joanna7901 12.02.11, 00:24 Prosze o polecenie win z Lidla i Biedronki. Potrzebuje Wina polwytrawne i wytrawne- do obiadu takiego uroczystego po ktorym bedzie destr.Jakie mozna kupic w tych sklepach - ktore polecacie???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andy Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.rybnik.vectranet.pl 12.02.11, 07:30 To nie są dobre miejsca do kupna dobrych win Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 16:38 Fajnie by było gdybyś odpowiedział na pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
retropercepcje Re: Wino z Lidla i Biedronki 20.02.11, 19:51 > Fajnie by było gdybyś odpowiedział na pytanie. toc odpowiedzial :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenutek Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.11, 23:04 Chyba żartujesz. W lidelku pyszne wino czerwone Espana czy Kadarka (1 L za ok 9 zł) bija na głowę kilkudziesięciozłotowe bełty wciskane "koneserom" w drogich sklepikach. Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: Wino z Lidla i Biedronki 20.02.11, 23:24 Gość portalu: Zenutek napisał(a): > Chyba żartujesz. W lidelku pyszne wino czerwone Espana czy Kadarka (1 L za ok 9 > zł) bija na głowę kilkudziesięciozłotowe bełty wciskane "koneserom" w drogich > sklepikach. Bełty może i tak, ale ja bym wielu z tych win (niebędących bełtami) nie zamienił na tańsze tylko i wyłącznie z uwagi na cenę. Jeśli komuś oferta Lidla/Biedronki/jakiegokolwiek innego sklepu „nie dla koneserów” wystarczy do szczęścia, to jego sprawa. Tylko niech mi nie próbuje wmawiać, że ja też mam uznać to za pełnię szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Wino z Lidla i Biedronki 12.02.11, 09:47 Proponuję z Biedronki: Lambrusco Morando (czerwone, musujące, lekkie) Albana Romandiola (białe, delikatnie słodkawe) Więcej win (te także) z Biedronki opisane zostało tu: www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&imp=Biedronka Z Lidla mam większy kłopot bo mniej znam te wina, może sama coś znajdziesz ciekawego: www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&imp=Lidl Pozdrawiam, star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.toya.net.pl 12.02.11, 11:31 Od razu proponuję skupić się na Biedronce. O niebo lepsza oferta. Choć z obecnej włoskiej zbyt wiele bym nie polecił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wi66634 Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 12:54 biedronki ripasso albo st. emilion - stosunek cena/jakość rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 16:41 Vermouth czerwony też jest dobry i kosztuje tylko 12 pln. Furorę robi też Amarena i buteleczki wódki Parkowej o pojemności 0,1 L. Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: Wino z Lidla i Biedronki 12.02.11, 15:19 Gratuluję wszelkim ekspertom, którzy są w stanie dobrać wina (niezależnie od tego z czyjej oferty) do obiadu bez pytania o to, co zostanie podane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.cdma.centertel.pl 20.02.11, 18:39 No proszę cię, conajmniej jakbym piła wina nałogowo do obiadu. Tak szczerze to mi wino smakuje bądź nie. I mogę pić winko za 1000 zł i się skrzywić a takim za 24 zł zachwycić. Dodam jeszcze że lubię wina białe, bo przeszła mi ochota na czerwone i nie ważne czy jem świnię czy rybę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgsj Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.play-internet.pl 20.02.11, 20:35 Nie ważne czy świnia czy człowiek, ważne, żeby wlać w ryj. Bez względu na okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hk Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.11, 20:59 > No proszę cię, conajmniej jakbym piła wina nałogowo do obiadu. > Tak szczerze to mi wino smakuje bądź nie. I mogę pić winko za 1000 zł i się skr > zywić a takim za 24 zł zachwycić. nie wiem czy w bidronce podajom ale Sen Sołtysa bedzie teściom smakował bardziej niż deser. osttatecznie może być każde inne z gatunku produkt spirytusowany. a z gęby waniaje .... cud mniód malyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniesia Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.adsl.alicedsl.de 21.02.11, 09:15 > Dodam jeszcze że lubię wina białe, bo przeszła mi ochota na czerwone i nie ważn > e