziony banderola.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 20:38
          Niestety ten sklep banderola.com to oszuści. Zapłaciłem a wina dostałem po miesiącu i wszystkie skwaszone. Do tego okazało się, że każde wino jest 40-60% droższe niż w innych sklepach.

Ostrzegam, to są oszuści którzy skupują zepsute wina z innych sklepów i sprzedają znacznie drożej!

Sklep banderola.com to bandyci i złodzieje!
          • Gość: cava Re: banderola.com IP: 83.143.136.* 25.03.10, 08:40
            pytanie:
            czy ktoś juz korzystał z oferty firmy "dierre trade", mam zamiar cos u nich
            zamówić, może ktoś coś mi zarekomenduje?
            • net_kuchar Re: banderola.com 25.03.10, 08:46
              Zna ktoś może jakiś hiszpański sklep internetowy, który wysyła wina do Polski?

pzdr,
              net_kuchar
              • net_kuchar Re: banderola.com 31.03.10, 12:47
                > Zna ktoś może jakiś hiszpański sklep internetowy, który wysyła wina do Polski?
                >
                > pzdr,
                > net_kuchar

odnośnie mojego pytania:
                korzystał ktoś z tej strony? www.vinosdefamilia.com
            • Gość: plus Re: banderola.com IP: 81.219.136.* 27.05.10, 22:17
              szybko dostarczają zamówione wino, wspaniały smak italli polecam
              • Gość: rocco sifredi Re: banderola.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 22:54
                Gość portalu: plus napisał(a):

> szybko dostarczają zamówione wino, wspaniały smak italli polecam

Smak spamera tak głupiego, że nie potrafi przepisać swojego adresu. Kretyn. A zareklamować chciał żałosnych złodziei z TIM którzy wina za 1 euro pchają za 40 złotych. Debil.
          • Gość: banderola Re: banderola.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 12:12
            Po pierwsze nasza strona to banderola.com.pl
            a po drugie, nikt nam pieniędzy nie wpłacał. Nie jesteśmy sklepem, tylko
            przedstawicielem największego importera win w Polsce.Zamówione wino dowozimy do
            klienta. Klient płaci przy odbiorze.
            Do osoby która to napisała - proszę przestać pisać takie głupoty. A
            zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą.
        • Gość: Artur Re: sklep w necie z winem IP: *.europe.hp.net 28.05.10, 09:46
          Ja polecam sklep ewino.pl
          Całkiem dobre ceny na Francje i Czarnogore.
          • Gość: Michał Re: sklep w necie z winem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.10, 08:07
            Polecam www.vinationale.pl
            Jest tam wybor win z calego swiata, swietne ceny.
            Dodatkowo czeste promocje i premie do zakupow.
            Maja tez dwa sklepy firmowe w Poznaniu i Ostrowie Wlkp.
            Fajna sprawa bo na terenie Poznania, Ostrowa Wlkp, Krotoszyna, Kalisza i Ostrzeszowa dowoz jest gratis:)
      • justawino Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 07.06.10, 09:12
        Polecam WWW.WINEPORT.PL mają naprawdę świetne ceny za bardzo dobre wina, niezły
        wybór bo około 400win, często wina są tańsze w normalnej cenie niż u konkurencji
        w promocji. Uwielbiam chilijskie wina od producenta Segu wcześniej zanim nie
        znalazłam tego sklepu płaciłam za nie jakies 15%-20% drozej w sklepie
        www.cellier.pl.
        Sklep wineport.pl daje gwarancje najniższej ceny! Poza tym transport w Warszawie
        gratis przy zamówieniu powyżej 100pln:-)
        Gorąco polecam!