czy jem świnię czy rybę. no przeciez do swini i ryby to sie wlasnie biale pije Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Wino z Lidla i Biedronki 21.02.11, 09:27 Do świni czerwone. Białe do ryby i drobiu. Zwyczajowo. Bo w sumie powinno się pić to, co smakuje, a nie to, co wypada. W Lidlu są bardzo dobre wina - niemiecki Dornfelder różowy i czerwony, wegierski Merlot, hiszpańskie Vino Tinto... I nie ma co grymasić, ze kosztują 10 zł, tylko spróbować. Dobre wino wcale nie musi byc drogie, no chyba, że jest się snobem i poniżej 50 zł za butelkę się nie zejdzie, nawet jak za tę cenę ma si kwaśne siury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniesia Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.adsl.alicedsl.de 21.02.11, 10:09 zawsze wydawalo mi sie ze wieprzowina to biale mieso wiec i biale wino. no ale faktycznie nie zawsze to co powinno sie pic to smakuje. niezaleznie od ceny nie smakuje mi mi wino wytrawne - pilam takie i za 3 i za 20e - i wlasciwie to te tansze bardziej mi smakowaly. moze jeszcze drozsze by mi posmakowalo ale po co, wole pic polwytrawne za 3e :) Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: Wino z Lidla i Biedronki 21.02.11, 10:09 dzioucha_z_lasu napisała: > Do świni czerwone. Białe do ryby i drobiu. Zwyczajowo. Bo w sumie powinno się p > ić to, co smakuje, a nie to, co wypada. „Kanoniczne” zestawienia win i potraw oparte są na tym właśnie, że smaki są „kompatybilne”, a nie na tym, że tak sobie jakiś snob wymyślił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Wino z Lidla i Biedronki 21.02.11, 11:55 Dobre wino nie musi byc dobre, ale warto by bylo, zeby dojrzewalo samo, a nie za pomoca chemikaliow i "smaku debowej beczki" z kolby. Dobrze jest rowniez, gdy winnica nie jest nawozona odpadami miejskimi. I wlasnie po to sa certyfikacje. Choc nie zaprzeczam, ze wino z malej winicy moze byc lepsze niz jakiekolwiek z AOC (lub odpowiednikiem), ale wtedy warto osobiscie wiedziec cos wiecej na temat jego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: Wino z Lidla i Biedronki 21.02.11, 12:24 titta napisała: > I wlasnie po to sa certyfikacje. Choc nie zaprzeczam, ze wino z malej winicy mo > ze byc lepsze niz jakiekolwiek z AOC (lub odpowiednikiem), ale wtedy warto osob > iscie wiedziec cos wiecej na temat jego pochodzenia. Mała winnica automatycznie wyklucza AOC/odpowiednik? Ciekawa teoria... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d3d Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.jmdi.pl 16.02.11, 00:01 Przejrzyj może też naszą stronę: dotrzechdych.pl/ :) Pozdrawiam ciepło, d3d Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: Wino z Lidla i Biedronki 20.02.11, 13:20 Dodałam was do czytnika, zwłaszcza po tym wpisie o 5l baniaku za 30 pln poczułam swojski klimat na blogu:) Odpowiedz Link Zgłoś
sniezynka22 Re: Wino z Lidla i Biedronki 16.02.11, 10:55 Ja kupuję czasami Lambrusco i Carlo Rossi, ale nie oszukujmy się, to nie wino tylko napój winny, więc jak szukasz prawdziwego wina, to tylko sklepy winiarskie, ale to już znacznie wyższe koszty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.aster.pl 20.02.11, 13:13 A jak mięso to tylko u rzeźnika a jak mleko i jaja to tylko u baby ze wsi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zez Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 14:13 jaja ze wsi tylko od chłopa !! Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Wino z Lidla i Biedronki 21.02.11, 11:58 akurat co do jaj to racja. Porownaj sobie kiedys smak jaj z fermy i takich od kur podworkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.182.76.99.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.05.11, 11:49 Muszę się zgodzić :) "Wina" z Lidla i Biedronki - może i smakują ok, ale w większości przypadków nie są winami. Wina najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach. Mają wiedzę, świetną jakość i na ogół są importerami, dzięki czemu stosunek ceny do jakości jest w porządku. (np. www.importwin.eu ) Umówmy się, że cena będzie wyższa niż w dyskontach, ale przynajmniej wino będzie najwyższych lotów :) Odpowiedz Link Zgłoś
iceberg09 Re: Wino z Lidla i Biedronki 20.02.11, 13:03 Przecież to zależy od menu ;-) Do różnych potraw pasują różne wina. No i jeśli obiad ma być uroczysty... to z biedronki i lidla niewiele będzie pasować, moim zdaniem. I nie jest to snobizm - uwierz mi, bo sam często coś sobie stamtąd wybiorę ale jeśli mam specjalną okazję a nie do posiłku - wybieram sie chociażby do Almy czy Piotra i Pawła. No chyba, że nie masz w okolicy niczego takiego czy też jakiegoś specjalistycznego sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: attomek1970 Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.telpol.net.pl 20.02.11, 13:11 "Castel di diablo w Biedronce". Dobry chilijski Merlot. Kosztuje jedynie 29 złotych a np w Realu około 50.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.11, 21:36 casillero del diablo... jak juz ktos pisze niech pisze poprawnie i lepszy jest cabernet moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcino Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.85-237-183.tkchopin.pl 20.02.11, 21:41 zgada się !!! Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Wino z Lidla i Biedronki 20.02.11, 13:19 joanna7901 napisała: > Potrzebuje Wina polwytrawne i wytrawne- do obiadu takiego uroczystego po ktorym > bedzie destr.Jakie mozna kupic w tych sklepach - ktore polecacie???? Jeśli szukasz wina dla znawców, to idź do specjalistycznego sklepu. A jak się nie znasz sama i domownicy też, to właściwie każde powyżej 15 zł będzie dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
mrse Re: Wino z Lidla i Biedronki 20.02.11, 13:20 Lidl RUBY CABERNET. Kalifornijskie czerwone wytrawne, ok 10 zł. Ostatnio przyniosłam na babskie spotkanie i koleżanki (nie znając ceny)stwierdziły, że świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.acn.waw.pl 20.02.11, 14:23 lidl a biedronka to niebo a ziemia. tak jakbyś pytał: kupić syrenke czy mercedesa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 23:00 Dużo wam płaca od jednego takiego wpisu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bergamotka Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.e-wro.net.pl 20.02.11, 14:51 Znam jednych BOGATYCH,którzy kupują w Lidlu wino w kartonie i zanim przyjdą goście przelewają tą substancję do karafki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrarm Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 16:07 No i? Ostatnio piłem wino z Reala za 10 zł, w kartonie, i było lepsze niż wina ~30 zł z jakiegoś tam sklepu z winami.. (w tym sklepie polecone przez sprzedawcę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bergamotka Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.e-wro.net.pl 20.02.11, 23:27 No i o to chodzi.Ważny jest smak a nie etykietka.Ale nie lubię jak ktoś ściemnia i myśli że inni się dadzą nabrać.Bo przecież nie jedna impreza odbyła się w towarzystwie tanich win i nikomu godności przez to nie ubyło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscgosc Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.11, 14:58 Kiedyś W makro-cash kupowałam zinfandel po ok.30 i zdumiałam się gdy w Lidlu spotkałam po 12. Kupiłam zapas a później do zlewu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hjd Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 15:08 Raz kupilem wino w biedronce i musialem wylac do zlewu!! W LIDLU kazde wino jest natomiast dobre, mozna brac w ciemno!@ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIO Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: 62.121.73.* 20.02.11, 15:35 HAHAHAHA, a teraz wszyscy naganiacze sio na spacer, zamiast marnować niedzielę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hjd Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 16:11 Akurat nie jestem zadnym naganiaczem. Mowie to co doswiadczylem. Wina z lidla moge polecic a to raz kupione w biedronce bylo potwornym kwasem i wylalem. Tak wlasnie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruba Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.lublin.hypnet.pl 20.02.11, 22:23 A u mnie odwrotnie. Wina z biedronki moge polecic a to dwa razy kupione w lidlu bylo potwornym kwasem i wylalam. Tak wlasnie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiak Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: 194.42.110.* 20.02.11, 16:26 Kupiłam wczoraj po raz pierwszy wino w lidlu, kosztowało 11,29, było rewelacyjne - wloskie wytrawne. Niestety, nie znam nazwy, butelka już wylądowała na śmietniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.176.202.84.customer.cdi.no 20.02.11, 21:25 > butelka już wylądowała na śmietniku. Butelki (szklo) nalezy sortowac i wyrzucac do pojemnika na szkla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruba Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.lublin.hypnet.pl 20.02.11, 22:24 Butelki powinny zwrotne (płatne) i wtedy nie było by problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