• Gość: Alex Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.182.5.3.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.06.10, 10:55
          jasne lepiej w wineport niz w cellier.pl
      • Gość: CW Castillo de Molina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 10:24
        Chodzi o to wino które sprowadza Ambra/Centrum Wina? Przecież ono stoi od zawsze we wrocławskim MAKRO za 33,60 PLN z VAT. Ci złodzieje sprzedają Ci to za ponad 52 złote!!! Przy okazji zobaczyłem, że Gato mają za cenę prawie 2 razy wyższą niż w Auchan i Tesco! To jacyś oszuści żerujący na naiwnych i nieświadomych klientach!
        • tonours Re: Castillo de Molina? 07.06.10, 11:00
          We Wrocławskim Makro nie ma Castillo de Molina, tak się składa że kupuję tam
          czasami Campo Viejo criaza, albo Penfoldsa którego też bardzo lubię. Chyba nie
          jest Pan wiarygodnym źródlem informacji. Ostatnio kupiłem Antaresa za 20pln i
          niedawalo sie to do picia, a całym szacunkiem nie umywa się do Gato które też
          próbowałem, wiec jak mam wybierać wole zapłacić 5pln i kupić dobre młode wino
          GATO produkuje SAN PEDRO ten sam co Moline, jezeli chodzi o Chile to chyba
          najlepsza relacja jakosci do ceny, co do TESCO to widziałem tam jakiś czas temu
          GATO po 26pln bo niedaleko mieszkam, a teraz wogole nie ma. W Auchan fakt kiedyś
          była nawet Molina za 49pln ale teraz nie ma ani GATO ani Moliny, Gato było za
          23,9pln jak dobrze pamietam, Castillo de Molina wypiłem raz w pewnej restauracji
          i od tego czasu zakochalem się w tym winie, dokąd można było kupowałem kartonami
          w AUCHAN ale jak nie ma zamawiam w Wineport, niewiele drożej i bardzo wygodnie i
          szybko...
          • Gość: CW Re: Castillo de Molina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 11:13
            Jest i zawsze było. Jak akurat zabraknie, to podchodzi się do kogoś z obsługi stoiska i na następny dzień importer dowozi ile się chce. Teraz jak już chyba nie importuje tego Ambra tylko Żywiec Trade, to mocno staniało. Wineport kupuje od tego importera po takiej cenie jak jest w Makro i sprzedaje po złodziejskiej cenie.
            • palacio2000 Re: Castillo de Molina? 07.06.10, 12:33
              Gość portalu: CW napisał(a):

> Jest i zawsze było. Jak akurat zabraknie, to podchodzi się do kogoś z obsługi s
              > toiska i na następny dzień importer dowozi ile się chce. Teraz jak już chyba ni
              > e importuje tego Ambra tylko Żywiec Trade, to mocno staniało. Wineport kupuje o
              > d tego importera po takiej cenie jak jest w Makro i sprzedaje po złodziejskiej
              > cenie.

dzwoniłe do MAKRO 713160500 bo mnie Pan zaintrygował ale nie mają tego wina od
              kilku lat. Pan z MAKRO polecal mi przez telefon Catillero del diablo za 40pln
              ale te wino to zupelnie inna liga i nawet nie umywa się do Moliny. Wedlug mnie
              Castillero nie jest warte nawet 40pln, nawiasem mówiąc MAKRO to hurtownia.Pilem
              wina za ponad 100pln ktore byly slabsze od Moliny, biorąc pod uwage ze kupowałem
              wino jak bylo jeszcze w Auchan za 49 mysle, ze 52pln to dobra cena w sklepie
              internetowym do tego dostalem 3% rabatu bo przekroczylem 500pln wiec finalnie
              zaplacilem 50,9pln za butelke + 1,3pln za transport za butelke. Szkoda że
              wprowadza Pan w bład ludzi na forum......Mam wrazenie, ze jest Pan chyba z
              konkurencji tego sklepu i celowo wprowadza Pan ludzi w bład....
      • palacio2000 Re: www.wineport.pl 07.06.10, 14:56
        Gość portalu: pertuś napisał(a):

> Większość win to mołdawskie podróbki znanych win. Ostrzegam! Trujące są często!