wypasiona_foczka Re: Wino z Lidla i Biedronki 29.05.11, 14:09 Gość portalu: to ja napisał(a): > > butelka już wylądowała na śmietniku. > > Butelki (szklo) nalezy sortowac i wyrzucac do pojemnika na szkla. Są ludzie, którzy za sortowanie takich odpadów biorą regularne pensje w sortowniach, to ich zawód, nie widzę powodu by kogoś wyręczać. Pewnie będę zlinczowana ale nie popieram i nie stosuję domowego sortowania. W Polskich warunkach i tak albo wszystko ostatecznie ląduje razem albo akuratnie posortowane wyjeżdza za granicę. Za grubą kasę sprzedawane jest to, co ekologicznie napędzani ludzie posortowali w domach. W takiej np. Holandii 1 plastikowa butelka 1,5l po napoju kosztuje w przeliczeniu ok. 0,80zł czemu w Polsce nikt za to nie nie płaci? Frajerzy sortują za darmo a surowce są drogo odsprzedawane dalej - wszystko podane w sosie jedynie słusznej pseudoekologi: kto nie sortuje to łajdak i drań! Z resztą niech każdy robi to co uważa za słuszne, mi daleko od pouczania tonem powyższego wpisu. Co do tematu. Ja jakiś czas temu odkryłam wina w Lidlu. Mnóstwo małych, lokalnych winiarni, butelki z oznaczeniami DOC, DOCG, AOC - można wybierać i znaleźć prawdziwe perełki w cenie 14-20zł. W Biedronce wino kupiłam ze 2 razy, eksperymentalnie. W jednym przypadku miało uszkodzenie naturalnego korka - wino było skwaśniałe, nienadawało się do picia, wylałam do zlewu. Myślę, że to był wyjątkowy przypadek ale mimo wszystko większą wiarę pokładam w winach lidlowskich, jak dotąd się nie nacięłam, przeciwnie - czasem ich jakość mnie naprawdę zaskakuje. Uprzedzając wszystkie słabe serca: nie, nikt mi nie płaci za naganianie :D Odpowiedz Link Zgłoś
dpp.maketing Re: Wino z Lidla i Biedronki 20.02.11, 16:48 Ja piłem na sylwestra wermut 1l chyba za około 12 zeta. Gdzieś spod Turynu. Oczywiście do Martini mu daleko, ale do tych tańszych odpowiedników typu Istra czy CinCin to już nie wiem. Jakiś dziwny smak miało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.centertel.pl 20.02.11, 16:58 Amarena! na pewno bedzie smakowalo i niedrogie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bee Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.internetia.net.pl 20.02.11, 20:15 Popieram! Amarena jest naprawdę dobra. Trudno zdecydowanie powiedzieć, czy to wada czy zaleta, ale pije się ją jak oranżadę, tyle, że alkoholową. No tak mi jakoś smakuje :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ondina Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.Red-2-136-78.dynamicIP.rima-tde.net 20.02.11, 17:44 dobre wine hiszpanskie (niezaleznie od tego gdzie zostaly kupione) to takie ktore maja na etykiecie napis: Denominación de Origen ......... (tu nazwa regionu) wloskie: Denominazione di origine ........ francuskie: Appellation d'Origine Contrôlée .......... to sa autentyczne wina z konkretnego regionu danego kraju (w przeciwienstwie do Vino de Mesa, ktore sa winami slolowymi) znam sie jedynie na winach hiszpanskich, takie ze znaczkiem Denominación de Origen w 90% to wina wytrawne (wyjatek, Jerez, Málaga.... ale tych nie widzialam nigdy w Lidlu czy w Biedronce). te z napisem Reserva czy Gran Reserva, z reguly sa bardziej wytrawne (dluzej lezakuja w beczkach) kupuj smialo wino z Lidla, mieszkajac w Anglii bardzo czesto tam kupowalam bardzo dobre wina hiszpanskie, ktorych gdzie indziej nie mozna bylo dostac (w UK kroluja wina z Nowego Swiata) i dosyc tanie. pamietaj, kazde wino z Demoninación de Origen, czy to hiszp, czy wloskie czy franc to bardzo dobrej jakosci wina, kontrolowane, spelniajace normy dla danego regionu, druga sprawa to ktore beda Ci smakowac, ale to kwestia gustu Salud! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Lidl, byle nie w Polsce! IP: 95.108.39.* 20.02.11, 22:11 Gość portalu: ondina napisał(a): > kupuj smialo wino z Lidla, mieszkajac w Anglii bardzo czesto tam kupowalam bard > zo dobre wina hiszpanskie, Problem w tym, że ja często kupuję większą ilość wina w Lidlu, ale jak jestem służbowo w Niemczech. Polski Lidl ma jakiś syf - to samo wino kupowane w Niemczech ma ZUPEŁNIE INNY SMAK i jeszcze w dodatku jest tańsze o jakieś 20-40% niż w polskim Lidlu. A to przegięcie... Biedronka ma stosunkowo tanie wina całkiem niezłej jakości, bo przy skali swoich zakupów negocjuje horrendalne upusty. Ale i tak są one droższe niż wina w niemieckim Lidlu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ondina Re: Lidl, byle nie w Polsce! IP: *.Red-2-136-76.dynamicIP.rima-tde.net 20.02.11, 22:21 ok, jeszcze raz: wina DENOMINACIÓN DE ORIGEN (czy po wlosku, czy francusku), to wina ktora mozna kupowac nawet w lokalnym monopolu (jezeli takowe jeszcze istnieja), zawsze beda dobrej, kontrolowanej jakosci. to po prostu gwarancja pochodzenia. oczywiscie nie wszystkie wina w Lidlu czy w Biedronce (nawet nie wszystkie w Bomi, czy sklepach z winami) sa D.O. dlatego trzeba CZYTAC ETYKIETY i wybierac te z napisem D.O !!!!! proste! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ondina Re: Lidl, byle nie w Polsce! IP: *.Red-2-136-76.dynamicIP.rima-tde.net 20.02.11, 22:43 a tak na marginesie: dobre wino to takie ktore Ci smakuje! i tyle... te wszystkie snobistyczne (idiotyczne) wymadrzania sie o tym, ze wino za 11 zl jest be a wino za 25 zl juz jest ok, nalezy puscic mimo uszu i pic to co Ci smakuje!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wawerka2 Re: Lidl, byle nie w Polsce! 20.02.11, 23:29 Zgadzam się z ondiną. Dodam tylko, że niezależnie od apelacji, warto sprawdzać, gdzie butelkowane było dane wino. Jeśli na miejscu w winnicy, to ok. Jeśli w innym kraju, to już gorzej. Nawet najlepsze wino z dobrą apelacją traci, jeśli przewożono je w cysternach.. PS. W Biedronce, jako że firma portuglaska, zwróć uwagę na dobre portugalskie winka. W niemieckim lidlu znajdziesz za to całkiem niezłe niemieckie rieslingi. Poza tym - faktycznie, dobre jest takie, które Ci smakuje. Cena i sklep to rzeczy wtórne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: Lidl, byle nie w Polsce! IP: 95.108.39.* 22.02.11, 00:35 wawerka2 napisała: > Zgadzam się z ondiną. Dodam tylko, że niezależnie od apelacji, warto sprawdzać, > gdzie butelkowane było dane wino. Ok, butelkowanie jest ważne, ale jeszcze ważniejsze jest przechowywanie. Nie ma siły, aby wino, które stało długo w magazynie nie straciło na jakości. Wino powinno leżeć (korek musi być zalany) i w dodatku bez światła oraz w odpowiedniej temperaturze. Dotyczy to zarówno win za 11 zł jak i za 110. Być może w Niemczech lepiej wina przechowują, bo bardzo rzadko zdarza mi się trafić na zepsute. W polskim lidlu - znacznie częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.ip.jarsat.pl 20.02.11, 20:29 w lidlu jest bardzo dobry tokaj półsłodki za 8,99 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: 46.186.33.* 20.02.11, 22:50 A co sądzicie o Kadarce macedońskiej w litrowej butelce za 9,90 w Lidlu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mackos Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.11, 08:25 LIDL - TEMPRANILLO czerwone, wytrawne. ( 9,99zł) Wino które jako nieliczne z tańszych w Lidlu posiada końcówkę i odpowiedni poziom garbników.Najlepsze w godzinę po otwarciu. A prawda jest taka że każdy ma swój typ i generalizacja które dobre dla wszystkich mija się z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
total_immersion Re: Wino z Lidla i Biedronki 20.02.11, 20:42 Z Lidla z czystym serce m moge polecic 2 biale wina : Prosecco i Pinot ( obydwa wloskie ) . Gwarantuje ze jest malo ludzi ktorzy mogliby je odrroznic od podobnych z dobrych winnic . Spedzilem w Wloszech 20 lat i na ten temat costam costam wiem. Cena to ok . 11 - 14 zl i wg. mnie sa to najlepsze wina w Polsce pod wzgledem jakosc/cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meri Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.11, 21:18 nie przejmuj się docinkami, to są ludzie, którzy żyją w przekonaniu, że dobre musi być drogie... i przez takich mamy w polsce drogie wina :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riget Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: 212.244.132.* 20.02.11, 21:19 cassilero del diablo, gadiva reserva, to dwa wina w biedronce, ktore sa w dobrej cenie i dobrej jakosci. gadiva jest tez zwykla za 19,90 ale to normalna cena takiej jakosci wina. reserva okolo 30, podobnie jak cassilero. natomiast za takie pieniadze to moge juz polecic w piotrze i pawle wina z austrii (te ze szklanym korkiem i jakas jaszczurka na etykiecie), gruzinskie (naprawde niezle za 32 pln), pupilla, luisa edwardsa z chile, i wloskie z winnicy gattevachio czy jakos tak. sa ostatnio w promocji. Odpowiedz Link Zgłoś
kretek_bladzi Re: Wino z Lidla i Biedronki 21.02.11, 07:54 Ze stałej ekspozycji lidla polecę dwa czerwone, wytrawne wina. Jedno, już tu gdzieś polecane, za ok 11-11.50 w specyficznej butelce i drugie za też ok 11 PLN obleczone cieniutką metalową siateczką. Są to nieliczne lidlowskie wina, na których nie ma napisu, żeby po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w przeciągu 48 h i naprawdę dają się wypić. Co jakiś czas pojawiają się w ekspozycji różne wina (teraz Bordeauksy) w okolicy 20-30 PLN, ale tych nie kupowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: 195.116.120.* 21.02.11, 08:13 wczoraj w lidlu kupiłem bordeaux za 13 z groszami, ale jeszcze nie otwarte więc nie oceniam, generalnie często kupuję wina w tych sklepach, ale mam takiego jednego fisia, nie kupuje win z metalowymi zakrętkami tylko zawsze z korkiem. Często to sie sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mackos Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.11, 08:28 LIDL - TEMPRANILLO czerwone, wytrawne. ( 9,99zł) Wino które jako nieliczne z tańszych w Lidlu posiada końcówkę i odpowiedni poziom garbników.Najlepsze w godzinę po otwarciu. A prawda jest taka że każdy ma swój typ i generalizacja które dobre dla wszystkich mija się z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
takapustka Re: Wino z Lidla i Biedronki 21.02.11, 09:09 O tak! Polecamy, choć bywało lepsze... dotrzechdych.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ondina Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.Red-2-137-62.dynamicIP.rima-tde.net 21.02.11, 09:45 tempranillo to odmiana czarnych winogron a nie nazwa wina, jakies 60% hiszpanskich win to wina z winogron tempranillo (Rioja, Ribera del Duero jakies 90%) jaka jest nazwa tego wina i z jakiego D.O. pochodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mackos Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.11, 10:29 Właśnie taka jest nazwa wina - Tempranillo. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie nazwać wino tak jak szczep z którego zostało zrobione :) Odpowiedz Link Zgłoś
takapustka Re: Wino z Lidla i Biedronki 21.02.11, 09:00 Zajrzyj na dotrzechdych! dotrzechdych.pl/ Tam masz komplet info, możesz spobie wybraz tylko z lidla albo tylko z biedronki! jak lubisz! dotrzechdych.pl/ Polecam dotrzechdych.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiak Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.jjs-isp.pl 21.02.11, 12:00 Biedronkowe Barolo - 29,9 - jest genialne. Czerwone, wytrawne, o wyrazistym smaku. Zwykle ceny Barolo zaczynają się od 100. Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: Wino z Lidla i Biedronki 21.02.11, 12:22 Gość portalu: kasiak napisał(a): > jest genialne. Czerwone, wytrawne, o wyrazistym smaku I to już wystarcza do genialności? Odpowiedz Link Zgłoś
ludek282 Re: Wino z Lidla i Biedronki 21.02.11, 15:26 Jeśli jest to obiad bardziej znaczący podał bym czerwone wytrawne COLLE al VENTO cena 12,99 a do deseru najbezpieczniej podać białe słodkie ROMANDIOLA za 9,99 zł Biedronka ostatnio na bardzo sympatyczny zestaw win gronowych po całkiem dobrych cenach.Przykładem niech będzie czerwone półwytrawne CAPE TOWN PINOTAGE cena w Biedronce 14,00 w sklepie winiarskim 28,40 zł, pozdrawiam Ludek. Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo1977 Re: Wino z Lidla i Biedronki 05.07.11, 10:09 Spotkałem dzisiaj w Lidlu Chablis i St Emilion -oba po 49 zl. próbowal ktoś? Skusilem sie na czerwone, jak otworze za kilka dni to napisze jak smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cava Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.11, 14:22 chablis po 49 pln to żadna okazja, u kondrata również jest, co prawda petit ale też za 49pln Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo1977 Re: Wino z Lidla i Biedronki 05.07.11, 15:19 nie przygladałem się zanadto Chablis bo generalnie średnio mnie interesują wina białe, ale na etykiecie figurował chyba napis 1'Cru, czy to rownoważne Premier Cru? Nigdzie nie napisałem, że to okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cava Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.143.136.245.spray.net.pl 05.07.11, 18:33 generalnie kupno czy w biedronce czy w lidlu to okazja...pod warunkiem że wino rzeczywiście jest dobre:) ale powiem szczerze że ja nie skusiłbym sie na wino z dyskontów w cenie powyżej 30pln, ...czekam na opinie owego chablis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.toya.net.pl 05.07.11, 20:27 Ja się na to Chablis z Lidla parę tygodni temu skusiłem i niestety wyrzuciłem pieniądze w błoto. Bez życia, bez wyrazu, trochę jak pomyje. Każdy zrobi jak chce, ryzyko jest wszak wpisane w winomaństwo. Opinia moja jest taka jaka jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo1977 Re: Wino z Lidla i Biedronki 11.07.11, 08:55 Obiecałem skrobnąć moją subiektywną opinie nt St. Emilion z Lidla za 49 zł. Generalnie wstydu nie ma. Wino bardzo przyzwoite. Dobrze wkomponowana beczka, ciekawy bukiet. Jesli ktoś lubuję się w winach z Nowego Świata to może sobie je darować (ja akurat nie należe do nich), gdyz jest bardzo wytrwane (ale nie kwasowe). Ciekawe jak smakują lepszej jakości wina z tej apelacji, pochodżace od przynajmniej średnich producentów (to z Lidla jest No Name). Póki co mam porównanie jedynie z St.Emilion z Biedronki (było w zeszłym roku za 30 zł). Jakosć jest nieporównywalna (na korzyść Lidla oczywiście). Generalnie w tej cenie wolę jednak sie napić Negroamaro z Apulii (piłem pyszne z Salute) czy Chianti Classico Geographico Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elopo Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.11, 12:30 Kamillo1977 gdzie kupujesz Negroamaro z Apulii, z Salute? Kiedys bylo w Biedronce Casato D'Alojsa Negroamaro z Salento i dla mnie to najlepsze wino jakie pilem z zakupionych w Biedronie/Lidlu. Teraz podazam sladem Negroamaro i innych szczepow z Apullii, ale jakos na naszym rynku niewiele moge znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo1977 Re: Wino z Lidla i Biedronki 13.07.11, 12:58 Negoramaro kupiłem ostatnio w Salute (producent Matervitae-43 zł). Piłem od nich również Salice Salentino (54 zł). Oba wina bardzo dobre bez dwóch zdań, wysoka klasa w tej cenie. Casato D'Alojsa z Biedrony to nie szczep Negroamaro. Pomyliło Ci się z innym winem chyba, które było też w tamtej ofercie i było właśnie z tego szczepu. Jeśli Casato Ci tak smakowało to Negroamaro Matervitae jest jesli mozna tak powiedziec w podobnym stylu jednak sporo lepsze, pierwszy raz czułem tak wyrażnie czekolade w bukiecie. Gdybys cos zamawiał od ich (1 czy 2 nie opłaca sie wysyłkowo zamawiac) to zwróc uwage jeszcze na Chianti classico z Geographico-dobre Chianti w przyzwoitej cenie. Casato D'Alojsa mam zrobione pare butelek zapasu i równiez mi smakuje aczkolwiek kolejne butelki nie smakuja tak dobrze jak 1, wtedy oniemiałem z wrażenia, że takie wino sprzedaja w tej cenie, ale Apulia to niej znany region więc łatwiej o perełki. Od razu zaznacze że z Salute nie jestem w jakikolwiek sposób związany, maja moze nienajtańsze wina (w porónaniu z Biedrą) ale jakościowo w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denko Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.07.11, 16:37 Kamillo, oczywiście masz rację, w Casato... był specjalny szczep, wyhodowany przez niejakiego Miczurina, Negroamaro Riserva;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo1977 Re: Wino z Lidla i Biedronki 14.07.11, 08:36 przepraszam, mój błąd nie miałem świadomości, że w apelacji Salice Salentino stosuje sie jako podstawowy szczep Negroamaro (plus chyba Malvasia). Muszę się doedukować w zakresie Apulii, bo słabo znam ten region. Nie zmienia to najważniejszego faktu, że wino było bardzo dobre, a sam szczep może w najblizszych latach stac się niezwykle popularny, bo póki co pozostaje jeszcze w cieniu innych, stąd możemy dostać jeszcze w Biedzie rewelacyjne butelki wina w cenie poniżej 20 zł. W promocji w Biedzie było jeszcze chyba jakies Negroamaro, dobrze kojarzę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtekgnas Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.ip.netia.com.pl 14.07.11, 14:37 z jakiego chetaua jest saint emilion ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: 195.187.253.* 14.07.11, 14:49 @ Wojtek Dobre :) Z innej supermarketowej beczki film z ataku na Leclerc! Mecz Bońkowski vs Kruk TUTAJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cava Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.11, 15:29 fajne, tylko powinni pokazać z bliska te butelki bo jestem wzrokowcem, zebym mógł łatwo odnaleźć w lecleku;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo1977 Re: Wino z Lidla i Biedronki 14.07.11, 21:27 St Emilion było No Name-no moze niezupełnie No Name: z Unii Producentów St. Emilion. Podejrzewałem że to moga by jakies zlewki, ale było w miaree niezłe (nie mam porównania niestety z innymi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denko Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.11, 01:32 Było, było. Ludek 282 wie.. Colle al Vento z białą etykietą (z czarną rok wcześniej nalewkowe Primitivo). Lekko dziwaczne, ale przy dużym samozaparciu można się przekonać - Negroamaro działa jak natura chciała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robban Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.bredband.comhem.se 25.09.11, 23:48 ale czy o to chodzi, znam kilka win za 4 zl ktore tez dzialaja jak natura chciala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: 217.8.167.* 26.09.11, 10:02 a ja polecam Châteauneuf-du-Pape z Biedronki... Wino z wyższej półki, tym razem w przystępnej cenie - 49,99 Na uroczystą kolacje w sam raz :) --- pozdrawiam Carlos www.winecellar.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jolka.jolka.1 Re: Wino z Lidla i Biedronki 29.09.11, 21:02 W Lidlu nie kupowałam jeszcze, ale w Biedronce wielokrotnie. Duży wybór - każdy znajdzie coś dla siebie. Ostatnio zasmakował mi Mateus, pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepke Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 08:20 Francja w Biedrze się skończyła. Co teraz? Włochy? Hiszpania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cava Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.open.pl 05.10.11, 11:51 jeszcze sie nie skonczyla, czekamy na tzw.wyprzedaż;) czyli ceny z upustem 20%;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepke Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 19:10 Promo było teoretycznie do 4 października, więc przeceny już powinny być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terazpolska Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 23:56 teraz Polska :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo1977 Re: Wino z Lidla i Biedronki 31.10.11, 11:55 W Lidlu na oko ciekawa propozycja: Amarone 77,99 zł, supertoskan za 64,99, Morelino di Scansano za 22 zł, plus kilka innych win francuskich i włoskich w róznych przedziałach cenowych.Jest Barolo za 27,99 zł ale jego nie biore raczej na poważnie, bo niemozliwe jest choć średnio jakościowe wino tej apelacji w tej cenie.Chyba że to jakis cud. Próbował ktoś tej nowej oferty? widać, że próbuja wyjśc z ofertą droższych win, zobaczymy jak im pójdzie Odpowiedz Link Zgłoś
gonzor Re: Wino z Lidla i Biedronki 06.11.11, 21:30 trzymaj się od tego Barolo z daleka - kupiłem i nie byłem zadowolony równolegle kupił brat i również nie był zadowolony - strata kasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rioja Re: Wino z Lidla i Biedronki IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.11, 23:49 Za to Chianti za 19 pln - niczego sobie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cava tanie wina z 6win.pl kontra wina z dyskontów IP: *.open.pl 29.11.11, 08:58 pojawiła sie konkurencja dla win z dyskontów, sklep 6win (od MK) wypuszcza zestaw na 199pln 12 but.wina, większośc z nich piłem, takie codzienne sikacze "do kotleta" nie rózniące sie od win z biedronki czy lidla Odpowiedz Link Zgłoś