mozna to skomentować tylko w jeden sposob zdesperowany oszołom;-)
      • Gość: Magda Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.06.10, 20:41
        Polecam Ci www.wina-europy.pl wg. mnie mają bardzo dobre ceny. Mają mało win,
        ale bardzo wysokiej jakości. Ja już kupowałam u nich Manzoni Bianco. Najlepsze
        jakie piłam za chyba 40zł. Polecam:)
      • Gość: gluza Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.179.broadband5.iol.cz 15.06.10, 13:13
        www.winozmoraw.pl
      • bazylia81 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 16.06.10, 21:04
        Juz ktos tutaj polecil a ja popieram-sklep Vinationale. Akurat robie tam zakupy
        osobiscie ale przez internet tez z tego co widze mozna.
      • vwc Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 17.06.10, 11:45
        Gdybym napisał, że warto i że polecam i oh i ah jaki super sklep to byłaby
        autoreklama i prędzej czy później spotkałbym się z ciętą i jak śledzę to forum
        to pewnie niegrzeczną ripostą więc po prostu sprawdźcie sami: voyagerwineclub.pl
        • Gość: waszewino.pl Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.10, 13:35
          A ja polecę sklep z włoskim winem
          Bardzo dobre ceny, dowóz gratis już przy zamówieniu 6 butelek
          www.waszewino.pl
          • Gość: naszewino Jajcarz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 15:22
            Bardzo dobre ceny? Chyba coś Ci się pomieszało w główce. najtańszy producent na Sardynii, którego Vermentino kosztuje 4,5 Euro w detalu w tym sklepie za prawie 50 PLN a "Bombarde" które kosztuje 6 Euro za prawie 60 PLN. Puknijcie się w głowę spamerzy.

Wszewino

Bombarde

Reszta win identycznie. Zlitujcie się z tym spamem.
            • vwc Re: Jajcarz! 07.07.10, 09:31
              Cieszę się, że przedmówca się ze mną zgadza... odnoście ciętej riposty ;)
              Rozumiem, że mam do czynienia ze znawcą tematu więc proszę o opinię na temat
              voyagerwineclub.pl. Nie chcę być posądzony o kokieterię, a bardzo zależy mi na
              wszelkiej opinii więc może być na priv: vwc@axpol.com.pl
      • Gość: aleks Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c IP: *.chello.pl 07.07.10, 06:38
        Polecam www.winezja.pl
        Mają wina z różnego zakresu cenowego i nie kasują za nie majątku, szczególnie,
        że na start dostaje sie ceny klubowe (jak liczyłem to wychodzi ok 15% taniej na
        winie)
        Jak chcesz kupić bardzo korzystnie to wybierz sobie zestaw startowy. Ja za swój
        zapłaciłem 25% taniej :)

pozdr
        aleks
        • Gość: naszewino winezja-herazja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 08:50
          To kolejny klon firmowany przez Ambra/Centrum Wina. Oferta CW z całym
          "dobrodziejstwem" cen z kosmosu. Nawet tej nowej spółki nie próbowali
          rejestrować pod fikcyjnym adresem, jak mieli to w zwyczaju wcześniej. Ciekawe po
          co to robią? Bo nie wygląda na to, żeby z powodu klonowania jakieś duże kwoty
          dało się ukraść podatnikom.
          • Gość: Magda Re: winezja-herazja IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.07.10, 12:22
            Otóż to:/ ceny nie wiadomo skąd, a u każdego "importera" (bo wszyscy tak się
            tytułują) te same wina:/ bo każdy chce mieć bogaty wybór:/
            A to się przekłada na ceny, bo pośrednicy itp.
            A może trochę oryginalności? Nuży mnie już to wszystko.
      • esprit_95 Re: sklep w necie z winem - przystepne, ludzkie c 16.08.14, 12:38
        Sam ostatnio odkryłem perełkę, jeśli chodzi o wino węgierskie - www.winotokaj.pl. Naprawdę polecam, miałem okazje rozmawiać z właścicielem sklepu, doradził mi jakie wino wybrać do jakiej potrawy, widać, że gość się tym pasjonuje, a wina okazuje się są sprowadzane z Węgier , niszowy sklep, jestem pod wrażeniem.
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka